Legacy tid
248

Ferie og frihed på to hjul i Sverige

Sverige, cykelrute, VisitSweden
Rejseinspiration
Tag på cykelferie i Sverige og nyd de mange naturskønne cykelruter.

270 kilometer svensk cykelparadis giver første parket til varieret natur med glitrende søer, saltvand til næseborene ved de have, man passerer, og masser af hektar jord med æbleplantager og blomstrende enge, som vi kender dem bedst fra Brødrene Løvehjertes Nangijala.

 

Cykelferie på den ukomplicerede måde

Mere end 80 % af ruten er belagt med asfalt og er så godt som bilfri. Sydostleden er en nyere kvalitetscykelrute. Sydostleden snor sig fra Växjö i Småland til Simrishamn i Skåne – eller i den anden retning, hvis man ønsker det.

– Vi ved, at danskerne er begejstrede for cykling, og at cykleferie er en dejlig form for aktiv ferie, uden at det behøver være vildt avanceret eller kompliceret. Man kan tilbagelægge de kilometer, man ønsker, og tage alle de hvil, man har brug for.

På Sydostleden cykler man herudover forbi det ene stykke smuk, svensk natur efter det andet, og Sydsverige viser sig fra sin allerkønneste side, fortæller Anna Kron Boysen, PR Manager i VisitSweden. 

Ruten går fra Växjö mod søen Åsnen, som står for at blive udpeget til Sveriges næste nationalpark. Herefter cykler man ad små landeveje i Småland og igennem dybe skove og forbi de traditionelle, røde gårde.

Og vil man fiske lidt i en af de bedste fiskesøer i Sverige, kan snøren kastes ud i Mörrum Kronolaxfiske. Herefter passeres Kristianstads Vattenrike, som er et beskyttet vådområde med et rigt fugleliv og mange fiskearter.

Siden 2006 har vandriget været et UNESCO-beskyttet biosfærereservat, som også kan nydes fra sadlen. Man passerer kridhvide strande og foranderlige klitlandskaber ved Ålakusten i Åhus og videre ned gennem de store æbleplantager i Kivik. 

Man kan selv vælge, hvor stor en del af Sydostleden, man begiver sig ud på og i hvilket tempo, den skal tages i. Der ligger adskillige Bed & Breakfasts, campingpladser og små, skønne hoteller langs ruten, som man kan nyde en nats ro på. 

Se mere Sydostleden her
 

Cykelferie i Sverige


Flere cykelmuligheder i Sverige

Kattegatleden
Kattegatleden er en 370 kilometer lang cykelrute mellem Helsingborg og Göteborg, og størsteparten af ruten er asfalteret.

Ti svenske kommuner er gået sammen om at skabe Kattegatleden, og de er: Helsingborg, Höganäs, Ängelholm, Båstad, Laholm, Halmstad, Falkenberg, Varberg, Kungsbacka og Göteborg, og det er også de områder, man kører igennem.

Kattegatleden var Sveriges første nationale cykelrute, og denne har tilmed en helt unik beliggenhed ved vestkysten. Cykelryttere skal blot følge røde og hvide skilte med nummer 1 påtrykt, og så forbliver man på den smukke rute. 

Cykelruten kører mellem Helsingborg i syd og Göteborg i nord, hele vejen igennem Halland. I stil med Sydostleden kan man køre den længde og etape, man ønsker, og man kan starte på ruten, hvor man finder den mest spektakulær eller interessant.

Kattegatleden giver en række store – og små – oplevelser ud over cykelturen. Et fantastisk kystlandskab med nærhed til smukke sandstrande og fine udsigtspunkter er bl.a. det, man kan glæde sig til. Herudover kører man igennem maleriske, små, gamle fiskerlandsbyer og hyggelige byer.

I løbet af turen vil man også passere flere historiske steder, som kan være interessante for en selv og også poderne – hvis de er med. 

God svensk mad og komfort

Der er caféer og restauranter på hele ruten, og mange af stederne serveres de lokale svenske råvarer.

Når benene synes ømme, er der – som på Sydostleden – et hav af forskellige overnatningsmuligheder at vælge imellem – alt fra campingpladser og Bed & Breakfasts til hoteller.

Der er også mange kurbade og badehoteller langs kysten, hvor man kan få hjælp til både ømme led og muskler eller bare nyde det for en stund, inden cykelturen går videre.

Man kan endda få transporteret sin bagage fra A til B, hvis man ønsker det, så en endnu højere grad af komfort opnås.

Se mere om Kattegatleden her

Open
72626
72655
72704
72868
Emneord

Den elegante storby - Stockholm

Stockholm
Campingferie
Er det første gang, du skal campere i udlandet, er Stockholm et glimrende sted at begynde. Byen er en vidunderlig blanding af natur, historie og kultur, og så ligger den i overkommelig køreafstand fra Danmark.

Af Torben Brandt

Det kan bogstavelig talt være grænseoverskridende første gang at krydse den danske grænse i autocamper eller med camping-/teltvogn på krogen.

Hvis du gerne vil til udlandet, men alligevel ikke for langt væk, er Stockholm et godt begyndersted. Byen er lidt overset, fordi det ligger dybt i mange danskeres dna at vende næsen mod syd, når ferien kalder. Stockholm har imidlertid masser at byde på, uanset om man er til kultur, natur, historie eller shopping. Den er samtidig let at komme til, for vejene derop er ikke ret trafikerede, og du kan komme dertil på en enkelt dag.

 

Omringet af vand

Det er svært at imponere danskere, når det kommer til vand og øer, men Stockholm er rigtig godt med på vandvognen. For byen er omringet af vand og består af hele 14 øer, hvilket sætter sit tydelige præg på hovedstaden. Stockholm bliver ikke mindre attraktiv af at blive set fra vandsiden via turistbåde eller ved at stige om bord på en af de små både og færger, der i fast rutefart transporterer stockholmere og turister rundt.

 

Stockholm, Sverige

 

Overvej toget

Der ligger flere campingpladser i udkanten af Stockholm – eksempelvis Bredäng Camping 14 km sydvest for centrum. Der er offentlig transport tæt ved pladsen, fordi Stockholms Tunnelbana – et metrosystem med cirka 100 stationer, hvoraf de 75 findes i forstæderne – ligger i nærheden.

Er du ikke fan af offentlig transport, kan du selv køre til byen. I nærheden af det smukke Stockholms Stadshus (byens rådhus, red.) kan man eksempelvis parkere en hel dag for 150 svenske kroner, svarende til cirka 107 danske kr.

Når du er færdig med at nyde stadshuset, kan du passende spadsere over den nærliggende Centralbron, hvor adskillige små bænke er placeret helt ude ved rækværket, så man kan holde små pauser og nyde udsigten over vand og by.

Stiger du af broen ved Riddarholmen, kan du se den fine Riddarholmskyrkan, ligesom en herlig statue af den folkekære visesanger og nationalskjald, Evert Taube, er placeret helt ned til vandet med det smukke rådhus i baggrunden.

 

statue, Evert Taube, Stockholm, Sverige

 

Klokkespil med Pippi Langstrømpe

Herfra er der ikke mange meter til Gamla Stan, Stockholms gamle bydel, hvor smukke huse ligger side om side på snævre, brostensbelagte gader, der giver den besøgende følelsen af at være flere hundrede år tilbage i tiden. Området er fyldt med restauranter, caféer, butikker og naturligvis turister, så indstil dig på at få selskab.

