gas, testpunkt

Er din gas-regulator lovlig?

Der kommer mange spørgsmål om gas i indbakken hos DCUs tekniske afdeling. Her får du svar på nogle vigtige ting om regulatoren på gasflaskerne.

Af Stefan Rosendal, teknisk rådgiver hos DCU

Er der kommet nye regler, der betyder, at man skal have sin gas-regulator udskiftet ved næste service?
Der har været nogen forvirring om dette punkt, men Sikkerhedsstyrelsen skar i april 2018 igennem og udsendte følgende: ”Det er ikke et krav, at en regulator skal udskiftes ved serviceeftersyn af en campingvogn. Det er dog et krav, at man kan kontrollere, at gasinstallationen i en campingvogn er tæt, og at der ikke er for stort tryktab, men der er ikke krav om en bestemt metode til at kontrollere det. Det er således ikke et krav, at der skal være en fastmonteret prøvestuds.
Der kom i 2016 nye regler for regulatorer, hvos standarden DS/EN 16129:2013 skal følges. Hvis en campingvogn er indregistreret efter 1. januar 2016, skal man følge de nye regler. De betyder blandt andet, at der er flere metoder til at samle regulatoren og vognens faste installation, og man må ikke kunne afmontere regulatoren i åben tilstand. Hvis en campingvogn er indregistreret i 2015 eller tidligere, skal de nye regler kun følges, hvis der er brug for at udskifte regulatoren”.

DCU kan supplere med at oplyse, at alle regulatorer og omskiftere fra Kosan Gas leveres med et integreret testpunkt, og det samme er tilfældet på Trumas Duo Control. Men det integrerede testpunkt/prøvestuds er altså ikke et krav, hvis blot gasinstallationens tryk og tæthed kan kontrolleres.

Hvilke regulatorer er lovlige at bruge?
Til campingvogne og autocampere bruges lavtryksregulatorer, hvor installationstrykket efter regulatoren skal være 30 mbar. Såfremt regulatoren er defekt, skal standarden efterleves, og der skal monteres en regulator på 1.5 kg. Det vil sige, at regulatoren maximalt må have et forbrug på 1,5 kg pr. time, og den skal være forsynet med en særlig sikkerhedsindretning, der forhindrer overtryk ved en sikkerhedsventil der åbner ved 150 mbar. Regulatoren skal være mærket 30 mbar og med ordet caravan. Da gasregulatorer ofte er produceret i henhold til europæiske standarder, hvor der kan være forskel i mærkningskravet, vil en regulator også i nogle tilfælde være mærket med 28-30 mbar, eller med et nominelt tryk på 29 mbar. Det er tilladt at anvende disse. Dog ses i handlen flere regulatorer som sælges som caravanregulator, som ikke opfylder kravet til 1,5 kg.

Regulatoren kan enten være med slangestuds eller med ¼ tomme venstregevinds slangekobling, hvor åbne-/lukkefunktionen sidder på siden af regulatoren. Det er værd at bemærke at ¼ tomme venstregevind har den fordel, at det er nemt at skifte til en lokal caravanregulator, hvis man i udlandet er nødt til at bruge udenlandske gasflasker med en anden regulatortype.

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her