Legacy tid
147

Camping for livet

Camping for livet, campingliv, rejseliv, rejser, oplevelser, Ejvind og Oda Rasmussen
Campingliv
Gennem syv årtier har Ejvind Rasmussen camperet i ind- og udland. Og selvom han og konen Oda er midt i 80’erne, er de slet ikke færdige med at rulle afsted med campingvognen.

Det hele startede efter 2. Verdenskrig, hvor Ejvind og en ven hoppede på cyklen og kørte Jylland og Fyn rundt. Med sig havde de et bomuldsspidstelt med to stænger. Dengang i 1940’erne var der kun teltpladser, som strengt taget bare var en græsmark. Der var ingen faciliteter, men man kunne få lov at slå sit telt op nær en bæk eller sø, og her kunne man så vaske sig og børste tænder. Der var således heller ingen toiletter, så man måtte klare sig i skoven.

Ejvind fortæller, at de kunne være heldige, at der var gravet et hul i jorden, og så var der sat et lille hus hen over hullet med en tværpind, som de kunne sidde på. Når hullet blev fyldt, gravede man et nyt, og flyttede huset. Der var for øvrigt heller ikke underlag i teltet, men de kunne plukke græs, som kunne bruges til at lægge i bunden af teltet. 

– Nogle få steder var der en såkaldt komfortplads, hvor der var et lille skur med halm, som kunne bruges som underlag i teltet. Når vi skulle rejse, måtte vi selv rydde pænt op efter os og lægge halmen tilbage i skuret. Der var heller ikke noget opsyn med pladsen, men omkring kl. 21 kom der en mand og opkrævede 25 øre pr. person for en nat, fortæller Ejvind, som i øvrigt er en flittig skribent, der gennem mange år har arbejdet freelance og skrevet om forbrugerstof, herunder blandt andet om camping og rejser, for såvel Jyllands-Posten som for Dansk Camping Union. 

Ejvind er opvokset i Vendsyssel, og dengang var der ikke mange af Ejvinds familie og venner, der havde været uden for Vendsyssels grænser, så det var en helt særlig oplevelse for Ejvind at tage på telttur, og det var her, hans passion for camping for alvor blev vakt.

Med Oda på motorcyklen
I år er det 60 år siden, Ejvind mødte Oda, en ung sygeplejerske, som han lokkede op på motorcyklens bagsæde, og så gik turen ellers til Norge. På deres Victoria totakter kørte de afsted i regnfrakker, som de også kunne bruge som underlag i teltet. 

– Oda var skrap til at plukke lange græsstrå, som vi kunne sove på. I løbet af 50’erne blev komforten gradvist bedre på pladserne, og vi kunne opleve vandskyllende toiletter og udvendige vaskekummer, ofte under halvtag, fortæller Ejvind. 

Folkevogn og villatelt
Camping tog for alvor fart i 60’erne, og der blev installeret indendørs toiletter med vaske og bad med varmt vand. Bilernes bagagerum var meget små, så tagbagagebæreren kom til. Ejvind og Oda havde fået deres første børn i starten af 60’erne, og de måtte have et OBI-villatelt, så der var plads til alle. Teltet var mere vandtæt end de gamle bomuldstelte, og så kunne man stå fuldt oprejst derinde. 

– Det var virkelig luksus, om end teltet var meget tungt og besværligt at slå op, fortæller Ejvind, der også erindrer, hvordan alle pludselig skulle på camping, og at de nu skulle ringe og bestille plads i forvejen. 

Campingvognens indtog
Ejvind husker tydeligt første gang, han så campingvognene rulle ind på pladserne:

– Når man sad der i teltåbningen med kone og børn, småfrysende med våde håndklæder, der ikke ville tørre, og kiggede på dette fremmedelement, så blev man da en anelse misundelig. Vi kunne se konen gå og lave kaffe inde i vognen iført bluse og nederdel, husker Ejvind.

Men i 1966 fik familien Rasmussen selv campingvogn, en Sprite 400, som var en af de første på markedet herhjemme. 

– Det var ren luksus med køkken, vand og gas, men der var enkeltglas i vinduerne, så vandet drev ned ad ruderne, når vi vågnede om morgenen. Folk kiggede lidt skævt til os, for der var kun to campingvogne på pladsen, men vi var glade, og nu kunne campingsæsonen forlænges. Det gav også et bedre resultat for campingpladserne, som nu kunne investere i bedre faciliteter, fortæller Ejvind.

Favoritcampingpladser
Ejvind og Oda er først ikke meget for at sige, hvilken campingplads, der er deres favorit. Hvordan skal man kunne vælge, når man har været så mange spændende steder. Men de må jo indrømme, at der er steder, som de vender tilbage til hvert år, nemlig DCU-Absalon Copenhagen Camp i Rødovre og Camping-Park Steiner Südtirol i nærheden af Bolzano i Italien. 