Da den verdensberømte børnebogsforfatter, Astrid Lindgren, i 2002 blev begravet, skete det fra den smukke katedral i Gamla Stan. 16 år efter Astrid Lindgrens død er det en lidt surrealistisk oplevelse at gå rundt i Gamla Stan, mens kirkens klokker spiller ”Her kommer Pippi Langstrømpe” – titelsangen fra Astrid Lindgrens måske bedst kendte børnebogsfigur. Så ved man, at man er i Stockholm, og at den fantastiske forfatters værker ikke bliver glemt foreløbig.

Har man hang til Astrid Lindgren, er der i øvrigt mulighed for at besøge hendes lejlighed i Dalagatan 46, der i 2015 blev åbnet for offentligheden. Her skrev hun nogle af sine bedst kendte værker, og hun boede her frem til sin død.

 

Gamla Stan, Stockholm, Sverige

 

Det kongelige slot

I Gamla Stan ligger også Kungliga Slottet, et barokslot med 600 værelser og flere museer, der er åbent for offentligheden.

Passer det i tidsplanen, kan det anbefales at se et vagtskifte, der afviger en del fra det danske. For i Stockholm kommer soldaterne, der med svensk fokus på ligestilling naturligvis består af både mænd og kvinder, løbende med halvhøje knæløftninger for at afløse deres kolleger. Vagtskiftet foregår på hver- og lørdage klokken 12.15, mens det om søndagen er 13.15.

Den kongelige familie bor dog ikke på slottet i Gamla Stan. Deres permanente bopæl er på Drottningholm Slott i byens vestlige del, hvor man kan komme til enten i bil, bus eller med udflugtsbåd fra byens centrum. Slottet er optaget på UNESCO’s verdenskulturarvsliste og ligger smukt ned til søen Mälaren. Det er et populært udflugtsmål for både lokale og turister, der ynder at slappe af i de smukke haver og grønne områder, slottet er omgivet af.

 

Kungliga Slottet, Stockholm, Sverige

 

Et velbevaret museum

Vasamuseet er en anden af Stockholms store seværdigheder, du ikke må snyde dig selv for. Det ligger på øen Djurgården lige efter Djurgårdsbron og er Skandinaviens mest besøgte med mere end en million gæster om året.

Vasamuseet handler om skibet Vasa, der skulle have været et af den svenske flådes flagskibe, men efter byggeriet var påbegyndt, blev tegningerne ændret, så skibet fik langt flere kanoner end normalt fordelt på to kanondæk. Resultatet var, at skibet blev for tungt i toppen, og trods rolige vindforhold forliste det på sin jomfrurejse i august 1628 kort efter at have forladt havnen i Stockholm.

Da det i 1961 blev hævet efter 333 år på Østersøens bund, viste det sig at være meget velbevaret. Det skyldes, at de pæleorme, der normalt æder forliste træskibe, ikke findes i Østersøen på grund af det lave saltindhold. Ud over skibet lykkedes det også at bjærge mere end 14.000 løse genstande, heraf 700 skulpturer.

Det menes, at mellem 30 og 50 ud af de i alt 150 ombordværende gik ned med skibet. Nogle af dem er ”genskabt” i skikkelse af meget livagtige modeller, der er placeret rundt på skibet, og som bidrager til at gøre det til en stor oplevelse at gæste museet. 

 

Svenske verdensstjerner

Og når du alligevel er i gang med museerne, kan du passende gå de cirka 650 meter fra Vasamuseet til ABBA-museet, der åbnede i 2015 og ligger på Djurgårdsvägen. Her kan du få et indblik i den svenske supergruppes liv og karriere, der for alvor tog fart med sejren i det internationale Melodi Grand Prix i 1974 med sangen Waterloo, og som sluttede i 1982, hvor bandet gik i opløsning. På de få år formåede ABBA at blive det næstbedst sælgende band i verden og efterlade sig en perlerække af hits, som verden fortsat synger med på.

 

Drag fordel af lav svensk krone

Når I ikke magter flere kulturelle oplevelser, kan I passende koble af med lidt shopping. Bedst kendt er den lange Drottninggatan, hvor der både er svenske og internationale kæder for enhver smag og pengepung at boltre sig i. Er man til shopping i den dyre ende, skal man søge mod Biblioteksgatan, hvor luksusbutikker som Gucci og Prada holder til, men hvor der dog også findes lidt mere jordnære forretninger. Som dansker er svensk shopping ekstra gunstig i øjeblikket, hvor den svenske kronekurs betyder, at 100 svenske kroner kun koster cirka 69,50 danske (juli 2022).

 

Riddarhuset, Gamla Stan, Stockholm, Sverige

 

Sådan kommer du dertil

Fra København er der cirka 650 km til Stockholm. Selvom motorveje sjældent er den store oplevelse, er turen op gennem Sverige ad E4 via Jönköping til Stockholm faktisk en ganske smuk tur, hvor man undervejs passerer en række store skovområder.

Har du god tid, kunne et alternativ være at køre mod Stockholm ad den svenske østkyst med indlagte stop i f.eks. kystbyen Kivik, der er kendt for sine strande og æbleproduktion, og videre til Kalmar, som ligger ud for Øland. Fra Kalmar er der godt 400 km til Stockholm.

Bor du i Midt- eller Nordjylland, er den hurtigste vej til Stockholm via færgen fra Frederikshavn til Göteborg. Fra Göteborg er der cirka 470 km til Stockholm via Jönköping.

Open
Emneord

Sveriges nyeste campingkæde

Ekerum Camping, Öland, campingplads
Sverige
Grönklittsgruppens satsning på campingpladser startede i 2016 under navnet Svenska Campingpärlor. I dag er der ni campingpladser i kæden, fra Ansia i Lycksele til Ekerum på Öland.

Grönklittsgruppen er en af Sveriges hurtigst voksende turismevirksomheder og byder på både camping, forlystelsesparker og skisportssteder. Fælles for alle campingpladser i kæden er, at de er naturskønne og ligger smukt nær vand. På campingpladserne er der mulighed for indkvartering i campingvogn, autocamper, forskellige typer hytter, vandrerhjem, telte og på nogle endda hoteller. På alle campingpladser er der en bred vifte af aktiviteter og oplevelser. Kæden har ambitionen om at vokse sig større i fremtiden.


Følgende campingpladser indgår i Svenska Campingpärlor

Ansia Resort i Lycksele
Orsa Camping 
Mora Camping
Rättviks Camping
Siljansbadets Camping
Sunne Camping
Duse Udde Camping i Säffle
Gränna Camping 
Ekerum Camping på Öland

 

Læs mere om Grönklittsgruppen og Svenska Campingpärlor

Open
Emneord

Med naturen som legeplads i Sverige

Värmland, Sverige, aktiv ferie, kano, hytte på sø
Rejseinspiration
Klap en elg, byg en tømmerflåde og bo i en trætop. Värmland i det midt-vestlige Sverige byder på mange skønne oplevelser med naturen.

Tekst: Line Jakobsen

Sluk mobilen, find dit indre legebarn frem og nyd livet i Sveriges smukke natur. Her får du idéer til nogle spændende steder og aktiviteter i Värmland-området.

Bo i pagt med naturen
Naturbyn er en hytte- og oplevelsesby, som findes midt mellem fyrretræer i en stille bugt ved Eldansøen i Långserud. Der er ren back-to-nature-stemning, og alle hytter har udsigt til den smukke, stille sø. Der findes to trætophytter, som er bygget oppe i træerne; andre hytter ligger spredt rundt om søen, og så er der en flydende hytte på søen, som kun kan nås med kano. I alt er der plads til 18 overnattende i hytterne, men der kan også oprettes sovepladser i den store bålhytte. 

