Legacy tid
158

Sådan vælger du campingtrækker

Sådan vælger du campingtrækker, camping, biler
CAMPINGTRÆKKER
Få styr på dit kørsels- og pladsbehov, prøvekør så vidt muligt bilen med campingvogn på krogen og lad være at montere et uoriginalt anhængertræk.

Af Torben Brandt

Skal fornuften eller følelserne sejre, når familiens næste campingtrækker skal vælges? 
Herfra skal opfordringen lyde, at hjertet til en vis grad skal spille ind, men når den nye bils hvedebrødsdage er slut, vil du være træt af dig selv, hvis du ikke også har ladet fornuften råde. 

Hvor meget kører du?

Et væsentligt spørgsmål er, hvad bilen skal køre på, diesel, benzin, el eller være en hybrid? 

Hvis familien foretrækker en fossil bil, er det vigtigt at kigge på kørselsmønsteret. En dieselbil skal som tommelfingerregel overvejende køre ture på mindst 30 km eller af minimum 30 minutters varighed, for at motoren når en optimal driftstemperatur. Ellers risikerer dieselbilens partikelfiltre at sode til, og de er dyre at udskifte. 

En dieselbil vil derfor være et godt valg, hvis du mest kører lange ture og tilbagelægger mange kilometer årligt. Omvendt vil en benzinbil være at foretrække, hvis hverdagen især byder på korte ture eller meget kø- og bykørsel. 

Som campist kan det være fristende at lade sig lokke af dieselmotorernes styrke og evne til at trække selv ved lave omdrejninger. Men hvis bilens hverdagsliv handler om småture, bør man ikke købe en dieselbil blot for at lade den agere trækdyr på en campingtur sydpå og nogle enkelte weekendture i Danmark, for det kan en benzindrevet bil sagtens klare.

Benzinbiler er blevet bedre

De senere år er dieselbilerne kommet i politisk modvind, og i adskillige byer er der indført miljøzoner, hvor ældre dieselbiler ikke må køre.  

Bilfabrikanterne har opfanget signalet og satser nu mindre på dieselbiler, mens de omvendt har gjort de politisk korrekte benzinbiler mere attraktive ved at forbedre motorerne og sænke priserne. 

Det endelige bilvalg afhænger til syvende og sidst af en kombination af kørselsmønster, købspris, forventede afskrivninger, grønne afgifter og brændstofpriser. 

Om en diesel- eller benzinbil passer dig bedst, kan du blive klogere på ved at bruge beregneren hos vores gode kolleger fra FDM. Find beregneren her
 

Hvad med plug-in-hybrid?

En anden mulighed er at vælge en plug-in-hybrid, der drives af både en forbrændingsmotor og en elektrisk motor, og som også kaldes PHEV. De var især populære, da udvalget af elektriske biler var meget lille, men i takt med at udvalget af elbiler er vokset, er plug-in-hybridernes popularitet også faldet noget. 

Som campingtrækker er udfordringen med disse biler, at batteriet oftest har under 100 km i kapacitet, hvilket kan være glimrende til hverdag frem og tilbage på job, men med campingvogn bagpå tømmes batteriet hurtigt, og så vejer det bare uden at bidrage til at trække vognen. Tilbage er så kun en fossil motor, som i nogle tilfælde kan være udfordret af at trække en campingvogn, når batteriet ikke længere hjælper til. 

Flere elbiler på markedet

 

For elbilernes vedkommende er udvalget vokset markant frem mod 2025, og hvor det for fem år siden var sjældent, at de var godkendt til at trække noget, har mange af elbilerne i dag mulighed for anhængertræk.

Enkelte af dem, som f.eks. en Kia EV9, kan trække helt op til 2.500 kg, men udfordringen med elbilerne er naturligvis fortsat, at rækkevidden er begrænset med noget bagpå, og at det ofte er nødvendigt at koble campingvognen fra i forbindelse med opladning. 

Som campist skal man indstille sig på at få en fremragende campingtrækker, hvis man køber en elbil, fordi de har moment med det samme. Man skal dog også kalkulere med, at det tager længere tid at køre f.eks. til Gardasøen, fordi man bliver nødt til at holde flere pauser, end hvis man kører i en god dieselbil, som kan køre betydeligt længere mellem optankningerne. 

 

Kia, hybridbil, campingtrækker, biler

Hvor mange er I?

