Der venter masser af gode oplevelser i Randers. Foto: Anne-Vibeke Isaksen

Randers har oplevelser for hele familien

Skal du holde sommerferie i Danmark, så kør en tur forbi Randers. Ud over den fascinerende Randers Regnskov kan du bl.a også gå i Elvis Presleys fodspor, dyrke outdoor-aktiviteter i Randers Fjord, besøge Danmarks eneste sparebøssemuseum og sejle med Danmarks mindste bilfærge.

Af Torben Brandt
Foto: Anne-Vibeke Isaksen og Torben Brandt

Hvad har Jens Otto Krag, TV 2-udenrigskorrespondenten Steffen Jensen, forfatteren Steen Steensen Blicher og dyrevennen Poul Thomsen til fælles? Svaret er, at de alle kommer fra Randers. De får dog baghjul på kendisbarometeret af byens mest berømte bysbarn, Niels Ebbesen, der har sin egen statue centralt i byen. Han dræbte i 1340 den holstenske greve, Gerhard 3., der var kommet til Danmark med sine soldater for med magt at inddrive skattekroner. Om motivet til drabet var nationalfølelse eller ulyst til at betale skat, svæver ifølge opslagsværket Wikipedia noget i det uvisse, men drabet gav Ebbesen heltestatus, fordi det blev et signal til et opgør mod de tyske pantbesiddere. Mange år senere blev selvsamme Ebbesen også symbol på den danske modstand mod den tyske besættelsesmagt under Anden Verdenskrig.

Tag en tur i regnskoven
Med al respekt for Niels Ebbesen er statuen ikke byens største trækplaster. Den hæder tilfalder ubestridt Randers Regnskov, der åbnede i 1996, blev udbygget i 2003, og som hvert år tiltrækker cirka 300.000 besøgende. Regnskoven er imidlertid så velbeskrevet mange andre steder, at det her blot skal konstateres, at den er imponerende og absolut skal besøges, men at Randers har meget andet at byde på.

Gå efter stjernerne på Stjerneruten
En god introduktion til den centrale del af byen er at gå på Stjerneruten, hvor små, gyldne stjerner i fliserne på bedste Hollywood-maner viser vej. Desværre er der ind imellem nogen, der morer sig med at fjerne stjernerne, men når det sker, er kommunen hurtig på aftrækkeren og får genetableret dem, så ruten kan følges.

På turen kommer man blandt andet rundt i byens historiske centrum og når omkring steder som Håndværksmuseet, Niels Ebbesens hus, Kulturhuset, Sct. Mortens Kirke og Randers Kloster. Er tiden til det, kan man dvæle ved de seværdigheder, man interesserer sig mest for, og hvis ikke kan man glæde sig over, at turen rundt giver en fin fornemmelse af byens historie, seværdigheder og fine handelsliv med et rigt udvalg af specialbutikker.

Følg i en statsministers fodspoir
På vej gennem byen passerer man også Jens Otto Krags Plads, opkaldt efter landets tidligere statsminister. Han var barnefødt i Randers og boede som lille i Stemannsgade 11 tæt på den plads, der i dag bærer hans navn. På pladsen, der blandt de lokale er bedre kendt som Museumspladsen, ligger i øvrigt Café Jens Otto, som er en kreativt indrettet café med hyggelig stemning.

Prøv Elvis' livret
I udkanten af Randers ligger en anden populær seværdighed, Memphis Mansion. Stedet er etableret af Henrik Knudsen, en dedikeret Elvis Presley-fan, som fra barnsben har dyrket musiklegenden fra Memphis. Da stedet åbnede i 2011, skete det under navnet Graceland Randers, men 1. januar 2016 blev det ændret til Memphis Mansion.

Ude fra er stedet identisk med det rigtige Graceland i Memphis, og indenfor kan man blandt andet opleve en stor samling af Elvis-effekter ejet af grundlægger Henrik Knudsen. Memphis Mansion er så gennemført et sted, at det siden sin åbning har været omtalt i adskillige store, internationale medier, hvilket har givet en opmærksomhed, der resulterede i, at stedet i 2016 blev gæstet af hele 148.000 mennesker, heraf en stor del fra udlandet. Stedets restaurant Highway 51 Diner serverer desuden glimrende burgere og en af Elvis' livretter: smørstegt toast med peanutbutter, marmelade, grillet banan og bacon. Se meget mere på www.memphismansion.dk

Lad dig overraske på Sparebøssemuseet
I den mere jordnære afdeling kan man i Randers også besøge noget så særpræget som Danmarks eneste sparebøssemuseum. Det ligger i Middelgade og huser ikke færre end 3.500 forskelige sparebøsser, hvoraf de ældste er tilbage fra 1600-tallet. Sparebøssemuseet i Randers fik i 2004 noget af en saltvandsindsprøjtning, da det fik tilført en stor og sjælden samling sparebøsser fra det nu nedlage museum på Klarskovgaard ved Korsør, hvor de danske sparekasser dengang drev et fælles museum. Du kan læse mere på www.sparebossemuseet.dk

Nyd naturen og en anderledes færgetur
Når trangen melder sig til at komme væk fra byen og ud i naturen, har Randers stadigvæk masser at byde på.

Danmarks længste vandløb, Gudenåen, munder ud i Randers Fjord. Hvor nærheden til vandet tidligere var en vigtig adgangsvej til transport og handel med andre byer, tjener Gudenåen og Randers Fjord i dag først og fremmest et rekreativt formål med mulighed for sejlads samt cykel- og gåture i naturskønne omgivelser.

En glimrende indgang til fjorden er Kyst- & Fjordcentret, der ligger i Naturpark Randers Fjord. For at komme dertil tager man Danmarks mindste bilfærge fra Mellerup til Voer. Det tager kun få minutter at tilbagelægge de 470 meter med færgen, der årligt transporterer cirka 20.000 biler og 50.000 passagerer. Og man bliver bestemt ikke ruineret af turen, der kostede 80 kr. for en personbil med to passagerer fra Mellerup til Voer.

Efter den korte sejltur er man geografisk set på Norddjurs. Lige ved det lille færgeleje i Voer ligger Kyst- og Fjordcentret, der har specialiseret sig i familieaktiviteter i og omkring Randers Fjord. ”Naturen har åbent hele året – så det har vi også efter aftale”, skriver centret kækt med den friskhed, der også kendetegner stedets daglige leder, Carsten Enemark, og hans medarbejdere. Kyst- og Fjordcentret arrangerer fisketure, sejlads i båd, kano eller kajak, bygning af tømmerflåde, skattejagt, ildværksted og mad på bål, overnatning i shelters og meget mere.

Er man heldig, kan man på turene på og langs fjorden se marsvin og sæler. Odderen lever også her, men den er svær at få øje på. Skal det lykkes, er chancerne størst der, hvor åerne munder ud.

 

Her kan du bo
DCU har ingen campingpladser i Randers, men såvel DCU-Camping Viborg Sø og DCU-Camping Blommehaven ligger i overskuelig køreafstand.

Tættest på byen ligger Randers City Camp, Randers Fjord Camping og Langå Camping. Find DCUs fordelspladser her.

 

Nyttige hjemmesider

Visitranders.dk

Kystogfjordcentret.dk

sparebossemuseet.dk

regnskoven.dk

randersfjord-faerger.dk

memphismansion.dk

 

 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her