Vandrerruter

Her kan du vandre tæt på DCUs campingpladser

Danskerne er glade for at komme ud i naturen, og vi snører vandrestøvlerne markant oftere end tidligere. Camping-fritid guider dig til gode og overkommelige vandreruter i nærheden af DCUs campingpladser.

Tekst Torben Brandt

Hærvejen, Gendarmstien, Vesterhavsstien og Øhavsstien i Det Sydfynske Øhav er både inspirerende og smukke, men de er også lange og strabadserende, og de færreste mennesker kommer nogensinde i form til at gå så langt. 

Derfor er det ikke den slags ruter, du bliver præsenteret for på de følgende sider. Her har udvælgelseskriteriet været, at vandreruterne er overkommelige, og at de ligger i nærheden af DCUs 20 campingpladser. Mange af ruterne begynder og slutter samme sted.

 

DCU-Camping København – Absalon

Hvad: Vestskoven Rundt
Hvor langt: 9,9 km
Læs mere: Naturstyrelsen.dk

Størstedelen af Vestskoven ligger i Albertslund Kommune få kilometer fra campingpladsen. Et godt sted at begynde er Herstedhøje, som er områdets højeste punkt, for her er der både gode parkeringsmuligheder og en dejlig udsigt over hele området. Turen til toppen kræver noget energi, hvilket også taler for at begynde der, mens der stadig er rugbrød på brændstoftanken. Ruten gennem Vestskoven bringer dig blandt andet til den idylliske landsby, Risby, og du kommer forbi Vikingelandsbyen, ligeledes i Risby. Undervejs kommer du både gennem mørke skove af forskellige slags og åbne arealer med højlandskvæg. 

 

DCU-Camping Nærum

Hvad: Rude Skov rundt
Hvor langt: 9 km
Læs mere: Naturstyrelsen.dk

Der er gode parkeringsmuligheder til Rude Skov flere steder langs Hørsholm Kongevej, som ligger cirka 8 km fra DCU-Camping Nærum. Fra parkeringspladsen er det bare at begive sig i kast med ruten, som er afmærket og går gennem smuk løvskov og forbi en række søer. Skulle du have lyst, er der mulighed for at overnatte i overdækket shelter ved Femsølyng. Området ved Sækkedam kan være oversvømmet i perioder, når der har været meget regn. Hvis det er tilfældet, kan det i stedet for anbefales at gå ad Grusgravvej. 

 

DCU-Camping Hornbæk

Hvad: Gurre Sø Rundt
Hvor langt: 10 km
Læs mere: Naturstyrelsen.dk

Gurre Sø ligger mellem Helsingør og Esrum Sø, cirka 10 minutters kørsel syd for campingpladsen. Et godt sted at begynde er Gurre Vang, men der er kun få parkeringspladser, så det kan være svært at få plads. Gurre Sø er omgivet af skov og byder på et rigt fugleliv og er også et godt sted at fiske. Der er to steder på den vestlige side af bredden og et enkelt sted på den nordlige side af søen, hvor det er tilladt frit at fiske med stang. Alle andre steder kræver det gyldigt fisketegn. Regn med at afsætte 3-4 timer rundt om søen og forvent, at der i perioder med meget regn kan være vådt visse steder. 

 

DCU-Camping Rågeleje

Hvad: Heatherhill-ruten
Hvor langt: 7,2 km
Læs mere: Visitnordsjaelland.dk

Hvad er mere oplagt end at vandre gennem områdets helt store attraktion, Heatherhill? Der findes i alt fire af de såkaldte Kløverstier i området, hvoraf den korteste er 2,4 km, og den længste er godt 11 km lang. Heatherhill-ruten ligger lunt i midterfeltet med en længde på 7,2 km. Ruten går gennem de små landsbyer Stokkebro og Unnerup og passerer også forbi gravhøjen Gadehøj med fin udsigt over markerne samt Gribskov Efterskole. Og så går den naturligvis også gennem Heatherhill, hvorfra der er en fantastisk udsigt over Kattegat. Parker f.eks. ved P.C. Skovgaardsvej i Vejby og gå ud derfra. 

Foto: Daniel Villadsen
Foto: Heatherhill, Esrum Tisvildevejen - Credits Daniel Villadsen - VisitNordsjælland PA158219

 

DCU-Camping Rørvig Strand

Hvad: Rørvig Sandflugtplantage
Hvor langt: 7 km
Læs mere: Naturstyrelsen.dk

Naturen er i den grad lige for fødderne af dig på campingpladsen i Rørvig, og derfor er der også talrige muligheder for at vandre i nærområdet. Et godt valg er turen gennem Rørvig Sandflugtplantage, som går fra parkeringspladsen ved Lynghusvej ad Redningsvejen. Herefter går du langs det smukke Kattegat ud til Dybesø og tilbage igen, hvilket er en tur på cirka 7 km. Undervejs kommer du helt tæt på såvel sandklitter som en af Danmarks bedste badestrande. Hvis du har gode ben, kan du forlænge turen ud til Korshage på spidsen, hvor det myldrer med heste og kreaturer, og hvor der også er et meget rigt fugleliv.

