Legacy tid
279

Tag på ferie i en lun hytte - og få 10% rabat

Foto: Rasmus Schønning
Campinghytter
Tag på ferie eller en spontan campingtur i en lun hytte. Som medlem af DCU sparer du oven i købet 10%, når du lejer en hytte på en af DCUs campingpladser fra nu og frem til 26. juni 2021.

Har du lyst til at prøve en virkelig nem måde at tage på campingferie på, så lej en af de mange hytter på DCUs campingpladser. Der er forskellige typer hytter i forskellige prislejer til forskellige behov, men fælles for dem er, at du som medlem af DCU får 10 % rabat på lejen i lavsæsonen, som går fra slutningen af august 2020 til 26. juni 2021.

Prøv de nye luksushytter

For at kunne tilbyde medlemmerne det nyeste har DCU opført 12 splinternye hytter i DCU-regi fordelt med tre hytter på DCU-Camping Odense, tre på DCU–Camping Rørvig Strand, tre på DCU-Camping Ålbæk Strand og tre på DCU-Camping Gjerrild Strand, som er blevet stillet op i løbet af foråret og den tidlige sommer 2020.

– Det er de såkaldte Excellent-huse, som er på 38 kvadratmeter med bad, toilet og med ovenlys, som skaber et fantastisk flot lysindfald. Hytterne har også store terrasser, gulvvarme og opvaskemaskine, så det er virkelig luksuriøst, fortæller driftsleder i DCU, Per Malle. 

Tag venner og familie med på camping

DCUs landsformand, Anne-Vibeke Isaksen, er glad for at DCU kan tilbyde medlemmer og gæster muligheden for at overnatte i de nye, store hytter. 

– Hyttecamping har allerede vist sig at være en stor succes på andre campingpladser, og det er noget, DCU har manglet lidt. Hytterne kan også bruges til, når andre campinggæster i telt, campingvogn eller autocamper vil have familie eller venner med på camping, men som måske ikke har lyst til at sove i telt eller vogn. Og måske kan det bidrage til, at nye får lyst til camping, når de opdager hyggen på pladserne. Den mangfoldighed, som camping kan tilbyde, og som ingen andre ferieformer kan, vil vi i DCU gerne være med til at understøtte, siger Anne-Vibeke Isaksen.

 

Open

Danmarks første 45 kvm store hytter

Aabo Camping, Aabo Village, hytter
Campinghytter
Aabo Camping får som de første i Danmark 45 kvm store hytter på campingpladsen.

Principperne for et nyt campingreglement, som nu er sendt i høring, er på plads. Det nye er, at campinghytter nu må være op til 45 kvm, hvilket giver campingpladserne store muligheder for at tiltrække endnu flere gæster.

Kurt Trynskov fra Aabo Camping ved Tversted er som den første i Danmark klar til denne udfordring med 10 helt nye 45 kvm Excellent-hytter med alt, hvad hjertet begærer. Her finder man bl.a. udendørs spa, grill og møbler, for ikke at tale om indretningen med tre regulære soverum, stort tv med masser af kanaler, wi-fi, stor stue med sofagruppe, spiseplads, lækkert køkken med opvaskemaskine osv. Her er tale om et produkt, hvor familien rent fysisk kan opleve campinglivets glæder, uden at skulle leve som ”sild i en tønde”.

Aabo Camping, Aabo Village, hytter

 

På pladsen vil der også blive kælet for de mindre børn med anlæggelse af en helt ny 300 kvm legeplads, hvor de kan boltre sig, mens far og mor eventuelt tager en tur i spaen.

Kurt Trynskov, ejeren af Aabo Camping Vandland, udtaler, at han er spændt på, hvorledes markedet reagerer.

– Det var noget af et sats at være den første i branchen med de nye luksushytter, men udviklingen tilsiger, at der skal noget ekstraordinært til for et tiltrække og tilfredsstille kunderne. Nu er vi de første med dette unikke luksusprodukt, og jeg er glad for, at vi tog skridtet i år, udtaler Kurt Trynskov.

– Vi åbner og er klar til påske – all inclusive. Såfremt forventningerne bliver indfriet, planlægger vi endnu 10 nye luksushytter, slutter Kurt Trynskov.

Open
Emneord

Besøg Nordjyllands hovedstad Aalborg

Aalborgs havnebad, havnefront
Campingferie i Danmark
På en kør selv-ferie kan du komme tæt på de autentiske oplevelser i dit eget tempo. Sæt kurs mod Nordjyllands hovedstad Aalborg, den tidligere industriby ved Limfjorden, som i dag er forvandlet til en moderne storby og kulturby.

Af Linda Danielsen

Musik og middag i Aalborgs grønne hjerte

I kan gå til koncerter og karneval i byens grønne hjerte, Kildeparken eller ”Kilden”, som de lokale kalder parken. Den er én af Aalborgs ældste parker og danner hvert år i maj rammen om karnevalet i Aalborg. Gå en tur langs den flotte sti med træer og statuer af kendte billedhuggere og stop op ved De Syngende Træer – et område, hvor store musikere siden 1987 har plantet træer efter at have optrådt i Aalborg Kongres & Kultur Center. Tryk på knappen på boksen ved træerne og lyt til numre af bl.a. Cliff Richard, Elton John, Andrea Bocelli, John Cleese, Paul Simon og Leonard Cohen.

Vil I have en gastronomisk oplevelse, kan I nyde en lækker treretters middag, ledsaget af udsøgte vine på Comwell Hvide Hus-hotellets Restaurant Vesterbro. Siden 1969 har det tårnhøje hotel været et vartegn i byen. I dag kan overnattende gæster nyde panoramaudsigten fra de stilfuldt indrettede værelser på de høje etager, og besøgende kan tage en drink i hotellets hyggelige bar eller udendørs lounge, der ligger ud til Kildeparken.

Kildeparken, De syngende træer, Aalborg


 

Aalborgs havnefront og Utzon Center

Der, hvor byens travle industrikvarter engang lå, finder du Aalborgs havnefront. Nyd udsigten til lystfiskerne på molen, til vandet og Limfjordsbroen eller hop i vandet fra det populære havnebad. Bliver I sultne, kan I stille den i Restaurant Fusion eller på skibsrestauranten Den Gamle Frue MS Elbjørn fra den danske isbrydertjeneste, der har ligget til kaj siden 2004.

Kig også ind i Utzon Center, der er tegnet af Jørn Utzon og sønnen Kim Utzon, og se design, arkitektur og kunst.

Tag en afstikker fra havnefronten ind på den travle bus- og gågade Østerågade. Her finder I Jens Bangs Stenhus, som er et femetagers, smukt udsmykket renæssancehus af mørkerøde munkesten fra 1624, og én af Aalborgs største og mest fotograferede historiske bygninger.

