Bliv klogere på de 10 campingtrækkere, som deltog i Årets Campingtrækker 2017.
Tekst: Thomas André Petersen
Foto: Lasse Løndahl Henriksen
Før de altafgørende testkørsler på bane med bremse-, slalom- og undvigemanøvrer havde jurymedlemmerne lejlighed til at lære campingtrækkerne at kende på landevej.
Landevejstesten svarer til din hverdagskørsel, mens banetesten er af mere teknisk karakter, hvor vi grundlæggende tester bilernes opførsel i nødsituationer. Det er med andre ord her, vi tester trækkerne til alle de grænser, som du forhåbentlig aldrig kommer til at opleve med din egen campingvogn.
Her har du en oversigt over årets felt med kommentarer fra de to rutinerede jurymedlemmer, køreteknisk instruktør med 30 års erfaring fra Rigspolitiets færdselsafdeling, Frede Petersen, og mangeårig konsulent i DCU, Stefan Rosendal.
Volvo V90 D5 AWD aut. Inscription
Udsalgspris for testbilen inkl. ekstraudstyr: 1.183.159,-
Koblingsvægt: 2.220 kg
På forhånd var der stor spænding om feltets suverænt dyreste bil, Volvo V90. Et ekstremt udstyrsstykke, som Volvo ikke er gået på kompromis med - overhovedet. En overflod af kræfter, firehjulstræk og en egenvægt, der nok kan tumle sådan en smule campingvogn, var på forhånd imødeset med nærmest ærefrygt. Den har prisen imod sig, når den skal vurderes som campingtrækker til folket. Men alligevel var den smukke og solide svensker snublende tæt på at løbe med det hele, da det blev til en sølvmedalje, som den dog må dele med Seat Ateca efter pointlighed.
Frede Petersen:
Samlet set er den jo milevidt foran alle de andre. Jeg ser bort fra alt det luksuriøse. Det tæller ikke i min bedømmelse. En motor med 235 hestekræfter har jo overskud hele tiden. Men til den pris er den ikke egnet som Årets Campingtrækker, for den ligger langt uden for en almindelig lønmodtagers rækkevidde.
Stefan Rosendal:
Volvo’en er jo den, der med sin retningsstabilitet, tyngde, motorkraft etc. vil klare sig bedst, men divideret med prisen kommer den til kort.
Subaru Levorg 1,6 GT-S Lineartronic
Udsalgspris for testbilen inkl. ekstraudstyr: 493.580,-
Koblingsvægt: 1.500 kg
Subaru gør det traditionelt godt med sin store erfaring fra 50 år med boxer-motorer og firehjulstræk. Det naturligt lave tyngdepunkt giver på papiret godt styr på trailere, men vi har før oplevet, at Subaru ikke levede helt op til forventningerne. Samtidig er Levorg decideret bygget til det japanske marked og er nærmest kommet til Europa på efterbevilling. Den fås derfor hverken med manuel gearkasse eller dieselmotor. Alligevel præsterede den så godt et greb om anhængervægten, at den kom i top-5.
Frede Petersen:
En stabil bil med magt over tingene. Den kører absolut godt og har god trækkraft. Jeg savner et godt udsyn en lille smule, men vi er måske også lidt forvænt med høje biler med store ruder.
Stefan Rosendal:
Levorg'en er uhyre neutralt styrende. Den har en god balance og et lavt tyngdepunkt med sin dieselmotor. Jeg er enig med Frede i det lidt ringe udsyn, men man sidder godt i den, og den styrer fantastisk med sit firehjulstræk.
SEAT, Ateca Xcellence, 2,0 TDI DSG
Udsalgspris for testbilen inkl. ekstraudstyr: 441.900,-
Koblingsvægt: 1.600 kg
Seat har gang i fornyelserne for tiden. Én af de første modeller i denne foryngelseskur er Ateca. Den er søster til VW Tiguan, som den deler teknik med. Men den er spansk designet og sammensat og til en lavere pris end sit tyske ophav. Den tilhører de mellemstore SUV'er, der er Europas hurtigst fremstormende biltype. Enkeltstående en fin og velkørende bil, men som biltype har vi tidligere her på Camping Fritid testet SUV’er med svingende succes. Derfor var vi lidt spændt på, hvordan den klarede sig med campingvogn. Det blev en overbevisende præstation, som sikrede den spanske SUV en delt andenplads.
