Legacy tid
159

Regler for bilsyn er blevet strammet

Baglygte, biler, campingtrækker, omsyn, bilsyn
Bilsyn
Risikoen for omsyn af bilen er steget, efter et nyt EU-direktiv trådte i kraft 20. maj. Eksperter forventer en stigning i antallet af omsyn på cirka 30 procent.

Sandsynligheden for, at din bil skal til omsyn næste gang, den bliver indkaldt til syn, er steget. 
Hidtil har bilister med mindre anmærkninger kunnet nøjes med en betinget godkendelse af bilen på betingelse af, at de fik mindre fejl og mangler ordnet på et værksted. 
Men det har ændret sig efter 20. maj 2018, hvor et nyt EU-direktiv trådte i kraft. Det har til hensigt at ensrette bilsyn på tværs af landegrænserne i EU, så indsatsen mod selv mindre fejl skærpes. 

80.0000 ekstra omsyn
Hos landets største synsvirksomhed, Applus Bilsyn, forventer man, at de nye regler vil betyde flere omsyn. 

– Med de nye minimumsregler fra EU vil blandt andet fejl på lygterne og dækkene resultere i omsyn. Normalt har 2/3 af biler indkaldt til bilsyn fejl på lygterne, og derfor er det oplagt, at rigtig mange fremover skal til omsyn på grund af mindre lygtedefekter. I alt estimerer vi, at omsynsprocenten og antallet af syn i branchen kommer til at stige med omkring 30 procent, vurderer Lars Kiholm, teknisk chef hos Applus Bilsyn. 

Antallet af omsyn i Danmark ligger årligt på cirka 260.000. Med en stigning på 30 procent vil det medføre cirka 78.000 ekstra omsyn. 

Disse fejl giver fremover omsyn
1) Nærlyset er fejljusteret
2) Nummerpladelyset mangler lys i en eller flere pærer
3) Stoplyset virker ikke (denne fejl giver omsyn med kørselsforbud)
4) Dækmønsteret er under 1,6 mm
5) Parkeringsbremsen eller håndbremsen bremser mindre end 50 % på det ene hjul (i forhold til det andet) eller slet ikke (denne fejl giver omsyn med kørselsforbud)
6) Utæt udstødning

Kilde: Applus Bilsyn 

Open
Emneord

Familien på camping: 10 ting du altid skal have med i bilen

Vejhjælp, ting til bilen, advarselstrekant, kørsel, gode råd
TIPS & TEKNIK
Skal du og familien af sted på camping og kør-selv-ferie? Her er 10 ting, I altid skal have i bilen, før I triller afsted plus et rigtig godt ekstra råd.

Skal du på camping med familien - uanset om det er i Danmark eller udlandet - er det en god idé at være ordentligt forberedt. Ud over de ting, der står på listen, som er til bilen, og hvoraf mange er lovpligtige, bør I altid have vand og noget spiseligt med i kabinen. Hvis I skulle havne i en kø på motorvejen, kan der godt være langt til nærmeste tankstation, hvis du eller børnene pludselig bliver tørstige eller sultne i en varm bil.

Omkring 9.000 danskere ringer ifølge SOS International hver sommer efter mekanisk assistance på bilferien i udlandet. Det er derfor vigtigt aldrig at gå ned på udstyr. Slet ikke, når du skal på campingferie og skal igennem lande med miljøzoner og motorvejszoner eller risikerer, at bilen overopheder eller punkterer.

DCU giver dig derfor 10 gode råd til ting, du bør have i bagagen til campingturen.
 

10 ting til bilen på campingturen

 

1. Motorolie 

Motoren bruger ekstra meget olie på kør-selv-ferien. Hav altid en ekstra oliedunk i bagagerummet, så motoren ikke brænder sammen.

2. Nye vinduesviskere 

Slidte viskere larmer og rengør ikke for- og bagrude ordentligt. Tjek derfor, om der skal nye på, inden I kører af sted.

3. Sikkerhedsveste 

Det er lovpligtigt at have sikkerhedsveste i bilen i mange lande – men køb gerne til alle bilens passagerer, så også børn kan ses i trafikken. 

4. Rudehammer og seleskærer 

Skulle bilen forulykke og bilens elektroniske systemer ikke længere fungerer, kan I stadig komme ud af bilen. 

5. Advarselstrekant 

Den er lovpligtig i de fleste lande.  

6. Førstehjælpstaske 

Kommer du og familien ud for uheld undervejs, er det altid en fordel at have en ABC-hjælpekasse lige ved hånden.

7. Reservehjul

Er uheldet ude, og køretøjet punkterer på turen, så er det godt med et ekstre reservehjul i bagagen. Husk også topnøglesæt og donkraft, så du selv kan skifte det punkterede hjul ud med reservehjulet.

8. Miljømærker 

Går turen til eller gennem Tyskland, skal du være opmærksom på, at mere end 70 tyske storbyer har miljøzoner. Derudover har en lang række andre europæiske byer indført miljøzoner. Manglende miljømærker på køretøjet kan medføre bøder. Det er derfor vigtigt, at du har de rette miljømærker på dit køretøj, når du kører syd for den dansk-tyskegrænse på campingferien. Læs mere om miljømærker her.  

9. Vignetter

Går turen til udlandet, er det en god idé at tjekke, om der gælder særlige regler ift. vignetter. En vignet er et mærkat, som er bevis for, at der er betalt vejskat eller -afgift på bestemte vejstrækninger, og mange europæiske lande har indført krav om vignetter. Skal du sydpå, er det derfor vigtigt, at du sætter dig ind i hvilke betalingsmærkater, du skal have med på køretøjet. Læs mere om vignetter her.

