Legacy tid
833

Tag på aktiv campingferie med familien

Emmerbølle Strand Camping, aktiv ferie, fodbold, sport
Aktiv campingferie
Mange campingpladser i Danmark satser målrettet på aktiviteter til både børn og voksne. Her får du inspiration til, hvor I kan tage hen, hvis familien gerne vil være aktiv i ferien.

Af Torben Brandt

Når familien tager på campingferie, er et af formålene formentlig, at man gerne vil slappe lidt af. Men mange familier vil også gerne have mulighed for at være aktive i ferien. Hvis man er aktiv i det daglige, ændrer sig som ikke, bare fordi man er på camping.

Den tendens har hovedparten af landets cirka 450 campingpladser opfanget og tilbyder derfor gæsterne en række aktiviteter både på og uden for pladsen.
 

Aktiv Camp

Bryrup Camping ved Silkeborg og Skiveren Camping i Nordjylland har slået pjalterne sammen om konceptet Aktiv Camp. Aktiviteterne er inddelt i forskellige kategorier, hvor der kan vælges mellem cykling, geocaching, badning, kano & kajak, gå & løb, på stranden, fiskeri, fitness & boldspil, golf & sjov samt leg & spil. Der er noget for alle aldersklasser, og det skal være let for campisterne at gå til, så inden for hver kategori kan man købe færdige pakker, ligesom campingpladsen tilbyder udlejning af udstyr til nogle af aktiviteterne.

Skiveren Camping, tennis, aktiv ferie, sport

 

Få pulsen op

I Feriepark Langeland, som er det fælles navn for Emmerbølle Strand Camping og Ristinge Camping, er aktiviteterne inddelt efter ”høj puls” og ”lav puls”. ”Høj puls” er aktiviteter som cykling, multiarena, havkajak, tennis, ridning, løb, fitness, morgengymnastik og mountainbikeløb, mens ”lav puls” byder på eksempelvis lystfiskeri, vandreture, stilleområde, minigolf og kropsterapi. Dermed er der tilbud både til de meget aktive campister og dem, der foretrækker et mere roligt tempo.

Også Saltum Strand Camping, der ligger ved Blokhus, har noget til både den høje og lave puls. Der er masser af løbe- og mountainbikeruter i området, ligesom der f.eks. kan spilles tennis, svømmes, hoppes på hoppepude, spilles petanque, basketball, volleyball, minigolf eller køres på cykel. Også hesteridning og zumba-fitness kan banke pulsen i vejret på deltagerne, mens de inkarnerede løbere i uge 30 kan deltage i Saltum Campings løbeuge, hvor deltagerne kommer igennem et 5-dages forløb med en erfaren instruktør.

Fra campingpladsens side understreges det dog, at pladsen i høj grad også er til campister, der ikke bryder sig om de meget fysiske aktiviteter. Disse gæster kan snildt finde steder, hvor de kan nyde en bog, sole sig eller lægge yogamåtten ud.

 

Lær at kitesurfe

På Feddet Camping på det sydlige Sjælland har campisterne alle muligheder for at få rørt sig, hvis grillbøfferne skal svedes ud, eller kalorierne fra rødvinen forbrændes. Kajakroning er én af aktiviteterne, hvor man kan ro på begge sider af Feddet. Præstø Fjord er det roligste sted, mens der er mere udfordrende, hvis man vælger at sejle ud i Faxe Bugt. Har man ikke selv kajak, kan den lejes på stedet.

Feddet er også fremragende som udgangspunkt for løbeture i skovområderne, og det samme gælder, hvis man er til mountainbike, hvor der ligeledes er masser af stier at udforske og udfordre sig selv på. Er man mere til heste, er der mulighed for at booke en ridetur på islandske heste sammen med en guide, der er uddannet biolog.

De vandsportsinteresserede kan kitesurfe på Feddet, der efter sigende skulle være et af Sydsjællands bedste steder til den disciplin. Er man ikke så erfaren, er der mulighed for at få et kitesurfingkursus på Feddet Strand Camping & Feriepark.

kitesurfing, vandsport, aktiv ferie, sport

 

DCU’s aktiviteter

Også på DCU’s 22 campingpladser er der talrige aktivitetsmuligheder. På DCU-Camping Gjerrild Nordstrand er der eksempelvis pragtfulde cykel- og vandrestier lige uden for campingpladsen, hvor campisterne kan nyde det aktive liv.

På DCU-Camping Kollund går den i alt 84 km lange Gendarmsti tæt på campingpladsen. Den rummer masser af historie og naturliv og er et fremragende udgangspunkt for både vandre- og cykelture.

