Legacy tid
180

Downsize dit campingliv

telte
Downsizing
”Downsizing” handler om at kigge grundigt på, hvad man fylder sit liv med, og skære det fra, man ikke har brug for. Overføres det til camping, er der rige muligheder for at gøre det hele lidt mere simpelt.

Tekst: Torben Brandt

Det er ikke til diskussion, at du fortsat gerne vil campere, men du har måske ikke længere økonomi, fysik eller lyst til en stor vogn, som både kræver en dyr trækker og en hel del kørefærdigheder af chaufføren. Eller også er du bare vild med camping, men ønsker ikke mere materielt end højst nødvendigt i dit liv, og du har derfor valgt at ”downsize” tilværelsen. 

Det lidt popsmarte ord betyder ikke, at man skal give afkald på hele sit materielle liv, men blot at man kigger kritisk på, hvad man fylder sit liv med og bruger sine penge på. 
 

Tæt på naturen

Som campist er der rig mulighed for at downsize. Teltet er en genial og også forholdsvis billig måde at nyde camping- og outdoor-livets glæder på, uanset om man er et par uden børn, børnefamilie, eller ungerne er fløjet fra reden.
Teltet er let at opbevare i et kælder- eller pulterrum i de perioder, hvor det ikke bruges – også hvis man har downsizet sin bolig og bor i en lille lejlighed eller et mindre hus. 

Og når behovet melder sig for at komme helt tæt på naturen, er det naturligvis også et stort plus, at teltet ikke kræver en stor, dyr brændstofsluger, men kan fragtes i en lille bil, på motorcyklen eller med rugbrød som drivmiddel på cykel eller ryg. 

Outwell Harrier L, telte

 

Det oplagte kompromis

Har man tidligere haft stor campingvogn eller autocamper, kan springet til telt være for stort for nogle campister. I så fald er teltvognen et glimrende kompromis, fordi man her tager det bedste fra teltet og kombinerer med nogle af autocamperens/campingvognens åbenlyse kvaliteter som de høje senge, køkkenet og masser af albuerum i kabinen. En ny teltvogn kan i en indstigningsmodel købes for cirka 40.000 kr., og kan man nøjes med en brugt, kan det gøres endnu billigere. 

Teltvognen er også perfekt, hvis man har droppet den store bil til fordel for en mindre med færre muskler. De fleste teltvogne har en totalvægt på cirka 500 kg og kan trækkes af alt, der kan udstyres med krog. Vognens beskedne højde bag bilen minimerer vindmodstanden, så den fordyrer ikke det samlede brændstofbudget voldsomt. Desuden er sliddet på bilen ikke nær så stort ved at trække en teltvogn som en tung campingvogn. 

Teltvogne er lette at manøvrere, og man behøver ikke få klamme håndflader over, at bilens GPS ved en fejl dirigerer vogntoget ad kringlede bjergveje eller under lave broer, for de udfordringer klarer teltvognen snildt. Den er også let at få ind på campingpladsen, og skulle det alligevel volde problemer, kan man blot spænde fra og skubbe den på plads. 
 

Isabella Camp-let 2GO, teltvogn

 

De små vogne frister

Hvis økonomi eller behov ikke længere er til en stor campingvogn, men man omvendt ikke har mod på at campere i telt eller teltvogn, er en lille campingvogn et godt valg. Samtlige mærker tilbyder små, lette rejsevogne, der er til at betale og med indretninger til såvel parret som børnefamilien. Vognene har lav egenvægt, er lette at manøvrere og med totalvægte på cirka 1.000-1.200 kg, kan også små biler trække dem. 

Der skal naturligvis betales halvårlig vægtafgift på disse campingvogne, men også her slipper man nådigt, fordi lette vogne er billigere i afgift end tungere vogne. 
Og det betyder ikke så meget, at pladsen inde i vognen er mindre, end du har været vant til, for når du har downsizet dit liv, har du alligevel ikke længere så meget at slæbe med på ferien. 

Bürstner Premio Life 430 TS, campingvogn

 

Autocamper og bil smeltet sammen

Også på autocampersiden er det muligt at gå ned i størrelse. På de europæiske campingmesser fylder de såkaldte ”Kastenwagen”, kassevogne indrettet som minicampere, år efter år mere i udstillingshallerne. Det smarte ved denne type vogn er, at den fungerer som familiebil til hverdag og minicamper i ferierne, så man kan nøjes med én bil. 
Volkswagen er blandt de store aktører på dette område, ikke mindst i kraft af sine California-vogne med hævetag, men også tyske Reimo forsøger at få en bid af markedet i Danmark. Reimo har således indgået en aftale med Rydberg & Søn Autocenter i Risskov ved Aarhus, hvor man som bilejer kan få op- og ombygget biler som f.eks. Mercedes Vito, Citroën Berlingo, Ford Transit og Renault Trafic, så de alt efter behov både kan fungere som personbil og minicamper.

VW California Ocean, campingbus, Kastenwagen

Open
Emneord

Telttest i både regn og blæst

telttest, familietelte, test, telte
Telttest
DCU har kigget fem familietelte efter i sømme og syninger. Undervejs blev teltene både udsat for kraftig blæst og regn. Den cocktail klarede ikke alle telte lige godt.
Locked

Tekst: Torben Brandt og Stefan Rosendal

Det var sådan campinglivet i sin tid begyndte – teltet på cyklen eller i bilens bagagerum og ud i naturen. Sådan er det fortsat for masser af campister, der ikke er til campingvogn, autocamper eller teltvogn, men sværger til teltet og de styrker, der ligger i den måde at campere på.  

Fem telte med
Telte findes i et utal af afskygninger, størrelser og kvaliteter. På redaktionen besluttede vi at kigge nærmere på et udvalg af familietelte og bad derfor nogle af de store aktører på markedet sende det familietelt, de vurderede, egnede sig bedst til en familie på 4-5 personer. 
Tre af de testede telte – Kampa, Outwell og DCT – er lufttelte, hvor stængerne er erstattet af luftkanaler, mens produkterne fra Reimo og Harald Nyborg er stangtelte. 

