Den velhavende storby

Hamburg Bunker
Ferie
Hamborg har flere euro-millionærer end nogen anden tysk by, den har utallige broer og kanaler og er Tysklands næststørste by, men det føles ikke sådan. Hamborg ligger tæt på Danmark, og som du kan læse på de følgende sider, er der mange gode grunde til at besøge den.

Tekst Torben Brandt Foto: Tysk Turist Information 

Det siges, at Hamborg har flere broer end Venedig, Amsterdam og London tilsammen. Jeg har ganske vist ikke talt efter, men der skulle være cirka 2.500 broer, som sammen med de mange kanaler giver den nordtyske by en helt særlig stemning. Med sin placering et par timers kørsel fra den dansk-tyske grænse er Hamborg et populært rejsemål for danske turister, men ellers står Hamborg og dens cirka 1,8 mio. indbyggere noget i skyggen af hovedstaden Berlin, der har dobbelt så mange indbyggere og cirka fire gange så mange turister som Hamborg, der blev hårdt ramt af bombardementer under 2. Verdenskrig, så en stor del af centrum måtte genopbygges i efterkrigsårene. Det betyder, at mange af bygningerne stammer fra tiden efter 2. Verdenskrig, hvor meget skulle genopføres på kort tid, så det er ikke så meget arkitektonisk skønhed, der skal trække dig til Hamborg, men derimod byens stemning, tilbud og seværdigheder. 

Mange euro-millionærer 

Selvom store dele af byen blev sønderbombet for cirka 80 år siden, har den i lighed med resten af Tyskland rejst sig og er blevet velstående, og i dag er Hamborg den by i Tyskland med flest euro-millionærer. Bortset fra mange dyre biler på gaderne, er rigdommen ikke specielt synlig i gadebilledet, for de meget velhavende skilter ikke mere end højst nødvendigt med deres rigdom. 

Visse steder har byen dog nogle meget dyre forretningsområder, eksempelvis Neuer Wall, der ligger tæt på byens rådhus, og hvor modehuse som Giorgio Armani, Hermés og Louis Vuitton har butikker. Neuer Wall er altid pyntet elegant op til jul, og det samme er mange andre lokaliteter i byen, blandt andet området ved Alster-søen, så hvis du ikke tidligere har været på julemarked i Hamborg, skal der lyde en varm anbefaling herfra om at komme af sted. 

Også Jungfernstieg ved Alster-søen er en populær shoppingpromenade, og for de virkelig pengestærke kan et besøg i luksusvarehuset Alsterhaus måske friste. 

For den almindelige pengepung 

Byens hovedstrøg hedder Mönckebergstrasse, hvor såvel priser som butikker er af den mere gennemsnitlige slags på den cirka en kilometer lange strækning fra det smukke rådhus til hovedbanegården. Her ligger shoppingarkader og butikker som Karstadt, H&M, Peek & Cloppenburg og den store elektronikgigant Saturn. Den slags butikker findes i mange andre tyske byer, så der er ikke noget unikt ved gaden og butikkerne, men den er alligevel værd at slentre igennem, og har du hang til shopping, kan der snildt bruges nogle timer her. Hvis turen ad Mönckebergstrasse ender ved rådhuset, kan det anbefales at kigge indenfor, for her holder Hamborgs regering til, og det er muligt at få en rundvisning og betragte de smukke rum og mødelokaler på nærmeste hold. 

132 meter høj kirke 

Godt en kilometer fra rådhuset ligger et andet smukt og karakteristisk bygningsværk, St. Michaelis Kirken, der stammer fra 1647, og som er byens største kirke med 2.500 siddepladser og et 132 meter højt kirketårn i bronze, som kan ses langvejs fra. Det er muligt, mod betaling, at komme op i kirketårnet, hvorfra der er en fornem udsigt over store dele af byen. Ikke ret langt fra St. Michaelis Kirken ligger det portugisiske kvarter, der er et hyggeligt område tæt på vandet med mange restauranter, hvor priserne er absolut rimelige. Ved indgangen til det portugisiske kvarter ligger i øvrigt den danske sømandskirke, Benediktekirken. 

Byens vartegn 

Hamborgs havn er kæmpestor og har historisk set i stor stil bidraget til byens velstand. Hvis du vil opleve havnen på tætteste hold, kan det anbefales at tage en havnerundfart, hvor der både er ture om dagen og aftenen. Turene varierer i længde, men regn med at det tager cirka halvanden time. Havnefronten kaldes HafenCity og er hjemsted for mange af byens velhavere, og ellers er området ikke mindst kendt for sin meget smukke koncertsal, Elbphilharmonie, der består af tre sale, og som med sit isbjerg-lignende udseende er blevet et vartegn for såvel området som byen. I den store sal er der plads til godt et par tusinde gæster, i den lille sal er der yderligere 550 pladser, og derudover rummer koncertsalen også det såkaldte Kaistudio med plads til cirka 170 publikummer. Hvis du skulle have lyst til at opleve en forestilling i en af koncertsalene, skal du regne med at bestille i god tid. Elbphilharmonie har desuden både boliger, hotel, restauranter, barer, et parkeringshus og udsigtspunktet The Plaza på toppen. 

Elbphilharmonie

 

Skandaleramt byggeri 

Selvom tyskerne har ry for punktlighed og præcision, var det alt andet end det, som kendetegnede byggeriet af den nye koncertsal, som blev påbegyndt i 2007 og skulle have været færdig i 2010 til en anslået pris på cirka 570 mio. skattefinansierede kroner, mens resten skulle komme fra private investorer. Siden gik stort set alt galt, og byens daværende borgmester og nuværende forbundskansler, Olaf Scholz, kunne i 2013 fortælle, at budgettet fuldstændig var skredet, og at prisen nu ventedes at blive mere end seks mia. kr., hvilket fik mange lokale beboere til at kritisere politikerne for at have mistet både det økonomiske overblik og jordforbindelsen i deres iver efter at få et nyt vartegn og prestigeprojekt til byen. 

Byggeriet blev først færdigt i slutningen af 2016, og siden har en række aktører skændtes om, hvem der bærer ansvaret for forsinkelsen og den enorme budgetoverskridelse. 

Hvis man kan se bort fra forsinkelserne og fordyrelserne undervejs, og det kan man godt som turist, er det et meget spektakulært bygningsværk, som i løbet af sine første fem leveår tiltrak 3,3 mio. koncertgæster, mens mere end 14,5 mio. mennesker havde besøgt udsigtspladsen The Plaza. Hamborgs skoleelever skal i øvrigt mindst en gang i deres skoletid besøge koncertsalen. 

Unesco-bydel 

Elbphilharmonie er bestemt ikke den eneste grund til at slentre omkring i HafenCity, hvor de interessante steder ligger som perler på en snor. Cirka en kilometer fra Elbphilharmonie ligger Speicherstadt, der, så langt øjet rækker, er et smukt område fyldt med røde pakhuse og gamle broer af jern. Pakhusene blev opført i slutningen af 1800-tallet og cirka 30 år frem og adskilles fra det øvrige Hamborg af en smal kanal, som historisk set er blevet benyttet til at transportere varer som kaffe, te, tæpper og tobak. De varer sælges fortsat fra pakhusene, hvor der stadig ligger tæppeforretninger, og hvor der også er et virkelig hyggeligt kafferisteri, Speicherstadt Kaffeerösterei, som er holdt i den gamle stil og er et meget velbesøgt sted til en kaffe- eller tepause. Speicherstadt-området blev i 2015 optaget på Unesco-listen for verdenskulturarv. 

UNesco-bydel

 

Miniaturebyen 

En halv kilometer fra Speicherstadt ligger et andet af byens store trækplastre, Miniatur Wunderland, som tiltrækker publikum fra det meste af verden. Ved en afstemning i Tysklands nationale turistbureau blev stedet kåret som den mest populære seværdighed i Tyskland, og det tiltrækker årligt cirka en million besøgende. Hovedattraktionen er en modeljernbaneudstilling på 1.500 kvadratmeter og godt 15 km jernbaneskinner, som er verdens største af sin art. Udover jernbanen er der også cirka 250 kørende biler, deriblandt adskillige udrykningskøretøjer, byen Wunderland med mere end 265.000 miniature-beboere, en miniaturelufthavn med mere end 40 fly og meget mere. Det koster 20 euro for voksne og 12,5 euro for børn op til 12 år at komme ind, og det er en rigtig god ide at bestille plads på forhånd, for så får du et specifikt tidspunkt, du skal være der på, så du undgår ventetid. Alternativt kan du møde op i døren, for der er altid reserveret et antal pladser til gæster uden reservation, men så risikerer du at skulle vente et godt stykke tid, før der er plads til dig. 

Miniatureby

 

Byens åndehul 

HafenCity er med de mange broer, kanaler og floden Elben et skønt sted, og det samme er området omkring Alster-søen, som består af Ydre Alster og Indre Alster, også kaldet Aussenalster og Binnenalster, hvor der er masser af liv i de bydele, der ligger omkring. De to søer og parkerne, som omgiver dem, er populære, rekreative åndehuller for såvel lokalbefolkningen som byens turister. 

Det er også i dette område, at byens kendte og meget spændende museum, Kunsthalle, ligger, ligesom det er i området omkring Alster-søen, at mange af byens velhavere bor. Har man ikke lyst eller kræfter til at gå rundt om søerne, er der også mulighed for at tage på bådtur på Alster-søen og dermed se byen fra vandsiden. 

