Legacy tid
241

Hopla på sengekanten

seng i naturen
Udstyr
Felt- eller campingsenge er til teltcampisten, der hverken ønsker at ligge ved jorden eller at gå ned på udstyr. Læs med her, hvor DCU laver en minitest af fire campingsenge.

Af Torben Brandt 

Det hører til de forholdsvis overkommelige opgaver, når man af sin chef bliver bedt om at teste campingsenge.

Som de pligtopfyldende mennesker, DCU’s tekniske rådgiver og redaktionens journalist er, gør man naturligvis, hvad man bliver bedt om. Og som bekendt kan den opgave kun løses ved at placere sig på langs og på egne kroppe mærke sengenes hårdhed, komfort, længde og bredde. Og naturligvis også notere sig, hvor lette – eller i nogle tilfælde svære – sengene er at få slået op og ned.
 

Reimo campingseng, feltseng

Leverandør: Reimo
Model: Camp4 Euphrat II feltseng/campbed
Vægt: 7,8 kg
Længde: 199 cm
Bredde: 73 cm
Højde: 44 cm
Maks. belastning: 120 kg
Stel: Aluminiumsprofil, ø-mål 25 x 32 mm
Pris: 449 kr.

Sengestoffet er i en kraftig polyesterkvalitet. Ved hovedgærdet er der på siden af sengen en stor, indsyet lomme med tre rum til løse genstande som mobiltelefoner og lignende. Sengen er udstyret med et net, der minder om et bagagenet, som kan holde på puden.

Når sengen slås op, er den største hurdle, at det kræver en del kræfter at få de to medfølgende, løse tværstivere i hver ende sat på plads. Stellet er rundt, så man ikke generes af skarpe hjørner, hvis man ligger med armene ud over kanten. Sengen er kun 44 cm høj, så man sidder og ligger temmelig lavt.

Sengen er ikke til meget store mennesker, for de vil nemt komme til at ligge med enten hovedet eller fødderne mod tværstiverne for enden af sengen, som det skete for begge på testholdet, hvilket ikke er videre komfortabelt.

Sengen føles ret robust, men den rokker en del i længderetningen, når man bevæger sig.

 

Biltema campingseng, feltseng


Leverandør: Biltema
Model: Campingseng
Vægt: 6 kg
Længde: 189 cm
Bredde: 62 cm
Højde: 44 cm
Maks. belastning: 120 kg
Stel: Firkantet aluminiumsstel med ø-mål 25 x 34 mm
Pris: 299 kr.

Sengens polyesterstof er solidt med en liggekomfort til den faste side. Det hedder i de officielle tal fra leverandøren, at sengen kan tage personer op til 120 kg, men liggemålene er så beskedne, at det i praksis vil være mere end vanskeligt at få en person med så høj en vægt ned i sengen, for så vil enten hoved eller fødder komme i karambolage med metalrammen, som det skete for begge på testholdet. Den er derfor mere velegnet til et barn, en teenager eller en lille voksen.

Også denne seng skal have to tværstivere monteret, før den er klar, og det kræver godt med kræfter at få dem på plads. Sengen, der er testens billigste, bevæger sig en del i længderetningen, når man vender sig.

Skal den kun bruges i ny og næ til børnebørn eller andre, der ikke er så store, kan den godt gå an – især hvis man lægger en topmadras på, hvilket i øvrigt kan anbefales til alle de testede senge. Men ellers er det ikke en seng, der imponerer.

 

Isabella campingseng, feltseng


Leverandør: Isabella
Model: Feltseng
Vægt: 8,2 kg
Maks. belastning: 100 kg
Længde: 203 cm
Bredde: 76 cm
Højde: 53 cm
Stel: Aluminiumsprofil, ø-mål 25 x 25 mm
Pris: 599 kr.

Her er det hele monteret og samlet, så når man åbner det kraftige sengehylster med håndtag, er det bare at slå sengen ud og sikre sig, at benene er i den korrekte position, så den står rigtigt. Lige så let er det i øvrigt, når sengen skal slås sammen igen.

DCU’s to testpersoner er ikke ens hverken i bredde eller vægtklasse, og måske var det derfor, at oplevelsen af sengen var lidt forskellig. Den letteste og smalleste på testholdet lå glimrende, selvom stoffet føles løsere og mindre fast end i de andre senge – lidt som at sove i en blød seng. Testens tungeste medlem følte derimod, at det bløde stof resulterede i, at han i nogen grad kunne mærke det firkantede sengestel mod kroppen.

Sengehøjden på 53 cm betyder, at den er let at komme op fra, uanset om man har ligget eller siddet. Der er ingen skarpe kanter i enderne af sengen, så selvom arme eller ben når ud til kanten, er det ikke generende. Alt i alt en solid og stor seng, der er testens dyreste.

Kampa campingseng, feltseng


Leverandør: Kampa
Model: Dream XL
Vægt: 9,5 kg
Maks. belastning: 120 kg
Længde: 207 cm
Bredden: 78 cm
Højden: 51 cm
Stel: Stålrør, ø-profil 22 mm
Pris: 498 kr.

Også i denne seng ligger man på en kraftig polyesterdug. Det er uhyre let at få sengen slået op, for det hele ligger samlet i ét stykke i en medfølgende bæretaske. Så når sengen er ude af hylstret, er det altså blot at sørge for, at benene står rigtigt, og så er den klar til brug.

Der er en god fasthed i polyesterstoffet, så man ligger behageligt, uden at det føles hverken for hårdt eller blødt. Sengestellet er rundt, så selvom man er meget bredskuldret eller høj, er der ingen skarpe kanter til at genere på kroppen. I øvrigt skal man være meget stor for at rage ud over sengemålene, for sengen er testens største både i længde og bredde.

