Hvad koster det at være for tung?

Hvad koster det at være for tung
Vægt
Et DCU-medlem vil gerne vide, hvad den bødemæssige konsekvens er, hvis man overskrider bilens koblingsvægt?

Et DCU-medlem spørger:

Jeg sidder med et tidligere nummer af Camping-fritid, hvor der var fokus på vægt.

Nu holder min bil og campingvogn sig på den rigtige side af vægtgrænsen. Men hvad er konsekvensen, hvis ”jeg” findes for tung, enten ved et uheld, eller bliver stoppet af politiet? Min bil må nemlig kun trække 1200 kg.    
 

 
DCU-Huset svarer:

Hvis man i en skadesituation konstaterer, at campingvognen vejer mere end den tilladte vægt, kan der blive tale om at gøre grov uagtsomhed gældende, forudsat der er årsagssammenhæng mellem skade og overvægt.

Har du handlet groft uagtsomt, er der ingen erstatning.

Politiet vil altid veje dig, som du kommer kørende, dvs. bil og campingvogn vejes sammenkoblet. Kontrollen udføres pr. aksel, hvor politiet vil se på tilladt akseltryk og samlede tilladt totalvægt på bil og campingvogn. Inden du findes for ”tung”, tages der hensyn til tolerance for vægtens angivelse på 7 %, som fratrækkes, dvs. vægttolerancen fratrækkes akseltrykket.

Se henvisning til cirkulæreskrivelse 9275 af 06/05/2014 om kontrol med køretøjers akseltryk og totalvægt.

Taler vi om overskridelse af koblingsvægten – altså det bilen må trække – vil forseelsens mindste bødetakst være 1.200 kr. Der er ikke anført en bestemt bødetabel, men grænse ved synsfri sammenkobling, som er anført noget snørklet mellem paragrafferne.

Nærmere kommer jeg det ikke, idet vurderingen også omhandler uforsvarlig kørsel. 

 

Er du medlem af DCU?

Som DCU-medlem har du adgang til kyndig teknisk vejledning om din campingvogn, autocampere, campingudstyr m.m.

Er du i tvivl om, hvor stor en campingvogn, din bil må trække? Vil du vide, hvordan du bedst pakker din campingvogn til ferien, så du undgår problemer med overvægt? Eller har du et helt tredje teknisk spørgsmål? Så hjælper DCU alle, der er medlem. Det koster ikke noget, da hjælpen er inkluderet i dit medlemskab.

Open

Usikkerhed om opvejning

Akselforstærkning
Vægt
DCU-medlem Christian Madsen har en Knaus Scandinavian Selection 590UK, der er nedvejet til 1.800 kg. Hvordan får han den tilbage på de oprindelige 1.900 kg.?

Christian Madsen spørger:

Vi købte for et år siden ny Knaus Scandinavian Selection 590UK med en totalvægt på 1.900 kg.

Da vores daværende bil kun måtte trække 1.800 kg, blev anbefalingen fra forhandler, at vi skulle nedveje til 1.800 kg. Vi er efterfølgende blevet opmærksomme på, at det var unødvendigt med en nedvejning.

Vi har nu erhvervet os en bil, der må trække 2.100 kg, hvorfor vi nu gerne vil ”opveje” vognen til de oprindelige 1.900 kg. Hvordan gør vi det i praksis? 

DCU-Huset, svarer:

Campingvognen opvejes ved et nyt registreringssyn fra de 1.800 kg til 1.900 kg – og husk din DCU-rabat, hvis du får synet foretaget ved Applus Bilsyn.

Der er desværre nogle i branchen, der forsat tror på nedvejning, men du må, som du også er inde på i dit spørgsmål, gerne køre med en campingvogn, hvor totalvægten er 1.900 kg og en bil, der må trække 1.800 kg, så længe du ikke laster campingvognen til mere, end de 1.800 kg, som bilen må trække.

Du overtræder nemlig ingen regler, hverken i Danmark eller i udlandet, ved at trække en campingvogn med en totalvægt der er større end bilens koblingsvægt, så længe campingvognens FAKTISKE totalvægt ikke overstiger det, som bilen må trække.

Campingvognens faktiske totalvægt er det, den vejer, når den i feriepakket tilstand holder sammenkoblet med bilen på en vægt, og hvor kun campingvognens dæk rører vægten.

Du bør ligeledes være opmærksom på vogntogsvægten, der fremgår af registreringsattesten på nyere biler.  Du kan kontrollere din faktiske vogntogsvægt ved at køre bil og campingvogn op på en vægt i sammenkoblet og feriepakket tilstand, inklusive passagerer.

Når den holder der, må den samlede vægt af bil og campingvogn ikke overstige den vogntogsvægt, der står på bilens registreringsattest.

Du kan tjekke oversigten over akkrediterede vejere, som er godkendt af Færdselsstyrelsen, på denne adresse: https://www.applusbilsyn.dk/godkendte-vejere-og-maalere

 

Er du medlem af DCU?

Som DCU-medlem har du adgang til vejledning om din campingvogn, autocampere, campingudstyr m.m.

Er du i tvivl om, hvor stor en campingvogn, din bil må trække? Vil du vide, hvordan du bedst pakker din campingvogn til ferien, så du undgår problemer med overvægt? Eller har du et helt tredje spørgsmål? Så hjælper DCU alle, der er medlem. Det koster ikke noget, da hjælpen er inkluderet i dit medlemskab.

Open

Jamen, vi har da alle sammen problemer med vægten

Vægt
Vægt
Selvfølgelig skammer jeg mig ikke over at have vægtproblemer. Det har næsten alle campister. Og de campister, som tror, de ikke har problemer med vægten – ja, de får let de største problemer.

Af Mogens Havsted

Det er svært at drage af sted med campingvogn på krogen, og samtidig holde sig inden for de forskellige vægtgrænser. Svært bliver umuligt, hvis man først begynder at løse sine vægtproblemer lige inden ferien.

Det med vægtgrænserne virker i første omgang uoverskueligt, hvilket er forklaringen på, at vi så ofte skriver om emnet i DCUs magasin, Camping fritid. Og derfor opsummerer vi vægtgrænserne, kørekortstyperne og bestemmelserne her.

 

Hvad spiller ind i forhold til vægt?

  • Din bils vægt, tilladte totalvægt og tilladte trailervægt. 
  • Trailerens vægt, tilladte totalvægt.
  • Dit kørekort

Når vi taler om kørekort, skelnes der mellem: 

  • B - Almindeligt kørekort 3.500 kg udstedt før 1. maj 2009
  • B - Almindeligt kørekort 3.500 kg udstedt efter 1. maj 2009
  • B+ - Almindeligt kørekort suppleret med såkaldt lille trailerkort
  • BE - Almindeligt kørekort suppleret med såkaldt stort trailerkort

 

Kørekortene under lup

Lad os kigge på det med kørekortet først: Hvis du har et B-kørekort, må den samlede totalvægt på bil og anhænger ikke overstige 3.500 kg. Forskellen på kørekort før og efter 1. maj 2009 er, at hvis dit kørekort er fra før 1. maj 2009, må du bruge bilens koblingsvægt i regnestykket i stedet for trailerens totalvægt.

