Hundedage med hedeslag og hugorme

Foto Agria.dk
FERIE
Fra insektstik og hugormebid til algeforgiftning – se listen over de 10 hyppigste årsager til, hvorfor vores hunde må til dyrlægen i sommersæsonen.

Foto: Agria.dk 

Lange, varme solskinstimer, mange nye indtryk, mere tid udendørs og med de tobenede – derfor er de fleste af vores hunde lige så vilde med sommerdagene, som vi på to ben. Men sommeren bringer også udfordringer med sig for hundeejeren. 

Ifølge Agria Dyreforsikrings skadestatistik kommer mange hunde til skade om sommeren. Her kan du læse mere om de 10 hyppigste sommer-skader for danske hunde - og hvad du som hundeejer skal gøre, hvis uheldet er ude: 

1. Hedeslag

Lad aldrig din hund vente i bilen om sommeren - heller ikke, hvis bilen står i skyggen. Solen flytter sig hurtigt, og din bil kan hurtigt blive varmet op til 60-70 grader, hvilket er livsfarlige temperaturer for hunden. Hvis det er tvingende nødvendigt at efterlade hunden i bilen, bør dette kun være for en ganske kort periode: Parker i skyggen, sørg for gennemtræk og efterlad en note med klokkeslæt og dit telefonnummer i forruden, så forbipasserende kan få fat i dig. 

2. Hugorme 

Hvis du går tur på heder eller i tæt skov herhjemme eller i udlandet, kan du risikere at støde på hugorme. Giften i hugormens bid kan forårsage skader på din hunds hjerte, lever og nyrer, og biddene skal hurtigst muligt tilses af en dyrlæge. 

3. Bi- og hvepsestik 

Et enkelt bi- eller hvepsestik er som oftest ikke farligt for hunde. Smerten kan behandles med koldt omslag. Dog kan flere, gentagne stik eller stik i mund og svælg gøre hunden dårlig eller udløse en allergisk reaktion, og hunden bør derfor tilses af en dyrlæge. 

4. Snitsår 

Knuste flasker eller andre skarpe genstande på jorden kan give hunden snitsår på poter og andre steder på kroppen. Mindre snitsår behøver man som regel ikke behandle, men større flænger skal sys inden for 6-8 timer og senest efter 24 timer. Ved snitsår er det vigtigt, at såret bliver renset, og at du sikrer, at din hund efterfølgende ikke slikker i såret. 

5. Sommermad

Lad ikke din hund spise rester fra grillen og vær opmærksom på, om hunden samler rester fra andres picnic op på jeres gåture. Benene fra tilberedt kød kan nemt splintre og sætte sig fast i ganen eller lave skader på spiserør, mave og tarm, ligesom majskolber kan sætte sig fast som en prop i tarmen og skal opereres ud. Hvis du lader din hund få den sidste bid af din ispind, så vær opmærksom på, at den ikke sluger is og pind i en mundfuld eller bider stykker af pinden: Dele af en splintret ispind sætter sig nemt fast i svælget og kan forårsage skader i både gane, svælg og spiserør. 

6. Fugteksem/hot spots 

Hvis din hund ofte bader i sø, hav eller svømmebassiner, så husk at tørre dens pels og ører grundigt efterfølgende. Søg dyrlæge, hvis din hund klør sig, har rød/irriteret hud eller lugter dårligt fra ørerne. 

7. Vandhale/Watertail 

“Vandhale” er betegnelsen for en inflammation i hundens hale, som kan opstå, hvis hunden igennem længere tid er kold eller nedkølet på bagdelen. Hundens hale hænger slapt ned og bevæges sparsomt. Vandhale er meget smertefuldt for hunden og resulterer oftest i et besøg hos dyrlægen. Varme og hvile kan lindre smerterne en smule. Forebyg ved kun at lade hunden svømme i kortere perioder, tør hunden grundigt efter alle former for bad og vandleg og undgå, at hunden får træk, når den er våd. 

8. Algeforgiftning 

Undgå at lade din hund bade i algefyldt vand: De risikerer at få algeforgiftning. 

9. Solskoldning 

Ligesom mennesker kan hunde også have brug for beskyttelse mod solens stråler. Derfor skal din hund altid have mulighed for at søge ind i skyggen. Du kan forebygge solskoldning med solcreme på udsatte steder; snude, ører, mave og hanhundens pung. 

10. Flåter 

Tjek din hund efter for flåter hver dag. Flåter kan overføre sygdomme som borrelia og anaplasma, og det er vigtigt, at de fjernes med det samme og helst indenfor 24 timer. 

Open
Emneord

6 smukke haver i Danmark

Haver
FERIE
Nyd resultatet af flittige og dygtige havemenneskers hårde arbejde: Besøg nogle af Danmarks måske mindre kendte, billedskønne haver, som samtidig ligger tæt på nogle af landets fineste, naturnære campingpladser.

Af Kirstine Krefeld 

Foto Thomas Evaldsen, Rasmus Schønning og Lasse Løndahl Henriksen 

Paradisets have 

Haven i Hune Blokhus, Nordjylland 

Nu er sandet jord næppe det oplagte udgangspunkt for en frodig have, men det er ikke desto mindre lykkedes for Anne Just og Claus Bonderup at anlægge et helt lille paradis i Hune, lidt uden for Blokhus i Nordjylland. 

Nogle læsere kender måske haven fra DRs TV-programmer om ”Haven i Hune”. Og hvis ikke, så beskriver skuespillerinden Ghita Nørby den frodige plet sådan her: ”Hune Haven er sjælens have. Du kan le og forundres og overraskes uafbrudt”. 

Og selv om du måske ikke interesserer dig for havekomposition, oplevelsesrum, og om det lige er stauder eller stokroser, så er haven vitterlig en skøn oplevelse for alle sanser. 

Haver
Smukke haver har en beroligende indvirkning på os. De kan få vores puls ned og blodtrykket til at falde. 

Lad hunden og madpakken blive hjemme, og nyd et stykke kringle og en kop kaffe i caféen. Haven har været åben for offentligheden siden 1996, og den er sædvanligvis tilgængelig for gæster fra maj til september – nærmere detaljer kan fås på www.annejust.dk 

Her kan du bo i nærheden 

Blot 22 minutter i bil (eller en time på cykel) fra Haven i Hune finder du DCU-Camping Tranum. Når du er blevet mæt af havebesøg (og kringle), kan du gå en tur i skoven og bl.a. opleve den enestående smukke Fosdalen med vandrestier, som starter lige ovre på den anden side fra campingpladsen. 

Tranum
DCU-Camping Tranum ligger tæt på Haven i Hune. 

Fascinerende lægeplanter 

Museumshaven ved Anneberg Kulturpark 

Nykøbing Sjælland, Odsherred 

Mindre kendt for de fleste er nok den unikke museumshave ved Odsherreds Museum, som ligger ved Anneberg Kulturpark lige uden for Nykøbing Sjælland. 

Det er de frivillige lugekoner m/k, som tager sig kærligt af haven, der omfatter omkring 200 planter, som har været anvendt – formentlig med mere eller mindre held – til alskens formål gennem mange hundrede år. 

Haven har ligget der siden 2004, hvor den blev flyttet fra den gamle museumshave i Nykøbing Sjælland, og fra omkring midt april til oktober er den – ud over at tage sig smukt ud i de fortryllende omgivelser – meget fascinerende at gå på opdagelse i. 

Hver plante har et lille skilt med plantens navn og symbol for dens anvendelse gennem tiden. Hunden vil med garanti også sætte pris på at gå en tur i de grønne omgivelser her, så tag bare den med. 

Læs mere på https://odsherreds-kulturhistoriske-forening.dk 

Her kan du bo i nærheden 

DCU-Camping Rørvig Strand ligger blot 10 minutter i bil eller et kvarters tid på cykel fra Annebergparken. Besøg museumshaven – og gå også en tur blandt de velbevarede, gule bygninger, som i dag huser en blanding af privat beboelse, museum, spisesteder og institutioner. 

Rørvig
DCU-Camping Rørvig Strand ligger tæt på Annebergparken. 

Når du kommer hjem, kan du blive blæst igennem lige nede på stranden ved pladsen. 