DCU-Camping Hornbæk er et tredje eksempel på en campingunionens egne pladser, hvor mulighederne for aktiviteter er rige. Der er kun cirka 800 meter til en skøn strand, og når man har fået nok af det våde element, kan energien brændes af med boldspil, petanque eller på hoppepuden. Pladsen ligger i Danmarks nyeste nationalpark, Kongernes Nordsjælland, så det skorter ikke på muligheder for at cykle, løbe eller vandre i områder spækket med slotte, natur og historie.

Open

Det bøhmiske paradis på mountainbike

Det bøhmiske paradis, Tjekkiet, Malá Skála, mountainbike
Aktiv ferie
I det nordlige Tjekkiet ligger et område kaldet Det bøhmiske paradis. En nationalpark med de flotteste klippeformationer, hvor man kan vandre og ikke mindst køre mountainbike. Vi havde tre dage her og kørte tre forskellige ture rundt i området. Det bød på mange højdemeter, lækre nedkørsler og naturoplevelser ud over det sædvanlige, og så ligger det ikke langt fra Danmark.

Tekst & foto: Jónas Thor Björnsson

Jónas Thor Björnsson er redaktør og skribent på det danske mountainbike-magasin MTBX.dk​.

I det nordlige Tjekkiet, kun halvanden times kørsel fra Prag, ligger der et område, man i Tjekkiet kalder for Det bøhmiske paradis – på tjekkisk Český ráj. Český ráj er en national park med et areal på 181 kvm. Området er kendt for sine meget spektakulære klippeformationer, der rejser sig fra dybet og står som fritstående klippestøtter. Jo længere man bevæger sig ind i nationalparken, jo flere af disse prominente kæmper oplever man. Der er flere steder, hvor man kan nyde disse klippeformationer, både mens man kører på cyklen og fra de forskellige udsigtspunkter. Det her er et område med gode muligheder for at vandre, men med lige så gode muligheder for at køre mountainbike.

Vi var nogle stykker, der tog turen til Český ráj på mountainbikes, en tur vi sent glemmer, og som bare kalder på at blive gjort igen. Vi havde fået Aktiv Ferie til at planlægge turen for os, da de har gode kontakter og erfaringer med området og kender guides.

Det bøhmiske paradis, Tjekkiet, mountainbike, jernkort



Området byder på mountainbiking for alle aldre og alle niveauer. Der er lige så mange højdemeter, man vil have, og der er nogle helt utrolige nedkørsler på naturlige spor, hvor klippestykker er spredt vilkårligt som forhindringer, og hvor vandrerne står i siderne og kommer med opmuntrende tilråb og store grin.

Vi havde base i Malá Skála, men Turnov kunne lige så vel være base for en tur til Det bøhmiske paradis – Český ráj. Vi var ikke interesseret i så meget andet end at komme af sted på cyklen, se naturen og opleve sporerne, så at området omkring Turnov skulle være kendt for granat-smykker, opdagede vi slet ikke. Turnov er den store by i området, og den har de faciliteter og indkøbsmuligheder, der er brug for.

Tre dage tre ture
Vi havde tre dage på cykel i området med en guide. Det betød tre ture tre forskellige steder i området, dog med udgangspunkt i Hrubá Skála og Malá Skála. Se kortet, hvor hver tur er markeret med dag 1 til dag 3. Derudover kan man også på kortet se den tur, vi tog på kickbikes den sidste dag.

Området byder på rigtig mange muligheder for at køre på mountainbike, og flere steder, hvor man kan få sig et hvil, drikke noget koldt, kaffe eller spise en traditionel tjekkisk frokost. 

Det bøhmiske paradis, Tjekkiet, mountainbike, ruter på kort


Dag 1 – Hrubá Skála
Hrubá Skála er slottet, der ligger i området af samme navn. Området kaldes også Hruboskalské skalní město – frit oversat til dansk den hruboskalske sten-by. Området ligger få kilometer fra Turnov, og man kan derfor sagtens cykle distancen fra Turnov til Hrubá Skála. På slottet kan man dog også overnatte, og ved siden af slottet ligger et lille hyggeligt, men gammelt hotel. 

I området foran hotellet og slottet er der mulighed for at parkere sin bil, mod betaling vel at mærke. Derved kan man bruge stedet som udgangspunkt for sin tur rundt i Hrubá Skála på mountainbiken. For dem med vandrestøvler er dette også et super sted at bruge som udgangspunkt for turen. Hrubá Skála ligger oppe i og på disse specielle klippeformationer, som Det bøhmiske paradis består af. Med dette udgangspunkt for turen vil man på få kilometer få adgang til flotte udsigter og klippestøtter i alle højder. 

De anlagte spor med fede berms (volde, red.) og velfriserede drops finder man ikke her. Her er formålet at få motion og opleve og befinde sig midt i den natur, man er kommet for at se. Der er forskellige ruter i området, man kan tage, hvilket afhænger af længden og tiden man vil bruge på det. Det er også muligt at få en guide, og så komme til nogle af de steder, som måske ikke ligger på alfarvej.

