Legacy tid
836

Tempo 100 er hurtigere – og dyrere

Tempo 100, test, DCU tester, kørsel
Tempo 100
DCU sendte to ens vogntog fra Øst- til Vestdanmark og retur for at tjekke, hvad det betyder for tid, brændstofforbrug og køreoplevelse at køre henholdsvis 100 og 80 km/t. Læs her, hvordan det gik.

Af Torben Brandt og Anne-Vibeke Isaksen 

Du kan spare 50 minutters rejsetid på en 520 kilometer-tur fra Køge til Esbjerg og retur, hvis du kører med en Tempo 100-godkendt campingvogn i forhold til et vogntog, der kun må køre 80 km/t. Det viser et eksperiment, DCU har gennemført, efter at der 1. juli 2016 blev indført Tempo 100 i Danmark.  

Den højere fart kan dog også aflæses på brændstofforbruget, for hvor det langsomme vogntog brugte 45,8 liter diesel på turen, slugte det Tempo 100-godkendte vogntog 56 liter på samme strækning. 

En god oplevelse
Eksperimentet var sat i søen i samarbejde mellem Camping-fritid og DCU’s tekniske afdeling for at undersøge, hvad henholdsvis 80 og 100 km/t. betyder for tids- og brændstofforbrug samt for køreoplevelsen. 

Chefredaktør Anne-Vibeke Isaksen, der gennem årene har kørt Europa tyndt med bil og campingvogn, blev sat bag rattet i Tempo 100-vogntoget, mens journalist Torben Brandt kørte bilen, der skulle holde speedometernålen på 80 km/t. 

– Jeg kunne godt lide følelsen af, at man virkelig kører bil, når man kører med en campingvogn, der har Tempo 100. Det er rart, at man kan overhale, når man vil, siger Anne-Vibeke Isaksen.

Hun brugte seks timer og 13 minutter på de 520 km fra Tangmosevej i Køge til Kystvejen i Esbjerg og tilbage igen. Det svarer til en gennemsnitsfart på 83,6 km/t. 

– Farten går jo ned gennem byerne, og jeg kunne heller ikke konstant køre 100 km/t. på motorvejen. På Storebæltsbroen fra Sjælland til Fyn kom jeg f.eks. til at ligge bag en lastbil, der kun kørte 70 km/t., og eftersom biler med påhængskøretøjer ikke må overhale på broen, lå jeg bag den hele vejen. Det trækker jo gennemsnitsfarten ned, konstaterer Anne-Vibeke Isaksen. 

Tempo 100, test, DCU tester, kørsel

 

Suset fra lastbilerne
I det andet vogntog var der fin tilfredshed med at holde farten på de tilladte 80 km/t. 

– Jeg synes, det var afslappende, for jeg skulle ikke ud i overhalinger hele tiden. Faktisk overhalede jeg kun en enkelt gang på hele turen, hvor jeg kørte forbi en meget langsomtkørende lastbil, fortæller Torben Brandt, som derimod selv blev overhalet mange gange.
– Det gav nogle ret ubehagelige ryk i bil og campingvogn, når de store lastbiler overhalede, og det blev ikke bedre af, at der var en del vind på dagen. Det er selvfølelig også på den baggrund, at mange campister vælger at køre omkring 90 km/t. på motorvejen, selvom de ikke har Tempo 100, fordi de så kan følge strømmen af lastbiler, vurderer Torben Brandt. 

Tempo 100, test, DCU tester, kørsel

 

Ventetiden værd?
Tempo 100 har været mange år i støbeskeen, og på baggrund af DCU’s eksperiment kan man naturligvis spørge, om det har været ventetiden værd? 

Det kan der ikke svares entydigt på. For nogle campister vil Tempo 100 være et oplagt valg, fordi de gerne vil have kørslen overstået og komme hurtigt frem til campingpladsen, mens det for andre er uinteressant, fordi ferien for dem begynder, når de sætter sig bag rattet, og så betyder det mindre, at vogntoget er lidt længere tid undervejs. 

Nok så væsentligt er det trafiksikkerhedsmæssige aspekt, og fortalerne for Tempo 100 har da netop også slået på, at det giver en mere ensartet og glidende trafik, når hastighederne harmoniseres. Den melodi synger Anne-Vibeke Isaksen gerne med på. 

– Jeg er tilhænger af Tempo 100. Jeg kan godt lide, at jeg kan overhale, hvis jeg vil, og på den måde følge trafikken uden at overtræde hastighedsgrænserne. Som det er i dag, kører mange campister uden Tempo 100 for stærkt, fordi de tit ligger på 90 km/t. eller derover for at følge den øvrige trafik. Jeg kan også godt lide, at den danske Tempo 100-ordning kræver, at vognene indkaldes til syn hvert andet år, for så sikrer vi, at de vogne er i ordentlig stand, siger Anne-Vibeke Isaksen og tilføjer samtidig, at hun er stor fortaler for en harmonisering mellem den danske og tyske Tempo 100.

