Med flere spændende nyheder var der igen et stærkt felt ved kåringen af Årets Campingtrækker. I sidste ende er det en solid svensk model, der løber med sejren.
Tekst Morten Brunsgaard Bek
Foto Lasse Løndahl Henriksen og Rasmus Schønning
Den faceliftede Volvo XC60 er Årets Campingtrækker 2023.
Sejren er en genoprejsning for Volvo, som ved 2021-kåringen leverede en ringe præstation med den store stationcar V90.
Hvor V90 forbløffede ved at være ustabil, er XC60 klippefast i sit spor. Det er paradoksalt. Som SUV er XC60 næsten 18 centimeter højere end den klassiske V90, og det giver et højere tyngdepunkt.

I nogle SUV-modeller er det et problem, men XC60 brillerer med stabilitet, køresikkerhed og entydighed under kåringen.
Suveræne 41 point går til Sverige
Med 41 point i finaleafstemningen, hvor de fem biler med højeste pointtal fra den indledende runde får point, er XC60 en usvigeligt sikker vinder af titlen som Årets Campingtrækker.
Næstflest point får Kia Sportage med 26 point. Grundene til den sikre sejr er mange, men prisen er ikke en af de direkte årsager. Med priser fra 669.000 kr. er XC60 T6 Recharge en dyr model.
XC60 har dog altid været populær blandt både firmabilister og private, og prisen for SUV’en skal ses i lyset af den værdi, den giver for pengene. Mens den som ny bil vil være helt uopnåelig for mange danskere, vil den efter 3-5 år komme ud på markedet som en meget attraktiv brugtbil.
En fire år gammel XC60, som typisk vil være med den tids populære dieselmotor, kan fås for cirka 400.000 kr.

Hos alle jurymedlemmer scorer XC60 højt
Testbilen er den svage af to plug-in-hybrider, men svag er det sidste, man kan kalde XC60 T6 Recharge.
Med cirka 350 hestekræfter, hvoraf 253 hestekræfter kommer fra en 2-liters benzinmotor, har den svenske SUV et virkelig godt kraftoverskud.
Til trods for, at den på papiret ikke er meget kraftigere end Mazda CX-60 med 327 hestekræfter, er virkeligheden en helt, helt anden. XC60 har store muskler, og den trækker fornemt i alle situationer.
Indretningen er luksuriøs, sæderne nogle af de mest komfortable på markedet, og pladsforholdene er rigelige.
Infotainmentsystemets touchscreen virker efterhånden for lille, og den gør det ikke altid nemt at ramme eksempelvis “knapperne”, hvor man skruer op og ned for temperaturen.
Det er småting i en bil, der er overlegen som campingtrækker.
Volvo XC60 T6 Recharge Plus
Testbilens pris: 669.005 kr. (billigste version)
Motor: Benzin + el med cirka 350 hk
Tilladt totalvægt: 2.660 kg
Koblingsvægt med bremser: 2.250 kg
Vogntogsvægt: 4.910 kg
Forbrug: 83,3-100 km/l (kræver opladning)
Pressechef overrasket
Volvos danske pressechef, Rikke Aagaard Petersen, blev både glad og overrasket, da hun tirsdag den 24. januar fik besøg af en fotograf i selskab med DCUs landsformand, Anne-Vibeke Isaksen, der kunne fortælle hende, at Volvo XC60 T6 Recharge Plusvar blevet Årets Campingtrækker 2023.

DCUs motorjournalist, Morten Brunsgaard Bek, havde lavet en fiktiv aftale med pressechefen for at sikre sig, at hun var til stede på Volvos domicil i Søborg ved København, når DCU dukkede op, og det var hun og blev begavet med både diplom og blomster.
De 9 øvrige bilmodeller var:
Kia Sportage 1,6 PHEV Upgrade
Testbilens pris: 432.900 kr.
Billigste version: 354.900 kr. (Sportage 1,6 T-GDI)
Motor: Benzin + el med 265 hk
Forbrug: 89,2 km/l (kræver opladning)
Tilladt totalvægt: 2.415 kilo
Maks. anhængervægt med bremser: 1.350 kilo
Vogntogsvægt: 3.765 kilo
I modsætning til den mindre Niro PHEV, som også er med i kåringen, er den nye Sportage PHEV udstyret med en kraftig turbomotor.