Vi havde en guide på, som tog os rundt i området. Dette var rejsens første tur, og vi tog den på dagen, vi ankom. Turen gik af grusstier med mountainbike-lignende spor, op ad bakker og ned ad gode nedkørsler. Ruterne er godt opmærket, men man skal bruge lidt tid på at sætte sig ind i systemet. Flere steder på turen kørte vi nede mellem klippeformationerne, og på et tidspunkt var det som at køre i en labyrint. Sporet slingrede sig mellem de mægtige støtter, svingene var skarpe, flere steder var der drops, og så sluttede det af med en lang nedkørsel, hvor vi kunne give fuld gas. Den videre tur gik så op mod Hrubá Skála igen, hvilket gav lidt sved på panden. Flere gange på turen rundt stoppede vi ved udsigtsposterne og nød den spektakulære udsigt. 

Turen foregik for vores vedkommende i skovene omkring Hrubá Skála-slottet, og det var en rigtig god måde at starte vores rejse i dette bøhmiske paradis. Allerede på førstedagen fik vi nogle uforglemmelige oplevelser, som har brændt sig fast i hukommelsen. For eksempel nedkørslen mellem klipperne er en nedkørsel, man gerne vil køre igen og igen. Vi kørte en tur på 22 kilometer og fik udfordringer på flere niveauer. 

Det bøhmiske paradis, Tjekkiet, mountainbike, udsigt over klipper


Dag 2 – Kozákov
Kozákov er områdets største bakke, som tjekkerne selv kalder den. Den er 744 meter høj, og i Danmark må det karakteriseres som et bjerg. Turen til Kozákov startede i byen Malá Skála, og for vores vedkommende uden nåde, de første seks kilometer gik nemlig lige op i himlen med en samlet stigning på ca. 700 højdemeter. Det var en drøj start, men hvad gør det, når udsigten på vej op bare bliver bedre og bedre. Derudover gav det varmen på en kold aprilmorgen, så i bund og grund en god måde at starte dagen på. 

Turens mål var udsigtstårnet på toppen af Kozákovbjerget. Kigger man på højdeprofilen, så er det én lang stigning op til Kozákov. Vi kørte selvfølgelig ikke ad de asfalterede veje, men ad små spor, hvor bakkerne til tider blev noget stejle. På vej mod Kozákov gik turen over enge forbi de underligste klippeformationer, ned ad lækre nedkørsler, over de såkaldte ”rockgardens”, altså spor, hvor man passerer klipper, der ikke altid ligger i køreretningen. For til sidst på vejen op ad Kozákov at opleve nogle meget stejle højdemeter, hvor benene fik lov at arbejde. Har man kørt op ad Brocken i Harzen, kan dette sammenlignes med Kozákov.

På toppen af Kozákov ligger der en restaurant, hvor man kan nyde en god traditionel tjekkisk frokost, eller bare få en alkoholfri øl, som vi gjorde. Derefter går turen ned igen, for når det er gået op, ja, så skal det også gå ned igen. Vores guide var dog rigtig god til at give os oplevelsen af lange opkørsler, oven på de lange nedkørsler. 

Fra Kozákovbjerget kan man køre den lige vej tilbage til Malá Skála, hvor de tekniske udfordringer er små, eller man kan køre ad de noget mere sjove spor – det gjorde vi. Det første, man rammer efter tårnet på toppen af Kozákov, er en lang og noget drabelig nedkørsel. Den kan anbefales, hvis man er til den slags. Den er ikke anlagt, men er formet af vandrere gennem tiden, og har både nemme passager med fast underlag, men også segmenter med de såkaldte ”rockgardens”, der er drops med store fald, og steder hvor man kan hoppe droppet. Her skal man have fokus på, hvor man sætter forhjulet, man skal have den rigtige balance, og så skal man bare slippe bremserne så meget, det er muligt. Det var igen en af de nedkørsler, der bare har lagret sig i hukommelsen. 

På nedkørslen skal man være opmærksom på vandrere, og selvfølgelig tage farten af, når man møder dem. Vandrerne er dog rigtig gode til at gå til side, og flere steder mødte vi vandrere, der stod og klappede os ned. Så her er plads til alle, men husk stadig at udvise respekt for og passe på hinanden. 

Turen tilbage til Malá Skála kan udbygges, alt efter hvor meget tid og energi man har, og med en guide, så kan denne helt sikkert komme med gode forslag til mere sjov. Den sidste del af turen ned til Malá Skála gik ad en blanding af anlagte spor, vandrestier og asfaltvej. 