Eksperimentets anden testkører afviser ikke Tempo 100, men ser også nogle fordele i at køre 80 km/t.

– Jeg synes, det var meget afslappende at trille af sted i et roligt tempo, og afstandene i Danmark er alligevel ikke så store, så tidsmæssigt ser jeg ikke det store argument for dansk Tempo 100. Derimod kan jeg godt forstå, at man gerne lovligt vil kunne følge den øvrige trafik på motorvejen, og at man må køre 80 km/t. på landevej, hvor jeg synes, det er helt skævt, at man uden Tempo 100 ellers kun må køre 70 km/t., siger Torben Brandt. 

Open

Det skal du vide om Tempo 100

Tempo 100
Tempo 100
Siden 2016 har det været tilladt for bilister med campingvogne eller andre påhængskøretøjer at køre op til 100 km/t på motorveje i Danmark, hvis campingvognen eller påhængskøretøjet er godkendt og mærket i en synshal efter den danske ordning.

Reglerne imødekom et ønske, der længe havde været fra danske bilister, om at campingvogne og andre påhængskøretøjer kan blive godkendt til Tempo 100-kørsel i Danmark efter en ordning, som svarer til den tyske.

Ordningen indebærer, at et køretøj med campingvogne, påhængsredskaber og trailere, som er godkendt og registreret til Tempo 100-kørsel, kan køre op til 100 km/t på motorvej (normalt 80 km/t) og op til 80 km/t på andre veje end motorveje. 

De nye Tempo 100-regler har deres udspring i den ændring af Færdselslovens bestemmelser om hastighed, som Folketinget vedtog den 27. april 2016 (L 385).

Lovændringen medførte desuden en ændring af synsbekendtgørelsen med indførelse af krav om periodisk syn af Tempo 100-påhængskøretøjer over 750 kg.

En dansk Tempo 100-godkendt campingvogn eller trailer får et hvidt mærkat med rød kant og Dannebrog samt tallet 100.

 

Hvad gør jeg, hvis jeg vil have min campingvogn Tempo 100-godkendt?

Du skal kontakte en af de danske synsvirksomheder, som har tilladelse til at foretage en Tempo 100-undersøgelse. Det er eksempelvis DCUs samarbejdspartner Applus Bilsyn. Det er vigtigt, at du husker at medbringe en genpart af campingvognens registreringsattest.

 

Hvilke krav stilles der til en campingvogn, som skal Tempo 100-godkendes?

  • Campingvognen skal være forsynet med bremser og støddæmpere
  • Campingvognen skal være egnet til at køre 100 km/t (synsvirksomhederne vurderer, om køretøjerne er egnet til 100 km/t)
  • Dækkene må ikke være ældre end seks år og skal være godkendt til mindst 120 km/t
  • Dækkene skal have en hastighedsmærkning på mindst ’L’ 
  • Dækkene skal have en bæreevne svarende til det tilladte akseltryk
  • Visse campingvogne skal desuden være forsynet med en ISO-godkendt slingrekobling
  • Periodesyn hvert 2. år ved akseltryk på mere end 750 kg

Herudover beregnes den mindst tilladte køreklare vægt, som det trækkende køretøj skal have. Tempo 100-reglerne forholder sig til totalvægten, som står på registreringsattesten for campingvognen, og ikke dens faktiske vægt.

Hvis campingvognens totalvægt er større end bilens køreklare vægt, kan vogntoget derfor ikke godkendes til Tempo 100.

 

Hvilke krav stilles der til det trækkende køretøj?

Selvom det er campingvognen, der godkendes, så er der også regler for det trækkende køretøj. Køretøjet, der bruges til at trække en Tempo 100-godkendt campingvogn, skal være en personbil, varebil eller bus med tilladt totalvægt på højst 3.500 kilo.

Tempo 100-reglerne forholder sig til totalvægten, som står på registreringsattesten for påhængsvognen, og ikke dens faktiske vægt. Det betyder, at hvis påhængsvognens totalvægt er større end bilens køreklare vægt, opfylder sammenkoblingen ikke betingelserne for Tempo 100.

Køretøjet skal have ABS-bremser.

 

Vægt og hastighed

Vægtbalancen ved sammenkobling af bil og campingvogn bestemmer i høj grad den kritiske hastighed. Du kan prøve at sætte dine egne tal ind i dette regnemodul, som nøje angiver de forskellige parameter mellem vægt, hastighed, og totalgearing for det trækkende køretøj.