Også pladsen i bilen skal med i betragtning. Er man kun to i husstanden, kan man klare sig med en mindre bil, eller man kan overveje en større og mere kraftfuld vogn på gule plader, hvor købsprisen er lavere, og de grønne afgifter er højere. 

For den store, sammenbragte familie er syvpersoners bilerne det oplagte valg, og her kan der være gode muligheder på markedet for brugte biler – eksempelvis Renault Grand Scenic IV, Ford Galaxy, Dacia Lodgy, Mitsubishi Outlander eller Peugeot 5008.

Inden bilen købes, vil det være klogt at tage hele familien med til bilforhandleren, så I kan tjekke, om alle kan være i kabinen uden at blive mast. 

 

Renault Grand Scenic, campingtrækker, biler

Prøv den – hvis det er muligt

Har du udset dig en brugt bil, der allerede er udstyret med trækkrog, bør du betinge dig en prøvetur med din feriepakkede campingvogn på krogen, inden I handler. Så får du ikke købt en bil, der går dårligt i spænd med din rullende feriebolig. 

Sværere er det, hvis bilen købes fra ny, for så har den sjældent krog på, og så kan du ikke prøvekøre den før købet. Her kan man forsøge at undersøge på sociale medier, om andre campister har erfaringer med at køre med campingvogn med den bil, du har udset dig. 

For at forebygge eventuel slinger i vogntoget kan det være en god ide inden køb af ny bil at høre, om det er muligt at få bilen med en stivere fjederopsætning, så fjedrene ikke skal eftermonteres, når bilen er blevet udleveret.
Slingrende vogntog kan i andre tilfælde skyldes forkert dæktryk i bil og/eller campingvogn, eller at campingvognens aksel er skæv og skal spores. 

Det anbefales også at vælge et originalt anhængertræk, fordi det må forventes at kunne kommunikere med bilens elektronik, så der ikke kommer en masse irriterende fejlmeldinger.  

Hvad må bilen trække?

Når du køber campingtrækker, er det vigtigt at vide, hvor meget den må trække – den såkaldte koblingsvægt. Hvis bilen f.eks. har en koblingsvægt på 1.500 kg, må den ikke trække noget, som er tungere end det, og så giver det god mening at gå efter en campingvogn med en totalvægt på 1.500 kg eller lavere. 

Både i Danmark og udlandet er det dog fuldt lovligt at køre med et vogntog, hvor bilens koblingsvægt er f.eks. 1.500 kg, og campingvognens totalvægt er eksempelvis 1.700 kg. Det kræver bare, at campingvognens faktiske vægt – det, den vejer i feriepakket tilstand – ikke er højere end de 1.500 kg, bilen må trække. 

I det konkrete tilfælde er der altså 200 kg af campingvognens lasteevne, der ikke kan udnyttes, fordi campingvognen ellers vil blive for tung til, at bilen lovligt må trække den. 

Open
Emneord

KABE med Tesla foran

KABE, Tesla, test, campingtrækker, el-biler
CAMPINGTRÆKKER
Kan man trække en campingvogn med en elbil? Ja da, det er ikke noget problem. I alt fald hvis det er en Tesla model X med en KABE på trækkrogen.

Du skal regne med en hel del nysgerrige blikke og kommentarer, når du gør hold ved en ladestation. For selvom der kommer flere og flere elbiler på vejene, er det stadig her i 2017 usædvanligt at se dem i kombination med en campingvogn.

KABE fik hjælp af en ung familie fra Norge til at finde ud af, hvordan det fungerer at rejse rundt med en KABE Royal 520 XL og deres Tesla model X til at trække.

Tesla model X kan i høj grad køre på egen hånd på motorveje, men bilens autopilot-funktion er ikke tilgængelig i kombination med træk af campingvogn. Adaptiv cruisekontrol fungerer derimod helt fint og holder en jævn og konstant hastighed både op og ned ad bakker.

Luftaffjedringen gør, at bilen altid ligger stabilt, selv med 1.650 kilo campingvogn på krogen, hvilket giver en behagelig kørsel.

KABE, Tesla, test, campingtrækker, el-biler

Sommerens første tur gik fra KABE i Tenhult i Sverige til det sydlige Norge. Det gennemsnitlige forbrug på denne 500 km lange køretur var 379 Wh/km. Til sammenligning ville forbruget have været omkring 230 Wh/km uden en campingvogn på krogen.