Det bøhmiske paradis, Tjekkiet, mountainbike


Dag 3 – Fra Hrubá Skála til Malá Skála
På vores sidste dag i Český ráj gik turen fra slottet ved Hrubá Skála til byen Malá Skála. Denne tur bød på lidt af det, vi havde været igennem de to dage forinden. Men igen med nye og spændende spor, som ikke var anlagte, men spor som blev brugt af alle skovens brugere. Turen gik igennem Turnov, hvor vi kørte langs floden Jizera.

Turen bød på flere mountainbike-lignende spor, lange grusveje, og turen gennem Turnov foregik på cykelstier og ad veje gennem byens centrum. En spændende måde at se byen på, hvor vi oplevede de gamle bygninger og så det daglige liv i byen.
Vi kom igen op at køre på de meget karakteristiske klippeformationer, og flere steder på turen blev der kørt direkte på klipperne. Det skal siges, at vi igen havde en lokal guide med, som vidste, hvor vi måtte køre. 

På slutningen af turen gik ruten ned mod Malá Skála, som er omgivet af bjerge, og derfor ligger der flere anlagte mountainbikespor af flere sværhedsgrader. Vi var trætte efter tre dage i sadlen, men vi kunne ikke dy os for at fræse ned mod Malá Skála, på spor af ganske god kvalitet. I Malá Skála sluttede vi turen med at spise frokost på den lokale italienske restaurant. 

Det bøhmiske paradis, Tjekkiet, mountainbike


Kickbike
Vi brugte som skrevet tidligere AktivFerie.dk som rejsearrangør, og efter vi havde spist frokost, bød de os på en tur på kickbikes. Kickbikes er et robust løbehjul med gode bremser, og dermed mulighed for at komme op i en god fart. Vi blev kørt 3,5 kilometer op i bjergene, og så var det ellers at give fuld gas ned mod Malá Skála. Det tog knapt syv minutter med en topfart på 50 km/t. Det kan klart anbefales, både hvis man ikke vil køre så stærkt, men også hvis man kan lide at køre lidt stærkt.

Det bøhmiske paradis, Tjekkiet, mountainbike, Kickbikes


Guide 
Vi brugte en guide fra Outdoor Discovery, som Aktiv Ferie havde booket for os. Han kendte området og boede selv i Malá Skála. Inden vi kom, havde vi forventningsafstemt, hvad vi ville, og på hvilket niveau vi gerne ville opleve området. Indtrykket af guiden er meget positivt, og Outdoor Discovery kan klart anbefales. De udbyder også mulighed for at leje cykler. De cykler, vi fik, var af ældre dato. De fungerede fint, og de ville være fine til turkørsel, men vil man bare have lidt komfort, f.eks. skivebremser og andet, som ikke er at betegne som luksus, så tag din egen cykel med. Vi gav cyklerne en ordentlig tur, og det kunne også ses bagefter. 

Generelt om området
Turnov ligger i det nordlige Tjekkiet og grænser op mod Polen. Der er rigtig mange muligheder i området, både for familien, motionisterne og for den erfarne mountainbiker. Når man har kørt området tyndt og vil have mere mountainbike, så ligger Singltrek pod Smrkem ikke langt fra Turnov, som er et af Tjekkiets top 5 mountainbikeområder. 

Derudover ligger Prag kun halvanden times kørsel mod syd, hvilket giver mulighed for at tage sig en fridag fra cyklerne og køre en tur til storbyen.
Det er klart anbefalelsesværdigt at lægge sin ferie forbi denne del af Tjekkiet. Prisniveauet er fint, alt er inden for cykelafstand, og så ligger det ikke længere end 10 timers kørsel fra den danske grænse.

Open
Emneord

Tag mountainbiken med på ferie i Danmark

Mountainbiking, mountainbike på campingvogn, aktivferie, campingferie, Danmark
Campingferie
Skal du holde ferie i Danmark i år, og vil du gerne have mountainbiken med, så får du her en guide til 9 mountainbikespor i nærheden af 3 DCU-campingpladser.

Af Jónas Thor Björnsson

Det er blevet populært at køre på mountainbike, og i disse år stiftes det ene ”sporbyggerlaug” efter det andet, og det betyder, at der bliver bygget mange nye mountainbikestier - eller spor, som det hedder i mountainbikekredse - rundt om i Danmark. Et spor er en rute, som er bygget udelukkende til at køre mountainbike på. Det kan have forskellige niveauer: blå, rød og sort, hvor blå er det nemmeste og sort det sværeste. Inden du bevæger dig ud på sådan et spor, skal du selvfølgelig have en mountainbike. Det vil sige en cykel med brede dæk og ofte god affjedring. Derudover er det en god idé at have respekt for de udfordringer, du møder undervejs, kende dine grænser - og så skal du selvfølgelig have hjelm på.