Kørekort under lup

Lad mig bruge min datters pony, min gamle Citroen C5 og mig selv som eksempel:

Jeg skulle køre min datter og hendes pony til stævne. Bilen har en totalvægt på 2.050 kg, og den lånte hestetrailer har en egenvægt på 750 kg og en totalvægt på 2.000 kg. Til sammen giver totalvægten af min bil og hestetrailer 4.050 kg, hvilket er meget mere end de 3.500 kg, som mit B-kørekort tillader.

C5’eren må trække et påhængskøretøj med bremser på 1.400 kg, og fordi jeg har et kørekort fra før 1. maj 2009, må jeg (men kun ved kørsel i Danmark, for reglen gælder ikke i udlandet) gerne bruge koblingsvægten på 1.400 kg i regnestykket i stedet for hestetrailerens totalvægt på 2.000 kg.

Dermed ender regnestykket på 3.450 kg, (bilens totalvægt på 2.050 kg lagt sammen med bilens koblingsvægt på 1.400 kg), og det må jeg fuldt lovligt køre med mit B-kørekort i Danmark.

Så skal jeg bare være sikker på, at hesten ikke vejer mere end 650 kg, så den faktiske vægt af hest og trailer ikke overstiger de 1.400 kg, som bilen må trække. 

Hvis dit kørekort er taget efter den 1. maj 2009, er dit liv lettere, for så skal du kun forholde dig til de tal, der er opgivet for trailer/campingvogn og din bil. Personligt har jeg ofte haft glæde af den (uautoriserede) hjemmeside, der hedder www.hænger.dk, hvor du indtaster nogle få oplysninger om lige præcis din bil, din trailer og dig selv.

Det med, at livet er blevet lettere, gælder både min datter og mig. Da hun tog kørekort, havde hun allerede planer om senere at udvide det med et trailerkort, hvilket hun nu har erhvervet, så hun rent faktisk må køre med et større vogntog end faren. Helt sluppet for at køre til stævner er jeg nu ikke, men det er vist et sidespor…

 

B og de andre kort

Dit almindelige kørekort hedder som tidligere nævnt B. Hvis du har en tung bil og en tung campingvogn, risikerer den samlede totalvægt af bil og campingvogn at være højere end de 3.500 kg, som kørekort B giver adgang til.

Det koster, så vidt jeg har kunnet opspore, mellem 5.000 og 10.000 kr. at få et udvidet kørekort. Det kan hedde B+ og BE. B+ giver dig mulighed for at køre med en samlet totalvægt på 4.250 kg, hvorimod BE giver dig ret til at køre med 7.000 kg – anhængeren må dog højst veje 3.500 kg.

Uddannelsen hos kørelæreren er den samme til begge kort, det samme gælder prøven, som udelukkende er af praktisk art. Forskellen er, at du aflægger prøve med et mindre påhængskøretøj, når du tager et B+-kørekort. Jeg har endnu ikke mødt nogen, som har investeret i B+. I praksis er valget mellem at køre på dit gamle B-kørekort eller få et udvidet (stort) trailerkort BE.

Hvis du sidder og lægger tal sammen og trækker fra og dividerer for at få det til at gå op med højst 3.500 kg, så tag en dyb indånding og ring til en kørelærer. Hvis du overskrider grænserne i Danmark, kan du let komme op på en bøde over 2.000 kr. Og har du vænnet dig til at køre en lille smule ulovligt og kommer syd for grænsen, kan du risikere at få den venlige besked: ”Nicht weiterfahren!”

 

Campingvognen og bilen

Når vi er igennem overvejelserne omkring kørekortet, gælder det selve campingvognen. Her skal du i første omgang se på campingvognens vægt, på hvor meget bilen må trække og på den samlede vogntogsvægt. Du kender sikkert tal som din bils egenvægt, men der er mere at tage hensyn til.

 

Definitioner på campingvognes vægt

Vægt er ikke bare vægt, så her er en uddybende forklaring:

Egenvægt
Køretøjets vægt i tom tilstand uden gas, vand eller andet. Tallet fremgår af campingvognens registreringsattest.

Køreklar vægt
Campingvognens egenvægt plus faste ting som elkabel, fyldt vandtank og gas. Begrebet bruges dog ikke på samme måde af alle mærker.

Totalvægt
Tallet fremgår af registreringsattesten. Er totalvægten 1.500 kg, må vognen ikke læsses over den vægt.

Lasteevne/frivægt
Hvis vognens køreklare vægt er 1.200 kg, og totalvægten er 1.500 kg, er der plads til 300 kg, bagage.

Kugletryk
Den vægt, der er på anhængertrækkets kugle, når du kobler campingvognen på. Mange campister kan god lide at have et højt kugletryk, men det bør ikke være højere end det, der fremgår på bilens trækkrog.

Faktisk totalvægt
Det er det, campingvognen reelt vejer, når den i feriepakket tilstand placeres på en vægt.


Bilens vægt

Egenvægt
Bilens vægt i tom tilstand.

Køreklar vægt
Bilens egenvægt plus 125 kg, som skal gøre det ud for førerens vægt plus bilens væsker.

Totalvægt
Tallet fremgår af registreringsattesten. Det er den vægt, bilen maksimalt må have.

Lasteevne
Hvis den køreklare vægt er 1.300 kg, og totalvægten er 1.800 kg, er lasteevnen 500 kg.

 

Når bil og campingvogn er sammenkoblet


Koblingsvægt
Det er det, bilen er godkendt til at trække. Tallet står på registreringsattesten som størst tilladte totalvægt med bremser. Har bilen en koblingsvægt på 1.500 kg, må den ikke trække mere end det. Du må dog gerne, både i Danmark og i udlandet, køre med et vogntog, hvor campingvognens totalvægt er f.eks. 1.600 kg, og bilens koblingsvægt er 1.500 kg, så længe du ikke laster campingvognen over de 1.500 kg, bilen må trække.

Vogntogsvægt
Vægten af bil og campingvogn, når de køres sammenkoblet på vægten, inklusive passagerer og bagage. Vogntogsvægten fremgår af bilens registreringsattest på nyere biler. I forhold til vogntogsvægt må man selv bestemme, hvordan vægten fordeles i bil og campingvogn, så længe den samlede vogntogsvægt ikke overskrides, og man overholder de total- og koblingsvægte, der er nævnt i registreringsattesterne på bil og campingvogn.

 

Hvis du vejer for meget, kan du undvære det meste

Når vi taler bil og campingvogn, vil man logisk tro, at vogntogsvægten er summen af bilens totalvægt og bilens koblingsvægt, og det er det også som oftest – men ikke altid. Du kan ikke bare lægge bilens totalvægt og trailerens totalvægt sammen og så tro, at alt er i orden. Hvis du har en svag mistanke om, at campingvognen vejer for meget med fuldt ferielæs, kan du lige så godt gå i gang med at pille overflødig bagage fra. Tro mig: Du vejer for meget, og du kan undvære det meste.

