Geopark Odsherred, børnekunst, leransigter, naturoplevelser

Odsherred er ferie for hele familien

Står ferien på camping i Danmark, så byder Odsherred på skønne oplevelser for både børn og voksne. Her får du DCUs guide til en børnevenlig ferie Odsherred.

Af Anne-Vibeke Isaksen

Børn og børnebørn skaber liv på campingferien og da ikke mindst, når man ovenikøbet holder den i et hjørne af Danmark, hvor der er både højt til loftet og store vidder, herlige campingpladser og en mega-vild rutsjebane – hvis man lige er til det. J, Odsherrred er en perfekt, børnevenlig destination.

Danmarks midtpunkt
Slår man op på Google, er der ikke helt enighed om, hvor Danmarks midtpunkt ligger. Men faktum er, at Danmarks officielle midtpunkt ligger på positionen 55° 58" nord og 11° 46" øst – eller mere forståeligt på Lokkemosevej lige uden for Rørvig. Det er måske ikke det mest interessante sted for børn, men det er et oplagt pejlemærke at begynde sin rundtur i Odsherred fra.

Image
Danmarks midtpunkt, sten, Rørvig, Odsherred


Krabber og kold øl
Det er Rørvig Havn til gengæld. Her venter en af områdets mange gratis oplevelser og tro mig, her kan børnene få time efter time til at gå. Det går i al sin enkelhed ud på at fange krabber, og det kræver kun en spand og et net. Der lyder et begejstret hvin, hver gang de små poder får bid, men pas på, for de genstridige krabber kan godt bide fra sig. Hvis man som forældre eller bedsteforældre mister tålmodigheden, ligger Rørvig Røgeri lige ved siden af molen, og her kan man i den grad forkæle sig selv med verdens bedste frokost og måske en kølig øl.

Image
Rørvig, mole, fiskeri, krabber, børn


Husk cyklerne
Odsherred er et stort net af cykelstier, og det gør området til et af de mest familievenlige i Danmark. Her er fladt de fleste steder undtagen i området ved Vejrhøj, der er Sjællands tredje højeste punkt, og mange af cykelstierne ligger i skoven eller langs vandet. Der er imponerende godt skiltet, så man skal gøre sig umage for at fare vild. Cykelstierne er fremragende, når de små skal med ud at cykle, fordi man slapper meget mere af, når man ikke skal ud og køre på landevejene.

Image
Cykel, cykeltur, naturoplevelser


Campingferie oplagt
Der er syv skønne campingpladser i hele Odsherred, og to af dem er DCU- pladser, som betyder gratis børn hele sæsonen og gratis børnebørn i lavsæsonen. Alle områdets campingpladser er børnevenlige og tæt på naturen. Hvis det er den gode strand, der trækker, så er stranden ved Camping Nordstrand flere gange kåret til en af landets bedste. På samme måde som ved Rørvig Havn er stranden et sted, børn kan bruge mange timer, hvis vejret tillader det. På en blæsende efterårsdag er stranden en anden oplevelse – her er det til gengæld hyggen hjemme i forteltet eller campingvognen, der trækker. Alle campingpladser i området er naturskønne og passer godt til mindre og mellemstore børn.

Image
DCU-Camping Rørvig Strand, campingplads, fortelt, sten på snor


Vandland der vil noget
Det er de færreste børn, der siger nej til en tur i vandland, og selv om der kan være fart over feltet i Sommerland Sjælland, er parken anderledes end de andre sommerlande i Danmark. Børnene kan bade, til de er helt opløste, i badelandet, som både har de vildeste rutsjebaner, bl.a. Danmarks højeste vertikale vandrutsjebane, men også vandland i alle mulige afskygninger. Sommerland Sjælland har desuden massevis af andre aktiviteter. Men det, der i virkeligheden gør dette sommerland så specielt, er, at der er så højt til loftet og masser af mulighed for at nyde sin medbragte picnickurv. Eller nuppe en morfar på et tæppe i den smukke, anlagte park. Det gør, at man kan begge dele: Give den gas og slappe af.

Image
Sommerland Sjælland, Odsherred, picnic, naturoplevelser


Smag på landskabet
Tilmeldingen er ganske enkelt imponerende på denne guidede ”Smag på Odsherred”- tur, hvor naturvejleder Jørgen Stoltz fra Silva Danica tager en stor gruppe af børn, forældre og bedsteforældre med ud på de særprægede Korevler for at finde spiselige planter. Med stor indlevelse og mange smagsoplevelser – nogle mere spændende end andre – går vi ude i den imponerende natur i over to timer. Jørgen lærer os om planterigets mangfoldigheder, både hvad angår ernæring og helbredelse. Alle på denne tur er med på den, og især gruppen af de mindste gæster er nysgerrige. Turen afsluttes med, at man får krydderurter med hjem sammen med opskrifter. Der skal bare handles kød og grøntsager, så er middagen reddet hjemme på grillen ved campingvognen.

Image
Korevlerne, Odsherred, naturoplevelser, spiselige planter


Børnekunst i naturen
Odsherred har noget så specielt som en geopark – ikke som en park et fysisk sted, men fordi Odsherred er fyldt med landskaber, der skal bevares til eftertiden og derfor har særlig beskyttelse. Rygraden i Geopark Odsherred er Odsherredbuerne Vejrhøjbuen, Vigbuen og Højbybuen, som blev dannet under sidste istid. Formationerne i Odsherred er et skoleeksempel på et landskab skabt af isen, og de er grunden til, at Geopark Odsherred er med i det verdensomspændende netværk af geoparker under beskyttelse af UNESCO.
Lige syd for Høve er der i dag en herlig attraktion, hvor Geokids udstiller op til 4.000 ler-ansigter. Med Geokids-projektet kommer elever igennem et undervisningsforløb, hvor de gennem et ”stjerneløb” i naturen bliver introduceret til Geopark Odsherreds landskaber og kulturhistorie. Eleverne lærer om istidslandskabet, de graver efter ler og skaber kunst, som nu kan opleves af turister. På hvert ansigt er der en QR-kode, så man kan se, hvem barnekunstneren er.

Et lækkert spisekammer
Odsherred er ikke blandt de mest kendte destinationer i Danmark, men her er virkelig alt. Naturen er enestående og kan opleves ganske gratis på over 300 kilometer vandrestier, og kysterne er meget forskellige. Lammefjorden er under havets overflade, mens islandskaberne andre steder bugter sig gennem området. Odsherred er et uudtømmeligt spisekammer med naturlige ressourcer, flere lokale vinproducenter, Lammefjordskartofler og Rørvig Røgeri har bare nogle af de lækre specialiteter, der venter dig på campingturen. Det hele er krydret med kultur- og kunstoplevelser – året rundt sker der noget i området for både børn og for voksne.
 

Planlæg hele din ferie på www.visitodsherred.dk

Husk du får rabat her: DCU-Camping Rørvig Strand

Book din ferie på dcu.dk

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her