Hvilket køleskab skal du vælge?

Køleskabe
UDSTYR
Som campist kan du i de fleste tilfælde vælge mellem et kompressorkøleskab og et absorptionskøleskab. De har hver især nogle fordele og ulemper, som vi kigger nærmere på her.

Tekst Torben Brandt 

Foto Rasmus Schønning, Lasse Løndahl Henriksen og Adobe Stock

Når du går ind i en ny campingvogn eller autocamper, er det stadigvæk mest sandsynligt, at den er udstyret med et absorptionskøleskab, selvom kompressorkøleskabene de senere år er blevet mere populære og har vundet en større andel af markedet. 

Den væsentligste forskel på absorptions- og kompressorkøleskabene er, at et absorptionskøleskab både kan køle på 230 V, 12 V og på gas. Anderledes er det med kompressorkøleskabet, som er den type, der også findes i vores private hjem, for det kan køle på 230 V og 12 V, men ikke på gas. 

Absorptionskøleskabet giver fleksibilitet 

Absorptionskøleskabenes evne til både at køre på strøm og gas, er noget, som mange campister værdsætter og efterspørger. Derfor er det fortsat også absorptionskøleskabene, som producenterne oftest monterer i vognene. 

En anden fordel ved absorptionskøleskabet er, at det har en lang holdbarhed, fordi det ikke indeholder en masse mekaniske dele, som kan gå i stykker, og at det stort set er lydløst. 

Det samme kan ikke siges om kompressorkøleskabet, som afgiver en summende lyd, når det kører, hvilket det også gør om natten. 

Netop lyden fra kompressoren er noget af det, som ofte overrasker campister, når de har fået installeret et kompressorkøleskab. 

Køleskabe
En kompressor afgiver lyd, og når køleskabet står tæt på soveværelset, kan lyden opfattes generende.

I den private bolig står køleskabet som regel langt væk fra soveværelset, og vi hører ikke, når kompressoren går i gang. Anderledes er det i campingvognen eller autocamperen, hvor man sover tæt på køkkenet og dermed også køleskabet, og så kan man ikke undgå at høre lyden, når det går i gang. 

Om det er en generende lyd, vil være forskelligt fra person til person, for lyd opfattes meget individuelt, og selvom en lyd ikke er høj målt i decibel, kan den alligevel føles generende – tænk blot på en dryppende vandhane eller en klikkende kuglepen. 

Lyden fra en kompressor er ikke høj, men for nogle mennesker føles den alligevel så generende, at det går ud over deres nattesøvn, mens andre overhovedet ikke lægger mærke til kompressoren og sover fint, selvom den går i gang med jævne mellemrum. 

Kompressorkøleskab køler bedst 

Selvom kompressorkøleskabene afgiver lyd og kun kan køre på strøm, har de alligevel vundet gradvist mere indpas de senere år i campingvogne og autocampere. Forklaringen er, at de køler lige så godt som vores køleskabe og frysere derhjemme, uanset udetemperaturen, så man slipper for at have fordærvede madvarer, sur mælk og lunkne pilsnere. 

Derudover virker de også, selvom vognen holder på en skrånende grund. 

Køleskabe
Et absorptionskøleskab er følsomt over for hældninger på mere end 6-7 grader. 

Det er ikke tilfældet med absorptionskøleskabene, som ikke virker optimalt, hvis vognen holder med en hældning på mere end 6-7 grader, og som også ofte har meget vanskeligere ved at køle mad og drikke, når det er meget varmt udenfor. 

Fordærvet mad 

Hvert år kan man læse beretninger på diverse campingfora, hvor campister kommer hjem fra Sydeuropa og har oplevet, at absorptionskøleskabet ikke kunne køle tilstrækkeligt i de høje temperaturer. 

De fleste absorptionskøleskabe er i en klasse, der hedder SN. Det betyder, at de fungerer bedst, når udetemperaturen ligger på mellem 10 og 32 grader, hvilket er glimrende, når ferien holdes i Danmark eller i andre nordeuropæiske lande, men det kan være udfordrende, hvis ferien holdes i Sydeuropa, hvor lufttemperaturen meget ofte vil være højere end 32 grader. 

Når det er så varmt udenfor, er det svært for absorptionskøleskabet at køle, og temperaturen inde i køleskabet vil stige. Køleskabet risikerer at overophede, og i værste fald holder det helt op med at køle, og så varer det ikke længe, før letfordærvelige varer bliver uspiselige. 

For at hjælpe kulden i køleskabet på vej i meget høje udendørs temperaturer kan det anbefales at forsøge at placere hele vognen – eller som minimum køleskabssiden - i skygge, at fjerne ventilationsristen og at få installeret en ventilator, der kan lede varmen væk fra køleskabet. 

Køleskabe
Du kan hjælpe kulden på vej i køleskabet ved at parkere vognen i skyggen, hvis det er muligt. 

Køb en køleboks 

Det er altid en god ide at have et termometer liggende i køleskabet, så du kan holde øje med, hvor koldt det egentlig er. For når det er meget varmt udenfor, vil drikkevarerne måske føles kolde, hvis de er 15 grader, men i realiteten er temperaturen inde i skabet så høj, at maden hurtigt bliver dårlig og mælken sur. 

Køleskabe
Det er en god ide at have et termometer liggende i køleskabet, så man hele tiden kan følge med i, hvor koldt køleskabet er. 

Hvis I ofte holder ferie under sydlige himmelstrøg og jævnligt oplever problemer med absorptionskøleskabets ydeevne, er det værd at overveje at supplere med en kompressorkøleboks, der f.eks. kan stå i forteltet. De fås i forskellige mærker, størrelser og prisklasser 

Under kørslen 

Når du er på farten med campingvognen eller autocamperen, kan du vælge mellem at lade dit absorptionskøleskab køre på enten el eller gas. 

Et absorptionskøleskab er dog noget af en strømsluger, og derfor vælger mange at lade det køre på gas under kørsel, hvor det typisk også køler bedre og mere affektivt end på strøm. Husk, at du ikke må have gassen tændt på tankstationer og færger, og at du skal lukke for gassen, før du kører ind de steder. 

Hvis køleskabet ikke køler ret godt under kørslen, skyldes det ofte, at de ledninger, som skal forsyne køleskabet med strøm, ikke er kraftige nok, så køleskabet ikke får nok strøm. I så fald vil det være nødvendigt at få et bilværksted til at trække et kraftigere kabel fra bilbatteriet til anhængertrækkets stik. 

Bestiller du bilen fra ny, er det en rigtig god ide at vælge et originalt anhængertræk og oplyse, at bilen skal bruges til at trække en campingvogn, så værkstedsfolkene kan dimensionere kabler og ledninger korrekt. 

Overvej litiumbatterier 

Kører du med et kompressorkøleskab, er det værd at overveje at købe et ekstra batteri til campingvognen, så du f.eks. har to batterier på hver 75 eller 100 Ah, som kan forsyne køleskabet med strøm i flere dage – især hvis du supplerer med solceller på taget. 

Der er flere muligheder for valg af batterier. Selvom litiumbatterier er dyrere end traditionelle campingbatterier, er det alligevel værd at overveje at købe litiumbatterier, fordi de både er lettere og mere kompakte, og samtidig har de en fremragende ydeevne og lang holdbarhed. 