Hvor den nye Niro som plug-in-hybrid har en 1,6-liters benzinmotor med bare 105 hestekræfter, har 1,6-liters motoren i plug-in-udgaven af Sportage en turbolader.
Den har 180 hestekræfter og et maksimalt drejningsmoment, som ikke bare er højere, men også til stede ved langt lavere omdrejninger.
Med en samlet systemydelse på 265 hestekræfter har Sportage langt flere kræfter, men fordi Sportage er større og samtidig udstyret med et større batteri og firehjulstræk, vejer den over 300 kilo mere end Niro PHEV.
Det gør, at man ved almindelig kørsel ikke føler nogen voldsom forskel. Faktisk er samarbejdet mellem benzinmotor og elmotor mere glidende og behageligt i den mindre Niro.
På trods af de mange kræfter må Sportage PHEV, som det også er tilfældet med søstermodellen Hyundai Tucson PHEV, som gjorde det rigtig fint ved Årets Campingtrækker 2022-kåringen, kun trække 1.350 kilo på krogen.
I Sportage har man dog muligheden for at tage en anden motorvariant. Med diesel- eller benzinmotor må Sportage trække 1.650 kilo, men de udgaver bliver hurtigt markant dyrere end den afgiftsbegunstigede plug-in-hybrid.
Den dyreste udgave af Niro PHEV koster godt og vel det samme som den billigste udgave af Sportage PHEV, og i den sammenligning bliver det så et spørgsmål, om man vil have meget udstyr eller hellere en større og kraftigere bil.
Sportage PHEV får med 26 point en flot andenplads ved Årets Campingtrækker 2023, og mens drivlinjen ikke er perfekt, så er balancen i motorkraft, køreegenskaber og mange andre elementer rigtig fin.
Der er plads til fire voksne i kabinen, og infotainmentsystemet kommer med en række genvejsknapper og en klar skærm i stort format.
Som det er typisk hos Kia, rækker det at vælge den billigste version, som i dette tilfælde hedder Prestige. LED-forlygter, navigation, varme i rattet, forsæderne og bagsædet, bakkamera, p-sensorer for og bag, tagræling og meget andet er standard.
Køreegenskaberne i Sportage PHEV er mere sikre og stabile end inspirerende, og det vil passe de fleste campister rigtig godt. Med firehjulstræk som standard har man dertil fordelen ved ekstra vejgreb, som især ved igangsætning er en fordel.
Placering ved Årets Campingtrækker 2023
Kia Sportage kom ind på en anden plads med 26 point.
Volkswagen Multivan 1,4 eHybrid Life (lang model)
Testbilens pris: 553.095 kr.
Billigste version: 497.895 kr. (Multivan 1,4 eHybrid - kort model)
Motor: Benzin + el med 218 hk
Forbrug: 55,6-58,8 km/l
Tilladt totalvægt: 2.750 kilo
Maks. anhængervægt med bremser: 1.600 kilo
Vogntogsvægt: 3.801-3.824 kilo
Mens alles øjne er på den nye ID. Buzz, har Volkswagen i 2022 også præsenteret en anden spændende minibus: Multivan.
Med risiko for at forvirre så har Volkswagen lige nu tre forskellige minibusser på programmet - Caravelle/California, Multivan og ID. Buzz.
Multivan har traditionelt været baseret på samme varevogn som Caravelle og California, men den nye er langt mere som en personbil med samme platform som Golf, Passat og en lang række andre modeller.
Den er ikke længere så rummelig, men den er mere velkørende, økonomisk, komfortabel og prismæssigt mere fornuftig.
Det er selvfølgelig en personlig sag, om en minibus til mindst 498.000 kr. er økonomisk tilgængelig.
Det, man får for pengene, er en familiebil så praktisk som få andre, og selv om Multivan nu er mere personbil end varevogn, troner man stadig højt i førersædet, og på alle pladser har man masser af plads og luft omkring sig.
Kørestillingen, hvor man sidder som i en komfortabel lænestol med benene i en ret vinkel, er virkelig noget specielt og en bonus.
