Legacy tid
145

Tjek dækkene inden campingferien

Dæk, ældningsskader, sikkerhed, gode råd om dæk
DÆK
Inden I kører på campingferie, er det ifølge eksperterne vigtigt forudgående at efterse dækkene på bil og campingvogn.

Hver sommer er en del danskere indblandet i ulykker med campingvogne. Nogle af dem medfører personskader, som ifølge eksperterne ofte kan undgås, hvis man tjekker sine dæk før turens start.

– Eksploderer et dæk, kan vogntoget vælte, og den slags fører hvert år til dødsulykker på de tyske motorveje. Men faktisk kan man meget nemt selv forebygge sådanne ulykker.

– Eksempelvis skal man holde øje med dækkets produktionstidspunkt, som står i en lille boks på siden, siger centerleder Kim Sellberg fra dækkæden Euromaster, som selv er campist og har mange års erfaring fra dækbranchen. 

– På vores centre tilbyder vi gratis dækeftersyn på både bil og campingvogn uden tidsbestilling, og vi får i denne tid ofte besøg af campister, som kører rundt på farlige dæk. 
 

Skift dæk hvert femte år

Hos Dansk Camping Union (DCU) anbefaler teknisk rådgivning, at campingvognens dæk skiftes minimum hvert femte år, samt at man vælger dæk af ordentlig kvalitet. 

– Man bør købe dæk af et anerkendt fabrikat og en type, som har bevist sine gode samlede egenskaber i en dæktest. I forbindelse med dækskift er det derudover vigtigt at efterspænde hjulene efter 50 km.

Ifølge Victor Hollnagel, bilinspektør i Trafikstyrelsen, er det tegn på ældning af gummiet, når dæksiden krakelerer med mange fine revner. 

– Selvom der er masser af mønster tilbage, kan dækket være afgørende svækket. Skifter man ikke i tide, kan det pludselig eksplodere ved høj fart og med tungt læs på ferieturen. 

 

Dæk, ældningsskader, sikkerhed, gode råd om dæk


Lige til grænsen
 

Teknisk rådgivning i DCU oplever undertiden, at campingvognsproducenterne kun vælger netop tilstrækkelige dækløsninger. 

– De går lige til grænsen, når det kommer til at udnytte bæreevne og hastighedspotentiale, så der er ikke noget overskud at give af. Derfor er det nødvendigt at holde særligt øje med dækkenes stand. Han advarer også mod at overlæsse campingvognen, hvorved man let kan overskride dækkenes bæreevne.

– Campisten bør skifte til såkaldte XL-dæk, som er bygget til større totalvægt. Samtidig bør man sikre sig, at mønsterdybden til enhver tid er mindst 3 mm, hvilket har særlig stor betydning ved kraftige regnfald sydpå. Det er også vigtigt med korrekt lufttryk i dækkene. 

– Campingvognen står undertiden på halvflade dæk efter vinteren. Allerede når man har trukket campingvognen ned på servicestationen for at pumpe dækkene op til korrekt tryk, kan de være overbelastet i karkassen – og kan pludselig svigte, når de kommer på arbejde. 

Det anbefales ved kørsel med campingvogn, at lufttrykket i både bilens og campingvognens dæk tilpasses den aktuelle læsning. 

– Det vil sige, at man typisk skal have 0,2-0,5 bar højere dæktryk på ferieturen end til hverdag. Følg instruktionsbogens anvisninger. 