Der er forstærkede dobbeltsyninger på sengestoffet, hvilket sammen med stålstellet vidner om, at vi har fingre i et kvalitetsprodukt.

Konkurrencen om at vinde testen stod mellem Kampa- og Isabella-sengen, som minder meget om hinanden både i kvalitet og opbygning. Det er begge gode, store kvalitetssenge, men fastheden i Kampa-dugen kombineret med den store liggeflade, et rundt stålstel og en pris, der i runde tal er hundrede kroner lavere end Isabellas, gør, at Kampa løber med prisen som vinder af denne minitest.

DCU tager forbehold for prisændringer.

Open
Emneord

10 ting til vinteren

campingudstyr, vintercamping, campinggrej, grej
Vinterklar
Det kan være skønt at campere om vinteren, hvis du og din vogn er ordentligt forberedt. Her kan du se et bud på 10 ting, der er bekvemme eller direkte uundværlige på vinterturen.

Tekst: Torben Brandt


Selvregulerende varmekabel

FrostGuard er en god medspiller at have på banen, når vandrørene skal sikres mod frost. Det er et varmekabel, som selv holder temperaturen på et sikkert niveau, fordi kablet er selvregulerende, så det ikke risikerer at overophede. Det lægges på røret direkte under isoleringen og fås i forskellige længder. Det kan anvendes på alle typer rør og skal monteres i en stikkontakt med jord. Den viste pakke indeholder et kabel på fire meter.

Vejl. pris: 799 kr.

FrostGuard, varmekabel, campingudstyr

 

Slut med ødelagte vandhaner

Winter Ban er et frostbeskyttelsesmiddel, der forebygger ødelagte blandingsbatterier, vandhaner og -slanger som et resultat af, at man glemte at tømme vognen af for vand, da man brugte den i efteråret. Det kan bruges både i drikkevandssystemet og i spildevandstanken, fordi indholdet er et organisk stof, der både er lugt- og smagfrit, og som er ufarligt for både mennesker og dyr.

Vejl. pris: 235 kr.

Winter Ban, frostbeskyttelsesmiddel, campingudstyr

 

Lys over land

Når vintermørket sænker sig, er der brug for ordentlig belysning, og det får man med Isabella TripLight, som er en LED-lampe med batteri. Lampeledningen er syv meter lang, så du kan flytte den rundt i forteltet, men det er også muligt at tage lampen med rundt uden ledning og bruge den som lommelygte. Så får den strøm fra batteriet, der kan køre i cirka fem timer. Lampen kan klikkes på både en teltstang, på Isabella Cosy Corner og på Eclipse-frontsolsejlet.

Vejl. pris: 395 kr.

Isabella Cosy Corner, TripLight, lys, LED-lampe, belysning

 

Hold vinden ude

Køleskabsristen bag køleskabet er et sårbart punkt om vinteren, for når det blæser, kommer vinden ind gennem risten og skaber dermed et ubehageligt kuldeindfald i vognen. Du kan forhindre det ved at montere en vinterafdækning. Den viste afdækning er til et stort Thetford-køleskab og kan monteres ved 4 grader eller koldere. Det er vigtigt at fjerne den igen, når udendørstemperaturen stiger, for ellers får køleskabet svært ved at komme af med overskudsvarmen, og så bliver der for varmt i køleskabet. Vinterafdækningen er også fornuftig at bruge, hvis vognen stilles væk i længere tid.

Vejl. pris: 259 kr.

køleskabsrist, campingudstyr

 

Skorsten med vokseværk

Hvis du camperer på steder, hvor sneen falder i store mængder, kan du risikere, at sneen ligger så højt, at den forhindrer røgen fra skorsten i at komme ordentligt væk fra vognen. Det kan i værste fald resultere i udvikling af kulilte, som er så farlig, fordi den hverken kan ses, høres, lugtes eller smages. For at forhindre det scenarie er det en rigtig god idé at montere en skorstensforlænger, som monteres på den eksisterende skorsten. Dermed sikrer man sig, at skorstenen rager op over sneen.

Vejl. pris: 41 kr.

skorsten til camping, campingudstyr, campinggrej

 

Varmen slippes fri

Hvis din vogn har en ovn med blæservarme, er du allerede godt hjulpet i forhold til at have det lunt i vognen, men varmen skal jo også kunne komme ud af slangerne. Ved at montere WL-ventiler på de varmeslanger, der fordeler varmen, kan du sikre dig, at varmen kommer ordentligt op bag ryglæn og madrasser. WL-ventilerne placeres rundt i hele vognen med 30-40 cm afstand. Ventilerne sættes på ved at skære varmeslangen over dér, hvor ventilen skal sidde, og derpå skære yderligere et par centimeter slange af, så WL-ventilen kan monteres mellem de to slangeender.

Vejl. pris: 59 kr.

WL-ventiler, campingudstyr, campinggrej

 

En hård nyser

På vintercamping vil du jævnligt opleve, at jorden er stenhård af frost. Det stiller krav til dine pløkker, hvor et rigtig godt bud til vintercamping er Tarzanpløkker, der er formet som et stålsøm, og kan slås i meget hård jord. Men mindst lige så vigtigt er det, at du har en ordentlig hammer, der kan få pløkkerne banket ned. Kampas Thor-pløkhammer har et behageligt gummihåndtag, som ikke glider ud af hånden, men nok så væsentligt har hammeren skaft og hoved af stål, så den kan banke pløkker ned i selv det mest genstridige jord.

