Stilhed og gas eller effektivitet og kulde?

GasKøleskab
NYHED
Ovenstående lidt kryptiske spørgsmål afspejler dilemmaet: Skal vi vælge det såkaldte absorptions-køleskab eller kompressor-køleskabet?

Af Mogens Havsted

Der er groft sagt to slags køleskabe til campinglivet: de velkendte, gasdrevne absorptions-køleskabe og de stadig mere almindelige kompressor-køleskabe. De sidstnævnte tager en større og større andel af markedet, men de førstnævnte har nu stadig nogle fordele, som begrunder, hvorfor de – endnu – er de mest almindelige i fabriksnye vogne.

Vi kigger her på forskellene og fordelene ved de to kølingsprincipper. Først må vi lige helt ned i teknikken og se på, hvad forskellen egentlig er.

Absorption
Det lidt fremmedartede ord dækker over de principper, som udnyttes i de velkendte, gasdrevne køleskabe. Fra en beholder flyder en blanding af ammoniak og vand gennem et rør til et sted, hvor væsken opvarmes ved hjælp af strøm 230V eller 12V eller ved gas med åben flamme. Herved fordamper det meste af ammoniakken fra vandet. Den tilbageværende væske flyder gennem et tyndt rør til absorberen. Ammoniakdampene føres til kondensatoren, hvis lameller på bagsiden af skabet bliver afkølet af luften. Ammoniakdampene kondenserer igen til flydende ammoniak, som føres forbi køleskabets indre. Her opvarmes ammoniakken (hvorved skabet afkøles), og den føres sammen med vandet, som absorberer ammoniakken. Kredsløbet er nu sluttet. Fordelene ved denne teknik er: Ingen støjende motor. Mulighed for at bruge tre forskellige varmekilder.

Ulemperne er: Systemet er følsomt over for udvendig temperatur. Køleskabet skal holdes tæt på vandret. Reagerer langsomt på ydre påvirkninger. Når det ikke kører på gas, bruger det mere end dobbelt så meget strøm som et kompressor-køleskab.

Kompressor
Også i kompressor-køleskabet udnytter vi, at en væske skal fordampe, men her bruger vi ikke en varmekilde i form af en gasflamme. I stedet presser vi luftarten sammen til den fortættes til en væske. Væsken ledes gennem et rør til et område, hvor der er plads til, at den kan opvarmes og fordampe. Det er her processen trækker varme ud af selve skabet. Herefter skal den afkølede luftart igen komprimeres. Kredsløbet er i gang. Fordele ved denne teknik er: Hurtigere og mere effektiv køling. Derfor også mindre følsom over for udsving i udetemperatur. Det er ikke nødvendigt at holde køleskab vandret.

Ulemper: Kun én energikilde og dermed afhængigt af strøm. Afgiver lyd/støj.

Følsomt
Absorptions-køleskabet har traditionelt været set som mest robust i det lange løb, fordi det ikke indeholder mekaniske dele. Til gengæld er det altså mere følsomt på en række punkter. Lad os starte med at køleskabet helst skal holdes vandret. Umiddelbart tænker du måske (ligesom undertegnede), at campingvognen jo altid parkeres vandret, så det er vel ikke et reelt problem. Men nej, så let er livet ikke, siger servicemanager Jesper Flohr fra Dometic. Det sker faktisk, at campister sender deres vogn til service med gastest inden ferien, men kort efter vender tilbage til forhandleren: Køleskabet virker ikke. Det gør det bare lige pludseligt, når campingvognen igen står hos forhandleren. Og har forhandleren så husket at spørge, om kunden har haft campingvognen parkeret i en svagt skrånende indkørsel, mens den blev feriepakket? I enkelte tilfælde er mysteriet først blevet løst, når forhandleren har henvendt sig til Dometic.

Forholdet gør sig også gældende under kørsel, så vær opmærksom på, om du skal køre i bjerge samt om bilen er læsset korrekt. Hvis bagenden af bilen hænger, står campingvognen også forkert! Nogle autocampere har også en tendens til at stå lidt for højt med bagenden, hvis de ikke er lastet optimalt. Hvor skævt er skævt så? Din vogn bør holde sig under 8 graders hældning.

For koldt og for varmt
De fleste absorptions-køleskabe virker optimalt mellem 10 og 32 graders udetemperatur. Bruger du campingvognen om vinteren, er det nødvendigt at sætte et vinterdækken for luftindtaget bag køleskabet. Du må ikke dække det helt til, da det ofte er placeret så lavt, at det fungerer som sikkerhed for, at udsivende gas kan komme ud af campingvognen. I ydersæsonerne kan man opleve meget kolde nætter, men forholdsvis varme dage, hvorfor man må ud at fjerne vinterdækkenet om formiddagen.

Mere almindeligt er det at opleve problemer med køleskabet ved høje temperaturer. Det er gerne under rejse til Sydeuropa, hvor de fleste netop sætter pris på kølige mad- og drikkevarer. Som regel er der ikke meget andet at gøre end at sørge for, at vognen holder i skygge, eller at den side, hvor køleskabet sidder, i det mindste er i skyggesiden. Rigtig mange får installeret en ekstra blæser, som trækker luft ind gennem luftindtaget og blæser den op over køleribberne. Det hjælper på køleskabets effekt, men er ikke helt lydløst. Sørg for at blæseren er installeret korrekt med korrekt ledningsføring – og at den har en styring, så den ikke kører konstant. Også i Sydeuropa kan der være store forskelle på dags- og nattemperaturer.

Sluk det
Det gasdrevne køleskab skal naturligvis slukkes på færger, hvorved det æder en pæn mængde strøm. Vær opmærksom på, om det trækker fra bilen eller fra campingvognens batteri – især ved længerevarende overfarter.