 

DCU-Camping Kulhuse

Hvad: Færgelunden
Hvor langt: 5,5 km
Læs mere: Kongfrederik.dk

En oplagt mulighed er naturligvis at gå i Nordskoven i Jægerspris, hvor Danmarks ældste egetræer står, men et godt alternativ er at køre ind til skoven Færgelunden, der ligger et kvarters kørsel fra campingpladsen. Skoven ligger smukt ud til Roskilde Fjord, og den sydlige del er hjemsted for en række gravhøje fra yngre stenalder og bronzealder. Vandreturen begynder ved parkeringspladsen, der ligger et par hundrede meter nord for egnsmuseet Færgegården. Undervejs går ruten forbi det smukke Schweizerhus, der blev opført af arveprins Frederik og gemalinden Sophie Frederikke. Cirka halvvejs gennem ruten krydses landevejen, og så kommer du over på kystsiden, hvor der er en smuk udsigt over Roskilde Fjord.  

 

DCU-Camping Flyvesandet Strand 

Hvad: Digeruten, Bogense
Hvor langt: 6,3 km
Læs mere: Friluftsraadet.dk (søg på Kløverstier)

Campingpladsen byder på vidunderlige vandreruter lige uden for teltdugen, men hvis du vil se noget andet, kan det anbefales at køre en tur til Bogense, som ligger en lille halv times kørsel vest for DCU-Camping Flyvesandet Strand. Her er der fire forskellige Kløverstier, hvoraf den korteste er 2,3 km, og den længste er godt 14 km. Den kilometermæssigt bløde mellemvare er Digeruten, som er 6,3 km lang og begynder ved Gl. Havn i Bogense. Herfra går den igennem noget af Nordfyns smukkeste natur langs kysten med kig over til såvel den fredede Æbelø som fuglereservatet Mågeøerne. Turen passerer også igennem det tidligere inddæmmede område Gyldensteen Strand. Ved H.C. Andersens Golf går turen tilbage, og så går du gennem Fredskoven, inden du vender retur til Bogense by. 

 

DCU-Camping Odense

Hvad: Kohaveskoven
Hvor langt: 4,4 km
Læs mere: Odenserundt.dk

Campingpladser i byen kan sagtens rime på hyggelige vandreruter. Sådan er det på DCU-Camping Odense, hvor der ligger flere gode stier for vandrere ganske tæt på campingpladsen. En af dem ligger i Kohaveskoven blot 5 km fra campingpladsen, hvor du kan gå på en 4,4 km lang vandresti. Turen både begynder og slutter ved Landkildevej, hvor der også er parkeringsmuligheder, hvis du er i bil. Alternativt kan du parkere ved Grevenlundsvej. Kohaveskoven er en gammel skov med mange gamle egetræer og en speciel skovbundsflora. Skoven har desuden en række gamle, danske urskovsarter. Undervejs kommer du forbi Lindved Ådal, hvor terrænet er kuperet, og hvor der er folde med græssende køer. 

 

DCU-Camping Åbyskov Strand

Hvad: Grøn Kløversti, Svendborg
Hvor langt 2,5 km
Læs mere: Friluftsrådet.dk (søg på Kløverstier)

På Sydfyn er det store vandre-trækplaster Øhavsstien, der er 220 km lang, og som hvert år tiltrækker motionsglade vandrere fra både ind- og udland. Øhavsstien kan bides over i mange små stykker, hvis man foretrækker det, men du kan også vælge en helt kort tur på kun 2,5 km, der næppe skræmmer mange væk. Stien er den grønne Kløversti i Svendborg, der udgår fra Sydfyns ErhvervsForskole på Hellegårdsvej 63. Den grønne Kløversti har temaet Natur og Friluft, og hvis du synes, 2,5 km er for lidt, kan du også vælge ruten på 7,5 km, der udgår fra samme sted, og som har temaet Idræt og Ungdom. På de to ruter passerer du undervejs enten små aktivitetsspots eller poster med historier fra lokalområdet. 

 

DCU-Camping Kollund

Hvad: Hjertestien Kollund Skov
Hvor langt: 3,1 km
Læs mere: Hjerteforeningen.dk

Du skal kun godt en kilometer væk fra campingpladsen for at komme til Kollund Skov, der ligger på den nordlige side af Flensborg Fjord. I skoven har Hjerteforeningen en hjertesti, som er en afmærket motionsrute, hvor der langs ruten er opsat skilte med Hjerteforeningens logo. Du kan parkere ved Molevej 2, hvorfra du går ind i Kollund Skov. Ruten følger delvist Gendarmstien, går gennem et kuperet terræn og har flere steder kig til Tyskland, det forjættede udland, som vi måske snart igen får lov at besøge? Hvis du hellere vil gå på stien Kollund by og strand, er der også mulighed for det. Den begynder ligeledes på Molevej 2 og er 3,4 km lang. Vil du hellere gå i byområder, har Aabenraa fire forskellige Kløverstier med varierende længde. 

