Gränna, Grännabjerget, Sverige, polkagris

I Polkagrisens fodspor

Gränna ligger idyllisk omgivet af et lille bjerg mod øst og Sveriges næststørste sø mod vest. Byen er hyggelig, et perfekt udgangspunkt for ture i den naturskønne omegn og verdenskendt for at producere en rødhvid polkagris.

Af Torben Brandt

Hver sommer får de cirka 2.500 fastboende i den lille, svenske by, Gränna, selskab fra store dele af verden. For i juni, juli og august rykker et stort antal turister ind i den lille by, der ligger ved bredden af Sveriges næststørste sø, Vättern, cirka tre times kørsel fra Helsingborg.

Den spøjse gris
Den lille by er ikke mindst kendt for noget så pudsigt som en polkagris. Det ses tydeligt i bybilledet, hvor butik efter butik skilter med salg af ”Polkagrisa”. 
Det pudsige navn til trods har polkagrisen ikke noget som helst med en gris at gøre, men dækker i virkeligheden over en rødhvid bolsjestang med pebermyntesmag på cirka 70 gram. 
Den originale polkagris blev første gang produceret på disse kanter tilbage i 1859 af enken Amalia Eriksson, der gjorde sin forretning så succesrig, at hun var Grännas rigeste borger, da hun døde som 99-årig. Siden har andre fulgt i hendes fodspor, og i dag sælges der polkagrisa 14 forskellige steder i Gränna. 

Det vides ikke med sikkerhed, hvorfra bolsjestangen har fået sit pudsige navn. Calle Roman, indehaver af Grenna Polkagriskokeri (bynavnet kan staves både Gränna og Grenna), siger, at det muligvis hænger sammen med, at polkadansen var kendt og populær, da Amalia Eriksson begyndte at producere sine bolsjer, og når man bød op til dans, havde man ofte et stykke slik med.

– Så måske har det noget med det at gøre – men ingen ved det med sikkerhed, erkender Calle Roman. 

Vil man se, hvordan polkagrisa’rne laves, er der mulighed for det flere steder, blandt andet i Grenna Polkagriskokeri, hvor man gennem vinduerne kan se herlighederne blive fremstillet i bolsjekogeriet. 

Image
Gränna, Grenna Polkagriskokeri, Sverige, polkagris, boljser

 

Op på bjerget
Ikke langt fra centrum ligger et af byens trækplastre, Grännabjerget. At kalde det et bjerg er måske en journalistisk tilsnigelse, men det ligger i hvert fald hævet over byen. Man kommer derop via en velholdt trappe og det, der synes som en uendelig masse trin, men i virkeligheden tager det ikke mere end nogle få minutter at nå ”bjergets” top. Belønningen er dels en fremragende udsigt over by og sø, dels muligheden for en lille forfriskning fra det lille serveringssted, der ligger på toppen. Ud over udsigt og udskænkning byder stedet også på et lille frilandsmuseum. 

En kendt borger
Et større museum, Gränna Muesum, findes midt i byen på byens hovedgade. Her gøres der en hel del ud af en af byens stolte sønner, Salomon August Andrée, der blev født i Gränna i 1854, og som blev verdenskendt, da han som 42-årige foretog sit livs rejse og forsøgte at nå Nordpolen i luftballon. Hvordan det gik, kan man høre meget mere om på Gränna Museum, der deler bygninger med byens bibliotek og turistinformation. 

Image
Gränna, hovedgaden, Sverige

 

Visit på Visingsö
Gränna tilbyder sine gæster mange forskellige former for overnatning. En stor del af turisterne bor på Grännastrandens Camping, der ligger centralt kun 700 meter fra byens hovedgade og blot et veludført stenkast fra Vättern. Fra campingpladsen er der heller ikke langt til en lille havn med et par hyggelige restauranter og caféer, og det er også derfra, at færgerne afgår til Vätterns største ø, Visingsö. I højsæsonen sejler de hver halve time, og det kan absolut anbefales at tage turen dertil, hvilket størstedelen af dem, der holder ferie på disse kanter, også gør. 

Overfarten til Visingsö tager cirka 25 minutter, og er man gående passager, koster det kun omkring 50 svenske kroner for en returbillet, mens to voksne og op til tre børn kan komme frem og tilbage for ca. 115 svenske kroner på en familiebillet. Der er plads til både biler og autocampere om bord, men hovedparten af passagererne går eller har cykel med. Visingsö’s størrelse – 14 km lang og tre kilometer på sit bredeste sted – er som skræddersyet til at cykle, og på en solrig sommerdag er det ualmindelig idyllisk at trille rundt på den tohjulede i den vidunderlige natur på de Visingsö’ske småveje. 

Øens turistkontor ligger lige, hvor færgen lægger til, og her kan man blandt meget andet få et kort, der fortæller lidt om øens seværdigheder, og hvor de ligger. Ikke alle seværdigheder er lige ophidsende, men de er gode at køre efter, og om ikke andet kan de under alle omstændigheder bruges til at navigere efter, når man tramper øen rundt. 