Der er delte meninger om, hvorvidt man skal lade køleskabet drives af gas under kørsel. Jesper Flohr anbefaler, at man kører med gassen tændt. Men hvis du gør det, skal du være sikker på, at den automatisk slukker, når motoren stoppes ved tankning. Hvis ikke du har den automatik installeret, skal du stoppe før tankstationen for at slå gassen fra. Automatikken slukker typisk for gassen i 20 minutters tid. Vær opmærksom om strømmen trækkes fra bilen ved længere pauser.

Strømslugere
Alle køleskabe bruger energi. Når absorptions-køleskabet ikke kører på gas, er det storforbruger af strøm, men også kompressor-køleskabet sluger strøm.

Under kørsel giver det særlige udfordringer især på de helt nye biler. Her er generatoren ofte udformet, så den lige akkurat dækker de behov, bilen har. Bilproducenterne taler om intelligent opladning, men du skal selv være opmærksom på, om det intelligente dækker lige præcis dine behov. Bilen er beregnet til at producere strøm til lys, signalgivning, aircondition, blæser etc. etc., men ikke nødvendigvis til et storforbrugende køleskab i campingvognen.

På nogle nye biler skal du sørge for, at der trækkes en særlig 12 volts forbindelse til og gennem stikket ved anhængertrækket. Du skal sikre dig, at bilen producerer nok strøm til det forbrug, du har i campingvognen, og at ledningsnettet er dimensioneret til at transportere strømmen. Enkelte helt nye biler er udstyret, så de melder fejl, hvis forbruget er usædvanlig højt. I visse tilfælde kan det løses ved at omkode bilen. Når du bestiller et træk til din bil, er det altså bedst at gøre det på et autoriseret værksted og få pointeret, at det skal bruges til at trække en campingvogn – det, der kaldes kørestrøm – og ikke bare levere strøm til lyset på en lille trailer eller en lygtebom. Når der bestilles kørestrøm på dit 13-polede stik, er det nødvendigt med et skillerelæ, så du sikrer, at køleskabet ikke tapper bilens batteri for strøm, når du parkerer bilen. Skillerelæet sikrer, at strømmen på dit 13-polede stik automatisk slår fra på bilens tændingspunkt, når du drejer bilnøglen og slukker bilen.

Ledningers tykkelse
I det hele taget skal du være opmærksom på ledningsnettet. Kompressor-køleskabene vinder frem blandt andet fordi, der er stadig nemmere adgang til strøm – enten til campingpladsernes 230 V eller til de stadig billigere solceller, som leverer 12 V.  Hvis du vil udskifte dit absorptionskøleskab til et kompressorkøleskab, er det ikke nok at måle med tommestokken og finde et skab, som passer i størrelsen til indbygning. Du skal med al sandsynlighed skifte ledningsnettet, så ledninger har den korrekte tykkelse. Hvis du har strøm til det gamle køleskab – og det vil du typisk have til lys og elektronisk styring – er ledningerne ikke nødvendigvis dimensioneret til drift af køleskabet. Det bedste råd er at overlade installationen til fagfolk. Du må alligevel ikke selv afblænde den gamle gasforsyning, så lad nu bare forhandleren sætte det nye skab ind.

Lyd eller larm
De to helt indiskutable fordele ved absorptionskøleskabet er uafhængigheden af strøm, og at det er lydsvagt. Kompressorkøleskabene bliver dog hele tiden bedre – også på lydsiden. Om vi taler om lyd eller larm er jo en helt individuel afgørelse, men servicemanager Jesper Flohr fra Dometic gør opmærksom på, at mange bliver overraskede over, hvor meget et køleskab siger om natten, når man sover et par meter fra det, hvilket man jo ikke gør derhjemme i sin lejlighed eller hus. Visse køleskabe er forsynet med natindstilling, hvor det sjældent åbnes, og udetemperaturen også er lavere.

Det er svært at bedømme, hvor meget lyden kan genere. Står du midt på dagen og lægger øret til et moderne kompressorkøleskab, lyder det ikke voldsomt. Men kompressoren trænger måske mere igennem, når det er nat, og andre lyde er dæmpet – og du gerne vil sove! Dertil kommer, at kompressoren kan give en særlig resonans i netop din vogn, og det finder du først ud af, når køleskabet er installeret.

Sådan bruger du et køleskab
Nej, nu må de altså holde op! Du ved da udmærket, hvordan man bruger et køleskab. Ja, ja, men nu tager vi alligevel og gennemgår grundreglerne. Inden campingturen starter du køleskabet i tom tilstand. Absorptionskøleskabet skal helst køre i 8 – 12 timer i vandret tilstand, inden det fyldes med madvarer. Mindre tid er nødvendig ved kompressor-køleskabet, men rådet gælder stadig. Herefter fyldes køleskabet med mad- og drikkevarer, som er afkølet på forhånd. Nederst lægger du grøntsager og gerne i en afskærmet skuffe. I døren de tungere ting. Midt i skabet kød, fisk og ting til optøning. Øverst mælkeprodukter og tilberedte madvarer. Æg og smør.

Hvad skal du vælge?
Ja, det er et godt spørgsmål. Vi har lige skrevet en hel artikel om det. Kompressorkøleskabene vinder nok frem, fordi de i høj grad ligner det, vi har derhjemme. Vi tager for givet, at det skal virke, uden at vi tænker nærmere over f.eks. udetemperatur, afdækning, vandret placeret og så videre. Til gengæld er du afhængig af strømtilførsel, hvad enten det så er 230 V eller 12 V fra solceller.