Næste tur gik langs den svenske vestkyst, ned til Skärhamn med stop for opladning ved Solli, Tanum Shoppingcenter og 10 minutter i Uddevalla. På denne tur var forbruget lidt højere ca. 420 Wh/km, på grund af kraftig modvind og regn.

Rækkevidden for Teslaens 90 kWh-batteri er normalt cirka 400 kilometer. Med en campingvogn på trækkrogen kan du forvente at kunne køre lidt over 200 kilometer på et fuldt opladet batteri.

Slutevalueringen af sommerens rejse er, at Tesla model X er en drømmebil at køre i, både med og uden en KABE på trækkrogen. Man skal bare lige huske på, at accelerationen går lidt hurtigere med Teslaen, end man er vant til, hvis man plejer at trække en campingvogn med en almindelig dieselbil.

KABE, Tesla, test, campingtrækker, el-biler
Open
Emneord

Den indre drengerøv fik frit spil

Amerikanerbiler, biltræf, DCU-Camping Rågeleje
Oplevelser
Flere hundrede amerikanerbiler kom ud af vinterhiet lørdag 6. maj, da de cruisede gennem Nordsjælland. Undervejs kom de lige forbi DCU-Camping Rågeleje.

Af Torben Brandt

Der var blevet brugt timer, knofedt og kroner i anseelige mængder på at få bilerne til at tage sig optimalt ud, da medlemmerne af American Car Club Copenhagen lørdag 6. maj tog hul på sæsonen ved at slippe amerikanerbilerne løs på de nordsjællandske veje. 

Amerikanerbiler, biltræf, DCU-Camping Rågeleje, 2017

 

Klar til en ny sæson
Klubben blev dannet i 1978 og har cirka 100 medlemmer, som har interessen for amerikanerbiler og lysten til socialt samvær til fælles. 

En del af dem cruisede fredag aften på Vesterbrogade i København ved Copenhagen Night Cruise, men ellers skydes sæsonen for de flestes vedkommende rigtigt i gang med det såkaldte Turtle Ball Run & Meet 2017. 

Bag den betegnelse gemmer sig et hyggeligt træf, hvor amerikanerbilerne samles lørdag middag på Tisvilde Strands parkeringsplads. Klokken 12 ruller de mod Vejby, videre til Rågeleje, Gilleleje, Hornbæk og Helsingør, inden dollargrinene og alle de andre vender kofangerne i retning mod Ladegårdsvej i Kastrup, hvor klubben har base. 

Amerikanerbiler, biltræf, DCU-Camping Rågeleje, 2017


Sparker dæk
Cruiset gik også i år lige forbi DCU–Camping Rågeleje, hvor adskillige campister for en stund forlod campingvogne, autocampere og telte for at beundre de smukke biler, der i et par timer rullede forbi i en lind strøm. 

Til ære for publikum slap en del af bilerne hestekræfterne maksimalt løs foran campingpladsen eller lavede burnout, som efterlod biler og tilskuere indhyllet i røg fra dækkene og en hørm af brændt gummi. 

Man skal ikke være professor for at regne ud, at den slags ikke forlænger dækkenes levetid – men det spiller vist ikke den store rolle, når man er passioneret amerikanerbilsentusiast.

Amerikanerbiler, biltræf, DCU-Camping Rågeleje, 2017

Open
Emneord

Bilerne som deltog i Årets Campingtrækker 2016

Årets Campingtrækker 2016, campingtrækker, trækker, biler, camping, campingvogn
ÅRETS CAMPINGTRÆKKER 2016
Her kan du læse om de 14 andre biler, som deltog i Årets Campingtrækker 2016.

Vi har bedt samtlige danske bilimportører om at stille med en bil i deres familieklasse, som, de hver især mener, kan dyste med om titlen om at blive ”Årets Campingtrækker 2016”.

Ford Mondeo 2,0 diesel

Årets Campingtrækker 2016

Flot bil og masser af kræfter. Lækker dieselmotor og en sublim campingtrækker når det bare går derudaf. Kabinen er lækker og fremtidsorienteret. Navigationssystemet er brugervenligt for os almindelige mennesker og så er der godt med plads på bagsædet og i bagagerummet. Altså en rigtig familiebil. Desværre sejler den rundt på keglebanen så man skulle tro den var på glatbane. Få styr på det, Ford – og vi placerer den højere en anden gang. 