Utzon Center, Aalborg


 

Historiske Hjelmerstald og hyggelige pladser

En af Aalborgs charmerende, gamle gader og kvarterer i det centrale Aalborg, hvor historien stadig lever, er Hjelmerstald med sine små kulørte og charmerende huse. Kvarteret omkring gaden blev til i midten af 1600-tallet, hvor man indrettede stalde til byens mange heste og senere opførte beboelse til byens fattige borgere. Et indslag i Hammerslag i 2015 gjorde Hjelmerstald verdensberømt i Danmark, og i dag sælges lejlighederne for 4,9-5,1 millioner kroner.

Kun få skridt fra Hjelmerstald er den hyggelige Mølleplads, som er Aalborgs ældste plads, hvor der var en mølledam fra 1200-1897. Slå dig ned blandt træerne ved de små borde og nyd den afslappede stemning og en kop kaffe eller øl fra Caféministeriet.

På Toldbod Plads, få skridt fra Aalborgs gågader og havnefronten, finder I Danmarks første musikalske fontæne. I sommerhalvåret kan du nyde synet af de flotte springvand og høre en ouverture fra Georg Friedrich Händels Water Music klokken 12, 15, 18 og 21. Slå dig ned på Bistro V og nyd en frokost og en friskbrygget Vendelbo-fadøl.
 

Hjelmerstald, gamle huse, Aalborg

 

Spændende Street art

Man kan ikke undgå at lægge mærke til de spændende vægmalerier på husgavle og siloer. De farvestrålende kunstværker er spredt ud over hele byen. Fra havnefronten ses tydeligt et udsnit af jernbanebroen, lavet af Søren Elgaard, på Hedegaard Silo. Læg også mærke til ”Lighthouse” af kunstnerduoen AEC på Holbergsgade 1, ”Fred lives” af Tristan Eaton på Alexander Foss Gade og ”Love Desire” af Pichi Avo på Kattesundet og et murmaleri.

Lighthouse, Holbergsgade 1, Aalborg, kunstnerduoen AEC, murmaleri


 

Nyd udsigten fra Aalborg Tårnet 

Tag elevatoren 55 meter op og nyd en 360-grader-panoramaudsigt over byen i ét af Aalborgs højeste vartegn Aalborg Tårnet, som findes på ”Skovbakken”, Søndre Skovvej 30. Herfra kan du nyde udsigten over Aalborg og øen Egholm på blot seks km2 og med 48 beboere. Tårnet blev opført i 1933 og er tegnet af arkitekt Carlo Odgård og konstrueret af civilingeniør Svend Rønnow på Aalborg Værft. Det er åbent mandag-søndag 11-17, og man skal blot trykke på en knap, så kommer der én ned med elevatoren og henter én.
 

Aalborg Tårnet

 

Besøg vikingegravpladsen Lindholm Høje

En seværdighed for både børn og voksne finder du ved at køre over Limfjordsbroen til Nørresundby og til Lindholm Høje – Nordens største vikingegravplads og ét af Danmarks smukkeste fortidsminder fra yngre jernalder og vikingetid. Flere hundrede stensætninger markerer gravene på toppen af bakken, hvor du kan nyde en flot udsigt over Limfjorden. Ved gravpladsen er også Lindholm Høje Museet – et historisk museum med information om gravpladsen og arkæologiske fund fra området.

vikingegravplads, Lindholm Høje, Nørresundby


 

Besøg øen Egholm i Limfjorden

På den lille ø Egholm, som dækker 605 hektar og har 50 indbyggere, er en storslået natur og et spændende fugleliv langs kysten. Hvert år gæstes øen af op mod 100.000 borgere og turister, og det er nemt at komme dertil med færgen og en overfartstid på ca. 5 minutter. Ved at følge den gule rute ”Egholm rundt” kommer du forbi mange af øens spændende seværdigheder, og der er også afmærkede vandreruter og en lejrplads. Kig efter det lille infohus ved færgelejet og få alt at vide om landskabet, dyre- og plantelivet på plancherne.

Egholm, øen i Limfjorden

 

Campingpladser ved Aalborg

Aalborg Familie Camping Strandparken
Campingpladsen ligger et stenkast fra centrum i den vestlige del af Aalborg i naturskønne områder ud mod Limfjorden. Her er 130 pladser til campingvogne/autocampere, samt teltområde med bænkesæt. Autocamper-området har egne træterrasser. Der er en nyere legeplads med klatretårne, hoppeborg, gynger og vipper. Tæt ved campingpladsen er en lystbådehavn, og fra campingpladsen er der adgang til stranden og Vestre Fjordpark, tidligere Friluftsbadet, et 165.000 m2 stort sommerparadis og åndehul for alle aldre, genåbnet i 2017 og åben 10-19 i sommersæsonen. Skydebanevej 20, 9000 Aalborg. 
Læs mere om Aalborg Familie Camping Strandparken


Aalborg Camping & Hytteø
I udkanten af Aalborg, 30 minutter til fods fra Aalborgs midtby ligger Aalborg Camping, som har 30 hytter, der hver har plads til fem personer. Hytterne ligger på deres egen lille ø ned til lystbådehavnen på den ene side og med udsigt over fjorden på den anden. Skydebanevej 50, 9000 Aalborg.
Læs mere om Aalborg Camping & Hytteø
 

Nærmeste DCU-pladser

DCU-Camping Tranum
DCU-Camping Ålbæk Strand
 

Nyttige links

Visit Aalborg
Aalborg Karneval

Open

Tag på aktiv campingferie med familien

Emmerbølle Strand Camping, aktiv ferie, fodbold, sport
Aktiv campingferie
Mange campingpladser i Danmark satser målrettet på aktiviteter til både børn og voksne. Her får du inspiration til, hvor I kan tage hen, hvis familien gerne vil være aktiv i ferien.

Af Torben Brandt

Når familien tager på campingferie, er et af formålene formentlig, at man gerne vil slappe lidt af. Men mange familier vil også gerne have mulighed for at være aktive i ferien. Hvis man er aktiv i det daglige, ændrer sig som ikke, bare fordi man er på camping.

Den tendens har hovedparten af landets cirka 450 campingpladser opfanget og tilbyder derfor gæsterne en række aktiviteter både på og uden for pladsen.
 

Aktiv Camp

Bryrup Camping ved Silkeborg og Skiveren Camping i Nordjylland har slået pjalterne sammen om konceptet Aktiv Camp. Aktiviteterne er inddelt i forskellige kategorier, hvor der kan vælges mellem cykling, geocaching, badning, kano & kajak, gå & løb, på stranden, fiskeri, fitness & boldspil, golf & sjov samt leg & spil. Der er noget for alle aldersklasser, og det skal være let for campisterne at gå til, så inden for hver kategori kan man købe færdige pakker, ligesom campingpladsen tilbyder udlejning af udstyr til nogle af aktiviteterne.

