Knus til Knaus

Af Torben Brandt
Mærke: Knaus
Model: Südwind Scandinavian Selection 580 UF
Egenvægt: 1.470 kg
Totalvægt: 1.900 kg
Lasteevne: 430 kg
Bredde: 250 cm
Totallængde: 782 cm
Pris: 249.900 kr.
Det er gået godt for Knaus de seneste år, og det er ikke svært at forstå, at den tyske campingvognsproducent har haft fremgang i salget, når man ser en vogn som Knaus Südwind Scandinavian Selection 580 UF. For både i forhold til udstyr og udseende er det en fed vogn, og derfor er det ikke så overraskende, at man skal betale 249.900 kr. for herlighederne, som vi har lånt hos Vestsjællands Campingcenter i Fuglebjerg.
Siddegruppe
Den store siddegruppe er placeret helt forrest lige til højre for indgangsdøren. Interiøret er rigtig fint afstemt med lyst hyndestof, der står i fin kontrast til de mørke skabslåger og det mørke gulv.
Der er uhyre god plads i siddegruppen både til at sidde og sove. Når bordet slås ned, og de medfølgende hynder lægges over, er der meget fin plads til 2-3 overnattende børn eller unge.
Lysindfaldet er eminent takket være to sidevinduer, et frontvindue, et skyroof og en ekstra tagluge. I alt er der altså ikke færre end fem steder, lyset kan trænge igennem. Det hele kan naturligvis afskærmes med både gardin og myggenet.
Klimaryglænet er konstrueret, så hynderne ikke afskærer luften fra at komme op, selvom man sidder godt tilbagelænet. En lækker detalje er, at de trælåg, sofahynderne ligger på i magasinet, er syet ind i hyndebetrækket, så når man løfter hynden for at få adgang til depotrummet under siddegruppen, følger låget med.
Vandtanken er placeret i venstre side af siddegruppen, så her er der lidt mindre plads til bagage end i resten af siddegruppen. I forhold til vognens balance er det en fornuftig placering, fordi man får vandtankens vægt placeret foran vognens aksel. Rundt om siddegruppen er der i alt tre overskabe, alle med kraftige dobbelthængsler. Derudover er der en åben hylde i begge sider.
I hvert hjørne af siddegruppen sidder en højttaler, så man kan få udbytte af Kenwood-anlægget, der sidder i et overskab. Stikkontakten sidder ved overskabet i venstre side – en fornuftig placering, så man ikke rammer ledningen på vej ind og ud af siddegruppen. Ved siden af stikkontakten sidder en usb-oplader.
Det elektriske lys kommer dels fra to læselamper, dels fire spots i hvert hjørne af taglugen over siddegruppen. Der er desuden et dejligt indirekte lys både i siddegruppen og resten af vognen.
Der er god plads omkring bordet, som måler 92 x 92 cm. En fin detalje er, at det, når det er slået ned, kan knappes fast i en strop, så det ikke skrider under kørsel.
Køkkenet
Man skal lede længe efter en vogn med et køkkenbord så stort som dette, hvor der er 207 cm i bredden. Dybden er 60 cm, så selv når pladsen til håndvask og de tre gasblus regnes fra, er der stadigvæk uhørt meget plads. Over de tre gasblus sidder kraftige riste, som signalerer god kvalitet.
Der er masser af opbevaringsplads, for over bordet er to gode overskabe med midterhylde plus et skab med glaslåger til de køkkenting, der kan tåle at blive set. Under køkkenbordet er der tre skuffer, alle med soft close, samt yderligere to rummelige skabe. En fin detalje er, at en skærm på siden af bordet beskytter ind mod siddegruppen, så den ikke bliver spættet til, når maden tilberedes.
Over gasblusset sidder en emhætte, mens der på den modsatte side er både stort køleskab, en fryser og en mikrobølgeovn. Der er således alle muligheder for at lave et godt måltid mad her.