Hvis du kun har et enkelt batteri i campingvognen, er det en god ide at få installeret en batteri-booster med indbygget skille-relæ/batterivagt ved campingvognens batteri, som sikrer, at køleskabet ikke sluger al strømmen fra bilens batteri, når vognen holder stille. 

Hvad skal du vælge? 

Om du foretrækker et kompressor- eller absorptionskøleskab, er til syvende og sidst op til dig selv. Hvis fleksibiliteten ved at kunne køre på både gas og strøm er afgørende, vil et absorptionskøleskab være et godt valg, eventuelt suppleret med en kompressorkøleboks ude i forteltet, når du holder ferie i høje temperaturer. 

Omvendt vil det være fornuftigt at vælge et kompressorkøleskab, hvis du lægger stor vægt på, at køleskabet holder en stabil, lav temperatur, uanset hvordan temperaturen er udenfor. 

Kompressorkøleskab 

Fordele 

  • Både køleskab og fryser køler fremragende selv ved høje udendørs temperaturer
  • Fungerer, selvom vognen holder skråt
  • Lavt strømforbrug
  • Kan køre på solceller
  • Ulemper Kan ikke køre på gas
  • Kompressoren afgiver lyd – også om natten 

Absorptionskøleskabet 

Fordele 

  • Kan køre på både 12V, 230V og gas
  • Stort set lydløst
  • Lang holdbarhed på grund af få mekaniske dele
  • Ulemper Følsomt over for hældninger på mere end 6-7 grader
  • Har svært ved at køle ved høje udendørs temperaturer
  • Har et højt strømforbrug 

Hjælp kulden på vej 

Hvis køleskabet har svært ved at køle nok, er her et par tips til at hjælpe kulden på vej: 

  • Fjern ventilationsristen, så køleskabet kan komme af med varmen
  • Placer så vidt muligt den side, hvor køleskabet sidder, i skyggen
  • Få installeret en ventilator der kan lede varmen væk fra køleskabet
  • Undgå at åbne køleskabsdøren for ofte
  • Læg frosne vandflasker fra køleboksen til optøning i køleskabet
Open

Vinterdæk kan give bøder om sommeren

Foto: Bridgestone Danmark
DÆK
DCU har i den seneste tid fået mange henvendelser fra medlemmer, der planlægger bilferie sydpå og er i tvivl om de nye dækregler i Italien og Belgien.

Tekst Helle Midskov. Foto: Bridgestone Danmark

Spørgsmålene fra medlemmerne handler blandt andet om, hvorvidt man må køre med vinter- eller helårsdæk om sommeren, og om reglerne også gælder campingvogne. 

Reglerne, der er indført i Italien og Belgien, gælder kun bilen/autocamperen – ikke campingvognen. Men det kan alligevel blive dyrt, hvis bilen ikke opfylder de nye krav til dækkenes hastighedsgodkendelse. 

Vinterdæk hører til om vinteren 

Først og fremmest skal det slås fast, at vinterdæk er beregnet til kørsel i vinterperioden, og at det af flere grunde er en rigtig dårlig idé at fortsætte med dem på bilen om sommeren. At køre med vinterdæk i sommervarmen er både sikkerheds- og miljømæssigt en dårlig løsning. De giver ikke samme optimale vejgreb som sommerdæk, og ser vi på økonomien, koster det også ekstra - både i form af større slid, højere brændstofforbrug og kortere rækkevidde på elbilen. 

Særlige regler kan ramme 

For at give et fuldt overblik gennemgår Dækbranchen Danmark her kort, hvad de nye regler betyder. 

Visse lande - Italien og Belgien – har indirekte et krav om, at bilen skal være udstyret med sommerdæk for, at kørslen ikke skal udløse bøder. Alle dæk har forskellige mærkninger på dæksiden - herunder mærkning af den maksimale hastighed, dækkene er godkendt til. 

Mange vinterdæk har en lavere hastighedsgodkendelse end sommerdæk, hvilket også gælder for visse helårsdæk. Disse dæk må gerne benyttes i vinterperioden, selv om de er designet til en lavere maksimal hastighed. Ved kørsel med sådanne dæk skal man dog i de fleste lande have et klistermærke eller en seddel i bilen, der viser den maksimale hastighed, man må køre med på de monterede dæk. 

Andre krav i sommerperioden 

I sommerperioden kan det dog få helt andre konsekvenser at køre på vinter- eller helårsdæk med lav hastighedsgodkendelse. Nogle lande kræver nemlig, at dækkenes hastighedsgodkendelse svarer til bilens typegodkendte topfart. Et klistermærke eller en seddel er derfor ikke tilstrækkeligt som dokumentation i disse tilfælde. Det gælder fx i Belgien fra den 30. april, mens Italien stiller endnu strengere krav. Her skal dækkene - uanset dæktypen - leve op til den angivne tophastighed, der er anført for dækkene i bilens typegodkendelse, understreger Dækbranchen Danmark. 

Det betyder, at hvis dækkene i godkendelsen er angivet til 270 km/t – selvom bilens faktiske topfart kun er 240 km/t – så skal dækkene være godkendt til 270 km/t. Dette gælder i Italien fra 1. maj 2025. 

T eller V – ikke kun et bogstav til forskel 

Selv om fartgrænserne i langt de fleste lande betyder, at man sjældent udnytter bilens tophastighed, skal dækkene stadig kunne klare den, forklarer Dækbranchen Danmark. Derfor nytter det ikke at køre med T-mærkede vinter- eller helårsdæk, hvis deres maksimale hastighed fx er 190 km/t, når bilens typegodkendte topfart er 240 km/t. I sådanne tilfælde skal dækkene være mærket med et V, som svarer til 240 km/t. Har bilen derimod vinter- eller helårsdæk, som er V-mærkede, vil de være lovlige at bruge om sommeren - men som nævnt tidligere, er det stadig et dårligt valg. 

Oplysninger om din bils tophastighed og dækkenes hastighedskoder kan findes på skat.dk under motorregister, hvor du kan tjekke bilens data: https://motorregister.skat.dk/dmr-kerne/koeretoejdetaljer/visKoeretoej?execution=e5s1 

Her skal du vælge: Køretøjsdetaljer, vis køretøj, indtast bilens registreringsnummer, tekniske oplysninger. 

Dækkenes hastighedskoder

I nedenstående tabel kan du se de forskellige hastighedskoder og respektive maksimale godkendte hastighed for dæk, som du lige bør tjekke i forhold til din bils, typegodkendte maksimale hastighed:

P – 150 km/t 
Q – 160 km/t 
R – 170 km/t 
S – 180 km/t 
T – 190 km/t 
U – 200 km/t 
H – 210 km/t 
V – 240 km/t 
W – 270 km/t 
Y – 300 km/t 
ZR – over 240 km/t 
ZR+Y – over 300 km/t

Hvad betyder det for dig som campist? 

Selvom reglerne kun gælder bilens dæk, er det vigtigt ikke at glemme campingvognen. DCU anbefaler, at campingvognens dæk udskiftes mindst hvert femte år - også selvom de ikke er slidte. Gummiet ældes og kan miste sine egenskaber. Brug kun dæk fra anerkendte producenter med dokumenteret holdbarhed og kvalitet. 

Har du en Tempo 100-godkendt vogn, gælder der særlige regler: Dækkene må maksimalt være seks år gamle, og de skal opfylde bestemte krav til hastighedsmærkning og belastningsindeks. Disse krav gælder hele året - både sommer og vinter. Tjek datoen og mærkningen på dine dæk, før I tager af sted.

