Mountainbiking, mountainbike på campingvogn, aktivferie, campingferie, Danmark

Tag mountainbiken med på ferie i Danmark

Skal du holde ferie i Danmark i år, og vil du gerne have mountainbiken med, så får du her en guide til 9 mountainbikespor i nærheden af 3 DCU-campingpladser.

Af Jónas Thor Björnsson

Det er blevet populært at køre på mountainbike, og i disse år stiftes det ene ”sporbyggerlaug” efter det andet, og det betyder, at der bliver bygget mange nye mountainbikestier - eller spor, som det hedder i mountainbikekredse - rundt om i Danmark. Et spor er en rute, som er bygget udelukkende til at køre mountainbike på. Det kan have forskellige niveauer: blå, rød og sort, hvor blå er det nemmeste og sort det sværeste. Inden du bevæger dig ud på sådan et spor, skal du selvfølgelig have en mountainbike. Det vil sige en cykel med brede dæk og ofte god affjedring. Derudover er det en god idé at have respekt for de udfordringer, du møder undervejs, kende dine grænser - og så skal du selvfølgelig have hjelm på.

Image
Mountainbiking, mountainbike på campingvogn, aktivferie, campingferie, Danmark


Her har vi valgt ni supergode spor ud, som kan køres af alle niveauer, og fundet tre DCU-pladser i nærheden af sporene. 

1) Nordjylland: DCU-Camping Skovly/Tranum
Tranum er en lille by nær Brovst. Der er en Daglig Brugs, en bådbutik og så campingpladsen DCU-Camping Skovly/Tranum. Det er selvfølgelig ikke et fair billede af byen, for den rummer helt sikkert en masse andet. Men for en mountainbiker, ja, så giver den nem adgang til en masse gode oplevelser i sporerne.

Slettestrand MTB-spor
Ikke langt fra Tranum ligger Slettestrand. Sporet ligger i Svinkløv Klitplantage og er også kendt som Slettestrand-sporet. Sporet er ca. 14 km langt. Det byder på alt, hvad en mountainbiker kan drømme om og har udfordringer for flere niveauer. Derfor er der både plads til nybegynderen og til den erfarne mountainbiker. 

Sporet byder på en masse lækkerier, og der venter rigtig mange gode oplevelser i sporet. Her er teknisk udfordring for alle, gode stigninger og lækre nedkørsler. Man husker stigningerne med hårnålesving eller oplevelsen af at komme op på højen midtvejs, hvor man kan se ud over Jammerbugten. Sporet er et af de spor i Danmark, som man skal kunne sige, at man har kørt. Det oser langt væk af et sporlaug, som har stor erfaring med af bygge spor, og som ved, hvordan de forskellige forhindringer skal ligge.

Er cyklerne efter turen møget til, så tag en aftertrail-vask på Feriecenter Slettestrand. Her kan cyklerne vaskes, inden man kører tilbage til campingpladsen.

Image
Mountainbiking, mountainbike, aktivferie, campingferie, Danmark, Slettestrand


Gateway Blokhus
Ikke langt fra campingpladsen ligger feriebyen Blokhus. Her finder man Gateway Blokhus. Sporet findes nemt, når man kører ad hovedvejen (Aalborgvej) ind til Blokhus. 
Sporet er ca. 9 km langt og meget fladt – 39 højdemeter. Det er et rigtig hurtigt spor, som har mange gode segmenter. Sporet byder på masser af singletrack, små stigninger, lange flowstykker, små nedkørsler og en masse manøvrering mellem tætstående træer. Sporet tager godt imod nedbør og kan køres i regnvejr.

Sporet er perfekt til at tage sine børn med på, hvis de er nybegyndere på mountainbiken. Det er et besøg værd og kan køres mange gange.

Kollerup Plantage
For at komme til sporet i Kollerup Plantage kan man med fordel sætte cyklen bag på bilen, for der er et godt stykke til starten. Det kan være svært at finde, men i byen Kollerup finder man Kollerup Klitvej, og et stykke ude af den vej ligger der en holdeplads på højre hånd. Her kan man starte på sporet.

Sporet er ca. 6 km langt, det har omkring 100 højdemeter og er derfor ikke det mest bakkede spor. Det er hurtigt og har en masse sjove segmenter. Sporet indeholder flere segmenter, som er konstruerede, hvor man skal over broer, små stigninger brolagt med træstubbe, og så er der segmentet, som hedder ”Slange Stigning Kollerup”. En virkelig fed opkørsel med hårnålesving hele vejen op. Det segment er hele turen værd.