Vejl. pris: 98 kr.

Kampa Thor pløkhammer, campingustyr, campinggrej

 

Koppen skrider ikke

Hvad er bedre end at få en kop skoldhed te eller kaffe efter en kold dag udenfor? Den viste kop er i solid melaminkvalitet og kan klare temperaturer op til 90 grader, så man kan blive tøet helt op indvendigt. Koppen har antislip, så den ikke skrider rundt i vognen. Synes man, at den grønne farve er lovligt frisk, fås den også i andre og mere afdæmpede farver som f.eks. sort. Vil man bruge koppen derhjemme, kan det som en lille bonusinfo oplyses, at den tåler at komme i opvaskemaskinen.

Vejl. pris: 48 kr.

skridsikker kop, campingudstyr, campinggrej

 

Til hyggestunden

Selv den mest effektive varmeovn og den bedste isolering kan ikke erstatte følelsen af at hygge sig under et lunt tæppe eller en plaid. Hos KG Camping fandt vi denne plaid i en blommefarvet nuance, der er praktisk i forhold til snavs, og som kan give kroppen lidt ekstra varme på de kolde vinteraftener. Plaiden er i målene 150 x 200 cm, så der er stof nok at putte sig under. Prisen ligger normalt på 319 kr., men vi fandt den på tilbud.

Udsalgspris: 159 kr.

plaid, tæppe, campingudstyr, campinggrej

 

Prisvindende varmelampe

Ofte sluger elektriske varmelamper så meget strøm, at man får nervøse trækninger med tanke på elregningen, men den tyske producent, Solamagic, oplyser, at det kun koster fra 2,85 kr. i timen at opvarme et område på 14 kvadratmeter med deres varmelampe. Det er, ifølge Solamagic, helt op til 80 procent billigere end tilsvarende opvarmning med gas. Solamagic har i en test, som det eneste produkt, fået bedømmelsen ”excellent” i varmeevne i det anerkendte tyske gør-det-selv-magasin, Selbermachen. Lamperne fås både på 1.400, 2.000 og 2.500 watt og kan monteres meget fleksibelt f.eks. under en markise, på en parasol eller på terrassen. Hos KG Camping har man desuden en løsning, hvor de kan monteres på en teltstang. Der gives op til fem års garanti på produktet. Den angivne pris er for den mindste af varmelamperne.

Vejl. pris: 2.316 kr.
 

elektrisk varmelampe, Solamagic, campingudstyr, campinggrej

 

Alle de viste produkter er fundet i butikken hos KG Camping i Kolding.

Open

Frisk luft fra Kronings

Kronings K3600, aircondition
Udstyr
Kronings aircondition- og klimaanlæg trækker frisk luft ind udefra. Det giver et bedre indeklima i vognen.

Du kender formentlig oplevelsen af at sidde i kø eller at køre ind i en tunnel og trykke på knappen, der recirkulerer luften. Efter få minutter begynder der at lugte anderledes inde i vognen, hvor luften bliver mere ”flad”.

Mange af de mest solgte aircondition- og klimaanlæg, der i dag sælges til campingvogne og autocampere, virker på samme måde, fordi de ikke blander frisk luft udefra sammen med den nedkølede eller opvarmede luft inde fra vognen.

Anderledes forholder det sig med Kronings 2019 airconditionserie med A2000 (køl) samt K2400 og K3600 (køl og varmepumpe), der har alle et friskluft-mikssystem, som blander frisk luft ind i vognen, mens det enten køler eller varmer.

Det giver et helt andet friskt indeklima i vognen, ligesom det fjerner noget af det cirkulationsstøj, som opstår i anlægget ved, at man trækker en andel frisk luft ind udefra, og derved minimerer mængden af genbrugt luft, som skal cirkuleres inde i tagenheden.

Kronings friskluft-aircondition til vogne op til 5,8 meter har en vejledende udsalgspris på 9.995 kr.

Open
Emneord

Slut med belægninger på forteltet

Pist Væk Teltrens, Standby fortelt, campingudstyr
Campingvogn
Få gode råd til at fjerne belægninger på forteltet og andre overflader.

Der er næsten ikke noget så godt som nyt campingudstyr, og det er logisk, at når det bruges tæt på naturen hver eneste dag, så sætter det sit præg på materialerne.

Det nye produkt ”Pist Væk Teltrens” er et miljøvenligt produkt, som i al sin enkelthed skal sprøjtes på teltdugen, og så opløses de uønskede materialer. Man behøver ikke engang at skylle af med vand, men blot lade sol og regnvand gøre arbejdet. Hvis man er utålmodig og gerne vil have et resultat med det samme, så kan man vente en lille time og så tørre belægningerne af. På skyggesider kan der gå lidt længere tid.

Ren Fritid, der står bag produktet oplyser, at de har testet produktet gennem 12 måneder. "Pist Væk Teltrens" kan også anvendes på andre overflader såsom terrasser, fliser, træværk og campingvogne, så længe fladerne tåler vand, og så længe de ikke er mørnede af sol og vind.

Open
Emneord

Cool løsning fra Dometic

Dometic Absorption RMD10, køleskab
Campingudstyr
Dometic har til 2019-sæsonen leveret en af den slags nyheder, der er så oplagt, at man kan undre sig over, at det ikke er blevet sat i produktion noget før: Et køleskab med hængsler i både højre og venstre hjørne, så døren kan åbnes fra begge sider – dog ikke samtidig.