Tjekliste for en sikker ferie med campingvognen
 

  • Vær opmærksom på ældningsskader, og sørg for, at dækmønsterdybden til enhver tid er mindst 3 mm
     
  • Lad ikke campingvognen henstå på halvflade dæk – og kør ikke med halvflade dæk, heller ikke over korte strækninger
     
  • Læs campingvognen med omtanke, og kør ikke med overlæs
     
  • Placér bagagen lavest muligt – og det tunge forrest
     
  • Sørg for et positivt kugletryk på mellem 50 og 75 kg, når campingvognen er læsset – tjek evt. med badevægten
     
  • Undgå overlæs, for høj fart og kantsten
     
  • Tjek støddæmperne. Vipper man kraftigt med campingvognen, skal den stå stille efter maks. tre eftervip
     
  • Afskærm dækkene ved opstaldning for at undgå mørning
     
  • Læs mere om regler og anbefalinger i ind- og udland på Rådet for Større Dæksikkerheds hjemmeside
     
  • Spørg dit lokale dækcenter til råds, om det er tid til at skifte dine dæk, og hvilket dækvalg der vil være optimalt for netop dig
     
Open

Vælg den rigtige campingvogn fra starten

Nybegynder, ny campingvogn, Bella Center, campingmesse
Nybegynder
Der er god økonomi i at gøre dig nogle grundige overvejelser, inden du køber din første campingvogn.

Tekst: Ejvind Rasmussen

Erfaringen viser, at førstegangskøbere af campingvogne ofte skifter til anden vogn efter et til to års forløb. Ethvert skift koster penge, så er man førstegangskøber, betaler det sig at gøre nogle overvejelser, inden man bevæger sig ud på det store marked, hvor der er et utal af varianter at vælge imellem, så man kan godt blive forvirret. 

Ny eller brugt 
Er det første gang, man skal ud med vogn på krogen, kan det være en idé at begynde med en brugt vogn, indtil man finder ud af, om det er det rette valg af både vogn og ferieform. Ethvert skift vil nemlig koste penge, og tabet er mindre på en brugt. Mange synes ikke om at købe en vogn, som andre har boet i, men lejer man hotelværelse, sommerhus eller hytte, har andre jo også boet der. 

Nybegynder, ny campingvogn, vælg den rigtige campingvogn, rundsiddegruppe

 

Rejse- eller fastliggervogn?
Inden køb bør man gøre sig klart, hvad vognen skal bruges til. For det er vigtigt, om det skal være en hurtig rejsevogn, eller den skal stilles fast op på en campingplads en hel sæson. I sidstnævnte tilfælde er størrelse i forhold til bil af mindre betydning. Campingforhandleren vil kunne fortælle hvor stor en vogn, der må hægtes på bilen, og om ens kørekort skal udvides for at måtte køre med ekvipagen. Hvis totalvægten på bilens og campingvognens registreringsattester sammenlagt er højere end 3.500 kg, kan du ikke køre vogntoget med dit almindelige B-kørekort. Så skal du have BE-kørekort, hvor du kan køre med en samlet totalvægt på hele 7.000 kg.
Vil man ud og se nye steder i ferien, gælder det om, at man ikke vælger en alt for tung vogn, hvis man ikke har tilstrækkelig motorkraft, for det er ikke altid et spørgsmål om, hvad bilen må trække. Det, der betyder noget, er, hvad den kan trække. Er motorkraften for lille eller gearingen for høj til kørsel med campingvogn, kan turen blive trættende, da man konstant skal skifte gear. Her vil en erfaren campingforhandler altid kunne give gode råd.

Beklædning
I hovedtrækkene er der i dag tre forskellige udvendige beklædninger til campingvognen. Hammerslåede plader, glatte aluplader, eller en eller anden form for plast. De hammerslåede plader er ret modstandsdygtige over for ridser, men får de en større skade, kan udbedringen være ret vanskelig. 
De glatte aluplader er derimod mere sarte over for ridser, men til gengæld lettere at reparere end de hammerslåede. Beklædning med glasfiberplader får en stadig større udbredelse, og får de en skade, er de i lighed med de glatte aluplader ret lette at udbedre. 
I visse brochurer angives, at vognens tag er i ”haglsikker udførelse”, men erfaringen viser dog, at opholder man sig i syden under et kraftigt haglvejr, kan taget totalskades. Ved nutidens vogne er fronten ofte udført i formstøbt plast, som kun specialværksteder kan reparere på en tilfredsstillende måde. 