Hvis man går langs den store sø, Aussenalster, og har vandet på sin venstre side, kommer man til Alsterperle, hvor der som oftest er mange mennesker til en kold drink om sommeren eller en varm kop kaffe om vinteren. Herfra har man en smuk udsigt både til de mange kvarterer på den modsatte søbred og til de majestætiske bygninger med irrede tage og spir, der omkranser Binnenalster i horisonten. 

Kunsthalle

 

Uhlenhorst – kunst og kultur 

Alsterperle ligger i den smukke bydel Uhlenhorst, der ligger klos op ad Winterhude, som er et andet af byens velhaverkvarterer og en af Hamborgs mest populære bydele med cirka 55.000 indbyggere. På Winterhuder Marktpaltz er der marked både mandag, fredag og lørdag med lokale kvalitetsprodukter, og om aftenen er området populært blandt de unge, mens de mange små restauranter ved frokosttid bliver flittigt benyttet af de lokale. 

Tæt på Winterhude ligger et andet populært område, Pöseldorf, der har et rigt udvalg af restauranter, butikker og kultur, og hvor bybilledet bærer præg af eksklusive antik-, smykke- og modebutikker. Især den brostensbelagte Milchstrasse er en magnet for mode- og livsstilsentusiaster, og også Hamburgs Musik- og Teateruniversitet ligger i Pöseldorf, som sammen med kultureliten og de lokale er med til at skabe et levende og pulserende liv i kvarteret. 

Bag universitetet 

Går man et par hundrede meter længere ind i landet, væk fra Alsteren, ligger bydelen Rothenbaum, hvor der er et stort udvalg af museer, og hvor også Universität Hamburg ligger, som giver masser af liv til områdets mange hyggelige cafeer og butikker på Grindelhof, bag campus. Her ligger også biografen Abaton, som viser et bredt udvalg af dokumentar- og spillefilm på originalsprog, så du slipper for at få tyske stemmer ind over filmen. 

Ikke for sarte sjæle 

I den mindre mondæne afdeling af Hamborg kan det også anbefales at lægge vejen forbi bydelen Sankt Pauli, der er kendt som et meget levende forlystelseskvarter hvor den berømte og berygtede gade, Reeperbahn, ligger med sit store udvalg af barer, natklubber, diskoteker, restauranter og bordeller. 

I området ligger en pengeautomat, hvor der hæves cirka 29 mio. euro om året – man kan kun gisne om årsagen, men et godt bud er, at bordellerne er glade for kontanter. 

Dette område af Hamborg er hjemsted for fodboldklubben Sankt Pauli, som er kendt som lidt af en kultklub med en overvejende venstreorienteret og antifascistisk tilhængerskare, og det er mere det politiske engagement end de sportslige resultater, som har gjort klubben berømt. Sankt Pauli er i år rykket op i den bedste fodboldrække, Bundesligaen, hvorimod byens største klub, Hamburger SV, må nøjes med at ligge i den næstbedste række. 

Kæmpe bunker 

I sommer åbnede endnu en stor attraktion i livlige Sankt Pauli, den grønne bunker, som er en gigantisk bunker fra 2. Verdenskrig, der blev opført af mere end 1.000 tvangsarbejdere på bare 300 dage i 1942. 

Bygningen er historisk set forbundet med grusomhed, men i dag rummer den 58 meter høje bunker både kultur, gastronomi, et Hard Rock-hotel og masser af grønne oaser, fordi den siden 2019 er blevet udvidet med fem etager med over 20.000 træer, buske og planter på toppen. Taghaven er åben for offentligheden og byder på 360 graders panoramaudsigt over Hamborg. Der er mulighed for at gå derop via 355 trappetrin eller en 560 meter lang gangbro med rækværk. 

Hamborg bunker

 

Tidligt op 

En anden grund til at tage til Sankt Pauli er, at bydelen er hjemsted for det kendte og cirka 600 år gamle Fischmarkt, hvor der hver søndag sælges fisk, grønt, tøj og souvenirs fra boderne. Fischmarkt har åbent fra 5 til 9, og selvom man skal tidligt op, så er det en god ide at komme tidligt, inden der kommer alt for mange mennesker, for fra omkring klokken 8 er der erfaringsmæssigt ret tæt pakket med besøgende. Fischmarkt byder også på levende musik og talrige restauranter, hvor sulten kan stilles, når du har været tidligt oppe. 

Kilde: Hamborg Tourism, Tysk Turist Information, Expedia.dk, Kristeligt Dagblad, Miniatur-wunderland.dk, storbyguide.dk med flere.

 

Her kan du bo 

Knaus Campingpark: En halv time i bil eller tre kvarter med toget fra centrum 

Wohnmobilhafen Hamborg Süd: 10 minutter i bil eller 17 minutter i tog fra centrum 

Campingplatz Buchholz Hamburg: 20 minutter i bil og 40 minutter med tog fra centrum 

Wildpark Camping, Schwarze Berge: 32 minutter i bil og 58 minutter i tog fra centrum 

 

Offentlig transport 

Det er en god ide at bruge appen HVV, hvis du skal rejse med bus, S-tog ellert U-Bahn i Hamborg. 

Open
Emneord

Campingferie i Tyskland – et aktivt valg

Weserbergland
Ferie
Weserbergland ligger tæt på Danmark og har masser at byde på.

Tekst og foto: Anne-Vibeke Isaksen 

Alle, der har prøvet at køre ad den tyske motorvej, enten bevidst eller ved en fejl, bliver så overrasket over det Tyskland, de møder. Weserbergland er et virkelig godt eksempel på, at en destination kan overraske positivt. Også denne gang, hvor vandrestøvlerne er i campingvognen, og Tyskland er tilvalgt 

Til højre i Hannover 

Weserbergland er et skønt område mellem Hannover og Osnabrück kun fire timer fra den dansk-tyske grænse. Weserfloden, der er 480 km lang, forbinder alle destinationens mange oplevelser, uanset om du vil være kulturel, aktiv i naturen eller begge dele. Hvis du ynder aktiv ferie i naturen, så er der masser af muligheder, og så er de tilmed gratis. 

Husk cyklerne

Weserfloden løber ud i Nordsøen ved Bremerhaven nord for Bremen, bugter sig smukt gennem landskabet, og modsat de store tyske floder som f.eks. 

Rhinen bruges den ikke på samme måde til transport af varer, og det gør den uberørt og oplagt til både kano og kajak. 

Weserbergland skal også have virkelig mange roser for sine cykelstier langs floden, og hvis man ikke selv har cykel med, kan man leje, og man kan også leje elcykler. 

cykler

 

Weser-Radweg er 520 km lang og virkelig godt skiltet. 

Du kan køre alle godt 500 km eller bare udvælge en strækning fra en by til en anden by. Jeg tog turen fra Rinteln til den hyggelige by Hameln – en strækning på ca. 30 km, der 99 % af tiden gik langs floden. Cykelruten er også utrolig børnevenlig, fordi der er cykelsti næsten hele vejen. 

Skiltningen er så god, at du ikke behøver at køre med kort eller telefonen tændt. 

Skilte

 

Skøn campingplads lige ned til Doktor-See 

Der er flere fine campingpladser og autocamperpladser f.eks. i Rinteln, hvor man kan bo helt ned til floden. Doktor-See i Rinteln er et stort fritidsområde, hvor alt handler om søen. Der er restaurant, legepladser, kanoudlejning og en skøn strand. Campingpladsen har også et stort fastliggerområde, men det ligger på den anden side af søen. Her kan man også leje hytter og mobilhomes, hvis man ikke har sit eget campingudstyr. 

Brug naturen i Weserbergland 

Weserbergland er et stort slaraffenland, når det gælder naturoplevelser. De skuffer sjældent, er gratis og man har det bare så godt efter en kortere eller længere gåtur. Regionen er perfekt til både vandring, gåture og cykelture, fordi der er tale om et bakket landskab, hvor det højeste punkt Solling (kun) er 527 m. Naturområdet Süntel nord for byen Hameln er oplagt til vandring. Parker bilen ved Kreuzsteinquelle lige uden for den lille by Zersen, og herfra kan man vælge flere forskellige ruter ud til klippen Hohenstein, der er Nordtysklands stejleste klippe, og hvor der er en imponerende udsigt ud over Weserbergland. 

Klipper

 

Hohenstein blev i tidernes morgen brugt til ofringer og er 40 m høj. Der er tale om let vandring ca. 200 højdemeter, hvor alle kan være med, også børn, og de få steder, hvor der er stigninger, er der sågar trapper med gelænder. Man kan ikke gå med klapvogn, så har man helt små børn, så medbring en god bærestol. Det er i øvrigt også vild hyggeligt at have børnene i øjenhøjde. 

Efter en lille times vandring får man sin belønning. En storslået udsigt ud over Weser dalen. En anden yderst populær vandretur, der er lidt længere, er Drei Burgen Route, hvor man også kan parkere bilen og gå ud og hjem. Ruten er 13 km, som man kan gå på ca. fire timer alt efter niveau og temperament. Der er godt 400 højdemeter gennem det smukkeste kuperede skovområde med udsigtspunkter. Undervejs passerer man tre borge – deraf navnet. Den ene er dog kun en lille ruin, som er svær at finde. Ved Paschenburg, som er den mest imponerende borg, ligger der en skøn restaurant. 