Teltene stod i ni dage på DCU-Copenhagen Camp i Rødovre. I den periode blev de udsat for både sol, kraftig blæst og tung efterårsregn, så vi kunne danne os et ordentligt indtryk af teltenes formåen under forskellige forhold. 
Ud over de fem deltagende mærker var også Spejdersport og udstyrsleverandøren Camper Fritid inviteret til testen, men de takkede begge nej til at deltage. 

Mærke: DCT
Model: Alfa 4 Portal
Vægt: 11,7 kg
Materiale: Polyester
Vandsøjletryk: 4.000 mm
Rum: En sovekabine og et opholdsrum
Pris: 3.438 kr. 

DCT Alfa 4 Portal, telte, telttest


Der er ikke ruttet med pladsen i det Alfa 4 Portal, som DCT stillede med til testen. Til gengæld er det testens letteste med sine blot 11,7 kg, og det fylder ikke ret meget i opslået tilstand på campingpladsen, eller når det er pakket ned i bilen, så også mindre personbiler har plads til teltet. 
Sovekabinen er 2,5 meter bred og 2,1 meter lang. Skal der sove to voksne og to børn, ligger man således ret tæt, men det er jo også en del af charmen ved at være familie på telttur. Sovekabinen er ikke adskilt, så alle ligger i samme rum. 
Der medfølger en pumpe til at få luft i de tre tværgående luftstænger, og selvom pumpen ikke er testens bedste, er det gjort i løbet af ganske få minutter. Barduner og teltstropper er der heller ikke mange ben i at få pløkket, og samlet set var dette telt testens hurtigste at rejse. Bardunerne er orange og ganske tydelige, så man ikke snubler over dem i tusmørket.

Teltet har polyesterdug, som har et vandsøjletryk på 4.000 mm. Kombineret med solide tapede syninger holdt det fornemt til den danske cocktail af kraftig regn og blæst, og kabinen var generelt fin tør gennem hele perioden. Eneste svaghed i forhold til tæthed er, at teltet ikke lynes i bunden ved indgangen. Her lukkes det med velcrobånd, som er placeret med nogle centimeters mellemrum. Når det blæser, kan der opstå åbninger der, hvor velcrobåndet ikke sidder, og når en kraftig vind samtidig fyger hen over campingpladsen, kan det kaste enkelte regndråber ind i teltindgangen. Det skete en enkelt dag, hvor vind og regn var rigtig heftig.

En udfordring ved teltet er, at det kun har en ståhøjde på 180 cm. Det betyder, at man nemt kommer til at støde hovedet mod loftet, med mindre man går med hovedet på skrå. Det er ret generende, hvis man er 180 cm eller derover.
Gulvarealet i opholdsrummet er 2,60 i bredden og 2,10 i dybden. Der er udgang både i fronten og i teltets venstre side, hvilket samtidig optimerer muligheden for udluftning. I højre side af teltet er der et vindue med myggenet. Desuden er der to gavlvinduer, der kan skærmes med et forhæng, så man ikke får lys ind, når det er sengetid. 

Der hænger en enkelt krog i den midterste luftpølse, hvor der kan hænge en lampe, og det samme gør der i sovekabinen. I bunden af sovekabinen er der placeret en lomme med en lynlås, hvor man kan trække en ledning ind til natlampen. 
Teltet er ukompliceret at slå sammen og let at få ned i den medfølgende telttaske.

Konklusion
DCT Alfa 4 Portal er med sine 11,7 kg testens letteste. Det fylder ikke ret meget, når det er slået op på campingpladsen, eller når det er slået ned igen og skal transporteres fra A til B. 
Bagsiden af den medalje er naturligvis, at det er et forholdsvis lille telt, hvor der er begrænset plads i både sovekabine og opholdsrummet. Især ståhøjden på kun 180 cm i opholdsrummet er en hæmsko, når man er høj, for så bliver man nødt til konstant at gå med hovedet lidt på skrå. 

Det er ikke et telt med mange detaljer, men kan man klare sig med den forholdsvis beskedne plads, får man et rigtig fint telt, der står stabilt, er let og hurtigt at slå op, og som holder tæt – bortset fra lige ved indgangen, hvor kombinationen af velcrobånd og kraftig vind en enkelt dag tillod enkelte regndråber at trænge ind. Det var dog absolut i småtingsafdelingen. 
Med en pris på 3.438 kr. placerer teltet sig i testens midterfelt, hvor der er en god balance mellem pris og produkt. Et fint telt til det unge par eller til børnefamilien, hvor ungerne endnu ikke er blevet så store. 


Mærke: Nakano
Model: 5-personers
Materiale: Polyester
Vandsøjletryk: 2.000 mm
Rum: To sovekabiner og et opholdsrum
Vægt: 16 kg
Pris: 1.689 kr. 

Nakano 5, telte, telttest

 

Nogle vil måske rynke på næsen af, at et lavpristelt fra Harald Nyborg testes i et fagmagasin som Camping-fritid, men realiteten er, at Harald Nyborg hvert år sælger telte i en antal på ”endda nogle tusinde stykker”, som det oplyses fra firmaet. Størstedelen af salget ligger ganske vist på de små festivaltelte, men der sælges også et anseeligt antal familietelte.
Nakano-teltet har en blå polyesterdug og plads til fem personer. Det har fast bund, vejer beskedne 16 kg og er således nemt både at flytte rundt på og placere i bilen. Det sættes op med tre tværgående glasfiberstænger, hvor det af brugsanvisningen tydeligt fremgår, hvor de skal placeres. Derudover skal 20 barduner pløkkes, og det samme skal stropperne på teltet. 

Teltet var ikke testens hurtigste at sætte op, men når først stængerne er på plads, er resten ”bare” pløkning og justering. Pløkkerne er dog ret spinkle, og kombinationen af våd jord og kraftig vind betød, at et par af bardunerne løsnede sig fra pløkkerne. Anbefalingen herfra er derfor, at man køber nogle bedre pløkker, hvis man investerer i dette telt. 
Der medfølger også en stang til en karnap over sidedøren, men den blev slået i stykker af den kraftige vind. Det er dog muligt at købe reservestænger hos Harald Nyborg, hvis uheldet skulle være ude. En smart detalje er i øvrigt, at brugsanvisningen er syet ind i telttasken, så den ikke bliver væk. 
Inde i teltet er opholdsrummet 2,60 meter bredt, dybden er 2,50 meter, og ståhøjden er fine 205 cm. Ingen af de fire vinduer i gavlen kan åbnes. Der er myggenet bag den store indgangsdør i front. Desuden er der en dør i siden af teltet, så man kan gå ud mere end ét sted og samtidig få noget ventilation. 