Lyset kommer dels fra et spot i emhætten, dels fra tre spots i baldakinen under loftet. En enkelt stikkontakt er placeret i bordets venstre hjørne. Der er hele 110 cm gangplads mellem køkkenet og møblerne modsat, så man kan uden problemer passere hinanden, selvom den ene er i færd med at tilberede maden.
Ved siden af mikrobølgeovnen, lige til venstre for indgangsdøren, er der yderligere et gennemsigtigt skab, der er beregnet til vinglas.
Soveværelse
Dette er det eneste sted, hvor jeg for alvor har en anke mod vognen. For madraslængden er kun 190 cm, og det er et problem på pladsen ind mod væggen, fordi der er fodende mod køkkenet, og det betød for mit vedkommende, at jeg lå i spænd mellem fodende og hovedgærde. Det problem kan dog løses ved at lægge sig i sengens anden side, hvor fødderne stikker ud over madrassen, men skal to høje mennesker sove i vognen, vil den, der ligger inderst, blive udfordret på længden.
Bortset fra madraslængden er der ikke noget at komme efter i soveafdelingen, for madrasserne er 13 cm tykke og forholdsvis faste, hvilket jeg foretrækker i forhold til en blød madras, om end den slags naturligvis er en smagssag. Madrassen er i øvrigt todelt, hvilket er en fordel, hvis der er stor vægtforskel på parret, fordi man så undgår at rulle ind mod hinanden, når partneren vender sig. Derudover er den todelte madras en fordel, når man skal have proppet bagagen ned i det store depotrum under sengen, fordi der kun er halvt så meget at løfte, når madrassen skal op. Både lameller og madras holdes fint på plads af en kraftig gasfjeder.
Der kan lukkes af til resten af campingvognen med et plisseret gardin, der kører i en skinne under loftet. Lige ved siden af sengen er et stort garderobeskab, og i bunden af det endnu et skab, hvor Alde 3020-centralvarmeanlægget er placeret, der både sikrer varmen i vognen og sørger for den vandbårne gulvvarme. Vognen blev dog gennemgået, mens Danmark havde en historisk varm maj med temperaturer tæt på 30 grader, så der var ikke varme på.
Der er et enkelt vindue i soveafdelingen, så man kan få luft i hovedet om natten på de varme sommernætter, men ellers er denne del ganske hensigtsmæssigt mørkere end resten af vognen. Lys kan man få fra to læsespots, der kan flyttes i en skinne, og en stor lampe i loftet, hvor lyset tændes på en kontakt ved det plisserede gardin i fodenden.
Skabspladsen er der ikke sparet på. Fem overskabe, hvoraf de fire er uden midterhylde, er der til bagagen, og derudover er der en åben hylde over hovedgærdet og en åben hjørnehylde til hyggeting.
I forhold til sikkerhed er det betryggende, at der midt i vognen sidder en røgalarm, så man kan blive vækket, hvis der skulle opstå røg i beboelsesafdelingen.
Badeværelse
Rummet er ikke stort, men det er klogt udnyttet, og der er, hvad der skal være. Benpladsen på toilettet er fin, og har man lyst til at tage et bad, er håndvasken udstyret med en telefonbruser, der kan sættes fast i et beslag i loftet, så man ikke behøver at balancere med bruseren i den ene hånd, mens man bader. Brusebunden på badeværelset er kraftig, og så tæller det naturligvis også på plussiden, at bruseforhænget kan trækkes hele vejen rundt.
En toiletrulleholder er der blevet plads til, ligesom der er udmærket opbevaringsplads i form af tre åbne rum og et lille skab under håndvasken. Over vasken er et lille spejl, der kan åbnes, så man kan have ting stående bag lågen, og skulle man have glemt, hvordan man så ud, er der også et spejl i et indhak lige på den anden side af badeværelsesdøren. Lyset kommer fra to spots i en baldakin under loftet.
