Miljøzone

Guide til miljøzoner: Disse lande kræver miljømærker

Flere tyske og italienske byer har haft det i flere år, og siden er en række andre lande fulgt efter med miljøzoner.

Flere tyske og italienske byer har haft miljøzoner i adskillige år. Siden har Frankrig og flere andre lande nu også indført dem i flere byer.

En miljøzone betyder, at man skal have et miljømærke på sit køretøj for at køre lovligt ind i disse zoner.

EU har endnu ikke harmoniseret medlemslandenes miljømærkeordning. EU har kun fastsat grænseværdierne i miljømærkeordningen.

Det er altså op til hvert enkelt medlemsland at praktisere og håndtere reglerne. Skal du sydpå i ferien, er det derfor vigtigt, at du sætter dig ind i hvilke betalingsmærkater, du skal have med på køretøjet.

Miiljømærkerne, som mærkaterne hedder, kan købes ved grænserne, på tankstationer og posthuse.

 

Miljømærker er dit ansvar

Miljømærker fås generelt for 10 eller 30 dage, og de skal købes, inden man triller ind i de byer, der er omfattet af reglerne rundt omkring i Europa.

Det er dit eget ansvar at sørge for at få de rigtige miljømærker på dit køretøj, og selvom salgsstedet kan være lukket, udskrives der store bøder, hvis du bliver stoppet uden.

Dansk Camping Union guider dig her igennem et stort udpluk af de europæiske miljøafgifter og miljømærker.

Du kan købe de fleste mærkater på FDM.dk. Bemærk: Leveringstiden kan være lang, så køb i god tid.


Disse lande kræver miljømærker

 

Belgien

Belgierne har indført miljøzoner henholdsvis i Bruxelles og Antwerpen. I første omgang er det biler med Euronorm 1, 2 og 3, der skal registreres, og det sker online. 

Ved kørsel i disse byer skal du registrere din bils nummerplade, det gælder uanset alder og drivmiddel – registreringen sker online. Din bils nummerplade aflæses af kameraer på vej ind i byen. Når din bil er registeret, er registreringen gældende i 3 år, dog højst så længe bilen har samme registreringsnummer. Har du ikke registreret din bil, inden du kører ind i Bruxelles, udløser det en bøde.

Læs mere her og registrer din bil før besøg i Bruxelles:

https://www.slimnaarantwerpen.be/en/LEZ
 
https://lez.brussels/mytax/

 

England

England har indført miljøzoner i London.

 

Frankrig

Paris var den første franske by til at indføre miljøzoner. Siden har byerne Lyon, Lille, Grenoble og Strasbourg også indføre miljømærket, og der kommer løbende flere til.

Det betyder, at der vanker bøder på mellem 508 kr. og 2.800 kr. (mellem 68 og 375 euro), hvis du kører ind i miljøzonerne uden et miljømærket køretøj. 

Franskmændene kalder deres miljømærke for Crit’Air Vignette.

Crit’Air Vignette fås i seks forskellige kategorier og farver – afhængigt af køretøjets registreringsår, brændstofforbrug, og hvor meget forurening det udleder. Både diesel- og benzinbiler skal have mærkaten.

Køretøjer, der er registreret før 1997, kan ikke få mærkatet. Det er derfor ulovligt for biler, der er registreret før 1997, at køre ind i miljøzonerne. 

De store franske trafikfærdselsårer som A6, A7 og A42 er ikke omfattet af miljømærkeordningen. 

I modsætning til andre mærker kan det franske mærke ikke købes på tankstationer eller andre steder i landet. Det franske miljømærke skal derfor bestilles hjemmefra via nettet. Det koster omkring 31,50 kr. (4,21 euro) plus forsendelse at få mærket. 

Det tager 3 – 4 uger at få et franske miljømærke. Derfor er det meget vigtigt, at man er ude i god tid. 

OBS. Når formularen udfyldes på den franske hjemmeside, skal køretøjets registreringsattest scannes ind som pdf. Her må filen højest fylde 400 kb., ellers bliver den ikke uploaded.

Her er en vejledning, der kort forklarer de punkter, der skal udfyldes:

  • Make = mærke på jeres bil, men i skal blot udfylde de felter med rød stjerne. 
  • Registrtion number = bilens registreringsnummer (nummerplade).
  • Date of first registration = bilens første registreringsdato – se registreringsattest.
  • Vehicle category = køretøjs kategori – her vælges privat køretøj eller køretøj under 3,5  ton.
  • Type of fuel = brændstof som bilen køre på. 
  • Certificate issuing country = bilens nationalitet – Danmark.
  • Vehicule identification number = bilens stelnummer – se registreringsattest.
  • Make = Bilmærke eks. Toyota. 
  • Commercial description = Motor eller model eks. Auris 1,4 D 
  • Indication of the environmental category = Hvor grøn er bilen – en klassifikation hvor grøn ens bil er – se registreringsattest. Ellers kan du finde bilens euronorme på https://www.biltorvet.dk/nummerpladeopslag
  • Upload the registration certificate = Registreringsattesten skannes ind som pdf.