– Vi rejser sammenlagt 3-4 måneder om året, så vi bruger vores campingvogn året rundt. Vi er som regel på Absalon i julen, påsken, pinsen og på andre tidspunkter. Idet vores børn alle sammen bor i København, er det nemt at mødes her. De er i øvrigt også aktive campister alle tre, og vi holder familiekomsammen i vores campingvogne i Lønstrup ved Vesterhavet hvert år, fortæller Ejvind. 

Hverken vært eller gæst
I juni kører Ejvind og Oda ned ad de tyske motorveje til sydens sol og varme med lune aftener og den sydlandske gemytlighed. Deres Cabby fra 1995 ruller ind på Camping-Park Steiner, hvor de hvert år mødes med nogle venner.

– Vi kalder dem ’campingvenner’, for det er noget andet end ens almindelige venner. Vi ser dem kun, når vi er på camping, og her er man hverken vært eller gæst, siger Ejvind. 

Hjemme, når man er ude
Årsagen til den årelange glæde ved campinglivet er ikke overraskende:

– Den totale frihed. Man er hjemme, når man er ude. Alt ligger fast i vognen, så den skal bare hægtes på, og så kører vi, siger Ejvind. – Camping giver lejlighed til at møde en masse mennesker. Uanset hvor man slår sig ned, forbavses man over den fred og ro, der er på tværs af alder, nationaliteter og sociale lag. Man kan være sig selv, og man kan have kontakt med andre, oplever Ejvind.

– Vi har også været til fest, hvor vi havde campingvognen med. Det kan man sagtens, vi havde da bare det pæne tøj med, og så skiftede vi i vognen, siger Oda, som også fortæller, at vognen er god som et ekstra værelse, hvis man fx har mange gæster, der skal overnatte. 
Ejvind og Oda er glade for deres hus i Hadsten, men de er slet ikke færdige med at campere, og man vil kunne møde dem på vejene mange år endnu.

Open

Hamborg har noget for alle

Elbphilharmonien ved havnefronten er et vartegn for Hamburg. Foto: Adobestock
Campingferie
Går ferien med familien sydover, så har Hamborg noget for både børn og voksne - og der er fine campingpladser og autocamperpladser lige ved.

Af Line Jakobsen

Hamborg er spækket med seværdigheder, smukke bygninger, spændende restauranter og kulturelle tilbud. Byen emmer af kreativitet og hyggelige stunder, og der er noget for enhver.

Selvom Hamborg er en stor by, så føles den ikke overvældende at færdes i. Byen er fyldt med spændende kvarterer med finurlige og kreative butikker, et væld af restauranter og caféer og ikke mindst smukke gamle bygninger. Vandet er allevegne i kraft af floden Elben og et hav af bifloder, kanaler og søer. Faktisk er der intet mindre end 2.500 broer i Hamborg, så vandet spiller en vigtig rolle for byen, som også rummer Europas næststørste havn. Derudover er der også mange skønne parker og grønne områder, så du kan få et pusterum, selvom du er midt i centrum. Det skorter heller ikke på seværdigheder for både børn og voksne, og det er derfor vi mener, at Hamborg har noget for alle.

Til den kulturelle
Er du interesseret i mode og design, så er de hippe kvarterer Schanzenviertel og Karolinenviertel stedet for dig. Det tidligere arbejderkvarter er i dag et miks af butikker, restauranter, caféer og barer. Her holder de kreative, reklamebureauerne og diverse start-ups til i gamle industribygninger. I Schanzenviertel findes desuden Rote Flora, som er et kulturelt center, der har været besat siden 1989 som følge af en beslutning om at lave det til et musicalteater. Her holdes jævnligt koncerter, loppemarkeder, fester og andre kulturelle arrangementer. Området omkring Schulterblatt med Susannenstrasse, Schanzenstrasse og Bartelsstrasse er fyldt med små finurlige butikker og værksteder, hvor kunstnere og andre kreative udøver deres håndværk. Det er her, du finder unikt tøj eller anderledes kunst.

Til den kunstinteresserede
Hamburger Kunsthalle er for nylig genåbnet efter en større renovering og modernisering, og her kan man tale om at få museum for alle pengene. Besøgende kan gå igennem otte årtiers kunsthistorie og se over 700 værker i den permanente udstilling. Derudover er der en række specialudstillinger og særarrangementer hvert år. Hvis du ikke vil bruge hele dagen på museum, kan du vælge Highlightturen, som giver et fint indblik i de forskellige genrer og de mest kendte værker. Med fin udsigt over Alstersøen kan du nyde en frokost på THE CUBE, som ligger i forlængelse af galleriet for moderne kunst ved Hamburger Kunsthalle.