Open

Pas på registreringsattesten

Foto Lasse L H
KØREKORT
Registreringsattesten er et vigtigt dokument, og det er afgørende, at man både passer godt på attesten og husker at tage del 1 af den med, når man skal køre i andre EU-lande.

Tekst: Helle Midskov. Foto: Lasse Løndahl Henriksen

Kan du huske, hvor du har din registreringsattest? Det er der faktisk en del, der ikke kan. Derfor er Motorstyrelsen nu ude med en kampagne, hvor den gør opmærksom på, hvor vigtigt det er, at man har styr på registreringsattesten. 

Registreringsattesten er et fysisk A4-dokument, som består af to dele. 

- Registreringsattesten er et vigtigt dokument, og det er afgørende, at man både passer godt på den og husker at tage del 1 af attesten med, når man skal køre i andre EU-lande. Det er ikke noget, man altid tænker over i hverdagen, og derfor vil vi gerne hjælpe med at minde danskerne om det, siger Motorstyrelsens direktør, Jørgen Rasmussen. 

Før sommerferien 

Motorstyrelsen oplever fx, at bilejere henvender sig før sommerferien for at bestille en ny registreringsattest, fordi de har fundet ud af, at de skal have attesten med på bilferien sydpå, og nu kan de ikke finde den originale. 

Motorstyrelsen opfordrer derfor bilejerne til at passe på deres registreringsattest, så de kan finde den, når de har brug for den. På den måde slipper de for besværet med at bestille en ny, som det tager op mod 10 hverdage at få leveret med posten. 

Motorstyrelsens vejledningsindsats omfatter blandt andet breve til alle landets nummerpladeoperatører (forhandlere og synshaller) med vejledninger i postkortstørrelse med det enkle budskab: ”Pas på registreringsattesten”. 

På vejledningskortet er der også en kort guide til, hvordan bilejere bestiller en ny attest, hvis den originale er blevet væk eller beskadiget. Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

- Vi ved, at nummerpladeoperatørerne møder borgerne i øjenhøjde, når de registrerer deres køretøjer. Derfor håber vi, at de vil udlevere vejledningskortene sammen med andet materiale om bilen til de nye bilejere, siger Jørgen Rasmussen. 

Ikke krav i Danmark 

I Danmark er det som udgangspunkt ikke et krav, at du har registreringsattesten i bilen, og Motorstyrelsen anbefaler, at bilejere kun har både del 1 og 2 i køretøjet i forbindelse med salg. Den fulde registreringsattest kan nemlig bruges til at skifte ejer på køretøjet, fordi det er fastsat i lovgivningen, at den, der er i besiddelse af registreringsattesten, har ejerens tilladelse til at omregistrere køretøjet. 

I andre EU-lande skal bilejere kunne fremvise del 1 af den originale registreringsattest, hvis de udenlandske myndigheder beder om det. Det er også vigtigt, at bilejerne har attesten med i udlandet, hvis uheldet skulle være ude, og bilen bliver beskadiget, så de ikke kan køre hjem til Danmark i den. I den situation kan de få brug for at vise attesten til et udenlandsk værksted. 

Gælder også campingvogne 

Motorstyrelsen opfordrer alle bilejere til at tjekke, at de har deres registreringsattest – og bestille en ny i god tid, hvis de ikke kan finde den. Reglerne om registreringsattest gælder også campingvogne, motorcykler og andre motorkøretøjer.

Open

Få styr på miljøzoner og vignetter før ferieturen

DCU foto
CAMPING
Skal du på bilferie i Europa, er det en god idé at sætte dig ind i reglerne for vejafgifter og miljøzoner.

Tekst: Helle Midskov. Foto: DCU

Det kan være svært at finde rundt i reglerne for vejafgifter og miljøzoner i udlandet. Der er stor forskel på, hvad der gælder fra land til land, og især omkring byerne kan der være restriktioner, du skal kende på forhånd. 

Her i artiklen giver vi dig et overblik over krav til vignetter og miljøzoner i nogle af de mest populære europæiske rejselande i 2025. Vil du have endnu flere detaljer, så besøg www.green-zones.eu/da, hvor du kan læse om mere end 200 miljøzoner i Europa og få information om midlertidige kørselsforbud. App'en ”Green Zones” findes også til både iPhone og Android. 

Har indført miljøzoner 

Adskillige lande og byer har de seneste år indført miljøzoner, hvor visse typer køretøjer - typisk dieselbiler - ikke må køre. Det gælder f.eks. i Tyskland, Frankrig og Italien. Også i Danmark har flere af de største byer nu mulighed for at begrænse adgangen for dieselbiler med EuroNorm 4 og derunder. 

Undersøg forholdene 

EU har endnu ikke ensrettet reglerne for miljøzoner og miljømærker. Det betyder, at hvert land har deres egne regler og krav. Du skal derfor undersøge forholdene i det enkelte land, før du tager afsted. 

Miljømærker og vignetter kan som regel købes online, ved grænser, på tankstationer eller posthuse. Men vær opmærksom på, at i nogle byer, særligt i Italien og Spanien, er det ikke muligt for turister at købe adgang til miljøzonerne. Her risikerer du bøder, hvis du kører ind uden tilladelse. Også FDM og Applus sælger både miljømærker og vignetter. 

Husk at bestille i god tid, da leveringstiden kan være flere uger. 

Oversigt 

Her i artiklen kan du få et overblik over vignetter og miljøzoner i en række europæiske lande. En del af oplysningerne stammer fra vores gode kollegaer på fdm.dk 

vignetter
Reglerne er forskellige fra land til land, så det er vigtigt at holde sig opdateret.

Belgien 

Betaling: Der skal som udgangspunkt ikke betales for at køre på de belgiske veje, bortset fra Liefkenshoek-tunnelen ved Antwerpen, hvor der opkræves vejafgift. 

Miljøzoner: Der er miljøzoner i Bruxelles, Gent og Antwerpen. I alle tre byer skal din bil registreres online, inden du ankommer. Det gælder uanset bilens alder og hvilken type brændstof den kører på. Nummerpladen bliver aflæst af kameraer ved indkørsel til zonen, og når bilen er registreret, gælder det i op til tre år, så længe registreringsnummeret ikke ændres. 

Du kan registrere bilen på følgende hjemmesider: 

Bruxelles:  www.lez.brussels/mytax 

Antwerpen: www.slimnaarantwerpen.be/en/LEZ 

Gent:  www.stad.gent/en/mobility-ghent/low-emission-zone-ghent 

England 

Betaling: Der er betaling på nogle engelske veje. På hjemmesiden gov.uk/uk-toll-roads kan du se, hvilke veje det drejer sig om. 

Miljøzoner: Flere byer i England har indført såkaldte ”Clean Air Zones”, hvor du skal betale, hvis din bil ikke opfylder bestemte miljøkrav. Det gælder f.eks. Birmingham, Bristol og Bath. I London gælder særlige regler. Her findes både en Congestion Charge Zone, en Ultra Low Emission Zone (ULEZ) og enkelte områder med Zero Emission Zone. 

Du kan læse mere og tjekke din bil på tfl.gov.uk/modes/driving/ultra-low-emission-zone 

Frankrig 

Betaling: Du betaler for at køre på de franske motorveje samt visse tunneller og broer. Betaling kan ske med kreditkort eller kontanter. Der findes også en elektronisk betalingsbrik kaldet ”Mango Mobilités by APRR”, men flere brugere har haft problemer med at gennemføre købet. 