Indretningen
En campingvogn er en feriebolig på hjul, hvor hele familien skal kunne trives, og da feriedagene gerne skulle være nogle af årets bedste, betaler det sig at bruge tid på at gennemtænke, hvordan vognen vil fungere både ved dag og ved nat. Det har ikke altid noget med vognens størrelse at gøre, snarere hvordan indretningen passer til familiens sammensætning. Der findes store vogne, som kun er egnet til to, og små vogne hvor der er god plads til far, mor og to børn. Generelt kan siges, at er der for lidt gulvplads, opstår der let ”gnidninger” i familien. 

Nybegynder, ny campingvogn, vælg den rigtige campingvogn, køkkenplads

 

Sovepladser
Det er vigtigt at vurdere sovepladsernes antal, størrelse og ikke mindst fordeling. Har man mindre børn, er det rart, at de kan komme i seng i deres egen afdeling, som kan aflukkes fra den øvrige beboelse. Agter man at beholde vognen en årrække fremover, bør man også overveje, hvordan sovepladserne er fordelt, når børnene vokser til. 
Er man en familie med to-tre børn, der gerne vil ud at se sig om i ferien, er en vogn med køjesenge ofte et godt valg. Man kan komme af sted i en mindre vogn og alligevel have god gulvplads. Samtidig giver køjer adskilte sovepladser, hvilket kan være en fordel ved store børn af forskellige køn, og ved mindre børn, der ikke altid kan lade hinanden i fred ved sengetid.
Ved valg af køjevogn bør man undersøge, om der er en sikker stige og sengehest.
Sovearealernes størrelse kan variere en del. I de helt unge år kan en dobbeltseng på 130 cm i bredden godt gå an, men er man lidt ældre, bør man vælge en vogn med et bredere soveareal.
Drejer det sig om to enkeltsenge er en bredde på 70 cm tilfredsstillende, men 80 cm øger komforten betydelig.

Nybegynder, ny campingvogn, vælg den rigtige campingvogn, senge

 

Varmeanlæg
Varmeanlægget bør man ofre mere end almindelig opmærksomhed, for har man det ikke lunt inden døre, kan hyggen hurtigt forsvinde. Inden køb bør man overveje, hvor stor en del af året vognen skal bruges. Vil man kun på tur de tre sommermåneder, er en gasvarmeovn fuld tilstrækkelig, men vil man også have påsken og efterårsferien med, er et blæservarmeanlæg nødvendigt for at have det rart. 
Er man helårscampist, er det mest komfortable et regulært centralvarmeanlæg, men der er jo ingen grund til at vælge en tungere og dyrere løsning, hvis man ikke bruger vognen ved vintertide. 

Sammenlign
Inden køb betaler det sig normalt at besøge flere forhandlere og ikke handle i øjeblikkets begejstring, men samle en stak brochurer, så man i ro og mag derhjemme kan sammenligne de forskellige vogne, deres størrelse, vægt, lasteevne, udstyr, indretning m.v., og på den måde nøje vurdere, hvad man får for pengene. Lasteevnen bør ikke være mindre end et par hundrede kilo, og kugletrykket bør i tom tilstand ligge omkring 35 kg. Bemærk, at tallene efter modelbetegnelsen ikke kan bruges til noget, da de ikke refererer direkte til vognenes størrelse i en sammenligningssituation. 
Der findes ingen dårlige produkter på det danske marked, og holder man sig til de kendte mærker, kan man roligt gå ud fra, at man får en god vogn, som man kan have glæde af mange år frem i tiden. Samtidig kan man glæde sig over, at hovedparten af de danske campingforhandlere normalt yder en service, der går langt ud over det påkrævede – også efter købet. 