Gassen giver dig lidt mere frihed og er billigere end strøm. I 2022 tog strømpriserne et ordentlig hak opad, mens priserne på flaskegas faktisk ikke fulgte med i samme takt. Siden er strømprisen faldet lidt igen, men det er stadig dyrt. Hvordan bliver det i fremtiden? Det ved ingen af os. Valget er dit, men jeg tænker, at de gasdrevne køleskabe ikke forsvinder helt lige foreløbig.

Open

Slut med at løbe tør for gas

Gas1
TIPS - GAS
Blandt autocamperturister er det populært at installere fast gastank, hvorimod tankene sjældent sættes i campingvogne. Men der er undtagelser. Gitte og Svend Erik Casparij har en gastank i deres LMC-campingvogn og er lykkelige for løsningen.

Tekst Torben Brandt
Foto Svend Erik Casparij

Campister, der tager af sted i årets ydermåneder og rejser i længere perioder, skal som oftest tænke på, om de har gas nok med til hele perioden. For når gassen både skal bruges til madlavning og opvarmning, kan den hurtigt få ben at gå på, og selvom man har taget et par fyldte 11 kg-flasker med hjemmefra, risikerer man at løbe tør for gas undervejs på ferien. Som vi tidligere har fortalt i dette magasins spalter, så er EU-harmoniseringen endnu ikke nået til gasområdet og kommer det måske aldrig. Det europæiske gasmarked er et kludetæppe, hvor de enkelte lande har deres egne regulator- og adapterløsninger, der langt fra altid passer til danske gasflasker, og er man væk i månedsvis, opstår problemet. For køber man en gasflaske lokalt et sted i udlandet, er det langt fra sikkert, at den kan kobles på den danske regulator, man har med hjemmefra.

Det er på den baggrund, at nogle autocamperejere får installeret en fast gastank i deres vogn, så de løbende kan få tanket gas på lokale fyldestationer  – på samme måde som man fylder brændstof på bilen. Sådan en tank havde ægteparret Gitte og Svend Erik Casparij på henholdsvis 62 og 74 år siddende i deres autocamper, som de gennem flere år rejste i, efter de var gået på pension.

– Vi syntes, at det gav en fantastisk fleksibilitet, da vi havde det i autocamperen, fortæller Svend Erik Casparij.

Skulle træffe et valg 
Efter at have haft autocamperen i syv år solgte de den på grund af de skærpede miljøkrav, der begrænsede deres adgang til en række europæiske byer. De følte sig dog ikke færdige med campinglivet, og derfor valgte de at købe deres første campingvogn nogensinde, en LMC Style 530 E med elektrisk gulvvarme. Gulvvarmen er dog kun sekundær varmekilde og kan ikke varme vognen op, og da familien Casparij skulle beslutte, om de ville have løse gasflasker i gaskassen, som stort set alle campingvognsejere har, eller om de ville have indbygget en gastank, var beslutningen ikke svær.

– Vi har været så glade for gastanken i autocamperen, at vi også ville have det i vores campingvogn, siger Svend Erik Casparij.

Gas2Nemt at fylde på 
Sammen med sin kone er Svend Erik Casparij i Sydspanien, da Camping-fritid fanger ham over telefonen.

– Vi ligger på en lille ydmyg campingplads oppe i bjergene ved Marbella, hvor der er autocampere nærmest alle vegne. Campingvogne ser man ikke så mange af, siger han.

Han og Gitte har tanket gas hos Repsol, der har 4.000 tankstationer over hele verden, og alene i Spanien har Repsol cirka 3.300 stationer. Derudover findes der også Repsol-stationer i blandt andet Portugal og Italien.

– Hvis vi fylder gas på hjemme i Danmark, koster det cirka 300 kr. at fylde vores 11 kg-flaske. I Spanien koster en liter gas en euro og fem cent, hvilket svarer til omkring 90 kr. for 11 liter, så det er altså mindre end en tredjedel af, hvad vi betaler derhjemme. Og det gode er, at vi hele tiden er mobile, og at vi ikke skal tænke på at løbe tør, siger Svend Erik Casparij.

Har ekstra flaske med 
Udover den fastmonterede gasflaske, der er placeret i campingvognens gaskasse, har familien også fået fire forskellige adaptere med, som kan skrues på alt efter, hvilket land familien befinder sig i, så de altid er sikre på at kunne få fyldt gas på tanken. Gassen fyldes på via en udendørs gastilslutning, der sidder forrest i campingvognens højre side, og når de tanker, skruer de blot den adapter på, der passer til det pågældende land.

– Vi kan godt lide at bruge vores gasgrill, og den sluger jo lidt gas, og så betyder det især meget for forbruget, når det er koldt. Vi har haft minus to grader her i Spanien og is på bilen, og så går det stærkt med at bruge gassen, men heldigvis har vi en indikator, der fortæller, hvornår vi er ved at løbe tør. Når vi er af sted, bruger vi både gas og el, og så går der cirka 14 dage, før gastanken er tom, og vi skal fylde på igen, siger Svend Erik Casparij. Som regel har Gitte og Svend Erik deres køleskab kørende på strøm, men parret har fået lavet en sikkerhedsanordning, så de kan have køleskabet kørende på gas, når de kører med bil og campingvogn.

Gas3Skal flytte hele vogntoget 
Der er dog også en ulempe ved at have en fastmonteret gastank i campingvognen, for du kan ikke bare lade campingvognen stå på campingpladsen, når du skal have nye gasforsyninger.

– Hvis du har fået sat et fortelt op, så skal du pakke sammen og rykke hele vogntoget, når du skal tanke gas, for vi skal jo have campingvognen med. Det skal man have med i sine overvejelser, når man får monteret en gastank. Derfor har vi også en reserveflaske med, som vi kan bruge af, hvis vores gastank løber tør.

