DCU har kigget fem familietelte efter i sømme og syninger. Undervejs blev teltene både udsat for kraftig blæst og regn. Den cocktail klarede ikke alle telte lige godt.
Tekst: Torben Brandt og Stefan Rosendal
Det var sådan campinglivet i sin tid begyndte – teltet på cyklen eller i bilens bagagerum og ud i naturen. Sådan er det fortsat for masser af campister, der ikke er til campingvogn, autocamper eller teltvogn, men sværger til teltet og de styrker, der ligger i den måde at campere på.
Fem telte med
Telte findes i et utal af afskygninger, størrelser og kvaliteter. På redaktionen besluttede vi at kigge nærmere på et udvalg af familietelte og bad derfor nogle af de store aktører på markedet sende det familietelt, de vurderede, egnede sig bedst til en familie på 4-5 personer.
Tre af de testede telte – Kampa, Outwell og DCT – er lufttelte, hvor stængerne er erstattet af luftkanaler, mens produkterne fra Reimo og Harald Nyborg er stangtelte.
Teltene stod i ni dage på DCU-Copenhagen Camp i Rødovre. I den periode blev de udsat for både sol, kraftig blæst og tung efterårsregn, så vi kunne danne os et ordentligt indtryk af teltenes formåen under forskellige forhold.
Ud over de fem deltagende mærker var også Spejdersport og udstyrsleverandøren Camper Fritid inviteret til testen, men de takkede begge nej til at deltage.
Mærke: DCT
Model: Alfa 4 Portal
Vægt: 11,7 kg
Materiale: Polyester
Vandsøjletryk: 4.000 mm
Rum: En sovekabine og et opholdsrum
Pris: 3.438 kr.
Der er ikke ruttet med pladsen i det Alfa 4 Portal, som DCT stillede med til testen. Til gengæld er det testens letteste med sine blot 11,7 kg, og det fylder ikke ret meget i opslået tilstand på campingpladsen, eller når det er pakket ned i bilen, så også mindre personbiler har plads til teltet.
Sovekabinen er 2,5 meter bred og 2,1 meter lang. Skal der sove to voksne og to børn, ligger man således ret tæt, men det er jo også en del af charmen ved at være familie på telttur. Sovekabinen er ikke adskilt, så alle ligger i samme rum.
Der medfølger en pumpe til at få luft i de tre tværgående luftstænger, og selvom pumpen ikke er testens bedste, er det gjort i løbet af ganske få minutter. Barduner og teltstropper er der heller ikke mange ben i at få pløkket, og samlet set var dette telt testens hurtigste at rejse. Bardunerne er orange og ganske tydelige, så man ikke snubler over dem i tusmørket.
Teltet har polyesterdug, som har et vandsøjletryk på 4.000 mm. Kombineret med solide tapede syninger holdt det fornemt til den danske cocktail af kraftig regn og blæst, og kabinen var generelt fin tør gennem hele perioden. Eneste svaghed i forhold til tæthed er, at teltet ikke lynes i bunden ved indgangen. Her lukkes det med velcrobånd, som er placeret med nogle centimeters mellemrum. Når det blæser, kan der opstå åbninger der, hvor velcrobåndet ikke sidder, og når en kraftig vind samtidig fyger hen over campingpladsen, kan det kaste enkelte regndråber ind i teltindgangen. Det skete en enkelt dag, hvor vind og regn var rigtig heftig.
En udfordring ved teltet er, at det kun har en ståhøjde på 180 cm. Det betyder, at man nemt kommer til at støde hovedet mod loftet, med mindre man går med hovedet på skrå. Det er ret generende, hvis man er 180 cm eller derover.
Gulvarealet i opholdsrummet er 2,60 i bredden og 2,10 i dybden. Der er udgang både i fronten og i teltets venstre side, hvilket samtidig optimerer muligheden for udluftning. I højre side af teltet er der et vindue med myggenet. Desuden er der to gavlvinduer, der kan skærmes med et forhæng, så man ikke får lys ind, når det er sengetid.
Der hænger en enkelt krog i den midterste luftpølse, hvor der kan hænge en lampe, og det samme gør der i sovekabinen. I bunden af sovekabinen er der placeret en lomme med en lynlås, hvor man kan trække en ledning ind til natlampen.
Teltet er ukompliceret at slå sammen og let at få ned i den medfølgende telttaske.
Konklusion
DCT Alfa 4 Portal er med sine 11,7 kg testens letteste. Det fylder ikke ret meget, når det er slået op på campingpladsen, eller når det er slået ned igen og skal transporteres fra A til B.