Sovekabinerne har fast bund. Kabinen til børnene er 120 cm bred, mens voksenkabinen er 140 cm. Begge har en længde på 215 cm. Der er aflæggerum i forhænget til sovekabinen, men ikke inde i kabinen. 
Det mest imponerende ved et så billigt telt er, at det holdt 99,9 % tæt, for der lå – helt bogstaveligt – to dråber vand i den ene sovekabine efter en nat med massiv efterårsregn og blæst. Da der den følgende nat kom endnu mere regn, var teltet efterfølgende knastørt. Det er mere end godkendt. Nakano-teltet har et vandsøjletryk på 2.000 mm og tapede syninger i en lidt mørkere farve end resten af teltdugen, og den kombination er altså nok til at holde vandet ude. Græskanten er i øvrigt rigelig høj til, at der ikke kommer vand ind gennem fronten.

Konklusion 
Nakano-teltet har ikke en masse detaljer – f.eks. er der ikke stropper til lamper og ledninger – men alligevel testens positive overraskelse. 
Der er ikke de store ben i at slå teltet op. Glasfiberstænger er ikke altid gode venner med kraftig storm, men de tre vigtige tværgående stænger klarede mosten og stod stabilt, hvorimod den mindre stang til karnappen over sideindgangen blev ødelagt af vinden. 
Pløkningen gik smertefrit, og teltet stod ret solidt, selvom de medfølgende pløkker er meget spinkle. I et par tilfælde løsnede pløkkerne sig, men det problem vil man kunne minimere ved at købe nogle bedre pløkker, hvilket er anbefalingen herfra. 
Nok så væsentligt er det, at teltet klarede den massive regn fornemt. For bortset fra sølle to vanddråber i den ene sovekabine den første dag, holdt det fuldstændig tørt.

Naturligvis vil der være nogle detaljer, man ikke får i et billigt telt, og man kan heller ikke forvente samme holdbarhed som i telte, der koster 5-6 gange mere. Men det testede telt er rummeligt, funktionelt og ikke mindst tørt, og så koster det under 1.700 kr. Samlet set gør det Nakano til et interessant telt for den unge børnefamilie, som kan komme godt i gang med campinglivet for små penge. 


Mærke: Outwell
Model: Puma Lake 5É
Materiale: 6.000 HH Coated polyester
Vandsøjletryk: 6.000 mm
Rum: To sovekabiner, opholdsrum og en ”terrasse”
Vægt: 40 kg
Pris: 12.999 kr. 

Outwell Puma Lake 5E, telt, telttest

 

Outwell Puma Lake 5É er et telt, hvor man med det samme kan mærke, at det er et kvalitetsprodukt. Teltdugen er en kraftig, holdbar, coated polyester, som kan holde til både sol, vejr og vind, ligesom alle lynlåse og syninger er solide og sidder godt beskyttet. 
Teltet har to sovekabiner, et opholdsrum og en frontzone, så der er plads til både dine, mine og vores børn. Det store telt og den kraftige kvalitet afspejler sig dog også på vægten, for med 40 kg er det testens klart tungeste og mest pladskrævende telt at have i bilen. En smart detalje er dog, at telttasken har hjul, så man kan trække teltet, som var det en kuffert. Den hjælper dog ikke, når teltet skal løftes ind i bilen, hvor det er rart at være to til at slæbe. 

Teltet pumpes op ved hjælp af fire luftkanaler. Som det eneste af de tre lufttelte har det en separat ventil, hvor luften tages ud. Ventilerne er tydeligt markerede på teltdugen og sidder godt beskyttet. Pumpen er i øvrigt testens bedste og gør det let at fylde kanalerne og få rejst teltet. Derefter er det ”bare” at pløkke de 16 barduner og teltstropperne. Bardunerne er ret kraftige, neongrønne og umulige at overse, ligesom pløkkerne er solide og har forskellige farver – alt efter om det er til barduner eller teltbund. 

Som det eneste af de tre lufttelte skal der i dette sættes to tværstivere af luft for at stabilisere teltet i længderetningen og samtidig forhindre, at der samler sig lunker af vand, når det regner kraftigt. 
Frontzonen har god plads med en bredde på 3,5 meter og 2,5 meter i dybden. Her kan det sociale samvær dyrkes, eller det kan bruges til at opbevare cykler eller barnevogne. Skulle der blive for varmt, kan der ventileres ved, at både front og to sidedøre kan åbnes. 
Ordet rummelighed går igen i teltet, for ståhøjden er 2,10 cm, og i opholdsrummet midt i teltet har man en bredde på 3,50 meter og en dybde på 2,10. 
Selv i sovekabinerne kan man næsten stå oprejst. I det lille soveværelse er bredden 140 cm, mens den i det store er hele 170 cm. Begge steder er længden 2,40 meter, så der er masser af plads at slænge sig på. En fin detalje er, at loftet i soveværelserne er mørke, så man ikke bliver vækket tidligt af sollyset. 

Den olivengrønne farve på siderne kombineret med det lidt mørke tag betyder, at teltet føles ret mørkt på en dansk efterårsdag. Teltets farvekombination vil være en større fordel på en solrig campingplads om sommeren, hvor teltet kan holde det skarpe lys ude. 
Vandsøjletrykket er på 6.000 mm. Selv efter en weekend med kraftig vind og masser af regn, var Outwell-teltet fint tørt indeni. 
Teltets størrelse gør det til en udfordring at tage ned, for der skal dels bruges nogle kræfter på at få presset luften tilstrækkeligt ud af luftkanalerne, dels på at lægge det sammen og få det tilbage i telttasken.