Flere gange slår jeg til lyd for, at overvejelserne om vægt bør ske allerede, når man skal til at vælge ny bil. Her er det igen vigtigt – og eneste mulighed – at se på de tørre tal, især vogntogsvægt. Men man bør også være opmærksom på, at inden for rammerne af de omtalte vægtgrænser er der stor forskel på, hvor velegnede biler er som trækkere af campingvogne. 

Open

Autocamper med vægtproblemer - og hvordan man kommer dem til livs

Autocamper med vægtproblemer
Vægt
I lighed med en campingvogn har også en autocamper en vægtgrænse. For det meste er det en totalvægt på 3.500 kg, men her holder ligheden også op.

Tekst & foto: Renate Hovald

 

Det var tider, da vores sommerferie foregik med tunneltelt og omfanget af bagagen kun begrænset af, hvad der kunne være i bilens bagagerum. Til nød kunne bagsædet inddrages. Men det var også alt. De alvorlige overvejelser begyndte, da vi gik over til campingvogn og siden til autocamper.

I lighed med en campingvogn har også en autocamper en vægtgrænse. For det meste er det en totalvægt på 3.500 kg, svarende til et almindeligt personbils-kørekort. Men hermed holder ligheden også op. Der er nemlig ingen ledsagende bil som en slags fjernlager til transport af supplerende bagage. Uanset, hvor du gemmer hvad som helst i din autocamper, så tæller det med i dens samlede regnskab. Det er simpelthen ikke muligt at snyde, hverken vægten eller dig selv. Nemlig: også du selv bliver vejet med.

En kuffertvægt og en times slavearbejde med blyant og papir skulle der til for at få et overblik over, hvor meget alting vejer. Simpelthen ALTING blev vejet første gang - helt fra campingmøblerne og kabeltromlen til den enkelte teske. Det resulterede i en pakkeliste med vægtangivelse ned til mindste detalje i gram-størrelse, og med lidt efterfølgende talgymnastik kunne vi så nogenlunde regne totalvægten ud. For en sikkerheds skyld kørte vi med den færdigpakkede camper forbi brovægten hos Danish Agro - og jubi, vi havde stadig 40 kg at gøre godt med. De kunne reserveres til ting og sager, vi helt sikkert kom til at udvide vores beholdning med undervejs. Men nu kunne ferien da starte med god samvittighed og uden at være bekymret for en eventuel vægtkontrol. Overlæs udgør en sikkerhedsrisiko og bliver håndhævet temmelig restriktivt mange steder ude i Europa.
 

De nødvendige overvejelser

Allerførst skal man være klar over, at forhandlerne ikke ligefrem reklamerer med, hvor lidt der faktisk er til rådighed som autocamperens frivægt.  Så meget desto vigtigere er det, at man allerede helt fra starten tager stilling til det  ønskede udstyrsniveau generelt. For vores vedkommende var både markisen og el-cykler et indiskutabelt must. Dem ville vi nødigt undvære. Ulempen er, at begge dele vejer - meget endda. Og så er der desværre heller ingen vej uden om at veje sig selv, hvilket - ups - godt kan føles som et sandhedens øjeblik.

Bortset fra det har vi fravalgt TV-apparatet; et sådant vejer også, og der skal jo også en antenne til. Til gengæld er vi glade for hver vores små (letvægts) rejsecomputere; internetforbindelsen kan vi få via mobilens hotspot. Men som regel nøjes vi faktisk med vores smartphones, der jo kan næsten det samme som en computer. En kedelig regnvejrsdag, en lang, mørk aften eller en solrig eftermiddag under markisen kan forskønnes med en god bog. Da bøger også vejer, er vi til dels gået over til e-bøger. Som erstatning for de kilotunge rejseguides søger vi information på nettet. Her snyder vi dog lidt; vi har stadig en "bibliotekskasse", der indeholder både kort og lidt rejselekture. Vægten bliver fastsat med et slag på tasken.

Campister er grill-entusiaster, fordi det er dejligt at stå ude i det fri og tilberede sin aftensmad. Men også en grill vejer jo, for slet ikke at tale om en stor sæk grillkul. Skal det være outdoor-cooking (og det skal det da!), så har jeg anskaffet mig et lille, transportabelt gasblus til udendørs brug; det er både let og funktionelt. Smagen af grill må vi så bare undvære.

Yderligere vægtbesparelse er udskiftning af bodels-batteriet med et noget lettere litium-batteri. Det fik vi gjort for nyligt, hvorved vi desuden vinder kapacitet. Batteriet bliver fodret med el fra en solcelle; for at spare på vægten er det en af de flade, man limer på taget. Indtil videre er vi meget tilfredse med resultatet.
 

Vægtbesparelser

Campingmøbler, kabeltromlen + evt. forlængerledning og (letvægts)gasflasker er næsten altid nødvendigt standardudstyr i ethvert fritidskøretøj, selv om de vejer en hel del. Heldigvis er der andet, hvis vægt man har indflydelse på. Køkkenudstyr, for eksempel. Det har vi konsekvent målrettet til to personer og barberet helt ned til sokkeholderne, så at sige. Intet overflødigt her. Køleskabet fylder vi, lige inden afrejsen, kun med de korttidsholdbare varer fra vores hjemlige køleskab. For: hvorfor belaste autocamperen med rammer af øl og vand, alverdens dybfrost og bunker af kolonialvarer hjemmefra? Det er meget sjovere at handle undervejs! Med glæde køber vi lokalt og ud fra akut behov. Det giver samtidigt et indblik i dagliglivet hos verden uden for Danmark og udvider således  horisonten. I behagelig tilgift er det for det meste billigere end herhjemme. Så Fleggaard har ingen chance hos os. Et vist minimum af standardreserver findes dog også hos os i nederste køkkenskuffe. Men heller ikke mere.

Hvad mængden af garderoben angår - jo ja hm. Det viser sig desværre altid, at man (jeg) har mere med, end egentlig nødvendigt er. Spekulationer som "hvis nu, at..." eller "når det nu bliver..." bør man ikke lytte til. De frister til at proppe alt for meget i autocamperens begrænsede klædeskabsplads. Med realistisk omtanke kan man i hvert fald spare nogle kilo. Jeg glemmer det desværre næsten altid ... men har seriøse planer om at tage mig sammen!

Og et sidste ord til dyner; vores er de letteste, vi kunne få på anskaffelsestidspunktet. Når nætterne bliver for kolde, så supplerer vi med fleece-plaids. De varmer effektivt og vejer ikke noget særligt.
 

Flere vægtbesparelser

Et diskussionspunkt blandt autocampister er ofte, hvor meget vand man har på sin ferskvandstank under kørslen. Hos os kan den rumme 120 liter, hvilket jo er ganske meget. Også her skærer vi kraftigt ned, ikke mindst i henhold til anbefalingen i autocamperens manual. Der foreslås en køremængde på 20 liter. Vi er dog lidt mere rundhåndet og fylder op til i gennemsnit 30 liter vand og supplerer til gengæld løbende. Ud over vægtbesparelsen giver det os hele tiden nogenlunde frisk vand, hvilket vi bedst kan lide.