Som navnet antyder, så kører Naturbyn på naturlig energi, så lyset stammer fra olielamper og levende lys, der er brændeovne i alle hytterne, og toiletterne findes i et lille skur, hvor du kan vaske hænder med vand fra en dunk på siden af skuret. Vand fås i øvrigt fra en naturlig kilde, og mad kokkereres over bål, hvorefter det indtages i den store bålhytte med stearinlysekroner i loftet. Skal du i bad, fyrer du også op for ilden og får på den måde varmt vand i bruseren. 

Ejeren Thomas Peterson købte grunden for 18 år siden og har selv bygget alt i Naturbyn. Træet er omdrejningspunktet for alt, ikke kun hytterne, men også alle senge, borde, stole, bænke og ikke mindst vildmarksbadene og saunaen ved søbredden. Der findes ikke meget skønnere end at tage en iskold dukkert i søen for derefter at løbe op i de dampende trækar eller saunaen og få varmen med et glas vin i hånden. Det er Sverige, når det er allerbedst.

Besøget kan kombineres med rafting- eller vandreture og naturligvis en kanotur på søen med en af de kanoer, der bare ligger og venter ved søbredden. Thomas, der selv bor lige i nærheden, står også til rådighed, og han er en utrolig hjælpsom og venlig fyr med en lun humor. Han kan desuden sammensætte opgaver og spil, så stedet er ideelt til både familie- og firmaarrangementer, bachelorfester, fødselsdage mv. Hvis I er over otte personer, kan I hyre en lokal kok til at komme og lave lækker mad over bål, hvilket godt kan anbefales – for Jonas laver skøn mad med både vildt og bær.

Læs mere om Naturbyn

 

Värmland, Sverige, Eldansøen, sø, aktiv ferie, vildmarksbade, sauna


Byg din egen tømmerflåde
Med udgangspunkt fra Klarälvens Camping, som ligger nord for Stöllet ned til Klarälvens bredder, kan du i samarbejde med Vildmark i Värmland lære at bygge din egen tømmerflåde og derefter sejle ned ad floden til endedestinationen 10 km længere fremme. Det tager omkring en-to timer at bygge flåden og omkring tre-fem timer at sejle på floden, afhængig af vind og vejr og stop undervejs. 

Det lyder som hårdt arbejde at skulle bygge sin egen tømmerflåde, men når man først er kommet i gang, så er det faktisk ikke så svært. Rent faktisk er det sjovt og fordrer, at alle arbejder som et team. To ruller de store stammer ned ad skrænten og ned i vandet, hvor en står klar til at styre stammen hen til to andre, som med kyndig hjælp fra instruktøren, får surret stammerne på plads ved hjælp af kraftigt reb. En færdigbygget tømmerflåde vejer omkring to ton, og stammerne ligger i tre lag for, at de kan holdes oppe i vandet. 

Når man først er kommet ud på vandet, er det dejligt at flyde afsted med strømmen, og du kan blot sidde og slappe af og nyde udsigten, mens du bliver ført ned ad floden. Pludselig har man al den tid i verden til at snakke eller måske bare have en stille stund, mens man kigger på naturen omkring floden. Hvis du er heldig, kan du måske spotte dyrelivet omkring flodens bredder. 
Ønsker du at overnatte på Klarälvens Camping, findes der 20 hytter og 60 pladser med eller uden strøm.

Læs mere om tømmerflådebygning og Klarälvens Camping

Vidste du, at Klarälven løber igennem både Norge og Sverige og er ca. 460 km lang, hvoraf næsten 300 km gennemløber Sverige. 

 

Värmland, Sverige, tømmerflåde, tømmerflådebygning, Klarälvens Camping, teamwork, aktiv ferie

 

Snup en tur i kano
Er du mere til en kanotur, så står de klar på Arvika Kanot og Turistcenter. Her finder du intet mindre end 210 kanoer, så der er nok til alle! Men du kan meget mere end at sejle i kano, der er for eksempel også mulighed for kajakroning og fiskeri. Du kan snuppe en tur på cykel, mountainbike, eller hvad med at tage vandreskoene på og trave en tur op på bakken, hvor du får udsigt over hele området. Til større familiekomsammener eller teambuildingkurser er der også femkamp og højrebsbaner, og så kan du leje en tipi med plads til op til 15 personer. Maden kan du selv medbringe, eller du kan bestille den på stedet. 

Der er også mulighed for overnatning på den kommunale campingplads Ingestrand, som ligger lige ved siden af, med omkring 300 pladser, heraf 14 til autocampere samt 48 hytter i forskellige størrelser. 

Læs mere om Arvika Kanot & Turistcenter og Ingestrands Camping

 

 

Värmland, Sverige, Arvika Kanot & Turistcenter, kanoer, kajakker, aktiv ferie,


 

Klap en elg
I Värmlands Moose Park kan du komme tæt på kongen af skoven. Her lever nemlig fire elge, som passes af en familie plus nogle frivillige hen over sommeren. James, som er søn af ejeren og guide i parken, giver en grundig indføring i, hvordan man bedst kan komme til at opleve elge i det vilde, da de normalt er ret sky. Han fortæller passioneret om, hvordan elge passer ind i økosystemet, og hvordan de lever i naturen. Man kan mærke, at han brænder for arbejdet med dyrene og ikke mindst at vise verden, hvilket prægtigt dyr elgen er. 

Der er omkring 300.000 elge i Sverige. En elg vejer 500-700 kg og er omkring to meter høj. Til trods for denne størrelse er elgen en rigtig god svømmer, og den kan dykke 5-6 meter ned i søerne, hvor den kan finde sin føde. Selvom elgen kan blive op til 25 år gammel, så er det sjældent, at de bliver meget mere end 6-7 år på grund af jagt. Lotta, som er den ældste elg i parken, er 8 år, da vi besøger stedet. Derudover er der Emil på 5 år, Alfie på 11 måneder og Jill på 8 måneder. Selvom disse elge er forholdsvis tamme, så nærmer vi os dem langsomt og oplever dem faktisk kun gennem hegnet til at starte med. Til slut kommer vi dog helt tæt på, mens James konstant aflæser elgenes bevægelser og ’humør’, og så får vi faktisk lov til at klappe dem lidt på mulen. Det er en spændende oplevelse at være så tæt på de store dyr, og man kan godt fornemme lidt omkring deres forskellige personligheder og luner. 

Læs mere om Värmlands Moose Park

Vidste du, at elge kan løbe op til 60 km/t.?  

 

Värmland, Sverige, Moose Park, elge, aktiv ferie

 

Stå på ski indendørs
Er du tosset med at stå på ski, så behøver du ikke at vente på, at der falder sne i Torsby, for her findes Torsby Skidtunnel & Sportscenter, hvor du kan stå på ski det meste af året. Her er kun lukket i marts/april for at skifte sneen ud. I tunnelen kan du opleve varieret skiløb, idet skitunnelen følger det omkringliggende terræn, og dette giver en højdeforskel på 12 meter mellem højeste og laveste punkt. Tunnelen er 1,3 kilometer lang, 8 meter bred, og der er en behagelig temperatur på 0 til -3 ° C.

Her er ligeledes en indendørs hal til skiskydning med plads til seks skytter. Rummet foran skydebanen kan desuden bruges som en skøjtebane, når det ikke bruges til skiskydning. 

Læs mere om Torsby Skidtunnel & Sportscenter

 

Värmland, Sverige, aktiv ferie,Torsby Skidtunnel & Sportscenter, indendørs ski
Open
72626
72655
72704
72868
Emneord

Vintercamping Vättern Rundt

Vintercamping, Vättern Rundt, Sverige, Kabe Royal 500 GLE KS-campingvogn, Isabella  Universal 360-fortelt
Vintercamping
Tag på vintercamping ved den store sø Vättern i Sverige. Området byder på mange spændende oplevelser og smuk natur.