Man kan køre sporet alene, eller man kan koble det sammen med turen på Slettestrand-sporet. Det er helt sikkert et spor, der er værd at køre efter. 

DCU-Camping Skovly/Tranum har gode muligheder for at spule cyklen efter turen. Derefter kan man jo tage en tur i swimmingpoolen, køre til stranden eller tage børnene med på den tilstødende naturlegeplads.

2) Smukke Sydfyn: DCU-Camping Åbyskov Strand
Besøger man Visit Svendborgs hjemmeside, skal man lede lang tid, før man finder noget om mountainbiking. Det kan jo undre, når området byder på masser af det. DCU's campingplads Åbyskov Strand ligger lige ud til Svendborgsund, og her er udsigt for alle pengene. Dog er der ikke de store muligheder for at vaske cyklen, så er det meget mudret, skal man i gang med spanden.

Stevneskoven
Fra campingpladsen er der 3-4 km til sporet. Østersøstien ligger på ruten mellem campingpladsen og sporet, så den kan man med fordel følge ind mod Svendborg. Østersøstien er i sig selv ret sjov at køre, og ad omveje på små spor med rødder og andet godt finder man sporet Stevneskoven. Sporet startede for os ved Hallindskovvej og er ca. 4,5 km langt.

Det starter blødt gennem tætstående træer for derefter at blive en smule kuperet. Hurtigt ramte vi en høj i midten af Stevneskoven. Videre i sporet bliver man ledt over små ”pumptracks”-lignende forhøjninger, videre over i løftede sving, ned i slugter og over et anlagt stenbed. Derefter en sjov nedkørsel, som efter nogle lange hårnålesving munder ud i et hop. 

Efter at have passeret en anlagt bro kommer man til den gamle grusgrav. Den er ikke så stor, men det er flot at stå på toppen og se, hvordan man skal ned gennem den og op på den anden side. Efter at have passeret grusgraven er man tilbage ved det sted, hvor vi startede.

Sporet kan køres af alle, men man kan jo trække, hvis det bliver for vildt. Der er lavet b-linjer, så man kan undgå hop og andet godt.

Image
Mountainbiking, mountainbike, aktivferie, campingferie, Danmark, Stevneskoven


Svanninge Bakker
Faaborg ligger 40 km fra Svendborg, så mens familien er i byen, kan man snildt tage en tur på sporet i Svanninge Bakker. Svanninge Bakker er kendt som De Fynske Alper og er et yndet område for cyklisterne på de smalle dæk. Men på parkeringspladsen ved Restaurant Skovlyst på Odensevej ligger der et MTB-spor, som skal køres. 

Sporet løber langs Odensevej og snor sig ind imellem træerne i skoven, og derfra bliver man ledt ind i bakkerne, hvor man får højde på. Sporet er ca. 5 km langt med omkring 150 til 200 højdemeter. Der er tale om et spor i høj kvalitet, som bør køres, når man er i nærheden. Selvom det kun er 5 km langt, så er de godt lagt ud i skoven, og man skal nok få pulsen op.

Det må konkluderes, at man sagtens kan køre sporet sammen med sine børn, hvis de har grundteknikken og modet til de forskellige udfordringer. Men det kan også tages med vennerne. Begge dele er en super oplevelse.

Skovhuggeren
Skovhuggeren ligger ved Egebjerg i nærheden af Svendborg. Her har ”Foreningen Egebjerg Bakker MTB-spor” lejet sig ind på et område, som vedligeholdes og udvikles med fondsmidler og penge fra salg af adgang. Det er altså et betalingsspor, og man køber sig derfor adgang til sporet gennem MobilePay eller via appen ”Singletracker”.

Der er her tale om et rigtig godt spor, som har alle de facetter, man ønsker sig ved et MTB-spor. Sporbyggerne skal have kæmpe ros for deres arbejde med sporet. Tre dage på sporet koster 100 kr., hvilket er fint, hvis man opholder sig i området i tre dage.

Man kan godt mærke, at sporbyggerne gerne vil have os til at bruge noget energi. For de første 3-4 km er spækket med tekniske udfordringer, og det er kun få steder, man kan få pulsen ned! Sporet udnytter rigtig godt landskabet, hvor naturligt udseende planker og overgange leder en op af diger og skel, over store træstubbe og gennem områder med anemoner på begge sider.

