Forteltet

FORSIKRING

Tyveri fra forteltet – hvordan er du dækket?

Får du stjålet ejendele fra campingvognens fortelt, er det ikke altid, at du kan få det dækket af dit forsikringsselskab. Det kommer an på, hvilke ting der er tale om, og så er der forskelle fra selskab til selskab.

Tekst Stina Askholm Mellerup 

Foto Lasse Løndahl Henriksen

Mange bruger forteltet som en forlængelse af livet i campingvognen, hvor der bliver spist aftensmad, læst bøger og set fjernsyn om aftenen, og hvor overtøj og andre ejendele bliver opbevaret, fordi pladsen i vognen måske er for trang. 

Ikke alt dækkes

Den hyggelige campingferie kan dog hurtigt gå hen og blive afløst af frustration, hvis du vender retur til forteltet og finder ud af, at kaffemaskine, fjernsyn, tøj eller andre ejendele er blevet stjålet, mens du har været på tur eller været oppe at vaske op. Det er nemlig ikke alt, som bliver dækket af din forsikring. 

- Man kan tale om to typer af tyveri – simpelt tyveri og indbrudstyveri. Indbrudstyveri er, når der er tale om tyveri fra en forsvarligt aflåst bygning, f.eks. et hus, og det kan et fortelt ikke være, også selvom der er sat en hængelås på lynlåsen. Derfor vil tyveri fra et fortelt altid blive betegnet som simpelt tyveri, og her gælder nogle begrænsninger på dækningen, fortæller Anne Garde Slothuus, der er forsikringsekspert hos Forsikringsoplysningen under brancheforeningen Forsikring & Pension. 

Hun fortsætter: 

- Ved simpelt tyveri får du som udgangspunkt ikke dækket særlige værdigenstande og såkaldt tyvetækkelige ting som f.eks. smykker, penge eller en meget dyr taske. I nogle forsikringsselskaber kan der også være krav om, at elektronik som mobiltelefoner, fjernsyn eller bærbare computere ikke må have været synligt udefra, hvis de skal blive dækket ved tyveri fra fortelt. Der kan også være krav om, at du skal have forsøgt at gøre det svært for tyven ved at have sat en hængelås på forteltet. Det kan også være et krav, at der er tegn på voldeligt opbrud af teltet. Derfor vil jeg altid anbefale, at du tjekker betingelserne hos dit eget forsikringsselskab for at være sikker på, hvad der gælder for dig. 

Forskel på forsikringer 

Inden for kategorien simpelt tyveri skal du også være opmærksom på, hvilken type forsikring som dækker hvad. 

- Din almindelige indboforsikring dækker simpelt tyveri af de ting, som du tager med frem og tilbage fra dit normale sikringssted, altså dit hus eller din lejlighed. Det gælder eksempelvis tøj, toiletsager og lignende. Alt andet indbo, der normalvis befinder sig fast i campingvognen eller forteltet, f.eks. service, campingmøbler, grej, grill og andet inventar, skal dækkes af et tillæg til kaskoforsikringen i din campingvognsforsikring. Hvis grillen er én, som du tager med frem og tilbage fra dit hus eller lejlighed, vil den blive dækket af din indboforsikring. Normalvis vil tillægsforsikringen automatisk indgå i din kaskoforsikring, men tjek med dit forsikringsselskab – og sørg også for at tjekke, at forsikringssummen svarer til værdien af dit indbo, siger Anne Garde Slothuus fra Forsikringsoplysningen. 

Forteltet
Tjek altid med dit forsikringsselskab, hvordan du er dækket i tilfælde af indbrud i forteltet. Betingelserne kan variere fra selskab til selskab.  

Hun fortæller endvidere, at der kan være krav om beboelse af campingvognen, for at du er dækket ved simpelt tyveri fra forteltet. 

- Hvis du eksempelvis er fastligger og kun opholder dig på campingpladsen i weekenderne, er det ikke sikkert, at du er dækket, hvis der sker tyveri af dine ejendele fra forteltet i løbet af ugedagene. Hos nogle selskaber er du dækket i ubeboede campingvogne og fortelte, hvis du har sat en hængelås på forteltet. Så igen handler det om at tjekke det enkelte selskabs betingelser for at være på den sikre side. 

Forsikringsekspertens bedste råd 

  • Uanset, hvordan du er dækket, er det altid en god idé at låse sit fortelt. Det vil alt andet lige gøre det sværere for en eventuel tyv at bryde ind i forteltet.
  • Lad være med at lade dyre værdigenstande ligge fremme i forteltet, så du frister svage sjæle, når du ikke er til stede.
  • Tjek altid med dit eget forsikringsselskab, hvordan du er dækket, da det kan variere fra selskab til selskab.
Meld dig ind

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 19 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • 20% rabat på hytter i lavsæson
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her