På Caravan Salon Düsseldorf var køleskabet monteret i en Tabbert Vivaldi 550 E, hvor det var placeret umiddelbart til højre for indgangsdøren. Dermed kan man stå ude i forteltet og åbne køleskabet uden at skulle ind i campingvognen. På den måde slipper man for at opleve, at lågen er i vejen, eller at man skal kante sig over på den anden side af køleskabet for at få det åbnet.

Køleskabet, der har fået navnet Dometic RMD 10.5, er et absorptionskøleskab, hvilket betyder, at det både kan køre på gas og el. 

 

Langt tilløb

Produktet har været mere end et år undervejs, blandt andet fordi Dometic i udviklingsperioden oplevede, at lågen til tider løsnede sig i venstre side, når man åbnede i højre, og omvendt. Det er der kommet styr på, og dermed er køleskabet klar til at blive sendt på markedet.

– Skabet har vores nyeste generation af brændere. Vores tests har vist, at køleskabet er hurtigere til at køle ned end vores andre køleskabe, og jeg tør godt sige, at det er vores bedste absorptionskøleskab til dato, siger Steen Mandsberg fra Dometic.

Der er ikke lavet eksklusivaftale med nogen producenter om Dometic RMD 10.5. Det betyder, at alle de caravanproducenter, der er interesseret, kan montere det nye køleskab i deres vogn.

Open
Emneord

Slut med vand i forteltet

vandstopperen, campingudstyr, smart opfindelse
Campingvogn
Niels Hedegaard er DCU-medlem og kan nu også skrive opfinder på visitkortet. For han har opfundet et smart plastskinnesystem, som holder overfladevand ude af forteltet.

Tekst: Torben Brandt

”Vandstopperen” hedder et nyt plastskinnesystem, som kan holde forteltet tørt, selv når regnen vælter ned. Bag opfindelsen står DCU-medlem Niels Hedegaard fra Herning, der allerede har taget dansk patent på systemet.  

 

Spidsteltet var tørt

Til daglig er Niels Hedegaard director for en af indkøbsgrupperne hos slagterikoncernen Danish Crown. Tidligere har han arbejdet 20 år med indkøb hos Lego.

I fritiden er han og familien ivrige campister, og det var på en campingtur i Italien for nogle år siden, det første frø blev sået til det, der siden er vokset til Vandstopperen.

– Vi lå på en campingplads, hvor det regnede så meget, at overfladevandet ikke kunne nå at komme hurtigt nok væk fra pladsen. I stedet løb det ind over plastikfolien og videre ind i vores fortelt, som blev drivvådt. Lige over for os lå nogle campister i et lille spidstelt, og de fik ikke en dråbe vand ind i teltet, fordi det havde fast bund, fortæller Niels Hedegaard.

Oplevelsen satte gang i tankerne. For hvordan kunne man lave et system, der på den ene side holdt vandet ude af forteltet, men på den anden side ikke var for tungt eller besværligt at montere?

– Jeg overvejede på et tidspunkt et system, som nærmest var et omvendt soppebassin, men jeg fandt frem til, at det ville være for ufleksibelt i forhold til teltenes forskellige størrelser og mål, og samtidig ville det blive alt for tungt, og hvis der først blev hul i bunden på dette soppebassin, ville man skulle lave et nyt dyrt indkøb. Så den idé blev droppet igen, siger Niels Hedegaard.

vandstopperen, campingudstyr, smart opfindelse, Niels Hedegaard, opfinder

 

Fordel af sin fortid

I stedet kom hans mange år med legoklodser ham indirekte til gode.

– Efter at have været så længe hos Lego ved jeg en hel del om plastik. Derfor begyndte jeg at overveje, om jeg kunne lave et system i plastik, siger Niels Hedegaard.

Plastik har de væsentlige fordele, at det dels ikke vejer ret meget, dels er let at skære til i de rette længder. Resultatet blev et skinnesystem, hvor den plastfolie eller presenning, man i forvejen har med på campingturen til at lægge under gulvtæppet, klemmes fast i slidsen på Vandstopper-skinnen. Dermed får teltet en fast bund, og overfladevandet bliver ledt uden om eller under forteltet.

 

Sæt på mindst to sider

Der er ikke meget hokuspokus i at montere plastikskinnerne, der placeres langs kanten på mindst to af teltsiderne og på ”grundens” højeste punkt, hvorpå plastikfolien/presenningen klemmes ind i skinneslidsen. Afhængig af forteltets størrelse vil det kræve i alt 6-8 skinner.

Skinnerne koster mellem 129 og 149 kr. pr. meter, afhængig af, hvor mange man køber. De kan afkortes, så de passer nøjagtigt til teltet, og så vejer de blot 300 gram pr. skinne, så de ikke æder ret mange kilo af lasteevnen, hvis de lægges i campingvognen under transporten.

– Jeg planlægger at sælge skinnerne både via min egen hjemmeside og hos forhandlere, siger Niels Hedegaard, der tror meget på Vandstopperen, fordi den løser et velkendt problem på campingpladser både i Nord- og Sydeuropa. Derfor er han også i gang med at søge patent i flere europæiske lande på ”WaterStopper”, som den hedder i den europæiske version.

– Patentet koster ganske vist nogle penge, men jeg ser også et rigtig stort potentiale i dette her produkt, siger Niels Hedegaard.
 

Læs mere om Vandstopperen

Open
Emneord

Fire fine foldecykler

foldecykler, test af foldecykler, cykler, test
Campingudstyr
De fire testede foldecykler havde meget forskellige kvaliteter, og så viste testen, at der trods alt er sammenhæng mellem pris og kvalitet.
Locked

Tekst: Torben Brandt

For lidt plads har man altid nok af som campist. For kvadratmeterne er sparsomme, og lasteevnen er i de fleste vogne begrænset.

