Fendt Bianco Activ 390 FHE er en velbygget og forholdsvis let rejsevogn med masser af lasteevne til campisten, som flytter sig ofte.
Tekst: Torben Brandt
På nogle arbejdspladser vanker der skældud og sure miner, hvis en medarbejder påpeger fejl ved et produkt over for ledelsen. På Fendt-fabrikken siges det, at man tværtimod bliver belønnet, hvis man kan finde en fejl. For her vil man hellere opdage eventuelle problemer, før vognen ender hos forbrugeren.
Det skal retfærdigvis siges, at jeg aldrig har haft lejlighed til at besøge Fendt-fabrikken og spørge medarbejderne, om historien er sand. Men den fortæller noget om den respekt, der står om Fendts kvalitet, når vi taler camping.
Bianco Activ 390 er en af de små vogne i Fendt-familien med en egenvægt på 1.113 kg og en totalvægt på 1.500 kg. Det efterlader en lasteevne på 387 kg, hvilket er mere end godkendt på en vogn i denne størrelse.
Den testede campingvogn egner sig perfekt til det rejselystne, modne par, som vil have en letkørt vogn med plads til et barnebarn eller to. Men også det unge par med små børn er en oplagt målgruppe for denne vogn, som vi har lånt hos Slagelse Camping & Outdoor Center.
Siddegruppe
Den er placeret bagest i venstre side. Bordet i siddegruppen er 92 cm langt og 71 cm bredt, hvilket er fint til to. Er man flere, skal børnene ikke være for store, eller også må man sidde ved et større bord i forteltet.
Hyndeinteriøret er mørkegråt med en tværgående rød stribe – pænt og praktisk. Siddehynden længst væk fra bagenden er 80 cm bred, 42 cm dyb og 35 cm høj, mens den anden er en anelse bredere. Alt i alt sidder man fint i siddegruppen, der kan omdannes til en seng, som er 185 cm lang og 104 cm bred på sit bredeste sted.
Hen over siddegruppen er der i alt fire skabe og en åben hylde. Alle skabe har to kraftige hængsler, som sørger for, at alt lukker og åbner ordentligt.
Lys er der masser af takket være en tagluge over siddegruppen og to vinduer – et i siden og et i bagenden. Både her og i resten af vognen har vinduerne myggenet og rullegardin. Det elektriske lys kommer fra en lampe over bordet med tre spots samt en hyggelig, indirekte belysning til at supplere med.
Under den ene af bænkene er Truma Combi 4 CP-varmeren anbragt, som sørger for både varmt vand og opvarmning af bodelen. Den er en del af Activ-pakken, som er ekstraudstyr, der giver vognen et løft. En enkelt stikkontakt er der ved siddegruppen – klogt placeret ved siden af vinduet mod sengen, hvor den ikke er i vejen og alligevel er let at komme til.
Klimaryglæn er både her og i resten af vognen konstrueret med omtanke, så luften kan komme op, uden at hynder og gardiner spærrer for lufttilførslen.
Modsat siddegruppen – lige til højre for indgangsdøren – er der et tv-hjørne med en kraftig holder og et bord med to åbne hylder og et skab nedenunder. Det er også her, Truma-panelet, som gør det muligt at holde øje med forbrug af blandt andet varme, vand og strøm, sidder.
Køkkenet
Vognen har køkken lige til venstre for indgangsdøren i bagenden. Køkkenbordet er 109 cm bredt og dermed ikke voldsom stort. Men pladsen er fornuftigt udnyttet, fordi de tre blus er trukket langt tilbage, hvilket efterlader 26 cm arbejdsplads forrest. Man undgår dog næppe at inddrage bordet ved sidegruppen eller et bord i forteltet, når maden skal tilberedes. Helt til højre på bordet sidder vasken, mens der over komfuret sidder to krydderihylder. Komfuret er fra Dometic og har tre blus med kraftige riste over.
Hen over køkkenbordet er der to overskabe, hvor det bredeste er 35 cm dybt, 52 cm bredt og 40 cm højt. Det er udstyret med hele tre hængsler, så man ikke risikerer, at noget går løs. Dometic-køleskabet er på 105 liter og har aftagelig fryser øverst. Der er et godt lys over komfuret, hvor der desuden er to stikkontakter.
Skraldespanden sidder på indersiden af døren lige ved siden af køkkenet. Over for siddegruppen er det store garderobeskab, som ikke kun har plads til tøj, men også huser to stikkontakter og HFI-relæet.