Frede Petersen:
Den ligger klart over gennemsnittet. En fortrinlig trækker med sin stive opbygning. Når de er lidt bløde i undervognen, så sidder man jo der og dingler. Det er der overhovedet intet af i denne her.
Stefan Rosendal:
Seat Ateca repræsenterer sit segment på fornem vis. Den er retningsstabil med et hjul i hvert hjørne. Jeg er slet ikke bekymret for at spænde et par ton efter den. Den har fremragende langturskomfort, lavt støjniveau og en god kørestilling.
Skoda Superb Style 2,0 TDI 150 HK DSG
Udsalgspris for testbilen inkl. ekstraudstyr: 516.400,-
Koblingsvægt: 2.000 kg
Skoda Superb er Skodas store, luksuriøse familie- og firmabil til folkepris. Den har plads til både familie, kæledyr og det meste af et flyttelæs, og en solid ferieoppakning er ikke noget problem. Den stillede til Årets Campingtrækker med 150-hestes TDI-motor, og alene egenvægten borger for et vist styr på tingene. Derfor var der forholdsvis høje forventninger til både gade- og banetest før start. På trods af en noget gyngende køreoplevelse klarede den sig så godt i slalom- og undvigemanøvrerne, at det gav en plads i finalen.
Frede Petersen:
Alle biler kører godt på lige vej. Jeg kunne godt forvente lidt mere af en bil i denne klasse - mere komfort og magt over tingene. Her skuffer den. Groft sagt ligger den omkring gennemsnittet. Du kan altid vælge en større motor, hvis du vil have mere motorkraft, men til den pris er jeg ikke overbevist.
Stefan Rosendal:
Den virker for løs og medstyrende, når den bliver belastet. Jeg er skuffet over den. Min bekymring går på, at det er risikabelt at køre den med fuldt læs.
Toyota RAV4 2,5 VVT-i Hybrid 4x4 H4
Udsalgspris for testbilen inkl. ekstraudstyr: 584.990,-
Koblingsvægt: 4X2: 800 kg og 4X4: 1.650
Vi har allerede tidligere testet Toyota RAV4 Hybrid og givet den et fint skudsmål med på vejen. Men også RAV4 tilhører de højbenede SUV'er, som ofte bliver lidt vakkelvorne under pres, så slalom- og undvigemanøvrerne kan blive afgørende for den populære Toyota. Den til tider omdrejningshysteriske CVT-gearkasse falder ikke i alles smag, fordi den bliver en påtrængende del af køreoplevelsen, når man træder speederen ned. Så der var lagt op til knald eller fald for den japanske hybrid med stor trækvægt. Og da det kom til stykket, blev det et dumpt fald på både motorydelse og design.
Frede Petersen:
Når man ikke har noget godt at sige, skal man principielt holde sin mund. Det er muligt, at der er noget ved det hybrid, jeg ikke forstår. Men det er min opfattelse, at når man træder på speederen i en bil, så skal den køre fremad. Den er gammeldags og konservativt indrettet. Bilens størrelse, pris og Toyotas rutine gør, at man kan forvente mere.
Stefan Rosendal:
Der er plads til forbedring. Når man presser den, sidder man med motoren på skødet. Der sker næsten ingenting. I det hele taget er det begrænset, hvad jeg vil byde den rent feriemæssigt.
Ford S-MAX 2,0 TDCi 180 hk Titanium
Udsalgspris for testbilen inkl. ekstraudstyr: 617.940,-
Koblingsvægt: 2.000 kg
Fords største MPV, S-Max, rykker sig selv en samfundsklasse op for hver generation. Den seneste har overgået de to første og er en klar konkurrent til for eksempel Renault Espace og langt dyrere MPV'er. Med helt ny undervogn, masser af diesel-power og en nyindrettet kabine med biblioteksagtig stilhed under kørslen udfordrede den på forhånd juryens evne til at se igennem komforten og skære ind til benet for at bedømme den som campingtrækker.
Men det var end ikke nok til en plads i finalen.
Frede Petersen:
En fortrinlig feriebil med maser af plads. Jeg havde nok forventet lidt mere motorkraft. Det er lige i underkanten i den aktuelle bil. Man kan vel sige, at det er en lidt dyr familiebil.