Konklusion
Testens største telt, Outwell Puma Lake 5É, har masser af albuerum, uanset om du befinder dig i de to sovekabiner, i det store opholdsrum centralt eller terrassen helt forrest. Det betyder, at teltet på intet tidspunkt føles trangt.
Teltdugen er kraftig og i en rigtig god kvalitet, hvilket betyder, at dette telt vil kunne blive din rejsefælle i adskillige år.
Vandsøjletrykket på 6.000 mm sikrer sammen med kraftige syninger og lynlåse, at teltet holder tæt – selv i sløjt, dansk efterårsvejr. 

Der er adskillige lækre detaljer i teltet. Det største kritikpunkt er, at det fylder meget i bilen, og at det med en vægt på 40 kg kræver både sin mand og sin kvinde at løfte det ind og ud af bilen, og at slå det ned. Smart er det dog, at telttasken har hjul, så teltet let kan flyttes rundt på pladsen. 
Den olivengrønne farve på teltdugen kombineret med det grå tag gør teltet forholdsvis mørkt at sidde i på en dansk efterårsdag. Omvendt kan den farvekombination være en fordel, hvis man camperer under sydlige himmelstrøg om sommeren. 
Teltets cocktail af kvalitet, tæthed og rummelighed betød, at det kun var marginaler fra at blive testvinder, men vægten, den lidt mørke kabine og testens suverænt højeste pris betød, at Puma Lake 5É må nøjes med at være lige ved og næsten. 


Mærke: Kampa
Model: Hayling 6 Air Pro
Materiale: Polyester Weathershield 150D
Vandsøjletryk: 6.000 mm
Rum: To sovekabiner, et stort opholdsrum samt en ”terrasse”
Vægt: 29 kg
Pris: 8.695 kr.

Kampa Hayling 6 Air Pro, telte, telttest

 

Med en vægt på 29 kg er det testens næsttungeste telt, som fylder godt i bilens bagagerum. Det testede telt pumpes op via fem luftkanaler, der sidder godt beskyttet bag en velcrolukning. Det er via samme ventil, at luften tages ud, når teltet slås sammen. Pumpen virker upåklageligt, men man får lidt sved på panden, når lufttængerne skal være tilstrækkelig stive. En positiv detalje er, at teltets barduner er kraftige, neongrønne stormstropper, der får teltet til at stå stabilt, samtidig med at de er lette at se og nemme at justere. Alt i alt betyder det, at det er problemfrit at slå teltet op. 
Teltdugen er en polyesterdug, der er specielt behandlet for at beskytte mod solens UV-stråler, og som samtidig er brandhæmmende. Desuden har teltdugen en PU-belægning på indersiden for at holde regnvandet i skak.

Teltet har en overdækket ”terrasse” i front, hvor man kan sidde ude og alligevel være beskyttet mod dug og småregn. Det underlag, der ligger ved terrassen, er kun fastgjort med en lille strop i hvert hjørne, så når det blæser, løfter dugen sig og blafrer som et sejl. 
Opholdsrummet midt i teltet er 3,4 meter i bredden og 2,60 meter i dybden. Ståhøjden er 2,05, så lange mennesker kan uden problemer stå oprejst. Der er fire vinduer i siderne af opholdsrummet samt to i gavlen, som kombineret med det lyse loft giver et dejligt lysindfald. Det ene vindue i opholdsrummet kan åbnes. 

De to sovekabiner bagest er beklædt med mørkt stof, så søvnen ikke generes af sollys. Kabinerne er begge 170 cm brede og 195 cm i dybden, så er man meget lang, er pladsen i længderetningen til den sparsomme side. Kabinerne adskilles af en tynd dug, der kan åbnes, hvis man foretrækker ét stort rum. 
Inde i kabinen er teltet fyldt med stropper til at hænge lamper, ledninger eller sågar en LED-lyskæde op i. Der er lommer med aflæggeplads både ved indgangen til sovekabinen samt inde i kabinen. Det er muligt at tilkøbe en bøjlestang, som kan hænges ved indgangen til den ene sovekabine. På begge sider af teltet er der en lomme, hvor en ledning kan trækkes igennem, så man kan få strøm til lys, køleboks med videre. 
Nok så væsentligt er det, at teltet efter flere dage i øsende regnvejr holdt helt tæt, og at det var ret enkelt at slå ned igen efter brug. 

Konklusion
Kampa Hayling 6 Air Pro rejses ved hjælp af fem luftstænger, 19 barduner og teltstropper. Stormstropperne er bomstærke, så teltet står fast, og samtidig er de i en skrigende neongrøn farve, så man ikke overser dem. Det tager naturligvis lidt tid at få stængerne fyldt med luft, pløkkerne slået i jorden og stormstropperne justeret, men det er værd at ofre tid på, for resultatet er et telt, der står uhyre solidt – selv i dansk efterårsvejr. 
Teltet har fine detaljer – f.eks. lommer, hvor strømstikket kan trækkes igennem, og stropper til at hænge lamper og ledninger i. Det er svært at finde minusser ved dette telt, men det ville have været en forbedring, hvis underlaget foran terrassen havde kunnet pløkkes ordentligt, så vinden ikke løfter det, så snart det suser lidt i skørerne. Desuden skal man være indstillet på, at de 29 kg dels kræver noget rugbrød, dels noget plads i bilen. 
Det ændrer dog ikke på, at vi her har et telt i en rigtig god kvalitet, der ret hurtigt slås op, og hvor der både er tænkt på rummelighed, praktiske løsninger og pænt design. Nok så væsentligt står teltet stabilt og holder sig knastørt til en pris, der er yderst rimelig i forhold til, hvad man får for skillingerne. Alt i alt betyder det, at dette telt vinder telttesten.


Mærke: Reimo 
Model: Dakota Z5 Deluxe
Vandsøjletryk: 2.000 mm
Rum: To sovekabiner og et opholdsrum
Vægt: 18,1 kg
Pris: 2.449 kr.