    Open

    Det betyder campingvognenes bogstaver og tal

    Bogstaver, tal, Adria, campingvogn
    Tips & teknik
    KMF 500, 580 QS, eller hvad med 435 TS? Campingvognenes tal- og bogstavkombinationer minder om kodesprog. Vi kaster os ud i tal- og bogstavjunglen.
    Locked

    At betegnelserne ikke altid bruges ens fra mærke til mærke gør det ikke nemmere. Harmoniseringen er nået ud i mange kroge af det danske samfund, men ensartetheden har trange kår, når det kommer til tal- og bogstavbetegnelserne på campingvogne. Meningen med bogstaverne er, at kunden skal kunne danne sig et hurtigt overblik over, hvordan en vogn er indrettet, og det lykkes i nogle tilfælde. Andre gange er det svært at få øje på logikken, og lettere bliver det ikke af, at bogstaverne ikke bruges ens af alle mærker. 

    Tallene forvirrer
    Tallene på campingvognene angiver som regel den omtrentlige indvendige længde, men det er ikke altid voldsomt præcist, og i praksis er vognene ofte længere, end tallene indikerer. 
    Vi vil forsøge at gøre dig lidt klogere på, hvad tal og bogstaver betyder på nogle af de mest solgte mærker i Danmark. 

    Adria
    Serier: Action, Adora, Aviva, Altea, Alpina, Altea 4-four og Astella
     
    Adria bruger tre tal og to bogstaver til at beskrive sine vogne. 

    At betegnelserne ikke altid bruges ens fra mærke til mærke gør det ikke nemmere. Harmoniseringen er nået ud i mange kroge af det danske samfund, men ensartetheden har trange kår, når det kommer til tal- og bogstavbetegnelserne på campingvogne. Meningen med bogstaverne er, at kunden skal kunne danne sig et hurtigt overblik over, hvordan en vogn er indrettet, og det lykkes i nogle tilfælde. Andre gange er det svært at få øje på logikken, og lettere bliver det ikke af, at bogstaverne ikke bruges ens af alle mærker. 

    Tallene forvirrer
    Tallene på campingvognene angiver som regel den omtrentlige indvendige længde, men det er ikke altid voldsomt præcist, og i praksis er vognene ofte længere, end tallene indikerer. 
    Vi vil forsøge at gøre dig lidt klogere på, hvad tal og bogstaver betyder på nogle af de mest solgte mærker i Danmark. 

    Adria
    Serier: Action, Adora, Aviva, Altea, Alpina, Altea 4-four og Astella
     
    Adria bruger tre tal og to bogstaver til at beskrive sine vogne. 

    L: Enkeltsenge 
    H: Stort køkken – kan både være i front eller bagende
    P: Dobbeltseng 
    T: Toiletrum
    U: Indretning med U-formet siddegruppe 
    K: Køjesenge 
    S: Dinette placeret i en af vognens sider
    D Dinette – oftest enten i front eller bagest
    C: Chair – betyder, at vognen er udstyret med behagelige lænestole
    X: Bogstavet bruges ved specielle modeller, men betyder ikke noget specielt

    Tallene, fx 482, fortæller dels noget om vognens længde, dels om bredden. Det sidste af de tre tal er en betegnelse for vognens udvendige bredde. I alt kører Adria med fire bredder:
    0: 2.08 meter
    1: 2,20 meter
    2: 2,30 meter 
    3: 2,45 meter. 

    Adora LU 482 betyder altså, at vognen har enkeltsenge (i øvrigt med udtræk) og en U-formet siddegruppe. Den er 4,8 meter lang (Adria’s egne tal siger 4,88 meter, så det rammer ret præcist) og 2,30 meter bred. 
     