– Vi plejer at gøre det sådan, at når vi alligevel fylder benzin på bilen, fylder vi samtidig gas på campingvognen. Der er tankstationer overalt i f.eks. Frankrig, Tyskland, Spanien og Italien, og da vi for nogle år siden kørte til Nordkap med vores autocamper, var Norge også forsynet med gas hele vejen op gennem landet, siger Svend Erik Casparij.

Stigende antal 
Familien Casparij har fået lavet gastanken hos FB Camping Service i Rødding, hvor indehaver Flemming Bonde har lavet et utal af disse gastanke, siden han åbnede sin forretning i 2008. De senere år er antallet af campister, der får installeret fast gastank, steget betydeligt.

– Man kan både montere gastanke i autocampere og i campingvogne. Mange får det lavet i autocamperne, hvorimod der ikke er ret mange, som får det i campingvognen. Jeg tror, at det skyldes, at det ofte er campister med autocampere, som er væk i længere tid ad gangen, og der er gastanken bare en god løsning, fordi de ikke skal bekymre sig om at løbe tør, siger Flemming Bonde.

Når man får installeret en fast gastank, kan man vælge mellem gasflasker på enten 11 eller 14 kg, ligesom man kan vælge at få en eller to flasker installeret. Det tager cirka halvanden time at få installeret en gastank i sin autocamper eller campingvogn.

– Vi laver det altid med udvendig fyldestuds, så du ikke skal lukke op til gassen, og så medfølger der fire adaptere, så du kan fylde på i hele Europa. Vi laver nok 2-3 stykker af de løsninger om ugen. De fleste kunder køber en enkelt alufyldeflaske og har en dansk flaske ved siden af i reserve, og når de camperer i udlandet, bruger de den faste gastank og har den danske flaske i reserve, og når de camperer i Danmark, er det lige omvendt. Så har de en DuoControl (regulator fra Truma, der kan tilsluttes to gaflasker, og som automatisk skifter fra den tomme til den fyldte flaske, red.) med filter og en slange til hver flaske, forklarer Flemming Bonde.

De stationære gasflasker skal være fastspændt med to stålbånd og må ikke tages ud af gaskassen.

Det koster 6.495 kr. inklusive montering for en 11 kg-flaske og 6.995 kr. for en 14 kg-flaske. De fleste vælger løsningen med 11 kg, fordi den passer godt ind i gaskassen, hvorimod gasflasken på 14 kg er højere og derfor sværere at få plads til. Der medfølger fire adaptere, når man får installeret en fast gastank, så man kan fylde gas på, uanset hvor i Europa man befinder sig.

Open

Her er der styr på gassen 

Gastest på pladser
TIPS - GAS
Campister fik tilbud om at få udført en gastest, og de er generelt blevet bedre til at få gasanlægget serviceret, siger en værkfører.

Tekst Torben Brandt - Foto Lasse Løndahl Henriksen 

Campisterne på DCU-Camping Viborg Sø fik tilbud om at få udført en gastest, da tre serviceteknikere besøgte pladsen. Campisterne er blevet bedre end tidligere til at få gasanlægget serviceret, lyder vurderingen fra en værkfører med 33 års erfaring.

Især for fastliggere kan det være en udfordring at få campingvognen på værksted, hvis vognen står klodset op uden hjul på campingpladsens matrikel, eller hvis campingvognen er så stor og tung, at ejerens bil ikke kan trække den.

Derfor laver en del danske campingpladser aftaler med caravanværksteder om at besøge campingpladsen og gasteste campingvognene for de campister, der ønsker det.

En sådan aftale indgik DCU-Camping Viborg Sø sidste år med Hinshøj Caravan, der i løbet af et par dage testede et tocifret antal campingvogne på campingpladsen.
 

Intet krav om gastest

Som ejer har du ansvaret for, at gasanlægget og de gasforbrugende apparater i din vogn er i orden og brænder korrekt, og at der er ordentligt aftræk fra skorstenen.

Såvel DCU som Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at du får gastestet din campingvogn eller autocamper hvert andet år, men der er intet krav fra danske myndigheders side om gastest af campingvogn eller autocamper med et bestemt interval.

Undtagelsen er, hvis du lejer vognen ud, for så skal den være gastestet inden for de seneste 12 måneder.

 

Måler til gastest

 

Teknisk rådgiver i DCU, Stefan Rosendal, er glad for, at det på mange campingpladser er blevet kutyme at indgå aftale om gastest i løbet af sæsonen med et caravanværksted.

– Gastesten er det vigtigste eftersyn, der udføres på campingvognen, fordi et defekt anlæg i værste fald kan være livstruende for vognens beboere, fastslår Stefan Rosendal.

 

Kursus i gas

Stefan Rosendal spillede sammen med brancheorganisationen Camping Outdoor Danmark, Sikkerhedsstyrelsen og Dometic en aktiv rolle, da der sidste år blev etableret et 4-dages gaskursus for medarbejdere på campingbranchens værksteder, der tog udgangspunkt i Sikkerhedsstyrelsens gassikkerhedslov.

Efter at have gennemført kurset fik deltagerne et duelighedsbevis/personligt certifikat, der dokumenterede, at kurset var gennemført, og at indehaveren af certifikatet er bemyndiget til at udføre installationer samt eftersyn og idriftsættelse af gasinstallationer i campingvogne, autocampere og mobilhomes eller skurvogne til beboelse.

– Det var DCU, der fik indført kravet om, at du skal have et duelighedsbevis for at kunne udføre gastests på campingvogne og autocampere. Jeg er stolt over, at vi som organisation har været med til at løfte det her, så vi sikrer os, at de folk, der gennemfører disse gastests, også har de nødvendige kompetencer.