Reimo Dakota Z5 Deluxe, telte, telttest

 

En vægt på 18,1 kg er ikke skræmmende, og teltet er hverken svært at flytte rundt på eller at få plads til i bagagerummet. 
Som det eneste af de testede telte har dette en separat teltbund, der skal lynes på. Det er udfordrende, når det blæser kraftigt, og bund og teltdug skal sættes sammen. Retfærdigvis skal det dog siges, at det ikke er nødvendigt at gøre hver gang, teltet skal op og ned. 
De tre tværgående glasfiberstænger har forskellige farver og er lette at placere, fordi det på teltet tydeligt er markeret med tilsvarende farver, hvilke stænger der skal ind i hvilke åbninger. Barduner og teltstropper er ret hurtigt pløkket. Bardunerne er i øvrigt sorte, hvilket har den indbyggede ulempe, at det er upraktisk, når mørket falder på, fordi de er lette at overse, så man risikerer at snuble over dem. 

Inde i teltet er hver sovekabine 2,10 dyb og 1,30 meter i bredden. De er ukomplicerede at få på plads og har kraftig bund samt myggenet, så man kan få noget luft i nattens løb uden at blive bidt af insekter. Mellem de to sovekabiner er et lille mellemrum, som ikke rigtig kan udnyttes. Her havde pladsen været bedre udnyttet ved at lave én stor sovekabine og så gøre det muligt at adskille dem med et tyndt forhæng. 

Der er klimaudluftning både foran og bag på teltet, så man kan være sikker på, at der kommer tilstrækkelig ventilation. 
Opholdsrummet har en bredde på 2,90 meter, dybde på 2,80 og en ståhøjde på 2,10 meter. Pladsen fejler således ikke noget. Der er vinduer i gavlen ved siden af indgangsdøren, så også lysindfaldet er fint. Der er mulighed for at åbne op i den ene side af teltet, så der bliver udgang mere end ét sted. Her kan teltdugen sættes fast på de medfølgende teltstænger, så man får en overdækket indgang. 
Den helt store anke ved teltet er imidlertid, at det ikke holder tæt. Vandsøjletrykket på 2.000 mm er ikke i sig selv noget problem, men lynlåsen ved indgangen er ikke tilstrækkelig godt beskyttet, når det blæser og regner på samme tid. Polyesterflappen, der skal beskytte lynlåsen, er sat fast med stykker af velcrobånd, men når det blæser, løfter flappen sig de steder, hvor der ikke er velcrobånd, og dermed er der fri adgang til lynlåsen, så vandet kan dryppe igennem. 

Konklusion
Overordnet set er Reimo Dakota Z5 Deluxe et ganske rummeligt telt til en pris, der er til at komme i nærheden af. Det vejer kun 18 kg og fylder ikke voldsomt meget, når det er pakket ned. Set i det lys er det et fint telt til børnefamilien, der måske ikke har en stor bil at køre på ferie i.
Som det eneste af de fem testede telte, er bunden ikke en integreret del af Reimo-teltet, men skal lynes på. Det var medvirkende til, at dette telt tog længere tid at sætte op end de øvrige i testen. Retfærdigvis skal det dog siges, at man ikke behøver at lave den øvelse hver gang. 
Opholdsrummet er ganske rummeligt, og med en ståhøjde på den gode side af de to meter er det nemt at stå oprejst selv for høje mennesker. Et plus er det ligeledes, at der er udgang både gennem fronten og i siden, og at der medfølger stænger til at sætte teltdugen fast på, så man får en overdækket indgang, der kan fungere som ekstra udeområde på gode sommerdage. 

Sovekabinerne er lette at sætte op og har myggenet, så man både kan få ventilation og undgå insektbid. 
Den store anke ved dette telt er, at det ikke formåede at holde den kraftige regn ude. Den kraftige vind løftede det polyesterstof, der skulle have beskyttet lynlåsen mod indtrængende vand, og dermed kunne vandet løbe ind langs lynlåsen på frontdøren og efterlod en ret stor vandpyt i højre side af teltet. Samlet set betyder det, at dette telt klarede testen dårligst. 

Emneord

Telte til den unge familie

Telte til den unge familie, telte på Bella FRI-messen, Robens, Isabella
Telte
Det behøver ikke at koste ret meget at komme godt i gang med campinglivet. Det kunne man forvisse sig om blandt teltene på campingmesserne.

Teltet på bagagebæreren og så ellers gang i rugbrødsmotoren og derudad med kæresten, ungerne eller et par kammerater fra efterskolen. 

Sådan begyndte campinglivet for mange i de unge år, og sådan er der fortsat mange, der foretrækker at leve det aktive campingliv med teltet på cyklen, ryggen eller i kanoen. 
Man kan naturligvis også lægge det i bilen, hvor vægt og kompakthed ikke betyder nær så meget, og kører man på motorcykel, spiller vægten heller ikke den store rolle, hvorimod pakkemålene er væsentlige, fordi teltet ikke må stikke for langt ud i bredden.  

Fokus på outdoor
For de unge og nyforelskede havde teltproducenten Robens, der ligesom Outwell hører under Oase Outdoors, flere fede telte, der alle var samlet i en udstilling med fokus på outdoor-livet. 

Det mest kompakte af de tre opstillede Robens-telte var tunnelteltet Challenger, der med en vægt på blot 2,5 kg og pakkemål på 46 x 16 cm er let at have med. Bunden har et vandsøjletryk på 10.000 mm, teltdugen har et vandsøjletryk på 5.000 mm, og så har det tapede syninger, hvilket er mindst lige så vigtigt, for hvad hjælper det, at dugen er tæt, hvis regnvandet så bare pibler ind gennem syningerne? Teltet har sideindgang, plads til to personer og kunne på messen købes for 1.232 kr. 

Plads til madlavning
Lidt større er Robens Voyager 3EX, der ligeledes er et tunneltelt. Det vejer 4 kg og har pakkemål på 47 x 20 cm. Teltet har en indvendig bredde i sovekabinen på 155 cm, så hvis man skal ligge de tre personer, der i teltes prospekt oplyses, at der er plads til, skal man ikke være bleg for at ligge tæt. Udover sovekabinen har teltet også et apsis, hvor der er plads til bagage, eller hvor man kan sidde i tørvejr og tilberede maden. Både dette telt og fornævnte Challenger har stænger af såkaldt anodiseret aluminium, som betyder, at det ikke så let nedbrydes og ruster. Teltet stod på messen til en pris på 2.040 kr.