Miljøzoner: Flere franske byer har indført miljøzoner. Paris var først, og siden er bl.a. Lyon, Lille, Grenoble og Strasbourg kommet til. 

Det franske miljømærke hedder Crit’Air Vignette og kan kun købes online på den officielle hjemmeside: www.certificat-air.gouv.fr. Prisen er ca. 5 euro inkl. forsendelse. Bemærk, at du skal uploade din registreringsattest som pdf, og filen må maksimalt fylde 400 kb. Der findes snydehjemmesider, så vælg den, der ender på .gouv.fr. 

Crit’Air Vignetten findes i seks kategorier afhængig af bilens alder, brændstoftype og EuroNorm. Biler registreret før 1997 kan ikke få mærket. 

De store motorveje som A6, A7 og A42 er ikke omfattet af miljømærkeordningen. 

Holland 

Betaling: Du skal som udgangspunkt ikke betale for at køre på de hollandske motorveje, men enkelte tunneller - som Westerscheldetunnelen - kræver betaling. 

Miljøzoner: Holland har indført miljøzoner i flere større byer, blandt andet Amsterdam, Arnhem, Haag og Utrecht. Zonerne gælder især dieselkøretøjer og er tydeligt skiltet ved bygrænserne. 

Miljøzonerne er inddelt i en gul og en grøn kategori: - I gul zone må dieselbiler med EuroNorm 3 eller højere køre. - I grøn zone skal bilen mindst opfylde EuroNorm 4. Biler, der ikke kører på diesel, må som hovedregel gerne køre i byerne. Du kan læse mere om zonerne på www.milieuzones.nl/english 

Italien 

Betaling: Du betaler for at køre på de italienske motorveje. Det er nemmest at betale med kreditkort, men kontanter kan også bruges. 

Miljøzoner: I mange italienske byer er der indført ZTL-zoner (Zona Traffico Limitato), ofte midt i bykernen. Oversigt over byer finder I her på: ztl-italia.blogspot.dk. Vær derfor særligt opmærksom på skiltningen (Zona Traffico Limitato - ZTL), der markerer grænsen til zonerne. Kører du ind i en zone, bliver din nummerplade automatisk fotograferet, og er du ikke registreret med en gyldig tilladelse, får du en bøde tilsendt. Som udgangspunkt kan turister ikke købe adgang. Det anbefales derfor at parkere på større p-pladser uden for centrum. I den historiske bymidte i Milano er der indført et særligt tillæg - et forureningstillæg. Her betales for et ”Ecopas”, som er et ”afgiftstillæg”, som du betaler for i dagtimerne. Det kan købes i lokale kiosker. 

Tyskland 

Betaling: Der er endnu ikke indført generel vejafgift for personbiler. 

Miljøzoner: Cirka 70 byer kræver miljømærke (Umweltplakette). Det grønne mærke dækker biler med EuroNorm 4, 5 og 6. I Hamborg er der skærpede regler på enkelte strækninger for ældre dieselbiler. Mærket kan købes i Tyskland eller bestilles hos FDM og Applus. Det tyske miljømærke følger bilens registreringsnummer i hele dens levetid. Dog bliver du nødt til at anskaffe dig et nyt, hvis din forrude går i stykker og skal udskiftes. 

Kroatien
Man skal betale for at køre på en række af de kroatiske motorveje.

Kroatien 

Betaling: Du skal betale for at køre på mange af de kroatiske motorveje. Betaling sker ved betalingsanlæg med kort eller kontanter. Miljøzoner: Kroatien har ikke indført miljøzoner. 

Portugal 

Betaling: Mange motorveje kræver betaling – enten via betalingsanlæg eller elektronisk registrering. Se www.portugaltolls.com/en, hvor du kan få et overblik over, hvilke veje det drejer sig om. 

Miljøzoner: I Lissabon er der en miljøzone med adgangsbegrænsning for ældre dieselbiler i dagtimerne. 

Spanien 

Betaling: Det kræver betaling at køre på nogle af de spanske motorveje. Du kan betale med kreditkort eller kontanter, men du kan også i banker og på nogle tankstationer købe en Telepeaje eller Via T, der er en automatisk betalings-bizz, som du sætter i bilens forrude. 

Miljøzoner: Madrid og Barcelona har miljøzoner, som turister ikke kan købe mærkater til. Flere byer kan også midlertidigt forbyde visse biler ved høj forurening. 

Slovenien 

Betaling: Du skal betale for at køre på de slovenske veje. Du kan enten købe en motorvejsmærkat på tankstationerne eller en e-vignette, som er en elektronisk vignette, der er knyttet til nummerpladen på din bil. E-vignetten købes på hjemmesiden evinjeta.dars.si/en. Biler og autocampere med en totalvægt på maks. 3.500 kg hører til i klassen 2A, som koster 16 euro for en uge eller 32 euro for en måned, mens autocampere over 3.500 kg skal købe en 2B, der koster 32 euro for en uge og 64,1 euro for en måned. 

Miljøzoner: Ingen miljøzoner. 

Slovakiet

Betaling: I Slovakiet skal du betale for at køre på motorvejene, hvor du betaler du med en e-vignette, som du kan købe på hjemmesiden https://eznamka.sk/en

Miljøzoner: Ingen miljøzoner. 

Polen 

Betaling: Du skal betale for at køre på nogle af de polske veje. Du kan enten betale med kontanter, gængse kreditkort eller via app. Se www.etoll.gov.pl. 

Miljøzoner: Der er endnu ikke faste miljøzoner, men enkelte byer - f.eks. Krakow – planlægger indførelse. 

Tjekkiet 

Betaling: Du skal bruge en elektronisk vignette, som købes på www.edalnice.cz. 

Miljøzoner: Der er ikke miljøzoner i Tjekkiet. 

Sverige
Reglerne er forskellige - også i de nordiske lande. Der er betalingsring omkring Stockholm og Göteborg, hvor du efterfølgende får en regning tilsendt, hvis du kører derind.

Sverige 

Betaling: Der er betalingsring omkring Stockholm og Göteborg, hvor du efterfølgende får en regning tilsendt, hvis du kører derind. Derudover er der betaling på to omfartsveje i henholdsvis Motala og Sundsvall, hvor fakturaen ligeledes sendes efterfølgende. 

Miljøzoner: På en enkelt gade i Stockholm har man indført forbud mod ældre dieselbiler. På den 2,5 km lange Hornsgatan gennem Stockholm er det kun tilladt at køre med dieselbiler, hvis de lever op til mindst Euronorm 6. Der er planer om at udvide miljøzonerne. 

Norge 

Betaling: Mange veje kræver betaling. Tidligere kunne du betale med en BroBizz, men den mulighed gælder ikke længere. I stedet for kan du betale ved at oprette en aftale på ØresundPay på hjemmesiden https://oresundpay.com/da.

Miljøzoner: Ingen faste miljøzoner, men Oslo kan midlertidigt begrænse dieseltrafik ved høj forurening. 

Østrig 

Betaling: Du skal have en vignette – enten fysisk eller elektronisk – for at køre på motorvejene i Østrig. Du kan købe den via www.asfinag.at. Husk at elektroniske vignetter først gælder efter 18 dage, medmindre du fraskriver dig fortrydelsesretten. Du kan også købe en motorvejsmærkat hos FDM, hvor den koster 93 kroner for en periode på 10 dage, og 234 kroner for en periode på to måneder. 