    Fendt
    Serier: Brillant, Diamant, Saphir, Tendenza, Opal, Bianco og Bianco Selection

    De mest brugte bogstaver fra Fendt er: 

    F: Fransk seng 
    S: Slim eller Super Slim Tower-køleskab
    G: Enkeltsenge
    D: Dusch/badeværelse
    K: Køjer
    Q: Tværvendt dobbeltseng 
    B: Badeværelset placeret forrest i vognen 
    R: Stor rundsiddegruppe
    T: Toiletrum
    M: Siddegruppe i midten
    E: Væghængt bord

    Fendt Opal 515 SG har altså Slim Tower-køleskab og enkeltsenge. Tallet 515 er ikke en præcis beskrivelse af længden, for Fendts egne tal opgiver et indvendigt mål på 5,50 meter og dermed en forskel på 35 cm. Har man brug for at kende vognens nøjagtige, indvendige mål, må man kigge i Fendt-brochuren, tjekke hos sin forhandler eller slå det op på fendtinfo.dk.

    Fendt, bogstavleg, tal, campingvogn

    Hobby 
    Serier: Excellent, On Tour, De luxe, Premium, Deluxe Edition, Prestige og Landhaus. 

    Hobbys bogstaver fortæller, hvordan vognen er indrettet fra bagenden og frem mod trækket. 

    K: Køjer
    B: Siddegruppe i fronten
    F: Fransk seng
    f:  Fritstående seng
    L: Enkeltsenge
    S: Siddegruppe placeret i siden
    E: Siddegruppe i hjørnet
    e: ”Eksternt bad” – bruges når håndvasken er placeret uden for toilettet
    U: Rundsiddegruppe 
    W: Stort toilet/badeværelse
    M: Siddegruppe placeret i vognens midte
    C: Sofasiddegruppe/couch
    H: Siddegruppe bagi

    En Hobby Deluxe Edition 495 UL har rundsiddegruppe bagest og enkeltsenge forrest. Tallet 495 giver en idé om vognens indvendige længde, men på Hobby’s hjemmeside oplyses blot, at karosserilængden på den pågældende vogn er 5,93 meter, mens det indvendige mål ikke er oplyst. 

    Bürstner
    Serier: Premio, Premio Plus, Averso Plus og Averso Top

    Den tyske vogn gør ikke bogstavbetegnelserne mere besværlige end nødvendigt. Den har kun fire forskellige betegnelser. 

    TK: Toiletrum og køje
    TN: Toiletrum og en siddegruppe i hver ende af vognen
    TL: Toiletrum og enkeltsenge
    TS: Toiletrum og fransk dobbeltseng

    En Bürstner Premio Plus 510 TK er således en vogn med toilet og køje. Tallet 510 angiver ikke vognens præcise indvendige længde, for den er ifølge Bürstners hjemmeside 5,50 meter – altså 40 cm mere. Har man brug for at kende målene på en bestemt model, må man tjekke på burstner.com/dk

    Bürstner, bogstavleg, tal, campingvogn

    Kabe
    Serier: Classic, Hacienda, Ædelsten, Royal og Imperial

    Den svenske vintervogn er én af dem, hvor tungen skal holdes lige i munden, for Kabe har 14 forskellige Flexline-varianter, der har forbogstavet B, E eller U, og samlet mere end 150 forskellige indretninger. 

    Kabe har tre gennemgående grundplanløsninger.

    GLE-vogn: Toilet og brusebad er placeret langs vognens venstre side midt i vognen. Derudover er der mulighed for op til 11 forskellige indretninger i vognens bagende. 
    XL-vogn: Toilet og brusebad placeret i højre hjørne længst tilbage. Disse vogne leveres næsten altid i en såkaldt XV2-udgave, der har fast seng bagest i vognens venstre side.
    TDL-vogn: Toilet og separat brusekabine er placeret længst tilbage i hele vognens bredde. Der er mulighed for fem forskellige indretninger. 

    Derudover skal der vælges mellem en indvendig standardbredde på 215 cm og en Kingsize med en indvendig bredde på 235 cm (udvendig bredde 247,50 cm).