Under garderobeskabet finder man yderligere et lille skab til sko og lignende, der ellers let ville flyde i vognen. Lyset kommer fra en led-skinne i loftet samt en lampe lige over gasblussene.
Soveafdeling
Den franske dobbeltseng er placeret i venstre side af fronten. Madrassen er 200 cm lang og har fodende mod siddegruppens ryglæn, men jeg kunne sagtens ligge der. De officielle tal siger, at sengen er 140 cm bred, men jeg kunne ikke få det til mere end 134 cm, da jeg målte. Man kan sagtens ligge to personer, men man skal være indstillet på at ligge en anelse tæt. Madrassen er hele 16 cm tyk, hvilket signalerer, at den gode nattesøvn har høj prioritet. Den ligger stabilt i en kraftig sengeramme, så madrassen ikke glider rundt, hvis man sover uroligt.
Kraftige gasfjedre i hver ende af sengen holder både madras og lameller oppe, så man let kan udnytte det store depotrum under sengen. Det eneste, der fylder her, er vandtanken, som er placeret i fodenden. Alle varmeslanger og ledninger ligger ordentligt og godt beskyttet langs kanten, og man har fra fabrikkens side husket at lave huller i varmeslangen, så varmen kan komme op, hvor den gør gavn.
Også ved sengen er der – naturligvis, fristes man til at sige – en stikkontakt, så man kan trække strøm, mens man ligger i sengen. Der er indstillelige læselamper og hyggeligt indirekte lys over sengen. Har man brug for mere lys, er der såvel et vindue i siden som en tagluge over sengen, hvor man kan kigge op til stjernerne.
Over sengen er placeret to rummelige skabe samt en åben hylde hele vejen rundt. Desuden er der i alt otte åbne rum ved hovedgærdet med plads til briller eller andre løse genstande. Afstanden fra sengens hjørne til skabet over for er kun på 40 cm, så her er ikke meget plads at kante sig igennem på, når man skal hen til håndvasken eller ud på toilettet. Der er en knage på væggen over sengen ind mod badeværelset, hvor man kan hænge de ting, der bruges ofte, og som derfor ikke behøver at blive gemt af vejen i garderobeskabet.
Sengen er forhøjet, så den er 70 cm over gulvet, hvilket er en del af Activ-pakken. Det betyder, at man sætter sig på – og ikke ned i – sengen, ligesom det er lettere at komme op, når man har sovet.
Vognen har røgalarm, hvilket er en behagelig sikkerhed, når man sover sin skønhedssøvn.
Badeværelse
Det er ikke det rum, der er satset mest på, men der er, hvad man kan forvente i en rejsevogn af denne størrelse. Thetford-toilettet er skubbet helt op i fronten, hvilket efterlader fin benplads, når man sidder på tønden. En toiletrulleholder sikrer, at man slipper for at have rullen stående på gulvet. Derudover er der en stor åben hylde samt to mindre skabe til diverse toiletsager. Her er brusebund, men ikke noget bad. Der kan luftes ud på badeværelset via et stort vindue i højre side, og det er naturligvis blændet, så man slipper for indkig.
Håndvasken er placeret lige uden for døren, så når man har været på det lille hus, skal man altså ud i campingvognen for at vaske hænder. Ved håndvasken er der et spejlskab med god plads bag spejlet. Derudover er der i alt seks åbne hylder til toiletsager. Under håndvasken er er der yderligere to skabe og tre åbne hylder, så aflæggepladsen er rigtig fin. Også tre knager samt to tandkrusholdere er placeret her. Lyset kommer fra tre spots og et indirekte lys oppe under loftet. Og nå ja – så er der naturligvis en stikkontakt.
Karosseri
Gaskasselågen er uhyre solid og åbner i et par kraftige bøjler, som nemt holder lågen på plads, mens regulatoren sættes på gasflasken. Også indgangsdøren er der gods i, når man tager fat i den. Vognen har hvide, hammerslåede sider og en diskret grå og antracitfarvet staffering. Både foran og bagpå har den glatte plader. Bagpå er vognen udstyret med en tredje, integreret bremselygte, som både gavner sikkerheden og er æstetisk udført. Servicelugen, som skaffer adgang til rummet under dobbeltsengen, er ekstra stor som en del af Activ-pakken.