Tæt forbundet med forbrug af ferskvand er spildevandet. Vores tank kan rumme 100 liter, også det er en pæn stor mængde. For at spare på kørevægt (og lugtgener, når spildevandet bliver for gammelt) tømmer vi af hver eneste gang, inden vi kører videre. Det er der så godt som altid mulighed for, siger vores erfaring. Det samme gælder i øvrigt wc-potten; også den bliver tømt hver gang i det dertil indrettede sted i forbindelse med spildevandstømning.

Og så er der jo autocamperens garage. Vores er stor og giver plads til bl.a. både vores letvægts-campingmøbler og  vores som sagt tunge el-cykler. For at spare på vægt har husbonden opfundet et simpelt cykelstativ, bestående af to trælægter og to metalskinner plus fire gjorder til at surre cyklerne fast med. Sammenlignet med sofistikerede, dyre og tunge mærkevare-cykelholdere er vores metode måske ikke den mest hurtige til at få cyklerne af vejen. Men den virker fint og er i den billige ende. Vigtigst af alt er dog, at det ikke vejer for meget.

Mit sidste opråb gælder især herrerne: indskrænk lageret af værktøj! Garagen kan godt føles meget stor og råber ligefrem på at blive fyldt op. Dertil findes der et utal af smarte reolsystemer med mange, skønne opbevaringsskuffer, der kan rumme oceaner af ting og sager. Men hånden på hjertet: er det nu nødvendigt at slæbe hele sit værksted og/eller hele husholdningen med?

Tænk på vægten - ALT vejer.
 

Et par afsluttende betragtninger

Med alle de nævnte tiltag balancerer vi skønsmæssigt lige omkring de 3.500 kg. Det sagde i hvert fald brovægten på Samsø, sidst vi havde en mulighed for at blive vejet, endda inden vi fik litium-batteri. Hvilket jo er beroligende men selvfølgelig ingen sovepude. Opmærksomheden på vægt og overlæs er en vedvarende proces, der hele tiden bør være præsent i baghovedet, hver eneste gang man anskaffer sig nyt eller fylder bagage på.  Det er der ingen vej udenom - og javist, det kræver benhård selvcensur.

Øvelsen burde i bund og grund være let nok. Er camping - helt generelt - ikke noget med at søge det enkle liv? At frigøre sig fra dagligdagens overlæs af ting og sager? At genopdage, hvor lidt man faktisk kan nøjes med? I hvert fald er vores motto "Less is More". Og camping er for os netop nøglen til præcist denne aldeles dejlige livsform.

 

Autocamper med udsigt til havnen

De fleste autocampere har en totalvægt på 3.500 kg, og ofte er der ikke ret meget frivægt. Du skal derfor tænke godt over, hvad du tager med på turen.

Open

Storebæltsbroen strammer reglerne

Storebæltsbroen
vægt
Storebæltsbroen sætter fokus på sikker kørsel i blæsevejr. Det betyder, at blandt andet campingvogne, autocampere under 3.500 kg og andre vindfølsomme køretøjer får kørselsforbud i kraftigt blæsevejr.

Tekst Torben Brandt - Foto Sund & Bælt

 

Hvert år vælter vindfølsomme køretøjer på Storebæltsbroen, og det skaber både kø for mange tusind bilister og farlige situationer for såvel føreren af det væltede køretøj som for de øvrige trafikanter. Det er for at undgå de situationer, at Sund & Bælt fremover vil stramme sin anbefaling til trafikanterne.

- Vi ændrer nu vores tidligere anbefaling om at fraråde vindfølsomme køretøjer at passere Storebælt i kraftig blæst til et forbud. Der er altså ikke længere tale om en ”anbefaling”, men at Sund & Bælt som ejer af Storebæltsbroen har forbudt færdslen med disse køretøjer. Det betyder, at det ikke er op til den enkelte chauffør at vurdere om passage af broen er forsvarligt, men at et vindfølsomt køretøj skal efterleve dette forbud uden videre, siger Kim Agersø Nielsen, chef for vejanlæg i Sund & Bælt.

Stærkt signal til chaufførerne

Ved at stramme op på ordlyden ønsker Sund & Bælt at sende et stærkt signal til chaufførerne.

- Vi oplever desværre, at rigtig mange chauffører med f.eks. en tom trailer eller en tom sættevogn på lastbilen kører ud på broen, selvom vi fraråder det. Det kan have store konsekvenser for de øvrige trafikanter, hvis ens køretøj vælter - og dermed spærrer for den øvrige trafik. Det vil vi gerne lave om på, siger Kim Agersø Nielsen.

På storebaelt.dk findes en oversigt over køretøjer, der som udgangspunkt betragtes som vindfølsomme. Det drejer sig om blandt andet campingvogne, autocampere med en totalvægt under 3.500 kg, høje trailere, lastbiler uden eller med let last samt påhængsvogne til lastbiler.

Informerer med skiltning

Vinden er særligt problematisk, når den kommer fra siden, og ved pylonerne og ankerblokkene kan kraftige vindstød ofte give voldsomme ryk i køretøjerne, som skaber farlige situationer.

Allerede ved 10 m/s skal vindfølsomme køretøjer være særligt opmærksomme, når de kører over broen, og når vinden kommer over 15 m/s og sidevind, forbyder Storebæltsbroen kørsel over broen for vindfølsomme køretøjer. Hvis vinden når de 25 m/s med blæst af stormstyrke, indstilles al biltrafik på broen.

Når det blæser kraftigt, informerer Sund & Bælt via skiltning ved og før broen, ligesom hjemmesiden Storebaelt.dk altid oplyser om gældende status for vind. Du kan også tilmelde dig bromeldinger på sms eller mail med varsling om vind.

Hvis du ignorerer et forbud mod at køre ud på broen, risikerer du, at din forsikring ikke dækker, hvis du kommer ud for et uheld.

 

Storebæltsbroen

Sund & Bælt strammer ordlyden, så der fremover i kraftigt blæsevejr vil være forbud mod at passere broen for vindfølsomme køretøjer. Tidligere har det kun været frarådet.

Open

Få nu smidt de kilo

Foto: Adobestock
Vægt
Overlæs er et kendt fænomen blandt campister. Det skyldes dels, at campingvognen fra begyndelsen ofte er tungere, end det fremgår af registreringsattesten, dels at nogle vælger at vende det blinde øje til vægtproblematikken.

Af Torben Brandt

Hvornår har du senest haft din campingvogn på vægten? Måske hører du til den gruppe, der er meget opmærksom på vægtproblematikken, og som derfor jævnligt vejer campingvognen, men det kan lige så vel være, at du tilhører den gruppe, der ikke har nogen sikker fornemmelse af vognens vægt.

Men det er altså ikke ligegyldigt, hvad din campingvogn vejer. Hvis vognens aksel er bygget til at bære en totalvægt på 1.500 kg, og du mere eller mindre konsekvent kører rundt med et par hundrede kilo i overlæs, er det ikke kun problematisk i forhold til, at vognen er lastet med mere, end den er bygget til. Det er også skidt i forhold til trafiksikkerhed.