Af Anne-Vibeke Isaksen 
 

Vättern er på mange måder bare en sø. Men uanset hvor du står og kigger ud over vandet, kunne den godt ligne et hav. Det er med andre ord en stor sø. Vättern er faktisk Sveriges næststørste sø, kun overgået af Vänern, og Europas sjettestørste sø. Og så er den i øvrigt en perfekt destination til vintercamping, hvis du ikke vil stå på ski.

Søen er 135 km lang og godt 30 km bred. Hele vejen rundt er der ca. 300 km, og det i sig selv tager ikke så lang tid at køre. Men det ville være synd ikke at stoppe undervejs, for rundturen byder på masser af oplevelser. Også om vinteren, selvom de store attraktioner er lukket, og der er langt mellem turisterne. Du kan sagtens tage campingvognen med hele vejen rundt eller gøre som jeg: først slå lejr på den ene side og så på den anden.

Vinteråbne campingpladser
Om sommeren er der ikke mange kilometer mellem de åbne campingpladser, og mange af dem ligger lige ned til vandet. Om vinteren kan du vælge mellem Hökensås Camping og Stugby, der ligger på nordvestsiden af søen og med 10 minutters kørsel til nærmeste søbred – syd for Hjo og Villa Bjørghagen ved Jönköping. 

Begge campingpladser har alt, hvad du skal bruge såsom opvarmede faciliteter og en lille købmand. Villa Bjørghagen ligger utrolig smukt på et højdedrag med udsigt ud over Vättern. Hökensås Camping og Stugby ligger i et stort naturområde med skov og mindre søer. 

Hjo og Hornborgasjöen 
Hornborgasjöen besøges af tusindvis af traner (og turister) fra foråret og fremefter, men om vinteren er der højt til loftet og vinterlandskab, så langt øjet rækker. Efter en kølig gåtur ved den smukke sø kan du med fordel fortsætte til smukke Hjo, hvor der fra havnepromenaden og den smukke stadspark kun er få minutters gang op til en hel anden verden. Hjo gamle bydel er fra 1300-tallet og utrolig velbevaret. De gamle smukke huse læner sig op ad hinanden som gamle venner, der ikke kan undvære hinanden. Husene har mange forskellige farver, og det i sig selv er med til at skabe lidt varme på en bidende kold vinterdag. Hjo Kirke midt på torvet blev indviet i 1799 og troner flot mod vinterhimlen. Karlsborg længere mod nord er en af områdets største attraktioner pga. Karlsborg Fæstning, som er en oplevelse værd. Her kan du også gå en tur langs en næsten tilfrosset Göta Kanal uden en eneste turist – et sjældent syn om sommeren.

Vintercamping, Vättern Rundt, Sverige, Göta Kanal, Karlsborg

 

Sukkergrise og kanalbyggere
På modsatte side af søen ligger byer som Gränna, Vadstena og Motala som perler på en snor. Når du har slået lejr på campingpladsen ved Jönköping, er der nok til flere dages udflugter.

I Gränna kan du fået stillet lysten i din søde tand, for mængden af såkaldte polkagrise er utrolig, og efterspørgslen er så stor, at flere kogerier kører året rundt. Kig ind forbi og forkæl dig selv for en stund, før du fortsætter til Vadstena og mærker det historiske vingesus, for den dag i dag valfarter folk hertil for at tilbede den hellige Birgitta. Vadstena Kloster og Vadstena Slot vidner begge om en storhedstid i den smukt beliggende by. Gustav Vasa påbegyndte slottet i 1545, men den hellige Birgitta fik sine åbenbaringer i midten af 1300-tallet og blev i 1391 erklæret for helgen. Flere steder i byen står statuer til minde om hende, og selv i dag har byen bevaret sit middelalderlige præg med plads til religiøs bøn, pilgrimsvandring og rekreation. 

Vintercamping, Vättern Rundt, Sverige, Gränna, hovedgade, Polkagrise



Har du ikke fået nok af historie, kan Motala være prikken over i'et. Her kan du også opleve en lille del af den 614 km lange Götakanal og mesterværkets bygherre Balzer von Platens grav. Hele kanalen er i øvrigt en rejse værd, men det er en helt anden historie.

Vintercamping er meget anderledes end sommercamping, og her tænker jeg ikke kun på naturen, men også på den stemning, der er på campingpladserne. Alt efter, hvor du vintercamperer, kræver det lidt ekstra af dit vogntog, men mange moderne campingvogne kan i dag sagtens klare de lave temperaturer. Så det er bare med at komme afsted.

Se mere her
Hökensås Camping og Stugby
Villa Bjørghagen
Find flere campingpladser på DCU.dk

Open
Emneord

I Polkagrisens fodspor

Gränna, Grännabjerget, Sverige, polkagris
Campingferie
Gränna ligger idyllisk omgivet af et lille bjerg mod øst og Sveriges næststørste sø mod vest. Byen er hyggelig, et perfekt udgangspunkt for ture i den naturskønne omegn og verdenskendt for at producere en rødhvid polkagris.

Af Torben Brandt

Hver sommer får de cirka 2.500 fastboende i den lille, svenske by, Gränna, selskab fra store dele af verden. For i juni, juli og august rykker et stort antal turister ind i den lille by, der ligger ved bredden af Sveriges næststørste sø, Vättern, cirka tre times kørsel fra Helsingborg.

Den spøjse gris
Den lille by er ikke mindst kendt for noget så pudsigt som en polkagris. Det ses tydeligt i bybilledet, hvor butik efter butik skilter med salg af ”Polkagrisa”. 
Det pudsige navn til trods har polkagrisen ikke noget som helst med en gris at gøre, men dækker i virkeligheden over en rødhvid bolsjestang med pebermyntesmag på cirka 70 gram. 
Den originale polkagris blev første gang produceret på disse kanter tilbage i 1859 af enken Amalia Eriksson, der gjorde sin forretning så succesrig, at hun var Grännas rigeste borger, da hun døde som 99-årig. Siden har andre fulgt i hendes fodspor, og i dag sælges der polkagrisa 14 forskellige steder i Gränna. 

Det vides ikke med sikkerhed, hvorfra bolsjestangen har fået sit pudsige navn. Calle Roman, indehaver af Grenna Polkagriskokeri (bynavnet kan staves både Gränna og Grenna), siger, at det muligvis hænger sammen med, at polkadansen var kendt og populær, da Amalia Eriksson begyndte at producere sine bolsjer, og når man bød op til dans, havde man ofte et stykke slik med.

– Så måske har det noget med det at gøre – men ingen ved det med sikkerhed, erkender Calle Roman. 

Vil man se, hvordan polkagrisa’rne laves, er der mulighed for det flere steder, blandt andet i Grenna Polkagriskokeri, hvor man gennem vinduerne kan se herlighederne blive fremstillet i bolsjekogeriet. 

Gränna, Grenna Polkagriskokeri, Sverige, polkagris, boljser

 

Op på bjerget
Ikke langt fra centrum ligger et af byens trækplastre, Grännabjerget. At kalde det et bjerg er måske en journalistisk tilsnigelse, men det ligger i hvert fald hævet over byen. Man kommer derop via en velholdt trappe og det, der synes som en uendelig masse trin, men i virkeligheden tager det ikke mere end nogle få minutter at nå ”bjergets” top. Belønningen er dels en fremragende udsigt over by og sø, dels muligheden for en lille forfriskning fra det lille serveringssted, der ligger på toppen. Ud over udsigt og udskænkning byder stedet også på et lille frilandsmuseum. 