Det kan gøre det til en udfordring at have en cykel med, for dels tager den noget af den dyrebare lasteevne, dels er den uhåndterbar. En god løsning er naturligvis at montere et cykelstativ på vognen og hænge jernhesten der. Den slags er dog hverken gratis eller dekorativt, ligesom det kan give balancemæssige udfordringer i vognen, hvis stativet monteres bagpå, fordi tung bagage bag vognakslen kan medføre ustabilitet.

En foldecykel er et interessant alternativ, for den fylder ikke ret meget og kan derfor lettere være i enten bil eller i campingvognen/autocamperen. Og efter at have prøvekørt fire forskellige kan vi konstatere, at de faktisk kører aldeles udmærket, og at de alle kan slås sammen og foldes ud igen uden besvær.

DCU’s tekniker, Stefan Rosendal, kunne folde hver af de fire cykler sammen på mindre end 30 sekunder, og selvom andre måske bruger dobbelt så lang tid, er det på ingen måde skræmmende. Der er generelt ingen ben i at folde cyklerne ud og slå dem sammen, når først man lige har lært teknikken.

I alt fire firmaer takkede ja til at være med i testen. Vi inviterede også leverandøren foldecykler.dk, men her vendte man aldrig tilbage, mens udstyrsleverandøren DCT i Vejle, der også sælger foldecykler, takkede nej til invitationen.

 


Mærke: Greenfield

Antal gear: 6 udvendige Shimano Tourney

Stelhøjde: 300 mm

Hjul: 20 tommer

Vægt: 18 kg

Pakkemål: 68 x 85 x 43 cm

Pris: 1.499 kr.

Forhandler: Harald Nyborg

Feltets klart billigste cykel, som især er interessant for de campister, der gerne vil kunne komme lidt omkring uden at tømme hele sparegrisen.

Den lave pris fornemmes visse steder ­– f.eks. var støttebenet temmelig stramt at få op og ned, ligesom plastikbeskytteren yderst på støttebensfoden ikke sad ordentligt fast og til slut røg af og blev væk.

Cyklen har seks udvendige Shimano-gear. Udvendige gear er lidt mere sårbare over for skidt og snavs end cykler med indvendige gear, til gengæld giver de mange gear mulighed for at ramme lige præcis det tråd, der passer den enkelte. De seks gear har en ret let gearing, så der skal trædes en del, selv når cyklen er i sjette gear, men derudover fungerede de godt.

En fin detalje er, at der er mærker på sadelpinden, så man kan se, hvornår sadlen har den maksimale højde. Cyklen har ingen fodbremse, men har håndbremse til både for- og baghjul, der virker upåklageligt. Cyklen er udstyret med bagagebærer.

Kablerne til håndbremse og gear er ikke samlet med en strip ved styret, så de flagrer noget. Det kan være problematisk, hvis man skal pakke cyklen sammen på begrænset plads, fordi man så risikerer, at kablerne hænger fast. En taske til cyklen er derfor en god idé.

Foldesystemet er lavet, så man skal skubbe en split både på styret og stellet, for at cyklen kan foldes. Systemet var ikke testens bedste, men når først man havde gjort det et par gange, virkede det fint, og der var ikke mange ben i at samle eller folde cyklen.

Det er ikke en cykel, der inviterer til lange ture, men hvis formålet er at køre internt på campingpladsen eller småture i nærområdet, er den ganske udmærket til formålet.

Greenfield, foldecykel, foldecykeltest, test, cykler

 

Mærke: Dahon - Bedst i test

Gear: 3 indvendige Nexus-gear

Hjul: 20 tommer

Pakkemål: 82 x 35 x 66 cm

Vægt: 12,9 kg

Pris: 5.495 kr.

Leverandør: Olympic

Testens dyreste cykel med et prisskilt, som var større end de 5.000 kr., vi egentlig havde sat som prisramme for testen. Vi valgte efter nøje overvejelse at tage den med for at få større bredde i feltet – og tak for den beslutning. For Dahon var uden diskussion testfeltets fedeste cykel, hvor der var kælet for detaljerne overalt, og prisen er fortsat til at have med at gøre.

Det var uden sammenligning den letteste cykel både at folde sammen og slå ud. Alle steder gik tingene bogstavelig talt som smurt, og det hele klares ved hjælp af simple, og alligevel stærke løsninger, hvor låsemekanismerne åbner og lukker, uden at man behøver at bruge hverken kræfter eller fingernemhed.

Som den eneste i testfeltet har denne cykel metal i det led, hvor pedalen klappes ned og op, og som kan være et sårbart punkt, når øvelsen er lavet mange gange. Det signalerer kvalitet og holdbarhed. Sadelpinden har mærker, så man kan se den maksimale højde. Sadlen kan både justeres fremad og vinkles op og ned, så man får den perfekte siddeposition. Styrepinden kan ikke kun reguleres i højden. Det er også muligt at indstille grebet, så hænderne får lige nøjagtig den position på styret, man vil have.

Når cyklen er slået korrekt sammen, kan enderne holdes sammen ved hjælp af en magnetordning. Bagagebæreren lukkes ved hjælp af stropper, så man kan spænde bagagen ordentligt fast under kørslen. Der er to håndbremser, men ingen fodbremse.

Den eneste anke, der i testholdets optik er ved cyklen, er, at gearingen er ret let. Det betyder, at man skal træde forholdsvis hurtigt, selvom man har cyklen i tredje gear.