Mountainbiking, mountainbike på campingvogn, aktivferie, campingferie, Danmark


Her har vi valgt ni supergode spor ud, som kan køres af alle niveauer, og fundet tre DCU-pladser i nærheden af sporene. 

1) Nordjylland: DCU-Camping Skovly/Tranum
Tranum er en lille by nær Brovst. Der er en Daglig Brugs, en bådbutik og så campingpladsen DCU-Camping Skovly/Tranum. Det er selvfølgelig ikke et fair billede af byen, for den rummer helt sikkert en masse andet. Men for en mountainbiker, ja, så giver den nem adgang til en masse gode oplevelser i sporerne.

Slettestrand MTB-spor
Ikke langt fra Tranum ligger Slettestrand. Sporet ligger i Svinkløv Klitplantage og er også kendt som Slettestrand-sporet. Sporet er ca. 14 km langt. Det byder på alt, hvad en mountainbiker kan drømme om og har udfordringer for flere niveauer. Derfor er der både plads til nybegynderen og til den erfarne mountainbiker. 

Sporet byder på en masse lækkerier, og der venter rigtig mange gode oplevelser i sporet. Her er teknisk udfordring for alle, gode stigninger og lækre nedkørsler. Man husker stigningerne med hårnålesving eller oplevelsen af at komme op på højen midtvejs, hvor man kan se ud over Jammerbugten. Sporet er et af de spor i Danmark, som man skal kunne sige, at man har kørt. Det oser langt væk af et sporlaug, som har stor erfaring med af bygge spor, og som ved, hvordan de forskellige forhindringer skal ligge.

Er cyklerne efter turen møget til, så tag en aftertrail-vask på Feriecenter Slettestrand. Her kan cyklerne vaskes, inden man kører tilbage til campingpladsen.

Mountainbiking, mountainbike, aktivferie, campingferie, Danmark, Slettestrand


Gateway Blokhus
Ikke langt fra campingpladsen ligger feriebyen Blokhus. Her finder man Gateway Blokhus. Sporet findes nemt, når man kører ad hovedvejen (Aalborgvej) ind til Blokhus. 
Sporet er ca. 9 km langt og meget fladt – 39 højdemeter. Det er et rigtig hurtigt spor, som har mange gode segmenter. Sporet byder på masser af singletrack, små stigninger, lange flowstykker, små nedkørsler og en masse manøvrering mellem tætstående træer. Sporet tager godt imod nedbør og kan køres i regnvejr.

Sporet er perfekt til at tage sine børn med på, hvis de er nybegyndere på mountainbiken. Det er et besøg værd og kan køres mange gange.

Kollerup Plantage
For at komme til sporet i Kollerup Plantage kan man med fordel sætte cyklen bag på bilen, for der er et godt stykke til starten. Det kan være svært at finde, men i byen Kollerup finder man Kollerup Klitvej, og et stykke ude af den vej ligger der en holdeplads på højre hånd. Her kan man starte på sporet.

Sporet er ca. 6 km langt, det har omkring 100 højdemeter og er derfor ikke det mest bakkede spor. Det er hurtigt og har en masse sjove segmenter. Sporet indeholder flere segmenter, som er konstruerede, hvor man skal over broer, små stigninger brolagt med træstubbe, og så er der segmentet, som hedder ”Slange Stigning Kollerup”. En virkelig fed opkørsel med hårnålesving hele vejen op. Det segment er hele turen værd.

Man kan køre sporet alene, eller man kan koble det sammen med turen på Slettestrand-sporet. Det er helt sikkert et spor, der er værd at køre efter. 

DCU-Camping Skovly/Tranum har gode muligheder for at spule cyklen efter turen. Derefter kan man jo tage en tur i swimmingpoolen, køre til stranden eller tage børnene med på den tilstødende naturlegeplads.

2) Smukke Sydfyn: DCU-Camping Åbyskov Strand
Besøger man Visit Svendborgs hjemmeside, skal man lede lang tid, før man finder noget om mountainbiking. Det kan jo undre, når området byder på masser af det. DCU's campingplads Åbyskov Strand ligger lige ud til Svendborgsund, og her er udsigt for alle pengene. Dog er der ikke de store muligheder for at vaske cyklen, så er det meget mudret, skal man i gang med spanden.

Stevneskoven
Fra campingpladsen er der 3-4 km til sporet. Østersøstien ligger på ruten mellem campingpladsen og sporet, så den kan man med fordel følge ind mod Svendborg. Østersøstien er i sig selv ret sjov at køre, og ad omveje på små spor med rødder og andet godt finder man sporet Stevneskoven. Sporet startede for os ved Hallindskovvej og er ca. 4,5 km langt.

