Sverige, Västervik, aktiv ferie, kajak, kajaksejlads

Västervik: Campingferie med sved på panden

Aktivferie vinder mere og mere frem, og flere vælger ligefrem helt frivilligt at være aktive, når de holder deres længe ventede ferie. Rent faktisk kan det også sagtens kombineres med afslapning og næsen i sky.

Af Anne-Vibeke Isaksen

Västervik på den svenske østkyst er en vidunderlig, mindre kystby med en lang søfartshistorie bag sig. Godt gemt og i læ af den svenske skærgård og alligevel med enormt nem tilgang til alt det gode ved havet, har byen netop fået byen tilnavnet ”Østkystens Perle”. Der er godt 300 km til hhv. Helsingør og Göteborg, og dermed er den også tilgængelig på en dags kørsel med campingvogn eller i autocamper. Telt og cykel er også en oplagt mulighed, og her er byen godt forbundet med tog fra både Helsingborg og Göteborg. 
Store dele af Västerviks gamle bydel er velbevaret og viser det gamle maritime miljø på bedste vis, fordi alt er restaureret og yderst velholdt. Havnefronten i byen er også moderniseret og spækket med hyggelige spisesteder for enhver pengepung. Når vejret tillader det, kan du tilmed sidde ved vandet og nyde den svenske skærgård, mens du nyder et godt måltid. Men du kan komme endnu tættere på vandet.

Image
Sverige, Västervik, aktiv ferie, havn, havnefronten, spisesteder

Vand alle vegne
Uanset hvor du er i Västervik, er du aldrig langt fra den storslåede natur, og netop naturen er det, der gør destinationen yderst oplagt til aktivferie. Du kan vandre, cykle, klatre, fiske, padle kajak, svømme, løbe og bade. Og uanset hvilken aktivitet du mest er til, kan du både gøre det på egen hånd eller hoppe med på arrangerede ture og deltage i events. Kajak er oplagt, fordi der er vand overalt, og skærgårdens tusinder af øer gør oplevelsen til noget helt særligt. Men også lidt svær at finde rundt i. 
Nordic Outdoor Guiding arrangerer guidede kajakture, hvor du bare skal komme, som du er. Alt udstyr udleveres, og der gives grundig instruktion før afgang. Det gør et utroligt indtryk at være på havet sammen med en guide, som både kan finde vej og kender de lokale vind- og vejrforhold, der på disse kanter kan ændres meget hurtigt. Det kan varmt anbefales at tage med på en tur sidst på dagen. Så får du både skærgården i høj sol og får mulighed for en smuk solnedgang på havet fra din egen kajak. Det kan få alle til at være stille og bare nyde det, lige dér hvor man er. 
Hvis du vil under vandet, kan du også det. Västervik Dykcenter giver både kurser til nybegyndere og arrangerer dyk for meget erfarne, som kan komme med ud til nogle af de utallige skibsvrag, der ligger langs kysten. Træskonnerten Prosper sank i 1865 og ligger på 12-18 meter og kan dermed både nås af nybegyndere og erfarne. Det særlige ved skibet er, at det er utrolig velbevaret. 

Image
Sverige, Västervik, aktiv ferie, natur, vand

Skøn campingplads
Västervik Resort Lysingsbadet er ikke bare en af Sveriges største campingpladser, men også områdets. Pladsen er det, man vil kalde et resort, og den har alt. Pladsens ultimative plus er beliggenheden lige ud til skærgården og med gangbroer ud til en lang række øer, hvor du kan gå ture og finde en opvarmet klippe og smække næsen i sky. Det eneste, du hører, er vandet risle mod klippekanten og fuglekvidder. Campingpladsen har alt. Udendørs anlagte badeområder, indendørs vandland, restaurant – og programmet er spækket med aktiviteter især i sommermånederne.

Image
Sverige, Västervik, aktiv ferie, Västervik Resort, hytter, skærgården

Ud i naturen
Västervik er et sandt eldorado i forhold til naturoplevelser. Du kan begynde dagen med en frisk løbetur. Der er anlagte ruter og god skiltning. Store dele af det stisystem er det samme, som bruges til vandreturene. Ture på hesteryg går også gennem skoven og langs vandet, og du behøver på ingen måde at være erfaren. Västervik er dog særlig kendt for at være et exceptionelt godt klatreområde og især den klatreform, der kaldes ”bouldring”, som betyder, at man ikke klatrer særlig højt. Typisk tre-fem meter, men til gengæld klatrer man med ryggen nedad, og det kræver utrolig meget. Du kan også give dig i lag med almindelig klatring i alle sværhedsgrader. Det er let at forstå, hvorfor klatring er så fascinerende, for det kræver utrolig meget. Mod, styrke, overblik og strategi er meget vigtige elementer. Derfor er det også oplagt at tage på klatretur med en guide eller en gruppe venner, så man kan sikre hinanden. Västervik Climbing arrangerer sådanne ture og har alt det udstyr, der skal bruges, hvis du gerne vil være i sikre hænder. Sikkerheden er altafgørende for, at du får en god oplevelse.

Image
Sverige, Västervik, aktiv ferie, løb, løbeture, vandring, natur, vand

Fang din egen aftensmad
Med vand på tre sider af campingpladsen og hele byen er fiskeri i Västervik meget stort, og der arrangeres mange forskellige former for ture, hvis du ikke blot ønsker at prøve lykken fra land. Med Fishing Day kan du tage på heldagsture i mindre både, som kan komme ind i de små vige og bugter. Du skal bare huske madpakke og varmt praktisk tøj, så er der redningsveste, fiskestænger, madding og ja, sågar fisk. Fiskegaranti gives ikke, men sandsynligheden for ikke at fange en fisk er stort set lig nul, og med en hel dag på vandet er der rig mulighed for at skifte location, indtil det lykkes. Selv om fiskeri ikke i samme grad er så fysisk aktivt som nogle af de andre ting, du kan i Västervik, så tvivl ikke på, om du sover godt om natten. Det gør du – den friske luft er den bedste sovemedicin, der findes.

Image
Sverige, Västervik, aktiv ferie, fiskeri, fisk

Vidunderlige Västervik
Västervik er et virkelig godt område. Naturen er utrolig skøn, uanset hvor aktiv du vælger at være i den. Det er et godt sted, hvis man rejser flere sammen, og alle ikke har de samme forventninger til ferien. Det kan være en udfordring i sig selv at komme til enighed om valg af oplevelser og aktivitetsniveau, men i Västervik kan alle høres, og ønskerne kan opfyldes. Naturens mangfoldigheder er uudtømmelige, og det gælder i høj grad også her i Västervik.

 

Västervik Turistkontor
Nordic Outdoor Guiding 
Västervik Resort Lysingsbadet
Fishing Day 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her