Ford Mondeo stationcar Titanium, 2.0 TDCi, powershift
Pris: kr. 650.080.- 
Hk: 180 v. 3500 o/m
Nm: 400 v. 2000 o/m
Køreklar vægt: 1650 kg.
Totalvægt: 2330 kg.
Maks påhæng: 2000 kg.
Gennemsnitligt forbrug uden påhæng: 20,4 km/l

Skoda Octavia 1,4 benzin
Den gør sit job som campingtrækker ganske fint. På landevej- og motorvej er der ingen slinger i valsen, og på testbanen er vi vældig imponeret af Octavias smidighed og dens evner til at klare strabadserne på næsten bedste vis. Prisen er super attraktiv, men den har et minus på den kedelige finish og et ret højt støjniveau. 

Årets Campingtrækker 2016


Skoda Octavia Combi 1,4 TSI
Pris: kr. 306.780.- 
Hk: 150 v. 5000 o/m
Nm: 250 v. 1500 o/m
Køreklar vægt: 1277 kg.
Totalvægt: 1847 kg.
Maks påhæng: 1500 kg.
Gennemsnitligt forbrug uden påhæng: 19,6 km/l

BMW Gran Tourer 2,0 diesel
En BMW med forhjulstræk var utænkelig for bare få år siden, men her er det en realitet. Det skal vi som førere lige vænne os til, men alt i alt er BMW Gran Tourer så absolut godkendt som campingtrækker, hvor den nemt klarer de 1500 kilo på krogen. Den fører sig frem med masser af plads og en solid dieselmotor. Banekørsel klarer den fint. Den har bare et større hængeparti: Prisen er alt for høj.  

Årets Campingtrækker 2016


BMW 218d Gran Tourer Aut.
Pris: kr. 633.251.- 
Hk: 150 v. 4000 o/m
Nm: 330 v. 1750 o/m
Køreklar vægt: 1555 kg.
Totalvægt: 2210 kg.
Maks påhæng: 1500 kg.
Gennemsnitligt forbrug uden påhæng: 23,3 km/l

Hyundai: i30 1,5 diesel
Måske er den feltets største overraskelse. En lille bil, men godkendt til at trække 1500 kg. Prisen er til at have med at gøre, og så har den et supergodt automatgear at prale med. På testbanen klarer den opgaven med stil, men den er ikke egnet til en familie med større børn, da bagsædet ganske enkelt er for lille. 

Årets Campingtrækker 2016


Hyundai i30 1.6 CRDi DCT Premium
Pris: kr. 293.775,- 
Hk: 110 v. 4000 o/m
Nm: 300 v. 1750 o/m
Køreklar vægt: 1429 kg.
Totalvægt: 1920 kg.
Maks påhæng: 1500 kg.
Gennemsnitligt forbrug uden påhæng: 23,8 km/l

Mazda: CX-3 2,0 benzin
Den er smart og stilfuld, den nye crossover fra Mazda. Den klarer trækkeropgaven udmærket, hvor den især overrasker os positivt på testbanen med en selvsikker retningsstabilitet. Desværre er den kabinemæssigt ikke stor nok, hvor vi især godt kunne ønske os et større bagsæde. På landevej og motorvej triller den galant af sted med 1200 kilo på krogen. 

Mazda CX-3 Optimum AWD.
Pris: kr. 329.770.- 
Hk: 150 v. 6000 o/m
Nm: 204 v. 2800 o/m
Køreklar vægt: 1235 kg.
Totalvægt: 1760 kg.
Maks påhæng: 1200 kg.
Gennemsnitligt forbrug uden påhæng: 15,6 km/l

Honda Civic Tourer 1,6 diesel
Vi er ikke videre begejstret for motorkræften, hvor de 120 dieselheste ikke imponerer os som campingtrækker. Den mangler ganske enkelt lige de sidste muskler for at magte opgaven til vores fulde tilfredshed. Når det så er sagt, er vi begejstret for det store bagagerum og den overraskende megen plads på bagsædet, hvor den klarer kriterierne som familieegnet til topkarakter. 