Det starter blødt gennem tætstående træer for derefter at blive en smule kuperet. Hurtigt ramte vi en høj i midten af Stevneskoven. Videre i sporet bliver man ledt over små ”pumptracks”-lignende forhøjninger, videre over i løftede sving, ned i slugter og over et anlagt stenbed. Derefter en sjov nedkørsel, som efter nogle lange hårnålesving munder ud i et hop. 

Efter at have passeret en anlagt bro kommer man til den gamle grusgrav. Den er ikke så stor, men det er flot at stå på toppen og se, hvordan man skal ned gennem den og op på den anden side. Efter at have passeret grusgraven er man tilbage ved det sted, hvor vi startede.

Sporet kan køres af alle, men man kan jo trække, hvis det bliver for vildt. Der er lavet b-linjer, så man kan undgå hop og andet godt.

Mountainbiking, mountainbike, aktivferie, campingferie, Danmark, Stevneskoven


Svanninge Bakker
Faaborg ligger 40 km fra Svendborg, så mens familien er i byen, kan man snildt tage en tur på sporet i Svanninge Bakker. Svanninge Bakker er kendt som De Fynske Alper og er et yndet område for cyklisterne på de smalle dæk. Men på parkeringspladsen ved Restaurant Skovlyst på Odensevej ligger der et MTB-spor, som skal køres. 

Sporet løber langs Odensevej og snor sig ind imellem træerne i skoven, og derfra bliver man ledt ind i bakkerne, hvor man får højde på. Sporet er ca. 5 km langt med omkring 150 til 200 højdemeter. Der er tale om et spor i høj kvalitet, som bør køres, når man er i nærheden. Selvom det kun er 5 km langt, så er de godt lagt ud i skoven, og man skal nok få pulsen op.

Det må konkluderes, at man sagtens kan køre sporet sammen med sine børn, hvis de har grundteknikken og modet til de forskellige udfordringer. Men det kan også tages med vennerne. Begge dele er en super oplevelse.

Skovhuggeren
Skovhuggeren ligger ved Egebjerg i nærheden af Svendborg. Her har ”Foreningen Egebjerg Bakker MTB-spor” lejet sig ind på et område, som vedligeholdes og udvikles med fondsmidler og penge fra salg af adgang. Det er altså et betalingsspor, og man køber sig derfor adgang til sporet gennem MobilePay eller via appen ”Singletracker”.

Der er her tale om et rigtig godt spor, som har alle de facetter, man ønsker sig ved et MTB-spor. Sporbyggerne skal have kæmpe ros for deres arbejde med sporet. Tre dage på sporet koster 100 kr., hvilket er fint, hvis man opholder sig i området i tre dage.

Man kan godt mærke, at sporbyggerne gerne vil have os til at bruge noget energi. For de første 3-4 km er spækket med tekniske udfordringer, og det er kun få steder, man kan få pulsen ned! Sporet udnytter rigtig godt landskabet, hvor naturligt udseende planker og overgange leder en op af diger og skel, over store træstubbe og gennem områder med anemoner på begge sider.

Der er ikke sparet på bropassager – der er faktisk rigtig mange. Det giver nogle gode afbræk, og flere gange skifter sporet karakter efter broen. Det er singletrack hele vejen, på nær små 100 meter, hvor man kører på en skovvej. Sporet skal køres, så enkelt kan det siges. 

Mountainbiking, mountainbike, aktivferie, campingferie, Danmark, Skovhuggeren


3) Sønderjylland: DCU-Camping Kollund
I Sønderjylland ligger DCU-Camping Kollund. Campingpladsen er et godt udgangspunkt for områdets spor. 6 km til Kelstrup, lige op ad Gendarmstien og 30 km fra Sønderborg. Campingpladsen har fine bade- og toiletfaciliteter, fælles opholdsrum, et køkken og vaskeri. Pladsen er lille, stille og rolig. Der er en legeplads til børnene, og så kan man tage et slag minigolf, hvis man ikke har fået nok ude på sporet. Campingpladsen ligger med udsigt ud over Flensborg Fjord. Derudover er der en plads, hvor man kan skylle sin cykel, så den er klar til næste dag. Der er 7-8 km til Kruså og grænsebutikkerne og små 20 km til Flensborg bycentrum, som helt sikkert er et besøg værd. 

Kelstrup Plantage
Ikke mange kilometer fra den tyske grænse, lige uden for Kruså, ligger Kelstrup Plantage. Plantagen indeholder blandt andet et mountainbikespor, der blev indviet i 2015, og er bygget og anlagt af grænseegnens mountainbikeklub. Udover sporet er der faktisk flotte randmoræner, gletsjerspor, slugte og meget andet skabt under den sidste istid. Det opdager man dog ikke rigtig, for når cyklen ruller, er det med at holde øjnene på sporet. Men man mærker istiden, når man racer igennem sporet, for det går gennem slugte, snor sig op af lange skrænter og passerer flere gange over Gejl Å. Sporet er ca. 6 km langt. Det har flere passager, hvor det deler sig i et sort, rødt og et blåt spor. 