Det tredje af Robens-teltene hed Green Cone og havde tipiform. Med en indvendig bredde på 250 cm er det beregnet til fire personer og var således det største af de opstillede telte. Alligevel havde det blot en vægt på fem kg og pakkemål på 57 x 23 cm. Også her er der apsis, så man råder over lidt ekstra kvadratmeter på turen. Teltet havde tapede syninger og vandsøjletryk på henholdsvis 10.000 mm i bunden og 5.000 mm på teltdugen. På messen kunne teltet købes for 2.210 kr., så heller ikke i dette tilfælde bliver man ruineret.

Telte til den unge familie, telte på Bella FRI-messen, Robens

 

Retro når det er bedst
På samme område stod også Isabellas Moment 180, der er det mindste af Isabellas telte i Moment-serien. Det er et fedt telt i retro-stil med en indvendig kabine af bomuld. Teltet rejses med kun tre stænger ¬– og yderligere to, hvis man også vil have oversejlet slået op. Når oversejlet er oppe, kan man gå ud gennem en stor sideåbning i teltet, og ellers er der udgang i fodenden. Dette telt vejer 18 kg, så her sigtes der ikke på cyklen, men snarere bil, motorcykel eller kano. 

Telte til den unge familie, telte på Bella FRI-messen, Isabella

Open
Emneord

Festivaltid med Easy Camp-udstyr

Easy Camp, telte, soveposer, campingudstyr
Telte
Musik, fest og sjov... Ja, det er festivaltid! Og Easy Camp har alt, hvad du behøver til friluftslivet, bl.a. en hel kollektion af hurtigt rejste funky Carnival-telte.

Carnival-teltene er letgenkendelige på deres livlige farver, stil og humor. Carnival-teltene er rettet mod unge mennesker, som kaster sig ud i udendørslivet på festivaler og weekendsjov med vennerne. Det vigtige er, at teltene skal være nemme at bruge, så tiden kan bruges på at have det sjovt, mens andre stadig er i gang med at rejse deres telt. Og det friske design sikrer privatliv og beskyttelse med stil – og gode, budgetvenlige priser.
 
De populære Images-telte har bløde linjer og fordelen ved en enkelt stang. Fototrykkene Image Bottle, Crime Scene, Man og People fanger fortsat opmærksomheden på en sjov måde. De nye topersoners telte supplerer de tre Funster pop-up telte, som kan rejses på få sekunder, og Antic pop-up teltet og tipierne til fire personer, fås i to flotte tribal-tryk.
 
Det sjove og praktiske element går igen i soveposeserien med Image Coat – en alsidig sovepose, der kan omdannes til en lun jakke, når det bliver køligt på festivalen eller campingturen. De friske Crime Scene og X-ray-fototryk giver soveposeserien karakter, mens lynlåse og snore sikrer Image Coat-brugeren mod kulde, når den laves om til en sovepose.
 
Indbydende overdækninger i varme farver går igen i Coast, Ocean og Beach, som skiller sig ud fra mængden. Coast, der har form som en stor paraply med sider og aftagelig bund, er nem at bære og hurtig at åbne. En overdækning, der kan rejses på få sekunder og flyttes nemt efter behov. Pop-up-teltene Ocean og Beach med glasfiberstænger er enkle overdækninger med høje kanter, der giver god beskyttelse uden at begrænse udsynet.
 
Et bredt udvalg af campingudstyr, herunder selvoppustelige liggeunderlag, luftmadrasser og rygsække, klarer ethvert behov, så alle kan få en god oplevelse.
 
Yderligere oplysninger om Easy Camp-produkter samt nærmeste forhandler kan findes på easycamp.com

Open
Emneord

Outwell Élan – telte til den store familie

Outwell, Élan, telte, telt,  familietelte, campingtelte
Telte
Familieteltene fås i et udvalg af størrelser og konfigurationer, så der er plads til selv den store familie.

Moderne farver og selvlysende piping, en frisk stil og gennemtænkt innovation kendetegner den helt nye Élan-kollektion fra det prisbelønnede skandinaviske familiecampingbrand, Outwell. 

Alle Élan-telte er fremstillet af Outtex 6000 HD, som er særligt udvalgt Outwell Taslon-polyester med prægning, der gennemgår en særlig proces, så der skabes et lærredslignende tætvævet stof, der er ekstremt slidstærkt og robust sammenlignet med de polyestertyper, der normalt anvendes til telte. Og det bevarer sine egenskaber og sit fantastiske udseende i hele levetiden.

Stor sovekabine med god ståhøjde
Kollektionen byder også på det nye rummelige Ambassador Master Bedroom, som gør komforten i sovekabinen endnu bedre takket være den særlige Thermo-reflective coating samt Night Sky Ceiling, som begge er medvirkende til at skabe rammerne om en god nats søvn. Ambassador Master Bedroom er skabt ved at øge standardlængden på 250 cm og justerer hældningen på bagvæggen for at øge ståhøjden, hvilket giver større bevægelsesfrihed og mere plads til møbler. En kabelgennemføring gør det muligt at anvende strøm i teltet til f.eks. lys og tablets i sovekabinen. Netpaneler bagpå fører til den udvendige ventilation, vores nye Rear Ventilation System. Dette giver en mere strømlinet profil med et stort ventilationsområde, der er nemt at betjene.

Outwell, Élan, Ambassador Master Bedroom, telt, telte, campingtelte, familietelte

 

Tonede ruder sikrer privatlivets fred
Opholdsrummet har store tonede vinduer, der reducerer solens stråler og sikrer privatlivets fred, samtidig med at de giver et fremragende udsyn. Lynlåsgardiner giver privatliv efter behov. Vinduerne og det fremragende ventilationssystem holder teltet lyst og luftigt. Yderteltet er forsynet med det nye Easy Access System, hvor hovedindgangene og de tilhørende netpaneler foldes til den ene side, og bunden ligger fladt ved indgangen for at give sikker og uhindret adgang. Alle telte er udstyret med Outwell Easy Pegging System, der garanterer sikker opsætning uanset vejret.

