Autocamper med vægtproblemer

Autocamper med vægtproblemer — og hvordan man kommer dem til livs

I lighed med en campingvogn har også en autocamper en vægtgrænse. For det meste er det en totalvægt på 3.500 kg, men her holder ligheden også op.

Tekst & foto: Renate Hovald

 

Det var tider, da vores sommerferie foregik med tunneltelt og omfanget af bagagen kun begrænset af, hvad der kunne være i bilens bagagerum. Til nød kunne bagsædet inddrages. Men det var også alt. De alvorlige overvejelser begyndte, da vi gik over til campingvogn og siden til autocamper.

I lighed med en campingvogn har også en autocamper en vægtgrænse. For det meste er det en totalvægt på 3.500 kg, svarende til et almindeligt personbils-kørekort. Men hermed holder ligheden også op. Der er nemlig ingen ledsagende bil som en slags fjernlager til transport af supplerende bagage. Uanset, hvor du gemmer hvad som helst i din autocamper, så tæller det med i dens samlede regnskab. Det er simpelthen ikke muligt at snyde, hverken vægten eller dig selv. Nemlig: også du selv bliver vejet med.

En kuffertvægt og en times slavearbejde med blyant og papir skulle der til for at få et overblik over, hvor meget alting vejer. Simpelthen ALTING blev vejet første gang - helt fra campingmøblerne og kabeltromlen til den enkelte teske. Det resulterede i en pakkeliste med vægtangivelse ned til mindste detalje i gram-størrelse, og med lidt efterfølgende talgymnastik kunne vi så nogenlunde regne totalvægten ud. For en sikkerheds skyld kørte vi med den færdigpakkede camper forbi brovægten hos Danish Agro - og jubi, vi havde stadig 40 kg at gøre godt med. De kunne reserveres til ting og sager, vi helt sikkert kom til at udvide vores beholdning med undervejs. Men nu kunne ferien da starte med god samvittighed og uden at være bekymret for en eventuel vægtkontrol. Overlæs udgør en sikkerhedsrisiko og bliver håndhævet temmelig restriktivt mange steder ude i Europa.
 

De nødvendige overvejelser

Allerførst skal man være klar over, at forhandlerne ikke ligefrem reklamerer med, hvor lidt der faktisk er til rådighed som autocamperens frivægt.  Så meget desto vigtigere er det, at man allerede helt fra starten tager stilling til det  ønskede udstyrsniveau generelt. For vores vedkommende var både markisen og el-cykler et indiskutabelt must. Dem ville vi nødigt undvære. Ulempen er, at begge dele vejer - meget endda. Og så er der desværre heller ingen vej uden om at veje sig selv, hvilket - ups - godt kan føles som et sandhedens øjeblik.

Bortset fra det har vi fravalgt TV-apparatet; et sådant vejer også, og der skal jo også en antenne til. Til gengæld er vi glade for hver vores små (letvægts) rejsecomputere; internetforbindelsen kan vi få via mobilens hotspot. Men som regel nøjes vi faktisk med vores smartphones, der jo kan næsten det samme som en computer. En kedelig regnvejrsdag, en lang, mørk aften eller en solrig eftermiddag under markisen kan forskønnes med en god bog. Da bøger også vejer, er vi til dels gået over til e-bøger. Som erstatning for de kilotunge rejseguides søger vi information på nettet. Her snyder vi dog lidt; vi har stadig en "bibliotekskasse", der indeholder både kort og lidt rejselekture. Vægten bliver fastsat med et slag på tasken.

Campister er grill-entusiaster, fordi det er dejligt at stå ude i det fri og tilberede sin aftensmad. Men også en grill vejer jo, for slet ikke at tale om en stor sæk grillkul. Skal det være outdoor-cooking (og det skal det da!), så har jeg anskaffet mig et lille, transportabelt gasblus til udendørs brug; det er både let og funktionelt. Smagen af grill må vi så bare undvære.

Yderligere vægtbesparelse er udskiftning af bodels-batteriet med et noget lettere litium-batteri. Det fik vi gjort for nyligt, hvorved vi desuden vinder kapacitet. Batteriet bliver fodret med el fra en solcelle; for at spare på vægten er det en af de flade, man limer på taget. Indtil videre er vi meget tilfredse med resultatet.
 