En kendt borger
Et større museum, Gränna Muesum, findes midt i byen på byens hovedgade. Her gøres der en hel del ud af en af byens stolte sønner, Salomon August Andrée, der blev født i Gränna i 1854, og som blev verdenskendt, da han som 42-årige foretog sit livs rejse og forsøgte at nå Nordpolen i luftballon. Hvordan det gik, kan man høre meget mere om på Gränna Museum, der deler bygninger med byens bibliotek og turistinformation. 

Gränna, hovedgaden, Sverige

 

Visit på Visingsö
Gränna tilbyder sine gæster mange forskellige former for overnatning. En stor del af turisterne bor på Grännastrandens Camping, der ligger centralt kun 700 meter fra byens hovedgade og blot et veludført stenkast fra Vättern. Fra campingpladsen er der heller ikke langt til en lille havn med et par hyggelige restauranter og caféer, og det er også derfra, at færgerne afgår til Vätterns største ø, Visingsö. I højsæsonen sejler de hver halve time, og det kan absolut anbefales at tage turen dertil, hvilket størstedelen af dem, der holder ferie på disse kanter, også gør. 

Overfarten til Visingsö tager cirka 25 minutter, og er man gående passager, koster det kun omkring 50 svenske kroner for en returbillet, mens to voksne og op til tre børn kan komme frem og tilbage for ca. 115 svenske kroner på en familiebillet. Der er plads til både biler og autocampere om bord, men hovedparten af passagererne går eller har cykel med. Visingsö’s størrelse – 14 km lang og tre kilometer på sit bredeste sted – er som skræddersyet til at cykle, og på en solrig sommerdag er det ualmindelig idyllisk at trille rundt på den tohjulede i den vidunderlige natur på de Visingsö’ske småveje. 

Øens turistkontor ligger lige, hvor færgen lægger til, og her kan man blandt meget andet få et kort, der fortæller lidt om øens seværdigheder, og hvor de ligger. Ikke alle seværdigheder er lige ophidsende, men de er gode at køre efter, og om ikke andet kan de under alle omstændigheder bruges til at navigere efter, når man tramper øen rundt. 

Har man ikke egen cykel, ligger der et par udlejningssteder på havnen i Visingsö. Det koster omkring 80 svenske kroner for tre timer, og vil man cykle hele dagen, er lejeprisen 100 kr. pr. cykel. 
Man kan uden problemer bruge en hel dag på Visingsö, og det er let at finde rundt, for dels er skiltningen fin, dels er antallet af veje på øen til at overskue. Der er ikke ret meget trafik på Visingsö, og der køres generelt hensynsfuldt. 

Grännastrandens Camping, Gränna, Sverige, Vättern

 

Historiens vingesus
Også for de historieinteresserede er der noget at komme efter på Visingsö, der i 1600-tallet var hjemsted for Sveriges største og mægtigste grevskab, Visingsborg. Det bliver man mindet om allerede, når færgen lægger til, for lige ved havnen ligger resterne af det store Visingsborgs Slot, der blev påbegyndt i 1500-tallet og færdiggjort omkring 1660. Det ligger fantastisk smukt ud til søen, og selvom kun ydermurene står tilbage, er det alligevel en oplevelse at gå rundt i bygningerne, der i forbindelse med den store nordiske krig fra 1700 til 1721 husede et stort antal krigsfanger – deriblandt en del fra Danmark. 

I den modsatte ende af øen ligger en anden historisk bygning, Näs, der blev opført i 1100-tallet, og som var Sveriges første kongeborg. Den har gennem tiden huset adskillige af Sveriges konger, og selvom der i dag ikke er så frygtelig meget tilbage af den gamle borg, fornemmer man alligevel historiens vingesus, når man går ned til søbredden og derfra skuer op på de gamle mursten, der har tæt ved 1.000 år på bagen. Også denne borg ligger helt ud til vandet, og det er et ganske betagende syn at begive sig ned på søens bred og dernede fra tage et kig op på borgen. 

Visingsborg Slot, Visingsö, Sverige

 

Ingen campingplads
Ikke ret langt fra stranden ligger en lille campingplads utrolig smukt ned til søen. Desværre er pladsen ikke længere åben for offentligheden, for ejerne er gået på pension, og de få campingvogne, der fortsat er på stedet, tilhører nogle af de tidligere fastliggere, som efter aftale med ejerne har fået lov til fortsat at ligge der. 

Så i øjeblikket er det altså ikke muligt at bo på en campingplads, hvis man drager til Visingsö. I stedet må man enten bo på Grännastrandens Camping på Gränna-siden på fastlandet, eller også må man væbne sig med tålmodighed. Camping-fritid talte nemlig med en ung pige på turistkontoret, som fortalte, at hun sammen med sin svigerfar planlægger at etablere en campingplads i nærheden af den lille by Torp midt på øen. Det bliver dog næppe de første år, så indtil videre er der altså ikke mulighed for at bo på en campingplads, når man gæster Visingsö. 

En tur med båden
Området omkring Gränna er meget andet end Vättern. Et oplagt udflugtsmål er nogle af de lidt mindre svenske søer, hvor man har mulighed for at leje en kano, eller også kan man tage en tur med Trollska Båtturer, som i sommerperioden dagligt har mindst en guidet tur, hvor man i åben båd kommer ud på søerne Bunn, Ören og Kvarnsjöarne. Turen tager cirka to timer og 45 minutter, inklusive en hyggelig kaffe- og sandwichpause, og undervejs kommer man ind i de helt små og rigtig hyggelige kanaler, hvor insekterne summer, og hvor passagererne må dukke hovedet, når båden sejler under nogle af de små broer, der er på ruten. Indehaveren af Trollska Båtturer, Sigge Axelsson, sidder selv bag roret, og han er ikke kun en sikker styrmand, men også en underholdende og hyggelig fortæller. 
I tilfælde af regnvejr er det muligt at overdække båden – men en bådtur på de svenske søer er naturligvis klart bedst, når vejret er godt. 

By af træ
Er man i Gränna, vil det være naturligt at bruge nogle timer på en tur til Jönköping, som ligger små 40 km mod syd. Byen har blandt andet et fint tændstikmuseum, som er værd at besøge, ligesom hele området omkring havnen i bunden af Vättern er fantastisk hyggeligt med restauranter og caféer krydret med en skøn udsigt over søen. 

Godt en times kørsel fra Gränna ligger en prisbelønnet by, Eksjö, hvis bykerne er bygget op af flere hundrede år gamle træhuse. Det er en smuk og ganske unik by, men desværre blev en lille del af centrum i august 2015 beskadiget af en brand, der kostede en ung kvinde livet. Et sprinkleranlæg begrænsede dog til alt held skadernes omfang, og der findes fortsat mere end 50 bevaringsværdige huse tilbage i Eksjös charmerende bykerne. 

Eksjö, Sverige, træhuse

Open
Emneord

Västervik: Campingferie med sved på panden

Sverige, Västervik, aktiv ferie, kajak, kajaksejlads
Campingferie
Aktivferie vinder mere og mere frem, og flere vælger ligefrem helt frivilligt at være aktive, når de holder deres længe ventede ferie. Rent faktisk kan det også sagtens kombineres med afslapning og næsen i sky.