Har man ikke egen cykel, ligger der et par udlejningssteder på havnen i Visingsö. Det koster omkring 80 svenske kroner for tre timer, og vil man cykle hele dagen, er lejeprisen 100 kr. pr. cykel. 
Man kan uden problemer bruge en hel dag på Visingsö, og det er let at finde rundt, for dels er skiltningen fin, dels er antallet af veje på øen til at overskue. Der er ikke ret meget trafik på Visingsö, og der køres generelt hensynsfuldt. 

Image
Grännastrandens Camping, Gränna, Sverige, Vättern

 

Historiens vingesus
Også for de historieinteresserede er der noget at komme efter på Visingsö, der i 1600-tallet var hjemsted for Sveriges største og mægtigste grevskab, Visingsborg. Det bliver man mindet om allerede, når færgen lægger til, for lige ved havnen ligger resterne af det store Visingsborgs Slot, der blev påbegyndt i 1500-tallet og færdiggjort omkring 1660. Det ligger fantastisk smukt ud til søen, og selvom kun ydermurene står tilbage, er det alligevel en oplevelse at gå rundt i bygningerne, der i forbindelse med den store nordiske krig fra 1700 til 1721 husede et stort antal krigsfanger – deriblandt en del fra Danmark. 

I den modsatte ende af øen ligger en anden historisk bygning, Näs, der blev opført i 1100-tallet, og som var Sveriges første kongeborg. Den har gennem tiden huset adskillige af Sveriges konger, og selvom der i dag ikke er så frygtelig meget tilbage af den gamle borg, fornemmer man alligevel historiens vingesus, når man går ned til søbredden og derfra skuer op på de gamle mursten, der har tæt ved 1.000 år på bagen. Også denne borg ligger helt ud til vandet, og det er et ganske betagende syn at begive sig ned på søens bred og dernede fra tage et kig op på borgen. 

Image
Visingsborg Slot, Visingsö, Sverige

 

Ingen campingplads
Ikke ret langt fra stranden ligger en lille campingplads utrolig smukt ned til søen. Desværre er pladsen ikke længere åben for offentligheden, for ejerne er gået på pension, og de få campingvogne, der fortsat er på stedet, tilhører nogle af de tidligere fastliggere, som efter aftale med ejerne har fået lov til fortsat at ligge der. 

Så i øjeblikket er det altså ikke muligt at bo på en campingplads, hvis man drager til Visingsö. I stedet må man enten bo på Grännastrandens Camping på Gränna-siden på fastlandet, eller også må man væbne sig med tålmodighed. Camping-fritid talte nemlig med en ung pige på turistkontoret, som fortalte, at hun sammen med sin svigerfar planlægger at etablere en campingplads i nærheden af den lille by Torp midt på øen. Det bliver dog næppe de første år, så indtil videre er der altså ikke mulighed for at bo på en campingplads, når man gæster Visingsö. 

En tur med båden
Området omkring Gränna er meget andet end Vättern. Et oplagt udflugtsmål er nogle af de lidt mindre svenske søer, hvor man har mulighed for at leje en kano, eller også kan man tage en tur med Trollska Båtturer, som i sommerperioden dagligt har mindst en guidet tur, hvor man i åben båd kommer ud på søerne Bunn, Ören og Kvarnsjöarne. Turen tager cirka to timer og 45 minutter, inklusive en hyggelig kaffe- og sandwichpause, og undervejs kommer man ind i de helt små og rigtig hyggelige kanaler, hvor insekterne summer, og hvor passagererne må dukke hovedet, når båden sejler under nogle af de små broer, der er på ruten. Indehaveren af Trollska Båtturer, Sigge Axelsson, sidder selv bag roret, og han er ikke kun en sikker styrmand, men også en underholdende og hyggelig fortæller. 
I tilfælde af regnvejr er det muligt at overdække båden – men en bådtur på de svenske søer er naturligvis klart bedst, når vejret er godt. 

By af træ
Er man i Gränna, vil det være naturligt at bruge nogle timer på en tur til Jönköping, som ligger små 40 km mod syd. Byen har blandt andet et fint tændstikmuseum, som er værd at besøge, ligesom hele området omkring havnen i bunden af Vättern er fantastisk hyggeligt med restauranter og caféer krydret med en skøn udsigt over søen. 

Godt en times kørsel fra Gränna ligger en prisbelønnet by, Eksjö, hvis bykerne er bygget op af flere hundrede år gamle træhuse. Det er en smuk og ganske unik by, men desværre blev en lille del af centrum i august 2015 beskadiget af en brand, der kostede en ung kvinde livet. Et sprinkleranlæg begrænsede dog til alt held skadernes omfang, og der findes fortsat mere end 50 bevaringsværdige huse tilbage i Eksjös charmerende bykerne. 

Image
Eksjö, Sverige, træhuse

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her