Bagsiden af den medalje er naturligvis, at det er et forholdsvis lille telt, hvor der er begrænset plads i både sovekabine og opholdsrummet. Især ståhøjden på kun 180 cm i opholdsrummet er en hæmsko, når man er høj, for så bliver man nødt til konstant at gå med hovedet lidt på skrå.
Det er ikke et telt med mange detaljer, men kan man klare sig med den forholdsvis beskedne plads, får man et rigtig fint telt, der står stabilt, er let og hurtigt at slå op, og som holder tæt – bortset fra lige ved indgangen, hvor kombinationen af velcrobånd og kraftig vind en enkelt dag tillod enkelte regndråber at trænge ind. Det var dog absolut i småtingsafdelingen.
Med en pris på 3.438 kr. placerer teltet sig i testens midterfelt, hvor der er en god balance mellem pris og produkt. Et fint telt til det unge par eller til børnefamilien, hvor ungerne endnu ikke er blevet så store.
Mærke: Nakano
Model: 5-personers
Materiale: Polyester
Vandsøjletryk: 2.000 mm
Rum: To sovekabiner og et opholdsrum
Vægt: 16 kg
Pris: 1.689 kr.
Nogle vil måske rynke på næsen af, at et lavpristelt fra Harald Nyborg testes i et fagmagasin som Camping-fritid, men realiteten er, at Harald Nyborg hvert år sælger telte i en antal på ”endda nogle tusinde stykker”, som det oplyses fra firmaet. Størstedelen af salget ligger ganske vist på de små festivaltelte, men der sælges også et anseeligt antal familietelte.
Nakano-teltet har en blå polyesterdug og plads til fem personer. Det har fast bund, vejer beskedne 16 kg og er således nemt både at flytte rundt på og placere i bilen. Det sættes op med tre tværgående glasfiberstænger, hvor det af brugsanvisningen tydeligt fremgår, hvor de skal placeres. Derudover skal 20 barduner pløkkes, og det samme skal stropperne på teltet.
Teltet var ikke testens hurtigste at sætte op, men når først stængerne er på plads, er resten ”bare” pløkning og justering. Pløkkerne er dog ret spinkle, og kombinationen af våd jord og kraftig vind betød, at et par af bardunerne løsnede sig fra pløkkerne. Anbefalingen herfra er derfor, at man køber nogle bedre pløkker, hvis man investerer i dette telt.
Der medfølger også en stang til en karnap over sidedøren, men den blev slået i stykker af den kraftige vind. Det er dog muligt at købe reservestænger hos Harald Nyborg, hvis uheldet skulle være ude. En smart detalje er i øvrigt, at brugsanvisningen er syet ind i telttasken, så den ikke bliver væk.
Inde i teltet er opholdsrummet 2,60 meter bredt, dybden er 2,50 meter, og ståhøjden er fine 205 cm. Ingen af de fire vinduer i gavlen kan åbnes. Der er myggenet bag den store indgangsdør i front. Desuden er der en dør i siden af teltet, så man kan gå ud mere end ét sted og samtidig få noget ventilation.
Sovekabinerne har fast bund. Kabinen til børnene er 120 cm bred, mens voksenkabinen er 140 cm. Begge har en længde på 215 cm. Der er aflæggerum i forhænget til sovekabinen, men ikke inde i kabinen.
Det mest imponerende ved et så billigt telt er, at det holdt 99,9 % tæt, for der lå – helt bogstaveligt – to dråber vand i den ene sovekabine efter en nat med massiv efterårsregn og blæst. Da der den følgende nat kom endnu mere regn, var teltet efterfølgende knastørt. Det er mere end godkendt. Nakano-teltet har et vandsøjletryk på 2.000 mm og tapede syninger i en lidt mørkere farve end resten af teltdugen, og den kombination er altså nok til at holde vandet ude. Græskanten er i øvrigt rigelig høj til, at der ikke kommer vand ind gennem fronten.
Konklusion
Nakano-teltet har ikke en masse detaljer – f.eks. er der ikke stropper til lamper og ledninger – men alligevel testens positive overraskelse.
Der er ikke de store ben i at slå teltet op. Glasfiberstænger er ikke altid gode venner med kraftig storm, men de tre vigtige tværgående stænger klarede mosten og stod stabilt, hvorimod den mindre stang til karnappen over sideindgangen blev ødelagt af vinden.
Pløkningen gik smertefrit, og teltet stod ret solidt, selvom de medfølgende pløkker er meget spinkle. I et par tilfælde løsnede pløkkerne sig, men det problem vil man kunne minimere ved at købe nogle bedre pløkker, hvilket er anbefalingen herfra.