En af Nordeuropas største private plantesamlinger 

Peter Hansens Have 

I nærheden af Nakskov, Lolland 

Hvad gør man, hvis man har en stor, vindomsust grund med en kæmpemæssig nedlagt branddam på det vestlige Lolland? Anlægger en campingplads – med lidt besvær – kunne være et bud, ja, men hvis man er Peter Hansen, så omdanner man den åbenbart til en kæmpestor have, som i dag rummer en af Nordeuropas største, privatejede plantesamlinger. 

Haver
Peter  Hansens Have tæt på Nakskov er et dejligt sted at besøge. 

Præcis hvornår noget går fra at være en ”have” til at være en park er vist lidt flydende, men sikkert er det, at der på de 55.000 m2 er masser af hyggelige kroge med opsatte bænke, hvor du kan nyde udsigten og din medbragte madpakke. 

Du kan blandt andet opleve rododendron i farver og mønstre, man vist skal være ekspert for at have oplevet før. Der er åbent i både haven og plantesalget, hvor du kan få lidt med hjem til haven eller altanen, alle dage på nær mandag, fra kl. 10-18 – hunden skal blive hjemme. 

haver
Peter Hansens Have er på 55.000 m2. 

Se mere på https://mobil.peterhansens-have.dk 

Her kan du bo i nærheden 

Den skønne Albuen Strand Camping – ja, dén som har været DCU-plads før i tiden, og som i dag er DCU Fordelsplads – ligger blot fire minutters kørsel fra Peter Hansens Have. 

Du kan også tilbagelægge ruten på cykel; det tager knap ti minutter. Campingpladsen ligger på det pragtfulde ”hjørne” af Lolland direkte ud til både Langelandsbæltet og Nakskov Fjord – og 14 kilometer fra Nakskov. 

Formklippede træer og masser af roser 

Kongsdal Åben Have Nordfyn 

Man behøver næppe at være haveelsker for at kunne værdsætte synet og duften af ”rigtige” roser – og hvis du er, så er Kongsdal Åben Have på Nordfyn et rigtig dejligt sted at søge hen. 

Fra juni står her roser i hundredvis og lokker øjne og næse til at gå helt tæt på. 

Og hvem synes ikke, at et formklippet træ er sjovt? Sådan i bedste Anders And-stil. 

Det får du også her på de 20.000 m2, hvor du kan slentre ad de 400 meter stier – og holde hvil på en af de mange, hyggelige siddepladser, hvor du også kan indtage den medbragte mad, lytte til fuglene, springvandenes rislen eller den knagen i dit hoved, som handler om, hvordan du kan bruge inspirationen derhjemme (eller få partneren til at droppe det?). 

Haven er åben fra en gang i maj til et sted i september. Hunden må blive hjemme, men madpakken er velkommen. 

Se mere på www.kongsdalaabenhave.dk 

Her kan du bo i nærheden 

En 40 minutters køretur i bil gennem det nordfynske landskab fører dig fra den billedskønne natur omkring DCU-Camping Flyvesandet Strand til Kongsdal Åben Have. 

Flyvesandet
DCU-Camping Flyvesandet Strand er en dejlig naturplads. 

Der er lidt kortere fra DCU-Camping Odense. Her bor du omkring 20 minutter væk fra haven i bil – og campingpladsen her ligger lige op ad Fruens Bøge, så du også kan nyde en gåtur i skoven, når du er hjemme igen. 

Odense
DCU-Camping Odense ligger cirka 20 minutter fra Kongsdal Åben Have på Nordfyn.

Planter for store og små 

Medicinhaverne i Tranekær Langeland 

I Medicinhaverne i Tranekær går man – undskyld udtrykket – ikke rundt om busken, når det kommer til at kalde tingene ved rette navn. Her finder du således bl.a. temahaver som haven for Urin- og kønsveje, haven for Fordøjelse, stofskifte og ernæring – og en for Åndedræt og kredsløb og et par stykker mere. 

Bl.a. Børnenes Medicinhave med spiselige og velsmagende planter, som skal være med til at gøre poderne nysgerrige på planter og deres betydning. 

Fælles for haverne er den kæmpestore viden og entusiasme, som ligger til grund for udvalget af netop de planter, som vokser her, og måden det hele er anlagt på. 

Vidste du for eksempel, at forskning viser, at stressede mennesker falder til ro ved at kigge på træer, får færre muskelspændinger, og deres blodtryk og puls falder? 

Eller at en ellers åbenbart ret almindelig haveplante som bispehue i dyreforsøg har vist sig at have en viagra-lignende effekt? Nej. Der kan man bare se. Medicinhaverne drives som en forening. Den har 400 medlemmer, hvoraf havegruppen har omkring 60 medlemmer. Åbent fra solopgang til solnedgang året rundt. 

Læs mere på https://medincinhaverne.dk 

Her kan du bo i nærheden 

Tre kvarters kørsel i bil bringer dig fra DCU-Camping Åbyskov Strand over Tåsinge og videre til Langeland, hvor du finder Medicinhaverne i Tranekær. 

På campingpladsen har du let adgang til udsigt over vandet og mulighed for at komme helt ned i gear, hvis et havebesøg med masser af træ-kontakt ikke var nok. 

Åbyskov
Besøger du Medicinhaverne i Tranekær, vil det være oplagt at bo på DCU-Camping Åbyskov Strand. 

Haveglæde og inspiration 

Tambours Have Varde, Midtjylland 

”Skrædder, bliv ved din læst”, lyder et gammel ordsprog. Den slags skal man ikke altid lytte efter, og det gjorde skrædderen Gerhard Tambour da heller ikke, da han fra 1939 og mange år frem stille og roligt omdannede det stykke jord, han havde lejet, til en frodig og indbydende have med planter og træer fra nær og fjern. 

Med tiden blev det et populært sted for andre at søge hen, og i dag er det Varde Kommune, som står for haven. I 2017 blev der tilføjet et stort, flot orangeri, hvor der bliver holdt koncerter – lige som haven også lægger græs til begivenheder som lysfest, plantemarked og meget andet. 

Trænger du til en stille stund, så søg til Japanhaven, og melder sult og tørst sig, så besøg caféen, hvor du også finder en vandskål til din hund. Haven har åbent alle dage fra maj til og med september. 

Se mere på https://tambour.vardekommune.dk 

Her kan du bo i nærheden 

Selv om der er lidt over en times kørsel fra DCU-Camping Lyngvig Strand, så bor du smukkest her. 

Kontrasten mellem den sirlige, velplejede have og det vilde, forblæste klitlandskab er til at tage at føle på, og begge dele er skønne på hver deres måde. 

Lyngvig
Kontrasten fra den sirlige Tambours Have til det vilde klitlandskab på DCU-Camping Lyngvig Strand campingplads er fascinerende. 

Tag til Havefestival 6.-7. september 2025 

Hvert år afholder Haveselskabet Havefestival, hvor du frit og kvit kan besøge de private haveejere, som landet over vælger at deltage og åbne havelågen. 

Datoen for begivenheden flyttes hvert år, da haver jo tager sig forskelligt ud alt efter årstiden, og man gerne vil vise forskelligheden frem, og denne gang er det de smukke efterårshaver, du kan opleve i weekenden 6.-7. september 2025. 

Haver
I år holdes der Havefestival i weekenden 6.-7. september. 

Og da det er haver over hele Danmark, betyder det, at der med stor sikkerhed er en åben have eller to i nærheden af netop den campingplads, du befinder dig på i den weekend. 

Se mere på www.haveselskabet.dk/havefestival

Open
Emneord

Gardasøen er en sand klassiker

Gardasøen
FERIE
Vælg mellem over 100 skønne campingpladser ved Gardasøen, og ferien er i hus. Man kan både vælge at have en base og så køre eller sejle rundt til seværdighederne.

Tekst Anne-Vibeke Isaksen

Foto Rasmus Schønning og Anne-Vibeke Isaksen

Alternativt kan man flytte ”huset” med hele vejen rundt om søen – en strækning på 140 km – beregn fire timer i højsæsonen. 

Hvis man kører turen i små etaper, kan man komme langt på en uge. Gardasøen egner sig bedst til dette uden for højsæsonen, fordi de fleste booker plads i sommerferien, og det kan anbefales, da campingferie ved Gardasøen er utrolig populært.  

Vil man ovenikøbet have plads helt nede ved vandet, skal man have booket lang tid i forvejen. 

Hyggelige Lazise 

Det sydøstlige hjørne af Gardasøen er uden tvivl mest turistet, og den nordlige side er mindst. 