Af Anne-Vibeke Isaksen

Västervik på den svenske østkyst er en vidunderlig, mindre kystby med en lang søfartshistorie bag sig. Godt gemt og i læ af den svenske skærgård og alligevel med enormt nem tilgang til alt det gode ved havet, har byen netop fået byen tilnavnet ”Østkystens Perle”. Der er godt 300 km til hhv. Helsingør og Göteborg, og dermed er den også tilgængelig på en dags kørsel med campingvogn eller i autocamper. Telt og cykel er også en oplagt mulighed, og her er byen godt forbundet med tog fra både Helsingborg og Göteborg. 
Store dele af Västerviks gamle bydel er velbevaret og viser det gamle maritime miljø på bedste vis, fordi alt er restaureret og yderst velholdt. Havnefronten i byen er også moderniseret og spækket med hyggelige spisesteder for enhver pengepung. Når vejret tillader det, kan du tilmed sidde ved vandet og nyde den svenske skærgård, mens du nyder et godt måltid. Men du kan komme endnu tættere på vandet.

Sverige, Västervik, aktiv ferie, havn, havnefronten, spisesteder

Vand alle vegne
Uanset hvor du er i Västervik, er du aldrig langt fra den storslåede natur, og netop naturen er det, der gør destinationen yderst oplagt til aktivferie. Du kan vandre, cykle, klatre, fiske, padle kajak, svømme, løbe og bade. Og uanset hvilken aktivitet du mest er til, kan du både gøre det på egen hånd eller hoppe med på arrangerede ture og deltage i events. Kajak er oplagt, fordi der er vand overalt, og skærgårdens tusinder af øer gør oplevelsen til noget helt særligt. Men også lidt svær at finde rundt i. 
Nordic Outdoor Guiding arrangerer guidede kajakture, hvor du bare skal komme, som du er. Alt udstyr udleveres, og der gives grundig instruktion før afgang. Det gør et utroligt indtryk at være på havet sammen med en guide, som både kan finde vej og kender de lokale vind- og vejrforhold, der på disse kanter kan ændres meget hurtigt. Det kan varmt anbefales at tage med på en tur sidst på dagen. Så får du både skærgården i høj sol og får mulighed for en smuk solnedgang på havet fra din egen kajak. Det kan få alle til at være stille og bare nyde det, lige dér hvor man er. 
Hvis du vil under vandet, kan du også det. Västervik Dykcenter giver både kurser til nybegyndere og arrangerer dyk for meget erfarne, som kan komme med ud til nogle af de utallige skibsvrag, der ligger langs kysten. Træskonnerten Prosper sank i 1865 og ligger på 12-18 meter og kan dermed både nås af nybegyndere og erfarne. Det særlige ved skibet er, at det er utrolig velbevaret. 

Sverige, Västervik, aktiv ferie, natur, vand

Skøn campingplads
Västervik Resort Lysingsbadet er ikke bare en af Sveriges største campingpladser, men også områdets. Pladsen er det, man vil kalde et resort, og den har alt. Pladsens ultimative plus er beliggenheden lige ud til skærgården og med gangbroer ud til en lang række øer, hvor du kan gå ture og finde en opvarmet klippe og smække næsen i sky. Det eneste, du hører, er vandet risle mod klippekanten og fuglekvidder. Campingpladsen har alt. Udendørs anlagte badeområder, indendørs vandland, restaurant – og programmet er spækket med aktiviteter især i sommermånederne.

Sverige, Västervik, aktiv ferie, Västervik Resort, hytter, skærgården

Ud i naturen
Västervik er et sandt eldorado i forhold til naturoplevelser. Du kan begynde dagen med en frisk løbetur. Der er anlagte ruter og god skiltning. Store dele af det stisystem er det samme, som bruges til vandreturene. Ture på hesteryg går også gennem skoven og langs vandet, og du behøver på ingen måde at være erfaren. Västervik er dog særlig kendt for at være et exceptionelt godt klatreområde og især den klatreform, der kaldes ”bouldring”, som betyder, at man ikke klatrer særlig højt. Typisk tre-fem meter, men til gengæld klatrer man med ryggen nedad, og det kræver utrolig meget. Du kan også give dig i lag med almindelig klatring i alle sværhedsgrader. Det er let at forstå, hvorfor klatring er så fascinerende, for det kræver utrolig meget. Mod, styrke, overblik og strategi er meget vigtige elementer. Derfor er det også oplagt at tage på klatretur med en guide eller en gruppe venner, så man kan sikre hinanden. Västervik Climbing arrangerer sådanne ture og har alt det udstyr, der skal bruges, hvis du gerne vil være i sikre hænder. Sikkerheden er altafgørende for, at du får en god oplevelse.

Sverige, Västervik, aktiv ferie, løb, løbeture, vandring, natur, vand

Fang din egen aftensmad
Med vand på tre sider af campingpladsen og hele byen er fiskeri i Västervik meget stort, og der arrangeres mange forskellige former for ture, hvis du ikke blot ønsker at prøve lykken fra land. Med Fishing Day kan du tage på heldagsture i mindre både, som kan komme ind i de små vige og bugter. Du skal bare huske madpakke og varmt praktisk tøj, så er der redningsveste, fiskestænger, madding og ja, sågar fisk. Fiskegaranti gives ikke, men sandsynligheden for ikke at fange en fisk er stort set lig nul, og med en hel dag på vandet er der rig mulighed for at skifte location, indtil det lykkes. Selv om fiskeri ikke i samme grad er så fysisk aktivt som nogle af de andre ting, du kan i Västervik, så tvivl ikke på, om du sover godt om natten. Det gør du – den friske luft er den bedste sovemedicin, der findes.

Sverige, Västervik, aktiv ferie, fiskeri, fisk

Vidunderlige Västervik
Västervik er et virkelig godt område. Naturen er utrolig skøn, uanset hvor aktiv du vælger at være i den. Det er et godt sted, hvis man rejser flere sammen, og alle ikke har de samme forventninger til ferien. Det kan være en udfordring i sig selv at komme til enighed om valg af oplevelser og aktivitetsniveau, men i Västervik kan alle høres, og ønskerne kan opfyldes. Naturens mangfoldigheder er uudtømmelige, og det gælder i høj grad også her i Västervik.

 

Västervik Turistkontor
Nordic Outdoor Guiding 
Västervik Resort Lysingsbadet
Fishing Day 

Open
Emneord

Sommer, Sverige & Sofiero

Sofiero, slot, Sverige
Campingferie
Sofiero og den smukke slotspark er sammen med Helsingborg by oplagte steder at gæste på vej gennem Sverige eller som udflugtsmål, hvis du camperer i Københavnsområdet.

Af Torben Brandt

30.000 blomsterløg ventede hen over vinteren utålmodigt på, at vejret i Sverige blev varmt nok til, at de kunne springe ud. Og selvom både forår og varme var længe undervejs, er løgene kommet op af jorden og har omdannet Sofiero Slot nord for Helsingborg til et smukt, levende blomsterhav.
Stedet ligger kun fem kilometer nord for færgelejet i Helsingborg. Så holder du ferie eller forlænget weekend i Sverige, eller har du og familien lyst til lidt adspredelse under campingopholdet i Nordsjælland eller Københavnsområdet, er Sofiero oplagt at gæste. 

Har I cykler med på camping, er det både let og billigt at tage dem om bord på færgen og derpå køre de få kilometer langs Øresund til Sofiero. 

Dronning Ingrids fristed
Det skånske slot er bygget i 1865 og var noget af et fristed for Dronning Margrethes mor, Dronning Ingrid, der som barn tilbragte adskillige somre på stedet med sin familie. Slottet ejes af Helsingborg Kommune og er ikke mindst kendt for sine mange rododendronbuske, der hvert år viser sig fra deres smukkeste side i maj og begyndelsen af juni. 

Traditionen med rododendroner stammer helt tilbage fra 1907. Dermed kan de populære buske i år fejre 110 års jubilæum på Sofiero. 