    På alle Kabe’s enakslede vogne – som fx Royal 540 GLE – er tallet en angivelse af vognens indvendige længde, og det er meget præcist, for ifølge Kabe’s egen brochure er det indvendige mål på den vogn nøjagtig 5,40 meter. 
    Men helt nemt skal det ikke være, for på Kabe’s toakslede vogne er tallet ikke en angivelse af det indvendige mål, men derimod af vognens udvendige mål. Den toakslede Royal 740 GXL har eksempelvis en karosserilængde på 7,38 meter.

    Hymer/Eriba
    Serier: Touring, Feeling, Exciting, Nova Light, Nova GL og Nova SL

    Eriba bruger ikke bogstavbetegnelser, men tal, til at beskrive sine vogne, og for udenforstående er der ingen højere logik. Eriba Exciting 470 er fx med midterstillet dobbeltseng, hvor Eriba Exciting 471 er med enkeltsenge. Eriba laver ikke flere forskellige indretninger i den samme betegnelse. 
    På nogle modeller – som Eriba Feeling 470 – passer tallet fuldstændig til vognens indvendige længde på 4,7 meter, hvorimod det på en vogn som Eriba Exciting 470 ikke passer nogen steder, for her er den indvendige længde 5,52 meter. På Eriba.com kan målene for de enkelte modeller findes. 

    Knaus
    Serier: Südwind Silver Selection, Südwind Exclusive Scandinavian Selection, Deseo, Eurostar, Lifestyle, Travelino og Sport

    Knaus beskriver sine vogne med tal og bogstaver. Bogstaverne fortæller i de fleste tilfælde om vognens indretning fra trækket og bagud. 

    F: Fransk seng
    Q: Tværvendt dobbeltseng
    E: Enkeltsenge
    U: C-formet rundsiddegruppe
    D: Dinette
    K: Køjer
    S: Sidevendt siddegruppe

    Knaus Sport 500 QDK har altså tværvendt dobbeltseng forrest, dinette centralt og køjer bagest. 
    Tallene er på de fleste Knaus-modeller en ret præcis angivelse af den indvendige længde, men ikke på dem alle. På Sport 500 QDK er den indvendige længde fx ifølge Knaus’ egne tal opgjort til 5,32 meter, så her er vognen noget længere, end tallene indikerer. 

    Bogstaver, tal, Knaus, campingvognTabbert
    Serier: Rossini, Da Vinci, Vivaldi, Puccini og Cellini

    Tabbert navngiver i store træk sine vogne på samme måde som de fleste andre tyske fabrikanter, men den skiller sig også ud på enkelte punkter. For eksempel er Tabberts DM-vogne med fransk dobbeltseng forrest, midtersiddegruppe og køjer. 

    E: Enkeltsenge
    HE: Enkeltsenge bagest
    T: Toiletrum
    D: Fransk dobbeltseng modsat døren
    K: Køjesenge
    DM: Fransk dobbeltseng, siddegruppe i midten og køjer
    DF: Fritstående dobbeltseng
    UEB: C-formet rundsiddegruppe, enkeltsenge og stort toiletrum bagest i hele bredden 
    UDB: Rundsiddegruppe, dobbeltseng og stort toiletrum i hele vognens bredde

    Tallene indikerer, hvor lang vognen er indvendigt, men Tabbert oplyser det dog ikke specifikt på sin hjemmeside. I stedet oplyses vognens længde inklusive gaskasse – fx har en Tabbert Vivaldi 460 en længde på 490 cm inklusive gaskasse, og når den ”regnes fra”, rammer 460 den indvendige længde ret præcist. 

    Tabbert adskiller sig i øvrigt fra andre mærker ved at angive vognens bredde i navnet –eksempelvis Da Vinci 540 DM 2,5, hvor det sidste tal angiver bredden på 2,50 meter. 