Det er også i dette område, at de store campingpladser ligger side om side. Resorts, der er perfekte til børnefamilier med børn i flere aldersgrupper eller tre generationer, der rejser sammen. 

Lazise på den østlige side af søen er utrolig hyggelig. 

Gardasøen
Flere steder langs Gardasøen ligger der hyggelige byer med servering helt ud til kanten af søen. 

Hvis man vil besøge Limone på den anden side af søen eller en tur til Verona, så kan det anbefales at lade bilen stå og så tage en turbåd eller køre med det offentlige. Der er ekstrem tæt trafik hele vejen rundt om søen. 

Bemærk, at campingpladserne i den sydlige del af søen er bedst egnet, hvis du skal hente f.eks. teenagere i Bergamo lufthavn. 

5 fine oplevelser ved Gardasøen 

  • Verona med sit historiske centrum, Julies Hus (fra Romeo og Julie), opera og UNESCO's    verdensarvliste
  • Monte Baldo – 2218 meter over havet. Tag liften i byen Malcisine
  • Gardaland – Italiens største forlystelsespark
  • Vingårde
  • Byen Peschiera del Garda med hyggelig havn, kanaler og borganlæg. Sejltur på søen
Italien Gardasøen
Den velsmagende Bardolino-vin produceres i området omkring Gardasøen. 

 

5 forskellige campingpladser 

  • La Quercia – kæmpe resort med pool og egen sandstrand ved Lazise
  • Camping Bella Italia – et populært danskerresort lige ud til søen
  • Camping  Arco Lido  - grøn plads tæt på byen Riva del Garda
  • Camping Park Garda – perfekt udgangspunkt for bjergene ved Limone
  • Camping Promontorio – perfekt udgangspunkt for den mindre turistede side af søen

Se DCU Fordelspladser i norditalien

 

Open
Emneord

Masser af oplevelser i grænselandet

DCU-Camping Kollund
FERIE
DCU-Camping Kollund er DCUs sydligste campingplads og er et perfekt udgangspunkt for at besøge en række spændende steder i nærheden af campingpladsen.

Tekst Torben Brandt

Foto Torben Brandt og Lasse Løndahl Henriksen 

Ingen af DCUs campingpladser ligger tættere på Tyskland end DCU-Camping Kollund, som er placeret kun cirka 10 minutters kørsel fra den tyske grænse. 

Det betyder, at mange blot gør holdt en enkelt nat på DCU-Camping Kollund på vej på ferie sydpå, eller når de ikke orker at køre det sidste stykke hjem til bopælen i den anden ende af landet, ligesom nærheden til billige sodavand, slik i spandevis og øl til skarpe priser i de tyske grænsebutikker traditionelt er med til at lokke gæster til campingpladsen. 

Men DCU-Camping Kollund er meget andet og mere end grænsehandel og transitstop. Børnene kan slå sig løs på hoppepuden, lege på den hyggelige legeplads eller få gang i hjernecellerne ved at spille et parti skak med de kæmpe skakbrikker, der er placeret lige ved indkørslen. 

De voksne kan glæde sig over, at der fra campingpladsen er nærhed til skov og udsigt over Flensborg Fjord fra dele af pladsen, og ellers er der kun få minutters gang til Kollund Strand, hvorfra der er udsigt ad libitum til såvel fjord som Flensborg by. 

DCU-Camping Kollund
Den hyggelige Kollund Strand ligger ganske tæt på campingpladsen. 

Og når lysten melder sig til at tage på udflugt i Sønderjylland eller Nordtyskland, er DCU-Camping Kollund et perfekt udgangspunkt, som du kan se herunder. 

Læg vejen forbi Aabenraa 

Et hyggeligt sted at gæste er Aabenraa, der ligger små 30 km fra campingpladsen. På havnen er der både parkeringspladser til biler og overnatningsmulighed for autocampere, og den mulighed benytter mange autocamperturister sig af. 

DCU-Camping Kollund
Havnen i Aabenraa er populær blandt autocamperfolket. 

Det er ikke så sært, for havnen har alt det, som autocamperfolket efterspørger. Der er gåafstand til byens centrum, og hvis man gerne vil springe madlavningen over, ligger restaurant Kræs & Krusninger på havnen. 

Desuden er der en god strand, Sønderstrand, med badebro og børnevenligt vand. Det koster 215 kr. i døgnet at bo på havnen. 

God information

Inde i centrum af Aabenraa er der et ganske udmærket udvalg af butikker, ligesom der ligger en aldeles fremragende turistinformation på rådhuset midt på gågaden. Personalet er kompetent og uddeler gerne gode råd og relevante kort og brochurer til de mange ting, som kan opleves i området. 

Udover at have en god turistinformation er rådhuset også et populært sted at blive gift for både danskere og udlændinge, så ofte er her et leben af brudepar og bryllupsgæster. 

DCU-Camping Kollund
Rådhuset i Aabenraa er et populært sted at blive gift. Derudover har rådhuset en rigtig god turistinformation.

Smukt slot med lokal kunst 

En af anbefalingerne fra turistkontoret er at lægge vejen forbi kunstmuseet Brundlund Slot, der viser sønderjysk kunst fra slutningen af 1700-tallet og frem til i dag. 

Selvom du ikke er interesseret i kunst, kan et besøg alligevel anbefales, fordi slottet ligger på en og samme tid tæt på bymidten og alligevel meget naturskønt omgivet af en lille sø og en smuk skulpturpark med bænke, som indbyder til at slå sig ned og suge de smukke omgivelser til sig. Til slottet hører også en gammel slotsmølle, der om sommeren og op mod jul er en hyggelig cafe. 

Også et besøg i den gamle bydel i Aabenraa, hvor man går i smalle, brostensbelagte gader omgivet af smukke, gamle huse, bør stå på listen. 

DCU-Camping Kollund
Gaderne er hyggelige i den gamle bydel i Aabenraa. 

Hvis man vil vide mere om byen og dens historie, kan man bestille en guidet byvandring hos Visit Aabenraa. 

Besøg Barsø 

Et hyggeligt udflugtsmål tæt på Aabenraa er Barsø, der er en lille ø i Genner Fjord, cirka 11 km nordøst for Aabenraa. Barsø egner sig fint til at tage et par timer ud af kalenderen og nyde den uberørte natur. 

Der er i alt 7 km rundt om øen, der blandt andet kan bryste sig af en flad strandeng med et rigt fugleliv, høje skrænter med sten tilbage fra istiden og et landbrug, der dyrkes 100 % økologisk. 

Det tager cirka et kvarter at sejle til øen med færgen, som sejler fra Barsø Landing for enden af Barsøvej. 

Dronning Ingrids aftryk i Gråsten 

Den kongelige familie har tilbragt mange gode somre på Gråsten Slot, der ligger 14 km fra campingpladsen, og som er let at komme til enten på cykel eller i bil. 

Slottets historie går ifølge kongehuset.dk tilbage til midten af 1500-tallet, hvor det blev opført som et lille jagtslot, der siden brændte ned. Senere blev et nyt slot og yderligere et stort barokslot opført, men i 1757 brændte det ned, og kun slotskirken og nogle få pavilloner overlevede. 

Det slot, som står i dag, stammer fra 1759 og blev tilbygget i 1842. Siden er der blevet foretaget flere ombygninger af slottet, som blev købt af den danske stat efter genforeningen i 1920. Især Frederik 9. og Dronning Ingrid var meget glade for at være på Gråsten Slot i sommermånederne. 

DCU-Camping Kollund
Sådan ser Gråsten Slot ud i dag. 

Dronning Ingrid fik i 1939, mens hun endnu var kronprinsesse, igangsat en omlægning af haven i engelsk stil, som er præget af åbne plæner, mange rosen- og blomsterbede, adskillige buske og udsigt til sø og skov. 

Hun satte igennem sit lange liv sit store præg på den smukke have, som er åben for offentligheden, når den kongelige familie ikke bor på slottet. 

DCU-Camping Kollund
Der er smukt i den gamle slotshave, der indbyder til en slentretur. 

Gråsten Slotskirke, der ligger lige ved slottet, er normalt også åben for offentligheden, men den er i øjeblikket under renovering og åbner først igen i påsken 2027.  

Tag et smut over grænsen 

Et besøg på DCU-Camping Kollund bør bestemt også inkludere et besøg i Flensborg, hvor der er adskillige gode vandre- og cykelruter, og som også er hyggelig, hvis man ”bare” vil nyde bylivet. 