– For 110 år siden plantede kronprinsesse Margareta den allerførste rododendron i kløften på Sofiero. Det fejrer vi ved at lade rododendronerne blomstre i nye forskellige former og materialer, så vi fortsat kan opleve følelsen af blomstring, helt frem til sæsonen slutter i efteråret, siger virksomhedschef på Sofiero, Annika Malmgren. 

I løbet af denne sæson indvies også kong Carl 16. Gustafs rododendronkollektion, en 70-årsgave fra Helsingborgs Stad, som indeholder flere nye og unikke sorter. 

 

Sofiero, slot, rododendron, park, Sverige

 

Dansk-svensk forbindelse
Slotsparken er også hjemsted for forskellige former for udstillinger, kunst og design i denne sæson. Blandt andet har to italienske kunstnere skabt et rustikt kunstværk udelukkende med naturmaterialer fra slotsparken. Resultatet er blevet en skulptur udformet som en halvcirkel, hvor der er kig igennem direkte til Kronborg Slot på den danske side af Øresund. Dermed vil kunstnerne rent symbolsk indramme den nære relation, der i mange år har været mellem Danmark og Sverige og de to slotte på hver sin side af sundet. 

 

Sofiero, slot, kunstværker, kunst, Sverige

 

Uden mad og drikke
Der findes både en café og en rigtig god restaurant på Sofiero, men man er også velkommen til at have madpakken med hjemmefra og dermed spare lidt på feriebudgettet. Der er masser af hyggelige områder og stille oaser i slotsparken, hvorfra man mange steder har et smukt kig ud over Øresund til Danmark.

For voksne koster et besøg på Sofiero 120 svenske kr. fra begyndelsen af maj til slutningen af august, mens man uden for højsæsonen kan nøjes med at slippe 100 svenske kr. Børn til og med 18 år er gratis. 
Du kan læse mere om slottet, udstillinger, priser og meget andet på hjemmesiden sofiero.se, der også kan læses i en dansk version. 

Liv i havnen 
Når du nu er på de kanter, kan et besøg i Helsingborg by bestemt anbefales. Det er skønt at spadsere på promenaden langs vandet, og særligt på de varme dage er der et herligt leben i havneområdet, som ud over skibe huser en skøn blanding af lejligheder, caféer og butikker. 
Der er cirka 160 caféer og restauranter i Helsingborg, hvor der også er rig mulighed for at svinge kreditkortet i de mange butikker på gågaden, Kullagatan. 

Er man i bil, kan man overveje at køre ud til det store indkøbscenter Väla cirka otte kilometer nordøst for byen. Det ligner så mange andre indkøbscentre, men antallet af butikker er stort, og den svenske kronekurs er som bekendt fordelagtig for danskere i øjeblikket.

 

Norra Hamnen, Helsingborg, Sverige

 

Den lokale mæcen
Helsingborg centrum rummer gode muligheder for at udleve sine kulturelle lyster. På havnen er der således både et koncerthus, et stadsteater og Dunkers Kulturhus. Sidstnævnte er tegnet af den danske arkitekt Kim Utzon og opkaldt efter den lokale rigmand Henry Dunker, som havde danske rødder. Han blev født i Esbjerg i 1870, men kom som barn til Helsingborg, hvor han tjente en formue ved at handle med gummi. Ved sin død i 1962 blev han omtalt som ”Sveriges rigeste person”, og han gav gennem sit liv store donationer til Helsingborg. 

Selv mange år efter hans død nyder Helsingborg godt af Henry Dunkers formue. Han oprettede sammen med hustruen Gerda en donationsfond, hvor store dele af afkastet tilfalder byen. Midler herfra har således finansieret blandt andet stadsteatret, kulturmagasinet på Frederiksdal og Dunkers Kulturhus. 

 

Dunkers Norra Hamnen, Helsingborg, Sverige

 

Find campingpladser i Sverige

Open
72626
72655
72704
73026
Emneord

Med familien Hansen på ski i Branäs

Visit
Oplevelser
Læs her, hvordan skituren til Branäs gik for vinderen af vores Visit Värmland-konkurrence.

Familien Hansen fra Skælskør blev den heldige vinder af DCU og Visit Värmlands konkurrence om et hytteophold i vintersportsområdet Branäs i Värmland, Sverige. Her kan du læse om familiens tur og oplevelse – fortalt af mor, Maria Lykke Hansen.

Vi talte dagene ned, fra vi fik at vide, at vi var den heldige familie, der skulle på skiferie i Branäs i Sverige. Og endelig kom dagen. Vi kørte til København, fandt den store Oslobåd og kom ombord. Vores kahyt var fin, tæt på legeområde, mindre end vores campingvogn, men hyggelig. På skibet blev vi mødt af piraten, der lavede underholdning for børnene; tegnekonkurrence, ballondyr, historiefortælling, lege, skattejagt osv. Det var lige noget for vores døtre, Silja og Silke, på ni og seks år. Vi sejlede af sted og var alle spændte på, hvad vi skulle opleve.

Da vi vågnede næste morgen, oplevede vi indsejlingen til Oslo. Vi kunne se, at der var sne på land. Det var et smukt syn. I havnen var der isflager, der flød rundt. Det var koldt, og far Mikkel var spændt på, hvordan vejene var ryddet. Vi havde dog snekæder med, hvis det skulle blive nødvendigt.

Herregård med lækker mad
Turen gik nu til herregården Ulvsby i Sunne, Sverige. Landskabet var utrolig flot med sne og floder, og elve og søer der var frosset helt til. Da vi nåede frem, stod herregården smukt ned til søen. Om aftenen blev vi forkælet med en fire retters menu, hvor alt var hjemmelavet og smagte skønt. Traditionel svensk mad og meget venligt personale, som vi nemt kunne kommunikere med på dansk/svensk.

Vi spiste skøn morgenmad, nød omgivelserne og glædede os til, hvad dagen ville bringe. Efter at have læst anbefalinger af Branäs på nettet, havde vi høje forventninger. Turen derop var smuk, og vores yngste datter sagde flere gange, ”Her har Elsa også været!”, når træer, buske og søer var dækket af sne og is.

Visit Värmland, Sverige, vind, konkurrence, hytteophold, skiresort, familieresort


Skitur – også for begyndere
Da vi ankom til Branäs og så det store Kungsberget, var der julelys i alles øjne. Der var folk, der stod på ski, musik, barer og restauranter, en masse glade mennesker og utrolig smuk natur. Vi skulle bo på ’Ski Lodge’. Det er et hotel med lejligheder indrettet som hytter. Vi fik hurtigt pakket ud og sprang i skitøjet. Det var super sjovt at komme ud på ski, og naturen var helt fantastisk med sne og kulde, dog ikke for koldt. Da det var vores 10 års bryllupsdag, besluttede vi os for at tage hjem og lave en lækker middag. Det gik fint i det lille køkken. Vi er jo vant til at lave mad i campingvognen, og her havde vi de samme faciliteter.  

Så blev det fredag. Vi spiste morgenmad i restauranten med udsigt til bjerget. Medarbejderne var i gang med at få det hele op at køre; gondolliftene blev sat på én efter én, der kørte maskiner med larvefødder, bander blev sat op til liftkøerne osv. I Branäs er der flere forskellige børnebakker, så det er et godt sted, også for nybegyndere (hurra!). Dagens første udfordring var at komme op ad bjerget med en tallerkenlift, men så snart teknikken var lært, var det sjovt. Vi susede ned af bakken og fik mere og mere styr på det.

Efter frokost gik vi en tur ned til campingpladsen. Der var mange fastliggere, og de havde ikke alle telte, men træhytter bygget op ad campingvognene. Mange havde sat lyskæder op, hvilket gjorde det hyggeligt i snelandskabet.