Vægtbesparelser

Campingmøbler, kabeltromlen + evt. forlængerledning og (letvægts)gasflasker er næsten altid nødvendigt standardudstyr i ethvert fritidskøretøj, selv om de vejer en hel del. Heldigvis er der andet, hvis vægt man har indflydelse på. Køkkenudstyr, for eksempel. Det har vi konsekvent målrettet til to personer og barberet helt ned til sokkeholderne, så at sige. Intet overflødigt her. Køleskabet fylder vi, lige inden afrejsen, kun med de korttidsholdbare varer fra vores hjemlige køleskab. For: hvorfor belaste autocamperen med rammer af øl og vand, alverdens dybfrost og bunker af kolonialvarer hjemmefra? Det er meget sjovere at handle undervejs! Med glæde køber vi lokalt og ud fra akut behov. Det giver samtidigt et indblik i dagliglivet hos verden uden for Danmark og udvider således  horisonten. I behagelig tilgift er det for det meste billigere end herhjemme. Så Fleggaard har ingen chance hos os. Et vist minimum af standardreserver findes dog også hos os i nederste køkkenskuffe. Men heller ikke mere.

Hvad mængden af garderoben angår - jo ja hm. Det viser sig desværre altid, at man (jeg) har mere med, end egentlig nødvendigt er. Spekulationer som "hvis nu, at..." eller "når det nu bliver..." bør man ikke lytte til. De frister til at proppe alt for meget i autocamperens begrænsede klædeskabsplads. Med realistisk omtanke kan man i hvert fald spare nogle kilo. Jeg glemmer det desværre næsten altid ... men har seriøse planer om at tage mig sammen!

Og et sidste ord til dyner; vores er de letteste, vi kunne få på anskaffelsestidspunktet. Når nætterne bliver for kolde, så supplerer vi med fleece-plaids. De varmer effektivt og vejer ikke noget særligt.
 

Flere vægtbesparelser

Et diskussionspunkt blandt autocampister er ofte, hvor meget vand man har på sin ferskvandstank under kørslen. Hos os kan den rumme 120 liter, hvilket jo er ganske meget. Også her skærer vi kraftigt ned, ikke mindst i henhold til anbefalingen i autocamperens manual. Der foreslås en køremængde på 20 liter. Vi er dog lidt mere rundhåndet og fylder op til i gennemsnit 30 liter vand og supplerer til gengæld løbende. Ud over vægtbesparelsen giver det os hele tiden nogenlunde frisk vand, hvilket vi bedst kan lide.

Tæt forbundet med forbrug af ferskvand er spildevandet. Vores tank kan rumme 100 liter, også det er en pæn stor mængde. For at spare på kørevægt (og lugtgener, når spildevandet bliver for gammelt) tømmer vi af hver eneste gang, inden vi kører videre. Det er der så godt som altid mulighed for, siger vores erfaring. Det samme gælder i øvrigt wc-potten; også den bliver tømt hver gang i det dertil indrettede sted i forbindelse med spildevandstømning.

Og så er der jo autocamperens garage. Vores er stor og giver plads til bl.a. både vores letvægts-campingmøbler og  vores som sagt tunge el-cykler. For at spare på vægt har husbonden opfundet et simpelt cykelstativ, bestående af to trælægter og to metalskinner plus fire gjorder til at surre cyklerne fast med. Sammenlignet med sofistikerede, dyre og tunge mærkevare-cykelholdere er vores metode måske ikke den mest hurtige til at få cyklerne af vejen. Men den virker fint og er i den billige ende. Vigtigst af alt er dog, at det ikke vejer for meget.

Mit sidste opråb gælder især herrerne: indskrænk lageret af værktøj! Garagen kan godt føles meget stor og råber ligefrem på at blive fyldt op. Dertil findes der et utal af smarte reolsystemer med mange, skønne opbevaringsskuffer, der kan rumme oceaner af ting og sager. Men hånden på hjertet: er det nu nødvendigt at slæbe hele sit værksted og/eller hele husholdningen med?

Tænk på vægten - ALT vejer.
 

Et par afsluttende betragtninger

Med alle de nævnte tiltag balancerer vi skønsmæssigt lige omkring de 3.500 kg. Det sagde i hvert fald brovægten på Samsø, sidst vi havde en mulighed for at blive vejet, endda inden vi fik litium-batteri. Hvilket jo er beroligende men selvfølgelig ingen sovepude. Opmærksomheden på vægt og overlæs er en vedvarende proces, der hele tiden bør være præsent i baghovedet, hver eneste gang man anskaffer sig nyt eller fylder bagage på.  Det er der ingen vej udenom - og javist, det kræver benhård selvcensur.

Øvelsen burde i bund og grund være let nok. Er camping - helt generelt - ikke noget med at søge det enkle liv? At frigøre sig fra dagligdagens overlæs af ting og sager? At genopdage, hvor lidt man faktisk kan nøjes med? I hvert fald er vores motto "Less is More". Og camping er for os netop nøglen til præcist denne aldeles dejlige livsform.

 

Autocamper med udsigt til havnen

De fleste autocampere har en totalvægt på 3.500 kg, og ofte er der ikke ret meget frivægt. Du skal derfor tænke godt over, hvad du tager med på turen.

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her