Multivan-modelprogrammet giver mulighed for en version med kort akselafstand og en variant med lang akselafstand, og har man rig mulighed for parkering, er det værd at betale de cirka 14.000 kr. for den lange udgave.
Den har overdådig plads i bagagerummet, og så giver den ekstra karrosserilængde god plads til en tredje sæderække.
Med platformen fra personbilerne kom muligheden for at gøre Multivan til en plug-in-hybrid. Hybridsystemet er det samme, som Volkswagen har brugt i en årrække, hvor en 1,4-liters benzinmotor og en elmotor tilsammen giver 218 hk.
Automatgearkassen er en dobbeltkobling, og den skifter i de fleste tilfælde ekstremt hurtigt.
Det er rimeligt at tro, at så stor en bil som Multivan med så lille en benzinmotor ville være anstrengt med en campingvogn. Under kåringen giver Multivan ikke jurymedlemmerne sved på panden, og Multivan eHybrid trækker læsset gnidningsfrit og uden brok.
Benzinmotoren støjer desuden klart mindre end benzinmotoren i plug-in-hybriderne fra Kia. Det er også sigende for effektiviteten i hybridsystemet, at Multivan på testturen bruger mindre brændstof end Citroën C5 X og Mazda CX-60.
Med en placering som nummer tre med 23 point er der ingen tvivl om, at jurymedlemmerne ser den nye Multivan som en god campingtrækker.
Hvis der er masser af oppakning og en børneflok, som skal med på turen, er den ligefrem en fremragende campingtrækker.
Placering ved Årets Campingtrækker 2023
Volkswagen Multivan kom ind på en tredjeplads med 25 point.
Volkswagen ID.5 Pro 174 hk
Testbilens pris: 409.995 kr.
Billigste version: 409.995 kr. (den testede version)
Motor: El med 174 hk
Rækkevidde: 532 kilometer
Tilladt totalvægt: 2.650 kilo
Maks. anhængervægt med bremser: 1.000/1.200 kilo (hhv. 12 og 8 % stigning)
Vogntogsvægt: 3.650/3.850 kilo (hhv. 12 og 8 % stigning)
Volkswagen har fået hård kritik for sine første elbiler. Især den første, ID.3, var plaget af softwareproblemer og materialer i kabinen, som slet ikke levede op til mærkets renomme. Den nye ID.5 er bestemt heller ikke perfekt på de punkter.
Indretningen er simpel - for simpel. Både i materialerne og de elementer, man bruger til at betjene klimaanlæg, køreindstillinger og meget andet. Der er sparet på gode gammeldags knapper, og infotainmentsystemet er simpelthen ikke godt nok til at kompensere for det.
At der eksempelvis sidder en berøringsfølsom liste under skærmen, hvor man kan skrue op og ned for temperaturen eller hæve eller sænke volumen, er fint. Men der er ikke lys i listen, så når det er mørkt, er den usynlig.
Man kunne måske tro, at ID.5 så ville klare sig dårligt i konkurrencen. Det er ikke tilfældet. ID.5 indtager en flot fjerdeplads, fordi den på andre punkter klarer sig rigtig godt.
Prisen er et af dem, for mens det ville klæde Volkswagen at skrue op for standardudstyret, så inkluderer prisen på 400.000 kr. en rimeligt udstyrsniveau og en bil, der føles lækker og særdeles komfortabel.
ID.5 har tyngde og pondus, som vi helt savner i Aiways U5. Det er en tung bil, og det udnytter den til at mose hen over ujævnheder og give en rigtig god stabilitet. ID.5 har baghjulstræk og motoren siddende bagtil, men alligevel optræder ingen af uskikkene fra Aiways U5 i ID.5. Styretøjet er dog forholdsvis sløvt, så det ville være forkert at kalde den elektriske Volkswagen for en køreglad bil. Luksusbetonet, tung og komfortabel.
Testbilen er modelprogrammets svageste med 174 hestekræfter, hvor de fleste vælger at betale den overskuelige merpris på 10.000 kr. for en opgradering til 204 hestekræfter.
Den største forskel mellem de to finder man ved motorvejskørsel uden campingvogn og under hurtige overhalinger på landevejen.
Der taber ID.5 med 174 hestekræfter tydeligt pusten, hvor versionen med 204 hestekræfter har mere at byde på.