 

DCU-Camping Lyngvig Strand 

Hvad: Ad stranden til Hvide Sande
Hvor langt: Ca 11 km

Når du bor på DCU-Camping Lyngvig Strand, ligger naturen og vandremulighederne i den grad lige for foden af campingpladsen. Du kan vælge at gå rundt på stierne omkring Lyngvig Fyr, hvorfra der er en skøn udsigt over området, og har du mere krudt i benene, er det oplagt at gå gennem campingpladsen og ned til stranden, hvor du kan gå mod syd i retning af Hvide Sande eller mod nord i retning af Søndervig. Hvis du går hele vejen til Hvide Sande, er der cirka 5,5 km hver vej, og hvor det vil være oplagt at fylde depoterne op på havnen, hvor der er forskellige cafeer og restauranter til fornuftige priser. Hvis de cirka 11 km fra campingpladsen til Hvide Sande Havn og retur er lige i overkanten , er det naturligvis bare at vende om undervejs, inden du når til Hvide Sande. Vil du ikke gå ad stranden, kan du alternativt gå ad Holmsland Klitvej, som senere bliver til Nørregade, der ender ved Hvide Sande Havn. 

 

DCU-Camping Hesselhus

Hvad: Almindsø Rundt
Hvor langt: 4 km
Læs mere: Visitsilkeborg.dk

Silkeborg rummer et utal af spændende vandreruter i de mange skove omkring byen. En af de både smukke og overkommelige er Almindsø Rundt, der er 4 km lang, og som hele vejen rundt er afmærket med orange prikker. Søen er op til 20 meter dyb og en af Danmarks reneste, og derfor er den en vældig populær badesø med to store badeanstalter. På turen rundt passerer du på den vestlige side høje skrænter, mens der på den sydlige side er et område med sand og græs, hvor der er mulighed for at spille bold. Ruten går også forbi det smukke udsigtspunkt Kroghs Bænk. Turen både begynder og slutter ved på parkeringspladsen ved Almindsøvænget på Søndre Ringvej.

 

DCU-Camping Gjerrild Strand

Hvad: Grenaa, blå Kløversti
Hvor langt: 5,5 km
Læs mere: Visitdjursland.com

Du kan sagtens vandre i naturen helt tæt på campingpladsen, hvor Gjerrildstien passerer lige forbi. Den er dog 28 km lang, så måske er det bedre at køre til Grenaa et kvarter syd for Gjerrild Strand? Grenaa har fire Kløverstier, hvoraf den blå er på 5,5 km. Alle fire Kløverstier begynder fra Torvet 1 i centrum af byen, og så går den blå sti hen ad Algade og forbi Kulturhuset Pavillonen. Derpå går du ud i det åbne landskab ved golfbanen, og du passerer Galgebakken, hvor der i Grenaa blev foretaget henrettelser ved enten halshugning, hængning eller brænding helt frem til cirka 1800. Når du kommer frem til Enslevgården, er der mulighed for at spise madpakken eller overnatte i de opstillede sheltere. På vejen tilbage mod Grenaa passerer du egetræet, der blev plantet i forbindelse med, at kvinderne fik valgret i 1915.

 

DCU-Camping Ebeltoft – Mols

Hvad: Langemosestien
Hvor langt: 6 km
Læs mere: Nationalparkmolsbjerge.dk

Nationalparken Mols Bjerge giver nærmest uanede muligheder for at vandre, men hvis du gerne vil undgå at vandre til verdens ende, kan det anbefales at tage denne tur, som både begynder og slutter ved Besøgscenter Øvre Strandkær, Strandkærvej 7 i Ebeltoft – godt 10 minutters kørsel fra campingpladsen. På ruten kommer du gennem adskillige af Mols Bjerges naturtyper, men primært passerer du Langemosen. Du får også et havglimt over Ebeltoft Vig, og du kommer forbi kvægfolde med naturplejekvæg. Stien er en trampestil, hvilket betyder, at den ikke egner sig til gangbesværede. 