Gågaden i Flensborg er den længste af sin slags i Slesvig-Holsten, hvor Flensborg ligger. Her er både kædebutikker og specialbutikker, og skulle man være mere til indendørs shopping, er det overdækkede Citti-Park med 55 butikker et godt sted. 

DCU-Camping Kollund
Der er gode muligheder for forfriskninger på og omkring Flensborgs lange gågade. 

Byens ældste beværtning 

En hyggelig gade i Flensborg er Rote Strasse, der går parallelt med gågaden. Her ligger flere velholdte bindingsværkshuse, og det er også her, byens ældste beværtning, die Weinstube im Krusehof, ligger. 

DCU-Camping Kollund
Rote Strasse oser af hyggelig stemning og er hjemsted for Flensborgs ældste beværtning. 

Den stammer tilbage fra 1700-tallet og tilbyder blandt andet lækre Tarte de Flambee, som er en specialitet fra Alsace-området, der minder om en tynd pizza. 

Hvis du gerne vil spise på Weinstube im Krusehof, er det klogt at bestille bord. Et andet glimrende sted at spise er Borgerforeningens restaurant i gågaden. Den blev stiftet i 1835 og har gennem historien været et mødested for danskere i grænselandet. 

Havnen er et trækplaster 

Den store havn i Flensborg er et stort trækplaster, og navnlig om sommeren summer området af liv og tiltrækker både lokale og turister. 

DCU-Camping Kollund
Havnen i Flensborg tiltrækker både et stort antal skibe og mange lokale borgere, der bruger havnen som et åndehul. 

Man kan enten gå eller cykle rundt i området, og skulle man undervejs få lyst til at shoppe eller at fylde mad- og væskedepoterne, er der masser af butikker, cafeer og restauranter. 

Vil man vide mere om den historiske del af skibsfarten, kan det anbefales at besøge Schiffahrts-museum, der fortæller byens historie med udgangspunkt i søfarten. 

Gå over grænsen 

Et oplagt udflugtsmål fra DCU-Camping Kollund er den idylliske Skomagerhus Grænseovergang, hvor man kan gå over grænsen til Tyskland. 

DCU-Camping Kollund
Grænseovergangen ligger idyllisk i skoven. 

Overgangsstedet blev etableret efter genforeningen i 1920, og det er her, at man finder grænsesten 1. Oprindeligt var overgangsstedet en anmeldelsespost, hvor kun personer med et særligt legitimationskort kunne få lov at gå over. 

Under 2. Verdenskrig blev broen lukket, og de første år efter befrielsen var overgangen bevogtet. Fra 1954 blev overgangen åbnet enkelte dage i sommerhalvåret, og siden Danmark i august 2001 kom med i Schengen-aftalen, har broen været åben døgnet rundt og uden fast kontrol fra politi eller toldere. 

Fra campingpladsen kan man gå til Skomagerhus Grænseovergang via Fjordvejen, Molevej og Skomagerhusvej, hvor man går gennem den smukke og kuperede Kollund Skov. Det tager en lille time at gå de 3,6 kilometer, hvor man undervejs også går på en del af Gendarmstien. 

Alternativt kan man cykle ad Fjordvejen og dreje til venstre på Skomagerhusvej. På cykel er turen knapt 6 kilometer, og igennem skoven og ned mod grænseovergangen går det meget stejlt nedad, hvor man på forhånd skal have sikret sig, at bremserne virker. 

Grænseovergangen er et smukt og stemningsfyldt sted, hvor der på de gode sommerdage er en lind strøm at gående, som passerer. 

Ringridernes højborg 

Cirka en halv times kørsel fra DCU-Camping Kollund ligger Sønderborg, der er ringridningens højborg. Ringridning foregår på hesteryg, hvor man forsøger at stikke en lanse gennem en lille ring. 

Sønderborg huser Danmarks eneste ringridermuseum, der ligger på Kirkegade 8, og hvor man kan få masser af viden om ringridningen og dens historie, og derudover inviterer Sønderborg hvert år den anden weekend i juli til stor ringriderfest, som fylder meget i bybilledet, mens den finder sted. 

Sønderborg har desuden en hyggelig gågade og en charmerende havnefront, hvor der er masser af liv, når vejret indbyder til det. 

DCU-Camping Kollund
Havnefronten i Sønderborg er et livligt sted på de gode sommerdage. 

Der er adskillige restauranter og cafeer i gågaden, og er I til udsøgt mad, hvor der ikke skeles til prisen, har Sønderborg Restaurant Syttende, der i 2021 fik sin første Michelin-stjerne. 

Vigtig Danmarkshistorie 

Det helt store trækplaster omkring Sønderborg er Dybbøl Mølle og Dybbøl Banke, som ligger få kilometer udenfor Sønderborg. Dybbøl Banke er i dag omdannet til et historiecenter, der meget levende fortæller om slaget ved Dybbøl, der fandt sted i 1864, og som er en af de mest kendte og bedst beskrevne krige i Danmarks historie. 

DCU-Camping Kollund
Dybbøl Banke er i dag omdannet til et historiecenter. 

Danmark endte som bekendt med at lide et smerteligt nederlag, og de tunge og dramatiske dage fra dengang er levende beskrevet på historiecentret. 

Også Dybbøl Mølle er i dag et besøgscenter, hvor man kan få en fornemmelse af møllens betydning som nationalt symbol og dens historiske betydning for både Danmark og Tyskland. 

Den velbevarede fangelejr 

Mindre end et kvarters kørsel fra campingpladsen ligger endnu et sted af historisk interesse, Frøslevlejren. Den blev bygget i 1944 og husede flere tusinde danskere, der sad som det tyske sikkerhedspolitis fanger.

 Lejren blev bygget for at undgå, at danskere blev deporteret til koncentrationslejrene i Tyskland, men sådan gik det ikke, for cirka 1.600 fanger fra Frøslev blev, stik imod alle aftaler, alligevel sendt til de frygtede kz-lejre. 

Da krigen sluttede, blev den omdøbt til Fårhuslejren og omdannet til straffelejr for de mennesker, der havde samarbejdet med den tyske besættelsesmagt. 

I dag er Frøslevlejren et museum med flere udstillinger, hvor det også er muligt at komme på rundvisning. 

DCU-Camping Kollund
Det er interessant at gå rundt i Frøslevlejren, hvor der er flere spændende udstillinger. 

Du kan læse mere på froeslevlejren.dk Der ligger også en efterskole på matriklen, men Frøslev Efterskole lukker med udgangen af juli 2025 på grund af faldende elevtal og stigende omkostninger. 

Et par ekstra tips 

- Godt 20 minutters kørsel nord for Sønderborg ligger endnu en attraktion, Universe Science Park, som industrigiganten Danfoss står bag. Formålet er at lære de besøgende om naturvidenskab og teknologi på en underholdende og sjov måde. Du kan læse mere om oplevelser og åbningstider på universe.dk 

- Du kan dårligt være i Sønderjylland uden at smage det store sønderjyske kaffebord, der handler mere om kage end kaffe. Kaffebordet er en udløber af krigen i 1864, for efter at være kommet under tyskeres styre mødtes mange sønderjyder i forsamlingshuse for at holde møder og synge fædrelandssange. 

Tyskerne ville ikke give spiritusbevilling til forsamlingshusene, så møderne kunne ikke afsluttes med den traditionelle kaffepunch. Derfor mødtes man til kaffebord, men forsamlingshusene havde ikke plads til at lave kager til så mange, så derfor medbragte gæsterne selv kagerne. 

Der opstod hurtigt en kamp om at medbringe det bedste bagværk, og det blev fundamentet til det sønderjyske kaffebord, der fortsat lever i bedste velgående, og som serveres på mange restauranter, kroer og hoteller på egnen.

Open

Lidoen ligger lige i vandkanten

Lidoen
FERIE
Det er ikke uden grund, at den italienske Lido er blandt danskernes feriefavoritter, for der er både fremragende strande, dejligt vejr og skønne campingpladser.

Tekst Anne-Vibeke Isaksen. Foto Rasmus Schønning og Anne-Vibeke Isaksen

Når sommerferien kalder, så gør Sydeuropa også. Sådan er der i hvert fald mange, der har det, og det er med god grund. 

