
CAMPINGTRÆKKER
Sådan vælger du campingtrækker
Få styr på dit kørsels- og pladsbehov, prøvekør så vidt muligt bilen med campingvogn på krogen og lad være at montere et uoriginalt anhængertræk.
Af Torben Brandt
Skal fornuften eller følelserne sejre, når familiens næste campingtrækker skal vælges?
Herfra skal opfordringen lyde, at hjertet til en vis grad skal spille ind, men når den nye bils hvedebrødsdage er slut, vil du være træt af dig selv, hvis du ikke også har ladet fornuften råde.
Hvor meget kører du?
Et væsentligt spørgsmål er, hvad bilen skal køre på, diesel, benzin, el eller være en hybrid?
Hvis familien foretrækker en fossil bil, er det vigtigt at kigge på kørselsmønsteret. En dieselbil skal som tommelfingerregel overvejende køre ture på mindst 30 km eller af minimum 30 minutters varighed, for at motoren når en optimal driftstemperatur. Ellers risikerer dieselbilens partikelfiltre at sode til, og de er dyre at udskifte.
En dieselbil vil derfor være et godt valg, hvis du mest kører lange ture og tilbagelægger mange kilometer årligt. Omvendt vil en benzinbil være at foretrække, hvis hverdagen især byder på korte ture eller meget kø- og bykørsel.
Som campist kan det være fristende at lade sig lokke af dieselmotorernes styrke og evne til at trække selv ved lave omdrejninger. Men hvis bilens hverdagsliv handler om småture, bør man ikke købe en dieselbil blot for at lade den agere trækdyr på en campingtur sydpå og nogle enkelte weekendture i Danmark, for det kan en benzindrevet bil sagtens klare.
Benzinbiler er blevet bedre
De senere år er dieselbilerne kommet i politisk modvind, og i adskillige byer er der indført miljøzoner, hvor ældre dieselbiler ikke må køre.
Bilfabrikanterne har opfanget signalet og satser nu mindre på dieselbiler, mens de omvendt har gjort de politisk korrekte benzinbiler mere attraktive ved at forbedre motorerne og sænke priserne.
Det endelige bilvalg afhænger til syvende og sidst af en kombination af kørselsmønster, købspris, forventede afskrivninger, grønne afgifter og brændstofpriser.
Om en diesel- eller benzinbil passer dig bedst, kan du blive klogere på ved at bruge beregneren hos vores gode kolleger fra FDM. Find beregneren her
Hvad med plug-in-hybrid?
En anden mulighed er at vælge en plug-in-hybrid, der drives af både en forbrændingsmotor og en elektrisk motor, og som også kaldes PHEV. De var især populære, da udvalget af elektriske biler var meget lille, men i takt med at udvalget af elbiler er vokset, er plug-in-hybridernes popularitet også faldet noget.
Som campingtrækker er udfordringen med disse biler, at batteriet oftest har under 100 km i kapacitet, hvilket kan være glimrende til hverdag frem og tilbage på job, men med campingvogn bagpå tømmes batteriet hurtigt, og så vejer det bare uden at bidrage til at trække vognen. Tilbage er så kun en fossil motor, som i nogle tilfælde kan være udfordret af at trække en campingvogn, når batteriet ikke længere hjælper til.
Flere elbiler på markedet
For elbilernes vedkommende er udvalget vokset markant frem mod 2025, og hvor det for fem år siden var sjældent, at de var godkendt til at trække noget, har mange af elbilerne i dag mulighed for anhængertræk.
Enkelte af dem, som f.eks. en Kia EV9, kan trække helt op til 2.500 kg, men udfordringen med elbilerne er naturligvis fortsat, at rækkevidden er begrænset med noget bagpå, og at det ofte er nødvendigt at koble campingvognen fra i forbindelse med opladning.
Som campist skal man indstille sig på at få en fremragende campingtrækker, hvis man køber en elbil, fordi de har moment med det samme. Man skal dog også kalkulere med, at det tager længere tid at køre f.eks. til Gardasøen, fordi man bliver nødt til at holde flere pauser, end hvis man kører i en god dieselbil, som kan køre betydeligt længere mellem optankningerne.

Hvor mange er I?
Også pladsen i bilen skal med i betragtning. Er man kun to i husstanden, kan man klare sig med en mindre bil, eller man kan overveje en større og mere kraftfuld vogn på gule plader, hvor købsprisen er lavere, og de grønne afgifter er højere.
For den store, sammenbragte familie er syvpersoners bilerne det oplagte valg, og her kan der være gode muligheder på markedet for brugte biler – eksempelvis Renault Grand Scenic IV, Ford Galaxy, Dacia Lodgy, Mitsubishi Outlander eller Peugeot 5008.
Inden bilen købes, vil det være klogt at tage hele familien med til bilforhandleren, så I kan tjekke, om alle kan være i kabinen uden at blive mast.

Prøv den – hvis det er muligt
Har du udset dig en brugt bil, der allerede er udstyret med trækkrog, bør du betinge dig en prøvetur med din feriepakkede campingvogn på krogen, inden I handler. Så får du ikke købt en bil, der går dårligt i spænd med din rullende feriebolig.
Sværere er det, hvis bilen købes fra ny, for så har den sjældent krog på, og så kan du ikke prøvekøre den før købet. Her kan man forsøge at undersøge på sociale medier, om andre campister har erfaringer med at køre med campingvogn med den bil, du har udset dig.
For at forebygge eventuel slinger i vogntoget kan det være en god ide inden køb af ny bil at høre, om det er muligt at få bilen med en stivere fjederopsætning, så fjedrene ikke skal eftermonteres, når bilen er blevet udleveret.
Slingrende vogntog kan i andre tilfælde skyldes forkert dæktryk i bil og/eller campingvogn, eller at campingvognens aksel er skæv og skal spores.
Det anbefales også at vælge et originalt anhængertræk, fordi det må forventes at kunne kommunikere med bilens elektronik, så der ikke kommer en masse irriterende fejlmeldinger.
Hvad må bilen trække?
Når du køber campingtrækker, er det vigtigt at vide, hvor meget den må trække – den såkaldte koblingsvægt. Hvis bilen f.eks. har en koblingsvægt på 1.500 kg, må den ikke trække noget, som er tungere end det, og så giver det god mening at gå efter en campingvogn med en totalvægt på 1.500 kg eller lavere.
Både i Danmark og udlandet er det dog fuldt lovligt at køre med et vogntog, hvor bilens koblingsvægt er f.eks. 1.500 kg, og campingvognens totalvægt er eksempelvis 1.700 kg. Det kræver bare, at campingvognens faktiske vægt – det, den vejer i feriepakket tilstand – ikke er højere end de 1.500 kg, bilen må trække.
I det konkrete tilfælde er der altså 200 kg af campingvognens lasteevne, der ikke kan udnyttes, fordi campingvognen ellers vil blive for tung til, at bilen lovligt må trække den.