Uanset om der er 174 eller 204 hestekræfter i ID.5, må den kun trække 1.000 kilo ved 12 % stigning, som er den stigning, de fleste producenter går efter. Men den er godkendt til 1.200 kilo, hvis man undgår stigninger over 8 %. GTX-versionen til 470.000 kr. har firehjulstræk og 299 hk, og den må trække 200 kilo mere.
Selvfølgelig tærer det i den grad på batteriet at køre med campingvogn. Forbruget fordobles, men det er ikke værre end i benzinbiler.
Med moderat hastighed i byen og på landevejen vil ID.5 dog kunne levere 200-260 kilometer på en opladning.
Placering ved Årets Campingtrækker 2023
Volkswagen ID.5 Pro kom ind på en fjerdeplads med 21 point.
Volvo XC90 T8 Recharge Ultimate
Testbilens pris: 988.000 kr.
Billigste version: 939.000 kr. (XC90 T8 Recharge Plus)
Motor: Benzin + el med cirka 455 hk
Forbrug: 71,4-76,9 km/l
Tilladt totalvægt: 2.950 kilo
Maks. anhængervægt med bremser: 2.400 kilo
Vogntogsvægt: 5.350 kilo
Den ældste bil i feltet er også den absolut dyreste. XC90 er topmodellen fra Volvo, og den store SUV er bilen, der i 2015 indledte en ny design- og interiør-æra for det svenske mærke. Efter 7-8 år på bagen er XC90 almindelig i gadebilledet - også selv om den ofte koster et syvcifret beløb.
Med en helt ny topmodel præsenteret, den fuldelektriske EX90, kunne man tro, at dagene var talte for XC90. Volvo kører imidlertid videre med XC90, da mange kunder i de kommende år stadig vil efterspørge biler med forbrændingsmotor.
Volvo holder da også XC90 opdateret med blandt andet nyt infotainmentsystem og ny og større batteripakke, som giver den kraftigt motoriserede plug-in-hybrid T8 en elektrisk rækkevidde tæt på 70 kilometer på en opladning.
70 kilometer vil de færreste, og kun de mest forsigtige, kunne opnå, og med campingvogn monteret på trækkrogen (den må trække op til 2.400 kilo), er den elektriske rækkevidde direkte irrelevant.
Bilen vil kun kunne køre på strøm i kort tid, og for det samlede brændstofforbrug har det ingen betydning. Men det har kræfterne, som elmotoren med 145 hestekræfter lægger i puljen, som samlet set bliver til cirka 455 hestekræfter.
At kalde 2-liters motoren, som i øvrigt har både turbo og kompressor, og elmotorens samarbejde for kraftfuldt er en stor underdrivelse. Den store SUV kan storme frem, med eller uden campingvogn. Overhalinger føles som om, de er overstået, før de starter.
Mens XC60 har alt det, man kan ønske sig af en campingtrækker - ja, af en bil helt generelt - så har XC90 endnu mere. Den har måske også for meget.
Motorkraften er så stor, at den virker unødvendigt stor. Bilen er prangende i kraft af sin statur og sin størrelse, og da XC60 ikke ligefrem virker lille, har de færreste brug for pladsforholdene i XC90.
Køreegenskaberne minder meget om dem, man finder i den mindre XC60.
Men for de cirka 250.000 kr., som ligger mellem sammenlignelige T8-udgaver af XC60 og XC90, får man en mere afbalanceret undervogn.
Luftaffjedring er standard i XC90, og det er medvirkende til, at der kompenseres for vægten af en campingvogn og vægt i bagagerummet.
For så stor en SUV er XC90 legende let at køre, og i sammentællingen af point fra jurymedlemmernes skemaer, hvor der gives point for blandt andet motorkraft og samlet anvendelighed som campingtrækker, ligger kun en anden bil foran XC90.
Den anden Volvo, XC60.
Placering ved Årets Campingtrækker 2023
Volvo XC90 kom ind på en femteplads med 12 point.
Mazda CX-60 2,5 PHEV Homura
Testbilens pris: 516.000 kr.
