Opalsøen på Bornholm. Foto: Cathrine Cort Coppel

Camping i Danmark: Her får du store oplevelser i naturen

Når familien er på camping i Danmark, skal der gerne ske lidt. Naturen har altid åbent, og den byder på store oplevelser for både børn og voksne. Her får du en guide til 50 smukke steder i Danmark.

Af Line Jakobsen og Kim Basse

Når familien drager på camping, skal der også opleves noget nyt. Naturen har altid åbent, og den byder på masser af fantastiske oplevelser, som oven i købet er gratis. På Smutturen.dk har man samlet en guide til 50 skjulte perler og skønne naturskatte i Danmark.

På smutturen.dk er de 50 naturskønne perler tegnet ind på et Danmarkskort. Det gør det nemt at planlægge sin udflugt og lægge ruter og planer for bededagsferien. På smutturen.dk er der også billeder og videoer fra stederne, som kan bruges til inspiration. 

 

Image
natur Bovbjerg Fyr, Danmark, oplevelser, seværdigheder

 

Fokus på naturen i hele landet

I alt er knap en fjerdedel (23%) Danmarks areal dækket af natur. Det er netop noget af al den natur, som Smutturen.dk skal sætte fokus på og inspirere danskere og udenlandske turister til at bruge.

De 50 steder på Smutturen.dk er fordelt over hele landet, og på listen kan blandt andet findes Ørkenen på Anholt, der er Nordeuropas største lavhede og Bøllemosen nord for København, der er en gammel tørvemose med et unikt dyre- og planteliv. 

Blandt naturattraktionerne i guiden er bl.a. Opalsøen på Bornholm og Grenen i det nordligste Jylland, som begge byder på smuk natur og masser af oplevelser for børn og voksne.

Guiden er udviklet af Realdania i samarbejde med VisitDenmark, Dansk Kyst- og Naturturisme og Naturstyrelsen og skal få endnu flere til at besøge de udvalgte steder i landet. Helt gratis.

– Vi skal åbne flere menneskers øjne for de fantastiske stedbundne attraktioner, vi har rundt om i landet. Smutturen skal hjælpe besøgende til at finde stederne. Samtidig skal den være med til at vise, hvordan et område kan skabe positiv lokal udvikling ved at dyrke de lokale potentialer, siger Anne Skovbro, der er filantropidirektør i Realdania. 

 

Image
Opalsøen, Bornholm, Danmark, oplevelser, seværdigheder, natur

 

Fem stjerner til fyr og uforstyrret landskab

Derudover er der alle de kystnære områder på Smutturen. Danmarks kyststrækning strækker sig over mere end 7.300 kilometer. Sletterhage Fyr er netop sådan et eksempel på et kystnært område, som brugerne på smutturen.dk har belønnet med 5 fortjente stjerner ud af 5 mulige. 

Sletterhage er Djurslands sydligste punkt og ligger i et uforstyrret landskab, som giver den fuldendte naturoplevelse helt derude, hvor himmel og hav mødes. 

Fyret ligger kun en halv times kørsel fra DCU-Camping Mols i EbeltoftEbeltoft - Mols. Turen til halvøen snor sig over dramatiske bakker, forbi stejle skrænter og en anden af Smutturens andre små perler, nemlig Tre Høje i Mols Bjerge. Højene blev brugt som gravpladser i Bronzealderen, og Trehøje er en af de mest markante af de i alt 11 gravhøje i området og byder på en udsigt ud over Mols og Aarhus Bugt, som efterlader den besøgende åndeløs.

 

Image
De vilde heste, Gulstav, Langeland, Danmark, oplevelser, seværdigheder

 

Oplevelser for alle 

Det har ikke været let at vælge de endelige steder til guiden. Ekspertpanelet har grundigt vurderet de 580 indstillinger fra hele landet og udvalgt de 50 steder, der både byder på smuk natur og har en masse gratis oplevelser for både børn og voksne.

Hos Dansk Kyst- og Naturturisme forventer man, at Smutturen bliver et godt værktøj for både danskere og udenlandske turister. 

– Danmark har utrolig meget kyststrækning i forhold til landets størrelse, og kysterne er allerede et stort trækplaster for både danske og udenlandske turister. Vi håber, at Smutturen vil få endnu flere til at udforske vores skønne strandområder, siger Jens Hausted, direktør i Dansk Kyst- og Naturturisme.

 

Image
Stevns Klint, Danmark, oplevelser, seværdigheder

 

Smutturen skal med tiden udvides

Synliggørelse og styrkelse af steder i den danske natur bidrager til at tiltrække flere besøgende og skabe en stærkere lokal identitet. Det viser erfaringer fra kampagnen Stedet Tæller, som Realdania og Naturstyrelsen har arbejdet på de senere år. Det er f.eks. tilfældet for Kalø Slotsruin i Østjylland og Rubjerg Knude i Nordjylland, hvor besøgstallet er vokset efter indsatsen.

Sitet kan tilgås fra computer, tablet og mobil og kan både bruges som inspiration og praktisk rutevejledning.

Med tiden skal listen over steder på smutturen.dk udvides, så endnu flere kan få gavn og glæde af naturen.

Det betyder, at steder som Rønnerne på Læsø, Det Sydfynske Øhav og Guldborgsund, som lige nu ikke findes på listen, på sigt også har en chance for at komme med.

Se flere flotte billeder fra Smutturen her:

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her