Apropos borge 

Hele Weserbergland er fyldt med slotte, borge og historiske monumenter og renæssanceslottet Hämelschenburg, der ligger på den 400 km lange Weser-renæssancerute med 16.- og 1700-tal borge, er et af de steder, man kan besøge. 

slot

 

Der er guidede ture inde på selve slottet, men haverne kan besøges uden guide. Slottet, der blev bygget af Grev Everstein fra 1409 til 1414, rummer kunstsamlinger og interessante historiske fortællinger bl.a. trofæværelset, hvor der blev afholdt store selskaber. På et skilt står der "Her må man fylde maven, men ikke tale politik", som må siges at være en god selskabsregel, hvis den gode stemning skal holdes. Der står også et sjovt glas med bittesmå huller. 

Hullerne gør, at damerne spildte deres vin på brystkassen, og så kunne mændene galant tørre det væk. I haven er samling af træer interessant, fordi de kommer fra flere kontinenter, og så er der bygget en pyramide. Stil bilen og gå en tur eller tag med på en guidet tur og få alle anekdoterne (på tysk eller engelsk). 

Spis godt 

Det tyske køkken er måske ikke det, der står øverst, når folk skal nævne deres favoritkøkken, men det skyldes både smag og uvidenhed. Tyskerne laver nemlig både solid, velsmagende mad, der mætter, hvilket i øvrigt er en stor fordel, når man er aktiv i naturen, men i dag finder man også moderne tysk mad, hvor der bruges lokale råvarer – ofte økologiske, eksperimenterende og hvor der hører en historie til hver ret. 

Fakta: 

Afstand fra Danmark: Ca. fire timer fra Padborg 

Weser-floden:  480 km, som løber gennem delstaterne Hessen, Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen og Bremen. 

Weser-Radweg: Weser-Radweg er 520 km lang og virkelig godt skiltet. www.weserradweg-info.de/de/ 

Campingplads: Camping Doktor-See 

Mere information: www.weserbergland.com/de/ og www.germany.travel/en/home.html

Open
Emneord

Tyskland i efteråret

Hamborg
Tyskland er fantastisk på alle årstider, og i løbet af efteråret er der flere steder inspirerende oplevelser at hente. Her kan du få lidt inspiration.

Foto: Tysk Turist Information

 

Hamborg, Berlin, Flensborg og Bremen er eksempler på spændende tyske byer, der ligger i overskuelig køreafstand fra Danmark, og som derfor kunne være spændende steder at besøge i efterårsferien eller de følgende uger. 

Også et område som Harzen har i en menneskealder været populært blandt danskere, der her kan opleve både hyggelige byer, vidunderlig natur og dejlig gastronomi ikke så langt fra Danmark, så man ikke behøver at tilbringe hele ferien bag rattet i autocamperen eller bilen med campingvognen bagpå for at komme frem til feriedestinationen. 

Hvis du ikke allerede har været der, er et besøg i UNESCO-byen Goslar en stor oplevelse, ligesom det også kan anbefales at tage en tur til Brocken, som i Danmark er bedre kendt som Bloksbjerg. Og så har Harzen tilmed nogle meget store skovområder, som tager sig fantastisk ud i efterårets smukke farver. 

Harzen har adskillige dejlige campingpladser, så det er ikke svært at finde noget, der passer til jeres ønsker. Rejser du først sent på efteråret, skal du dog sikre dig, om campingpladsen er åben, for i lighed med herhjemme lukker også mange af de tyske campingpladser i årets kolde måneder. 

Besøg Braunschweig 

Er du mere til film end natur, kan du overveje at besøge Braunschweig, der fra 11. til 17. november er vært for den 5. internationale filmfestival, hvor omkring 27.500 filmelskere samles for at opleve en bred vifte af europæiske filmproduktioner. Festivalen, der er den ældste af sin slags i Niedersachsen, præsenterer omkring 70 spille- og kortfilm og er en central begivenhed for film- og kulturentusiaster. Udover spændende filmvisninger byder festivalen på en kulturel rejse med diskussioner og events, der gør filmoplevelsen endnu bedre. 

Braunschweig

 

Opera i Hamborg

Du kan også få masseret den kulturelle muskel ved at gæste Opernloft i Hamborg, som ligger i den historiske bydel Altonas gamle færgeterminal. Det moderne operahus tilbyder en unik operaoplevelse direkte ved Elbens bredder med moderne, sjove og innovative produktioner, der kun varer 90 minutter, hvilket også gør Opernloft opera mere tilgængelig og spændende for et ungt publikum og for andre, som gerne vil snuse til opera, uden at det behøver at være timelange forestillinger. 

I løbet af efteråret opføres ”Fußballoper”, en opera med en unik blanding af fansange, fodboldsange og hjerteskærende opera-arier. Det unge ensemble fremfører det spændende stykke fuld af energi, lidenskab og drama. Forestillingen spiller den 9. og 10. november. 

Krimi-opera med titlen ”Mord auf Backbord” kan opleves 1. november, og den korte opera ”Carmen« har premiere 25. oktober med flere forestillinger 27. oktober samt 2. og 3. november. 

Opera Slam er også en del af repertoiret, en konkurrence hvor kandidater kæmper om det gyldne trofæ. Sangerne har 90 sekunder til at præsentere deres arie eller sang og vinde publikums gunst. 

Det er publikum, der vælger vinderen ved hjælp af en decibelmåler, der måler styrken af bifaldet. Denne oplevelse kan du få 12. og 31. oktober samt 17. november og findes også på programmet i december. 

Kilde: Tysk Turist Information

Open

Tysklands svar på Toscana

Pfalz
FERIE
Har du hørt om "die Pfalz"? Sandsynligvis ikke. Og så kaldes regionen Pfalz endda for Tysklands Toscana.

Tekst og foto Renate Hovald

Hvem, hvad, hvor? 

Regionen Pfalz hører til delstaten Rheinland-Pfalz og ligger - lidt afsides - yderst i Tysklands syd-vestlige hjørne. Alsace, Luxemburg og en flig af Belgien er de nærmeste udenlandske naboer. Da der altid kan spores en vis afsmittende effekt kulturerne indbyrdes, lyder det grangiveligt interessant. Og alligevel er området ret ukendt herhjemme. 

Spørger man tyskerne selv, så opdager man hurtigt, at Pfalz har ry for at være noget for sig selv: Befolkningen er helt sin egen, meget livsglad og fyldt med humor, hygger sig gerne med et glas vin hellere end øl, og landskabet er noget af det kønneste, Tyskland har at byde på. 

Efter flere ophold i regionen står det klart for os, at bjerg- og skovområdet Pfälzerwald og vinregionen Deutsche Weinstrasse  muligvis er de mest interessante steder i Pfalz. Skovrige højdedrag, malerisk toppet af klipper og borge, og solvendte skråninger, perfekt til vindyrkning allerede siden romertiden - ikke noget dårligt udgangspunkt.

Læg dertil det legendarisk milde klima, hvor mandelblomstringen om foråret er et turistisk trækplaster, og hvor figentræer, mediterrane pinjer og endda cypresser og citroner her og der bekræfter indtrykket af mere sydlige himmelstrøg. Netop: med lidt god vilje kan Pfalz minde om italienske Toscana. 

ferie

 

Vinlandet Pfalz: Wachenheim 

Nordfra kommende følger vi turistruten Deutsche Weinstrasse mod syd. Den snor sig i 83 kilometers længde gennem et af Tysklands største sammenhængende vinområder. Vinmarker forlener et hvilket som helst landskab altid et vist malerisk præg, og i tilgift finder vi her både små, traditionsrige vinbyer og et imponerende antal historiske borge. En uofficiel sammenligning med Alsace er ikke helt ved siden af. 

Vi slår os ned på campingpladsen med det sigende navn "Burgcamping" i den lille vinby Wachenheim. Faktisk skulle vi bare være på gennemrejse. At det bliver et ophold på flere dage skyldes nærområdet, som omgående vækker vores nysgerrighed. 

Det er høje, ældgamle kastanieskove, borgen Wachtenburg lige om hjørnet, en skyggefuld Biergarten mellem gamle middelaldermure - alt kan nås ad afmærkede vandrestier, direkte fra campingpladsen. Og på cykel tramper vi gennem efterårsflammende vinmarker til maleriske Deidesheim , hvor vi spiser frokost under en vinbevokset pergola hos den lokale "Winzerverein", beliggende ved en travl vingård. Det føles som at være i en anden tid. 

På vejen videre i vores færd holder vi pause i fuldstændigt bedårende St. Martin og derefter i lige så fantastiske Rhodt - legendariske små vinbyer langs Weinstrasse med et pittoresk bybillede. Der inviteres til vinsmagning alle steder, og de stemningsfulde omgivelser gør det svært at stå imod. Vi bliver ved med at føle os lidt som i Alsace. Undskyld, Pfalz. 

Ferie

 

Pfälzerwald: Dahn og Annweiler 

Denne gang er destinationen den sydlige del af Pfälzerwald, Tysklands største sammenhængende skovområde med Kalmit (673 m) som højeste bakketop. Vi skal dog en tak videre endnu. Vores mål er byen Dahn, der har givet navn til en af den mest spektakulære samling klipper, vi har set til dags dato: Dahner Felsenland - et større klippeområde, der er simpelthen enestående. Campingpladsen dér ligger omgivet of skov og høje klippevægge i en smal, langstrakt dal, men alligevel med gåafstand ned til centrum. Lige efter vores smag. 

I receptionen får vi passende udleveret en oversigt over forskellige vandreruter, der fører midt igennem klippelandskabet. Nogle af stierne viser sig at være ret så udfordrende, de er smalle og knoldede, slynger sig op og ned, både igennem og forbi fantastiske klippeformationer, ledsaget af spektakulære udsigter. 