Fire modeller
Kollektionen består af fire modeller. Wolf Lake 9É og Montana 6É er udstyret med Outwell Power Air Tube--teknologi, mens Vermont 6É og Bear Lake 6É har ekstra robuste stålstænger. 

Store familier vil påskønne pladsen i Vermont 6É med den praktiske garderobe. Eller Montana 6É med frontsolsejl, der kan lynes af og rulles op, så der f.eks. er plads til at sidde eller lege. 

Bear Lake 6É har også et overdækket område foran i form af et kæmpestort udvidet indgangsparti. Det kan let omdannes til et lukket opholdsrum, hvis man køber en lukket tilbygning, der kan lynes på.

Store familier vil elske det enorme Wolf Lake 9É med plads til syv personer i dets Master Bedroom og yderligere to i et lille separat rum, der er placeret på tværs af det indvendige opholdsrum. Dette rum er også praktisk til opbevaring eller til et transportabelt toilet. Frontsektionen på Vermont kan lynes af, så teltet er nemt at håndtere ved pakning, transport og opbevaring. 

Ekstraudstyr til alle telte omfatter fleecegulvtæppe, hyggelige Inlayzzz-tæpper i sovekabinen, underlag og dobbelt tagbeskytter – en nyttig tilføjelse, der beskytter teltet mod fugleklatter, træsaft og skadelige UV-stråler. 

Se de forskellige modeller nedenfor.

Open
Emneord

Robens Adventure-telte til grupper og aktive familier

Robens, telte, familietelt, aktivferie, teltferie, teltcamping, camping
Telte
Robens nyeste Adventure-kollektion er til udendørseventyrer, som søger en rummelig basislejr med god komfort.

Den nyeste Adventure-kollektion fra producenten af tekniske telte, Robens®, er for udendørseventyrere, som søger en rummelig basislejr til indkvartering med et behageligt opholdsrum med god ståhøjde, hvor man kan slappe af efter en aktiv dag i naturen. 

Hver model er ideel til grupper af venner eller familier med større børn og afspejler brandets gode renommé i forbindelse med udvikling og levering af tekniske telte til en attraktiv pris.

Alle materialer er udvalgt for at skabe balance mellem funktionalitet og vægt og samtidig bevare kvaliteten og robustheden. I 2017 er Adventure-teltene udstyret med HydroTex 5000 – slidstærk, præget 75D polyestertaffeta udviklet til Robens med et vandsøjletryk på 3.000 mm. Inderteltet består af 68D åndbar polyester, og bunden er af ekstremt robust, let 75D polyestertaffeta, der gør det let at pakke og transportere. For at sikre det optimale forhold mellem styrke og vægt er hovedstængerne af 6061 T6 anodiseret aluminium, der er farvet rødt alle synlige steder.

Kollektionen består af seks modeller: Cabin 300, Cabin 600, Chalet 400, Chalet 500, Midnight Dreamer og Double Dreamer. Den nye Shade Grabber universaltilbygning, der passer til alle modeller, giver ekstra overdækket opholdsplads med sidevægge, der kan rulles op og give øget beskyttelse mod vind og regn.

Robens, telte, familietelt, aktivferie, teltferie, teltcamping, camping

 

Alle telte er udstyret med Robens Storm Guard System, der forbinder yderteltet med pløkkerne for at styrke stabiliteten i kraftig vind. De store ventilationsåbninger og vinduer gør opholdsrummet lyst og luftigt, mens Black-out-indertelte sikrer lav lysindtrængning i sovekabinen for at skabe de ideelle betingelser for en god nats søvn.

De prisbelønnede tunneltelte Cabin 300 og 600 videreføres med hovedstænger forbundet med buede stænger over hvert sidevindue for at øge stabiliteten samt en hætte, der beskytter de underliggende ventilationsåbninger. De iøjnefaldende telte har et stort frontsolsejl med sidepaneler, der beskytter døren, som nu er udstyret med en tovejslynlås, der gør det nemmere at styre ventilationen. Cabin 600 har sovepladser til seks personer i et universalindertelt. Hvis universalinderteltet ikke udnyttes fuldt ud som sovekabine, kan halvdelen lynes af og foldes tilbage for at skabe mere plads i opholdsrummet.

Chalet-modellerne videreføres med begge de prisbelønnede 400- og 500-telte. Teltene er nu udstyret med en fuldt isyet teltbund. Det udvidede kuppeldesign har en god ståhøjde og stabilitet, som er nødvendig for overnatning for en gruppe mennesker. Chalet 400 og 500 har sovepladser til hhv. fire og fem personer i enkelte indertelte.

Både Midnight Dreamer med fire sovepladser og Double Dreamer med fem sovepladser er nu udstyret med isyet teltbund i opholdsrummet for at sikre maksimal beskyttelse, minimere vægt og pakkestørrelse og sikre en nem opsætning. Mens begge indertelte kan opdeles i to rum for at beskytte privatlivet, er Double Dreamer udstyret med et alsidigt universalindertelt.
 

Læs mere om Robens-telte, priser og nærmeste forhandler

Open
Emneord

Outwell Hornet 6SA – oppusteligt familietelt med komfort

Outwell Hornet 6SA, luftfortelt, fortelt, telt, oppustelig, familietelt
Telte
Outwells nye Hornet 6SA er til familien, der ønsker et oppusteligt familietelt med komfort og gennemtænkte detaljer.

Komforten i sovekabinen er i 2017 præget af gennemtænkt innovation og føjer en ny dimension til de designet og teknologien, som har cementeret de oppustelige Outwell Smart Air Polyester-telte som førende på markedet for familietelte. Og alt dette er samlet i det nye Hornet 6SA.

Hjemlig komfort i sovekabinen
Dette telt med seks sovepladser er udstyret med tre topersoners rum i det nye Outwell Royal Master Bedroom, som er designet for at skabe meget plads og ståhøjde samt give mere bevægelsesfrihed og mulighed for at bruge møbler som sengeborde. En kabelgennemføring i sovekabinen gør det muligt at anvende strøm til f.eks. lys og tablets og opnå hjemlig komfort.

