Oplevelser
Oplev belgisk UNESCO-ølkultur i Flandern
I Flandern i det nordlige Belgien er der rig mulighed for at udforske den traditionsrige belgiske ølkultur, der netop er blevet udnævnt som UNESCO verdenskulturarv.
På regionens mange øl-museer og bryggerier kan besøgende blive klogere på kulturen og traditionerne bag nogle af de mere end 2.000 belgiske øl, der findes. Og på flere af restauranterne er der mulighed for at nyde øl, der er særligt udvalgt af kokken til at komplementere smagsnuancerne i hver enkelt ret.
Den 30. november blev belgisk ølkultur optaget på UNESCOS liste over verdenskulturarv. Og Flandern, den nordlige del af Belgien, er med sine mange hyggelige byer et oplagt sted at udforske den traditionsrige ølkultur. Her er kulturen og traditionerne formidlet videre fra generation til generation igennem århundreder – og selv i dag er den belgiske ølkultur en vigtig del af den flamske identitet.
Bliv klogere på øllens historie
Der findes mere end ti forskellige øl-museer og 150 bryggerier i Flandern, og størstedelen tilbyder rundvisninger og guidede ture. Her kan øl-entusiaster komme tættere på landets ølkultur og lære mere om – og prøvesmage – både kendte og mindre kendte øltyper.
Et af regionens nyere øl-museer findes i charmerende Antwerpen. Her åbnede byens ældste bryggeri, De Koninck, sidste år et nyt, interaktivt øl-oplevelsescenter, hvor besøgende kan lære mere om byen og bryggeriets historie. Udstillingen er fordelt over ni tematiserede rum og bruger moderne lyd- og videoteknik til at give gæsterne en både autentisk, lærerig og underholdende oplevelse.
I centrum af middelalderbyen Brügge ligger det familieejede bryggeri De Halve Maan. Bryggeriets ejere er i dag sjette generation af en familie, der har været bryggere siden 1856. Ved siden af den historiske bryggeribygning ligger et fascinerende museum med gammelt industrielt udstyr, som kan opleves på egen hånd eller på en guidet rundvisning. Trods den traditionsrige historie er De Halve Maan konstant under udvikling – fx har bryggeriet for nylig installeret et 3 kilometer langt, underjordisk rør, der nu hver dag transporterer den færdigbryggede øl direkte fra bryggeriet til tapperiet.
Verdenskendte øl med respekt for sig selv
Mange af de øltyper, man i dag kan få serveret over hele verden, har sin oprindelse i Belgien. Det gælder bl.a. de populære frugt- og champagne-øl samt typerne ”Dubbel”, ”Tripel” og ”Saison”. Nogle belgiske øltyper som fx lambic, gueuze og flamsk rød øl er endda umulige at brygge andre steder i verden, fordi de kræver særlige gærstammer og bakterier, der kun findes i Belgien.
I alt mener man, der findes mindst 2.000 forskellige belgiske øl – og enhver belgisk øl med respekt for sig selv har sit eget specielle glas, som øllen bør serveres i for at komme til sin ret. Smagsnuancerne i en øl afspejler både måden, hvorpå øllen er brygget, men også valget af ingredienser. Ud over variationen af de basale råvarer som fx vand, malt, humle og gær kan øllens smag også bære præg af forskellige smagsgivere som urter, krydderier, frugt eller honning.
Øl til enhver anledning
Med tusindvis af forskellige øl har man i Flandern en øl til enhver anledning. Nogle øl er gode som tørstslukkere efter en byvandring, nogle passer perfekt til en hyggelig aften på den lokale pub, mens andre hovedsageligt bruges i madlavningen. De senere år er det også blevet populært at drikke øl til maden på de finere restauranter. Het Duvels Genot i Antwerpen er en af de efterhånden talrige restauranter i Flandern, hvor kokken nøje udvælger en særlig øl til hver ret – med henblik på at fremhæve og komplementere smagsnuancerne i maden.
Find mere information om belgisk øl