Stefan Rosendal:
Den er jo født med Trailer-Sway Systems og enorm akselafstand, så den nærmest holder campingvognen i en skruestik. Som feriebil og transportmiddel er den som en limousine, og det automatgear fungerer virkelig. S-Max går forrest i klassen.
Opel Astra Sports Tourer 1,6 CDTI - 160 hk Innovation
Udsalgspris for testbilen inkl. ekstraudstyr: 439.700,-
Koblingsvægt: 1.700 kg
På forhånd var der stor spænding om den nye Opel Astras evner som campingtrækker. I seneste generation har den tabt sig en del i egenvægt, og havde den været bokser, var den rykket et par vægtklasser ned. Men nu er den en bil, og så er det form og akselafstand, der anbringer den lige midt i C-segmentet. Her var den endnu under testen regerende mester som Årets Bil i Danmark 2016. Spørgsmålet var, om den kunne leve op til værdigheden som campingtrækker, og om det store vægttab har kostet på trailer-kontrollen, eller om Opels TSA stadig kan skabe mirakler. Og det kan det. Astra Sports Tourer tog juryen med storm som den bedste allround-bil, der klarer sig lige godt med og uden campingvogn.
Frede Petersen:
Opel Astra overrasker mig meget positivt. Den kører meget bedre end forventet. Sammenlignet med det øvrige felt er den jo lille, men den gør det knageme godt. Den er ok. Også til prisen. Der er jo ingen rigtig gode biler til billige penge mere.
Stefan Rosendal:
Jeg er imponeret over, at der er så meget ro i kørebilledet. Det overrasker mig. Du føler godt nok campingvognen, men der er ro på og ingenting, der hopper. Som tekniker får den tomlen op for Opels TSA-system.
Sportage 2,0 CRDi GT-line / Hyundai Tucson 2.0 CRDI
Udsalgspris for testbilen inkl. ekstraudstyr: hhv.: 511.996,- / 429.995,-
Koblingsvægt: 2.200 kg
Kia Sportage og Hyundai Tucson er reelt samme bil. Selv om der er stor forskel på prisen for de to kombattanter på grund af forskel i udstyr, så er det identiske undervogne og drivlinjer, der stillede op, og de blev vurderet som én. Det er en bil, som har sine koreanske øjne rettet mod et stadig komfortabelt indstillet amerikansk marked. En flydende kørsel med masser af tilbagelænet cruiser-stil gør den populær blandt sine ejere, men spørgsmålet var, om den kunne leve op til ejerglæden som campingtrækker. Det kunne den ikke. Koreanerne lider af SUV'ernes klassiske svagheder som campingtrækker med langsommelige reaktioner på styretøjet og dårligt styr på nødsituationer.
Frede Petersen:
Det var en lidt negativ oplevelse. Sådan en stor SUV kan man godt forvente sig lidt mere af. Har man lidt tendens til køresyge, så er det ikke den, man skal vælge.
Stefan Rosendal:
De, der kører i den, er glade for den, og uden campingvogn kører den fortrinligt.
NISSAN X-TRAIL – DIG-T 163 – TEKNA, 2WD
Udsalgspris for testbilen inkl. ekstraudstyr: 440.768,-
Koblingsvægt: 1.800 kg
Benzin har fået en renæssance som drivmiddel i specielt de helt små mikrobiler, men også større biler i mellemklassen har fået succes med benzinmotorer. Nissan X-Trail har en fortid som lidt mere rå offroader end den nuværende SUV, der har forladt øvelsesterrænet til fordel for en lidt mere bredtfavnende crossover-stil. Med turbobenziner og forhjulstræk var der ikke noget til hinder for, at den kunne gøre livet surt for konkurrenterne. Lidt overraskende droppede den ud efter de indledende runder. Primært fordi den lige som Hyundai Tucson og Kia Sportage er lidt for komfortabelt opsat til at kunne tackle campingvognen i en undvigemanøvre.
Frede Petersen:
X-Trail er jo en stor, rummelig bil med godt udsyn. Man sidder godt i den, og den kan også godt trække en campingvogn. Den er måske lidt blød i det, men køreoplevelsen er absolut i orden.
Stefan Rosendal:
Jeg synes, at den mangler overskud. Man skulle tro, at de 163 hk var nok, men man skal arbejde meget mere med den.