Sikkerhedsstyrelsen giver gode råd

Sikkerhedsstyrelsen giver gode råd

Når du planlægger sæsonens campingture, skal du også huske el- og gassikkerheden, lyder opfordringen fra Sikkerhedsstyrelsen.

Sørg for at have de rigtige udendørs elkabler med og brug dem sådan, at de ikke får skader. Sørg også for at få tjekket gas-grillen, gasslangen og gasinstallationen i campingvognen, før du lukker op for gassen. Sådan lyder opfordringerne i en pressemeddelelse fra Sikkerhedsstyrelsen, der har ansvaret for den tekniske sikkerhed i Danmark, herunder el og gas.

 

Husk elsikkerheden

Sikkerhedsstyrelsen kontrollerede i 2021 elinstallationerne på 102 danske campingpladser, og det så ikke lige godt ud alle steder. På en del campingpladser havde eltavlerne skader, der lå kabler på tværs af køreveje, og der var ikke korrekt jordforbindelse til elmateriel, f.eks. udstyr i fælleskøkkener, fordi stikkene ikke passede med jordforbindelsen i typiske danske stikkontakter.

Det er forhold, som ejeren af campingpladsen har ansvaret for at holde i orden, men det kan være campinggæsterne, det går ud over, hvis fejl eller skader giver stød eller er årsag til en brand.

Derudover er der også nogle sikkerhedsmæssige forhold, som campisterne skal tage højde for.

– Du har selv ansvar for, at du bruger de rigtige kabler, når du slutter el til din campingvogn. Det skal være forlængerledninger, der er egnede til udendørs brug, så de kan tåle vind og vejr uden risiko for kortslutninger. Du skal også sørge for, at ledningerne ikke placeres på steder, hvor de kan få skader, fordi de ligger på et trafikeret sted, eller fordi de kan komme i klemme i f.eks. en døråbning, siger kontorchef Søren Assenholt Muff fra Sikkerhedsstyrelsen.

 

Undgå gasulykker

Gasudstyr medbringer campisterne ofte selv, og det er vigtigt at sikre sig, at gasgrillen, terrassevarmeren eller gasinstallationen i campingvognen er i orden og klar til brug, hvis man vil undgå ulykker, fordi gassen siver ud og kan forårsage en eksplosion.

- Gasslanger og tilslutninger kan kontrolleres ved at komme lidt sæbevand eller en særlig lækagespray på. Det vil boble op og afsløre, hvis der er utætheder, siger Søren Assenholt Muff.

 

Gasinstallation er svær at kontrollereGasinstallationen i campingvognen er vanskelig selv at kontrollere.

 

- Hvis man udlejer eller udlåner campingvognen, er der krav om et eftersyn af gasinstallationen mindst en gang om året hos et firma, der har autorisation på området. Der er ikke krav om eftersyn for private campingvogne, men fra Sikkerhedsstyrelsen anbefaler vi, at ejere af campingvogne mindst hvert andet år får gastestet installationen, siger Søren Assenholt Muff.

 

Kort om gas

Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside er der samlet en række gode råd om gassikkerhed i campingvogne og autocampere, som du får opsummeret her:

 

Eksternt gasstik

Nogle vogne har et eksternt gasstik til f.eks. en udendørs gasgrill. Du bør sikre dig, at der ikke siver gas ud, og at gasstikket er forsynet med en lynkobling, der automatisk lukker, hvis koblingen ikke er sat korrekt i, så der ikke siver gas ud.

 

Tjek gaskassen

Du skal holde øje med, at gasflaskerne er spændt ordentligt fast, og at slangerne ikke er møre. Husk også, at du ikke må dække ventilationsåbningerne til, hvilket også gælder inde i campingvognen, hvor det er meget vigtigt, at du ikke dækker tvangsudluftningerne til.

 

Gasmåler

 

Få en gastest

Både Sikkerhedsstyrelsen og DCU anbefaler, at du mindst hvert andet år får foretaget en gastest af en autoriseret virksomhed. Husk at få en kopi af rapporten så du ved, hvad der er blevet kontrolleret.

 

Placer gasalarmen rigtigt

Det er klogt at have en gasalarm i campingvognen eller autocamperen, som advarer dig, hvis der siver gas ud. Gas er tungere end luft og vil derfor lægge sig ved gulvet. Derfor skal du placere gasalarmen ved gulvet, hvorimod både en kulilte- og en røgalarm skal sidde højt i vognen.

 

 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her