Miljøzoner: Østrig har ikke miljøzoner. 

Schweiz 

Betaling: Motorveje kræver en vignette, som gælder i 14 måneder. Fås som fysisk mærkat og kan købes hos FDM for 330 kroner eller elektronisk via www.e-vignette.ch. Hvis du har campingvogn, skal den have sin egen vignette. 

Miljøzoner: Der er ikke faste miljøzoner, men Genève kan indføre midlertidige restriktioner ved høj luftforurening. 

Ændrer sig løbende 

Reglerne for vignetter og miljøzoner ændrer sig løbende, og flere lande skærper kravene år for år. Det er derfor en god investering af tid at tjekke reglerne, inden du kører hjemmefra. Særligt i storbyer og i perioder med høj luftforurening kan du risikere bøder, hvis du ikke har styr på kravene. 

Vær opmærksom, bestil i god tid, og glæd dig så til at tage på ferie med ro i maven og udsigt til oplevelser i hele Europa.

Open

Husk det fysiske kørekort på bilferien

Foto Gjensidige
CAMPING
Sommerferien nærmer sig, og mange danskere gør klar til at køre udenlands. Men det kan få konsekvenser, hvis man kun har det digitale kørekort med.

Foto: Gjensidige

En ny undersøgelse foretaget af YouGov for Gjensidige viser, at 27 % af danske bilister ikke ved, om det digitale kørekort er gyldigt i udlandet. Og det er det ikke. 

- Det er problematisk, hvis du på ferien har glemt dit fysiske kørekort og bliver bedt om at fremvise det, siger Louise Hertzum Andersen, fagchef i Gouda Rejseforsikring og fortsætter: 

- Det digitale kørekort er kun gyldigt i Danmark, og det er derfor vigtigt at skrive det fysiske kørekort på pakkelisten, når man skal ud og rejse. Det er et EU-krav, og hvis man bliver stoppet i udlandet, og skal fremvise kørekort, er det ikke nok at vise det digitale på telefonen. 

Undersøgelsen viser også, at 59 % af danskerne har downloadet det digitale kørekort, mens 41 % ikke har. Louise Hertzum Andersen minder om, at det kan få økonomiske konsekvenser, hvis man glemmer det fysiske kørekort. 

- Hvis du har glemt dit fysiske kørekort, kan du risikere at få en bøde i udlandet. Endelig kan du blive bedt om at fremvise det fysiske kørekort i skranken ved biludlejning, og her vil det være rigtig ærgerligt at have glemt det hjemme i Danmark, siger hun. 

EU planlægger at indføre et fælles digitalt kørekort senest i 2030, men indtil da er det fysiske kørekort nødvendigt uden for Danmarks grænser.

Open

Tyskland indfører krav om gastest

Gastest
CAMPING
Fra 19. juni skal ejere af tysk-indregistrerede vogne kunne fremvise en gyldig gastest, der højst er to år gammel. Reglerne gælder ikke for udenlandske campister.

De tyske caravanværksteder kan formentlig se frem til nogle travle uger, for fra 19. juni 2025 bliver det obligatorisk for tysk-indregistrerede campingvogne, autocampere og vans at kunne fremvise en gastest, der højst er to år gammel og udført af en certificeret tekniker. 

Det sker i et forsøg på at minimere risikoen for ulykker som følge af lækager eller fejl i installationerne. 

De nye regler gælder autocampere, vans og campingvogne, der bruger gas til køleskab, komfur eller til opvarmning af vognen. Reglerne gælder uanset vognens alder, så også helt nye køretøjer skal kunne fremvise en godkendt gastest. 

Gastest
Fra 19. juni skal ejere af tysk-indregistrerede vogne kunne fremvise en gyldig gastest, der højst er to år gammel. 

Campingpladser kan kræve gastest 

Da nyheden om de skærpede tyske gaskrav slap ud, var der i første omgang usikkerhed om, hvorvidt reglerne også gjaldt udenlandske køretøjer. Derfor kontaktede Camping-fritid ADAC, der er FDM’s søsterorganisation i Tyskland, for at få klarhed. 

- Dybest set skal køretøjer opfylde kravene i det land, hvor de er indregistreret. Derfor kan tyske myndigheder ikke kræve, at udenlandske campingvogne og autocampere gennemgår en gastest efter de tyske regler, svarede ADAC og fortsatte: 

- Situationen kan dog være anderledes, hvis en campingpladsejer kræver bevis for gassystemets korrekte tilstand, for så gælder campingpladsens husregler. Vi er dog ikke bekendt med nogen tilfælde, hvor dette konsekvent er blevet implementeret, men hvis du vil være på den sikre side, bør du på forhånd tjekke med den pågældende campingplads om deres regler. 

Forskel i bødestørrelse 

De tyske myndigheder har besluttet at følge op med bøder i størrelsesordenen fra 15-60 euro, hvis de tyske campister ikke kan dokumentere, at de har fået udført en gastest inden for de seneste 24 måneder. Bødestørrelsen afhænger af, hvor stor en overskridelse, der er tale om. 

Det udløser en bøde på 15 euro, hvis overskridelsen er på mellem to og fire måneder, det koster 25 euro i intervallet mellem fire og otte måneder, mens bøden er 60 euro, hvis overskridelsen er på mere end otte måneder. 

Selvom de skærpede tyske gaskrav kun gælder køretøjer med tyske nummerplader, og danske campister ikke er omfattet, anbefaler både DCU og Sikkerhedsstyrelsen, at også danske campister af hensyn til både egen og andres sikkerhed får udført en gastest minimum hvert andet år.

Open

Klar til årets første campingtur

DCU-Camping_Naerum_Foraar
Camping
Alle DCUs campingpladser er nu åbne, men inden du tager af sted, bør du klargøre vognen, så den første campingtur ikke byder på ubehagelige overraskelser.

Foto Rasmus Schønning og Lasse Løndahl Henriksen 

Fredag den 14. marts åbnede alle DCUs campingpladser for sæsonen 2025, og hvis du ikke har kigget til din campingvogn eller autocamper, siden du satte den i vinterhi i slutningen af 2024, er det en god ide at få den gennemgået og klargjort, inden du kører hjemmefra. 

Vask vognen udenpå 

Brug gerne en blød børste på teleskopstang med vandgennemløb til at vaske taget, så alger, mos og støv kommer væk, for dels tager vognen sig bedre ud i rengjort tilstand, dels forlænges vognens levetid, når mos og alger ikke gror fast, og dels er det lettere at få øje på eventuelle revner eller skader, når vognen ikke er dækket af støv og skidt. 

Vask derpå siderne. Begynd oppefra og arbejd dig derefter nedad. Der findes en række rengøringsmidler i forskellige kvaliteter og prisklasser – rådfør dig gerne med din caravanforhandler. 

DCU-Camping_Naerum_Foraar2

Har du den mindste mistanke om, at karosseriet er blevet beskadiget eller utæt i løbet af vinteren, bør du kontakte et caravanværksted, som kan vurdere skadens omgang. 