Skiveren Camping, tennis, aktiv ferie, sport

 

Få pulsen op

I Feriepark Langeland, som er det fælles navn for Emmerbølle Strand Camping og Ristinge Camping, er aktiviteterne inddelt efter ”høj puls” og ”lav puls”. ”Høj puls” er aktiviteter som cykling, multiarena, havkajak, tennis, ridning, løb, fitness, morgengymnastik og mountainbikeløb, mens ”lav puls” byder på eksempelvis lystfiskeri, vandreture, stilleområde, minigolf og kropsterapi. Dermed er der tilbud både til de meget aktive campister og dem, der foretrækker et mere roligt tempo.

Også Saltum Strand Camping, der ligger ved Blokhus, har noget til både den høje og lave puls. Der er masser af løbe- og mountainbikeruter i området, ligesom der f.eks. kan spilles tennis, svømmes, hoppes på hoppepude, spilles petanque, basketball, volleyball, minigolf eller køres på cykel. Også hesteridning og zumba-fitness kan banke pulsen i vejret på deltagerne, mens de inkarnerede løbere i uge 30 kan deltage i Saltum Campings løbeuge, hvor deltagerne kommer igennem et 5-dages forløb med en erfaren instruktør.

Fra campingpladsens side understreges det dog, at pladsen i høj grad også er til campister, der ikke bryder sig om de meget fysiske aktiviteter. Disse gæster kan snildt finde steder, hvor de kan nyde en bog, sole sig eller lægge yogamåtten ud.

 

Lær at kitesurfe

På Feddet Camping på det sydlige Sjælland har campisterne alle muligheder for at få rørt sig, hvis grillbøfferne skal svedes ud, eller kalorierne fra rødvinen forbrændes. Kajakroning er én af aktiviteterne, hvor man kan ro på begge sider af Feddet. Præstø Fjord er det roligste sted, mens der er mere udfordrende, hvis man vælger at sejle ud i Faxe Bugt. Har man ikke selv kajak, kan den lejes på stedet.

Feddet er også fremragende som udgangspunkt for løbeture i skovområderne, og det samme gælder, hvis man er til mountainbike, hvor der ligeledes er masser af stier at udforske og udfordre sig selv på. Er man mere til heste, er der mulighed for at booke en ridetur på islandske heste sammen med en guide, der er uddannet biolog.

De vandsportsinteresserede kan kitesurfe på Feddet, der efter sigende skulle være et af Sydsjællands bedste steder til den disciplin. Er man ikke så erfaren, er der mulighed for at få et kitesurfingkursus på Feddet Strand Camping & Feriepark.

kitesurfing, vandsport, aktiv ferie, sport

 

DCU’s aktiviteter

Også på DCU’s 22 campingpladser er der talrige aktivitetsmuligheder. På DCU-Camping Gjerrild Nordstrand er der eksempelvis pragtfulde cykel- og vandrestier lige uden for campingpladsen, hvor campisterne kan nyde det aktive liv.

På DCU-Camping Kollund går den i alt 84 km lange Gendarmsti tæt på campingpladsen. Den rummer masser af historie og naturliv og er et fremragende udgangspunkt for både vandre- og cykelture.

DCU-Camping Hornbæk er et tredje eksempel på en campingunionens egne pladser, hvor mulighederne for aktiviteter er rige. Der er kun cirka 800 meter til en skøn strand, og når man har fået nok af det våde element, kan energien brændes af med boldspil, petanque eller på hoppepuden. Pladsen ligger i Danmarks nyeste nationalpark, Kongernes Nordsjælland, så det skorter ikke på muligheder for at cykle, løbe eller vandre i områder spækket med slotte, natur og historie.

Open

Rock og ro på Roskilde

Roskilde Festival, campingplads
Festivalcamping
"Nordeuropas største campingplads", Roskilde Festival, er andet end små, tætstående telte på et mudret festivalområde. Det er også stilleområder og en rolig campingplads med plads til 700 enheder.

Tekst og foto: Torben Brandt

Glade, løsslupne og tørstige teenagere foran et lille telt med en stor højttaler til at holde den endeløse fest kørende. Den slags billeder er lette at finde, når Roskilde Festival omtales. 

Men festivalen har også en anden og mere afdæmpet side. På teltområdet, Silent and Clean, i udkanten af pladsen er det forbudt at spille musik i tidsrummet mellem 22 og 10, og der er flere brusere og toiletter til de overnattende end andre steder på Roskilde Festival. På Silent and Clean ligger de gæster, der gerne vil høre musik og hygge sig, men som gerne selv vil bestemme, hvornår festen slutter. 

For dem, der vil have noget mere komfort, er festivalens campingplads med dens cirka 700 enheder det naturlige valg. Her ligger fortrinsvis det modne publikum, der foretrækker at sove i en ordentlig seng og samtidig gerne vil slippe for teltområdets larm og mylder. 

Roskilde Festival, campingplads, teltpladser, teltcamping

 

Debut som 46-årig
På campingpladsen står autocampere, campingvogne og teltvogne side om side, og selvom der også her høres musik fra medbragte højttalere, er det ingenting i forhold til lydniveauet på den øvrige del af festivalområdet. 
I forteltet foran en 35 år gammel Adria, der så afgjort har sin storhedstid bag sig, sidder 50-årige Henrik Christensen. Han debuterede som festivaldeltager for fire år siden, hvor han som 46-årig tog til Roskilde med sine jævnaldrende kammerater fra studietiden i Aarhus, Per Dahl og Steen Larsen. 

Roskilde Festival, campingplads

 

Kan de vigtigste ting
Den første festival foregik i en lånt vogn. Det blev så stor en succes, at de året efter besluttede at købe den brugte Adria for den beskedne sum af 5.000 kr. For de penge får man ikke alverden, hvilket et revnet frontvindue og en ødelagt gaskasse bekræfter, men det lykkedes at få den gennem synet, og så havde den i øvrigt de tre ting, der stod øverst på prioriteringslisten: Sengeplads til tre, et absorptionskøleskab til at holde pilsnerne kolde og et komfur til at lave æg og bacon om morgenen. Meget mere kan man vel egentlig ikke ønske sig som ramme om et uhøjtideligt samvær om rockmusik, gamle anekdoter og gode snakke om de ting, mænd ved en masse om.

Campingplads eller ingenting
Henrik Christensen er ikke i tvivl om, hvad muligheden for at bo på campingpladsen betyder for hans festivaloplevelse. 