Vi har desværre oplevet, at der har rendt folk rundt ude på campingpladserne og lavet gastests uden at have den nødvendige F-gas-autorisation gennem Sikkerhedsstyrelsen, og det nytter altså ikke noget. I den sidste ende handler det jo om campisternes sikkerhed, understreger Stefan Rosendal.

 

GasslangeGastesten er det vigtigste eftersyn, der udføres på campingvognen. På gasslangen står der, hvornår den er fremstillet.
 

Foretrækker indendørs test

Han foretrækker, at gastestene bliver udført på værkstederne fremfor på campingpladserne. Samtidig erkender han dog, at det for nogle campister ikke er en mulighed.

– Det er bedre at foretage gastesten inde på et værksted, fordi du kan løfte vognen op på en lift og dermed bedre se, hvordan rørene ser ud under vognen. Samtidig kan du også måle mere nøjagtigt inde på værkstedet, hvorimod der ude på campingpladserne kan være faktorer i forhold til vind og vejr, som betyder, at målingerne ikke bliver helt så nøjagtige, siger Stefan Rosendal.

– Fordelene ved at udføre arbejdet ude på campingpladserne er til gengæld, at campisterne sparer noget kørsel, når de ikke skal hen til værkstedet, og samtidig kan det gøres lidt billigere, fordi caravanværkstederne kan udføre flere tests på kortere tid, når de kan gå fra vogn til vogn. Og for nogle campisters vedkommende må vi jo også bare sige, at når de ikke har mulighed for at flytte deres vogn, så er en udendørs gastest trods alt langt bedre end ingenting, siger Stefan Rosendal.
   

Er blevet bedre

Hos Hinshøj Caravan har både værkfører Johnny Jensen og caravanteknikerne Hans Jørgen Fihl og Søren Knapp, som er værkstedets tre udsendte gastest-medarbejdere på DCU-Camping Viborg Sø, været på gaskursus og har dermed den nødvendige autorisation på plads.

– Vi har aftaler om at lave gastest på 10-12 forskellige campingpladser forår og efterår. Her i Viborg er vognene generelt i rigtig pæn stand, blandt andet fordi der er et krav om, at vognene hvert år skal køres ud fra pladsen, så alle vogne kan rent faktisk køre.

Vi kan have større udfordringer med dårlig vedligeholdelse af gasanlæggene i de campingvogne, der har stået i flere år på campingpladsen uden at være blevet flyttet, siger Johnny Jensen.

 

Johnny Jensen
Det skal være en autoriseret F-gas servicemontør, der udfører testen. Det er caravanteknikerne fra Hinshøj Caravan. 


Han har været 33 år i branchen og synes, at det generelt går den rigtige vej med vedligeholdelsen.

– Det er blevet bedre end for bare nogle få år siden, og de fleste campister er faktisk gode til at passe på deres ting og få vognen serviceret. Her i Viborg gastester vi nok 25-30 vogne om året, og det er ikke de samme, vi gastester, når vi kommer igen året efter, så jeg fornemmer, at vi kommer godt rundt blandt vognene, og at folk udmærket er klar over, at de bør få vognen gastestet hvert andet år. Jeg fornemmer også, at campisterne indbyrdes presser eller opmuntrer hinanden til at få foretaget disse gastests, fordi det jo er i alles interesse, at de vogne, der står på pladsen, er i forsvarlig stand, siger Johnny Jensen.
 

Skal bare gøres

En af dem, der takkede ja til tilbuddet om en gastest, var Søren Sørensen.

– Det er tre år siden, jeg sidst har fået en gastest, så jeg synes, at det skulle være nu. Jeg gør det både for min egen sikkerheds skyld og også for dem, der ligger omkring mig, siger Søren Sørensen, der i forbindelse med eftersynet blandt andet fik en ny og opdateret regulator.

– Det koster selvfølgelig nogle penge, men det gør alting jo, og de her ting skal bare være i orden, fastslår Søren Sørensen, der er i gang med sit første år som fastligger på DCU-Camping Viborg Sø. Han har ikke længere en bil, der kan trække campingvognen.

– Så for mig ville det være svært at få foretaget en gastest, hvis ikke jeg kunne få det gjort på campingpladsen, konstaterer Søren Sørensen.
 

Det kontrolleres ved en gastest

Serviceteknikeren tester campingvognens gasanlæg ved at anlægget trykprøves, regulatorens lukketryk kontrolleres, apparaternes lukkeventil kontrolleres, og ventilation og aftræk tjekkes for at se, om anlægget lever op til Sikkerhedsstyrelsens krav.

Servicemontøren udfører service og vedligeholdelsestjek på hele gasinstallationen samt en funktionskontrol af de gasforbrugende apparater som køleskab, komfur og varmeovn, og gasslangens tilstand kontrolleres for at se, om den er mørnet eller slidt af sol og ælde.

Der udføres også en rum- og ventilationstest af beboelsesområdet. Arbejdet skal udføres af en autoriseret F-gas servicemontør. Når testen er slut, sættes et godkendt gasmærkat i gaskassen, og installations- og servicerapporten udleveres til kunden.

Open

Du må ikke selv fylde gasflasker og -tanke

Gasflasker og -tanke
TIPS - GAS
Gasflasker og gastanke til campingbrug skal monteres, serviceres og fyldes af fagfolk, fastslår Sikkerhedsstyrelsen.

Tekst redigeret af Torben Brandt

En del danske campister anskaffer sig i øjeblikket gasflasker, tankfyldeflasker og gastanke, der kan fyldes med flaskegas (LPG) på en fyldestation med autogas.

Men de danske regler tillader ikke, at forbrugere selv fylder gasflasker, uanset om det er løse gasflasker eller en fast monteret gastank eller tankfyldeflaske i campingvognen eller autocamperen, skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Styrelsen fastslår samtidig, at fastmonterede gasbeholdere skal monteres af fagfolk på området, da det ifølge den danske lovgivning er arbejde, der kræver autorisation.

