Värmland, Sverige, aktiv ferie, kano, hytte på sø

Med naturen som legeplads i Sverige

Klap en elg, byg en tømmerflåde og bo i en trætop. Värmland i det midt-vestlige Sverige byder på mange skønne oplevelser med naturen.

Tekst: Line Jakobsen

Sluk mobilen, find dit indre legebarn frem og nyd livet i Sveriges smukke natur. Her får du idéer til nogle spændende steder og aktiviteter i Värmland-området.

Bo i pagt med naturen
Naturbyn er en hytte- og oplevelsesby, som findes midt mellem fyrretræer i en stille bugt ved Eldansøen i Långserud. Der er ren back-to-nature-stemning, og alle hytter har udsigt til den smukke, stille sø. Der findes to trætophytter, som er bygget oppe i træerne; andre hytter ligger spredt rundt om søen, og så er der en flydende hytte på søen, som kun kan nås med kano. I alt er der plads til 18 overnattende i hytterne, men der kan også oprettes sovepladser i den store bålhytte. 

Som navnet antyder, så kører Naturbyn på naturlig energi, så lyset stammer fra olielamper og levende lys, der er brændeovne i alle hytterne, og toiletterne findes i et lille skur, hvor du kan vaske hænder med vand fra en dunk på siden af skuret. Vand fås i øvrigt fra en naturlig kilde, og mad kokkereres over bål, hvorefter det indtages i den store bålhytte med stearinlysekroner i loftet. Skal du i bad, fyrer du også op for ilden og får på den måde varmt vand i bruseren. 

Ejeren Thomas Peterson købte grunden for 18 år siden og har selv bygget alt i Naturbyn. Træet er omdrejningspunktet for alt, ikke kun hytterne, men også alle senge, borde, stole, bænke og ikke mindst vildmarksbadene og saunaen ved søbredden. Der findes ikke meget skønnere end at tage en iskold dukkert i søen for derefter at løbe op i de dampende trækar eller saunaen og få varmen med et glas vin i hånden. Det er Sverige, når det er allerbedst.

Besøget kan kombineres med rafting- eller vandreture og naturligvis en kanotur på søen med en af de kanoer, der bare ligger og venter ved søbredden. Thomas, der selv bor lige i nærheden, står også til rådighed, og han er en utrolig hjælpsom og venlig fyr med en lun humor. Han kan desuden sammensætte opgaver og spil, så stedet er ideelt til både familie- og firmaarrangementer, bachelorfester, fødselsdage mv. Hvis I er over otte personer, kan I hyre en lokal kok til at komme og lave lækker mad over bål, hvilket godt kan anbefales – for Jonas laver skøn mad med både vildt og bær.

Læs mere om Naturbyn

 

Image
Värmland, Sverige, Eldansøen, sø, aktiv ferie, vildmarksbade, sauna


Byg din egen tømmerflåde
Med udgangspunkt fra Klarälvens Camping, som ligger nord for Stöllet ned til Klarälvens bredder, kan du i samarbejde med Vildmark i Värmland lære at bygge din egen tømmerflåde og derefter sejle ned ad floden til endedestinationen 10 km længere fremme. Det tager omkring en-to timer at bygge flåden og omkring tre-fem timer at sejle på floden, afhængig af vind og vejr og stop undervejs. 

Det lyder som hårdt arbejde at skulle bygge sin egen tømmerflåde, men når man først er kommet i gang, så er det faktisk ikke så svært. Rent faktisk er det sjovt og fordrer, at alle arbejder som et team. To ruller de store stammer ned ad skrænten og ned i vandet, hvor en står klar til at styre stammen hen til to andre, som med kyndig hjælp fra instruktøren, får surret stammerne på plads ved hjælp af kraftigt reb. En færdigbygget tømmerflåde vejer omkring to ton, og stammerne ligger i tre lag for, at de kan holdes oppe i vandet. 

Når man først er kommet ud på vandet, er det dejligt at flyde afsted med strømmen, og du kan blot sidde og slappe af og nyde udsigten, mens du bliver ført ned ad floden. Pludselig har man al den tid i verden til at snakke eller måske bare have en stille stund, mens man kigger på naturen omkring floden. Hvis du er heldig, kan du måske spotte dyrelivet omkring flodens bredder. 
Ønsker du at overnatte på Klarälvens Camping, findes der 20 hytter og 60 pladser med eller uden strøm.