– Hvis ikke campingpladsen var her, var jeg her heller ikke. Herude er det afslappet, rent og roligt, konstaterer han. 

Camping-fritids skriverkarl bryder forstyrrende ind om onsdagen, som er festivalens officielle åbningsdag. De tre glæder sig til at høre både danske Phlake og canadiske The Weeknd senere på dagen, men for Henrik Christensen er det ikke det primære.

– Musikprogrammet er ikke afgørende for mig. Jeg ville komme uanset hvad, fordi det er samværet og afbrækket fra hverdagen, der tæller, forklarer Henrik Christensen. 

Anderledes er det med Steen Larsen. Han har været på Roskilde Festival 15-20 gange og er dermed en vaskeægte festivalveteran, som går op i musikken. De første mange år foregik det i et telt på festivalområdet, men han har intet imod, at han nu er blevet luksuscampist med større hang til komfort. 

– Jeg kan ikke sove, når jeg ligger derovre. Det er fint, at der er fredeligere her, konstaterer Steen Larsen. 

Undervejs dukker Henriks voksne datter Mathilde op. Hun ligger i telt på festivalpladsen, men kigger forbi for at hvile ørerne og få en lille snak.

Roskilde Festival, campingplads, camping

 

Den svære test
Da Camping-fritid møder aarhusianerne, der i øvrigt siden er flyttet fra smilets by og nu alle bor i nærheden af Virum nord for København, er der stadig nogle timer, til musikken går i gang. Ventetiden fordrives blandt andet med at afgøre, om den noget ukendte bitter, Valhalla, smager anderledes end den mere kendte Jägermeister. Hvilket resultat de nåede frem til i den uvidenskabelige, men hyggelige test, melder historien dog intet om.

– Vi bruger meget tid i forteltet. Nogle dage når vi faktisk ikke at høre musik. Så er vi bare sammen her, fortæller eks-aarhusianerne, der ind imellem også har diskuteret, om den bedagede Adria bør smides på porten og opgraderes til en bedre vogn, så konerne også kan være der. Indtil videre er det dog blevet ved snakken. 

– Det dejlige ved denne vogn er, at vi ingen bekymringer har med den, fordi den har været så billig. Det dyreste er faktisk at få den opbevaret oppe i Frederiksværk, konstaterer Per Dahl.

Prisen for at booke sig ind på campingpladsen er 700 kr., og man skal være hurtig på aftrækkeren, for pladserne bliver traditionelt hurtigt udsolgt. Dertil kommer billetten til festivalen. 

Ja tak, til komfort
Ikke langt fra den gamle Adria holder en både nyere og større campingvogn med plads til seks personer. Her bor 27-årige Rasmus Olesen med sine jævnaldrende kammerater og trækker således pladsens aldersgennemsnit ned. De seks kammerater har betalt 3.500 kr. for at bo i campingvognen inklusiv levering og afhentning. 

– For mig handler det udelukkende om komfort. Jeg har ligget i telt på festivalpladsen i 12 år, og det gider jeg ikke mere. Her kan vi feste, gå tilbage til vognen og sove, når vi vil, konstaterer Rasmus Olesen. 

Roskilde Festival, campingplads, camping

Open
Emneord

Camping i Danmark: Her får du store oplevelser i naturen

Opalsøen på Bornholm. Foto: Cathrine Cort Coppel
FERIE
Når familien er på camping i Danmark, skal der gerne ske lidt. Naturen har altid åbent, og den byder på store oplevelser for både børn og voksne. Her får du en guide til 50 smukke steder i Danmark.

Af Line Jakobsen og Kim Basse

Når familien drager på camping, skal der også opleves noget nyt. Naturen har altid åbent, og den byder på masser af fantastiske oplevelser, som oven i købet er gratis. På Smutturen.dk har man samlet en guide til 50 skjulte perler og skønne naturskatte i Danmark.

På smutturen.dk er de 50 naturskønne perler tegnet ind på et Danmarkskort. Det gør det nemt at planlægge sin udflugt og lægge ruter og planer for bededagsferien. På smutturen.dk er der også billeder og videoer fra stederne, som kan bruges til inspiration. 

 

natur Bovbjerg Fyr, Danmark, oplevelser, seværdigheder

 

Fokus på naturen i hele landet

I alt er knap en fjerdedel (23%) Danmarks areal dækket af natur. Det er netop noget af al den natur, som Smutturen.dk skal sætte fokus på og inspirere danskere og udenlandske turister til at bruge.

De 50 steder på Smutturen.dk er fordelt over hele landet, og på listen kan blandt andet findes Ørkenen på Anholt, der er Nordeuropas største lavhede og Bøllemosen nord for København, der er en gammel tørvemose med et unikt dyre- og planteliv. 

Blandt naturattraktionerne i guiden er bl.a. Opalsøen på Bornholm og Grenen i det nordligste Jylland, som begge byder på smuk natur og masser af oplevelser for børn og voksne.

Guiden er udviklet af Realdania i samarbejde med VisitDenmark, Dansk Kyst- og Naturturisme og Naturstyrelsen og skal få endnu flere til at besøge de udvalgte steder i landet. Helt gratis.

– Vi skal åbne flere menneskers øjne for de fantastiske stedbundne attraktioner, vi har rundt om i landet. Smutturen skal hjælpe besøgende til at finde stederne. Samtidig skal den være med til at vise, hvordan et område kan skabe positiv lokal udvikling ved at dyrke de lokale potentialer, siger Anne Skovbro, der er filantropidirektør i Realdania. 

 

Opalsøen, Bornholm, Danmark, oplevelser, seværdigheder, natur

 

Fem stjerner til fyr og uforstyrret landskab

Derudover er der alle de kystnære områder på Smutturen. Danmarks kyststrækning strækker sig over mere end 7.300 kilometer. Sletterhage Fyr er netop sådan et eksempel på et kystnært område, som brugerne på smutturen.dk har belønnet med 5 fortjente stjerner ud af 5 mulige. 

Sletterhage er Djurslands sydligste punkt og ligger i et uforstyrret landskab, som giver den fuldendte naturoplevelse helt derude, hvor himmel og hav mødes. 

Fyret ligger kun en halv times kørsel fra DCU-Camping Mols i EbeltoftEbeltoft - Mols. Turen til halvøen snor sig over dramatiske bakker, forbi stejle skrænter og en anden af Smutturens andre små perler, nemlig Tre Høje i Mols Bjerge. Højene blev brugt som gravpladser i Bronzealderen, og Trehøje er en af de mest markante af de i alt 11 gravhøje i området og byder på en udsigt ud over Mols og Aarhus Bugt, som efterlader den besøgende åndeløs.