Årets Campingtrækker 2016


Honda Civic Tourer 1,6 i-DTEC Elegance
Pris: kr. 306.280.- 
Hk: 120 v. 4000 o/m
Nm: 300 v. 2000 o/m
Køreklar vægt: 1413 kg.
Totalvægt: 1910 kg.
Maks påhæng: 1400 kg.
Gennemsnitligt forbrug uden påhæng: 25,6 km/l

Kia Sorento 2,0 diesel
Her er et klokkeklar bevis på, at stor og stærk ikke altid er godt når vi snakker campingtrækker. Trods firehjulstræk og masser af hestekræfter falder den igennem på testbanen, hvor den sejler i slalom og ikke gebærder sig anstændigt i dobbelt undvigemanøvre. Det er helt afgørende, at disse felter skal være i orden, når vi snakker campingtrækker. Egentlig en skam, for pladsmæssigt falder den afgjort i vores smag.

Årets Campingtrækker 2016


Kia Sorento Premium  4WD Aut.
Pris: kr. 878.775.- 
Hk: 200 v. 3800 o/m
Nm: 441 v. 1750 o/m
Køreklar vægt: 1953 kg.
Totalvægt: 2620 kg.
Maks påhæng: 2000 kg.
Gennemsnitligt forbrug uden påhæng: 14,9 km/l

Renault Kadjar 1,5 diesel
Den har 110 hk og kunne altså gå få brug for en tur i fitnesscentret. Den må lovmæssigt trække 1500 kilo, men det er ikke vores opfattelse, at det er det rigtige match – for den ellers så flotte franskmand mangler ganske enkelt trækkræfter. Lidt en skam, at det ikke var den lidt større motor vi havde med i dysten, for så var Kadjar helt sikkert en af favoritterne. Pladsmæssigt er den helt i top.
 

Årets trækker 2016

Renault Kadjar 110 dci Zen
Pris: kr. 354.150.- 
Hk: 110 v. 4000 o/m
Nm: 260 v. 1750 o/m
Køreklar vægt: 1380 kg.
Totalvægt: 1916 kg.
Maks påhæng: 1500 kg.
Gennemsnitligt forbrug uden påhæng: 26,3 km/l


Toyota Avensis 2,0 diesel
143 hk, 6 manuelle gear
Den må trække en stor campingvogn på 1800 kg og det klarer den godt. Den er knap så god i gearingen, hvor juryen ikke er videre begejstret for den manuelle gearkasse. I det store hele gør den dog sit job som trækker ganske fint. Især på testbanen står den rigtig godt i retningsstabiliteten og der er også store roser til den når vi snakker dobbelt undvigemanøvre. 

Årets Campingtrækker 2016


Toyota Avensis
Pris: kr. 463.770.- 
Hk: 143 v. 4000 o/m
Nm: 320 v. 1750 o/m
Køreklar vægt: 1610 kg.
Totalvægt: 2100 kg.
Maks påhæng: 1800 kg.
Gennemsnitligt forbrug uden påhæng: 21,7 km/l

Subaru Outback 2,5 benzin
Den går for at være en SUV, men det er den ikke. Den er ikke skyggen af sporty og sagt på en pæn måde, så bliver du skuffet hvis du vælger Outbacken fordi du vil have en stærk bil som din nye campingtrækker. Retningsstabiliteten er helt hen i hegnet. Med firehjulstræk er det forventeligt, at kurvekørsel går som en leg, men det er ikke tilfældet her. Den understyrer alt for meget, hvor den mildest talt kører over forhjulene. 
 

Årets Campingtrækker 2016


Subaru Outback 2,5i SUMMIT
Pris: kr. 663.680.- 
Hk: 175 v. 5800 o/m
Nm: 235 v. 4000 o/m
Køreklar vægt: 1673 kg.
Totalvægt: 2100 kg.
Maks påhæng: 2000 kg.
Gennemsnitligt forbrug uden påhæng: 14,3 km/l

Nissan Pulsar 110 hk diesel
Smuk bil, der minder en hel del om VW Golf. På landevej og motorvej lunter den fint af sted med 1200 kg på krogen, men desværre for den lille japaner kan juryen ikke få den til at gebærde sig tilfredsstillende på testbanen, hvor den ikke klarer slalomkørsel og undvigemanøvre tilfredsstillende. 
 

Årets Campingtrækker 2016


Nissan PULSAR 110 dCi.
Pris: kr. 328.680.- 
Hk: 110 v. 4000 o/m 
Køreklar vægt: 1307 kg.
Totalvægt: 1785 kg.
Maks påhæng: 1200 kg.
Gennemsnitligt forbrug uden påhæng: 27,8 km/l

Suzuki: Vitara 1,6 diesel
Den japanske SUV er jo en rigtig danskerbil til hr. og fru rugbrød, hvor prisen er til at have med at gøre. Den er også godkendt som campingtrækker når det bare går fremad. Den falder desværre igennem på testbanen, hvor juryen ikke kunne få bilen til at gebærde sig ordentligt. Til gengæld noterer vi med glæde den høje indstigning, og at voksne mennesker kan sidde oprejst på bagsædet. 