– Kører man regelmæssigt med overlæs, risikerer man at slide såvel akslen som vognens bærende konstruktion skæv, hvilket jo i sig selv er meget alvorligt. Men det er i høj grad også et problem i forhold til trafiksikkerhed, for et overlæsset vogntog kommer lettere i slinger, og samtidig kan den høje vægt være et problem, hvis man skal ud i en undvigemanøvre, fordi man i værste fald mister herredømmet, lyder det fra DCUs tekniske rådgivning.

Er for tunge fra starten
Problemet med for tunge campingvogne begynder i nogle tilfælde allerede, når vognen er helt ny. For vognenes registreringsattest udarbejdes ofte efter en standardmodel, som ikke nødvendigvis tager højde for, at den vogn, der kommer til Danmark, har forskellige udstyrspakker, som hver især lægger kilo på vognens sideben. Derfor har de nyslåede campingvognsejere i nogle tilfælde betydelig lavere lasteevne til rådighed, end det fremgår af registreringsattesten.

Teknisk rådgivning uddyber: 

- Kunden burde selvfølgelig kunne regne med den oplyste egenvægt på vognen, men eftersom man ikke altid kan det, opfordrer jeg til, at forhandleren kontrolvejer vognen, inden den sælges, hvilket mange faktisk også er begyndt at gøre. Og ellers må kunden inden handlen bede om at få vognen vejet i tom tilstand, så de har styr på vognens nøjagtige vægt.

Problemstilling går igen
Vægtproblematikken er et tilbagevendende tema.

– Én ting er at kende vognens egenvægt. Noget andet er, hvor meget man efterfølgende putter i vognen, og her har både kunde og forhandler et ansvar. Campisten skal huske, at man ikke kritikløst kan købe udstyr og proppe bagage i vognen uden at skæve til vægten, og forhandleren skal som den professionelle part minde køber om, at der i forhold til vognens vægt er grænser for, hvor meget udstyr man kan tillade sig at tilkøbe. I den sidste ende handler det dels om, at forhandleren får en tilfreds kunde, dels om køresikkerhed, for vi vil ikke have overlæssede vogne kørende på vejene, forklarer den tekniske rådgivning i DCU.

Overvej større aksel
En løsning på vægt- og sikkerhedsproblematikken kan være at få forstærket akslen, så campingvognen kan bære flere kilo, vurderer teknisk rådgivning hos DCU.

– Vi ser flere og flere forhandlere, som bestiller vognene hjem med større aksler, og det kan være klogt, for så kan campisten lovligt have mere bagage og udstyr med, og vognen er bygget til at bære det. I den forbindelse skal man naturligvis sikre sig, at campingvognen ikke er tungere end det, bilen må trække, og at man har det rigtige kørekort.

Kort om kørekortet
De fleste mennesker har et almindeligt B-kørekort, som giver ret til at køre en bil eller autocamper med en totalvægt op til 3.500 kg og en trailer med en totalvægt op til 750 kg – f.eks. en havetrailer eller en teltvogn.

Hvis trailerens/campingvognens totalvægt er højere end 750 kg, må bilens totalvægt og campingvognens totalvægt til sammen ikke overstige 3.500 kg, hvis du skal køre vogntoget med et B-kørekort.

I forhold til kørekort spiller det ingen rolle, om du har passagerer og bagage i bil og campingvogn. Det er udelukkende tallene på registreringsattesten, der betyder noget.

Er vogntoget for tungt til et B-kørekort, skal du have et BE-kørekort, som giver ret til at køre en bil/autocamper med en totalvægt på 3.500 kg og have en trailer med en totalvægt på op til 3.500 kg bag på – altså 7 tons i alt.

 

Open

Sådan øger du campingvognens lasteevne

Foto: Rasmus Schønning
Vægt
Du behøver ikke at sende campingvognsakslen til Tyskland for at få den forstærket med henblik på en opvejning.

Af Torben Brandt


Mange campister har så høj egenvægt på campingvognen, at de kun har plads til en smule bagage, før de overskrider vognens tilladte totalvægt.

En af dem er Frank Davidsen fra Frederikssund. Han har en Dethleffs Camper fra 2004 med en totalvægt på 1.350 kg.

– Ifølge de tekniske data har vognen en frivægt på 275 kg, men det har aldrig passet. For den kom i sin tid hjem med to udstyrspakker, plus at vi også selv har puttet noget udstyr i undervejs, så vi havde lige fra begyndelsen en vogn, der ikke havde den lasteevne, vi havde brug for, siger Frank Davidsen.

Han besluttede derfor at få vognen opvejet, så totalvægten blev hævet med 150 kg til 1.500 kg, som ville passe fint til familiens behov. Det ville eksempelvis gøre det muligt at montere en mover.

Dethleffs campingvogn, akselforstærkning, værksted, Lageri-Schmidt

 

Grønt lys

Tidligere ville han have været nødt til at få akslen ændret i Kötz i Sydtyskland, hvor aksel- og chassisproducenten AL-KO holder til. Men da den danske repræsentant for Dethleffs, Erwin Hymer Group Nord, kontaktede Dethleffs-fabrikken i Tyskland, enedes man om, at arbejdet kunne udføres af virksomheden Lageri-Schmidt i Haderslev, der er specialister i renovering og opretning af chassiser, aksler og undervogne.

– Det er både dyrt og tidskrævende at sende akslen til Sydtyskland, og det er jo heller ikke godt i forhold til bæredygtighed og miljø at sende den så langt. Derfor glæder det mig, at Dethleffs accepterede, at akselforstærkningen kunne foregå i Haderslev, siger teknisk rådgiver i DCU, Stefan Rosendal.

Han understreger, at forudsætningen for at få forstærket akslen er, at producenten – i dette tilfælde Dethleffs – siger god for det på den pågældende vogn.

– Og selvom producenten giver grønt lys, er der ingen garanti for, at de samtidig accepterer, at arbejdet udføres i Danmark. Det bestemmer producenten, og interessen for at få en højere totalvægt er ganske stor hos de danske campister. Det oplever teknisk rådgivning hos DCU.

Teknisk rådgivning får to-tre henvendelser om måneden fra campister, der ønsker mere lasteevne, fordi det giver mulighed for at få mere komfort i form af f.eks. en aircondition eller en mover. Den ekstra lasteevne betyder meget for hele familiens ferieoplevelse.

Akslen pilles af

Når akslen – den tværgående stang under vognen, som hjul og svingarme sidder på – forstærkes på f.eks. en Dethleffs Camper, pilles den først af. Derpå trækkes gummistavene, der sidder inde i svingarmene, og som vognen er født med fra fabrikken, ud. De gamle stave på Dethleffs  Camper havde en Shore-værdi på 72, mens de nye har Shore 75. Shore er fagsprog for hårdheden – jo højere tal, desto hårdere er gummistavene, hvilket giver en stærkere og mere stabil aksel, der kan bære mere.

– De nye gummistave forøger ikke vognens samlede vægt med mere end højst et par kilo. Dermed får campisten på denne måde glæde af næsten hele totalvægtforøgelsen, siger Rolf Lageri-Schmidt. 