 

De vilde heste, Gulstav, Langeland, Danmark, oplevelser, seværdigheder

 

Oplevelser for alle 

Det har ikke været let at vælge de endelige steder til guiden. Ekspertpanelet har grundigt vurderet de 580 indstillinger fra hele landet og udvalgt de 50 steder, der både byder på smuk natur og har en masse gratis oplevelser for både børn og voksne.

Hos Dansk Kyst- og Naturturisme forventer man, at Smutturen bliver et godt værktøj for både danskere og udenlandske turister. 

– Danmark har utrolig meget kyststrækning i forhold til landets størrelse, og kysterne er allerede et stort trækplaster for både danske og udenlandske turister. Vi håber, at Smutturen vil få endnu flere til at udforske vores skønne strandområder, siger Jens Hausted, direktør i Dansk Kyst- og Naturturisme.

 

Stevns Klint, Danmark, oplevelser, seværdigheder

 

Smutturen skal med tiden udvides

Synliggørelse og styrkelse af steder i den danske natur bidrager til at tiltrække flere besøgende og skabe en stærkere lokal identitet. Det viser erfaringer fra kampagnen Stedet Tæller, som Realdania og Naturstyrelsen har arbejdet på de senere år. Det er f.eks. tilfældet for Kalø Slotsruin i Østjylland og Rubjerg Knude i Nordjylland, hvor besøgstallet er vokset efter indsatsen.

Sitet kan tilgås fra computer, tablet og mobil og kan både bruges som inspiration og praktisk rutevejledning.

Med tiden skal listen over steder på smutturen.dk udvides, så endnu flere kan få gavn og glæde af naturen.

Det betyder, at steder som Rønnerne på Læsø, Det Sydfynske Øhav og Guldborgsund, som lige nu ikke findes på listen, på sigt også har en chance for at komme med.

Se flere flotte billeder fra Smutturen her:

Open

Den hemmelige ø midt i Danmark

Endelave, øen i midten, ø-ferie, øer, Danmark
Campingferie i Danmark
Ferie i Danmark: 37 ud af de over 400 danske øer er sammen om et ø-pas, der skal øge småøernes synlighed og tiltrække flere turister. Én af dem er Endelave, der byder på en cocktail af ro, nærvær og uspoleret natur.

Tekst og foto: Torben Brandt

Går ferien til en af de mange øer i Danmark, men er du i tvivl om hvilken eller hvilke du skal vælge? Så læs med her.

Det er tidlig morgen på havnen i Snaptun lidt øst for Horsens, men der allerede er hektisk aktivitet. For om få minutter afgår færgen med kurs mod Endelave. 
Såvel pladsen på bildækket som det daglige antal færgeafgange er begrænset. Har man planer om at medbringe bil, autocamper eller campingvogn, er det derfor især i sommerperioden klogt at booke plads. 

Flere af passagererne går eller cykler om bord, fordi Endelave med sine overskuelige afstande (øen er godt 13 kvadratkilometer), gode stier og begrænsede trafik er nærmest skræddersyet til cykel- og vandrefolket. Har man ikke egen cykel, kan den lejes ved ankomsten. 

En del turister nøjes med at gæste øen en enkelt dag, inden de snupper færgen tilbage til Jylland, men man kan naturligvis også overnatte. Endelave har en campingplads, Endelave Camping- og Hytteferie, der har åbent fra maj til september, og som har fire hytter, to campingvogne til udlejning og 67 enheder. Derudover har øen både en kro og flere Bed & Breakfast-muligheder. 

Ned i tempo
Kigger man på et danmarkskort, ligger Endelave stort set i midten af landet med Horsens mod vest og Samsø på sin østlige side. Endelave er et velfungerende, lille lokalsamfund med f.eks. kirke, købmand, skole, havn, bibliotek, vinterbadeklub, lægehus, idrætsforening, bryggerlaug og jagtforening. 

Det er muligt at flyve til Endelave og lande på øens flyveplads, men færgen er så afgjort øens livsnerve. Overfartstiden er cirka en time, og den tid kan man passende bruge på at komme ned i fart, for på Endelave foregår livet og dagligdagen i et roligt tempo. Her bor man på grund af nærværet, roen og den uspolerede natur, og så lever man gerne med, at det er lidt mere besværligt at komme på job på fastlandet eller at besøge familie og venner uden for øen. 

Endelave, øen i midten, ø-ferie, øer, Danmark, havn

 

170 fastboende
Fund af blandt andet flintredskaber har vist, at der boede mennesker på Endelave fra omkring 4.000 år f.Kr. I dag har øen cirka 170 fastboende, blandt dem er Inge Grosen, der er formand for Endelave Museumsforening og én af øens mange ildsjæle. Hun viser entusiastisk rundt på det lokale museum, der ligger idyllisk ved kirken og byens gadekær – få hundrede meter fra færgelejet. 

Museet holder til i et af øens ældste huse – en velholdt, fredet præstegård fra 1741, der er indrettet som et gammelt Endelave-hjem med møbler og genstande fra øen, som det så ud for cirka 100 år siden. Det hele er skænket af lokale beboere eller andre med relation til Endelave. 
Museet er ikke statsanerkendt og modtager derfor ikke offentlige tilskud. Det må klare sig med entréindtægter fra de 900-1.000 årligt besøgende samt kontingent fra sine cirka 200 medlemmer. Det koster 25 kr. at komme ind på museet, der i sommerperioden har åbent dagligt.

Endelave, øen i midten, ø-ferie, øer, Danmark, købmand

 

Den store tragedie
En del af museets kvadratmeter bruges til en mindestue, der udførligt beretter om den tragedie, som indtraf 15. januar 1944. På sin vej fra fastlandet til Endelave blev skibet Agda ramt af en tysk mine og sank tæt på øens kyst. Alle 14 personer om bord, heraf otte fra Endelave, mistede livet. 

– Braget var så højt, at ruderne klirrede på øen, fortæller Inge Grosen om forliset, som aldrig er blevet glemt af det lille øsamfund. Alle de dræbtes navne, alder og stillinger kan læses på en mindesten, der er rejst til ære for de omkomne ved indgangen til landsbyen. 

Lægeplanter og snapseurter
På Endelave er der aldrig rigtig langt til noget. Blot et par minutters gang fra museet ligger en anden af øens seværdigheder; Endelave Lægeurtehave. Det er en økologisk besøgshave med lægeplanter og krydderurter, der også indgår i flere af de lækre pizzaer, som stedets italienske kok og forpagter, Alberto, sammen med sin bedre halvdel, Pia, tilbereder og serverer i den tilhørende café. Endelaves fastboende ø-guide, Tove Yde, tilbyder guidet rundtur i haven, hvor der uddeles smagsprøver og fortælles om de krydderurter, lægeplanter og snapseurter, der dyrkes og høstes i haven. 