Det nye Royal Master Bedroom er også udstyret med den nye Thermo-reflective coating på yderteltet over inderteltet, der hjælper med at regulere temperaturen. Dette suppleres af Night Sky Ceiling, der begrænser lysindtrængningen og bidrager til at skabe en atmosfære, der fremmer en god nattesøvn. Vinduerne i sidevæggen svarer til vinduerne i yderteltet og giver udsyn og ekstra lysindfald i inderteltet, når der er behov for det. Store netpaneler på bagsiden giver adgang til Rear Ventilation System. 

Sovekabinen er et alsidigt Outwell-universalindertelt, der kan rulles tilbage i den ene side for at give ekstra opholdsplads. Ekstra opbevaringslommer og ophængningssnor gør teltet endnu mere bekvemt.

At skabe den rigtige stemning i teltet er en vigtig parameter, og de unikke tonede Outwell-vinduer med lynlåsgardiner begrænser indtrængningen af solens UV-lys og stråler og giver samtidig et godt udsyn og privatliv efter behov. Det nye Rear Vent System er gjort større for at øge luftcirkulationen og gøre betjeningen nemmere. Det fremhæver også teltets snit og gør teltet mere stabilt.

Outwell, luftfortelt, fortelt, telt, oppustelig, familietelt


Sikkerheden i top
Campisternes tryghed for hele familien er altafgørende, så der er taget hånd om stormbeskyttelsen, og teltets aerodynamiske egenskaber er testet i vores interne testfacilitet til vindstyrke 10 på Beaufort-skalaen. Naturligvis skal et telt være korrekt opsat for at modstå sådanne betingelser, og Outwell Easy Pegging System gør det nemt og hurtigt for dig at finde den rigtige pløk til hvert område. 

Selvlysende formonterede barduner er nemme at se i dårligt vejr og om natten, ligesom de mindsker risikoen for at falde over bardunerne. Og det nye Easy Access System giver risikofri adgang ved at den D-formede dør, og de tilhørende netpaneler foldes sikkert til den ene side. Den isyede teltbund i det indvendige opholdsrum og den aftagelige teltbund i det yderste opholdsrum kan lægges fladt ved dørene for at forebygge ulykker og give lettere adgang.
Outwell, luftfortelt, fortelt, telt, oppustelig, familietelt

 

Nem opsætning
Mens man kan fjerne bunden i det udvendige opholdsrum og omdanne det til et område til fugtigt udstyr, holdes det inderste tilflugtssted fri for vand og mudder ved hjælp af et overdækket sideindgangsparti, som sammen med Sealed Ground System isolerer mod elementerne og insekter. Det specialudviklede, prægede Outtex 6000-polyesterstof med tapede sømme sikrer med sit 6.000 mm vandsøjletryk, at der ikke kommer regn ind i teltet. 

Familietelte behøver ikke at være svære at rejse, og Hornet 6SA er udstyret med Advanced Air Tube System med indbyrdes forbundne luftrør med One-go Inflation Technology, der sikrer en hurtig ukompliceret opsætning. Og hvis du synes, at den medfølgende, kraftige manuelle pumpe er for hård, kan du købe én af to elektriske teltpumper, der gør livet endnu lettere. Outwell har også gjort det forreste opholdsområde aftageligt, hvilket gør det meget store telt endnu nemmere at rejse, transportere og vedligeholde. Det kan ganske enkelt lynes på og pumpes op separat.

Open
Emneord

Se Kampas nye iglotelte

Kampa, telte, iglotelte, familietelte, lufttelte
Telte
Kampa, der de seneste år har gjort sit indtog på det danske marked med fortelte med oppustelige stænger, er nu også i gang med at indtage markedet med et andet produkt, nemlig deres Iglo/familietelte.

Kampas fortelte og iglotelte har rigtigt mange ting til fælles
Peter Outzen, den danske agent for Kampa, fortæller: 

– Kampa har igennem de seneste par år slået sig fast på det danske marked som et kvalitetsprodukt. Dette gælder også for Kampas iglotelte. Det er nu slut med at kæmpe med traditionelle stænger. Du slipper for at gætte dig frem til, hvor stængerne skal være eller komme til at knække en, fordi du placerer den forkert. Med Kampa Air Iglotelte er ”stængerne” altid placeret korrekt, da de er sat fast til teltdugen. Fire pløkker – en i hvert hjørne, et par minutters pumpen med den medfølgende pumpe, og teltet står klar til brug. Nemmere bliver det ikke. Men hvis man ønsker et traditionelt stangtelt, fås de fleste modeller også som det.

Stærkt og robust
AirFrame-systemet giver et meget stærkt telt. Kvaliteten af teltdugen er også den samme høje kvalitet, der kendetegner Kampas fortelte. De er testet til et vandsøjletryk fra 4-10.000 mm, alt efter hvilken model det er.

Peter Outzen fortsætter: 

– Udvalget af Kampas iglotelte er rigtigt stort. Der findes alt fra det lille rejsetelt til det store familietelt med plads til selv den store børnefamilie.

Mange indretninger og høj kvalitet
Indretningen af teltene lever helt op til den indretning, der kræves af et moderne telt. Der er alt fra separate fleksible sovekabiner med lynlåsdør imellem, store panorama-vinduespartier, der kan lukkes til, myggenet i mange af vinduerne, praktiske opbevaringslommer, fleksible muligheder for udluftning og meget mere. Det er et telt, der tiltaler den moderne teltcampist, der stiller krav til kvalitet og funktionalitet.

Kampa AirFrame-systemet er et gennemtestet system. Hver luftkanal er lavet af kraftig TPU, der er lynet ind i et kraftigt PE-betræk. Dette er så lynet ind i en kanal i teltet, der er lavet af samme kraftige materiale som selve teltet. Luftkanalerne er meget beskyttet og er vedligeholdelsesfrie. De er testet ved meget højere lufttryk end det anbefalede. Skulle der mod forventning ske en skade på en luftkanal, er den nem at reparere eller udskifte.

Kampa AirFrame iglo/familie-telte er til dem, der ønsker det nemme ved et oppusteligt telt, et kvalitetsmærke og til en pris, der svarer til et traditionelt telt med stænger.

Open
Emneord
Meld dig ind

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 19 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • 20% rabat på hytter i lavsæson
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her