seng i naturen

Hopla på sengekanten

Felt- eller campingsenge er til teltcampisten, der hverken ønsker at ligge ved jorden eller at gå ned på udstyr. Læs med her, hvor DCU laver en minitest af fire campingsenge.

Af Torben Brandt og Stefan Rosendal

Det hører til de forholdsvis overkommelige opgaver, når man af sin chef bliver bedt om at teste campingsenge.

Som de pligtopfyldende mennesker, DCU’s tekniske rådgiver og redaktionens journalist er, gør man naturligvis, hvad man bliver bedt om. Og som bekendt kan den opgave kun løses ved at placere sig på langs og på egne kroppe mærke sengenes hårdhed, komfort, længde og bredde. Og naturligvis også notere sig, hvor lette – eller i nogle tilfælde svære – sengene er at få slået op og ned.
 

Image
Reimo campingseng, feltseng

Leverandør: Reimo
Model: Camp4 Euphrat II feltseng/campbed
Vægt: 7,8 kg
Længde: 199 cm
Bredde: 73 cm
Højde: 44 cm
Maks. belastning: 120 kg
Stel: Aluminiumsprofil, ø-mål 25 x 32 mm
Pris: 449 kr.

Sengestoffet er i en kraftig polyesterkvalitet. Ved hovedgærdet er der på siden af sengen en stor, indsyet lomme med tre rum til løse genstande som mobiltelefoner og lignende. Sengen er udstyret med et net, der minder om et bagagenet, som kan holde på puden.

Når sengen slås op, er den største hurdle, at det kræver en del kræfter at få de to medfølgende, løse tværstivere i hver ende sat på plads. Stellet er rundt, så man ikke generes af skarpe hjørner, hvis man ligger med armene ud over kanten. Sengen er kun 44 cm høj, så man sidder og ligger temmelig lavt.

Sengen er ikke til meget store mennesker, for de vil nemt komme til at ligge med enten hovedet eller fødderne mod tværstiverne for enden af sengen, som det skete for begge på testholdet, hvilket ikke er videre komfortabelt.

Sengen føles ret robust, men den rokker en del i længderetningen, når man bevæger sig.

 

Image
Biltema campingseng, feltseng

Leverandør: Biltema
Model: Campingseng
Vægt: 6 kg
Længde: 189 cm
Bredde: 62 cm
Højde: 44 cm
Maks. belastning: 120 kg
Stel: Firkantet aluminiumsstel med ø-mål 25 x 34 mm
Pris: 299 kr.

Sengens polyesterstof er solidt med en liggekomfort til den faste side. Det hedder i de officielle tal fra leverandøren, at sengen kan tage personer op til 120 kg, men liggemålene er så beskedne, at det i praksis vil være mere end vanskeligt at få en person med så høj en vægt ned i sengen, for så vil enten hoved eller fødder komme i karambolage med metalrammen, som det skete for begge på testholdet. Den er derfor mere velegnet til et barn, en teenager eller en lille voksen.

Også denne seng skal have to tværstivere monteret, før den er klar, og det kræver godt med kræfter at få dem på plads. Sengen, der er testens billigste, bevæger sig en del i længderetningen, når man vender sig.

Skal den kun bruges i ny og næ til børnebørn eller andre, der ikke er så store, kan den godt gå an – især hvis man lægger en topmadras på, hvilket i øvrigt kan anbefales til alle de testede senge. Men ellers er det ikke en seng, der imponerer.

 

Image
Isabella campingseng, feltseng

Leverandør: Isabella
Model: Feltseng
Vægt: 8,2 kg
Maks. belastning: 100 kg
Længde: 203 cm
Bredde: 76 cm
Højde: 53 cm
Stel: Aluminiumsprofil, ø-mål 25 x 25 mm
Pris: 599 kr.

Her er det hele monteret og samlet, så når man åbner det kraftige sengehylster med håndtag, er det bare at slå sengen ud og sikre sig, at benene er i den korrekte position, så den står rigtigt. Lige så let er det i øvrigt, når sengen skal slås sammen igen.

DCU’s to testpersoner er ikke ens hverken i bredde eller vægtklasse, og måske var det derfor, at oplevelsen af sengen var lidt forskellig. Den letteste og smalleste på testholdet lå glimrende, selvom stoffet føles løsere og mindre fast end i de andre senge – lidt som at sove i en blød seng. Testens tungeste medlem følte derimod, at det bløde stof resulterede i, at han i nogen grad kunne mærke det firkantede sengestel mod kroppen.

Sengehøjden på 53 cm betyder, at den er let at komme op fra, uanset om man har ligget eller siddet. Der er ingen skarpe kanter i enderne af sengen, så selvom arme eller ben når ud til kanten, er det ikke generende. Alt i alt en solid og stor seng, der er testens dyreste.

Image
Kampa campingseng, feltseng

Leverandør: Kampa
Model: Dream XL
Vægt: 9,5 kg
Maks. belastning: 120 kg
Længde: 207 cm
Bredden: 78 cm
Højden: 51 cm
Stel: Stålrør, ø-profil 22 mm
Pris: 498 kr.

Også i denne seng ligger man på en kraftig polyesterdug. Det er uhyre let at få sengen slået op, for det hele ligger samlet i ét stykke i en medfølgende bæretaske. Så når sengen er ude af hylstret, er det altså blot at sørge for, at benene står rigtigt, og så er den klar til brug.

Der er en god fasthed i polyesterstoffet, så man ligger behageligt, uden at det føles hverken for hårdt eller blødt. Sengestellet er rundt, så selvom man er meget bredskuldret eller høj, er der ingen skarpe kanter til at genere på kroppen. I øvrigt skal man være meget stor for at rage ud over sengemålene, for sengen er testens største både i længde og bredde.

Der er forstærkede dobbeltsyninger på sengestoffet, hvilket sammen med stålstellet vidner om, at vi har fingre i et kvalitetsprodukt.

Konkurrencen om at vinde testen stod mellem Kampa- og Isabella-sengen, som minder meget om hinanden både i kvalitet og opbygning. Det er begge gode, store kvalitetssenge, men fastheden i Kampa-dugen kombineret med den store liggeflade, et rundt stålstel og en pris, der i runde tal er hundrede kroner lavere end Isabellas, gør, at Kampa løber med prisen som vinder af denne minitest.

DCU tager forbehold for prisændringer.

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her