Stedvis forekommer vandringen næsten alpint, og det samlede indtryk er en oplevelse af de store. Også en vandring til borgkomplekset Altendahn bliver det til og en cykeltur langs et kønt dalstrøg til den 14 m høje klippe Teufelstisch, fandens bord, klassificeret som et af Tysklands unikke naturens underværker.

Inden vi tager videre til vores næste destination, spiser vi på campingpladsens rustikke restaurant den legendariske egnsret Pfälzer Saumagen. Svinemave? Nej, bare en slags forloren hare med fyld, og det smager såmænd rigtigt godt. Byen Annweiler er næste station. Vi skal nemlig vandre op til borgen Reichsburg Trifels - en kæmpe bygningskolos, der knejser højt op over Annweilers gamle bydel. 

Borgen er mere eller mindre rekonstrueret efter en ruin fra middelalderen og er top-fredet  kulturarv. Det er nok også derfor, at der netop her er udstillet naturtro kopier af de overdådigt guld- og diamantbelagte rigsklenodier fra middelalderens Tysk Romerske Rige. En sjov, lille detalje: i 1193 sad den engelske konge Richard Løvehjerte som fange her; heldigt for ham dog kun i 3 uger. 

Ferie

 

Saarburg og Saarschleife 

Vores seneste tur bragte os forbi en udkant af Pfalz: Saarburg. 

Byen ligger i et blidt bakket landskab højt hævet over floden Saar og er - også den - så absolut et besøg værd. Den spændende lille bys store attraktion er et 20 m højt vandfald, der i flere etager styrter støjende nedad, parallelt med bymidtens centrale gågade. Det giver selvsagt et unikt udeliv, ledsaget af lyden fra det brusende vand, og her finder man også et hav af spisesteder, det ene ved siden af det andet. Vist så er det hyggeligt. Naturligvis er også her udflugtsmulighederne utallige. 

Langs floden findes - som de fleste steder i Tyskland - en fremragende cykelsti, og cykelturen til byen Konz, hvor Saar munder ud i Mosel, er oplagt. Ligeså tager vi med gondolbanen op til udsigtspunktet Warsberg, men marcherer ned igen til fods, herligt gennem skrånende vinmarker. For også her dyrkes der vin, og navngivne vinmarker inkl. deres respektive vinhuse omkranser Saarburg på begge sider af floden. Det er højsommer og sol, og vi føler os lidt som i et hjørne af paradis. 

Den største oplevelse fra nærområdet ventede dog forude: Det sted, hvor floden Saar fortryder sin retning og laver en spektakulær U-vending. Det er den såkaldte Saar-Schleife og et ultimativt MUST, når man er på disse kanter. Selv om den ret beset ikke ligger i Pfalz længere men administrativt hører ind under delstaten Saarland. 

Naturligvis kommer vi igen! Der er bare så meget mere at se og opleve. For slet ikke at tale om at smage på de behagelige Riesling-vine derfra. Fra mig lyder der en absolut varm anbefaling, både af det ene og det andet.

Open
Emneord

Tyskland: Et ferieparadis for dig og din hund

Ferieparadis for hunde
FERIE
I Tyskland er hunde velkomne i mange ferieregioner, især ved Nordsøens og Østersøens kyster.

Øer som Sild har mere end 15 hundestrande, og mange caféer og restauranter byder på vandskål og hundekiks. På nogle strande skal hunden dog være i snor, specielt ved Vadehavet. Her kan du booke en guidet vandretur med din hund. Uden for højsæsonen er der endnu mere frihed til at udforske strande med din firbenede ven. 

Besøg hundestrande på de frisiske øer eller tag på naturskønne gåture i Alperne, Harzen, Thüringer Wald, Erzgebirge, Sauerland eller Schwarzwald. Disse områder byder på fantastiske landskaber og lange vandreture for både hund og ejer. Storbyferier er lige så nemme: Berlin anses for at være specielt hundevenlig med legepladser i parker, tilladelse til hunde på turistbåde og gratis metroture for hunde med en dagsbillet. I Hamburg må hunde løbe frit i mange parker, og Elbstranden er et populært sted for hundeejere. 

Praktiske tips 

Husk mikrochip, rabiesvaccination (mindst 21 dage før rejsen) og EU-vaccinationscertifikat. Hunden skal have en billet på tog, medmindre den rejser i et bur som håndbagage. Større hunde skal have mundkurv og holdes i snor. Mange hoteller, ferielejligheder og feriehuse tillader hunde, selvom der kan være et ekstra gebyr. Med disse formaliteter på plads, kan din ferie begynde.

Open
Emneord

Her er nogle af Europas bedste vinruter

Europas vinruter
INSPIRATION
De mellem- og sydeuropæiske lande er et slaraffenland af dejlig vin, som for en stor dels vedkommende høstes i disse uger. Herunder kan du få inspiration til en håndfuld interessante vinruter og -områder.

Tekst: Torben Brandt

Netop nu er der fuld tryk på vinhøsten mange steder i Syd- og Mellemeuropa, hvor vinbønderne knokler for at få druerne i hus og lagt vinen i tønder og på fade.

Europa bugner af skønne vinområder, som i reglen ligger i nogle meget smukke omgivelser, og denne artikel nævner kun en brøkdel af de muligheder, der findes. Er man campist og glad for vin, kunne efteråret derfor passende bruges til at slå to fluer med et smæk, så man dels besøger nogle dejlige vinområder og –gårde, dels får kørt og camperet i noget af Europas mest vidunderlige natur.

Det kan være en god idé på forhånd at have gjort sit hjemmearbejde, så man ved, hvilke vingårde og –ruter man gerne vil lægge vejen forbi, men omvendt har det også sin charme at køre rundt i vinområderne og dumpe ind fra gaden, når man finder noget, som ser spændende ud.

Husk i øvrigt, hvis I tager bilen til vinsmagning, at der står spande på bordene, hvor vinen kan spyttes ud.

VinruterTysklandTyskland
Vores sydlige naboland er måske ikke det første, man tænker på, når talen falder på vin, men Tyskland producerer ganske meget vin, og især hvidvinen er af rigtig fin kvalitet. En af de måske bedst kendte vinruter i Tyskland er Weinstrasse, som er cirka 85 km lang og begynder ved Bockenheim an der Weinstrasse ca. 80 km syd for Frankfurt og går ned til Schweigen-Rechtenback ved den franske grænse. Undervejs passeres en række hyggelige byer, vingårde og slotsruiner.

Et andet kendt vinområde ligger på strækningen fra Trier til Koblenz ved floderne Mosel og Rhinen, hvor der produceres nogle glimrende hvidvine, og hvor der ligger en perlerække af hyggelige byer med små vingårde eller –slotte, man kan besøge. Området er også  meget velegnet til cykelture, hvilket måske kan være ganske bekvemt, når man har været til vinsmagning, hvis man glemte at spytte ud i spandene.

VinruterFrankrigFrankrig
Frankrig er et overflødighedshorn af god vin og smukke vinruter, så du kan under alle omstændigheder ikke nå det hele på én gang.

I den nordlige del af Frankrig ligger Champagne-området, som er et must, hvis man er vild med bobler. Tager man f.eks. til enten Reims eller Épernay, kan man besøge nogle af verdens store og kendte champagnehuse og komme på guidede ture i de smukke hvide kalkstenshuler, hvor millioner af flasker med champagne ligger på lager.

Længere mod øst ligger Alsace, som er kendt for sine fremragende hvidvine og for vinruten Route des Vins, som er cirka 170 km lang og går fra Marlenheim i nord til Thann i syd. Lidt længere sydpå, men stadig i den østlige del af landet, ligger de kendte vinområder nærmest som perler på en snor. Bourgogne-området byder eksempelvis på en Grand Cru-rute, der passerer det smukke slot, Clos de Vougeot, og derudover går gennem ikke færre end 37 landsbyer. Undervejs passeres også Bourgogne-områdets smukke hovedby, Beaune. Lidt sydligere ligger Beaujolais-området og Rhône-dalen, som ligeledes producerer verdenskendte vine af høj kvalitet. Endelig er Bordeaux i den sydvestlige del af landet et af Frankrigs bedst kendte vindistrikter med Cabernet Sauvignon og Merlot som to centrale druer i produktionen og med et utal af fine vinruter.

VinruterSpanienSpanien
Det solrige Spanien er glimrende til dyrkning af vin, og landet er verdens tredjestørste vinproducent. Spansk vin domineres først og fremmest af Tempranillo-druen, som også er den vigtigste af de i alt fire druesorter, der bruges til fremstilling af de kendte Rioja-vine. Spanien har dog i en årrække haft ry for at satse mere på lavpris end kvalitet, og de spanske vine nyder her i landet hverken samme popularitet eller anerkendelse som vine fra Frankrig og Italien. Du kan dog sagtens finde vine af høj kvalitet i Spanien.

Vinruterne ligger jævnt fordelt i det kæmpestore land. En del af dem findes i den nordlige og centrale del af landet, eksempelvis omkring Valladolid og Zaragoza. I Spaniens sydøstlige del mellem Albacete og Alicante dominerer druen Monastrell, der blandt andet bruges i Jumilla-vinen, som mange danskere formentlig kender.

Længere sydpå, i hjertet af Malaga-provinsen, ligger Ronda, som både er kendt for sin unikke beliggenhed på toppen af et bjerg og for sine vine, som efterhånden har en ganske fin kvalitet.

VinruterItalienItalien
Støvlelandet har en række skønne vinområder, og som dansker kan man glæde sig over, at en række af dem ligger i det nordlige Italien, så man ikke behøver at køre længere end højst nødvendigt for at nyde de velsmagende dråber.