Mountainbiking, mountainbike, aktivferie, campingferie, Danmark, Kelstrup Plantage


Gendarmstien
Gendarmstien er en sti, der ligger på grænsen mellem Tyskland og Danmark. Den går fra Padborg til Sønderborg og er ca. 70 km lang. Sporet blev oprindeligt brugt af gendarmeriet for at holde øje med trafikken over grænsen og for derved at kunne inddrive told. Nu bliver stien brugt til rekreative formål, og det er både gående og cyklende trafik. Derudover går mange på stien som en pilgrimstur. Derfor er stien heller ikke lavet til mountainbiken, og det er særdeles vigtigt at huske på. Så når man kommer på mountainbiken, er man nederst i hierarkiet af vandrere, familier på gåtur og langsomme cyklister.

Når det er sagt, så er den faktisk ret interessant og sjov at tage sine børn med på. Man bestemmer selv, hvor langt man vil køre, og flere steder går sporet gennem små singletrack- lignende spor, gode op- og nedkørsler, flotte passager over broer og gennem vand. 

Spang MTB-spor ved Sønderborg
I Sønderborg ligger Spang MTB-spor. Man kan cykle ad Gendarmstien til Sønderborg, eller man kan tage bilen. Spang MTB-spor blev indviet i 2013 og er bygget af MTB Sønderborg. Sporet ligger på et gammelt affaldsdepot, ikke at det dog giver sig til udtryk på området. Sporet er bygget på en bakke, og man kommer op og ned af den bakke et hav af gange på det 4,7 km lange spor. Sporet starter lige på og hårdt, der er ikke mange steder, hvor pulsen får lidt hvile. Desuden indeholder sporet næsten alle facetter for en mountainbiker.

Sporet er et must, når man er på disse kanter. Man kan eventuelt planlægge det sammen med en tekniktræning, for her er alt, hvad hjertet begærer, og så kan man køre nogle omgange bagefter. Sporet er veltilrettelagt, og sporbyggerne har virkelig formået at udnytte den jord, de har fået. 

Mountainbiking, mountainbike, aktivferie, campingferie, Danmark, Spang ved Sønderborg


Kom afsted
Dette var kun tre campingpladser med rigtig gode muligheder for at nå et mountainbikespor. Der er mange flere campingpladser derude med spor i nærheden. Find sporet og find derefter din campingplads. Det er en dejlig måde at kombinere mountainbiking med campingferie. God ferie.

Open
Emneord

Västervik: Campingferie med sved på panden

Sverige, Västervik, aktiv ferie, kajak, kajaksejlads
Campingferie
Aktivferie vinder mere og mere frem, og flere vælger ligefrem helt frivilligt at være aktive, når de holder deres længe ventede ferie. Rent faktisk kan det også sagtens kombineres med afslapning og næsen i sky.

Af Anne-Vibeke Isaksen

Västervik på den svenske østkyst er en vidunderlig, mindre kystby med en lang søfartshistorie bag sig. Godt gemt og i læ af den svenske skærgård og alligevel med enormt nem tilgang til alt det gode ved havet, har byen netop fået byen tilnavnet ”Østkystens Perle”. Der er godt 300 km til hhv. Helsingør og Göteborg, og dermed er den også tilgængelig på en dags kørsel med campingvogn eller i autocamper. Telt og cykel er også en oplagt mulighed, og her er byen godt forbundet med tog fra både Helsingborg og Göteborg. 
Store dele af Västerviks gamle bydel er velbevaret og viser det gamle maritime miljø på bedste vis, fordi alt er restaureret og yderst velholdt. Havnefronten i byen er også moderniseret og spækket med hyggelige spisesteder for enhver pengepung. Når vejret tillader det, kan du tilmed sidde ved vandet og nyde den svenske skærgård, mens du nyder et godt måltid. Men du kan komme endnu tættere på vandet.