Hele bæltet fra Istrien i Kroatien til Middelhavets solbeskinnede kyster har et hav af campingpladser og ferieoplevelser til både dig, der vil køre efter næsetippen, og dig, der vil booke hjemmefra. Faktisk kan man på mange måder køre helt til Kassel bakker, før man beslutter sig for, om man vil mod øst eller vest. 

Mere end sandstrande

 Lidoen er meget mere end nogle af Italiens bedste sandstrande. Det er familiecamping, luksuriøs camping og italiensk gourmet under varme himmelstrøg, og det er noget, de fleste danskere kan nikke ja til på deres tjekliste. 

Lidoen
De kilometerlange sandstrande er et stort trækplaster. 

Campingpladser, især de største af dem, har et imponerende udbud af aktiviteter, underholdning, spisesteder og faciliteter for både to- og firbenede gæster. 

Med over 30 campingpladser på den kun 11 km lange sandtange, som Lidoen også er, så kan det være svært at vælge sin favoritplads, men fordelen er, at niveauet er meget højt, og det er små nuancer, der gør forskellen, om man er til det ene eller det andet. 

Lidoen
Campingpladserne varierer i størrelse, og niveauet er generelt meget højt. 

Venedig og Podeltaets mange oplevelser 

De fleste kommer, fordi stranden er uovertruffen både til småbørnsfamilier og de aktive. Selv hundene har deres egen strand. En tur til Venedig er naturligvis oplagt i hvert fald en gang i livet, men husk også de andre øer som f.eks. Burano, Murano og Torcello. 

Et godt tip er at komme afsted tidligt om morgenen, for der er altid mange turister i Venedig. Færgen går fra Punta Sabbioni og direkte til centrum af Italiens mest kendte attraktion. Man kan også hoppe på cyklen og køre ud på digerne ved Lio Piccolo i Podeltaet. Igen kan det anbefales at komme afsted tidligt på dagen, inden temperaturerne gør fysisk aktivitet til en anstrengende affære. 

De små byer, som Cavallino og Treporti, er også et besøg værd, og især når der er marked i byerne. Lidoen har også et ukendt, men yderst interessant forsvarsanlæg, hvor bunkerne i dag bruges til museum, koncerter mm. 

5 fine oplevelser på Lidoen 

  •     Venedig og øhop i lagunen. Alle øer i lagunen er noget særligt
  •    Solopgang på stranden, som er en stor kontrast til menneskemængderne senere på dagen
  •    Lio Piccolo på cykel og hele det nye cykelnetværk med brede, familievenlige cykelstier
  •    Lyserøde flamingoer i deltaet ved Rosolina, Valle Sagreda og Valle Pozzantini
  •    Forsvarsruten Via Dei Forti og museet Batteria Vettor Pisani 

5 forskellige campingpladser 

  •     Camping Village Marina di Venezia – stort resort med alt. Hundeejere har egen strand
  •    Union Lido – første femstjernede resort på Lidoen
  •    Campeggio Ca´ Pasquali – endnu en topmoderne campingplads med alt
  •    Camping Enzo Stella Maris – anlagt som en stor park
  •    Camping Santin – mindre kendt plads, men kendt for at være rolig
Open
Emneord

Rullende eventyrferie i Odense

Odense
FERIE
De fleste, der ankommer til DCU-Camping Odense, har hjul under ferien, og campingpladsens vidunderlige placering tæt på centrum lægger op til at fortsætte på den tohjulede som en trofast rejseven gennem Danmarks tredjestørste by.

Tekst og foto Anne-Vibeke Isaksen 

Når først du har tjekket ind på den hyggelige campingplads og er klar til oplevelser, så går cykelstien lige uden for døren, og der er cykelsti helt ind til centrum. 

Du kan vælge den trafikerede cykelsti langs hovedvejen eller endnu bedre vælge den snoede og grønne cykelsti langs åen. Den går hele vejen ind til centrum, og har du små børn med, kan de sagtens cykle denne strækning. 

Ud over den direkte rute ind til byen, så er der et stort net af lokale cykelstier, der kan få dig i alle retninger i Danmarks tredjestørste by. Odense er en storby, men også en by spækket med grønne områder og naturligvis eventyr. 

Vejen ind til centrum 

Odense er på mange måder også en lille by, og der er ingen afstande og slet ikke på cykel. De ca. fem km, der er fra campingpladsen og ind til centrum, føles mere, som om man er på skovtur, fordi man cykler langs åen, kommer forbi – ja nærmest igennem - Zoologisk Have, hvor du lige kan kigge ind til både løver og kameler. 

Odense
Zoo i Odense ligger meget centralt i byen og samtidig tæt på campingpladsen. 

På åen er der et leben af kanoer og den legendariske Odense Bådfart, der har sejlet gæster rundt i byen grønne oase siden 1883. Selv når man kommer helt ind til byen og rammer området ved åen, er der grønt, og det får de lokale byboere til at smide skoene og finde skygge med en god bog, eller også spiller de kongespil med familien på en god sommerdag. De friskeste tager sågar en dukkert i åen, så husk badetøj, hvis det kan friste. 

Odense
Odense Bådfart har eksisteret siden 1883.

Eventyr over alt i byen 

Odense er ét stort eventyr, og den eventyrlige stemning gennemsyres i alt, hvad man kommer forbi på cykel. En ting er skulpturer, statuer og skilte, der hele tiden minder om, hvem byens verdensberømte bysbarn er. 

H.C. Andersen kan ingen komme uden om, og det er der heller ingen grund til. Hans hus kan opleves på Hans Jensen Stræde 45, men alt deromkring hedder med god grund noget fra de skønne og verdenskendte eventyr. 

Odense
H.C. Andersens hus kan opleves på Hans Jensen Stræde 45.

Ved indgangen til Hotel Comwell sidder han i egen person som en fin statue og skuer ud over den del af Odense, hvor han som barn løb rundt. Det interessante ved statuen er, at han på den ene side sidder der som Danmarks stolthed, der på en og samme tid sidder stolt og velklædt, men på den anden side har han et vemodigt blik i øjnene. Vi kender alle historien. 

Odense
Den berømte digter og forfatter sidder foran Hotel Comwell. 

Eventyr i gågaden 

Når man kommer til Odenses hyggelige gågade, som ikke hedder noget mindre end Kongensgade, kan det anbefales at stille cyklen og fortsætte til fods. I hele den bilfrie del af Odense er der et netværk af 2,7 km gader, torve og pladser med et livligt cafemiljø og gode spisesteder samt naturligvis butikker. 

Odense
Den hyggelige gågade i Odense.

I højsæsonen kan man sågar være heldig at møde et optog, hvor mange af H.C. Andersens kendte figurer fra de mange eventyr indgår. Ønsker man at komme lidt væk fra gågadens liv, så ligger Kongens Have lige om hjørnet. 

Odense
Om sommeren er der optog i Odenses gader med figurer fra H.C. Andersens eventyr. 

Det nye H. C. Andersens Hus 

H.C. Andersen blev født i Odense 2. april 1805, og det lille gule fødehjem var en populær attraktion, som man dog ikke kunne bruge så lang tid på. Det blev der i den grad ændret på i 2021, hvor det nye H.C. Andersens hus åbnede. Et arkitektonisk mesterværk, der i alt dækker et areal på 12.600 m2. 

Når man træder ind i H.C. Andersens Hus, oplever man helt nye sider af den kendte forfatter præget af humor og kreativitet, som er helt i eventyrforfatterens ånd. Den magiske udstilling er baseret på den nyeste teknologi. I Den Fynske Landsby spilles der hvert år i højsæsonen et af hans eventyr på friluftsscenen. 

Odense er meget mere end eventyr 

Odense er selvfølgelig meget mere end eventyr. Man kan dykke ned i Vikingetiden, besøge Odins Odense Jernalderlandsby, Odenses imponerende Domkirke, Danmarks Jernbanemuseum eller fordybe sig i Carl Nielsens musikalske verden. Hertil kommer et væld af musikalske og kulturelle tilbud i løbet af hele året. 

I Kongens Have er der ofte koncerter, og det samme er der i hele området omkring Brandts Passage, hvor der også er gallerier og butikker med brugskunst. 

Områdets kulturinstitutioner omfatter blandt andet Tidens Samling, Brandts Museum, Danmarks Mediemuseum, Det Fynske Kunstakademi og Odense Filmværksted. Foran Brandts Kunstmuseum er der ofte levende musik. En lille oase med shopping, spisesteder og kulturelle tilbud med alt det nyeste indenfor dansk og international design. 