Det er også det eneste kritikpunkt på en cykel, der emmer af gode, solide og funktionelle løsninger. Det er en cykel, hvor man uden problemer kunne køre længere ture – f.eks. køre fra DCU-Copenhagen Camp, hvor testen fandt sted, til Rådhuspladsen og tilbage igen. Den høje pris betyder naturligvis også øgede forventninger, men Dahon lever op til dem. Derfor får den ”Bedst i test”-prædikatet.

Dahon, foldecykler, foldecykeltest, test, cykler

 

Mærke: Go Camp E-bike Latte (elcykel)

Vægt: 20 kg med batteri

Ladetid: Cirka tre timer

Rækkevidde: Cirka 45 km

Pakkemål: 37 x 84 x 64 cm

Gear: 6 Shimano-gear

Belastning: 100 kg

Pris: 3.499 kr.

Leverandør: Camper Fritid

Denne cykel skiller sig ud ved at være elektrisk. Batteriet betyder naturligvis noget for den samlede vægt, og cyklen var feltets tungeste. Man kan hævde, at batteriet gør det vanskeligt at sammenligne den med de øvrige cykler, men vi ville gerne have den med, fordi en elektrisk cykel til en skarp pris er relevant for en stor gruppe af DCU’s medlemmer.

Og man får faktisk meget cykel for pengene. Man kan tydeligt mærke, når batteriet skubber på kørslen, for det mærkes nærmest som et lille ryk. Hvis man gerne vil ud at se sig omkring, men ikke er i så god form længere, er denne elcykel en rigtig god måde at komme omkring på, fordi man får udvidet sin udflugtsradius markant. Batteriet kan holde til cirka 45 km, når det er fuldt opladet.

Naturligvis er der nogle ting, man ikke får. Justeringsmulighederne for både sadel og styr var testens dårligste, og er man høj, er det ikke så bekvemt at sidde på denne cykel i længere tid.

Foldesystemet fungerer udmærket på både stel og styr og kræver blot, at man efter at have løsnet spændhåndtaget får skubbet en lille pal ud af sit hul, så man kan folde styr og stel.

De seks gear var også på denne cykel forholdsvis let gearet, hvilket formentlig skyldes, at man ved for høj en gearing risikerer, at cyklisten får for meget fart på. Kabler og ledninger ved styret er pænt samlet, så det ikke stritter i alle retninger. Cyklen har ingen fodbremse, men har håndbremser til både for- og baghjul.

Batteriet er let at sætte på. En indikator viser med lys, hvor meget strøm der er tilbage på batteriet, så man ved, hvornår der skal genoplades. Det vejer 1,7 kg, så det er ikke så tungt at tage med i tasken, når cyklen parkeres. Der medfølger en lille lader.

Alt i alt en meget interessant cykel for campisten, der gerne vil have lidt assistance til rugbrødsmotoren, men som samtidig ikke har lyst til at betale for dyrt for hjælpen.

Go Camp E-bike Latte, elcykel, foldecykler, foldecykeltest, test


Model: X-Zite - God til prisen

Hjul: 20 tommer

Gear: 3 indvendige Shimano

Pakkemål: 73 x 86 x 40 cm

Vægt: 13 kg

Pris: 2.239 kr.

Forhandler: thansen

Forventningerne var på forhånd beherskede, fordi cyklen med et prisskilt på 2.239 kr. var testens næstbilligste. Men cyklen var testens positive overraskelse med nogle enkle, men meget velfungerende løsninger.

Den er uhyre let at få samlet og slået op. Der skal kun løsnes et enkelt greb ved sadlen, før den kan skubbes ned, mens der ved styret skal skrues på en skrue, før styret kan lægges ned. Også spændhåndtaget ved stellet løsnes let og problemfrit. Alt i alt er det uhyre hurtigt både at folde cyklen sammen og slå den op med dette foldesystem, der også er solidt. Der er ikke noget, som skal justeres eller rettes til – når systemet klikker, er stellet og styret låst. En anke er det dog, at der ikke er noget mærke på sadelpinden, som indikerer, hvornår man har sat den op i den højeste position.

Cyklens tre gear har efter testholdets smag en meget behagelig gearing, hvor tredje gear ikke er helt så let som på de andre tre cykler. Det giver et meget behageligt tråd. Som den eneste af de testede cykler har denne cykel både hånd- og fodremse. Især hvis man ikke er så erfaren en cyklist, kan fodbremsen være rar at have. Cyklen har almindelig aluminiumsbagagebærer, som fungerer upåklageligt, og det er let at få støttebenet op og ned.

Cyklen har et dejligt, glidende rul, som giver en rigtig god køreoplevelse, og selvom foldecykler ikke som udgangspunkt er skræddersyet til lange ture, ville vi ikke være det mindste nervøse for at tage denne cykel fra DCU-Copenhagen Camp til København og retur.

X-Zite har ikke nær så mange detaljer som Dahon, men den koster også under det halve, og set i det lys må man bare konstatere, at man får rigtig meget foldecykel for en yderst overkommelig pris. Derfor får den prædikatet ”God til prisen” i denne test.

X-Zite, foldecykler, foldecykeltest, test, cykler

Emneord

10 ting til udflugten

10 ting til udflugten
Campingudstyr
Nu tillader temperaturen, at vi for alvor kan komme ud i naturen og nyde campinglivet. Her er ti ting, der måske vil gøre din udflugt en smule hyggeligere.