Et af de meget populære vinområder ligger mellem Gardasøen og Verona, hvor Bardolino- og Valpolicella-vinene kommer fra. Også den kraftige Amarone-vin kommer fra dette område. I en anden af Italiens nordlige provinser, Piemonte, finder man ligeledes nogle fremragende vine. Det er her, Barolo-vinene produceres i et område lidt syd for Alba, mens en anden dejlig vin, Barbaresco, fremstilles i byen af samme navn øst for Alba. Såvel Barolo som Barbaresco produceres på Nebbiolo-druen og kaldes henholdsvis for kongen og dronningen af Piemonte.

Er man mere til søde, boblende vine, produceres vinen Asti Spumante i byen Asti, der ligeledes ligger i Piemonte. Kører man rundt i Piemonte, er der næsten hele tiden afmærket med skilte til vinproducenter, der gerne byder indenfor til smagsprøver og salg.

Længere sydpå, i Toscana-området, er man i Chianti-land. Chianti ligger syd for Firenze og nord for Sienna og er et meget stort vinområde, hvor ikke mindst vinen Chianti Classico er af fin kvalitet. Den kan genkendes ved, at den har en sort hane på flaskehalsen.

Vil man længere ned i Italien, kan man vælge at køre mod sydøst til Apulien, som er begunstiget af masser af sol, hvilket der kommer nogle kraftige og smagfulde vine ud af. Det er i dette område, at den populære Primitivo-drue har hjemme, fordi fremstillingen af Primitivo-vine kræver lange og varme somre.

Camping
Overnatning Campingpladser i de omtalte vinområder finder du på https://www.dcu.dk/campingpladser

Husk at holde øje med åbningstiderne, da flere lukker ned i september/oktober måned.

Open

Bayern gør klar til Oktoberfest

Oktoberfestival
INSPIRATION
Er du glad for velskænket øl og godt selskab, er Oktoberfesten i München det rette sted. Her er et par ædruelige tips til den gigantiske fest, der fortrinsvis foregår i september

Tekst: Torben Brandt

Kombinationen af skummende øl, barmfagre kvinder, mænd i lederhosen og tysk slagermusik lokkede sidste år cirka 5,7 mio. mennesker til Oktoberfest i München, hovedstaden i den tyske delstat, Bayern.

Mange af dem vil formentlig vende tilbage, når 2023-udgaven af Oktoberfesten finder sted i perioden fra 16. september til 3. oktober, hvor arrangørerne venter omkring 6 mio. besøgende til det, der har udviklet sig til at være verdens største ølfest. Dermed er besøgstallet i løbet af de 16 dage, festlighederne varer, på niveau med Danmarks samlede indbyggertal.

Begyndte for 213 år siden
Historien om Oktoberfesten begyndte for 213 år siden, nærmere bestemt 12. oktober 1810, hvor den daværende kronprins Ludwig skulle giftes med prinsesse Therese. Også almindelige mennesker fik mulighed for at deltage i bryllupsfestlighederne, og det blev så vellykket, at man besluttede at gentage succesen det følgende år. Dermed var de første spæde skridt til det, vi i dag kender som Oktoberfesten, taget.

Arrangørerne har siden bestræbt sig på at holde Oktoberfesten hvert år, men det har blandt andet to verdenskrige forhindret. Når dette års fest skydes i gang til september, er det således ”kun” 188. gang, at Oktoberfesten finder sted.

Lokale traditioner
Mennesker i Bayern-området er stolte af deres egn, og mindreværdskomplekser er ikke det, man forbinder med befolkningen i denne del af Tyskland. Her holder man gerne områdets traditioner i hævd, og Oktoberfesten er en kærkommen lejlighed til at lufte de lokale skikke, fremvise egnens dragter, spise den lokale mad og naturligvis nyde de gyldne dråber fra områdets mange gode bryggerier.

Der er ikke noget som helst finkulturelt over Oktoberfesten i München. Den er først og fremmest en folkelig fest – nøjagtig som det var tilfældet, da det hele begyndte et par hundrede år tidligere.

Måske er det netop det jordbundne og folkelige, der får omkring halvanden million mennesker fra hele verden, deriblandt mange danskere, til at valfarte til München under Oktoberfesten? Størstedelen, cirka 75 %, af gæsterne kommer dog fra Tyskland.

Oktoberfest2Kæmpe område
Oktoberfesten foregår på den 42 hektar store festivalplads, Theresienwiese, der ligger i den vestlige del af München. Her står en række øltelte i forskellig størrelse, hvoraf det største har cirka 10.000 siddepladser. Her koger det hele, når musikken spiller, øllet flyder, og fællessangen gjalder.

Ud over ølteltene er der også et stort Tivoli og en række boder på festivalområdet. Er man kun halvtørstig, kan det være vanskeligt at komme til bunds i de våde varer, for et ølkrus – de såkaldte Masskrug – rummer på disse kanter en liter øl. Styrken svarer til en dansk guldøl, og det kan derfor anbefales at drikke i et adstadigt tempo, ligesom det er klogt også at få noget fast føde undervejs. Bryder man sig ikke om øl, men alligevel gerne vil opleve festivalstemningen, er det naturligvis muligt at bestille fx vand, sodavand og lignende. Det er derimod ikke en god idé at bestille små øller – det har de lokale ikke megen forståelse for.

Reservér en plads
Øllene serveres af tjenere i lokale dragter, og det er klogt at behandle dem ordentligt, for det er nemlig tjenerne, der bestemmer i teltene. Det er en oplevelse at se tjenerne balancere med sædvanligvis otte store øl ad gangen på vej rundt til bordene – nogle tjenere kan endda håndtere endnu flere.

Selvom det er let at blive revet med af stemningen, er det ikke en god idé at begynde at danse på bordene. Dels kommer du nemt til at vælte de mange øl, der står deroppe, dels risikerer du venligt, men bestemt at blive smidt ud af nogle af de mange vagter, der sørger for god ro og orden i teltene.

Det er muligt at komme ind i ølteltene uden reservation, men arrangørerne anbefaler, at man reserverer, hvis man gerne vil have en siddeplads. Du kan læse meget mere på adressen oktoberfest.de

Oktoberfest3Vigtig indtægtskilde
En liter øl koster mellem 13 og 15 euro, og eftersom der drikkes godt syv millioner øl i løbet af de 16 dage, skal der ikke de store regnefærdigheder til for at finde ud af, at der triller ganske mange euroer over bordene i løbet af festen. Læg dertil hvad der bliver spist, købt af souvenirs og brugt på overnatninger – så har man et billede af den kæmpe industri og indtjeningskilde, som Oktoberfesten er for lokalsamfundet i og omkring München. Derudover er cirka 8.000 mennesker fast beskæftiget på festivalpladsen, mens yderligere 5.000 personer arbejder på deltid, så også på den led er festen betydningsfuld.

Overnatning
Der er masser af muligheder for at campere i og omkring München. Mange af campingpladserne ligger naturskønt uden for byen, men netop til Oktoberfesten giver det god mening at bo mere centralt. Her er Camping Thalkirchen i nærheden af Münchens Zoologisk Have et rigtig godt udgangspunkt, for herfra er der kun cirka fem kilometer til festivalpladsen, og det samme er campingpladsen München Obermenzing, der ligger godt 11 kilometer fra festlighederne. De offentlige forbindelser i byen er gode, og på campingpladsen rådgiver personalet gerne med, hvordan du lettest kommer til festivalpladsen.

Oktoberfesten har også en campingplads, Camping München–Riem, tilknyttet festivalpladsen. Her ligger mange i telt, men der er også masser af autocampere og campingvogne på det 150.000 m2 store område. Du kan læse mere om den lokale campingplads på www.oktoberfest-camping.com/

Mens Oktoberfesten foregår i München, er det en rigtig god idé på forhånd at kontakte den campingplads, du har udset dig, og tjekke, om det er muligt at reservere en plads. Vil du vide mere om Oktoberfesten, kan det anbefales at besøge hjemmesiden www.muenchen.de/veranstaltungen/oktoberfest.html

Campingpladser nær Oktoberfesten
Camping München–Riem (er tilknyttet festivalpladsen)
Camping Thalkirchen (5 km fra festivalpladsen)
München Obermenzing (ca. 11 km fra festivalen)

 

Open
Emneord

Byen med højt til loftet

Berlin1
INSPIRATION
Berlin har i årevis været dybt forgældet, men det mærkes ikke i byen, der er mangfoldig som få og byder på både historie, kultur, shopping og gastronomi.

Tekst: Torben Brandt

”Fattig, men sexet”, lyder en ganske rammende beskrivelse af Berlin, der på den ene side har en voldsom gæld, og på den anden side har taget sig råd til tre operabygninger og en række andre imponerende kulturinstitutioner.

De lokale berlinere kan glæde sig over, at byens økonomi så småt er i bedring, men som turist fylder det næppe meget i bevidstheden. Der er Berlin først og fremmest et slaraffenland af muligheder, uanset om man vil slentre rundt, fordybe sig i byens historie, tage for sig af de kulturelle tilbud eller nyde byens varierede gastronomi.

Og så vil man som gæst også kunne mærke, at Berlin er en by præget af højt til loftet og tolerance over for minoriteter – både seksuelle, etniske og religiøse. Eksempelvis regnes Berlin som Vesteuropas uofficielle hovedstad for homo-, bi- og transseksuelle.