 

Holland

Holland har indført miljøzoner for dieselkøretøjer i større byer, som Amsterdam, Arnhem, Haag og Utrecht. Zonerne er skiltet ved byskilte – og angiver for hvilke biler der er omfattet af miljøzonen. 
 
Der er i øjeblikket ingen byer med krav til Euro 3 "gul zone”. Trafikskiltet i en gul zone viser en personbil og en varevogn efterfulgt af en gul cirkel med en 3  indeni. Det vil sige krav til lette dieselbiler, der opfylder Euro 3-standarden og derover, kan komme ind i zonen.
 
Der er krav til euro 4 ”grøn zone” Trafikskiltet i en grøn zone viser en personbil og en varevogn efterfulgt af en grøn cirkel med en 4 Euro standarden indeni. Det vil sige krav til lette dieselbiler, der opfylder Euro 4-standarden og derover, der køre ind i Amsterdam, Arnhem, Haag og Utrecht. Oversigtskort under dette link. https://www.milieuzones.nl/locaties-milieuzones

 

Italien

Så længe man kun benytter motor- og motortrafikvej, samt ringveje om større byer, udløser det ingen krav til miljømærke i Italien. Men forhør jer lokalt, for eksempel på campingpladsen, om der er særlige regler for området, der skal tages højde for.

Flere italienske byer har dog indført restriktioner eller forbud mod at køre i bykernen. Forbuddet hedder ZTL (Zona Traffico Limitato, zone for begrænset trafik). I den historiske bymidte i Milano er der indført et særligt tillæg – et forureningstillæg. Her betales for et ”Eccopas” et særligt pas ”afgiftstillæg” som du betaler for i dagtimerne. Et Ecopass koster mellem 2 og 10 euro pr. dag for at køre i zonen, og kan købes i lokale kiosker. Link til miljørestriktioner i Milano.

ZTL er eks. placeret i de historiske bykerner for at begrænse trafikken. Som udgangspunkt kan man som turist i Italien ikke købe en tilladelse til at køre i disse områder. Kun hvis man har et særligt ærinde, kan man få tilladelse.

Det er let at overse skiltene, og de italienske myndigheder tøver ikke med at udstede og eftersende bøder, hvis man, bevidst eller ubevidst, kører ind i zonerne uden tilladelse. Det anbefales derfor at stille bilen på en af de store parkeringspladser, som typisk ligger lidt uden for bykernen, og derfra gå eller benytte offentlig transport det sidste stykke ind til centrum.

Hvis du er handicappet og har brug for at køre ind i centrum, kan du dog søge særlig tilladelse hos de lokale myndigheder. 

Ellers løser italienerne problemet med et parkometersystem, hvor der købes særskilt parkeringskort ved den lokale tobakshandel.

På hjemmesiden https://ztl-italia.blogspot.com/, der desværre kun er på italiensk, står de byer, der er omfattet af ordningen. Men på forsiden er bynavnene nævnt, som er berørt af ordningen.

Ved aktivering af valgte by på hjemmesiden får man samtidig mulighed for oversættelse fra Google. Herefter kan der bladres mellem de enkelte restriktioner, påbudskilte og oplysninger for tidsrum og zoner. Restriktionerne gælder ofte i dagtimerne, og tilladelser kan f.eks. i Milano købes i visse kiosker.

 

Tyskland

Tyskerne har i flere år haft krav om miljømærke i cirka 70 byer.

I Hamborg er man gået skridtet videre og har indført kørselsforbud for ældre dieselbiler på to konkrete vejstrækninger. Det drejer sig dels om Stresemannstrasse, dels om en cirka halv kilometer lang strækning af Max-Brauer-Allee. Kun dieselbiler, der lever op til den såkaldte Euro 6-norm, er undtaget for kørselsforbuddet.

Det tyske miljømærke følger bilens registreringsnummer i hele dens levetid. Dog bliver du nødt til at anskaffe dig et nyt, hvis din forrude går i stykker og skal udskiftes.

Ellers er langt de fleste biler dækkes af det grønne mærke, som opfylder kravene til biler med Euronorm 4, 5 og 6.

Skal du derimod udelukkende køre gennem Tyskland på motorvejene, behøver du ikke at have et miljømærke.

Du kan købe tysk miljømærke hos f.eks. FDM eller bilsynsvirksomheden Applus. 

 

Green Zones app

Der findes en app til alt - og miljøzoner er ingen undtagelse.

Green Zones rummer information om mere end 200 miljøzoner i Europa, og her kan du blandt andet også få prognoser, advarsler og besked om kommende kørselsforbud.

Via hjemmesiden https://www.green-zones.eu/da/app kan du hente appen til både iPhone og Android.

 

Green Zones app

 

 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her