Hold øje med dækkene 

Kig også efter om vognens dæk i løbet af vinteren er begyndt at mørne, eller om der er tegn på skader eller flænger fra et uønsket møde med en kantsten. Er din vogn Tempo 100-godkendt, skal du holde øje med, at dækkene er under seks år gamle. Tjek også, at dæktrykket matcher det, der står i instruktionsmanualen, for korrekt dæktryk har betydning både for dækkenes levetid, brændstof-økonomien og vejgreb/sikkerhed. Gå en runde omkring vognen og undersøg, at alle lygteglas er hele, og kontroller at sikkerhedswire, elstik, håndbremse, stabilisator, næsehjul og tilkobling virker, som de skal. 

 

Forårsklar

Brug et desinficerende middel 

Når du har besigtiget, vasket og rengjort vognen udvendigt, kommer turen til den indvendige del. Begynd med at lufte grundigt ud ved at åbne døre, tagluger og vinduer. Støvsug gulve, hynder og madrasser grundigt og vask borde, skabe og skuffer med et desinficerende middel for at forebygge svamp og råd. Sæt derpå strøm på vognen og kontroller at lyset virker overalt. 

Vær opmærksom på ovnen 

Tænd de gasforbrugende apparater, så du kan se, at køleskab og komfur virker. 

Forårsklar

En vigtig del af kontrollen er at tænde for varmeovnen og se, at den brænder korrekt, og at aftrækket ikke er utæt eller tilstoppet. Er der vanskeligheder med at tænde ovnen, brænder den ikke ordentligt, eller konstaterer du andet, som ikke virker korrekt, skal du kontakte en fagmand. 

Kig efter fugt

 En vigtig del af den indvendige klargøring er at holde øje med fugt. Kig efter skjolder eller misfarvninger i vognhjørner, ved tagluger, vinduer, serviceluger samt under madrasserne i siddegruppe og seng, for det kan meget vel være tegn på fugt. 

Lugter vognen jordslået og indelukket, kan det skyldes, at der ikke har været luftet ud i et stykke tid, men har du mistanke om nogen form for utæthed, skal du reagere hurtigt ved at kontakte et caravanværksted, som du har tillid til, så du kan få foretaget en fugttest og en fagmands vurdering af situationen. 

Svært at få tid 

Op mod sæsonstarten kan det imidlertid være svært at finde en ledig tid på caravanværkstederne, så fremadrettet kan det være fornuftigt at få foretaget fugt- og gastest i det sene efterår eller den tidlige vinter, hvor det er noget lettere at få plads på værkstederne. 

Er du DCU-medlem og benytter et af DCUs Servicecentre, får du 5 % medlemsrabat i højsæsonen fra 1. marts til 30. september og 15 % rabat i lavsæsonen fra 1. oktober til 28. februar. Husk på forhånd at oplyse, at du er medlem af DCU, så rabatten bliver fratrukket prisen. 

DCU anbefaler, at du en gang årligt får fugttestet din vogn, eller at du følger de tæthedsprogrammer, som de forskellige mærker, mod betaling, tilbyder. 

Forårsklar

Et alternativ er at få installeret det norske Avara Moist-system, hvor små sensorer sættes op de steder i campingvognen eller autocamperen, der traditionelt er sårbare over for fugt, og hvor man også ville måle ved en fugttest. Sensorerne registrerer løbende fugtniveauet og sender en gang i døgnet data af sted, og skulle der opstå en lækage, bliver den opdaget hurtigt, så der kan sættes ind, før skaden når at udvikle sig. 

Fyld vand på 

Noget, som traditionelt giver travlhed på værkstederne, er, når campisterne ikke får tømt vandet helt af vognen, inden den stilles i vinterhi. Når frosten sætter ind, fryser vandet og udvider sig, og det risikerer at resultere i ødelagte vandhaner, vandslanger, rør og varmtvandsbeholder, som campisten kan blive nødt til at udskifte. 

Inden du kører hjemmefra, bør du derfor fylde vand på vognen, så du kan tjekke, at vandsystemet er intakt og fungerer, og skulle der være sket frostsprængninger i løbet af vinteren, er det bare at håbe, at værkstedet har tid inden for en overskuelig fremtid. 

Det er også en rigtig god ide at rense vandtanken grundigt inden årets første tur. Det gøres ved at fylde vandtanken op med cirka to tredjedele vand og derefter tilsætte et middel til desinfektion af systemet. Derpå åbnes for slanger og haner, så vandet og det tilsatte desinfektionsmiddel kommer rundt i systemet. 

Luk derpå hanerne og lad det stå i en halv times tid, hvorpå tanken tømmes langsomt. Skyl efter med rent vand. 

Der findes  en række forskellige desinfektionsmidler, så spørg gerne din forhandler til råds.

Open

Hold fugten fra vognen

Fugttest Foto Lasse
Fugt
Selv om fugttest af campingvogne og autocampere ikke er et lovkrav, er det en investering i både tryghed og holdbarhed. Skjulte fugtskader kan udvikle sig til dyre reparationer.

Tekst Helle Midskov. Foto Lasse Løhndal Henriksen 

Denne formiddag er Dansk Camping Union taget til Vendelbo Vans i Tårs, hvor vi følger værkfører Jens Thøgersen, mens han giver gode råd og demonstrerer, hvordan en fugttest udføres. 

- Fugttest handler om at opdage problemerne i tide, så vi kan sikre, at vognen holder i mange år fremover, siger Jens Thøgersen, mens han forbereder udstyret til testen. 

Fugt 1 Foto Lasse

Hvordan foregår en fugttest? 

Jens Thøgersen forklarer, at en fugttest kræver både erfaring, præcision og det rette udstyr. Testen begynder udvendigt på vognen, hvor værkføreren scanner væggene og konstruktionen med en professionel fugtmåler. Måleren viser fugtniveauet på en farveskala, der skifter fra grøn til rød, alt efter hvor meget fugt der er i materialet. 

- Når vi scanner, skal måleren helst holde sig i det grønne felt, som betyder, at alt er i orden. Hvis vi ser gule værdier, så skal vi være opmærksomme og ved røde værdier, er der grund til bekymring, siger Jens Thøgersen, mens han demonstrerer på autocamperens side. 

Fugt 2 Foto Lasse

Fokus på kritiske punkter 

Under fugttesten gennemgår han systematisk en række områder, hvor fugt oftest opstår. Jens Thøgersen scanner omhyggeligt alle samlinger og tjekker fugernes tilstand. 

- Hvis en fuge ikke er intakt, kan vand trænge ind. Når det fryser til is, udvider det sig og skaber endnu større skader, forklarer han. Tætningen omkring vinduer og tagluger, som er særligt udsatte, bliver kontrolleret. 

- Vinduesrammer og tagluger er typisk der, hvor utætheder starter. Hvis gummilisterne ikke slutter tæt, kan det give problemer, siger han og tilføjer, at det er en god idé regelmæssigt at smøre listerne med silikone. Det tager kun få minutter og sikrer, at listerne holder sig smidige og tætte. Især taglugen er udsat, når man kører. Man skal betragte det som almindeligt vedligehold, og det er givet godt ud. Vi gør det selvfølgelig gerne, men det kan man sagtens gøre selv. 

Fugt 4 Foto Lasse

Hold øje med hullerne 

Hver gang der bores huller i vognen, øges risikoen for fugt. Ved fugttesten scannes alle disse steder for at sikre, at tætningen er intakt. 

- Vi ser ofte problemer ved eftermonteringer som f.eks. markiser eller TV-antenner, hvor tætningen ikke er udført korrekt, forklarer værkføreren, mens han gennemgår vognen. 