Nem at komme til
Uanset om man er garvet campist eller nybegynder, er Berlin nem at komme til ad gode motorveje. Kører du over Jylland er der fra grænsen ved Padborg cirka 440 km til Berlin. Rejser du fra det østlige Danmark, er der ca. 150 km at spare på motorvejen i Tyskland ved at tage over Rostock i stedet for Puttgarten – til gengæld er overfarten noget dyrere og cirka en time længere. Husk, at du som medlem af DCU får rabat, uanset hvilken af de to overfarter du vælger.

Når først du ankommer til den tyske hovedstad, vil du erfare, at Berlin er forholdsvis billig at være gæst i sammenlignet med de fleste andre vesteuropæiske hovedstæder. Som campist er der flere gode overnatningsmuligheder i udkanten af byen, hvoraf enkelte giver rabat til DCU-medlemmer. Det kan du blive klogere på, hvis du søger på DCU.dk.

Symbolet på enhed
I Berlin kan man godt få følelsen af, at byen mangler et centrum. Hovedstaden er inddelt i en række bydele, hver med sit særpræg, som man med fordel kan gå på opdagelse i lidt ad gangen.

Berlin Mitte er måske det tætteste, man kommer på et midtpunkt, og det er også her, flere af de verdensberømte attraktioner ligger. En af dem er Brandenburger Tor, der blev symbol på enhed, frihed, genforening og den kolde krigs ophør, da der i 1989 foran rullende tv-kameraer blev slået hul på den forhadte Berlinmur mellem Øst- og Vesttyskland. Muren blev påbegyndt i august 1961 for at hindre østtyskere i at flygte til Vesttyskland og adskilte i 28 år venner og familier, der tilfældigvis boede på hver sin side af bygningsværket.

Brandenburger Tor blev bygget i perioden fra 1789-1791 og fungerede oprindeligt som en del af en bymur og toldsted for handlende. Den er særdeles velbevaret og et sted, hvor man fornemmer historiens vingesus.

Berlins lunge
Lige vest for Brandenburger Tor ligger den grønne Tiergarten, der er for Berlin, hvad Central Park er for New York. Området fungerer med sine mange stier og små søer som byens lunge og et åndehul for de lokale, der både cykler, soler, løber, spadserer og slapper af her. Det politiske liv udspiller sig ligeledes i dette område, eftersom den tyske Bundestag er placeret i parkens nordøstlige hjørne, mens en anden attraktion, Berlins populære Zoo, grænser op til den sydvestlige del af Tiergarten.

Museumsøen
Øst for Brandenburger Tor ligger den kendte boulevard, Unter Den Linden, der geografisk lå i det gamle DDR. Det ses tydeligt på dens mange imponerende bygningsværker, der blev brugt af det østtyske statsapparat.

Der er cirka to kilometers gang fra Brandenburger Tor til Alexanderplatz mod nordøst. På vejen passeres Museumsinsel, der er omgivet af floden Spree på alle sider. Øen bugner af museer, så trænger man til at få sin viden tanket op, kan det varmt anbefales at tage hertil. Deutsches Historisches Museum, der ligger klos op ad Museumsinsel, rummer så meget information, at man næsten ikke kan overkomme det hele på én gang, så man kan roligt udvælge de historiske perioder, man interesserer sig mest for, og bruge tid på dem. Et af de mest interessante afsnit på museet er i min optik det, der omhandler 2. Verdenskrig. Man bliver klogere på såvel optakten til krigen som selve krigen, og det tjener museet til ære, at der ikke pyntes på tyskernes rolle i uhyrlighederne, som skildres råt for usødet og meget faktuelt.

Mit personlige favoritmuseum er dog det lille DDR-museum, der ligger helt ned til Spree-floden under Radisson-hotellet. Her må man gerne røre ved tingene og åbne såvel skuffer som skabe og ad den vej få et fremragende indblik i, hvordan livet blev levet i Østtyskland bag Jerntæppet før murens fald.

Reserver tid
Fra Museumsinsel er der godt en kilometers gang til Alexanderplatz, der ligeledes ligger i Mitte og er et trafikalt knudepunkt, hvorfra man kan komme med U-Bahn, bus eller sporvogn i hvilken som helst retning.

Alexanderplatz er i min optil ikke synderlig hyggelig, men det er en levende plads, der er nem at navigere efter, fordi det er her, byens 207 meter høje fjernsynstårn knejser som et let genkendeligt pejlemærke over hele byen. Hvis man ikke vil nøjes med at nyde udsigten, ligger der i toppen af tårnet en bar og en restaurant, der drejer langsomt rundt, så man får set alle sider af byen, mens man spiser og drikker.

Tv-tårnet er en af Berlins populæreste seværdigheder, og det kan derfor anbefales at bestille tid. Flere firmaer udbyder billetter på nettet, og priserne begynder fra ca. 160 kr. pr. person for en tur i tårnet uden mad og drikke.

Er man til shopping, er Alexanderplatz hjemsted for populære forretninger som discounttøjforretningen Primark og elektronikgiganten Saturn.

Kunstnernes paradis
Fra Alexanderplatz og Mitte er der ikke langt til hyggelige Prenzlauer Berg, der i DDR-tiden var hjemsted for et stort antal kunstnere og bohemetyper. Da muren faldt, var lejlighederne billige her, så unge med tynde tegnebøger havde mulighed for at bosætte sig i området. Mange af dem, r blevet hængende i bydelen, og det er efterhånden længe siden, det var billigt at bo i Prenzlauer Berg, som i dag hovedsagligt er hjemsted for velstillede familier. Området er kendetegnet ved en masse hyggelige butikker, caféer og restauranter. Der er langt mellem kædeforretningerne – her er det mere specialforretninger, som hitter.

På madfronten er en af mine favoritter restauranten The Bird på adressen Am Falkplatz  5, som i afslappede rammer serverer store, snaskede burgere til absolut rimelige priser.

Berlins Nørrebro
I takt med, at Prenzlauer Berg er blevet et kvarter for velstillede berlinere, har Kreuzberg i den sydlige del af det centrale Berlin møvet sig ind på positionen som den trendy, hippe, fremadstormende bydel, hvor nye butikker, restauranter og spillesteder dukker op. Kreuzberg sammenlignes ofte med Nørrebro, og lighedspunkterne er til at få øje på i kraft af spændende specialbutikker, et synligt BZ-miljø, skøn fastfood og en forholdsvis stor andel af indvandrere – for Kreuzbergs vedkommende især mennesker med tyrkisk baggrund. Er man til museer, er det Jødiske Museum i Kreuzberg både arkitektonisk og indholdsmæssigt et must, ligesom det kan anbefales at gå en tur på Oranienstrasse, hvor spændende forretninger og restauranter ligger side om side.

Fra enden af Oranienstrasse er der ikke ret langt til Checkpoint Charlie, som er den mest berømte grænseovergang mellem Øst- og Vestberlin. Punktet adskilte under Den Kolde Krig den amerikanske og sovjetiske sektor i byen, og det var her, adskillige mennesker mistede livet i forsøget på at krydse grænsen fra DDR til Vesttyskland. Der ligger et museum på stedet, som er populært og rummer ganske meget information om Den Kolde Krig, men som også er lidt af en turistfælde.

Den lange shoppinggade
Også bydelene Friedrichshain og Charlottenburg/Wilmersdorf ligger tæt på bymidten. Førstnævnte ligger i den østlige del af byen og er i dag rent administrativt slået sammen med Kreuzberg. Friedrichshain var i sin tid en del af DDR, hvilket områdets arkitektur tydeligt bærer præg af med bygninger i østeuropæisk stil, ligesom gadenavne som Karl Marx Alle indikerer, hvor sympatien lå under den kolde krig.

Charlottenburg er især kendt for at være hjemsted for den 3,5 km lange indkøbsgade Kurfürstendamm. De virkelig eksklusive butikker ligger i gadens vestlige ende, mens det bliver billigere jo længere mod øst og den sønderskudte kirke, Gedächtniskirche, man kommer.

Derimod er der intet discount eller billigt over de delikatesser og specialiteter, man finder på 6. sal i stormagasinet KaDeWe blot et stenkast fra Kurfürstendamm. Selvom denne overflod næsten kan føles frastødende, er det alligevel en oplevelse at gå rundt mellem champagnedrikkende og østersspisende mennesker, mens man kigger ind i montre, der bugner af kød, oste, fisk, hjemmelavet chokolade med mere.

Det skal du også se…
Skal oplevelsen i KaDeWe skylles ned, skorter det ikke på udskænkningssteder. En af mine favoritter er Monkey Bar på 10. sal på Budapester Strasse 40. Den har formentlig fået sit navn efter sin placering for foden af Berlin Zoo og har siddepladser både ude og inde. Den er ikke billig, men på klare dage er der en vidunderlig udsigt over byen deroppe fra.

En anden behagelig form for afslapning er en sejltur på floden Spree. Turen tager cirka halvanden time, og i den tid kan du nyde synet af storbyen fra vandsiden, hvorfra alting tager sig anderledes ud. Billetter kan købes hjemmefra, men sælges også flere steder langs floden. Også et besøg på Olympiastadion i byens vestlige del er anbefalelsesværdigt. Der er en bid vej derud, men tager du den røde U2 undergrundslinje mod Ruhleben og stiger af på næstsidste station, der slet og ret hedder Olympia-Stadion, er der blot 6-7 minutters gang til det imponerende stadion. Det blev oprindelig bygget til at huse OL i Berlin i 1936 og siden ombygget, da Tyskland skulle være vært for VM i fodbold i 2006.