 

Montering af gastank kræver autorisation

Det er af sikkerhedsgrunde, der skal fagfolk til at installere, servicere og fylde gasbeholdere.

Det er tilladt at få fastmonteret en gasbeholder i en campingvogn eller anden beboelsesvogn, men arbejdet skal udføres af en autoriseret virksomhed, som kan sikre, at gastanken, rør og øvrigt tilbehør lever op til kravene og at gasinstallationen udføres fagligt korrekt.

Hvis en person uden autorisation på området installerer en gastank i en beboelsesvogn, er det et brud på autorisationsloven, der vil kunne straffes med bøde. Derudover udsætter man sig selv og andre for en risiko, skriver Sikkerhedsstyrelsen.

 

Krav til påfyldningen

Når en gasbeholder skal fyldes, kræver det også fagfolk. I Danmark er det et krav, at det er personale hos gasdistributøren, der tager sig af påfyldning af gas.

I udlandet vil man kunne tanke gas på en fyldestation, men man skal være opmærksom på gaskvaliteten.

Kvaliteten af autogas lever ikke nødvendigvis op til kravene til gas, der skal bruges til danske gasapparater, og gassen kan desuden indeholde urenheder, der kan påvirke den sikre forbrænding i gasapparaterne.

 

Open
72383

Sikkerhedsstyrelsen giver gode råd

Sikkerhedsstyrelsen giver gode råd
Tips & Teknik
Når du planlægger sæsonens campingture, skal du også huske el- og gassikkerheden, lyder opfordringen fra Sikkerhedsstyrelsen.

Sørg for at have de rigtige udendørs elkabler med og brug dem sådan, at de ikke får skader. Sørg også for at få tjekket gas-grillen, gasslangen og gasinstallationen i campingvognen, før du lukker op for gassen. Sådan lyder opfordringerne i en pressemeddelelse fra Sikkerhedsstyrelsen, der har ansvaret for den tekniske sikkerhed i Danmark, herunder el og gas.

 

Husk elsikkerheden

Sikkerhedsstyrelsen kontrollerede i 2021 elinstallationerne på 102 danske campingpladser, og det så ikke lige godt ud alle steder. På en del campingpladser havde eltavlerne skader, der lå kabler på tværs af køreveje, og der var ikke korrekt jordforbindelse til elmateriel, f.eks. udstyr i fælleskøkkener, fordi stikkene ikke passede med jordforbindelsen i typiske danske stikkontakter.

Det er forhold, som ejeren af campingpladsen har ansvaret for at holde i orden, men det kan være campinggæsterne, det går ud over, hvis fejl eller skader giver stød eller er årsag til en brand.

Derudover er der også nogle sikkerhedsmæssige forhold, som campisterne skal tage højde for.

– Du har selv ansvar for, at du bruger de rigtige kabler, når du slutter el til din campingvogn. Det skal være forlængerledninger, der er egnede til udendørs brug, så de kan tåle vind og vejr uden risiko for kortslutninger. Du skal også sørge for, at ledningerne ikke placeres på steder, hvor de kan få skader, fordi de ligger på et trafikeret sted, eller fordi de kan komme i klemme i f.eks. en døråbning, siger kontorchef Søren Assenholt Muff fra Sikkerhedsstyrelsen.

 

Undgå gasulykker

Gasudstyr medbringer campisterne ofte selv, og det er vigtigt at sikre sig, at gasgrillen, terrassevarmeren eller gasinstallationen i campingvognen er i orden og klar til brug, hvis man vil undgå ulykker, fordi gassen siver ud og kan forårsage en eksplosion.

- Gasslanger og tilslutninger kan kontrolleres ved at komme lidt sæbevand eller en særlig lækagespray på. Det vil boble op og afsløre, hvis der er utætheder, siger Søren Assenholt Muff.

 

Gasinstallation er svær at kontrollereGasinstallationen i campingvognen er vanskelig selv at kontrollere.

 

- Hvis man udlejer eller udlåner campingvognen, er der krav om et eftersyn af gasinstallationen mindst en gang om året hos et firma, der har autorisation på området. Der er ikke krav om eftersyn for private campingvogne, men fra Sikkerhedsstyrelsen anbefaler vi, at ejere af campingvogne mindst hvert andet år får gastestet installationen, siger Søren Assenholt Muff.

 

Kort om gas

Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside er der samlet en række gode råd om gassikkerhed i campingvogne og autocampere, som du får opsummeret her:

 

Eksternt gasstik

Nogle vogne har et eksternt gasstik til f.eks. en udendørs gasgrill. Du bør sikre dig, at der ikke siver gas ud, og at gasstikket er forsynet med en lynkobling, der automatisk lukker, hvis koblingen ikke er sat korrekt i, så der ikke siver gas ud.

 

Tjek gaskassen

Du skal holde øje med, at gasflaskerne er spændt ordentligt fast, og at slangerne ikke er møre. Husk også, at du ikke må dække ventilationsåbningerne til, hvilket også gælder inde i campingvognen, hvor det er meget vigtigt, at du ikke dækker tvangsudluftningerne til.

 

Gasmåler

 

Få en gastest

Både Sikkerhedsstyrelsen og DCU anbefaler, at du mindst hvert andet år får foretaget en gastest af en autoriseret virksomhed. Husk at få en kopi af rapporten så du ved, hvad der er blevet kontrolleret.

 

Placer gasalarmen rigtigt

Det er klogt at have en gasalarm i campingvognen eller autocamperen, som advarer dig, hvis der siver gas ud. Gas er tungere end luft og vil derfor lægge sig ved gulvet. Derfor skal du placere gasalarmen ved gulvet, hvorimod både en kulilte- og en røgalarm skal sidde højt i vognen.