Indvendige skabe bliver åbnet, og væggene tjekkes for skjolder eller misfarvninger, som kan indikere fugt. 

- Ser man en misfarvning eller et skjold, skal man reagere med det samme og få det undersøgt, understreger han. 

Fugt 5 Foto Lasse

Hvordan tolkes målingerne? 

Jens Thøgersen viser os, hvordan fugtmåleren reagerer på forskellige materialer. Glasfiberpaneler giver normalt ingen problemer, mens aluminium kan forstyrre målingerne. Derfor er det vigtigt at tolke målingerne korrekt. 

- Hvis måleren viser en værdi på op til 15 %, er alt normalt. Når vi nærmer os 20 %, skal vi begynde at være opmærksomme, og ved 22 % skifter måleren til rød. Det er her, vi undersøger nærmere og vurderer, om der er tale om en reel fugtskade, forklarer han. På den ældre autocamper, som i dag er i fokus med fugttest, er fugtniveauerne i de grønne områder, hvilket betyder, at konstruktionen er sund. 

- Hvis vi havde set røde værdier, ville vi have taget stilling til, om der var en fugtskade, som der skulle gøres noget ved her og nu, eller om det ville være hensigtsmæssigt at anbefale kunden at komme igen efter tre måneder for at følge op på, om problemet udvikler sig, siger han. 

Hvorfor er fugttest vigtig? 

Fugt i vognen kan opstå af mange årsager, f.eks. utætheder i samlinger, dårlig ventilation eller kondens. 

Jens Thøgersen forklarer, at fugtproblemer ofte starter småt, men hurtigt kan udvikle sig til store skader, hvis de ikke opdages i tide. 

- En vogn, der står stille over længere tid, er mere udsat for fugt. Når man bruger vognen, er der naturlig luftcirkulation, som mindsker risikoen, siger Jens Thøgersen. 

Han anbefaler, at man sørger for regelmæssig udluftning, både når vognen står stille, og når man bruger den, især om vinteren. 

- Lad vinduer og døre stå åbne i korte perioder, og sørg for, at ventilationsåbninger ikke er blokerede, siger han. 

Fugt 6 Foto Lasse

Fra priktest til moderne teknologi 

Tidligere brugte man priktests, hvor man fysisk stak en nål ind i konstruktionen for at måle fugtniveauet. I dag anvender man moderne scannere, der ikke beskadiger vognen. 

- Vores måleudstyr tager væggens tykkelse i betragtning og kan registrere fugt flere centimeter ind i konstruktionen, forklarer Jens Thøgersen. 

På den ældre autocamper, som Jens Thøgersen tester denne formiddag, finder han ingen røde værdier, men understreger alligevel, hvor vigtigt det er at få vognen tjekket regelmæssigt. 

- Fugt kan skjule sig i konstruktionen i lang tid, og selv små utætheder kan udvikle sig til store skader, siger han, som mener, at der både er for og imod, at man selv køber en fugtmåler. 

- Det kan være en god ide, men omvendt ved man måske ikke, hvordan man skal måle, og hvor man skal kigge efter fugten, og så kan det måske give en falsk tryghed eller en ubegrundet bekymring. 

Fugt 7 Foto Lasse

Hvor ofte skal vognen fugttestes? 

Mange benytter sig af de tæthedssikringer, som de enkelte mærker tilbyder, hvor man skal komme til kontrol hvert år for at opretholde tæthedsgarantien, og hvor de er meget strikse med, at man overholder det nøje, ellers bortfalder garantien. 

DCUs fugtkontroller er meget populære blandt dem, der køber en brugt autocamper, som ikke er med i mærkernes tæthedsprogram. 

- Hvis garantien ikke længere dækker, kan reparationerne hurtigt blive dyre. Det er bedre at forebygge med en årlig test, siger Jens Thøgersen. 

Hos Vendelbo Vans oplever de, at flere campister vælger at få deres vogne fugttestet. Særligt de campister, der køber ny autocamper, er opmærksomme på vigtigheden af at få foretaget fugttest. 

- Tidligere var det kun halvdelen, der fik vognen testet. I dag er det 70-80 %, fortæller Jens Thøgersen og bemærker, at de fleste, der investerer i en ny autocamper, forstår vigtigheden af at passe på den. Desværre er der nogle, der køber brugt, som bruger den logik, at nu er autocamperen fem år og har ikke fugt, så får den det nok heller ikke. Det er altså ikke en brugbar holdning. Vi har også haft mange, som har handlet privat, så folk har ikke fået at vide, hvor vigtigt det er med et årligt tjek. 

Fugt 9 Foto lasse

Tid og råd 

En fugttest tager typisk mellem 45 minutter og halvanden time. 

- Det handler om at tage sig tid til at gøre det grundigt, siger Jens Thøgersen. 

Når testen er færdig, får kunden en rapport, der dokumenterer resultaterne. Hvis der er tegn på fugt, anbefaler han typisk en opfølgning efter tre måneder for at sikre, at problemet ikke udvikler sig. 

Vendelbo Vans foretager cirka 300 fugttests om året. Gennem hele testen giver Jens gode råd til, hvordan man som campist kan forebygge fugtproblemer: 

- Ventilér vognen regelmæssigt: Lad døre og vinduer stå åbne, og sørg for, at ventilationsåbninger ikke er blokerede. 

- Vedligehold gummilisterne: Smør dem med silikone, så de holder sig smidige og tætte. 

- Vær opmærksom på misfarvninger og skjolder: Kontakt dit servicecenter, hvis du ser tegn på fugt. 

- Få vognen fugttestet årligt. 

Værkfører Jens Thøgersen hos Vendelbo Vans, som er DCU Servicecenter, understreger, at det er vigtigt at opdage fugtproblemerne tidligt. 

- Med en årlig fugttest og regelmæssig vedligeholdelse kan man sikre, at vognen holder i mange år fremover, slutter Jens Thøgersen, mens han lægger rapporten klar til kunden.

Open

Tysk Tempo 100 er sat på pause

Tempo 100 Foto Torben Brandt
Tysk Tempo 100
Der er fortsat ingen afklaring om tysk Tempo-100 godkendelse.

Tekst: Helle Midskov. Foto: Torben Brandt. Opdateret 20. juni 2025.

Danske campister må fortsat væbne sig med tålmodighed, når det gælder muligheden for at få en tysk Tempo 100-godkendelse. 

De tyske myndigheder har stadig ordningen sat i bero, mens en revision af reglerne er i gang. Det betyder, at det i øjeblikket ikke er muligt for udenlandske – herunder danske – campister at få godkendelsen, der ellers giver mulighed for at køre op til 100 km/t på de tyske motorveje og motortrafikveje. 

Dansk Camping Union (DCU) har i den forbindelse modtaget mange henvendelser fra medlemmer, der søger svar på, hvornår ordningen bliver genoptaget. 

DCU har været i kontakt med de tyske myndigheder for at få en afklaring, men der foreligger endnu ikke noget svar på, hvornår man igen kan ansøge om tysk Tempo 100-godkendelse. 

Denne opdatering har derfor desværre ikke nyt at byde på – andet end at der fortsat ikke er en afklaring. DCU vil informere, så snart der er nyt.

Open

Sådan gør du din gamle vogn klar til vintercamping

Vintercamping
Camping
Du kan godt campere i din ældre campingvogn eller autocamper om vinteren, selvom den ikke som udgangspunkt er en vintervogn. Men hvis det skal blive en god oplevelse, bør du forbedre vognen, inden du tager af sted.

