Klargøring, rengøring af campingvogn, ferieklar, ny sæson

Sådan gør du vognen klar til en ny sæson

Foråret er her så småt - og det er tid til at gøre campingvognen klar til at komme på græs igen. Her får du et overblik og nogle praktiske fif.

Tekst: Torben Brandt

Lugter der jordslået inde i vognen, er der kommet skader på karosseriet, og hvordan har dine dæk det? Hvis du hører til det store flertal af DCU-medlemmer, der kun camperer i årets varme måneder, og er det et stykke tid siden, du har set til din campingvogn eller autocamper, så gør det nu, så du ikke først opdager eventuelle problemer dagen før, turen går til campingpladsen.

Og inden du læser videre – selvom du både er fiks på fingrene, en erfaren campist og vant til selv at klare tingene, så er du formentlig ikke fagmand. Erkend derfor dine begrænsninger og husk at få vognen serviceret med jævne mellemrum af en professionel.

Tjek for skader
Begynd med at vaske din vogn grundigt udenpå, så skidt og snavs ikke bider sig fast. Når vognen er rengjort, er det lettere at se, om der i løbet af vinteren er kommet buler eller revner i karosseriet. Streng frost kan være hård kost for især plastdelene, ligesom vinterens storme kan have fået grene eller andet til at blæse ind i vognen, og er der kommet utætheder, er der naturligvis risiko for fugt i vognen, hvilket er campistens fjende nummer et. I så fald bør du opsøge et caravanværksted, du har tillid til, hvor du kan få rådgivning og hjælp til at få skaden udbedret.

Hvordan lugter kabinen?
Inde i vognen skal du bruge din syns- og lugtesans, for hvis vognen lugter jordslået, kan det være tegn på fugt. Løft hynderne i magasinerne og se også under sengenes madrasser, og skulle du finde spor efter fugt og svamp, vil det være en god ide at bruge et desinficerende og bakteriedræbende middel til at rengøre grundigt omkring de berørte områder. Har du mistanke om, at der er tale om et større fugtproblem, bør du få vognen på værksted, så du kan få et overblik over skadens omfang.

Image
Husk også at lade døre og vinduer stå åbne i nogle timer, så du kan få luftet vognen ordentligt igennem. Derudover bør du naturligvis støvsuge og rengøre vognen grundigt indvendigt.

Vær opmærksom på, at der findes en række specialprodukter til rengøring af f.eks. toilet og håndvask – spørg eventuelt din campingforhandler til råds om de forskellige produkter.

Tjek aftrækket
Husk også at undersøge, om toilettet fungerer, køleskabet virker, om gasblusset fortsat er i orden, og ikke mindst om der er ordentligt aftræk op gennem skorstenen, når du sætter varme på. Hvis skidt og møg har sat sig som en prop i skorstenen, vil aftrækket være stoppet, og dermed forsvinder røggasserne ikke op i atmosfæren, men presses ind i beboelsen, hvilket kan resultere i kulilteforgiftning, som i værste fald kan være dødelig.

Utæt varmtvandsbeholder
Du skal også huske at kontrollere, om din varmtvandsbeholder eller nogle af vognens vandhaner og –slanger er blevet utætte i løbet af vinteren. Det finder du ud af, når du fylder vand på, for er der utætheder, vil vandet naturligvis løbe ud de forkerte steder.

Alt for mange campister glemmer at tømme vandsystemet, før de kører vognen i vinterhi, og når kulden kommer, sker der en frostsprængning.

På landets caravanværksteder er der hvert år travlt i forårsmånederne, blandt andet fordi campister i hobetal har glemt at tømme vandsystemet, og derfor i tolvte time skal have udskiftet slanger og varmtvandsbeholder, inden de kan køre på ferie.

For værkstederne er dette salg og arbejde naturligvis en kærkommen ekstra indtægt, men for campisten er det nogle ærgerlige penge at betale.

Hold øje med dækkene
Også dine dæk skal kontrolleres, for med tiden bliver de slidt, og selvom du måske ikke kører ret meget, bliver de under alle omstændigheder møre, som årene går. Husk også at tjekke dæktrykket, så du ikke kører på flade dæk, hvilket er skidt både for sikkerheden og bilens brændstoføkonomi. Det korrekte dæktryk kan du finde i campingvognens instruktionsbog.

Image
  Undersøg om lys og lygter fortsat fungerer tilfredsstillende og glem ikke bremselyset. Kontroller vognens håndbremse, tilkobling, stabilisator og elstik, og smør gerne vognens bevægelige dele, f.eks. støttebenene, med lidt olie.

Har du fortelt til vognen, vil det være klogt at slå det op, inden du tager af sted, dels for at få øvelsen, dels for at kontrollere, om der er mangler eller skader. Husk, at forteltet står på en stor overflade, og når solen bager på teltdugen, fordamper en masse fugt fra jorden. Denne fugt sætter sig på indersiden af teltet. Det kan anbefales altid at skabe lidt gennemtræk ved f.eks. at åbne teltet lidt i begge sider foroven.

Fugt- og gastest
I Danmark er der ingen krav om, hvor ofte du skal have foretaget gastest på din campingvogn eller autocamper. Fra DCUs side lyder anbefalingen dog, at man gør det hvert andet år, fordi man dermed for et forholdsvis beskedent beløb kan forebygge ulykker. Husk at få testen foretaget af en fagmand, der har den fornødne autorisation.

Det kan også anbefales at få en fugttest med jævne mellemrum. Er der utætheder i campingvognen, og får fugten først rigtig fat, kan der udvikles svamp, som er noget skidt for helbredet og i værste fald kan gøre vognen ubeboelig. Du kan få foretaget en fugt- og gastest i forbindelse med din almindelige servicering af campingvogn eller autocamper – enten på et af campingunionens test- og servicecentre, eller på et andet ordentligt caravanværksted, du har tillid til.

– Det er helt op til den enkelte campist at beslutte, hvor ofte man vil have serviceret sin vogn, men fra campingunionens side anbefaler vi, at man får foretaget et serviceeftersyn, inklusiv fugt- og gastest, i hvert fald hvert andet år. På den måde er man både med til at højne sikkerheden, og samtidig forlænger man jo campingvognens liv, når man løbende holder vognen ved lige og servicerer den, siger teknisk rådgiver i DCU, Stefan Rosendal.

Forårets tjekliste

Ude

  • Gør vognen grundigt ren
  • Kig efter buler og revner. Utætheder risikerer at give fugt i vognen
  • Tjek håndbremse, næsehjul, stabilisator, tilkobling, sikkerhedswire og elstik
  • Er glas og lygter intakte? Kontroller nær-, blink- og bremselys
  • Smør bevægelige dele som f.eks. støtteben
  • Kontroller om dækkene er slidte eller møre, og om dæktrykket er korrekt

Inde

  • Lugter vognen jordslået? Tjek for fugt under hynder og madrasser
  • Luft grundigt ud og gør ordentligt rent
  • Er vandsystemet tæt?
  • Virker gasanlægget og gasblusset? Tjek skorstenens aftræk
  • Undersøg om køleskab og fryser fungerer
  • Tænd lyset – virker pærerne stadigvæk?

 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her