Endelave, øen i midten, ø-ferie, øer, Danmark

 

Naturen trækker
Hovedparten af Endelaves turister kommer i sommersæsonen, hvor de nyder øens strande, rene badevand og uspolerede natur; en blanding af hede, skov, eng og opdyrket land. På den sydøstlige side ligger sommerhusområdet Lynger Hage, mens øens nordlige del, kaldet Øvre, er et fredet naturområde på cirka 300 tønder land. Står man helt ude på øens nordligste spids, Øvre Ende, kan man ligesom i Skagen opleve pålandsbrænding i vindsiden og havblik i læsiden. 

Tager man rundt på øen, vil man næsten uundgåeligt se vilde kaniner, som Endelave er kendt for. Kaninerne er nogle år, senest i 2016, blevet tvunget gevaldigt i knæ af sygdomme, der har gjort store indhug i bestanden, men de overlevende har ikke ligget på den lade side og har reproduceret sig, så øens kaninbestand ikke er truet. 

Vil man vide mere om de langørede væsener, arrangerer ø-guide, Tove Yde, en tur, hvor man kan komme ”på sporet af kaninerne”.  På denne hjemmeside kan man læse mere om de forskellige ture, ø-guiden står for i perioden fra juli til september. 

Endelave, øen i midten, ø-ferie, øer, Danmark, havn, solnedgang

 

Ø-pas hitter
Endelave er med i Sammenslutningen af Danske Småøer, der i 2016 udviklede et ø-pas, så øerne kunne markedsføre sig i samlet flok og dermed fremme turismen. Håbet er, at flere turister vil øge jobmulighederne og måske også tiltrække flere fastboende. 

De første 47.000 ø-pas blev revet væk. Siden er det genoptrykt i både en dansk og tysk version samt videreudviklet, så de 37 øer hver er repræsenteret med kort og en beskrivelse af oplevelser på øen. I passet kan man også læse om sejlrute, overfartstid, antal beboere og øens størrelse. Det er også muligt at scanne en QR-kode med sin mobiltelefon, hvorpå man kommer direkte ind på øens hjemmeside med oplysninger om f.eks. spisesteder, overnatningsmuligheder og oplevelser.   

På længere sigt er det intentionen, at det hele skal bindes sammen på bookingplatformen Dansk Ø-ferie, som rederiet Færgen står bag. Her skal man på én gang kunne booke transport, ophold og oplevelser på den ø, man vil gæste. Du kan læse mere om Dansk Ø-ferie og ø-passet her

Arbejdet med ø-passet er et nationalt forankret projekt, som er blevet støttet med ca. 1,2 mio. kr. af Landdistrikternes Forsøgspulje under Erhvervsministeriet. 

Open

CampOne kommer til Sjælland

Holbæk Fjord Camping & Wellness, CampOne Holbæk Fjord, campingplads, Danmark
Campingpladser i Danmark
Tre bliver til fire, når CampOne nu indlemmer Holbæk Fjord Camping & Wellness i familien.

– Sjælland here we come. Vi er rigtig stolte og glade for at præsentere vores nye medlem af CampOne-familien, Holbæk Fjord, lød det på CampOne’s Facebook-side, da nyheden om, at CampOne har fået et sjællandsk familiemedlem, blev lanceret. 

Ud over Holbæk Fjord Camping & Wellness består CampOne-sammenslutningen af CampOne Bøjden Strand, CampOne Assens Strand og CampOne Grenen Strand. 

Tidligere FDM-plads
Holbæk Fjord Camping & Wellness har en række feriehuse samt plads til cirka 200 campingvogne og autocampere. Tidligere var det en FDM-plads, men de senere år har den været ejet af ægteparret Anette og Ole Dziegiel, der også fungerede som værtspar i en længere periode, mens FDM havde pladsen. 

Ole Dziegiel ser en række fordele ved, at pladsen nu kommer under CampOne-paraplyen.

– Vi bliver en del af CampOne’s markedsføring, brand og fordelsunivers, hvilket sikrer, at vi er i rigtig godt selskab fremover. Der vil naturligvis ske nogle justeringer hist og her, men grundlæggende har CampOne jo købt os, fordi vi er dem, vi er, så der kommer ikke til at ske revolutioner, siger Ole Dziegiel, der sammen med sin hustru fortsætter som værtspar. 

– CampOne har i forvejen tre gode pladser på Fyn og i Jylland. Vi er super stolte over, at vi nu bliver den første CampOne-campingplads på Sjælland, tilføjer han. 

Både by og natur
Ole Dziegiel peger på nærheden til Holbæk by og den smukke, varierede natur som nogle af campingpladsens store styrker.

– Samtidig ligger vi centralt på Sjælland, vi har gode wellness-forhold, hvor man kan blive forkælet, og vi har en overdækket, opvarmet swimmingpool. Alt i alt betyder det, at vi har en super høj og stabil belægning, uanset om det er godt eller dårligt vejr, siger Ole Dziegiel.  

Spændende aspekter
Bag CampOne-sammenslutningen står ægteparret Gitte og Per Blaabjerg, der i 2016 kunne fejre 25 års jubilæum i campingbranchen. 

Per Blaabjerg siger, at der var fire væsentlige årsager til, at Holbæk Fjord er en interessant plads at få i folden for CampOne. 

– En stor del af vores gæster har haft et ønske om, at vi kunne få noget på Sjælland, men da vi har et koncept om at have bynære pladser, var det ikke så let at finde noget. Da Holbæk så kom i spil, synes vi, at det var et rigtig godt valg, siger Per Blaabjerg.

– Holbæk Fjord er som plads interessant, fordi den både tilbyder wellness- og gourmetophold, ligesom den har specialiseret sig i gode tilbud til handicappede med specialindrettede hytter med elevationssenge og rum til, at man kan have en hjælper med. De aspekter har vi ikke haft tidligere og sammen med beliggenheden på Sjælland, gjorde det pladsen spændende, forklarer Per Blaabjerg.  

Og så han lægger vægt på, at campingpladsen fortsætter i sin vante stil. 

– Vi starter altid en plads op med at se den an, og Holbæk ser ud til at køre rigtig godt, så det er det spor, vi fortsætter i, fastslår Per Blaabjerg. 

Open
Emneord

Henne Strand Camping: Lej et fortelt der er gearet til vintercamping

Henne Strand Camping, vintercamping, Isabella-fortelte
Vintercamping
Der er flere gode grunde til at tage på vintercamping hos Henne Strand Camping – seneste tilføjelse er muligheden for at leje et fuldt møbleret og opstillet fortelt i hele vintersæsonen.