 

 

Open
72383
72589
72729

Autogasstandere hitter

Autogasstandere
Gas
Det er blevet nemmere at rejse rundt i Danmark med autocamper. Nye autogasstandere åbnede tidligere på efteråret og har siden da været i høj kurs blandt danske og udenlandske campister, der har en fast monteret gastank.
Locked

To nye autogasstandere gør campinglivet lettere for danske og udenlandske turister.  

Tekst redigeret af Torben Brandt 

Foto Kosan Gas 

Det er blevet nemmere at rejse rundt i Danmark med autocamper. To nye autogasstandere fra Kosan Gas åbnede tidligere på efteråret og har siden da været i høj kurs blandt danske og udenlandske campister, der har en fast monteret gastank. Det er ikke muligt at fylde sine gasflasker på autogasstanderne.   

Standerne er placeret i henholdsvis Albertslund på den københavnske vestegn og i nordjyske Tårs og skal bidrage til at gøre campinglivet lettere for mange campister og turister i Danmark, fordi de dermed kan tanke gas på samme måde, som man tanker benzin eller diesel.

Meget nemmere  

Den ene af de to nye autogasstandere er åbnet hos Vendelbo Vans i Tårs, der udover at tilbyde flydende gas (LPG) også vedligeholder, reparerer og forhandler autocampere.  

– Vores autogasstander er på kort tid blevet meget populær. Vi har også haft flere danske campister, som nu synes, at det giver god mening at få installeret udvendig påfyldning på deres autocamper, fordi det bliver meget nemmere at tjekke og fylde gastanken, fortæller indehaver af Vendelbo Vans, Torben Jensen.  

På vestegnen glæder Peter Klein, centerchef hos Kosan Gascenter i Albertslund, sig også over den nye autogasstander, der er den første af sin art på hele Sjælland. 

– Vi kan godt mærke, at vores autogasstander er den eneste på hele Sjælland. Det er gået over al forventning, og vi har allerede betjent mange danskere og udenlandske turister i autocampere samt almindelige biler fra udlandet, som kører på autogas, fortæller Peter Klein. 

Til gavn for turismen i Danmark  

Danmark er en populær destination for udenlandske turister, og deres vej rundt i Danmark er blevet nemmere takket være de to nye autogasstandere. Der er et stort udbud af autogasstandere i Tyskland, og med de to nye autogasstandere i Albertslund og Tårs kan Danmark også være med og give turisterne fleksibilitet på deres rejse.  

– De seneste år har flere forhandlere af autocampere og danske og udenlandske turister henvendt sig og efterspurgt muligheden for at tanke LPG. Derfor er vi meget glade for, at vi nu har fået de nye autogasstandere i drift. Vi arbejder allerede på at installere i hvert fald et anlæg yderligere i Midtjylland, siger Stig Olsen, Key Account Manager og ansvarlig for projektet hos Kosan Gas. 

 

 

Skal min gamle campingvogn gastestes hvert år?

Gastest
TIPS - GAS
Et medlem af DCU har hørt, at campingvogne, der er mere end 10 år gamle, skal gastestes hvert år. Men er det korrekt? Det giver DCUs mangeårige tekniske rådgiver Stefan Rosendal svar på her.

Vi har fået gastestet vores campingvogn sidste år på den campingplads, hvor vi ligger fast. I gaskassen sidder der et mærke, hvor der står, at vi skal have gastestet vognen igen i 2021, altså kun et år efter sidste test.
Der er ikke skrevet noget på gasattesten om, at synet kun gælder et år, så jeg kontaktede den campingforhandler, der har udført testen. Han forklarede, at da vognen er over 10 år gammel, anbefales det, at man får den gastestet hvert år. Det har jeg ikke hørt om før. Er det noget nyt?


Hvis vi alene taler privat anvendelse, er der ikke et krav til periodevis gastestkontrol. Dog anbefaler Sikkerhedsstyrelsen og DCU, at gasteten foretages hvert andet år.
Men anvendes campingvognen til udlejning, er der et krav. I reglerne for Installationsklasse 10, her står der: "Anvendes vogne i gasinstallationsklasse 10 til udlejning eller leasing, skal der foretages periodisk eftersyn med en frekvens, der ikke overstiger 12 måneder".       
 
Udlejning skelner altså ikke mellem privat udlejning eller erhvervsudlejning. Gastesten skal foretages, uanset om køretøjet udlejes eller leases ud. Du kan læse mere om installationsklasse 10 på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside

Open
72383
72729
74334

Er din gas-regulator lovlig?

gas, testpunkt
Tips og teknik
Der kommer mange spørgsmål om gas i indbakken hos DCUs tekniske afdeling. Her får du svar på nogle vigtige ting om regulatoren på gasflaskerne.

Af Stefan Rosendal, teknisk rådgiver hos DCU

Er der kommet nye regler, der betyder, at man skal have sin gas-regulator udskiftet ved næste service?
Der har været nogen forvirring om dette punkt, men Sikkerhedsstyrelsen skar i april 2018 igennem og udsendte følgende: ”Det er ikke et krav, at en regulator skal udskiftes ved serviceeftersyn af en campingvogn. Det er dog et krav, at man kan kontrollere, at gasinstallationen i en campingvogn er tæt, og at der ikke er for stort tryktab, men der er ikke krav om en bestemt metode til at kontrollere det. Det er således ikke et krav, at der skal være en fastmonteret prøvestuds.
Der kom i 2016 nye regler for regulatorer, hvos standarden DS/EN 16129:2013 skal følges. Hvis en campingvogn er indregistreret efter 1. januar 2016, skal man følge de nye regler. De betyder blandt andet, at der er flere metoder til at samle regulatoren og vognens faste installation, og man må ikke kunne afmontere regulatoren i åben tilstand. Hvis en campingvogn er indregistreret i 2015 eller tidligere, skal de nye regler kun følges, hvis der er brug for at udskifte regulatoren”.