Billigste version: 485.100 kr. (CX-60 2,5 PHEV Exclusive Line)
Motor: Benzin + el med 327 hk
Forbrug: 66,7 km/l (kræver opladning)
Tilladt totalvægt: 2.667 kilo
Maks. anhængervægt med bremser: 2.500 kilo
Vogntogsvægt: 5.157 kilo
Plug-in-hybriden har i en kort årrække været en virkelig populær biltype i Danmark. Men salget er faldende, og mange kunder vælger i stedet at gå hele vejen og lade den nye bil være 100 % elektrisk.
Der vil stadig være plads til og brug for plug-in-hybrider frem mod EU-forbuddet af forbrændingsmotorer i 2035, men den store fest med plug-in-hybrider er ved at udvikle sig mere og mere til dagen derpå med tømmermænd.
Hvorfor så først komme med en plug-in-hybrid nu, som Mazda gør det med den nye CX-60 PHEV? Fordi CO2-udledningen skal ned hos alle producenter, og plug-in-hybrider er (på papiret) det bedste våben, når ikke alle er klar til en elbil.
CX-60 markerer en ny tid hos Mazda. En tid som på nogle punkter minder om det, der er fortid hos andre producenter. Den mellemstore SUV, som skal bejle til kunder, som kigger på eksempelvis Audi Q5 og Toyota RAV4, er først med en ny platform med udgangspunkt i baghjulstræk, langsliggende motorer - og med mulighed for seks cylindre.
Det er målet med platformen, at Mazda skal nævnes i samme sætning som Audi, BMW og Volvo. Som vi netop har gjort.
Men den første CX-60-model er hverken med baghjulstræk eller med seks cylindre. Det er en plug-in-hybrid med 2,5-liters benzinmotor, firehjulstræk og 327 hestekræfter. Den stærkeste Mazda nogensinde.
Den har en trækkapacitet på hele 2.500 kilo, og til priser fra 485.000 kr. er den en prisklasse over biler som Peugeot 3008 og Kia Sportage. Men den har så også langt flere hestekræfter. I løbet af 2023 kommer så den første sekscylindrede CX-60.
en har en 3,3-liters dieselmotor med 200 eller 254 hestekræfter. Med 200 hestekræfter byder dieselmotoren på baghjulstræk, mens varianten med 254 hestekræfter har firehjulstræk.
De må begge trække 2.500 kilo - og de er begge langt dyrere end plug-in-hybriden. Billigste udgave koster 643.600 kr. Det er et prisniveau, hvor CX-60 virkelig skal kæmpe med en bil som Audi Q5.
Og så er det en dieselmotor i en tid, hvor de færreste vælger sådan en. Mazda har også en sekscylindret benzinmotor på vej, men introduktionen ligger ikke lige for.
CX-60 ser imponerende ud, og den ser bastant og stor ud. Et skarpt design fra Mazda. Indendørs bruger japanerne materialer, som mere end lever op til ambitionerne om, at bilen skal blande sig med fine tyskere. Vælger man højeste udstyrsniveau, Takumi, er interiøret præget af lyst nappalæder, lyse træpaneler og smukt stof lavet efter japansk tradition.
Mazda har også valgt at lade betjening af klimaanlægget ligge separat i et panel med rigtige knapper.
Den japanske plug-in-hybrid har gode kræfter og en udmærket affjedring, men styretøjet er ikke nær så fintfølende og præcist, som Mazda ellers kan lave det. Med campingvognen sat på krogen ændrer CX-60 karakter.
Hybridsystemet går på det nærmeste i undtagelsestilstand. Uden opladet batteri kører bilen på intet tidspunkt på strøm. Ikke engang ved kravletempo. De 327 hestekræfter har allerede svært ved at komme ud af stalden uden campingvogn på, og når den kommer på, er det som at køre en tung SUV med halvt så mange kræfter.
Det er i den grad en skuffelse. Bilen tager sig betalt for vores ture rundt om Sorø. Den leverer den ringeste brændstoføkonomi. Bare 6,2 km/l. Selv den store XC90 gør det noget bedre, og Kia Sportage klarer til sammenligning 8,9 km/l.
Hvis der er en skuffende bil i årets felt, så er det Mazda CX-60. Vi havde høje forventninger, men drivlinjen virker slet ikke færdigudviklet, og køreegenskaberne er gennemsnitlige. Vi håber, at den cirka 170 kilo lettere dieseludgave kan gøre det bedre.