Hvis du står med lyst til at vintercampere, men gerne vil mærke stemningen, inden du selv investerer i et vinterfortelt, så kan Henne Strand Camping nu tilbyde dig muligheden.
Henne Strand Camping har pr. 1. oktober 2017 opstillet tre fortelte, som er gearet til vinteren. Forteltene er fuldt møbleret med en indbydende indretning, så det eneste, du skal medbringe, er din egen campingvogn. Vintersæsonen kører fra den 27. oktober 2017 til 4. marts 2018 – og man lejer simpelthen forteltet for hele perioden.

Henne Strand Camping, vintercamping, Isabella-fortelte



Fortelt til vintercamping i bedste kvalitet
Forteltene er fra Isabellas Villa-serie, hvor kvaliteten i teltdug og stænger er skabt til vinterens vejr. Forteltene står klar med isoleret gulv, som er 10 cm højt – og måler 3 x 5,5 meter i grundplan. Forteltene er udstyret med polstret sluse og mellemstykke i taget, og kan derfor anvendes på alle vognstørrelser.

– Vi har fået en unik mulighed for at tilbyde et ”færdigt” produkt – i samarbejde med Slagelse Camping & Outdoor Center – til vintercampister eller dem, som vil prøve det for første gang. Vi har indrettet forteltene med nogle lækre møbler, så gæsterne blot skal køre deres vogn til og derved kan føle sig hjemme fra start, siger Tina Christensen, som ejer Henne Strand Camping sammen med sin mand Peder.

Henne Strand Camping, vintercamping, Isabella-fortelte, fuldt møbleret fortelt



Vintercamping er en stressfri-base
Jørgen Bohnensack bor til dagligt i Ribe sammen med sin kone. Selvom sommeren oftest bruges på landevejene med campingvognen bagefter, så er der efterhånden opstået en fast tradition, når kalenderen rammer slutningen af oktober. Her indlogerer parret sig nemlig som vintergæst på Henne Strand Camping.

– Vi nyder roen, gode bekendtskaber og ikke mindst omgivelserne i vinterperioden. Naturen bliver for os, om muligt, endnu mere smuk og indbydende på den årstid, siger Jørgen Bohnensack og fortsætter: – Vi er begge fortsat aktive på arbejdsmarkedet, så vi kender alt til den travle hverdag. Vores vintersæson på Henne Strand Camping er en stressfri-base, og vi nyder de mange weekender, hvor der er tid til lange gåture i et skønt naturområde.

Vintercamping hos Henne Strand Camping
Mange af pladsens faciliteter har åben henover vinteren, så både små og store kan underholdes. Samtidigt holder Henne Strand by åbent hele året, så der er rig mulighed for shopping og indkøb – ligeledes er det selvfølgelig også muligt at nyde en middag på en af Henne Strands hyggelige restauranter.
Hvis du har lyst til at læse lidt mere om vintercamping hos Henne Strand Camping eller muligheden for at leje et fortelt, så se her:

•    Vintercamping hos Henne Strand Camping
•    Lej et fortelt 
 

Open
Emneord

Fanø er perfekt til ferie og weekendture

Fanø, østerssafari, østers, øferie, Danmark
Campingferie i Danmark
Skal du holde ferie eller overvejer du en weekendtur i Danmark? Så er Fanø et godt bud. På de blot 56 kvadratkilometer finder du både klitter, fantastiske strande, hyggelige byer, sæler og østerssafari.

Af Torben Brandt
 

Det tager efter sigende kun fem minutter at handle i et af landets store supermarkeder. Meget mere varer det heller ikke at sejle mellem Esbjerg og Fanø. Sølle 12 minutter lyder overfartstiden på med FanøFærgen, der de fleste af døgnets timer sejler i pendulfart mellem det jyske fastland og Fanø. 

Dagligt pendler omkring 700 fastboende fannikker, som de lokale på Fanø kaldes, til jobbet i Esbjerg eller en af de omkringliggende kommuner. Om eftermiddagen sejler de tilbage og bringer dermed indbyggertallet op på de 3.302, der ifølge Fanø Kommunes egne tal boede på øen 1. januar 2016. 

Færgen lægger til i Nordby, som er den største by på øen. Den har mange hyggelige, ældre huse, et dejligt havnemiljø, adskillige specialbutikker og et fint udvalg af restauranter. Bevæger man sig rundt på havneområdet, kan man være heldig at se sæler, der ofte ligger ganske tæt på havnen. Medbring eventuelt en kikkert, hvis sælerne ligger et stykke fra land. 

Nej tak til dæmning
Nogle vil måske mene, at det er en ulempe for Fanø at være afhængig af en færge i stedet for at kunne komme til Jylland via en bro eller dæmning. Sådan ser de lokale ikke på det. For selv om det ikke siges højt på disse kanter, er netop sejlturen med til at gøre Fanø til lidt af et smørhul. 

Det er nærmest umuligt at komme ubemærket til og fra Fanø, når man skal med en færge, hvilket er medvirkende årsag til, at kommunen ligger meget lavt i indbrudsstatistikkerne. Fanø er heller ikke nær så generet af bilrace på strandene som f.eks. naboøen Rømø, som er forbundet til fastlandet af en lang dæmning. 

Kombinationen af ro og alligevel nærhed til fastlandet er en attraktiv cocktail. Det afspejler sig også i den gennemsnitlige kvadratmeterpris på ejerboliger, hvor Fanø ligger blandt den dyreste tredjedel af landets kommuner – en hel del dyrere end storebror Esbjerg. 

Fanø, gamle smukke huse, stråtækt tag

 

De mange festivaler 
Også for turister er Fanø attraktiv. I højsæsonen kommer cirka 30.000 mennesker til øen og næsten tidobler indbyggertallet. Også uden for skolernes ferie har Fanø været dygtig til at lokke gæster til takket være festivaler af den lidt mere utraditionelle slags. Hvert år i september sætter omkring 10.000 strikkeentusiaster hinanden stævne til Fanø Strikkefestival, og i juni er øen vært for verdens største dragefestival. Her kommer omkring 5.000 dragefans fra hele verden og viser de drager frem, de har kreeret i årets løb. Begivenheden tiltrækker et stort publikum, der nyder at se de farverige og fantasifulde drager i luften ved Rindby Strand på øens vestlige side.

Fanø dragefestival, dragetræf, International Kite Fliers Meeting, dragebyggere

 

Strandsejlads
Netop strandene og havet er centrum for meget på Fanø, hvor blandt andet blokarting er blevet populært. Det foregår på stranden i noget, der minder om en trehjulet sæbekassebil, hvor føreren ligger ned med et sejl som drivmiddel. Blokart-kørerne har fået deres eget område på opmærkede baner på de brede strande lige syd for Rindby Strand, hvor sandet som oftest er tørt og underlaget hårdt og fast. Fanø Kommune bidrager ved at vedligeholde strandene, så strandsejlerne får optimale betingelser at udfolde sig på. 