Odense
Odeon er et musik-, teater- og konferencehus i Odense. 

Fælles for alle disse oplevelser er, at de alle kan nås på cykel, så man ikke skal starte bilen eller autocamperen for at komme på tur. 

Hop på cyklen og kør i havnen 

Fra Kongensgade er der blot 1,5 km til Odense Havn, der blev anlagt i starten af 1800-tallet, og som i over 150 år har fungeret som industrihavn. I dag er det nye havnekvarter fyldt med kultur, spisesteder, genbrugsforretninger og et havnebad med sauna, der er åbent hele året. I det hele taget et aktivt område med minigolf, beachvolley, petanque og crossfit. 

Odense
Det summer af liv i havneområdet. 

Fodboldfabrikken er Odenses svar på egen strand med palmer og strandbar. Så hvis centrum bliver for varm på en solrig sommerdag, så er der ingen tvivl om, at havnen er et forfriskende alternativ. 

At rejse er at leve 

Dette citat kender vi alle og har det med ud i verden. Det passer perfekt til campingferie. Det er så simpelt sagt, men også meget rigtigt, hvis man elsker at rejse og opleve. Det kan man i Odense og er et virkelig godt bevis på, at man ikke behøver rejse langt væk. DCU-Camping Odense er et perfekt udgangspunkt for netop dette citat. 

DCU-Camping Odense – perfekt feriebase 

Campingpladsen er en af Danmarks hyggeligste bypladser, fordi naturen er så tæt på. Man mærker slet ikke byens pulsen, men vågner op til fuglekvidder og en høj himmel. 

Hvis man ikke kommer i eget telt, teltvogn, campingvogne eller autocamper, så er der hytter i forskellige prisklasser fra budget til luksus. Fra maj måned er campingpladsens pool et stort aktiv, og ellers er der hele året både legeplads, boldbane og miniby til de legesyge. Der er løbende aktiviteter på pladsen. 

Læs mere og find foto af hytter mm. på dcu.dk. 

Odense
DCU-Camping Odense er en perfekt base for oplevelser.

Andre oplevelser på Fyn 

Stige Ø – Halvø nord for Odense – 15 km 

Ditlevsdal Bison Farm – Europas største bisonfarm – 25 km 

Egeskov og Camping Outdoor Museum – 30 km 

Fyns Sommerland – 30 km 

 

Det sker i 2025 

Eventyrløbet 29. maj 

Heartland 12.-14. juni 

Tinderbox 26.-28. juni 

H.C. Andersen Festival 14.-23. august 

Odense Blomsterfestival 14.-23. august

Open

Øl og oplevelser med udsigt til fjorden

jens Grøn
FERIE
På kanten af skoven og med udsigt til Limfjorden ligger Nr. Nissum Håndbryg – stedet hvor hjemmebryg, tapas og camping går op i en højere enhed.

Tekst: Helle Midskov. Foto: Lasse Løndahl Henriksen & Privatfoto 

I år modtog Nr. Nissum Håndbryg ved Danish Camping Award prisen som årets autocamperplads. Hanne og Jens Bjørling Grøn fik overrakt prisen på Ferie for Alle i Herning af landsformand Anne-Vibeke Isaksen, Dansk Camping Union. En anerkendelse, der både glæder og motiverer. 

- Det betyder rigtig meget. Ikke mindst fordi det er autocamperne, der har været med til at forme stedet, siger Jens Bjørling Grøn og fortsætter: 

- Jeg tror, det er kombinationen, folk kan lide. At man kan parkere sin camper, få en god øl, lidt tapas og en tur i vildmarksbadet. Det er lidt anderledes, men det virker. 

lASSE
Landsformand Anne-Vibeke Isaksen, Dansk Camping Union, overrakte på Ferie for Alle prisen ”Årets autocamperplads 2025” til Jens og Hanne Bjørling Grøn. - Det er en anerkendelse, som vi sætter meget pris på, siger Jens Bjørling Grøn.

Spiller på flere strenge 

Det begyndte med en håndfuld vennepar, et bryggerlav og 25 liter øl ad gangen. I dag - godt over et årti senere - brygger Jens Bjørling Grøn op mod 15.000 flasker øl om året, driver en fuldt godkendt campingplads med 30 pladser og byder gæster velkommen til både ølsmagning, mad og afslapning i naturskønne omgivelser. 

- Jeg har altid spillet på flere strenge, siger Jens Bjørling Grøn, som i 2017 lagde jobbet som postbud bag sig efter 33 år for at leve drømmen ud om et lille bryggeri på landet. 

Jens Grøn
Selvom pladsen fik status af campingplads i marts, så er der ikke nogen pladser, som er ens. Det er helt med vilje, forklarer Jens Bjørling Grøn. 

En gård og en idé 

Historien om Nr. Nissum Håndbryg begynder egentlig længe før, øllene begyndte at gære. Jens Bjørling Grøn købte sin gård tilbage i 1986. Gennem årene blev stedet udbygget, og skoven, han selv plantede, har nu vokset sig stor omkring ejendommen. Men det var først i 2012, at idéen om at brygge øl for alvor tog form. 

- Vi meldte os ind i et bryggerlav, og efter nogle år med fire familier, der hyggede sig med ølbrygning i små mængder, begyndte det at tage fart. Det blev hurtigt for sjov og for alvor på én gang. 

I februar 2014 dannede han og tre vennepar officielt bryggeri, og siden er der brygget mange øl i det lille værksted, som efterhånden udviklede sig til et rigtigt mikrobryggeri. Øllene har navne som "Den korpulente brygger", "Frokost Blond" og "Grøn Jul". Mange af dem er blevet små lokale specialiteter. 

- Grøn Jul er postmandens favorit, også fordi vi jo sjældent får hvid jul herude, smiler Jens Bjørling Grøn. 

Jens grøn
- Vi begyndte at servere lidt øl og sandwich – trøffelmayo, Vesterhavsost, lokale 
råvarer. Det blev hurtigt populært, fortæller Jens Bjørling Grøn. 

Fra hobby til helhedsoplevelse 

Men for Jens Bjørling Grøn handlede det aldrig kun om øl. Det handlede om at skabe noget særligt. En helhedsoplevelse - hvor gode smage, hyggelige rammer og ægte nærvær kunne smelte sammen. Derfor begyndte han også at tilbyde brygkurser, hvor gæsterne selv er med i processen, rører i masken og får 12 flasker med hjem, som de har sat deres eget præg på. 

- Jeg har haft langt over 200 hold til brygkurser. Det giver noget helt særligt, når man har været med i hele processen - og får sit eget navn og billede på flaskerne, fortæller Jens Bjørling Grøn. 

Han kalder det ”oplevelsesbryggeri”. Og med kombinationen af hjemmelavet øl, lokalt inspireret mad og hyggelige omgivelser har det vist sig at være et hit. Hans kone Hanne Bjørling Grøn hjælper til i det omfang, hun kan, selvom hun har fuldtidsjob i en større virksomhed. 

- Vi er fælles om det her. Hanne er en stor del af det hele, understreger Jens Bjørling Grøn. 

Jens Grøn
Der er brygget øl på gården i det lille bryggeri siden 2014. Øllene har mange sjove navne. 

Camping med kant 

Det, der for alvor fik hjulene til at rulle, var dog noget andet - det var nemlig autocamperne. I 2020 - i skyggen af corona - kom hele 790 autocampere forbi det lille bryggeri i udkanten af Nr. Nissum. Folk ville ud, opleve noget, og pludselig opdagede mange den unikke kombination af øl, mad og natur, der ventede her. 

- Vi begyndte at servere lidt øl og sandwich - trøffelmayo, Vesterhavsost, lokale råvarer. Det blev hurtigt populært. Jeg havde slet ikke regnet med, hvor meget det ville vokse, siger Jens Bjørling Grøn. 

Siden er der kommet flere faciliteter til. Det er gæstehytter, en luksus-shelter og ikke mindst det såkaldte Relax-område, som består af bjælkehytte med plads til fællesspisning, brændeovn, vildmarksbad, saunahytte, koldtvandskar og badeværelse - alt sammen med udsigt til sø og skov. 

I marts opnåede Nr. Nissum Håndbryg lidt af en milepæl. Jens og Hanne fik tilladelse til at drive Nr. Nissum Håndbryg som en campingplads med 30 pladser. Dermed er Nr. Nissum Håndbryg både for autocampere og campister med campingvogne og telte. - Det er stadig småt og enkelt, men der er styr på faciliteterne. Og det er også lidt det, folk kan lide. Det nære, det personlige, og at der ikke er to pladser, der er ens, forklarer Jens Bjørling Grøn. 