Placering ved Årets Campingtrækker 2023
Mazda CX-60 var ikke blandt de fem finalister.
Kia Niro 1,6 PHEV Upgrade
Testbilens pris: 379.900 kr.
Billigste version: 309.900 kr. (Niro PHEV)
Motor: Benzin + el med 183 hk
Forbrug: 111,1-125 km/l (kræver opladning)
Tilladt totalvægt: 2.060 kilo
Maks. anhængervægt med bremser: 1.300 kilo
Vogntogsvægt: 3.360 kilo
Den første generation af Kia Niro blev en meget populær bil i Danmark. Den helt rigtige kombination af udstyr, udmærkede pladsforhold, crossover-design og økonomiske drivlinjer var noget, mange kunne falde for - især fordi det var muligt at få en veludstyret Niro som plug-in-hybrid til langt under 300.000 kr.
Desværre var den første Niro PHEV ikke en bil med stort kraftoverskud. Med 141 hestekræfter var accelerationsevnerne meget overskuelige, og flere medlemmer har henvendt sig til DCU med oplevelser, hvor Niro med campingvogn på ikke kunne holde en konstant fart og sågar tabte fart på vej over stigninger eller større broer.
Den anden generation Niro har et design, der er både mere vovet og mere spændende, og det friske pust går igen i drivlinjen.
141 hestekræfter er afløst af 183 hestekræfter, og Niro PHEV kan på ingen måde beskyldes for at være sløv. Plug-in-hybriden må køre med 1.300 kilo på krogen, og jurymedlemmerne vurderer, at Niro nu har langt bedre evner til at trække en campingvogn.
Mens testbilen nærmer sig 400.000 kr., fås Niro PHEV til en attraktiv pris på 310.000 kr., og set i det lys får man en funktionel og veludstyret campingtrækker, som leverer en godkendt præstation ved årets kåring.
Med fuld udnyttelse af kræfterne støjer motoren, og retningsstabiliteten kunne være lidt bedre, men vi har altså at gøre med en bil til en rimelig pris.
Da kåringen foregår med en fast testrute og en testdag på bane, er det ikke muligt at genskabe en situation som den, medlemmer har beskrevet med den gamle Niro.
Det er ikke umuligt, at det kan optræde i den nye Niro PHEV, hvis man kører lange motorvejsture med campingvogn på. Benzinmotoren er nemlig den samme som i forgængeren, og der er tale om en momentsvag 1,6-liters motor med kun 105 hestekræfter.
Den stærkt øgede samlede ydelse i drivlinjen stammer fra en stærkere elmotor, og hvis batteriet kommer under pres, er det i teorien muligt, at elmotoren ikke kan understøtte benzinmotoren under kørslen.
Men det er teori, og vi vil derfor anbefale, at man hurtigst muligt efter køb af en Niro PHEV som campingtrækker tager en lang motorvejstur for at vurdere, om bilen lever op til kravene.
Det skal dog siges, at batteriet i den nye generation af plug-in-hybriden har større kapacitet end i den gamle.
Placering ved Årets Campingtrækker 2023
Kia Niro PHEV var ikke blandt de fem finalister.
Suzuki S-Cross 1,4 Hybrid Adventure
Testbilens pris: 305.990 kr.
Billigste version: 254.990 kr. (S-Cross 1,4 Hybrid Comfort)
Motor: Benzin 129
Forbrug: 18,9 km/l
Tilladt totalvægt: 1.770 kilo
Maks. anhængervægt med bremser: 1.500 kilo
Vogntogsvægt: 3.270 kilo
Ved siden af SUV’er med langt over 250 hestekræfter må Suzuki S-Cross, som er blevet udsat for et meget stort facelift, falde igennem. Hvis man sammenligner æbler og bananer, eller andre frugter af meget forskellig art, klarer den sig selvfølgelig ikke.
Men S-Cross er på alle måder langt fra de store og dyre biler i feltet. Den kommer med en lav pris, og så kommer den med slidstærk og gennemprøvet teknik. S-Cross har en 1,4-liters turbomotor med 129 hk, og så kommer den med manuel gearkasse.