DCU kan supplere med at oplyse, at alle regulatorer og omskiftere fra Kosan Gas leveres med et integreret testpunkt, og det samme er tilfældet på Trumas Duo Control. Men det integrerede testpunkt/prøvestuds er altså ikke et krav, hvis blot gasinstallationens tryk og tæthed kan kontrolleres.

Hvilke regulatorer er lovlige at bruge?
Til campingvogne og autocampere bruges lavtryksregulatorer, hvor installationstrykket efter regulatoren skal være 30 mbar. Såfremt regulatoren er defekt, skal standarden efterleves, og der skal monteres en regulator på 1.5 kg. Det vil sige, at regulatoren maximalt må have et forbrug på 1,5 kg pr. time, og den skal være forsynet med en særlig sikkerhedsindretning, der forhindrer overtryk ved en sikkerhedsventil der åbner ved 150 mbar. Regulatoren skal være mærket 30 mbar og med ordet caravan. Da gasregulatorer ofte er produceret i henhold til europæiske standarder, hvor der kan være forskel i mærkningskravet, vil en regulator også i nogle tilfælde være mærket med 28-30 mbar, eller med et nominelt tryk på 29 mbar. Det er tilladt at anvende disse. Dog ses i handlen flere regulatorer som sælges som caravanregulator, som ikke opfylder kravet til 1,5 kg.

Regulatoren kan enten være med slangestuds eller med ¼ tomme venstregevinds slangekobling, hvor åbne-/lukkefunktionen sidder på siden af regulatoren. Det er værd at bemærke at ¼ tomme venstregevind har den fordel, at det er nemt at skifte til en lokal caravanregulator, hvis man i udlandet er nødt til at bruge udenlandske gasflasker med en anden regulatortype.

Open

5 vigtige spørgsmål og svar om gas

Foto: Adobestock
Tips og teknik
Det skorter ikke på spørgsmål, når det gælder reglerne for brug af gas til campingvogne og autocampere. Her får du svar på fem klassiske spørgsmål om gas.

Af Stefan Rosendal, teknisk rådgiver i DCU

Er det lovpligtigt at gasteste sin campingvogn eller autocamper med et bestemt interval?
Man kan undre sig, men nej, der er ikke noget krav om, at man får sin vogn gastestet med et bestemt interval. Såvel Sikkerhedsstyrelsen som DCU anbefaler dog, at installationen testes minimum hvert andet år af en autoriseret installatør eller en godkendt virksomhed. Anvendes vogne i gasinstallationsklasse 10 til udlejning eller leasing, skal der foretages periodisk eftersyn med en frekvens, der ikke overstiger 12 måneder.

Hvor gammel må gasslangen mellem gasflaske og regulator højst være?
Der er ingen aldersbegrænsning på slange og regulator, men DCU anbefaler, at du får udskiftet slangen hvert tredje år. Er der tegn på, at slangen er mør, skal den udskiftes.

Hvor lang må gasslangen være?
Slangen må højst være 400 mm i henhold til standarden DS/EN1949. I de særlige tilfælde, hvor der er udtræk på gaskassen, kan slangen mellem gaskasse og vogn være maksimalt 750 mm.

Hvad må jeg selv udføre på min gasinstallation?
Du må ikke selv udskifte, udføre eller reparere noget på en fast gasinstallation – så hvis det kræver værktøj, er det ikke tilladt. Den type arbejde må kun udføres af autoriserede campingforhandlere eller anden godkendt virksomhed.
Det eneste, du selv må gøre, er at tjekke installationens tæthed. Det kan du gøre ved at putte lidt sæbevand på, og hvis der kommer små sæbebobler, er forbindelsen utæt.
Du må dog gerne selv montere og udskifte slanger og regulatorer på transportable flaskegasinstallationer som terrassevarmere, gasgriller og ukrudtsbrændere.

Er der krav til mærkning?
Gasforbrugende apparater skal være godkendte. Tidligere var der krav om, at produkterne skulle være DG-mærket, men den nye gaslov, der trådte i kraft 21. april 2018, siger, at regulatorer, slanger og alt andet gasmateriel skal være CE-mærket. Apparaterne skal have en brugs- og installationsvejledning, og den skal i forbindelse med markedsføring i Danmark være på dansk.

 

Open
74578
72383
72729

Hvad er kravene til en gasinstallation, når en campingvogn sælges?

Foto: Adobestock
Tips og teknik
Stefan Rosendal er mangeårig teknisk rådgiver i DCU, og han besvarer store og små campingspørgsmål fra DCUs medlemmer. Her gælder det et spørgsmål om gas i fm. køb af campingvogn og autocamper.

Hvad er kravene til en gasinstallation, når en campingvogn sælges?

Når du køber ny campingvogn eller autocamper, må den først overdrages til dig, når der er foretaget eftersyn af gasinstallationen, og en installationsrapport har dokumenteret, at installationen opfylder kravene. Du skal have installationsrapporten udleveret med underskrift fra en autoristeret virksomhed.

Køber du brugt, er sælgeren forpligtet til at overdrage en ajourført installationsrapport og apparaternes brugervejledning til køberen. Af installationsrapporten skal det fremgå, om der kræves installationsændringer for, at installationen kan karakteriseres som sikkerhedsmæssigt forsvarlig.

Open
Meld dig ind

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 19 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • 20% rabat på hytter i lavsæson
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her