Jens Grøn
Der er Relax-område, som består af bjælkehytte med plads til fællesspisning, brændeovn, vildmarksbad, saunahytte, koldtvandskar og badeværelse - alt sammen med udsigt til sø og skov.

Et sted - man kommer igen 

Stedet har udviklet sig til et samlingspunkt. Der holdes påskefrokoster, sankthansaftener med fællessang og julearrangementer. 

- Vi har nogen campister, der har været her over 20 gange. Det er jo helt vildt. Og det er dét, der giver lysten til at fortsætte, forklarer Jens Bjørling Grøn. 

For Jens Bjørling Grøn handler det i sidste ende om at skabe noget, der giver folk en oplevelse, som de kan tage med sig videre. Det er derfor, han bliver ved. 

- Jeg havde aldrig forestillet mig, det ville gå så godt. Men det føles helt rigtigt. Vi tænker i muligheder for hele tiden at udvikle og spille på flere strenge, fortæller Jens Bjørling Grøn. 

Jens Grøn
Det var i 2012, at idéen om at brygge øl for alvor 
tog form. 

Fakta om Nr. Nissum Håndbryg: 

- Beliggende på Pilgårdvej 12, Nr. Nissum, 7620 Lemvig 
- Officielt godkendt campingplads med 30 pladser 
- Relax-område med sauna, vildmarksbad og bjælkehytte 
- Bryggeri med over 15.000 flasker om året 
- Mulighed for ølsmagning, brygkurser, tapas og arrangementer 
- Brygkits kan købes - Øl-sortiment inkluderer bl.a. Aronia Red Ale, Camper Ale, Lidenlund lager og Grøn Jul 

Open
Emneord

Istrien i Kroatien holder stadig

Istrien
FERIE
Istrien har over 70 dejlige campingpladser.

Tekst Anne-Vibeke Isaksen

Foto Rasmus Schønning og Anne-Vibeke Isaksen

Når sommerferien kalder, så gør Sydeuropa også. Sådan er der i hvert fald mange, der har det, og det er med god grund.

Hele bæltet fra Istrien i Kroatien til Middelhavets solbeskinnede kyster har et hav af campingpladser og ferieoplevelser til både dig, der vil køre efter næsetippen, og dig, der vil booke hjemmefra. 

Faktisk kan man på mange måder køre helt til Kassel bakker, før man beslutter sig for, om man vil mod øst eller vest.

Populær i årtier 

Kroatiens campinghjerte og mest besøgte region er uden tvivl Istrien, hvor der er over 70 campingpladser. 

Istrien har været populær i årtier og selvom der ikke længere er den store prisforskel i forhold til Norditalien, så valfarter danskerne stadig til området. 

Campingpladserne ligger som perler på en snor og varierer fra store resorts ved havet til mindre hyggelige pladser på landet. 

Klimaet er sommeren igennem begunstiget af en bagende sol fra en skyfri himmel, og i baglandet venter der uberørt natur. 

Byerne langs kysten er historiske perler.
Dejligt klima og rent vand lokker mange turister til Istrien. 

Imponerende Rovinj 

Byerne langs kysten er historiske perler. En af de smukkeste byer på Istrien er byen Rovinj, der blev anlagt på en kuperet ø i 1763. Øen er siden hen forbundet med fastlandet, og halvøen fungerer som et smukt pejlemærke i hele området. Katedralen Skt. Euphemia fra 1736 står højt hævet på en bakketop, midt i byen. Den smukke barokkirke er bygget i hvidt marmor. 

Istrien
Det 60 meter høje klokketårn er et betagende syn. 

På toppen af det 60 meter høje klokketårn troner en kobberstatue af martyren Euphemia, der er byens skytsengel. 

Byen er oplagt til slentreture i de smalle bakkede gader med små spisesteder og brugskunst. Det lokale marked og havnefronter oser af feriestemning. 

Istrien
De små markeder byder på masser af fristelser. 

Byer som Umag, Porec, Novigrad og Pula kan i den grad også anbefales. 

5 fine oplevelser på Istrien 

  • Verdens mindste by Hum
  • En tur på havet f.eks. til Limski Kanal
  • Fiskemarked i Novigrad
  • Det romerske amfiteater i Pula   
  • Trøffelbyen Motovun i bjergene 
Istrien
Det romerske amfiteater i Pula er en stor oplevelse. 

5 forskellige campingpladser 

  • Camping Park Umag – tæt på både hav og by
  • Valamar Camping Lanterna – en af Europas største campingpladser med ALT
  • Camping Polari – campingresort lige ud til havet syd for Rovinj
  • Camping Polidor Resort – måske verdens mest charmerende campingplads
  • Camping Bi-Village – tæt på Pula og lige ud til havet
Open
Emneord

På vej mod nye oplevelser med autocamperen

Dupont
FERIE
Martin og Helle sætter kurs mod Storbritannien - med tid til omveje og uventede møder.

Tekst: Helle Midskov. Fotos: Dupont 

Lige inden afrejse talte vi med Martin og Helle Dupont i Odense. De var ved at pakke deres helintegrerede Carthago Malibu-autocamper til deres femte store rejse. Det er en otte uger lang tur gennem England og Skotland. Turen er i store træk planlagt, men som altid med plads til afstikkere og oplevelser, der dukker op undervejs. 

- Vi vil helst ikke have drejebogen for detaljeret, så vi går glip af de små muligheder, fortæller Martin Dupont, der har arbejdet som kørelærer i mange år og er uddannet politibetjent. 

Dupont
 Det fynske favoritsted, Fænø sund med udsigt til marsvin, hvis man er opmærksom. Foto: Martin Dupont

Det frie liv 

Det hele begyndte med en drøm om frihed. 

- Det bunder egentlig i et ønske fra min side om at prøve det her frie liv og få de oplevelser, der kommer på vejen, siger Martin Dupont. 

For otte år siden lejede han og hustruen en autocamper og kørte mod Normandiet. 

Turen blev en øjenåbner - ikke mindst fordi det blæste og var koldt ved Mont-Saint-Michel, og de hurtigt opdagede, at de havde lagt for mange kilometer og for få hvil ind. Næste stop var et område i det centrale Frankrig, hvor Tour de France-feltet ofte passerer, og her fandt de for alvor ind i deres rejserytme, som de har holdt fast i lige siden på de lange ture. 

- Vi aftalte kortere dagsetaper, roligere tempo og mere tid til at opleve, fortæller Martin Dupont. 

Et besøg hos venner nordvest for Marseille cementerede lysten til at fortsætte livet som campister, og det har de ikke fortrudt siden. 

Dupont
Helle og Martin Dupont blev enige om, at selvfølgelig skulle de have Dupont & Dupont bag på vognen. For det er Helle og Martin Dupont på tur. Det har givet anledning til mange snakke med folk, de ikke kender, som nu kan genkende vognen og som gerne vil høre, hvorfor de har valgt de to tegneseriefigurer fra ”Tintin”, som godt nok hedder Dupont & Dupond. Foto: Martin Dupont

Sommerhus på hjul 

Efter turen i lejet autocamper og en længere pause besluttede de sig for at investere i deres eget rullende sommerhus. Valget faldt på en Carthago Malibu, en skandinavisk model med masser af lys, lange senge, og som kan bruges året rundt. Ved købet af autocamperen filmede de f.eks. alle instruktioner, så de altid kan finde svar, hvis noget driller. 

-  Vi brugte det første halve år på at lære autocamperen at kende med små ture rundt herhjemme. Danmark kan virkelig noget hele året rundt, siger Martin Dupont. 

Dupont
 San Marina i Italien. Her ved forsvarsværket på borgen med udsigt over oplandet. Foto: Martin Dupont 

Aktiv ferie i eget tempo 

Autocamperlivet handler ikke kun om at køre. 

Parret har altid cyklerne med og tager på mange ture rundt i de nærliggende landsbyer, når de er af sted. Nogle gange tager Martin også på længere cykelture. 

- Jeg spænder hjelmen og cykler rundt i områderne, mens Helle snører løbeskoene. Det er den bedste måde at komme helt tæt på et sted, fortæller Martin. 