Til den magelige
Vil du hellere fragtes rundt end gå selv, kan du tage en afslappende sejltur på Alstersøen. Læn dig tilbage og nyd udsigten over byens spir og spændende bygninger, mens du glider roligt hen over vandet. Under sejlturen kommer du tæt på land og opdager en anden verden fyldt med smukke villaer med skjulte parkanlæg og luksus penthouselejligheder, som ligger idyllisk ned til vandkanten.

Til den barnlige sjæl
En verden fyldt med busser, tog, biler, bygninger, landskaber og mennesker i miniformat er, hvad der venter dig, når du træder ind i Miniatur Wunderland. Detaljegraden er fantastisk, og alle effekterne med fly, der letter og lander, og lys, der skifter mellem nat og dag, og en brand, der pludselig opstår, er virkelig veludførte. Vidunderlandet kan anbefales til alle, store som små, og man kan få lang tid til at gå med at undersøge alle disse minisamfund på nærmeste hold.

Til den festglade
I Sankt Pauli-kvarteret ligger den berømte og berygtede Reeperbahn, også kaldet "Der Kiez", som er en 930 meter lang gade, hvor natklubber, sexshops og bordeller ligger side om side med spillesteder, teatre og et operettehus. Kvarteret har før i tiden haft et lidt blakket ry, og det var da også her sømændene festede, når de kom i land i Hamborg. Derudover vil Beatles-fans vide, at det var her, gruppen oplevede deres spæde begyndelse, og det var ligeledes her, de spillede allerflest koncerter. Her skal du gå hen, hvis du vil have en festlig aften i byen.

Til den, der ønsker overblik
Hamborgs mest kendte og ikke mindst smukke kirke, Skt. Michaelis-kirken, der er bygget i 1700-tallet i barokstil, giver samtidig muligheden for en hel fantastisk udsigt over byen fra det 132 meter høje spir. Kirken, som er Hamborgs største, har også alle dage været et pejlemærke for skibe, der sejler op ad Elben, på grund af det høje kobberspir. Har du brug for et overblik og lidt frisk luft, kan du mod betaling tage turen op i elevator eller via en trappe og nyde alle Hamborgs fine tagtoppe, gader og stræder fra oven.

Til den shoppelystne
Hvis du er en tilbudsjæger, der elsker mærkevarer, så er McArthurGlen Designer Outlet i Neumünster lige noget for dig. Kun 40 minutter fra Hamborg kan du spare 30-70 procent på designervarer året rundt. Her findes både tøj, sko, smykker og brugskunst til gode priser. Centeret er stiligt og moderne indrettet, hvor du går rundt i nydelige shoppinggader og kan hvile benene på en café eller restaurant. Der er også en stor legeplads for de små, som måske trænger til en lille pause fra shopping.

Til den tørstige
Hamborgs mikroølbryggerier er voksende, og specialøl er populært blandt såvel lokale, som turister i byen. For bryggerne handler det om at eksperimentere og hele tiden forny sig med nye variationer og smagsoplevelser. Kan du lide øl, så er et besøg på Ratsherrn Brauerei i Schanzenhöfe et godt bud på en både spændende og velsmagende dag i selskab med kreative bryggere, der sætter en ære i at kræse om deres kunder med læskende smagsprøver.

Til den sultne
Efter en dag fyldt med sightseeing er du sikkert blevet sulten. Ønsker du en hyggelig middag fyldt med liv og øl fulde af smag, så er Braugasthaus Altes Mädchen lige stedet for dig. Her serveres omkring 60 forskellige specialøl fra hele verden, heriblandt den lokalt bryggede Ratsherrn-øl, som brygges lige inde ved siden af restauranten. Maden er meget varieret, og her findes både burgere, pulled pork, sandwich og supper. De bager deres eget brød, og der er en hjemlig atmosfære med ild i pejsen.

Vil du forkæle dig selv lidt og have en mere rolig, gastronomisk aften, så tag en tur til Elbarkaden i Hafencity og spis på Strauchs Falco. Her kan du få spændende fusionsmad fra middelhavskøkkenet med orientalsk præg. På menuen er også lækre skaldyr eller kød fra lavastensgrill samt nyfortolkede tyske specialiteter i den smukt indrettede restaurant, som har udsigt mod Elben.

Campingpladser i nærheden

Autocampere kan holde direkte ved Fischmarkt Hamburg eller på nedenstående pladser

Open
Emneord
Meld dig ind

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 19 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • 20% rabat på hytter i lavsæson
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her