 

Hvor skal mærket placeres?

Det er valgfrit, hvor du vil placere dit Tempo 100-mærke, dog skal det sidde bag på campingvognen og være tilstrækkeligt synligt.

 

Hvad sker der, hvis mærket bliver beskadiget?

Du får erstattet dit Tempo 100-mærke ved trafikskade eller ved garantireparationer.

Hvis man har mistet/beskadiget ens tyske Tempo 100 plakette, og ellers har alle papirer i orden, herunder tidligere udstedte Bestätigung og Bescheinigung, ansøges der om en ny plakette gennem nærmeste Applus bilsyn.

Et ny mærke koster incl. administrationsgebyr samlet 368,- kr. og 338,- med DCU-rabat. Ekspeditionen foregår ved fysisk fremmøde i en af Applus synssteder.

 

Tjek dine dæk

Det er en overset detalje at tjekke datomærkningen af ens ”nye” dæk ved enten nyvognskøb eller dækskift. Produktionstidspunktet kan aflæses i en 4-cifret kode. Kodens første to cifre er ugenummeret, og de to sidste cifre er årstallet. Fx uge 38 i 2015 = 3815.

 

Omregistrering

Skiftes der nummerplade (nyt registreringsnummer) på campingvognen, skal der samtidig udstedes ny dansk Tempo 100-godkendelsesattest med det nye registreringsnummer. Omregistreringen sker ved DCU’s samarbejdspartner Applus Bilsyn.

Ved tysk Tempo 100-tilladelsen følger campingvognens stelnummer, uanset ejerskifte eller ny nummerplade (nyt registreringsnummer).

Det betragtes som en lovovertrædelse, hvis bilen eller campingvognen ikke opfylder Tempo 100-betingelserne. Flere campister tror fejlagtigt, at så længe hastigheden holdes nede på det almindeligt tilladte, 80km/t, vil de tyske myndigheder ikke betragte det som lovovertrædelse.

Men hvis du vil undgå diskussioner eller misforståelser, så tildæk mærkaten på vognen, når Tempo 100 ikke skal eller kan bruges. 

 

Afmelding af Dansk Tempo 100

Opfylder påhængskøretøjet ikke længere betingelserne for at være registreret med tilladelsen Tempo 100, skal Tempo 100- tilladelsen fjernes fra køretøjets registrering i motorregistret, og Tempo 100-mærket skal fjernes fra påhængskøretøjet.

Fjernelse af Tempo 100-tilladelsen kan enten ske i forbindelse med et registreringssyn hos en synsvirksomhed, eller ved henvendelse fra ejeren af påhængskøretøjet på e-mail via NemID/MitID til Motorstyrelsen om, at tilladelsen Tempo 100 ønskes fjernet.

Sker afmeldingen i forbindelse med et syn, skal synvirksomheden kontrollere, at det danske Tempo 100-mærke er fjernet. Sker afmeldingen via e-mail til Motorstyrelsen, skal ejeren selv sørge for at fjerne Tempo 100-mærket.

Afmelding af Tempo 100 i motorregistret bevirker, at påhængskøretøjet ikke længere indkaldes til periodisk syn, og de særlige krav til dækkenes alder og hastighedsmærkning er derfor ikke længere gældende for påhængskøretøjet.

 

Tysk Tempo 100

For bilejere, der allerede har fået godkendt deres vogn efter de tyske Tempo 100-regler, vil gælde de samme regler som hidtil, nemlig at vogne med det tyske Tempo 100-mærke udelukkende må bruges til Tempo 100-kørsel i Tyskland.

Trafik- og Byggestyrelsen har dog kontaktet tyske myndigheder for at drøfte muligheden for gensidig anerkendelse af landenes Tempo 100-ordninger, men indtil videre skal du stadig have en separat Tempo 100-godkendelse til Tyskland.

Det får du ved at kontakte en af de danske synsvirksomheder, der har tilladelse til at foretage en Tempo 100-undersøgelse på de tyske myndigheders vegne, for eksempel DCU’s samarbejdspartner Applus Bilsyn. Husk at medbringe en genpart af campingvognens registreringsattest.

Efter undersøgelsen af din campingvogn indsender synsvirksomheden de relevante dokumenter til de tyske myndigheder. Lever campingvognen op til kravene, vil du modtage godkendelsen og Tempo 100-mærkatet.

Danskere, der har fået en tysk Tempo 100-godkendelse, skal ikke møde til syn med deres campingvogn igen for at beholde godkendelsen.  De tyske myndigheder kan ikke forlange et registreringssyn fra et udenlandsk køretøj.

Open
Meld dig ind

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 19 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • 20% rabat på hytter i lavsæson
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her