Ingen opladningsmuligheder her, og der er ingen planer om S-Cross som plug-in-hybrid.
Vil man have S-Cross med automatgear, som er ganske forståeligt, skal man se nærmere på den nye S-Hybrid med 115 hestekræfter. Men automatgearkassen er faktisk en manuel, hvor en simpel robot hjælper med skiftene, og S-Hybrid må kun trække 1.200 kilo.
Den testede 1,4 med manuel gearkasse giver masser af trækkapacitet for pengene: 1.500 kilo for 254.990 kr. Testbilen med højeste udstyrsniveau ender i 305.990 kr., men vores bud er, at man lægger sig mellem de to niveauer.
Active-modellen til 275.990 kr. har automatisk klimaanlæg, regnsensor, sædevarme, læderrat, nøglefri betjening og meget andet.
Suzuki kalder faktisk S-Cross 1,4 for en hybrid, men elektrificeringen i modellen er så mild, at den mest af alt fungerer som en kraftig startermotor, så start-stop-teknikken virker blødt.
Men 1,4-liters motoren er nøjsom, og det gør, at man kommer 17-19 kilometer på en liter brændstof uden overhovedet at prøve på det.
Med sine 129 hestekræfter og 235 Nm er S-Cross med afstand den bil i feltet, der har den svageste motor. De relativt få kræfter skal så også kun flytte rundt med cirka 1.270 kilo, og den store XC90 vejer cirka 1.000 kilo mere.
Det giver motoren frihed, og det gør S-Cross til en frisk og meget letkørt bil. Motoren tager gerne omdrejninger, og gearkassen har en passende gearing.
S-Cross skal anstrenge sig noget for at flytte en campingvogn med magt, og med 1.500 kilo på trækkrogen ville den uden tvivl være presset.
Med nogle hundrede kilo mindre går det fint, så længe man ikke har noget imod at bruge af de omdrejninger, som motoren gerne serverer.På nogle områder føles S-Cross som en ældre bil.
Der er ikke “smarte” ting som trådløs opladning af smartphones, head-up-display eller digital instrumentering, og de to laveste udstyrsniveauer kører med et gammelt, trægt infotainmentsystem.
Støj trænger nemt igennem til kabinen ved motorvejsfart, og robusthed har helt klart stået længere oppe på listen, da interiøret blev skabt, end et luksuriøst indtryk.
Men det er Suzuki i en nøddeskal. Simpel, velfungerende og til en lav pris.
Placering ved Årets Campingtrækker 2023
Suzuki S-Cross var ikke blandt de fem finalister.
Citroën C5 X 1,6 Hybrid Grand Palais
- Testbilens pris: 499.990 kr.
- Billigste version: 419.990 kr. (C5 X 1,6 Hybrid Concorde)
- Motor: Benzin + el med 225 hk
- Forbrug: 76,9 km/l (kræver opladning)
- Tilladt totalvægt: 2.185 kilo
- Maks. anhængervægt med bremser: 1.350 kilo
- Vogntogsvægt: 3.535 kilo
Det giver en særlig fornemmelse at se en helt ny stor Citroën.
Citroën har ikke haft et rigtigt flagskib i sin europæiske portefølje, siden den særprægede C6 udgik for mere end 10 år siden. Den nye C5 X ser måske nok særpræget ud. Den er svær at kategorisere.
Er bilen en crossover? En stationcar? Måske en hævet hatchback?
Det er en del af charmen. Og i modsætning til den gamle C6, som både i indretning, undervogn og meget andet var meget, skal vi sige fransk, er C5 X mest af alt noget specielt set udefra.
Den har nemlig en ganske konventionel indretning og kører med gennemprøvet teknologi, som Peugeot og søstermærkerne i den store Stellantis-koncern har brugt i årevis.
I Danmark sælger Citroën udelukkende C5 X som plug-in-hybrid. Det er muligt, at der ville være kunder til de to versioner, hvor kun en benzinmotor driver værket (130 og 180 hk), men priserne ville næppe være spiselige.
Da der stadig er nogen rabat at hente i det danske afgiftssystem for plug-in-hybrider, giver den mest mening. Billig er C5 X ikke, og som flagskib troner den over SUV’en C5 Aircross. Ikke i højden, men når det kommer til pris. 420.000 kr. for basisudgaven Concorde, som endda mangler bakkamera og sædevarme, er cirka 60.000 kr. mere end for den tilsvarende C5 Aircross.