Sverige, Västervik, aktiv ferie, havn, havnefronten, spisesteder

Vand alle vegne
Uanset hvor du er i Västervik, er du aldrig langt fra den storslåede natur, og netop naturen er det, der gør destinationen yderst oplagt til aktivferie. Du kan vandre, cykle, klatre, fiske, padle kajak, svømme, løbe og bade. Og uanset hvilken aktivitet du mest er til, kan du både gøre det på egen hånd eller hoppe med på arrangerede ture og deltage i events. Kajak er oplagt, fordi der er vand overalt, og skærgårdens tusinder af øer gør oplevelsen til noget helt særligt. Men også lidt svær at finde rundt i. 
Nordic Outdoor Guiding arrangerer guidede kajakture, hvor du bare skal komme, som du er. Alt udstyr udleveres, og der gives grundig instruktion før afgang. Det gør et utroligt indtryk at være på havet sammen med en guide, som både kan finde vej og kender de lokale vind- og vejrforhold, der på disse kanter kan ændres meget hurtigt. Det kan varmt anbefales at tage med på en tur sidst på dagen. Så får du både skærgården i høj sol og får mulighed for en smuk solnedgang på havet fra din egen kajak. Det kan få alle til at være stille og bare nyde det, lige dér hvor man er. 
Hvis du vil under vandet, kan du også det. Västervik Dykcenter giver både kurser til nybegyndere og arrangerer dyk for meget erfarne, som kan komme med ud til nogle af de utallige skibsvrag, der ligger langs kysten. Træskonnerten Prosper sank i 1865 og ligger på 12-18 meter og kan dermed både nås af nybegyndere og erfarne. Det særlige ved skibet er, at det er utrolig velbevaret. 

Sverige, Västervik, aktiv ferie, natur, vand

Skøn campingplads
Västervik Resort Lysingsbadet er ikke bare en af Sveriges største campingpladser, men også områdets. Pladsen er det, man vil kalde et resort, og den har alt. Pladsens ultimative plus er beliggenheden lige ud til skærgården og med gangbroer ud til en lang række øer, hvor du kan gå ture og finde en opvarmet klippe og smække næsen i sky. Det eneste, du hører, er vandet risle mod klippekanten og fuglekvidder. Campingpladsen har alt. Udendørs anlagte badeområder, indendørs vandland, restaurant – og programmet er spækket med aktiviteter især i sommermånederne.

Sverige, Västervik, aktiv ferie, Västervik Resort, hytter, skærgården

Ud i naturen
Västervik er et sandt eldorado i forhold til naturoplevelser. Du kan begynde dagen med en frisk løbetur. Der er anlagte ruter og god skiltning. Store dele af det stisystem er det samme, som bruges til vandreturene. Ture på hesteryg går også gennem skoven og langs vandet, og du behøver på ingen måde at være erfaren. Västervik er dog særlig kendt for at være et exceptionelt godt klatreområde og især den klatreform, der kaldes ”bouldring”, som betyder, at man ikke klatrer særlig højt. Typisk tre-fem meter, men til gengæld klatrer man med ryggen nedad, og det kræver utrolig meget. Du kan også give dig i lag med almindelig klatring i alle sværhedsgrader. Det er let at forstå, hvorfor klatring er så fascinerende, for det kræver utrolig meget. Mod, styrke, overblik og strategi er meget vigtige elementer. Derfor er det også oplagt at tage på klatretur med en guide eller en gruppe venner, så man kan sikre hinanden. Västervik Climbing arrangerer sådanne ture og har alt det udstyr, der skal bruges, hvis du gerne vil være i sikre hænder. Sikkerheden er altafgørende for, at du får en god oplevelse.

Sverige, Västervik, aktiv ferie, løb, løbeture, vandring, natur, vand

Fang din egen aftensmad
Med vand på tre sider af campingpladsen og hele byen er fiskeri i Västervik meget stort, og der arrangeres mange forskellige former for ture, hvis du ikke blot ønsker at prøve lykken fra land. Med Fishing Day kan du tage på heldagsture i mindre både, som kan komme ind i de små vige og bugter. Du skal bare huske madpakke og varmt praktisk tøj, så er der redningsveste, fiskestænger, madding og ja, sågar fisk. Fiskegaranti gives ikke, men sandsynligheden for ikke at fange en fisk er stort set lig nul, og med en hel dag på vandet er der rig mulighed for at skifte location, indtil det lykkes. Selv om fiskeri ikke i samme grad er så fysisk aktivt som nogle af de andre ting, du kan i Västervik, så tvivl ikke på, om du sover godt om natten. Det gør du – den friske luft er den bedste sovemedicin, der findes.

Sverige, Västervik, aktiv ferie, fiskeri, fisk

Vidunderlige Västervik
Västervik er et virkelig godt område. Naturen er utrolig skøn, uanset hvor aktiv du vælger at være i den. Det er et godt sted, hvis man rejser flere sammen, og alle ikke har de samme forventninger til ferien. Det kan være en udfordring i sig selv at komme til enighed om valg af oplevelser og aktivitetsniveau, men i Västervik kan alle høres, og ønskerne kan opfyldes. Naturens mangfoldigheder er uudtømmelige, og det gælder i høj grad også her i Västervik.

 

Västervik Turistkontor
Nordic Outdoor Guiding 
Västervik Resort Lysingsbadet
Fishing Day 

Open
Emneord
Meld dig ind

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 19 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • 20% rabat på hytter i lavsæson
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her