Tekst: Anne-Vibeke Isaksen

Transportabel Lotus-grill
Denne kulgrill er næsten lige så hurtig til at være klar til madlavning som en gasgrill, fordi der sidder en batteridreven blæser i bunden. Den bliver aldrig mere varm på ydersiden, end at man hele tiden kan flytte den. Særdeles praktisk til en tur på standen eller på en let campingtur, hvor der ikke er så meget plads i bilen. Fås i flere farver.
Mål: 34 cm
Vægt: 3,7 kg
Vejl. pris 1.298 kr.
Find nærmeste forhandler her

Transportabel Lotus-grill, kulgrill

 

Strandmåtte 
Denne smarte strandstol fylder det samme som et håndklæde og vejer det samme. Når den er foldet ud, har man en praktisk liggestol med rygstøtte. Hvis man vil opgradere, findes der også en solseng med skygge til hovedet.
Model: Isabella strandmåtte
Mål udfoldet: 160 x 53 cm
Mål sammenpakket: 54 x 52 cm
Vægt: 2 kg
Pris fra: 275 kr.
Pris for solseng fra: 799 kr.
Find nærmeste forhandler her

Strandmåtte fra Isabella

 

Praktisk udflugtstaske
Selvom man skal spise ude i naturen, så kan man sagtens dække et pænt og hyggeligt bord, især når man har det hele i en smart køletaske, der samtidig kan holde drikkevarerne kolde på en lun forårsdag. Det gør det ikke mindre hyggeligt, at der er små retro-campingvogne på servicesættet.
Model: Love Caravanning køletaske 60 x 43 x 30 cm.
Servicesæt: 12 dele fra Flamefield
Vejl. pris 438 kr.
Find nærmeste forhandler her

Love Caravanning-køletaske, campingudstyr

 

Fart på foldecykler
Der er naturligvis ingen grund til at skynde sig på ferien, men ikke desto mindre sælges der flere og flere elcykler. Disse to syv gears foldecykler fra Prophete fås både med og uden batteri.
Vægt uden batteri: 15 kg
Vægt med batteri: 19 kg
Priser uden batteri fra 3.398 kr.
Priser med batteri fra 10.595 kr.
Find nærmeste forhandler her

Foldecykel


Vand skal der til
Det er altid praktisk at have frisk vand med ud i naturen, hvad enten det er en tur på stranden eller skoven. Vanddunke i forskellige størrelser kan også bruges på campingpladsen, når vandtanken skal fyldes op eller som ekstra vanddunk i forteltet. Fås i flere størrelser.
Størrelse og pris:
20 liter / 209 kr.
15 liter / 189 kr.
10 liter / 165 kr.
Set hos Vejle Caravans 

Vanddunke

 

Elegant O-Grill
O-Grill er en letvægtsgrill med et elegant design. Den er let at tage med på tur, og der er minimal rengøring og vedligeholdelse. Fås i flere farver.
Mål: 56,7 x 47,5 x 21 cm 
Vægt 8,7 kg
Vejl. pris 1.698 kr.
Find nærmeste forhandler her

O-Grill letvægtsgrill

 

Vogn til det hele
Med en transportvogn har man plads til både udstyr, samtidig med at de mindre børn kan hvile fødderne og måske endda tage en lur.
Mål: 94 x 52 x 57 cm
Vægt: 11 kg
Maks. belastning 65 kg
Vejl. pris 799 kr.

WeCamp transportvogn

 

Smart Tealicious Sling-stol
Smart stol i en frisk farve fra Kampa. Stolen har fire justerbare positioner og nakkepude for optimal afslapning.
Mål pakket sammen: 96 x 61 x 17 cm
Mål pakket ud: 99 x 61 x 87 cm
Vægt: 5,5 kg
Vejl. pris 528 kr.
Find nærmeste forhandler her

Kampa Tealicious Sling-stol

 

Sov lunt og godt 
Colibri er fyldt med lækkert 1.000 g Isofill®, som giver en blød, vamset dyneeffekt, og den er perfekt til sommerens lange campingture, hvor komfort er en afgørende faktor. Kan reguleres alt efter kølige og varme nætter. Fås i farven Iris sort.
Model: Outwell Colibri
Størrelse: 215 x 80/100 cm
Pakkestørrelse: 45 x 45 x 25 cm 
Kropslængde: 190 cm
Lynlås: Tovejs-lynlås – autolås
Vægt: 2,2 kg
Vejl. pris: 799 kr.
Find nærmeste forhandler her

Outwell Colibri-sovepose

 

Lys med lanterner
Carnelian håndholdt lanterne fås i fem forskellige versioner med mange gennemgående funktioner, f.eks. tre forskellige lysindstillinger, hængefunktion, og toppen af lanternen kan tages af. Alle Carnelian-lanterner er vejrbestandige og fås i et smart og robust design, der let klarer teltlivets omtumlede tilværelse.
Model: Carnelian DC 250 Lanterne Cream White 
Størrelse: 12,5 x 12,5 x 24 cm
Power: 10.2 SMD LED 3500 Kelvin 200 Lumens
Brændtid: Ca. 5 timer
Vægt: 829 g
Vejl. pris: 199 kr.
Find nærmeste forhandler her

Outwell Carnelian-lanterne

Open
Emneord

Hold styr på gassen med Truma LevelControl

Truma LevelControl, styr på gassen, hvor meget gas er tilbage, campingudstyr
Campingudstyr
Truma lancerer nu LevelControl, som beregner gasniveauet nøjagtigt og nemt via en app.

Truma lancerer nu LevelControl, som beregner gasniveauet nøjagtigt og nemt via en app.

Gør livet lettere
Hvor meget gas er der i flasken? Hvor langt rækker gassen? Truma har svaret på et par af de spørgsmål, som mange campister ofte stiller sig selv. Truma LevelControl beregner nemlig gasniveauet nøjagtigt og nemt via en app. Kunderne får dermed et detaljeret overblik over mængden af gas, og det nu mere præcist end før i tiden. Appen viser ikke kun niveauet i procent og gasmængden i kilogram. Den informerer også om, hvor længe gassen rækker.