Læs mere om tømmerflådebygning og Klarälvens Camping

Vidste du, at Klarälven løber igennem både Norge og Sverige og er ca. 460 km lang, hvoraf næsten 300 km gennemløber Sverige. 

 

Image
Värmland, Sverige, tømmerflåde, tømmerflådebygning, Klarälvens Camping, teamwork, aktiv ferie

 

Snup en tur i kano
Er du mere til en kanotur, så står de klar på Arvika Kanot og Turistcenter. Her finder du intet mindre end 210 kanoer, så der er nok til alle! Men du kan meget mere end at sejle i kano, der er for eksempel også mulighed for kajakroning og fiskeri. Du kan snuppe en tur på cykel, mountainbike, eller hvad med at tage vandreskoene på og trave en tur op på bakken, hvor du får udsigt over hele området. Til større familiekomsammener eller teambuildingkurser er der også femkamp og højrebsbaner, og så kan du leje en tipi med plads til op til 15 personer. Maden kan du selv medbringe, eller du kan bestille den på stedet. 

Der er også mulighed for overnatning på den kommunale campingplads Ingestrand, som ligger lige ved siden af, med omkring 300 pladser, heraf 14 til autocampere samt 48 hytter i forskellige størrelser. 

Læs mere om Arvika Kanot & Turistcenter og Ingestrands Camping

 

 

Image
Värmland, Sverige, Arvika Kanot & Turistcenter, kanoer, kajakker, aktiv ferie,


 

Klap en elg
I Värmlands Moose Park kan du komme tæt på kongen af skoven. Her lever nemlig fire elge, som passes af en familie plus nogle frivillige hen over sommeren. James, som er søn af ejeren og guide i parken, giver en grundig indføring i, hvordan man bedst kan komme til at opleve elge i det vilde, da de normalt er ret sky. Han fortæller passioneret om, hvordan elge passer ind i økosystemet, og hvordan de lever i naturen. Man kan mærke, at han brænder for arbejdet med dyrene og ikke mindst at vise verden, hvilket prægtigt dyr elgen er. 

Der er omkring 300.000 elge i Sverige. En elg vejer 500-700 kg og er omkring to meter høj. Til trods for denne størrelse er elgen en rigtig god svømmer, og den kan dykke 5-6 meter ned i søerne, hvor den kan finde sin føde. Selvom elgen kan blive op til 25 år gammel, så er det sjældent, at de bliver meget mere end 6-7 år på grund af jagt. Lotta, som er den ældste elg i parken, er 8 år, da vi besøger stedet. Derudover er der Emil på 5 år, Alfie på 11 måneder og Jill på 8 måneder. Selvom disse elge er forholdsvis tamme, så nærmer vi os dem langsomt og oplever dem faktisk kun gennem hegnet til at starte med. Til slut kommer vi dog helt tæt på, mens James konstant aflæser elgenes bevægelser og ’humør’, og så får vi faktisk lov til at klappe dem lidt på mulen. Det er en spændende oplevelse at være så tæt på de store dyr, og man kan godt fornemme lidt omkring deres forskellige personligheder og luner. 

Læs mere om Värmlands Moose Park

Vidste du, at elge kan løbe op til 60 km/t.?  

 

Image
Värmland, Sverige, Moose Park, elge, aktiv ferie

 

Stå på ski indendørs
Er du tosset med at stå på ski, så behøver du ikke at vente på, at der falder sne i Torsby, for her findes Torsby Skidtunnel & Sportscenter, hvor du kan stå på ski det meste af året. Her er kun lukket i marts/april for at skifte sneen ud. I tunnelen kan du opleve varieret skiløb, idet skitunnelen følger det omkringliggende terræn, og dette giver en højdeforskel på 12 meter mellem højeste og laveste punkt. Tunnelen er 1,3 kilometer lang, 8 meter bred, og der er en behagelig temperatur på 0 til -3 ° C.

Her er ligeledes en indendørs hal til skiskydning med plads til seks skytter. Rummet foran skydebanen kan desuden bruges som en skøjtebane, når det ikke bruges til skiskydning. 

Læs mere om Torsby Skidtunnel & Sportscenter

 

Image
Värmland, Sverige, aktiv ferie,Torsby Skidtunnel & Sportscenter, indendørs ski
Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her