Hele Branäs er et feriecenter, hvor lejligheder og hytter kan lejes. Det er en ferieby med lige så meget aktivitet for foden af bjerget som på toppen (309 m). Der er pister for børn og voksne både oppe og nede. I alt 30 pister og 21 steder med lifte.

Visit Värmland, Sverige, vind, konkurrence, hytteophold, skiresort, familieresort


Hygge for hele familien
Lørdag besluttede vi os for at dele os op. Mor Maria og lillesøster Silke blev i lejligheden og spillede kort og hyggede, som vi plejer, når vi er på campingferie. Far Mikkel og storesøster Silja stod på ski og prøvede nu den sværeste af børnebakkerne. Silja var stolt over, at hun nu havde fået styr på det med at stå på ski. Efter frokost viste hun Maria, hvor dygtig hun var blevet. Der var -2 grader, vindstille og ikke mange særligt mange mennesker på bakken. Det var nogle fantastiske timer. Og så var der lækker varm saft i en automat neden for bakken. Mmm!

Efter aftensmaden gik vi en aftentur. Stemningen var skøn. Lige uden for Ski Lodge var der en stor airtrack, hvor flere øvede ski- og snowboardhop. Det var imponerende, hvordan de fløj i luften. På den anden side af Ski Lodge var der én af mange kælkebakker. Vi havde ikke kælk med, men der blev rullet ned at bakkerne og leget i sneen. En magisk sidste aften.    

Visit Värmland, Sverige, vind, konkurrence, hytteophold, skiresort, familieresort

 

Smuk natur
Søndag gik turen hjem. Vi kørte venstre om bjerget og nord på, i stedet for syd som vi var kommet fra. 100 kilometer gennem det flotteste, frosne vinterlandskab og utæmmede natur. Vi holdte stille på en bro over en elv, hvor strømmen var så stærk, at den ikke var frosset til. Vandet brusede så højt, at det overdøvede alle andre lyde. Turen efterlod et stort indtryk af naturen hos os alle.

På færgen hjem gik vi i Boblezone; et fint, lille vandland med tre bassiner. Pigerne badede, og far og mor lå i liggestolene og nød at se dem lege i børnebassinet. Det var hyggeligt, og vi var glade, trætte og en meget stor oplevelse rigere.

Læs mere om Värmland og Branäs

Open
Emneord

Sov i pagt med naturen i Sverige

Sverige, VisitSweden, trætop, Korpaboet, natur, sov i pagt med naturen
Rejseinspiration
I Sverige kan man sove lidt anderledes. Trætoppe lægger senge til. Man inviteres til at bo i magiske svampe. Ligesom egne øer kan lejes, endda midt i nationalparker.

Der er feriesteder i Sverige, hvor det i særdeleshed er timerne om natten, der er tænkt på. De er helt særlige, og man skal have en på opleveren, mens man sover sin skønhedssøvn. I hvert fald lige før øjnene lukkes i, og i det øjeblik man igen er vågen og klar til nye eventyr. 

– Svenskerne er opfindsomme til at skabe særprægede overnatningssteder, som kombinerer fx fantastisk natur og flot udsigt. Hvad enten man er til nationalparker med fiskeri eller eventyrlande med finurlige hytter eller overnatning i trætoppe, er der noget for den eventyrlystne rejsende. Her er overnatningen ikke kun dejlig søvn, men en oplevelse i sig selv, siger Anna Kron Boysen, PR Manager i VisitSweden. 

Overnatning i den syvende himmel
I Korpaboet i Glasriket sover man i et smukt træhus i trætoppene. Korpaboet er bygget op omkring et gammelt egetræ cirka 6 meter over jorden, og her kan man for alvor lade roen indfinde sig til lyden af de beroligende egeblades hvislen. Træhuset har to værelser og et toilet med håndvask, og hertil er der to dobbeltsenge og en sovesofa. Om aftenen kan man se solnedgangen fra sin trætopsterrasse, og om morgenen vågner man til fuglenes tidligste morgenkvidren. 

Se mere her

Bo på øde ø uden moderne faciliteter
I Småland kan man indlogere sig på sin egen ø og føle sig som ø-ejer for en stund. Øen Ramoa er en fantastisk oplevelse, for den ligger midt i et smukt ørige, og man kommer kun dertil efter 20 minutters sejlads. Hvis man er i kano, hvilket mange er, kan man på vejen udforske flora og fauna. Det kan man også på øen til langt ud på natten og i de tidlige morgentimer, hvor man kan se naturen vågne. Morgenmadskurv leveres direkte til øen med friske godbidder. Ønsker man ikke at padle til øen, kan man blive fragtet i motorbåd. 

Se mere her

 

Sverige, VisitSweden, Ramoa, ø, natur, sov i pagt med naturen


 

Overnat i en nationalpark
Vil man sove midt i en nationalpark på den sagnomspundne ø, Blå Jungfrun, som ligger midt i Kalmarsund, er det også muligt. Her overnatter man i enkle shelters – en overnatningsmulighed, der havde premiere denne sommer. Det er på øens nordvestlige side, at man finder shelterpladsen, og i alt er der plads til 12 personer. Man skal huske at booke på forhånd, da området allerede er efterspurgt, men opholdet er ganske gratis. Da området er en nationalpark, er der klare restriktioner i forbindelse med en overnatning. 

Se mere her

 

Sverige, VisitSweden, Blå Jungfrun, ø, natur, sov i pagt med naturen


 

Sov i vildmarken
På Charlottenlunds Vildmarksboende prøver man kræfter med overnatning midt i Smålands vilde natur og bor uforstyrret uden elektricitet eller vand i hytten. Her kan man lægge alle elektroniske hjælpemidler væk og vise børnene, hvordan man levede, da der hverken var strøm, iPads eller mobiltelefoner. Der er tale om en naturperle, hvor fiskeri og afslapning kan afløse hinanden, og hvor kanoture er et hit. 

Se mere her

 

Sverige, VisitSweden, Charlottenlund, vildmark, natur, sov i pagt med naturen


 

Bo i en uldhytte
Midt i den skånske natur ligger Nyrups Naturhotell, hvor man bor i uldhytter (Yurta), som oprindeligt kommer fra Mongoliet. Her er mennesket for alvor i fokus. Vel at mærke det menneske, som ønsker refleksion, fællesskab, ro og natur i en og samme ferie. Stedet er friholdt for elektricitet, rindende vand, varme og internet. Man bor i uldhytter med enkle trægulve, men med rigtige senge, og stedet har et fællesareal med brændeovn. Her tilberedes aftensmaden over bål, og kun lokalt producerede råvarer benyttes. Alle hjælper til, og fællesskabet er i højsædet her. 

Se mere her

 

Sverige, VisitSweden, uldhytte, Yurta, natur, sov i pagt med naturen


 

Overnat i svampe eller træstubbe
På Norrqvarn hotell och Konferens er det især børnene, der får en på opleveren. Her bor man som trolde i svampe og træstubbe, og stedet ligger lige ved siden af den smukke Götakanal. Kunstneren, Sören Niklasson, har skabt en eventyrindkvartering, og når de små er godt underholdt, er de voksne det som bekendt også. Stedet byder også på restaurant, der serverer god morgenmad, frokost og middag, og når man er færdig med at udforske de magiske svampeboliger, kan man leje cykler og kanoer til den smukke natur – eller gå i sauna.

Se mere her 

 

Sverige, VisitSweden, Norrqcarn, svampehytte, træstubhytte, natur, sov i pagt med naturen
Open
72626
72655
72868
73026
Emneord
Meld dig ind

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 19 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • 20% rabat på hytter i lavsæson
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her