    Weinsberg
    Serier: Weinsberg kalder alle sine campingvogne for CaraOne eller CaraTwo.

    Betegnelserne beskriver vognene fra trækket og bagud.

    Q: Tværvendt dobbeltseng
    D: Dinette
    E: Enkeltsenge
    F: Fransk dobbeltseng
    X: Fritstående dobbeltseng
    U: C-formet rundsiddegruppe 
    K: Køjer 

    En 420 QD har således tværvendt dobbeltseng i front og dinette tilbage i vognen. Tallene siger noget om vognens omtrentlige indvendige længde, men generelt er vognene, som på de fleste andre mærker, lidt længere, end tallene fortæller. Eksempelvis har en CaraOne 480 EU en indvendig længde på 516 cm.

    Caravelair
    Serier: Antares, Antares Style, Allegra og Venicia Premium

    Caravelair benytter tal til at fortælle om vognenes indvendige længde, hvorimod der ikke bruges bogstaver. En lille krølle på halen er, at når en vogn slutter på tallet 6, er det altid en køjevogn – eksempelvis en Caravelair Antares Style 486. 

    Tallene beskriver vognenes indvendige længde, men generelt er de lidt længere, end tallene fortæller. Antares 460 har således en indvendig længde på 5 meter, mens tallene på andre modeller rammer mere præcist.  

    Vil man vide mere om vognenes specifikke indretning, må man gå ind på campingagenten.dk, kigge i brochurer, eller besøge en af landets 12 Caravelair-forhandlere.

    Caravelair, bogstavleg, tal, campingvogn

    LMC
    Serier: Vivo, Style, Musica og Maestro

    LMC gør i forhold til bogstaverne ikke tingene unødigt vanskelige, for der bruges kun et enkelt bogstav. Dermed misser man naturligvis nogle detaljer, men man får til gengæld en overskuelig version. 

    K: Køjer
    E: Enkeltsenge
    D: Dobbeltseng

    Derimod er tallene på vognen meget svære at blive kloge på. En Musica 522 K har fx en indvendig karosserilængde på 6,17 meter, og er dermed markant længere end en Musica 562 E, der trods sit højere nummer har en indvendig karosserilængde på 5,80 meter. Tallene fungerer altså mere som en modelbetegnelse end et parameter for vognlængden. Vil man vide noget om vognens længde, må man have fat i en brochure, besøge sin forhandler eller gå ind på hjemmesiden lmc-caravan.de/dk 

    Dethleffs
    Serier: C’trend, C’go, Camper, Nomad, Beduin og Exclusiv

    Tyske Dethleffs følger den tyske måde at angive sine indretninger på, og beskriver vognen fra trækket og bagud. 

    A: Anretterbord/skab
    D: Dobbeltseng midterstillet
    E: Enkeltseng
    F: Fransk seng
    H: Køkken bagi
    K: Køjeseng
    L: Siddegruppe på langs
    M: Siddegruppe i midten
    Q: Seng på tværs
    R: Rundsiddegruppe
    S: Sidesiddegruppe
    T: Toiletrum bagi på tværs

    En C’trend 565 FMK har altså fransk dobbeltseng forrest, siddegruppe i midten og køjer bagest. Tallene fungerer mest som en typebetegnelse, der nogenlunde betegner vognenes længde, men som regel er de lidt længere. På hjemmesiden dethleffs.dk kan man ikke se vognenes indvendige længde, men kun en beskrivelse af totallængden og længden på konstruktionen. Sidstnævnte er på C’trend 565 FMK 6,67 meter. 

    Meld dig ind

    Danmarks største camping-fællesskab

    Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

    • 30% rabat på DCUs 19 campingpladser
    • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
    • 20% rabat på hytter i lavsæson
    • Rabat på attraktioner i hele Danmark
    • Teknisk rådgivning
    • Rabat på service hos DCU Servicecentre
    • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

    Bliv medlem her