Spørg til gasforråd via Bluetooth og SMS
Det lille apparat måler ved hjælp af ultralyd, hvor meget gas der er i flasken og overfører dataene til Truma iNet Box via Bluetooth. Denne sender så informationerne til en tablet eller smartphone. Dette sker i køretøjet eller i nærheden af køretøjet via Bluetooth og SMS, når man er undervejs. Kunder kan nemt spørge om gasniveau og resterende brugstid fra siddegruppen i kabinen, i forteltet samt på vandre- eller skituren. Og det endda fra op til fire smartphones eller tablets på samme tid. Man kan også indstille en SMS-alarm: Campister får så automatisk en SMS, når der kun er lidt gas tilbage i flasken.

Truma LevelControl, styr på gassen, hvor meget gas er tilbage, campingudstyr, app


Gasflaske-database til hele Europa
Truma LevelControl kan bruges overalt: Den kan bruges med alle normale europæiske gasflasker af stål og aluminium. Kunderne vælger landet fra Truma Appens database samt flasketypen ud fra 26 modeller og kan navngive den individuelt. Findes en flaske ikke i databasen, kan kunderne selv definere en type. Sensoren konfigureres derefter automatisk til den valgte flaske. 

– Databasen er oprettet, således at den nemt kan tilpasses og udvides til kommende krav, forklarer Bernd Gerlach, leder af European Retail Management. Der kan bruges to LevelControls parallelt med hinanden, når kunden har to flasker og ønsker at holde nøje øje med forrådet. I dette tilfælde viser appen niveauet i de to flasker hver for sig.

Nem og praktisk
Truma LevelControl er klar til brug med det samme: Den placeres nemt med magneter midt under flaskebunden. Ingen kabler, ingen tilslutning, ingen montering. Apparatet skal kun tilkobles iNet Box i køretøjet. For at fastgøre apparatet under aluminiumflasker skal der bruges en spændeplade, der fås som ekstraudstyr. LevelControl drives med batterier og overholder allerede i dag de seneste krav til eksplosionsbeskyttelse iht. kommende krav fra DIN EN 1949 og kan dermed bruges i gaskasser uden problemer. En SMS-alarm giver dig besked, når AAA-batterierne skal udskiftes. De holder ca. et år.

LevelControl udvider Truma iNet System med en ny nyttig funktion. 

– Dermed går vi et skridt videre mod forbundne fritidskøretøjer og gør endnu en gang campingturen noget lettere og mere behagelig, forklarer Bernd Gerlach. 

Truma LevelControl fås hos forhandlerne fra august 2017 og koster 1.199 DKK.

Open

Smart lanterne med mobiltilkobling

Outwell, lanterner, lygter, lys, lamper, campingudstyr, campinggrej
Campingudstyr
Teknologien kan forbedre udendørsoplevelserne på mange måder, og den nye Obsidian-lanterne fra Outwell giver mulighed for musik og kommunikation i én løsning.

Obsidian er en smart vandafvisende lanterne, som er praktisk og flot på ethvert bord. Den har en lysstyrke på 40 lumen, tænd/sluk-funktion og lysdæmper med natlys. Lanternen kan også bruges til at oplade en mobiltelefon og fungerer som trådløs højttaler. Den leveres med lydkabel og mikrofon, så MP3-afspilning og mobiltelefoner kan kobles sammen til et underholdnings- og kommunikationscenter. Det er muligt at indstille lydstyrken, afspille forrige og næste nummer, og man kan modtage og afslutte opkald med en praktisk indbygget mikrofon. To litiumbatterier på 2.200 mAh tager syv timer at oplade og kan give op til 16 timers lys eller 15 timers trådløs afspilning.

Outwell, Obsidian, lanterner, lygter, lys, lamper, campingudstyr, campinggrej

  
Obsidian supplerer de gennemtestede Carnelian-lanterner, som kan anvendes med engangs- og genopladelige batterier og har flere lysstyrkeindstillinger og funktioner. Disse fås nu i flotte nye farver: Lime Green, Opal Blue og Cream White.
  
Outwell har også lanceret tre nye lamper, som er baseret på virksomhedens meget anerkendte Collaps-teknologi, der gør det muligt at klappe produkterne sammen og spare plads. Den nye hænge-/bordlampe Amber og hængelampen Polaris fås i samme farver som Carnelian-lanternerne, og deres LED'er på 200 lumen bruger seks AA-batterier. Begge modeller har lysdæmperfunktion.

Outwell, lamper, lys, lanterner, campingudstyr

Outwell, Polaris, lamper, lys, lanterner, campingudstyr
 

 

Den nye Orion er også udstyret med Collaps-teknologi og lysdæmperfunktion – hængelampen lyser med 360 lumen og har 5 meter kabel og 230 V- eller 2 A USB-stik. Lampen kan betjenes med en fjernbetjening.
 

Outwell, lamper, lys, lanterner, campingudstyr


Yderligere oplysninger, herunder priser og nærmeste forhandler, kan findes på outwell.com
 
Vejl. udsalgspriser: Obsidian DKK 629,95; Amber DKK 349,95; Polaris DKK 399,95; Orion DKK 479,95
 
Bemærk, at de angivne brændetider afhænger af de anvendte batterier og omgivelsestemperaturen.

Open
Emneord
Meld dig ind

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 19 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • 20% rabat på hytter i lavsæson
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her