Årets Campingtrækker 2016


Suzuki Vitara 1.6 DDiS Exclusive
Pris: kr. 308.770.- 
Hk: 120 v. 3750 o/m
Nm: 320 v. 1750 o/m
Køreklar vægt: 1305 kg.
Totalvægt: 1870 kg.
Maks påhæng: 1500 kg.
Gennemsnitligt forbrug uden påhæng: 25,0 km/l

Volkswagen Passat  1,4 benzin
Den er smuk som en gudinde, den nye VW Passat. Den er egentlig også fin som campingtrækker når det går ligeud ad vejen. Den er godkendt til at trække 1900 kilo, men det magter den ganske enkelt ikke. Så snart der er optræk til at dreje eller bremse får den en hel del nervøse trækninger – og det må ikke ske. Pladsmæssigt får den dog masser af roser.

Årets Campingtrækker 2016


VW Passat 1,4 TSI BlueMotion ACT
Pris: kr. 450.000.- 
Hk: 150 v. 5000 o/m
Nm: 250 v. 2500 o/m
Køreklar vægt: 1453 kg.
Totalvægt: 2040 kg.
Maks påhæng: 1900 kg.
Gennemsnitligt forbrug uden påhæng: 20,4 km/l

Fiat 500X 1,3 benzin
Den ellers så stilfulde Fiat 500X skal nok indstille sig på et andet job end som campingtrækker. På papiret har den 170 hk. Vi har ledt længe efter dem, og vi er ret sikre på, at en del af hestene ikke var hjemme da vi testede bilen foran en campingvogn. 1200 kilo må den trække, men juryen føler ganske enkelt ikke, at den flotte italiener magter opgaven. 

Årets Campingtrækker 2016


Fiat 500X 1,4 MAIR 170 Cross 4x4 Aut.
Pris: kr. 494.780.- 
Hk: 170 v. 5500 o/m
Nm: 250 v. 1400 o/m
Køreklar vægt: 1607 kg.
Totalvægt: 2100 kg.
Maks påhæng: 1200 kg.
Gennemsnitligt forbrug uden påhæng: 14,9 km/l
Nm: 260 v. 1750 o/m


Vi tager forbehold for priserne.
 

Læs mere om campingtrækkere

 

Open

Opel Astra Sports Tourer vinder Årets Campingtrækker 2017

Årets Campingtrækker, campingtrækker, trækker, biler, camping, Opel, Opel Danmark, Thomas Bruun
ÅRETS CAMPINGTRÆKKER 2017
Årets Campingtrækker 2017 udviklede sig til en kamp mellem fornuft og følelse. Et sandt Hollywood-drama mellem luksus, livsstil og familiebudget.
Locked

Tekst: Thomas André Petersen
    
Når ferien endelig får sneget sig ind på kalenderen, og du skal hægte campingvognen på trækdyret, hvad kunne du så bedst tænke dig, at der står på bagsmækken? Mange ville nok lukke øjnene og med et drømmende smil tænke på, hvordan en Bentley Continental med krog mon vil tage sig ud foran opgangen.

Er Lotto-kuponen den rigtige, skulle det ikke repræsentere de store problemer. Men på budget - det være sig firmaets såvel som familiens - bliver virkeligheden i den overvejende del af tilfældene en helt anden.

For hvad er den bedste campingtrækker? Er det den bil, der klarer hverdagen uden campingvogn bedst, og så finde en egnet campingvogn til den? Eller er det den, der kan trække mest? Hvad med komforten, prisen, sikkerheden og brændstofforbruget? Og hvordan skal man vægte de mange aspekter i forhold til hinanden?

Value for money
Det skal ikke være nogen hemmelighed, at der har ligget store overvejelser til grund for dette års udgave af Årets Campingtrækker. For hvad er egentlig Årets Campingtrækker?

På forhånd havde vi 10 biler til test. De skulle skæres ned til et finalefelt på fem, før juryen trak sig tilbage og voterede.