Der er ikke sparet på bropassager – der er faktisk rigtig mange. Det giver nogle gode afbræk, og flere gange skifter sporet karakter efter broen. Det er singletrack hele vejen, på nær små 100 meter, hvor man kører på en skovvej. Sporet skal køres, så enkelt kan det siges. 

Image
Mountainbiking, mountainbike, aktivferie, campingferie, Danmark, Skovhuggeren


3) Sønderjylland: DCU-Camping Kollund
I Sønderjylland ligger DCU-Camping Kollund. Campingpladsen er et godt udgangspunkt for områdets spor. 6 km til Kelstrup, lige op ad Gendarmstien og 30 km fra Sønderborg. Campingpladsen har fine bade- og toiletfaciliteter, fælles opholdsrum, et køkken og vaskeri. Pladsen er lille, stille og rolig. Der er en legeplads til børnene, og så kan man tage et slag minigolf, hvis man ikke har fået nok ude på sporet. Campingpladsen ligger med udsigt ud over Flensborg Fjord. Derudover er der en plads, hvor man kan skylle sin cykel, så den er klar til næste dag. Der er 7-8 km til Kruså og grænsebutikkerne og små 20 km til Flensborg bycentrum, som helt sikkert er et besøg værd. 

Kelstrup Plantage
Ikke mange kilometer fra den tyske grænse, lige uden for Kruså, ligger Kelstrup Plantage. Plantagen indeholder blandt andet et mountainbikespor, der blev indviet i 2015, og er bygget og anlagt af grænseegnens mountainbikeklub. Udover sporet er der faktisk flotte randmoræner, gletsjerspor, slugte og meget andet skabt under den sidste istid. Det opdager man dog ikke rigtig, for når cyklen ruller, er det med at holde øjnene på sporet. Men man mærker istiden, når man racer igennem sporet, for det går gennem slugte, snor sig op af lange skrænter og passerer flere gange over Gejl Å. Sporet er ca. 6 km langt. Det har flere passager, hvor det deler sig i et sort, rødt og et blåt spor. 

Image
Mountainbiking, mountainbike, aktivferie, campingferie, Danmark, Kelstrup Plantage


Gendarmstien
Gendarmstien er en sti, der ligger på grænsen mellem Tyskland og Danmark. Den går fra Padborg til Sønderborg og er ca. 70 km lang. Sporet blev oprindeligt brugt af gendarmeriet for at holde øje med trafikken over grænsen og for derved at kunne inddrive told. Nu bliver stien brugt til rekreative formål, og det er både gående og cyklende trafik. Derudover går mange på stien som en pilgrimstur. Derfor er stien heller ikke lavet til mountainbiken, og det er særdeles vigtigt at huske på. Så når man kommer på mountainbiken, er man nederst i hierarkiet af vandrere, familier på gåtur og langsomme cyklister.

Når det er sagt, så er den faktisk ret interessant og sjov at tage sine børn med på. Man bestemmer selv, hvor langt man vil køre, og flere steder går sporet gennem små singletrack- lignende spor, gode op- og nedkørsler, flotte passager over broer og gennem vand. 

Spang MTB-spor ved Sønderborg
I Sønderborg ligger Spang MTB-spor. Man kan cykle ad Gendarmstien til Sønderborg, eller man kan tage bilen. Spang MTB-spor blev indviet i 2013 og er bygget af MTB Sønderborg. Sporet ligger på et gammelt affaldsdepot, ikke at det dog giver sig til udtryk på området. Sporet er bygget på en bakke, og man kommer op og ned af den bakke et hav af gange på det 4,7 km lange spor. Sporet starter lige på og hårdt, der er ikke mange steder, hvor pulsen får lidt hvile. Desuden indeholder sporet næsten alle facetter for en mountainbiker.

Sporet er et must, når man er på disse kanter. Man kan eventuelt planlægge det sammen med en tekniktræning, for her er alt, hvad hjertet begærer, og så kan man køre nogle omgange bagefter. Sporet er veltilrettelagt, og sporbyggerne har virkelig formået at udnytte den jord, de har fået. 

Image
Mountainbiking, mountainbike, aktivferie, campingferie, Danmark, Spang ved Sønderborg


Kom afsted
Dette var kun tre campingpladser med rigtig gode muligheder for at nå et mountainbikespor. Der er mange flere campingpladser derude med spor i nærheden. Find sporet og find derefter din campingplads. Det er en dejlig måde at kombinere mountainbiking med campingferie. God ferie.

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her