Nok så væsentligt er det, at teltet klarede den massive regn fornemt. For bortset fra sølle to vanddråber i den ene sovekabine den første dag, holdt det fuldstændig tørt.
Naturligvis vil der være nogle detaljer, man ikke får i et billigt telt, og man kan heller ikke forvente samme holdbarhed som i telte, der koster 5-6 gange mere. Men det testede telt er rummeligt, funktionelt og ikke mindst tørt, og så koster det under 1.700 kr. Samlet set gør det Nakano til et interessant telt for den unge børnefamilie, som kan komme godt i gang med campinglivet for små penge.
Mærke: Outwell
Model: Puma Lake 5É
Materiale: 6.000 HH Coated polyester
Vandsøjletryk: 6.000 mm
Rum: To sovekabiner, opholdsrum og en ”terrasse”
Vægt: 40 kg
Pris: 12.999 kr.
Outwell Puma Lake 5É er et telt, hvor man med det samme kan mærke, at det er et kvalitetsprodukt. Teltdugen er en kraftig, holdbar, coated polyester, som kan holde til både sol, vejr og vind, ligesom alle lynlåse og syninger er solide og sidder godt beskyttet.
Teltet har to sovekabiner, et opholdsrum og en frontzone, så der er plads til både dine, mine og vores børn. Det store telt og den kraftige kvalitet afspejler sig dog også på vægten, for med 40 kg er det testens klart tungeste og mest pladskrævende telt at have i bilen. En smart detalje er dog, at telttasken har hjul, så man kan trække teltet, som var det en kuffert. Den hjælper dog ikke, når teltet skal løftes ind i bilen, hvor det er rart at være to til at slæbe.
Teltet pumpes op ved hjælp af fire luftkanaler. Som det eneste af de tre lufttelte har det en separat ventil, hvor luften tages ud. Ventilerne er tydeligt markerede på teltdugen og sidder godt beskyttet. Pumpen er i øvrigt testens bedste og gør det let at fylde kanalerne og få rejst teltet. Derefter er det ”bare” at pløkke de 16 barduner og teltstropperne. Bardunerne er ret kraftige, neongrønne og umulige at overse, ligesom pløkkerne er solide og har forskellige farver – alt efter om det er til barduner eller teltbund.
Som det eneste af de tre lufttelte skal der i dette sættes to tværstivere af luft for at stabilisere teltet i længderetningen og samtidig forhindre, at der samler sig lunker af vand, når det regner kraftigt.
Frontzonen har god plads med en bredde på 3,5 meter og 2,5 meter i dybden. Her kan det sociale samvær dyrkes, eller det kan bruges til at opbevare cykler eller barnevogne. Skulle der blive for varmt, kan der ventileres ved, at både front og to sidedøre kan åbnes.
Ordet rummelighed går igen i teltet, for ståhøjden er 2,10 cm, og i opholdsrummet midt i teltet har man en bredde på 3,50 meter og en dybde på 2,10.
Selv i sovekabinerne kan man næsten stå oprejst. I det lille soveværelse er bredden 140 cm, mens den i det store er hele 170 cm. Begge steder er længden 2,40 meter, så der er masser af plads at slænge sig på. En fin detalje er, at loftet i soveværelserne er mørke, så man ikke bliver vækket tidligt af sollyset.
Den olivengrønne farve på siderne kombineret med det lidt mørke tag betyder, at teltet føles ret mørkt på en dansk efterårsdag. Teltets farvekombination vil være en større fordel på en solrig campingplads om sommeren, hvor teltet kan holde det skarpe lys ude.
Vandsøjletrykket er på 6.000 mm. Selv efter en weekend med kraftig vind og masser af regn, var Outwell-teltet fint tørt indeni.
Teltets størrelse gør det til en udfordring at tage ned, for der skal dels bruges nogle kræfter på at få presset luften tilstrækkeligt ud af luftkanalerne, dels på at lægge det sammen og få det tilbage i telttasken.
Konklusion
Testens største telt, Outwell Puma Lake 5É, har masser af albuerum, uanset om du befinder dig i de to sovekabiner, i det store opholdsrum centralt eller terrassen helt forrest. Det betyder, at teltet på intet tidspunkt føles trangt.
Teltdugen er kraftig og i en rigtig god kvalitet, hvilket betyder, at dette telt vil kunne blive din rejsefælle i adskillige år.
Vandsøjletrykket på 6.000 mm sikrer sammen med kraftige syninger og lynlåse, at teltet holder tæt – selv i sløjt, dansk efterårsvejr.