Karosseri
Vognen har glatte, hvide sider med en mørk nuance midt på. Både front og bagende har glatte sider. Gaskassen er uhyre rummelig og holder sig problemfrit oppe.
Bagest til venstre er en stor serviceluge, der måler 95 cm i bredden og 37 cm i højden. Der er således fin plads til at smide ting ind her, om end man skal være opmærksom på ikke at lægge alt for tunge ting ind, fordi det kan give problemer i forhold til vognens balance under kørslen, hvis de tunge ting lægges bagest.
Strømstikket sidder i samme side som forteltet, altså på højre side af vognen.
Luxmåling
Lysstyrken blev målt i siddegruppe, køkken og soverum med alle vinduer og luger tildækket. Til sammenligning kræver Arbejdstilsynet mellem 200 og 500 lux til almindeligt kontorarbejde.
Siddegruppe: 84 lux midt på bordet med to læselamper og loftslampen tændt.
Køkken: 234 lux ved gasblusset, men kun 77 lux yderst til venstre på bordet.
Soverummet: 105 lux på madrassen med to læselamper og loftslampen tændt.
Samlet kan det konkluderes, at lysforholdene er fine i køkkenet, hvorimod der er plads til forbedring i siddegruppen. Heller ikke i soveværelset er der meget blus på pærerne, men her betydet der mindre, eftersom man tilbringer det meste af tiden her med lukkede øjne.
Konklusion
Designerne har i min optik haft en ualmindelig heldig og dygtig hånd, da Knaus Südwind Scandinavian Selection 580 UF var på tegnebrættet. For både ude og inde har man ramt et lækkert design, hvor der er en meget fin harmoni mellem det lyse og det mørke.
Næsten overalt har man følelsen af god plads. Siddegruppen er uhyre rummelig både at sidde og ligge i, og også i køkkenet er der nærmest uhørt meget plads at kokkerere på, eftersom køkkenbordet er godt et par meter langt og mere end en halv meter dybt. Samtidig er der mere end rigeligt skabs- og skuffeplads, og at udstyrsniveauet bestemt heller ikke fejler noget, er både mikrobølgeovnen og emhætten et vidnesbyrd om. Og så er jeg vild med, at gangpladsen i vognen er luksuriøs, så man ikke skal kante sig forbi hinanden, når den ene part er i gang med at tilberede et måltid.
Den største anke er, at man har valgt kun at have 190 cm madras at ligge på i sengen, der har fodende ind mod køkkenbordet. Netop fordi der er så meget køkkenbordsplads, kunne man snildt have snuppet 10-15 cm fra køkkenbordet og –møblementet, uden at det ville have betydet noget, for de centimeter ville have gjort bedre gavn i sengeafdelingen.
På minussiden tæller også, at man generelt ikke har været så rundhåndet med stikkontakterne, ligesom der er plads til forbedring på styrken af det elektriske lys.
Det ændrer dog ikke på, at denne vogn er en af de lækreste, jeg har haft fornøjelsen af at kigge efter i sømmene, hvor der både i forhold til udstyr og udseende er rigtig meget at komme efter. Alde-centralvarmeanlægget og den vandbårne gulvvarme vil man være lykkelig for, når vejret viser sig fra en koldere side end i den rekordvarme maj. Overalt har man følelsen af godt håndværk, lige fra de kraftige hængsler på skabene til den kraftige gaskasselåge og den solide indgangsdør.
Låg til magasinerne, der er syet ind i hynderne, og et fantastisk lysindfald gennem vinduer, tagluger og skyroof er blot med til at løfte indtrykket af en gennemført vogn med et højt udstyrsniveau, hvor der er kælet for detaljen. Prisen på 249.900 kr. er ingen foræring, men det er nu engang ikke gratis at købe en stor, rummelig vogn med masser af udstyr – og så skader det jo bare aldrig at have udseendet med sig.