Dupont
 Martin er klar til at besejre "bjerget" op til Haut-Koenigsbourg. Foto: Helle Dupont

Rejserne har bragt dem gennem det meste af Europa, og de har en privat Facebook-gruppe, hvor de dokumenterer hver tur med billeder, videoer og tekniske tips. Forud for hver tur bruger de også tid på research. 

- Vi taler om, hvilke områder der er spændende, hvad vi gerne vil se - museer, vinområder, historiske steder, forklarer Martin Dupont. 

På tværs af landegrænser 

Første lange rejse i egen autocamper gik ned gennem Tyskland og til Italien. Det italienske vejnet og de mange kilometer blev en udfordring, og de tog en uge ved Gardasøen for at trække vejret og slappe af. Senere ventede en tur til Nordkap. De kørte via Sverige og op mod Alta, 175 km fra Nordkap. 

Dupont
Destination Nordkap nået. Helle i ly under Nordkap-globusen. - Der var kun tre offroadere foruden os på plateauet, fortæller Martin. Foto: Martin Dupont

- Vi havde købt isoleringsmåtter og vinterdæk. Men sne og smalle norske veje i april-maj gav lidt sved på panden - selv for en kørelærer, griner Martin. 

De fik dog en fantastisk oplevelse med nordlys og museumsture. Men i erkendelse af, at de ikke kunne nå at se, alt det de gerne ville, tog de et par år senere en anden stor tur til Norges vestkyst, hvor smalle veje og storslået natur satte dagsordenen. 

Dupont
 "Helvede". Norge og fantastiske fjelde. Alting var frosset til, så parret så ikke vandfald på denne tur, men flot og frisk natur. Foto: Martin Dupont 

Sidste års tur gik gennem Tyskland, Liechtenstein, forbi Schweiz, hvor den vinterklædte camper blev parkeret en uge for at nyde de gode pister i Samnaun, inden turen gik videre gennem Frankrig til Spanien, Gibraltar, inden turen gik videre til Portugal. Turen bød på en Pandoras æske af oplevelser og kontraster. 

Dupont
Helle og Martin Dupont har ikke fortrudt, at de har købt sommerhus på fire hjul, som de kalder autocamperen. De forsøger at komme så meget af sted, som det er muligt. De nyder god mad og et glas vin til, når det er muligt. Foto: Helle Dupont

En rejse til Spanien og Portugal 

Barcelona med den fantastiske katedral og Valencia bød på kultur og madoplevelser, mens de indre egne af Spanien åbnede for uventede historiske byer med romerske ruiner og fantastisk natur. 

- Marbella var en skuffelse. Hundredvis af autocampere var stuvet sammen. Vi søgte ind i landet og fandt nogle fantastiske, rolige steder, fortæller han. 

Gibraltar derimod var, til trods for at området ikke er særligt stort, en utrolig oplevelse, med fantastisk kultur og historie, som Helle og Martin oplevede til fods. 

I Portugal boede de på en lille, primitiv, men hyggelig campingplads omgivet af hække, med adgang til vandrestier og golfbaner. 

Dupont
Saint-Hippolytes vinmarker, Haut-Koenigsbourg - og klar til middag. Foto: Martin Dupont

Storbritannien venter 

I skrivende stund er de i fuld gang med deres otte uger lange forårstur. Fra Calais i Frankrig tager de toget gennem Eurotunnelen til Folkestone og begiver sig langs Englands sydkyst, videre til Wales og op i de skotske højlande med Edinburgh Castle og Glasgow som mål. 

- Jeg har været i London et utal af gange, men aldrig rigtig set England, så da vi mødte nogen fra Skotland og Wales på en golftur i Tyrkiet, aftalte vi at besøge undervejs, fortæller Martin. 

Dupont
Ægteparret bruger en del tid på research før de tager af sted, så de har en ide om, hvad det er, de gerne vil se. De cykler meget rundt og de vælger også ofte at gå rundt. Foto: Martin Dupont

Overslag 

Forud for hver tur har de også et overslag over, hvad turen vil koste. De går ikke op i, at tallene skal passe 100%. 

- Vi regner med cirka 10.000 kr. til pladser, 10.000 kr. til diesel, og maden laver vi for det meste selv. Vi kan godt lide at gå ud at spise og prøve noget lokalt, men vi vil nok helst sidde udenfor ved camperen, slå markisen ud og nyde et godt glas vin, siger Martin Dupont, som har lovet at fortælle om turen og spændende steder, når de kommer retur. 

De drømmer allerede om, hvor næste tur kan gå hen. Her er Australien i en lejet autocamper et godt bud, men det kan nå at blive ændret. 

Fakta: Martin og Helles fem store ture 

- Normandiet og Sydfrankrig: Lejet autocamper, tur gennem Flensburg til Normandiet og videre mod Marseille. 

-  Tyskland og Italien: Gardasøen, Napoli, Pompeji, Parma og Bologna. Hjem via østkysten og San Marino. 

- Nordkap: Kørte via Sverige, oplevede nordlys og norske fjelde i april, inden turen gik hjem via Finland og Sverige. 

- Spanien, Schweiz og Portugal: Barcelona, Valencia, en uge på ski i Schweiz, golf og naturcamping i Portugal. 

- Norges vestkyst: Op til Bergen, gennem fjorde og smukke fjelde. 

Gode råd og erfaringer 

- Brug det første stykke tid på at lære autocamperen at kende. 

- Optag instruktioner og tekniske forklaringer på video. 

- Planlæg maksimalt 250 km kørsel om dagen. 

- Selv om autocamperen er stor, kan man komme "alle steder". 

- Vælg overnatningssteder med omtanke. 

- Lav budget og hold styr på udgifter til diesel, mad og pladser. 

- Respektér lokale regler. 

- Brug tid på research før hver tur. 

Open

Danmark hitter som campingland

Undersøgelse
DCU
I en undersøgelse foretaget af Dansk Camping Union svarer godt halvdelen, at de påtænker at holde årets campingferie i Danmark.

Hvor planlægger du at campere denne sommer? 

Det spørgsmål har Dansk Camping Union stillet til dem, der hver uge modtager DCUs nyhedsbrev, og blandt dem svarer hele 52 %, at de forventer at holde sommerferien 2025 i Danmark. 

Andre lande, der også hitter i besvarelserne, er Tyskland, Italien og Frankrig, hvor henholdsvis 9,8 %, 9,2 % og 8,4 % af deltagerne agter at holde campingferie denne sommer. 

Mange bestiller tidligt 

Undersøgelsen viser, at næsten 38 % af dem, der har svaret, allerede har bestilt ferien, mens 23 % svarer, at ferien er planlagt, men endnu ikke er bestilt. 22,5 % svarer, at de næsten har planlagt sommerferien, mens cirka 17 % endnu ikke har taget stilling til, hvor sommerferien går hen i år.

Beliggenhed er vigtig

Undersøgelse
DCU-Camping Aarhus - Blommehaven ligger tæt på både by og strand, som er noget af det, campisterne prioriterer ved valg af campingplads. 

Cirka 36 % af de adspurgte peger på beliggenheden som det vigtigste for deres valg af campingplads, f.eks. at pladsen har en god udsigt, eller at den ligger tæt på en strand. 

Undersøgelse
DCU-Camping Åbyskov Strand på Sydfyn har for nylig fået helt nye servicebygninger.

 Lidt flere, næsten 39 %, svarer, at for dem er rene  faciliteter som toilet- og badeforhold de vigtigste faktorer, når de skal vælge campingplads.

Oplevelser i nærheden af campingpladsen som f.eks. by, attraktioner og ferieparker har betydning for cirka hver femte i undersøgelsen. 

Undersøgelse
Kronborg, der ligger i nærheden af DCU-Camping Hornbæk, er på UNESCO's liste over kulturarv.

Trefjerdedele af de adspurgte svarer, at de skal holde sommerferien sammen med en partner. 

Næsten 88 % af dem, der har svaret i undersøgelsen, camperer i campingvogn, mens cirka 7,6 % overnatter i autocamper. 

Undersøgelse
Flertallet af dem, der har deltaget i undersøgelsen, camperer med campingvogn. 

De resterende fordeler sig stort set ligeligt mellem hytte, telt og teltvogn.

I alt 369 personer har deltaget i undersøgelsen. 86 % af dem er enten i aldersgruppen 60-69 år eller 70+.

Open
Emneord
Meld dig ind

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 19 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • 20% rabat på hytter i lavsæson
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her