En strandsejlerskole på stedet lærer deltagerne om blokart-kørsel, og efter få minutters instruktion er man klar. Man kan køre alene fra syv-otteårsalderen, men ellers findes der også blokarts med to sæder, hvor børn og voksne kan sidde sammen. 
Andre former for strandsejlads er Kite Buggy og landboarding, der ligeledes foregår i området syd for Rindby Strand.

Strid mellem syd og nord
Selv om alt ånder fred og idyl på Fanø, har der historisk set været en fejde mellem Nordby og Sønderho. Den har rod i, at Fanø i 1741 blev sat til salg af Christian VI, der manglede penge. Det lykkedes de lokale at samle penge ind til at købe øen, men herefter opstod uenighederne. For skødet blev udstedt både til Nordby og Sønderho, så hvordan skulle jorden fordeles, og hvem skulle have hvad? 

Selv om det er 275 år siden, at uenighederne opstod, har der også i nyere tid været eksempler på, at stridsøksen mellem syd og nord ikke er fuldstændig begravet. Da der i 1970, hvor Fanø var delt i to sogne, skulle være kommunalvalg, ønskede en del Sønderho-borgere at komme under Ribe, mens der visse steder i Nordby blev slået til lyd for at komme under Esbjerg. Øen endte dog med at blive til Fanø Kommune, hvilket den fortsat er. 

Generøse kunstelskere
Gammelt nag kan man som turist heldigvis være bedøvende ligeglad med. I stedet kan man bruge sin energi på at nyde både Nordby og Sønderho, som begge fortjener et besøg. Sønderho er hyggelig med sine små gader og velholdte, stråtækte huse. 

Byen er også hjemsted for Fanø Kunstmuseum, der er et meget interessant sted at gæste. Det er det ikke mindst takket være Esbjerg-ægteparret Alice og Tage Sørensen, som gennem årene har fungeret som mæcener for museet ved både at bidrage med store millionbeløb og mange kunstværker fra den private malerisamling. Parret lever ikke længere, men Tage Sørensen nåede at runde 100 år, inden han døde i maj 2016.

I Sønderho finder man også Sønderho Kro, der ligger næsten helt ud til diget med marskområdet i baghaven. Restauranten er at finde i White Guide, som lister Danmarks bedste spisesteder. Den er indrettet i gammel, hyggelig stil, hvorimod menukortet er helt up-to-date og i stor udstrækning bruger råvarer i sæson leveret fra lokale producenter. 

Fanø, marsk, Sønderho, øferie, Danmark

 

Byggeri med respekt
Næsten overalt på Fanø finder man velholdte bygninger, og hvis nogen vil bygge, sker det med omtanke. Da Sønderho Kro ville udbygge med en ekstra fløj, blev den opført i fuldstændig samme stil som den gamle hovedbygning fra begyndelsen af 1700-tallet. Resultatet er så vellykket, at man skal kigge godt efter for at se, hvad der er nyt og gammelt. 

Da sportshallen i Sønderho skulle bygges, ville man også gerne kunne bruge den til badminton. Det kræver en vis højde, så for ikke at få en høj kolos til at skæmme det smukke klitlandskab blev løsningen at grave dybt i jorden. Hallens gulv kom således langt under gadeniveau, og taget har samme højde som andre bygninger i området. Den form for omtanke kunne adskillige af landets kommuner og byplanlæggere lære ét og andet af. 

Fanø Bryghus, ølbrygning, øl

 

Fanøs bunkere
Noget, der ligeledes er gravet ned, er cirka 300 bunkere fra 2. verdenskrig. De blev opført af tyskerne, der ville sikre sig mod en eventuel allieret invasion. For Fanø var vigtig, fordi øen havde en strategisk placering ved indsejlingen til Esbjerg Havn. 

Mange af bunkerne ligger mere eller mindre begravet i sandet, men på nordsiden af Fanø er det muligt at besøge et bunkeranlæg. Hvis man kontakter Visit Fanø kan man høre mere om muligheden for en guidet tur til bunkerne. 

Selv om man ikke har den store historiske interesse, kan man roligt tage en tur ud til bunkerne, der ligger utrolig naturskønt. 

Østers og sæler
Fanø er sammen med blandt andet Rømø en del af Nationalpark Vadehavet, som i 2015 blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste over særligt bevaringsværdige områder. Vadehavet er blandt andet rigt på østers og sæler, som begge dele kan opleves på safari, når man er på Fanø. 

Det anslås, at der lever cirka 3.000 spættede sæler omkring Fanø, hvor også gråsælen er i fremgang. Sælerne ligger ofte på sandbanker i store flokke, og ved lavvande er det muligt sammen med en guide at vandre ud til sælerne, men man kan også sejle på sælsafari fra Nordby. 
Østerssafari tilbydes af flere aktører på Fanø, men at dømme efter navnet er øens ukronede østerskonge Jesper Voss, der går under navnet ”Fanø Oyster King”. 

Ved lavvande går man cirka 1,5 kilometer over havbunden til det sted, hvor østersen plukkes, mens Jesper Voss undervejs fortæller historier både om Fanø og østersens vej gennem Vadehavet. 
Det hænder også, at turister på egen hånd drager af sted for at plukke østers. En tommelfingerregel siger, at man kan spise østers i de måneder, der indeholder et R – det vil sige fra september til april. Men det afhænger blandt andet af vandtemperaturen, så man kan ikke være sikker. 

Desværre sker det, at folk, der har spist østers, bliver inficeret med norovirus, som kan give en ordentlig omgang roskildesyge. Man kan undgå at blive syg, hvis man griller eller gratinerer østersen, inden den spises, for norovirus kan ikke overleve varme, hvorimod det godt kan overleve nedfrysning. 

Fanø, østerssafari, østers, øferie, Danmark

 

Syv campingpladser
Som campist kan du på Fanø vælge og vrage mellem hele syv campingpladser. Feldberg Familie Camping, Tempo Camping, Sønderho Ny Camping, Camping Klitten, Feldberg Strand Camping, Rødgaard Camping og Rindby Camping står alle klar til at byde velkommen, mens du camperer på Fanø. Uanset hvilken campingplads, du vælger, er det en god idé at kontakte stedet på forhånd, så du ikke kører forgæves. Rødgaard Camping er DCU Partnerplads, hvor du som DCU-medlem får rabat på overnatningen.  

Open
Meld dig ind

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 19 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • 20% rabat på hytter i lavsæson
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her