10. Alkoholtester

Formelt set er det obligatorisk at medbringe en godkendt alkotester ved kørsel i Frankrig. Reglen håndhæves dog ikke, men vil du være på den sikre side, så medbring alkotesteren alligevel.

Giv campingvognen/autocamperen et syns- eller servicetjek

Husk også at få tjekket campingvognen eller autocamperen, inden du drager på ferie. Som DCU-medlem får du rabat på service hos DCU's test- og servicecentre. Læs mere på linket nedenfor.

Husk, at DCU-medlemmer får 10 % kontant rabat på listeprisen, når du vælger at få synet din bil, campingvogn eller autocamper på et Applus synscenter. 

Du får desuden 10 procent rabat på brugtbilsattester, tilstandsattester, rustattest, tyske miljøzonemærker og Tempo 100-godkendelser. Læs mere på linket under artiklen.

Open
Emneord

Børn i bilen: Sådan får I en bedre køretur

Ferie, biltur, børn, gode råd til bilturen
Campingferie
Turen på ferie kan godt blive lang for børn, så her får du gode råd til at få det bedste ud af køreturen med børn i bilen.

• TID: Det handler om at have god tid. Jo mere, desto bedre.
• PAUSER: Husk at holde gode pauser. Det er godt for alle – også chaufføren.
• VAND: Hav altid drikkevarer lige ved hånden. Spar på sukkeret - du stiller tørsten bedre med almindeligt vand.
• SUNDE SNACKS: Hav gulerødder, grovboller, nødder og andre mættende, sunde snacks ved hånden. Det holder blodsukkeret stabilt og kan tage den første 'krise', til I kommer frem til spisestedet. 
• UNDERHOLDNING: Lange køreture giver ikke nødvendigvis mening for børn. Tag underholdning med, og prøv at køre, når de alligevel skal sove.

Gode ting til bilen
Spil
Mange børn har i dag en tablet eller en spillekonsol, som de kan have med. Der er mange holdninger til disse, så aftal reglerne før afrejse. Husk også spil, der ikke kræver internetadgang. Gode gammeldags lege som 'jeg ser' 'tælle gule biler' og 'skrive nummerplader' kan stadig bruges – giv det et forsøg.

Bøger og musik
Medbring bøger om f.eks. jeres destination. Alt fra Molbohistorier til Den lille prins åbner øjne. På biblioteket kan du blive du overrasket over, hvad du kan låne i dag. God musik er altid godt, men husk også hovedtelefoner, hvis ikke alle har lyst til at høre musik. I kan også skiftes til at vælge musik og f.eks. spille jeres favoritter.

Solskærme
Solskærme er en god ting at have på sideruderne bag i bilen. De forhindrer, at børnene får for meget generende sollys i øjnene, især på sommerdage. Skærmene kan tit købes på tankstationer eller hos bilforhandlere. Selvom det er sejt at have McQueen og Mickey Mouse på ruderne, kan det anbefales at købe solskærme, der er mørke. De virker bedre.

Vådservietter
Vådservietter er helt uundværlige til mange situationer.

Spildfri drikkekop 
WOW Cup er en spildfri drikkekop og er 100 % fri for BPA og Phthalater. Koppen er praktisk at have med på tur eller ferie, uden at du skal bekymre dig om klistret juice, eller at kakaoen trækker ned i stoffet i bilsæderne. Derudover sikrer den også, at der ikke kommer hvepse eller andre insekter ned i drikkevarerne, når I er udendørs. 

Organizer
En organizer er god til bilen og hjælper med at holde styr på børnenes ting. Det kan være malebøger, farveblyanter, spil og snacks. 

Nakkestøtte
Når børnene sidder mange timer i bilen, kan det være anstrengende for hovedet og nakken. Derfor kan det anbefales at bruge en nakkestøtte. Den er også effektiv, når barnet falder i søvn.


Gode Apps til børn
Ordspillet (1 år+)
Dansk App, der hjælper børn til at lære dyr, instrumenter, legetøj og dyr at kende.

Rasmus Klump (3 år+)
Dansk App, hvor du kan tegne, lege og lytte med Rasmus Klump og hans venner.

MiniMo Town (6 år+)
En gratis App for de større børn, der vil begynde at lære engelsk. Spillet går ud på at bygge sin egen verden op ved hjælp af engelske ord. 


Gode lege i bilen
Sanglege (1 år+)
Selvom man er passager i en bil, kan man godt få bevæget armene, fødderne og hovedet. Det kan I gøre ved at synge sange og lave fagter til. Gode fagtesange kan være 'Hjulene på bussen' eller 'Lille Peter Edderkop'.

Gæt farven (3 år+)
Denne leg går i al sin enkelhed ud på, at I skal gætte, hvilken farve den næste modkørende bil har. Kører I på motorvej, kan I gætte farven på den næste bil, der overhaler jer. Legen kan udvikles til bogstaverne på næste bils nummerplade eller bilmærket.

Alfabetisk leg (5 år+)
I denne leg kan I inddrage, hvad I har lyst til. F.eks. bands. Start med A (f.eks. Abba), næste passager B (Beatles) osv. Man ryger ud af legen, når man ikke kan komme med et navn længere. Man kan også vælge hovedstæder, dyr eller lande.

Open
Emneord
Meld dig ind

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 19 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • 20% rabat på hytter i lavsæson
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her