Det koster 3.400 kr. plus moms at montere nye og stærkere gummistave. Det vil typisk være den løsning, der vælges på mindre vogne med totalvægte under 1.500 kg.

Opgaven er mere omfattende på campingvogne med en totalvægt på 1.500 kg og derover, hvor det som regel ikke er nok at putte nye gummistave i svingarmene. Hvis totalvægten skal forhøjes med 200 kg – fra f.eks. 1.500 kg til 1.700 kg – vil det ofte være nødvendigt at få f.eks. nye fælge og kraftigere tromler, der er dimensioneret til at bremse en tungere vogn. Disse materialer er ret tunge, og sammen med en forstærkning af selve akselrøret vejer det i alt 15-20 kg, som går fra de 200 kg, totalvægten bliver forøget med.

gummistave, akselopretning, akselforstærkning, campingvognsaksel, værksted, Lageri-Schmidt

 

Vurderer fra vogn til vogn

Niels Jørgen Jensen er logistikmedarbejder hos Erwin Hymer Group Nord, der repræsenterer Dethleffs i Danmark. Han havde kontakten til Dethleffs i Tyskland, da Frank Davidsens vogn blev sendt til Haderslev.

– I dette tilfælde gik Dethleffs med til, at det blev gjort i Danmark, og jeg tror, at Dethleffs vil se positivt på lignende forespørgsler, men jeg kan ikke sige det med sikkerhed. Det kommer an på en konkret vurdering fra vogn til vogn, siger Niels Jørgen Jensen.

Også mærker som Eriba og LMC hører i Danmark under Erwin Hymer Group Nord.

–  Fabrikkerne kører separat efter hver sit koncept. Er man interesseret i at få opvejet sin LMC eller Eriba hos Lageri-Schmidt, skal man kontakte en forhandler i forhandlernetværket, så muligheden kan blive undersøgt. Men det er i sidste ende noget, fabrikken bestemmer, siger Niels Jørgen Jensen.

Kommer hjem med større aksler

Udfordringen med begrænset lasteevne er især et velkendt problem på mindre campingvogne med nogle år på bagen. De senere år er danske importører og agenter begyndt at tage nye campingvogne hjem med højere totalvægte. 

– Det gør de i erkendelse af, at mange kunder efterspørger højere lasteevne i vognene. Derfor kommer de til Danmark med større aksler og dermed højere totalvægte, end vi så for 10-15 år siden, vurderer teknisk rådgivning hos DCU.
 

akselopretning, akselforstærkning, campingvognsaksel, værksted, Lageri-Schmidt

 

Sådan foregår det

Hvis du ønsker at få opvejet din campingvogn, så den får en højere totalvægt, skal du kontakte en forhandler, der fører dit campingvognsmærke, som så kan gå videre med sagen. I den sidste ende er det campingvognsproducenten, som vurderer, om akselforstærkningen kan lade sig gøre, og hvor og hvordan det i givet fald skal ske.

Når arbejdet er fuldført, udfylder producenten en dataerklæring, som danner grundlag for et nyt typeskilt, hvor totalvægtforøgelsen fremgår. Det nye typeskilt sættes på campingvognen. Regn med en udgift på 1.800-2.500 kr. til et nyt typeskilt.

Når der er foretaget ændringer, skal campingvognen til syn og have udstedt en ny registreringsattest, hvor den ændrede totalvægt fremgår. Syn af campingvognen koster fra cirka 300 kr. og opefter.

Husk, at du som DCU-medlem får 10 procent rabat på listeprisen, hvis du får campingvognen synet hos Applus. 

Open

Hold øje med vogntogsvægten

vogntogsvægt, bil, campingvogn
Vægt
Når du køber ny bil, skal du være opmærksom på vogntogsvægten. I nogle tilfælde betyder den, at du har plads til mindre bagage, end du måske troede.

Tekst: Torben Brandt

Koblingsvægt, totalvægt og akseltryk er begreber, som ofte skaber forvirring blandt campister, men faktisk er der endnu en værdi at holde øje med – vogntogsvægten.

Siden 2014 har den højst tilladte vogntogsvægt fremgået af registreringsattesten på nye biler, og flere DCU-medlemmer har opfordret redaktionen til at sætte fokus på emnet, fordi det har betydning for valget af campingtrækker.


Hvad vejer det samlet?

Faktisk vogntogsvægt er summen af bilens vægt og den samlede vægt af campingvognens akseltryk i sammenkoblet tilstand. Eller sagt på en anden måde – hvad vejer det hele, når bil og campingvogn står sammenkoblet med hjulene på vægten inklusiv passagerer og bagage?

Et DCU-medlem havde ikke vogntogsvægten med i overvejelserne, da han sidste år købte ny campingtrækker. Af registreringsattesten fremgik det, at bilen havde en totalvægt på 1.800 kg og måtte trække et påhængskøretøj på 1.500 kg. For de fleste biler ville vogntogsvægten være summen af de to tal, altså 3.300 kg, men i dette tilfælde havde bilfabrikanten kun sat den tilladte vogntogsvægt til 3.000 kg. For medlemmet betød det, at han samlet havde 300 kg mindre lasteevne til rådighed, end han troede, da bilen blev købt.

 

Styrer selv fordelingen

I forhold til vogntogsvægt må man selv bestemme, hvordan vægten fordeles i bil og campingvogn, så længe den samlede vogntogsvægt ikke overskrides, og man overholder de total- og koblingsvægte, der er nævnt i registreringsattesterne på bil og campingvogn.

DCU-medlemmet, hvis bil har en tilladt vogntogsvægt på 3.000 kg, må altså gerne udnytte bilens totalvægt på 1.800 kg fuldt ud, men så kan han ikke samtidig lade campingvognen veje de 1.500 kg, som bilen ellers er godkendt til at trække, for så lander vogntogsvægten på 3.300 kg. I det tilfælde må campingvognen højst veje 1.200 kg.

Hvis han derimod vælger at laste campingvognen op til de 1.500 kg, bilen må trække, må bilen højst veje 1.500 kg inklusiv bagage og passagerer, hvis han skal overholde den tilladte vogntogsvægt på 3.000 kg.

 

Fabrikanterne bestemmer

Det er bilfabrikanterne selv, der fastsætter belastningsgrænser som totalvægt, koblingsvægt og vogntogsvægt. De har ingen pligt til at oplyse, hvorfor de sætter grænserne, som de gør. Når fabrikanten sætter vogntogsvægten lavere end summen af bilens tilladte totalvægt og campingvognens tilladte akseltryk, kan det f.eks. skyldes, at bilens kølesystem ikke er dimensioneret til kørsel i bjerge med en høj vogntogsvægt.

Internationale regler, som at bilens parkeringsbremse skal kunne holde hele vogntoget afbremset på en 12 procent hældning, og at bilen skal kunne starte fem gange med den tilladte vogntogsvægt på den samme 12 procent hældning inden for fem minutter for at opnå en EU-typegodkendelse, kan også få bilfabrikanterne til at reducere den tilladte vogntogsvægt.

 

Reglen skal tages alvorligt

Teknisk rådgivning i DCU råder campisterne til at have den tilladte vogntogsvægt med i overvejelserne, når de køber ny bil.