Den testede topmodel Grand Palais banker på døren til 500.000 kroners-klubben, og selv om der er tale om en helt igennem fremragende langtursbil med virkelig komfortabel affjedring og lavt støjniveau, kan materialekvalitet og udstyr ikke stå mål med prisen.
Det er dog andre problemer, som gør, at C5 X Hybrid ikke falder i god smag hos det meste af juryen. At hægte campingvognen på er en øvelse, som ingen har lyst til at gentage.
Strømstik og krog til sikkerhedswiren er placeret alt for langt inde under bilen. Med 1.350 kilo som maksimal vægt på krogen er C5 X til lettere vogne - og med en lasteevne på bare 343 kilo skal der ikke mange tunge genstande i bagagerummet, før man kører ulovligt.
Flere jurymedlemmer kritiserer køreegenskaberne for blødheden og bremserne. Frank går endda så vidt at kalde den et badekar. Altså, en sejlende omgang. For andre i juryen er det en del af den franske charme og noget af det, der gør en Citroën til en Citroën.
Køresikkerheden er der absolut ingen problemer med, så det er mere præcision, der mangler, når man kører med campingvogn. Lidt uro i bilens bagvogn irriterer, mens de 225 hestekræfter heller ikke altid virker til at være til stede.
Placering ved Årets Campingtrækker 2023
Citroën C5 X var ikke blandt de fem finalister.
Aiways U5 Premium
- Testbilens pris: 349.990 kr.
- Billigste version: 319.990 kr. (U5 Plus)
- Motor: El med 204 hk
- Rækkevidde: Op til 400-410 kilometer
- Tilladt totalvægt: 2.135 kilo
- Maks. anhængervægt med bremser: 1.500 kilo
- Vogntogsvægt: 3.295-3.345 kilo
Aiways U5 var en af de første kinesiske biler i Danmark, og på få år har den fået følgeskab af mange andre kinesiske biler. MG har etableret sig med prisbillige biler, mens Xpeng og NIO prøver sig frem med luksusbiler.
Det nye mærke BYD sælger både den fornuftige Atto 3 og de dyre modeller Tang og Han. Aiways holder fast i fornuftige priser, og mens den nye U6 koster 380.000 kr., så fås U5 til 315.000 kr. med Plus-udstyrsniveau.
Med Premium-udstyrsniveau stiger prisen til 350.000 kr., men så er panoramaglastag, el-betjent bagklap og indtræk delvist i læder også med i prisen.
Det giver dog ikke mere rækkevidde eller flere kræfter at gå fra Plus til Premium, og mens batteriet med en kapacitet på 63 kWh er markant mindre end batteriet i Volkswagen ID.5, så skulle det alligevel række til 400-410 kilometer.
Men med campingvognen spændt på og adstadig kørsel på testruten omkring Sorø lider rækkevidden hurtigt, og batteriet virker til at blive drænet hurtigere end i ID.5. Da U5 kun må lade med 90 kW ved en DC-lynlader, hvor ID.5 smider strøm på med op til 135 kW, kommer man til at holde længere ved ladestanderen.
Bilen har 204 hestekræfter, og som det gælder for alle elbiler, er alle kræfterne klar fra starten. Men det giver U5 problemer. Da den har forhjulstræk, og det virker til, at en campingvogn rykker vægtbalancen i bilen, kan den slet ikke få greb i vejen.
Forhjulene spinder meget nemt, og ved højere fart giver den lette forvogn meget nemt understyring.
Styretøjet er, med og uden campingvogn, fjerlet og giver ingen informationer. Det gør det svært at placere U5 det rigtige sted i svingene, og den underlige følelse af, at bilen er lettet for vægt foran, kan virke foruroligende.
Det er muligt, at U5 er godkendt til at trække 1.500 kilo, men ingen i juryen har lyst til at gøre det over længere stræk. Det er principielt heller ikke muligt uden mange stop for at lade op, for den elektriske Aiways smider strømmen for hurtigt.
Placering ved Årets Campingtrækker 2023
Airways U5 Premium var ikke blandt de fem finalister.