Der er adskillige lækre detaljer i teltet. Det største kritikpunkt er, at det fylder meget i bilen, og at det med en vægt på 40 kg kræver både sin mand og sin kvinde at løfte det ind og ud af bilen, og at slå det ned. Smart er det dog, at telttasken har hjul, så teltet let kan flyttes rundt på pladsen.
Den olivengrønne farve på teltdugen kombineret med det grå tag gør teltet forholdsvis mørkt at sidde i på en dansk efterårsdag. Omvendt kan den farvekombination være en fordel, hvis man camperer under sydlige himmelstrøg om sommeren.
Teltets cocktail af kvalitet, tæthed og rummelighed betød, at det kun var marginaler fra at blive testvinder, men vægten, den lidt mørke kabine og testens suverænt højeste pris betød, at Puma Lake 5É må nøjes med at være lige ved og næsten.
Mærke: Kampa
Model: Hayling 6 Air Pro
Materiale: Polyester Weathershield 150D
Vandsøjletryk: 6.000 mm
Rum: To sovekabiner, et stort opholdsrum samt en ”terrasse”
Vægt: 29 kg
Pris: 8.695 kr.
Med en vægt på 29 kg er det testens næsttungeste telt, som fylder godt i bilens bagagerum. Det testede telt pumpes op via fem luftkanaler, der sidder godt beskyttet bag en velcrolukning. Det er via samme ventil, at luften tages ud, når teltet slås sammen. Pumpen virker upåklageligt, men man får lidt sved på panden, når lufttængerne skal være tilstrækkelig stive. En positiv detalje er, at teltets barduner er kraftige, neongrønne stormstropper, der får teltet til at stå stabilt, samtidig med at de er lette at se og nemme at justere. Alt i alt betyder det, at det er problemfrit at slå teltet op.
Teltdugen er en polyesterdug, der er specielt behandlet for at beskytte mod solens UV-stråler, og som samtidig er brandhæmmende. Desuden har teltdugen en PU-belægning på indersiden for at holde regnvandet i skak.
Teltet har en overdækket ”terrasse” i front, hvor man kan sidde ude og alligevel være beskyttet mod dug og småregn. Det underlag, der ligger ved terrassen, er kun fastgjort med en lille strop i hvert hjørne, så når det blæser, løfter dugen sig og blafrer som et sejl.
Opholdsrummet midt i teltet er 3,4 meter i bredden og 2,60 meter i dybden. Ståhøjden er 2,05, så lange mennesker kan uden problemer stå oprejst. Der er fire vinduer i siderne af opholdsrummet samt to i gavlen, som kombineret med det lyse loft giver et dejligt lysindfald. Det ene vindue i opholdsrummet kan åbnes.
De to sovekabiner bagest er beklædt med mørkt stof, så søvnen ikke generes af sollys. Kabinerne er begge 170 cm brede og 195 cm i dybden, så er man meget lang, er pladsen i længderetningen til den sparsomme side. Kabinerne adskilles af en tynd dug, der kan åbnes, hvis man foretrækker ét stort rum.
Inde i kabinen er teltet fyldt med stropper til at hænge lamper, ledninger eller sågar en LED-lyskæde op i. Der er lommer med aflæggeplads både ved indgangen til sovekabinen samt inde i kabinen. Det er muligt at tilkøbe en bøjlestang, som kan hænges ved indgangen til den ene sovekabine. På begge sider af teltet er der en lomme, hvor en ledning kan trækkes igennem, så man kan få strøm til lys, køleboks med videre.
Nok så væsentligt er det, at teltet efter flere dage i øsende regnvejr holdt helt tæt, og at det var ret enkelt at slå ned igen efter brug.
Konklusion
Kampa Hayling 6 Air Pro rejses ved hjælp af fem luftstænger, 19 barduner og teltstropper. Stormstropperne er bomstærke, så teltet står fast, og samtidig er de i en skrigende neongrøn farve, så man ikke overser dem. Det tager naturligvis lidt tid at få stængerne fyldt med luft, pløkkerne slået i jorden og stormstropperne justeret, men det er værd at ofre tid på, for resultatet er et telt, der står uhyre solidt – selv i dansk efterårsvejr.
Teltet har fine detaljer – f.eks. lommer, hvor strømstikket kan trækkes igennem, og stropper til at hænge lamper og ledninger i. Det er svært at finde minusser ved dette telt, men det ville have været en forbedring, hvis underlaget foran terrassen havde kunnet pløkkes ordentligt, så vinden ikke løfter det, så snart det suser lidt i skørerne. Desuden skal man være indstillet på, at de 29 kg dels kræver noget rugbrød, dels noget plads i bilen.