Her fik hvert jurymedlem til opgave ud fra en helt subjektiv vurdering at give de fem biler henholdsvis 5, 4, 3, 2, og 1 point. Så var det op til den enkelte at veje 'value for money' op mod sikkerhed, køreegenskaber, komfort etc.   

Årets felt var broget med både traditionelle familiebiler, MPV'er, SUV'er og en enkelt direktionsvogn i luksusklassen. Årets podium var et tydeligt bevis på, at alle gjorde sig fortjent til et nærmere bekendtskab. 

Nødsituationer
På forhånd var der stor spænding om Volvo V90. Et vidunder af en luksusbil med et overflødighedshorn af luksus- og sikkerhedsudstyr, som ingen af de øvrige kunne leve op til. Det tjekkede ind til en pris på lige under 1,2 million kroner. Tæt på dobbelt så dyr som den næstdyreste, Ford S-max til 617.000. Sådan et prisskilt tynger selvfølgelig, så V90'eren var bagud på point fra starten. Men det var uhyggeligt tæt på, at den indhentede det før målstregen, hvor den på siden af endnu en usandsynlig vinder, SUV'en Seat Ateca, kun blev slået med et mulehår af Årets Bil 2016, Opel Astra. Denne gang dog i Sports Tourer-version.
Ateca hørte på forhånd til de usandsynlige vindere, fordi SUV'erne med deres store frihøjde har svært ved at tumle campingvogne i nødsituationer. Det kræver ganske enkelt mere styrke at bevare kontrollen med et højt balancepunkt. Men her overraskede spanieren og sluttede sammen med Volvo V90 på andenpladsen.

 

Årets Campingtrækker, campingtrækker, trækker, biler, camping, Opel, Opel Danmark

    
Allrounder til menneskepenge        
Førstepladsen gik til Opel Astra Sports Tourer med den lille 1,6 CDTI diesel med 160 hk. Astras åbenlyse kvaliteter som hverdagens familiebil kombineret med den nye lettere udgave og en overbevisende manøvrering med campingvogn i kraft af blandt andet Opels glimrende TSA-system, gør den til feltets suveræne allrounder til menneskepenge.

Med sine præcise køreegenskaber på trods af reduceret egenvægt og evne til at tumle en campingvogn i en presset situation tilfører den segmentet noget nyt og vigtigt. Seat Ateca klarede sig fantastisk og er helt klart årets største overraskelse, mens der næppe er tvivl om, at Volvo’en til halv pris havde fejet al modstand af banen.

Men pund for pund, bil for pengene, løber Opel Astra med laurbærrene. Læs mere om bilen nedenfor.
 

Opel Astra Sports Tourer 1,6 CDTI - 160 hk Innovation
Udsalgspris for testbilen inkl. ekstraudstyr: 439.700,-
Koblingsvægt: 1.700 kg

På forhånd var der stor spænding om den nye Opel Astras evner som campingtrækker. I seneste generation har den tabt sig en del i egenvægt, og havde den været bokser, var den rykket et par vægtklasser ned. Men nu er den en bil, og så er det form og akselafstand, der anbringer den lige midt i C-segmentet. Her var den endnu under testen regerende mester som Årets Bil i Danmark 2016. Spørgsmålet var, om den kunne leve op til værdigheden som campingtrækker, og om det store vægttab har kostet på trailer-kontrollen, eller om Opels TSA stadig kan skabe mirakler. Og det kan det. Astra Sports Tourer tog juryen med storm som den bedste allround-bil, der klarer sig lige godt med og uden campingvogn.

Jurymedlem Frede Petersen:
Opel Astra overrasker mig meget positivt. Den kører meget bedre end forventet. Sammenlignet med det øvrige felt er den jo lille, men den gør det knageme godt. Den er ok. Også til prisen. Der er jo ingen rigtig gode biler til billige penge mere.

Jurymedlem Stefan Rosendal:
Jeg er imponeret over, at der er så meget ro i kørebilledet. Det overrasker mig. Du føler godt nok campingvognen, men der er ro på og ingenting, der hopper. Som tekniker får den tomlen op for Opels TSA-system.

 

Årets campingtrækker, juryens dom

1: Opel Astra:                                                  19 point

2: Seat Ateca:                                                  17 point

2: Volvo V90:                                                   17 point

4: Skoda Superb:                                             11 point

4: Subaru Levorg:                                            11 point

Meld dig ind

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 19 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • 20% rabat på hytter i lavsæson
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her