Kan det overhovedet blive en god oplevelse at bo i en ældre campingvogn eller autocamper på en af de vinteråbne campingpladser, der findes i Danmark, hvoraf de otte er DCU-pladser?  Det korte svar er, ja. 

Naturligvis er det en fordel at have en ny vogn med kraftig isolering, centralvarme, dobbeltbund under senge og magasiner samt vandbåren gulvvarme til at lune fødderne. De vogne, der er bedst egnet til vinterbrug, har desuden få kuldebroer og en effektiv isolering af gaskasse, hjulkasser, køleskab, vinduer og dør, som traditionelt er nogle af de mest kritiske punkter i forhold til kuldeindfald og træk. 

Men fortvivl ikke, hvis din campingvogn eller autocamper ikke har alle disse luksuriøse detaljer, for du kan selv gøre meget for at forbedre komforten – også selvom du ikke er den store handyman. 

Få varmen rundt 

Mange ældre vogne har en gasovn med blæservarme, hvor blæseren sender den varme luft rundt og ud gennem nogle vippeventiler, som er placeret strategiske steder i vognen for at opnå en jævn varmefordeling. 

Ofte er der prikket små huller i toppen af varmeslangen, så varmen kan komme op, men en mere effektiv løsning er at montere WL-ventiler, der koster cirka 60 kr. pr. styk. Du monterer dem ved at skære varmeslangen over med en kniv og placere ventilen mellem de to stykker slange på de steder, hvor du gerne vil have den varme luft op – typisk i siddegruppen og ved sengene. 

Monterer du mange WL-ventiler, vil du kunne opleve, at luften mister pusten undervejs, så der ikke er ret meget luft tilbage i varmeslangen i vognens yderste kroge. 

Vintercamping

 

Elektrisk supplement 

Hvis gasovnen har svært ved at levere tilstrækkelig varme, kan du med fordel få monteret en Ultra Heat, som er en elektrisk ovn, der monteres bag gasovnen, og som kan yde et væsentligt bidrag til varmen om vinteren og i ydersæsonerne. Ultra Heat kan sidde bag på både Trumas S 3004- og S 5004-varmeovne og har effekttrin på 500 W, 1000 W og 2000 W. En Ultra Heat koster cirka 3.300 kr. plus montering og skal monteres af en fagmand. 

Lav en dobbeltbund 

Vognens bund er vigtig at have fokus på, hvis du gerne vil forbedre komforten om vinteren. Ofte ligger der bagage under seng og siddegruppe og blokerer for passagen af den varme luft, men ved at lave en dobbeltbund kan du placere bagagen på den nye bund, mens den varme luft frit kan passere i mellemrummet mellem den oprindelige vognbund og den nye ekstra bund. 

Og det er ikke særlig besværligt at montere dobbeltbund under f.eks. seng og siddegruppe. Mål op og køb derpå en krydsfinerplade (som hverken er dyr eller tung) og skær den ud så målene passer. Husk, at der skal være et par centimeters afstand fra pladen til væggen, så den ikke forhindrer luften i at komme op. Du laver dobbeltbunden ved først at bygge et firkantet skelet med nogle støtteklodser i midten, som den nye bund kan ligge på. Læg derpå den tilskårne krydsfinerplade ovenpå skelettet og skru pladen fast ovenfra, så den ligger stabilt. 

Det er vigtigt, at du ikke får dækket tvangsudluftningerne til, når du laver dobbeltbund. Tvangsudluftningen er netop lavet for, at luften kan blive udskiftet, så derfor skal du bore hul i den nye plade de steder, så tvangsudluftningen kan ”ånde frit”. 

Hvis dine vandslanger ligger helt op ad en dårligt isoleret væg eller klos op ad tvangsudluftningen, hvor den vinterkolde luft kommer ind, risikerer vandet at fryse til is. Prøv derfor enten at flytte slangerne væk fra de kolde områder eller at isolere dem med Astro Foil eller et andet tyndt materiale. Astro Foil består af to lag tynd og let aluminiumsfolie med luftbobler i midten og er et let og effektivt isoleringsmateriale. 

Hæng tæpper for 

Døre, vinduer og tagluger er steder, hvor der ofte vil være kuldeindfald. Du kan få lidt isolering ved at trække myggenet og mørklægningsgardiner for, og er det ikke nok, kan du hænge lagner eller tæpper for dør og vinduer. 

Køleskabet er også et sted, hvor der kan trække ind med kold luft, og hvis det er tilfældet, kan du købe en vinterafdækning, der mindsker kuldeindfaldet. Disse afdækninger fås i mange varianter og passer til forskellige køleskabe så spørg gerne din campingforhandler til råds. 

Vintercamping

 

Også gaskassen er vigtig at efterisolere, fordi den nemt kan blive en stor kuldebro. Også her er Astro Foil et glimrende materiale, som du kan montere i toppen af gaskassen med f.eks. dobbeltklæbende tape eller gaffertape. På nyere vogne bør gaskassen ind mod vognen være isoleret, men hvis det ikke er tilfældet, kan du også her efterisolere med Astro Foil eller flamingo. 

Køb et varmetæppe 

Gulvvarme, uanset om den er vandbåren eller elektrisk, er et rart varmetilskud i campingvognen eller autocamperen, og selvom din vogn ikke er født med gulvvarme, kan du godt få lunet fødderne alligevel, hvis du ønsker det. 

En nem måde at få varme fødder er at købe et varmetæppe, der fungerer ved, at du sætter stikket i en kontakt. Det tager ikke mange minutter at få tæppet varmt, og herefter kan du lægge det, hvor du har fødderne. 

En lidt mere avanceret model er at købe gulvfolie, som du kan lægge i de områder af campingvognen eller autocamperen, hvor du opholder dig mest. Gulvfolien kan købes i bredderne 43 cm, 53 cm og 69 cm, og så køber du blot det antal meter, du har brug for, og lægger folien med dobbeltklæbende tape. Du må gerne selv lægge gulvfolien, men du skal have en fagmand til at stå for tilslutningen. 

Ovenpå folien lægger du et tæppe, som skal være et, som varmen kan ånde igennem. Hvis tæppet ikke er åndbart, kan gulvet ikke komme af med varmen, og så risikerer du, at gulvet bliver varmeskadet. 

Vintercamping

 

Fyr ikke for fuglene 

Når det fryser, vil vandet fryse til is i afløbsrør under køkken og toilet, hvis der står vand i rørene, og de ikke er isoleret. En nem måde at undgå det problem er at afmontere afløbsrørene og lade vandet løbe direkte ned i et par spande, når du er fremme på campingpladsen. 

Og endelig skal du være opmærksom på, om din vogn er konstrueret, så et stykke af varmeslangen er ført ud under vognen, hvilket medfører et stort varmetab. Her vil det være oplagt at pakke røret ind i et isolerende materiale og binde det rundt om røret, så det isolerer. Herefter kan du eventuelt lave en tynd, beskyttende kasse af f.eks. krydsfiner og placere det udenpå røret, så slange og isolering er beskyttet. 

Vær forsigtig når du skruer kassen fast i bunden af vognen, for bundpladen er typisk ikke mere end cirka 5 millimeter tyk, så du må ikke bruge for lange skruer.

Open
76097
Meld dig ind

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 19 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • 20% rabat på hytter i lavsæson
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her