Det ændrer dog ikke på, at vi her har et telt i en rigtig god kvalitet, der ret hurtigt slås op, og hvor der både er tænkt på rummelighed, praktiske løsninger og pænt design. Nok så væsentligt står teltet stabilt og holder sig knastørt til en pris, der er yderst rimelig i forhold til, hvad man får for skillingerne. Alt i alt betyder det, at dette telt vinder telttesten.
Mærke: Reimo
Model: Dakota Z5 Deluxe
Vandsøjletryk: 2.000 mm
Rum: To sovekabiner og et opholdsrum
Vægt: 18,1 kg
Pris: 2.449 kr.
En vægt på 18,1 kg er ikke skræmmende, og teltet er hverken svært at flytte rundt på eller at få plads til i bagagerummet.
Som det eneste af de testede telte har dette en separat teltbund, der skal lynes på. Det er udfordrende, når det blæser kraftigt, og bund og teltdug skal sættes sammen. Retfærdigvis skal det dog siges, at det ikke er nødvendigt at gøre hver gang, teltet skal op og ned.
De tre tværgående glasfiberstænger har forskellige farver og er lette at placere, fordi det på teltet tydeligt er markeret med tilsvarende farver, hvilke stænger der skal ind i hvilke åbninger. Barduner og teltstropper er ret hurtigt pløkket. Bardunerne er i øvrigt sorte, hvilket har den indbyggede ulempe, at det er upraktisk, når mørket falder på, fordi de er lette at overse, så man risikerer at snuble over dem.
Inde i teltet er hver sovekabine 2,10 dyb og 1,30 meter i bredden. De er ukomplicerede at få på plads og har kraftig bund samt myggenet, så man kan få noget luft i nattens løb uden at blive bidt af insekter. Mellem de to sovekabiner er et lille mellemrum, som ikke rigtig kan udnyttes. Her havde pladsen været bedre udnyttet ved at lave én stor sovekabine og så gøre det muligt at adskille dem med et tyndt forhæng.
Der er klimaudluftning både foran og bag på teltet, så man kan være sikker på, at der kommer tilstrækkelig ventilation.
Opholdsrummet har en bredde på 2,90 meter, dybde på 2,80 og en ståhøjde på 2,10 meter. Pladsen fejler således ikke noget. Der er vinduer i gavlen ved siden af indgangsdøren, så også lysindfaldet er fint. Der er mulighed for at åbne op i den ene side af teltet, så der bliver udgang mere end ét sted. Her kan teltdugen sættes fast på de medfølgende teltstænger, så man får en overdækket indgang.
Den helt store anke ved teltet er imidlertid, at det ikke holder tæt. Vandsøjletrykket på 2.000 mm er ikke i sig selv noget problem, men lynlåsen ved indgangen er ikke tilstrækkelig godt beskyttet, når det blæser og regner på samme tid. Polyesterflappen, der skal beskytte lynlåsen, er sat fast med stykker af velcrobånd, men når det blæser, løfter flappen sig de steder, hvor der ikke er velcrobånd, og dermed er der fri adgang til lynlåsen, så vandet kan dryppe igennem.
Konklusion
Overordnet set er Reimo Dakota Z5 Deluxe et ganske rummeligt telt til en pris, der er til at komme i nærheden af. Det vejer kun 18 kg og fylder ikke voldsomt meget, når det er pakket ned. Set i det lys er det et fint telt til børnefamilien, der måske ikke har en stor bil at køre på ferie i.
Som det eneste af de fem testede telte, er bunden ikke en integreret del af Reimo-teltet, men skal lynes på. Det var medvirkende til, at dette telt tog længere tid at sætte op end de øvrige i testen. Retfærdigvis skal det dog siges, at man ikke behøver at lave den øvelse hver gang.
Opholdsrummet er ganske rummeligt, og med en ståhøjde på den gode side af de to meter er det nemt at stå oprejst selv for høje mennesker. Et plus er det ligeledes, at der er udgang både gennem fronten og i siden, og at der medfølger stænger til at sætte teltdugen fast på, så man får en overdækket indgang, der kan fungere som ekstra udeområde på gode sommerdage.
Sovekabinerne er lette at sætte op og har myggenet, så man både kan få ventilation og undgå insektbid.
Den store anke ved dette telt er, at det ikke formåede at holde den kraftige regn ude. Den kraftige vind løftede det polyesterstof, der skulle have beskyttet lynlåsen mod indtrængende vand, og dermed kunne vandet løbe ind langs lynlåsen på frontdøren og efterlod en ret stor vandpyt i højre side af teltet. Samlet set betyder det, at dette telt klarede testen dårligst.