Lysstyrke
Styrken af det elektriske lys blev målt med en luxmåler. Til sammenligning kræver Arbejdstilsynet mellem 200 og 500 lux til almindeligt kontorarbejde.
Over siddegruppen: 169 lux med spots samt indirekte lys tændt.
På køkkenbordet: 630 lux midt på over komfuret, 358 lux fremme på bordet, hvor man typisk vil arbejde, og 302 lux over vasken.
Sengen: 118 lux på madrassen med to læselamper og indirekte lys tændt.
Toilettet: 188 lux med de to spots tændt.
Over håndvasken: 790 lux med to spots plus led-lysskinne tændt.
Samlet set er lysforholdene fremragende i vognen – især i køkkenet og ved håndvasken forrest i vognen.
Konklusion
Det er svært at sige ret meget negativt om Fendt Bianco 390 FHE Activ, som på alle måder lever op til kriterierne for at være en attraktiv rejsevogn. Den har en forholdsvis lav egenvægt, og med en totalvægt på 1.500 kg kan den trækkes af mange familiebiler og har plads til næsten 400 kg bagage.
Det er ikke en stor vogn, men pladsen er stort set alle steder udnyttet fornuftigt. De tre gasblus er trukket langt tilbage, så man har arbejdsplads foran på køkkenbordet, og i siddegruppen, hvor der ikke er den store plads at rutte med, er det let at komme ind og ud.
Det eneste sted, hvor pladsen i min optik er for skrabet, er gangarealet mellem seng og skab, hvor der kun er 40 cm at passere på. Heldigvis er det ikke det sted i vognen, man går mest. Bredden på 134 cm i dobbeltsengen er heller ikke prangende, men der kan trods alt godt ligge to mennesker. Badeværelset er ikke stort, og nogle vil savne muligheden for at snuppe et bad. Jeg forventer ikke et brusebad i en vogn af denne størrelse.
Ellers må jeg bare bukke i støvet for Fendts kvalitet, som viser sig lige fra den solide gaskasse til den tykke indgangsdør og de kraftige hængsler i skuffer og skabe. Det samme gælder de gasfjedre, som holder madras og lameller oppe, hvis man skal have bagage op eller ned i depotrummet under sengen. Der er ingen steder i vognen, hvor tingene virker vakkelvorne, eller hvor man har fornemmelsen af, at skruerne falder ud efter nogle få måneders brug.
Klimaryglænet er udført korrekt, og så er jeg vild med, at vognen simpelthen har en overflod af stikkontakter, som ellers er noget, der ofte spares på i vognene. Et plus er det ligeledes, at den er udstyret med Truma Combi 4, der både varmer bodel og vand.
Og er den så dyr? Nej, det synes jeg egentlig ikke. For det hele koster 165.572 kr. (eksklusiv klargøringsomkostninger), og når man tænker på, hvor meget man får for pengene, kan jeg ikke forarges over den pris.
Rummeligt trækdyr
Campingvognen blev trukket af Seat Ateca med 2,0 liters motor, der var en af de store, positive overraskelser, da DCU kårede Årets Campingtrækker 2017. Her kom den ind på en delt andenplads. Der er fremragende plads i vognen, udsynet er eminent, og der er godt optræk og næsten ingen støj.
Udfordringen ved den pressebil, Camping-fritid lånte, var, at den med ekstraudstyr som f.eks. bakkamera, drejbar trækkrog, avanceret kørepakke, metallak og en masse andet guf lander på 552.900 kr. Uden ekstraudstyret ville denne model have kostet 509.900 kr. Det er dog muligt at få Seat Ateca til priser fra 264.900 kr.
De officielle tal siger, at bilen kan køre 18,9 km/l ved blandet kørsel. Jeg fik den kun op på 16,3 km/l uden campingvogn, mens den i skiftevis med- og sidevind med campingvogn på krogen fra Slagelse til København kørte flotte 11,6 km/l.
I kraftig modvind fra København til Slagelse nåede bil og campingvogn dog kun op på 8 km/l.
Mærke: Seat
Model: Ateca Xcellence
Motor: 2,0 TDI
HK: 190
Brændstof: Diesel
Cylindre: 4
Automatgear: 6-trins DSG
Topfart: 212 km/t.
Køreklar vægt: 1.589 kg
Totalvægt: 2.130 kg
Koblingsvægt: 2.100 kg
Testvognens pris: 552.900 kr.
Læs mere om campingtrækkere her