Hitler brugte i 1936 De Olympiske Lege som propaganda for Nazityskland og den hvide mands overlegenhed. Derfor var det unægtelig en streg i regningen, at den sorte amerikaner, Jesse Owens, blev legenes dominerende skikkelse med fire guldmedaljer. De ting fortælles med skilte og plancher omkring stadion, hvor du selv kan gå rundt, men også kan købe en rundvisning på Olympiastadion. Også i dette tilfælde kan billetter købes på stedet eller bookes hjemmefra via nettet.

Open

Ingen sure ferieminder i Sauerland

Saurland
Rejseinspiration
Hvis tyske Sauerland skulle leve op til sit navn, ”sur-land”, kunne man fristes til at tro, at man udelukkende kommer hjem med sure ferieminder

Hvis tyske Sauerland skulle leve op til sit navn, ”sur-land”, kunne man fristes til at tro, at man udelukkende kommer hjem med sure ferieminder, men efter en uges campingferie i det venlige, midttyske, bakkede landskab vender mundvigene kun en vej, og det er opad.

Tekst og foto: Anne-Vibeke Isaksen

Alt efter, hvor ferien går hen, er Sauerlands placering ca. midt i Tyskland perfekt til at dele den lange rejse mod syd over i to dele. Og hvis sydens oplevelser kan vente, er der sågar også basis for at holde en hel uges ferie i den tyske region, der nok ikke er så kendt af mange.

Har du en forkærlighed for det romantiske Harzen med alt, hvad dertil hører, og gerne vil prøve et nyt område, så er Sauerland også et godt bud.

Der er mindst lige så hyggeligt med søvnige byer med bindingsværk- og skiferbelagte huse, bløde bakker med masser af skov og ikke mindst en stor legeplads, hvis man godt kan lide aktiviteter tæt på naturen.

 

Sauerland
SUP (eller paddleboard) er for alle i alle aldre. Her på den idylliske Hennesee.
 

Tre gode grunde til at holde ferie i Sauerland er:

  • Naturen – den er gratis og ganske vidunderlig
  • Fantastisk service fra lokalbefolkningen, fordi det ikke er så overrendt
  • Perfekt stop på rejsen sydpå (man kan dog sagtens bruge en uge)
     

Solen skinner i Winterberg

Den største by i Sauerland er Winterberg, der i den grad lever op til sit navn, når det kommer til vinteraktiviteter. Det er et skieldorado, men også hele fire skihopbakker og en bobslædebane. Det betyder ikke, at byen ligger stille hen om sommeren, for hele skianlægget med et udbredt liftsystem omdannes til sommerprogrammets aktiviteter, så f.eks. mountainbike-rytterne slipper for at cykle op ad de stejle pister, men i stedet får et løft med lifterne.

Det samme gælder de magelige vandrere, der vil op at gå i højderne uden at skulle bestige et bjerg først. De kan i ro og mag sidde i liften og nyde udsigten, inden gåturen venter.

Nabobyerne omkring Winterberg, der har mindre skiområder, udnytter ligeledes bakkerne til både vandring og mountainbike, men hvis du skal have et løft op i terrænet, skal der være stole- eller kabinelift, for at det kan lade sig gøre.

Landevejscykling er også muligt, hvis man ikke lader sig afskrække af op til 14 % stigninger, men decideret cykelvenligt er det ikke, fordi der kun få steder er cykelstier. På de små landeveje er trafikanterne dog venlige og kører fint uden om, så for erfarne voksne er det fint.

 

Høj puls og lav puls

Man bestemmer helt selv, om ferien skal være med høj eller lav puls eller en kombination af de to. Aktive ældre eller børnefamilier med børn i flere aldersgrupper kan sagtens finde oplevelser og aktiviteter til flere dages ferie.
 

Sauerland
Selvom man er blevet lidt grå i toppen, kan cykling sagtens smilene frem


I byen Altastenberg kan du få områdets måske største adrenalinkick på svævebane, Astenkick, der er 1.000 meter lang, og man kommer op på 120 km/t. I modsatte boldgade kan man padle SUP på Hennesee, hvor de rolige glid gennem det krystalklare søvand vil være sand balsam for sjælen.

Og nu man er ved søen, og vejret er til det, så er Sauerlands mange forskellige søer meget børnevenlige til badning og leg. På flere af søerne, som f.eks. Hennesee og Diemelsee, sejler en større båd, så man kan tage på rundfart. Hele området omkring Diemelsee, hvor der også er en dæmning, er utrolig naturskønt, og der ligger en campingplads på begge sider af søen.

Ønsker man at komme op i højderne, er det 838 meter høje bjerg, Ettelsberg, et yndet udflugtsmål. Her kan man tage kabineliften op til toppen og fortsætte med elevator op i Ettelsbergtårnet.

Mange, især børnefamilier, nyder en medbragt picnic ved legepladsen eller en frokost i den hyggelige bjerghytte. Alle uden undtagelse går en tur enten rundt om bjergsøen eller i terrænet, hvor der er fine afmærkede ruter, inden de begiver sig ned igen. Hvis man ikke går, kan man sommerkælke ned, men man skal forberede sig på, at det går stærkt.

Sauerland
Bybilledet bliver ikke mindre idyllisk af de imponerende facadeskilte og så kan Sauerland også det der med ølfremstilling
 

Ruhr-distriktets åndehul

Sauerland ligger mellem Kassel og Dortmund og er meget let at køre til. Der er bakket, men der er ikke tale om bjergkørsel. Der, hvor man skal være mest opmærksom, er, når man forlader motor- og hovedveje, fordi nogle af landevejene kan være meget smalle og stejle.

Bedste råd er at stille campingvognen på campingpladsen, og er man i autocamper, kan det bedre gå. Er man først i bil eller kører lidt rundt i autocamperen, så er der utrolig mange steder, hvor man kan holde ind til siden, parkere og nyde de smukkeste udsigter med en madpakke eller gå en lille tur.

Hele regionen er et sandt eldorado af små hyggelige byer med dekorerede bindingsværkshuse, og mellem dem finder man enorme skove og åbne bakkede landskaber, hvor der er grønt overalt.

Grønt er der ikke meget af i naboregionen Ruhr-distriktet, hvor der bor mellem fem og ti millioner mennesker, der så til gengæld har grønne, frodige Sauerland som nabo. Det gør nu ikke, at Sauerland på nogen måde er overrendt. Det er måske i virkeligheden den allerstørste fordel ved området, at der er så god plads til alle.
 

Største attraktion i Sauerland

Den største attraktion i Sauerland er uden tvivl naturen og de hundredvis af vandreruter, der ligger så at sige overalt.

Det er bakket terræn, men der er på ingen måde tale om bjergvandring, så alle kan være med. Husk, man bare kan holde pause, hvis pulsen bliver for høj. Alene i området Sauerland-Höhenflug ved Eslohe ligger der 250 km afmærkede vandrestier.

Det er et særdeles interessant vandreområde, fordi man hele tiden går gennem forskellige landskaber fra små hyggelige byer til landbrugsområder med marker og dyr til dybe, uberørte skove, hvor der på varme sommerdage er utrolig svalt. Mange af vandreruterne er cirkler eller ottetaller, så man kan parkere bilen og komme tilbage til samme sted.
 

Sauerland
 

Lidt fakta om Sauerland

Region: Sauerland i delstaten Nordrhein-Westfalen
Afstand fra Padborg: 520 km.
Antal campingpladser: 62
Autocamperholdepladser: 90
 

En del autocamperpladser, f.eks. Landgasthof Seemer i Eslohe, har også plads til telte og campingvogne. Det betyder med andre ord, at begreber flere steder begynder at flyde mere og mere sammen, men det gør det til gengæld lidt svært som forbruger at navigere i.

På den anden side er det oplevelsen, der tæller, og på Landgasthof Seemer får man virkelig god service, fordi det ligger sammen med en kro, hvor der er restaurant, spa og yderst velholdte og rene faciliteter.
 

Guide til oplevelser

 

- og tre forslag til forskellige campingovernatningssteder

  • Landgasthof Seemer i Eslohe: www.seemer.de
    Hyggeligste plads med kun 11 enheder
     
  • Seeblick Roger Diemelsee: www.diemelsee-camping.de
    Der er flere pladser rundt om søen – der er bl.a. en teltplads kun til unge
     
  • Wohnmobilpark Winterberg www.wohnmobilpark-winterberg.de
    Kun til autocampere – der er flere rundt om Winterberg, og der er også traditionelle campingpladser

 

Open
Emneord

Kom nu helt ud i hjørnerne af Europa: Besøg Østfrisien

Østfrisen
Rejseinspiration
Campingferie i Tyskland er noget særligt. Drejer vi lidt væk fra alfarvej (læs især væk fra 7’eren og 1’eren), møder vi snart hyggelige småbyer med en imødekommende befolkning.

Tekst Mogens Havsted - Foto PR

I denne artikel anbefaler vi, at I allerede i Danmark søger ud ad de vestlige ruter på vej sydpå til et helt særligt hjørne af Europa.

Som vi gjorde for nogle år siden, da vi på vej hjem fra Holland overnattede på en ret lille, meget hyggelig campingplads.

Receptionen bestod – selvfølgelig – af et lille træhus med et stort skilt: ”Løft telefonrøret for betjening!”  Ved afgangstid om morgenen holdt en række biler med campingvogne ved udkørslen, mens folk i fællesskab prøvede at finde ud af, hvor omtalte telefonrør befandt sig.

Det blev fundet bag en lem på siden af træhuset, røret blev løftet og en stemme svarede et eller andet på en form for tysk. Lidt senere kom en ældre mand cyklende i roligt tempo: ”Ja, ja. Jeg kommer jo nu.