DCU har endnu ikke hørt om nogen medlemmer, der har fået bøde for at overskride vogntogsvægten, men reglen er der, og den skal tages alvorligt. Det betyder, at man i forbindelse med køb af ny bil ikke kan nøjes med at se på, hvad den kan trække. Inden købet bliver man også nødt til at spørge ind til vogntogsvægten, for det er jo ærgerligt, hvis man ikke kan have så meget bagage som forventet med på ferie  .

 

Politiet holder øje

Christian Møller Christensen er konsulent ved færdselspolitiet Tungvognscenter Øst under Midt- og Vestsjællands Politi. Han arbejdede i 31 år ved Rigspolitiet og har de seneste cirka fem år været ansat i tungvognscenteret, hvor han vejer både lastbiler og personbiler med anhængere.

– Vogntogsvægt er et klart fokusområde for os. Vi har generelt stort fokus på belastninger, og hvis vogntogsvægten fremgår af køretøjets registreringsattest, er det bestemt noget, vi holder øje med, fastslår Christian Møller Christensen.

Hvis den faktiske vægt af bil og campingvogn inklusiv passagerer og bagage overskrider den tilladte vogntogsvægt, nytter det ikke at rykke bagagen fra den ene vogn til den anden, for det ændrer ikke den samlede vægt.

– Er vogntogsvægten overskredet, må man lette vogntoget, og man får forbud mod videre kørsel, indtil dette er sket. Det samme vil ske, hvis man bliver stoppet i udlandet, siger Christian Møller Christensen.

Det koster 150 kr. pr. procentpoint, vogntogsvægten er overskredet. Er overskridelsen 10 procent, vanker der således en bøde på 1.500 kr.

 

Hold reglerne adskilt

Regler for kørekort, vogntogsvægt og sammenkobling blandes ofte sammen i én stor pærevælling. Der er imidlertid tale om tre forskellige regelsæt, som hver især skal overholdes, men ikke sammenblandes.

Herunder kan du danne dig et overblik over reglerne.

Hvilket kørekort?
Hvis du har et almindeligt B-kørekort, må du køre med bil og campingvogn, hvis blot summen af bilens tilladte totalvægt og campingvognens tilladte totalvægt ikke overstiger 3.500 kg.

Eksempel 1: Bilen har en totalvægt på 2.000 kg, og campingvognen har en totalvægt på 1.500 kg. Det giver til sammen 3.500 kg. Du kan køre vogntoget med et B-kørekort.

Eksempel 2: Bilens totalvægt er 1.930 kg, og campingvognens totalvægt er 1.600 kg. Det giver til sammen 3.530 kg. Du skal have et BE-kørekort, som giver dig ret til at køre et vogntog på i alt 7.000 kg.

Bemærk: Når vi taler kørekort, er det udelukkende tilladt totalvægt, der står på registreringsattesterne på henholdsvis bil og campingvogn, som betyder noget. Hvis summen af de to tal er højere end 3.500 kg, skal du have BE-kørekort.

Sammenkoblingsreglerne
På bilens registreringsattest findes afsnittet ”oplysninger om sammenkobling”. Det handler om, hvor meget bilen må trække – også kaldet bilens koblingsvægt.

Eksempel 1: Bilen må trække 1.500 kg. Campingvognen har en tilladt totalvægt på 1.400 kg. Bilen må derfor gerne trække campingvognen.

Eksempel 2: Bilen må trække 1.600 kg. Campingvognen har en tilladt totalvægt på 1.700 kg. Alligevel må bilen gerne trække den, så længe campingvognens faktiske vægt (det, campingvognen vejer, når den køres på en vægt) ikke overstiger de 1.600 kg, bilen må trække.

Reglerne for vogntogsvægt
Vogntogsvægten fremgår af registreringsattesten på biler fra 2014 og derefter. 

Hvis vogntogsvægten er opgivet til f.eks. 3.700 kg, må vægten ikke vise mere end 3.700 kg, når bil og campingvogn sammenkoblet køres op på en vægt inklusiv passagerer og bagage.

 

Open

Sådan holder du styr på vægten

Vejning af vogntog, vejning af campingvogn, vægt, egenvægt, politiet
Vægt
Inden du stikker af sted på campingferie, er det vigtigt, at du har tjek på campingvognen eller autocamperens vægt.

Af Torben Brandt. Foto: DCU

Ved du, hvad din campingvogn eller autocamper vejer? Er svaret nej, vil det være klogt at få styr på det, inden du og familien drager afsted på sommerferie. For det er ikke bare ulovligt at køre med en overlæsset vogn. Det handler i høj grad også om trafiksikkerhed. 

Er vognen for tungt læsset, ligger den ustabilt, og hvis man ovenikøbet har en campingvogn bagpå, som måske også er tungt læsset, risikerer vogntoget at komme i slinger. Det kan i værste fald betyde, at vogntoget vælter.

Få tjek på egenvægten
Inden du begynder at proppe campingvognen med bagage, er det vigtigt, at du kender dens reelle egenvægt. Så ved du nemlig, hvor meget bagage du cirka har plads til. Hvis den i tom tilstand vejer eksempelvis 1.135 kg, og campingvognen har en tilladt totalvægt på 1.400 kg, har du en lasteevne på 265 kg – (fordi 1.400 kg minus 1.135 kg = 265 kg). Husk dog at f.eks. elkabler og gasflasker sluger en del af de ledige kilo. 

Egenvægten står på campingvognens registreringsattest, men i praksis er vognene ofte en hel del tungere. Det skyldes, at egenvægten på registreringsattesten ofte stammer fra en standardmodel, men den vogn, der ender i Danmark, har måske fået en eller flere udstyrspakker monteret, som gør den tungere. 

En del danske forhandlere er dog begyndt at kontrolveje vognene, når de kommer hjem i butikken, så den reelle egenvægt kendes, når handlen indgås. Desuden øges vægten ofte med tiden, fordi vognene suger en vis mængde fugt. Hvor meget afhænger både af vognens alder, og hvordan den er konstrueret. Adskillige nye campingvogne er dog i dag opbygget med glasfiberkarosseri og uden træ i konstruktionen, hvilket gør dem langt mindre udsatte for fugt. 
 
Vejes sammenkoblet 
Egenvægt og tilladt totalvægt giver dig altså et fingerpeg om, hvor meget lastevne du har. Bliver du stoppet af politiet, vil vogntoget imidlertid blive vejet sammenkoblet. Det sker for at finde den faktiske vægt for bil og campingvogn lige her og nu.

I første omgang placerer politiet kun forhjulene fra det trækkende køretøj/bilen på vægten. Her tjekkes, at mindst 20 % af vognens vægt hviler på forhjulene – kaldet den styrende aksel. Derefter køres hele bilen på vægten, så dens faktiske totalvægt – bilens vægt inklusiv bagage og passagerer – kan noteres. Det tal må ikke være højere end den tilladte totalvægt, som står i bilens registreringsattest. 
Under hele forløbet er campingvognen koblet på bilen. Det betyder, at campingvognens kugletryk på cirka 75 kg regnes med ind i bilens faktiske totalvægt. 