 

DCU-Camping Aarhus – Blommehaven

Hvad: Årslev Engsø rundt
Hvor langt: 8,5 km
Læs mere: aarhus.dk

Søen ligger cirka et kvarters kørsel fra campingpladsen. Der ligger en parkeringsplads ved Søskovvej/Byleddet, hvorfra turen kan begynde. Årslev Engsø tiltrækker mange spændende fugle, og sjældne arter som fiskeørn, havørn og vandrefalk viser sig regelmæssigt i området. Der er opsat udsigtstårne flere steder, ligesom en række skilte og tavler informerer nærmere om området. Hvis du har flere kilometer i benene, kan du forlænge turen ved at fortsætte fra Årslev Engsø til Brabrand Sø, der ligger lige ved siden af, og hvor der er yderligere 9 km rundt af asfalterede stier. 

 

DCU-Camping Viborg Sø

Hvad: Søndersø Rundt
Hvor langt: 5,6 km
Læs mere: Hjerteforeningen.dk

Denne sø er der udsigt til fra campingpladsen, så her kan du nærmest gå direkte ud af forteltet og begynde på ruten. Ruten er en hjertesti. Rundt om søen er der adgang til toiletter og adskillige bænke, så skulle det knibe med bentøjet eller luften, kan du hvile undervejs. Turen går langs både sø, strand, by og skov og byder på et rigt fugleliv. Hvis du har mod på mere, ligger Nørresø i forlængelse af Søndersø, hvilket giver dig i alt cirka 12 km i benene. Du kan parkere ved Golfhotellet i Viborg, som ligger midt mellem de to søer, så bliver du træt halvvejs, kan du køre hjem. 

 

DCU-Camping Holstebro Sø

Hvad: Holstebro Vandkraftsø
Hvor langt: 7,5 km
Læs mere: Visitnordvestkysten.dk

I DCU kalder vi campingpladsen for DCU-Camping Holstebro Sø, men den sø, pladsen ligger ud til, hedder rent faktisk Vandkraftsøen, og det er den, som denne vandretur går omkring. Det oplagte er at begynde turen fra campingpladsen, men ellers kan du alternativt køre ned til Tvis Møllevej 15, hvor der er mulighed for at parkere og påbegynde derfra. Turen rundt om Vandkraftsøen tager dig forbi Vandkraftværket samt Tvis Mølle og Tvis Kloster. Du kommer også forbi Tusindårshaven, hvor store, flotte egetræer står plantet med 50 meters mellemrum, og du passerer TV Midt/Vests lokaler, hvor den særprægede Kaos Tempel-skulptur står på sin stålkonstruktion rundt om TV-stationens 50 meter høje sendemast. 

 

DCU-Camping Tranum

Hvad: Tranum-Fosdalen
Hvor langt: 11 km
Læs mere: Visitjammerbugten.dk

Denne rute er så god, at den er én ud af blot fire vandreruter i Danmark, som det tyske Deutsches Wanderinstitut har stemplet som en premium-vandrerute. Tranum-Fosdal-ruten kan begyndes fra Strandvejen 37 i Brovst eller alternativt fra Lerup Kirke, Fosdalvej 34. Det er en ret kuperet skovrute, så den kræver en vis fysik. Undervejs går turen forbi skoven i Tranum, og du kommer også forbi Bavnehøj, som med sine 83 meter over havet er det højeste punkt i Jammerbugten. På tilbagevejen er der flere steder en vidunderlig udsigt over Vesterhavet. Der er mulighed for at forkorte turen flere steder, hvis du ikke har lyst til at gå så langt. 

 

DCU-Camping Ålbæk Strand

Hvad: Ålbæk Klitplantage, blå tur
Hvor langt: 3,8 km
Læs mere: Naturstyrelsen.dk (søg på Ålbæk)

Der er i alt fire afmærkede ture i Ålbæk Klitplantage, som blev anlagt tilbage i 1891 og består af småkuperet kitterræn. Den røde rute er 2,9 km, den gule er 3,7 km, blå rute er 3,8 km, og endelig er den grønne tur på 4,6 km. Her har vi taget udgangspunkt i den blå tur, hvor du en stor del af ruten går langs med Knasborg Å, og hvor du også passerer plantagens to søer, der blev anlagt i 1976. Området har et rigt fugleliv, og om sommeren kan du ofte høre natteravnen synge om aftenen. Plantagen består overvejende af skovfyr og bjergfyr.

 

DCU-Camping Rønne Strand – Galløkken

Hvad: Rønne Hjertesti
Hvor langt: 5 km
Læs mere: Hjerteforeningen.dk

Denne rute begynder i Galløkken, hvor DCUs nye campingplads ligger. Bor du ikke på campingpladsen, kan du parkere ved Rønne Kirkegård, som ligger cirka 800 meter nord for pladsen. Ruten er en hjertesti, hvor de første 2-3 km går gennem et skovområde, hvorpå turen går ud mod kysten, hvor der er et lidt kuperet terræn. Undervejs er der både legepladser og adskillige bænke, hvor du kan få pusten. Området er rigt på fugle – eksempelvis er skovhornuglen en af dem, man kan være heldig at se i området omkring Galløkken. 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her