Fruen ville have mig til at plukke jordbær, og man kan jo ikke være to steder på en gang, vel?” Og sådan gik det til, at turisterne faktisk nåede det, de skulle (at komme ud i køen på landevejen), og jeg tabte en del af mit hjerte til Østfrisien. For det var dér, vi var.

 

Noget for sig

I Danmark havde vi for mange år siden Molbo-historierne. Stort set samme historier tilskrives i Tyskland friserne. Efterhånden er det mest blandt friserne selv, man husker historierne, men friserne er – som folk overalt på jorden – et folkefærd for sig.

Som anerkendt mindretal i Tyskland har friserne - især i Nordfrisland - indgået samarbejde med den dansksindede Sydslesvigsk Vælgerforening for på den måde at sikre, at den særlige kultur og det særlige sprog repræsenteres i delstatens styrende organer.

Samarbejdet er vidtstrakt. Nogle af mindretallets skoler underviser både i dansk og frisisk. Det skal dog ikke forlede nogen til at tro, at friserne er en slags danskere i Tyskland – på ingen måde.

Friserne er deres egne med en historie, som går lige så langt tilbage som danskernes. I fjerne fordoms tider var de bestemt ikke begejstrede for den danske kong Klak, som kom sejlende med en horde vikinger og opkrævede skatter mod til gengæld at lade beboerne i fred.

Det vi i vore dages retssamfund betegner som trusler om vold og afpresning. Senere i historien var der noget om en dansk konge, som fik våde fødder i de nordlige marskområder, så man kan sige, at det historiske regnskab går nogenlunde lige op.

Nutidens forbrødring mellem mindretallene er derimod sammenfaldende med den stigende interesse for den frisiske kultur, historie og sprog.

 

Øst for vestfrisere

Du skal for øvrigt ikke undre dig over, at du skal køre vestpå for at komme til Østfrisland.

De fleste frisere bor endnu længere mod vest i det nordlige Holland.

Øst herfor ligger altså Østfrisien i Tyskland og huser den næststørste gruppe, mens mindretallets mindretal bor i Nordfrisien, som ligger helt op mod den danske grænse, og hvor Sylt stikker sin nordspids op forbi landegrænsen.

 

Storladen natur

Det mest storladne er naturligvis vadehavsområdet, som er udlagt til en af Europas største nationalparker. Området strækker sig fra den danske grænse og ned til Elbens udløb.

Der er forskellige beskyttelseszoner, hvor der er forskel på hvilke former for erhverv og fiskeri, der kan drives. I store dele af området er der kun adgang på guidede ture, men de er bestemt værd at tage med på.

Området er ligesom den danske vestkyst opdelt i et bagland, som vel godt kan karakteriseres som udkantsområde, men kyststrækningerne har en mere dominerende turisme.

Men man behøver jo ikke vælge, om man vil være midt i det hektiske ferieland eller i det mere rolige bagland, man kan sagtens nå begge dele ved at tage nogle dage i fred og ro blandt gemütliche campister efterfulgt af dage ude ved stranden sammen med alle de andre.

Hvis du er til de rolige pladser, er de slet ikke svære at finde. Ofte ligger de ved en lille flodarm eller en sø i indlandet. Det kunne være Campingplatz Weener, som med sine 125 fastliggere, 40 turistpladser og 30 teltpladser hører til blandt de mindste indlandspladser.

På disse små pladser i Tyskland skal man tillade sig at gå en lille tur blandt fastliggerne.

Her ser man, hvad kolonihavefolket kan præstere, når de ikke er hæmmet af byggeregulativer og smagsdommere. Hyggeligt er det.

Pladsen indbyder til afslapning og ro, og man kan godt bruge en time eller to med en høkerbajer (som vel er en dåseøl indkøbt ved grænsen) mens man betragter livet på floden, som driver forbi lige bag pladsen.

Når man er blevet træt af at se på flodens dovne strømme, slentrer man hen forbi småbådshavnen og ser på livet der. Helt uden aktiviteter for de yngre er stedet jo heller ikke – der er adgang til friluftsbad (med rutsjebane) og en minigolfbane.

Der ér sgu' hyggeligt i Tyskland.

Når det hele er blevet lidt for stille, kører I bare de sidste kilometer ud mod kysten til en campingplads som Nordseecamping Hooksiel. 600 fastliggerpladser, 900 turistpladser og 100 teltpladser betyder, at det hele er lidt (meget) mere velorganiseret.

Til gengæld er her også flere faciliteter og ting at tage sig til.

 

Østfrisen

 

Paddel- und Pedalstation

Landskabet er fortrinligt til cykelferie – især i medvind, så tag cykler med hjemmefra.

Hvis du ikke har plads til cyklerne, har tyskerne udviklet et fortrinligt system, hvor man kan leje både cykler og kanoer for en eller flere dage ad gangen. På omkring 20 stationer kan man hente og aflevere cykel eller kano, så man behøver ikke vende tilbage til udgangspunktet hver dag.

Muligheden kan jo også udnyttes ved, at et eller flere familiemedlemmer bliver på campingpladsen og så afhenter de mere aktive på et aftalt sted.

 

Besynderlige skikke

Friserne er kendt for – og stolte af – en del for os andre besynderlige skikke. Og særegne seværdigheder.

Hvad med for eksempel at besøge et bademuseum på Norderney, et stensliberi i Esens, flaskeskibsmuseet (Tysklands største) i Jemgum Ditzen eller et bunkermuseum i hovedbyen Emden?

Jeg kan heller ikke afstå fra at nævne nogle af de charmerende skikke, du kan være heldig at få indblik i.

 

Klootschieten

Kommer du forbi skilte og opslag, som reklamerer for klootschieten-arrangementer, bør du lige overveje at bruge lidt tid som tilskuer.

Klootschieten er en helt officiel sportsgren, som går ud på at kaste en speciel bold så langt som muligt. Der er tre varianter af sporten.

Den mest traditionelle går gennem åbent landskab, hvor deltagerne gennem adskillige lange kast bevæger sig gennem terrænet for til sidst at ramme et afmærket felt.

Gade-klootschieten er stort set det samme, blot ad et vejstykke, hvor det gælder om at undgå grøfter og lignende. Tredje version er mindre krævende, her skal deltagerne kaste bolden stående.

 

Schlickschlittenrennens

Kan vel bedst oversættes med mudder-slæde-væddeløb.

Forekommer ved lavvande og hovedsagelig ved byfester og andre løsslupne sammenkomster.

Deltagerne kan under væddeløbet ikke undgå at blive indsmurt i mudder, hvilket vækker stor moro, især hos tilskuerne. En variant, som også ses ved byfester, foregår uden slæder.

Der er da tale om åle-stafet i mudderet. Nu om dage er ålene som regel udskiftet med cykelslanger, men deltagerne bliver lige så mudderindsmurte.

 

Te-drikning

Ja, du ser rigtigt. Englænderne kan godt pakke sammen, for friserne har en langt mere raffineret og veludviklet kultur omkring indtagelse af forskellige typer te. Siger de selv.

Mange cafeer – undskyld, det hedder det jo slet ikke, det hedder teestuben - reklamerer med, at de er særlig gode til at servere te på frisisk. Du kan også gå på te-museum  for at studere fænomenet. Der findes flere af slagsen.

 

Orgler

Jeg aner ikke hvorfor, men friserne har et særligt forhold til deres gamle orgler. Måske har det været en tradition, at velhavende søfarere har skænket hjemkirken et orgel?

Kig selv efter på din vej om den lokale kirke har et særligt orgel, og en stilfærdig orgelkoncert er altid en lise for sjælen i en fortravlet ferietid.

 

Mølle

 

Møller

Hold da op. Både Øst- og Nord-frisien er sat til med gamle, traditionelle vindmøller. Ud over at være fotogene drives de ofte af et møllelaug, og nogle steder kan man være heldig at se dem i drift. Ikke sjældent er aktiviteterne kombineret med salg af lokale varer.

 

Fyrtårn

 

Fyrtårne

Med forræderiske sandbanker, som tidevandet konstant flytter rundt på, har sikre sejlruter været selve forudsætningen for, at friserne kunne komme ud og erobre verdenshavene. I mange af de gamle fyrtårne kan man komme helt op og nyde udsigten over det flade landskab.

Og nu vi er ved besynderlighederne: Savner du Sct. Hans-fejring ved midsommer, skyldes det nok, at friserne har brændt deres stråfyldte dukker af allerede den 21. februar for at sige farvel til vinteren. Skik følge eller land fly, som man siger.

Der er altså nok at vælge imellem, hvis man er til de lidt mere beskedne og stilfærdige oplevelser, men der er naturligvis også diverse badelande og mere dynamiske attraktioner. Et par stykker af dem hører til i kategorien ”Absolut et besøg værd”. Især nævner jeg:

Multimar Wattforum i Tönning
Besøgscenter hvor voksne og børn kan opleve Vadehavet. Akvarier og udstillinger. Check åbningstider og priser på multimar-wattforum.de

Energimuseum eller rettere energieksperimentarium i Aurich
Masser af aktiviteter for børnefamilier og fin propaganda for vedvarende energi, vindmøller og meget mere. Check åbningstider og priser på eez-aurich.de

Seehundestation Nationalpark-Haus i Norden. Check åbningstider og priser på seehundstation-norddeich.de

 

Find din campingplads her:

Open
Emneord
Meld dig ind

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 19 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • 20% rabat på hytter i lavsæson
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her