Faktisk akseltryk 
Når bilens vægt er kontrolleret, ruller den ud, så kun campingvognens aksel står på vægten. Derpå noterer politiet campingvognens faktiske akseltryk – dens vægt her og nu. Det springende punkt er her, at det faktiske akseltryk ikke må overstige det tilladte akseltryk, der står i campingvognens registreringsattest. 

Samlet tjekker politiet altså: 
• At totalvægten på bilen/det trækkende køretøj ikke er overskredet (tallet står på registreringsattesten)
• At campingvognen ikke er så tungt læsset, at den overskrider det tilladte akseltryk (står på campingvognens registreringsattest) 
• Hele vogntogets faktiske totalvægt – den samlede vægt for bil og campingvogn

Politiet vil også holde øje med, at campingvognen ikke er for tung i forhold til bilens koblingsvægt (står på bilens registreringsattest), som er det antal kilo, bilen lovligt må trække.

Forskellige tal
På nogle campingvogne forvirrer registreringsattesterne, fordi tallene for tilladt akseltryk og tilladt totalvægt er forskellige. For hvilket tal gælder så, hvis man bliver stoppet af politiet? 
Her var meldingen dog klar, da Camping-fritid tidligere fulgte betjentene fra Tungvogncenter Øst under Midt- og Vestsjællands Politi i færd med at udføre kontrolvejninger. 

– For påhængskøretøjer med stiv trækstang (eksempelvis campingvogne) holder vi kun øje med akseltrykket. Hverken totalvægt eller kugletryk interesserer os ved en kontrolvejning, lød svaret fra de erfarne politifolk.

Du kan se en liste over godkendte vejere her

Open

Sådan pakker du campingvognen rigtigt

Vægt
Inden familien kører på ferie med campingvogn, er det vigtigt at få den pakket sikkert. Det har nemlig stor betydning for vogntogets køreegenskaber.

Tag ikke for let på pakningen af campingvognen ved at kaste dine pakkenelliker ind i campingvognen, så du mister køreegenskaber eller får ubalance i campingvognen.

Næsten alle nutidens campingvogne har gode køreegenskaber, men disse kan hurtigt ødelægges ved forkert læsning. En god tommelfingerregel er at pakke campingvognen fra midten ved akslen, og fra bunden og op, så campingvognens balance i både længde- og sideretning er optimal, og tyngdepunktet så lavt som muligt.

Under pakningen er der nogle enkle regler, man bør følge:

  • De lette ting skal op i overskabene
  • De tunge ting som konserves, drikkevarer, bøger m.m. over akslen og så lavt som muligt
  • Placér tunge ting så tæt på bunden som muligt, og så tæt på akslen som muligt 
  • Placerer man forteltet, en ramme øl eller andet tungt helt agterude, træder reglen om kraften gange armen i kraft, og der opstår let ubalance i vogntoget, og i værste fald kan campingvognen gå i slinger. 

Når man pakker, er det vigtigt, at alle ting ligger forsvarligt og vægtmæssigt korrekt. Der skal også være balance mellem højre og venstre side i campingvognen. Nogle campingvogne er designet med både køkken og bad i samme side, så der skal muligvis kompenseres ved pakningen, så der fremkommer ligevægt.

Hvis vægten ikke fordeles rigtigt, 'vælter' campingvognen, og det giver ustabil kørsel. Husk at tage højde for fyldt vandtank og evt. spildevandstank. Det er vigtigt at have noget tungt som modvægt til disse, hvis de f.eks. er bygget i samme side af campingvognen.

 

Pak campingvognen rigtigt

 

Vej dine ting


Første gang, man pakker campingvognen, er det vigtigt at få vejet alle sine ting. Det kan man gøre ved at have en badevægt ved indgangsdøren, og så veje de ting, man pakker. Ved at føre det på en pakkeliste kan man fra gang til gang se, hvor meget man pakker i campingvognen. Vil man være helt sikker på sit regnestykke, kan man kontrolveje først den tomme og derefter den pakkede campingvogn.

Selvom det er fristende at tage de samme ting med, som man anvender hjemme, er der flere fordele ved at købe specielt campingudstyr. Det vejer og fylder mindre, og kan som regel ikke gå i stykker, da det er lavet af forskellige plastmaterialer. 


Vejledende pakkeliste

Køkken

Mad og drikke
Service, bestik, pander, gryder, køkkenredskaber, brødkurv, skærebræt, dørslag
Sørg for, at tunge madvarer som for eksempel drikkevarer lægges i de nederste skabe.

Opholdsområde

Læsestof, TV, blomster og pynteting
I magasinerne under sofaen er der ofte plads til større, tungere ting som for eksempel støvler, grill og hobbyting

Soveværelse

Sengetøj og tøj. Under sengen er der ofte et stort magasin, der kan rumme fortelt, havemøbler og større hobbyting

Badeværelse

Håndklæder, toiletsager og toiletpapir

Gaskassen

En til to gasflasker
Strømkabel
Adaptere
Kiler
Spildevandssæk eller spildevandstank
Reservehjul
Cover til næsehjul
Pløkhammer
Vanddunk

 

Eksempel
En campingvogn med en lasteevne på 300 kg kan eksempelvis indeholde følgende campingudstyr

Bagage

Vejledende vægt i kg

Fyldt friskvandstank

45

To fyldte light-gasflasker

35

Fortelt, tæppe

45

Campingmøbler, grill

30

Elkabel og adaptere

15

Reservehjul

15

Køkkenartikler

30

Toiletartikler

5

Mad inkl. drikkevarer

20

Tøj og personlige ejendele, fire personer

35

Hobbyudstyr for eksempel cykler

25

I alt*

300

 

* Man kan med fordel pakke, så ikke hele lastevnen er udnyttet, hvis man for eksempel vil have vin med hjem fra ferie. Alternativt kan det pakkes i bilen, hvis der er plads til det.

** Vær opmærksom på, at nogle producenter opgiver køreklar vægt, hvor flere af ovenstående ting allerede er medregnet.

 

Vægten SKAL altid overholdes


Lastevægten kan aflæses på køretøjets registreringsattest. For campingvogne er lasteevne lig med differencen mellem egenvægt og totalvægt. Totalvægten må aldrig overskrides.

Egenvægt + Lasteevne = Totalvægt

Disse tal står opgivet på registreringsbeviset. Vær opmærksom på, at tallet opgivet under egenvægt kan være både med og uden indbyggede og ekstra dele i campingvognen, for eksempel vandtank og spildevandstank.

www.applusbilsyn.dk findes der en oversigt over de steder, hvor man kan få vejet sin campingvogn.
 

Det ideelle kugletryk


Er kugletrykket for højt, mindskes forhjulenes vejgreb, hvilket ikke mindst har betydning ved igangsætning på glat eller løst underlag. Et for lille kugletryk kan få vogntoget til at ligge uroligt på vejen og sænke den kritiske kørehastighed, hvor campingvognen kan gå i slinger.

Open
Meld dig ind

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 19 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • 20% rabat på hytter i lavsæson
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her