Camping for dummies Alle de mange camping-udtryk kan virke overvældende og skræmmende, især for nye campister. DCU har derfor lavet en camping for dummies, så du kan være klædt godt på til campinglivet. Foto: Ramsus Schønning
Camping for begyndere

Taler du campingsprog?

Især for nye campister kan det være en jungle at finde rundt i de mange udtryk og termer, der bruges i campinglivet. Hvad er eksempelvis en ATC eller en Bigfoot? Her får du en guidet tour rundt i campingsprogets kringlede kroge - begyndere kan starte her, og eksperterne kan teste deres paratviden.
Annonce

Tekst: Lasse Løndahl og Anne-Vibeke Isaksen

Som nybegynder kan det være sin sag at tage på sin første campingferie. Du bliver ofte udsat for mange fagudtryk og forkortelser, både på campingpladserne og ved campingforhandlerne.

Vi har samlet en grundlæggende liste med de vigtigste ord og forklaringer, så du kan følge med i snakken.

Hvad er Quickstop?

Quickstop er en overnatning på en campingplads, hvor du har mulighed for at ankomme sent om aftenen og køre tidligt næste morgen, til en billigere pris end en normal overnatning.

 

Hvad er et mobilehome?

Ordet mobilehome antyder, at der er tale om et beboeligt køretøj, f.eks. en autocamper, men det er en form for sommerhus, der står fast på campingpladsen, og kan lejes.

 

Hvad er en alkove?

Alkoven er en ekstra sengeafdeling, der er bygget oven på førehuset af en autocamper. Den bruges ofte som børneafdeling. Andre autocampere er hel- eller delintegrerede, de har ikke en alkove.

 

Hvad er en dinette?

En dinette (ofte også kaldet sidedinette) er en lille siddegruppe til to-fire personer.

En dinette er oftest placeret i den ene side af en campingvogn, hvor en rundsiddegruppe oftest er at finde i den ene ende af campingvognen.

 

Hvad er et A-mål?

A-målet skal du bruge for at finde ud af, hvor stort forteltet skal være til din campingvogn.

 

Hvad er en Herkules?

En Herkules er et værktøj, du bruger til at spænde dine teltstænger ud uden at skulle bruge nævneværdig håndkraft.

 

Hvad er Tarzan-pløkker?

Tarzan-pløkker er pløkker, der er lavet af stål. Du bruger Tarzan-pløkker, når du skal slå telt eller fortelt op på hård jord, eller f.eks. i is og sne.

Normalt behøver du ikke at bruge Tarzan-pløkker, men det er en god idé at have ca. 10 stk. i dit basisudstyr.

 

Hvad er et kemisk toilet og Porta Potti?

Et kemisk toilet er et transportabelt toilet, som du finder i de fleste campingvogne og autocampere, hvor indholdet nedbrydes kemisk. Derfor må det kemiske toilet kun tømmes på dertil indrettede steder.

Tømningssteder finder du på campingpladserne, og af og til på tankstationer eller rastepladser. Man kan også få små kemiske toiletter til f.eks. teltbrug, også kendt under navnet Porta Potti.

 

Hvad er gas/narkosealarm?

Gas- og narkosealarm kan installeres i din campingvogn eller autocamper, så du alarmeres i tilfælde af gasudslip. Det sker dog yderst sjældent. De fleste bruger gas- og narkosealarmen som advarsel mod indbrud, eksempelvis hvis man overnatter på en rasteplads.

 

Hvad er Tempo 100?

Hvis du har en teltvogn eller en campingvogn, kan den, hvis den opfylder de lovmæssige krav, godkendes til at køre 100 km/t. på motorvejene, i Tyskland og Danmark. Vær opmærksom på: En dansk Tempo 100 gælder ikke i Tyskland, ligesom den tyske Tempo 100 ikke giver ret til at køre 100 km/t. i Danmark.

 

Hvad er kugletryk?

Kugletrykket er det tryk, campingvognen eller teltvognen lægger på anhængertrækket på din bil.

For at få optimal køresikkerhed skal dette tryk ligge mellem 60-75 kg med en læsset vogn. Kugletrykket må heller ikke blive for lavt, da du så kan risikere, at campingvognen bliver ustabil.

Du kan regulere kugletrykket ved at flytte rundt på tingene i campingvognen fra bagenden til forenden. Du skal prøve dig frem, for der er ikke to campingvogne, der er ens. Tænk det som et skib i søen – det skal ligge stabilt.

 

Hvad er en Bigfoot?

En Bigfoot er en ekstra bred fod, du kan montere på støttebenene til din teltvogn, campingvogn eller autocamper, så den ikke synker ned, hvis jorden er blød.

 

Hvad er GFK?

GFK er en betegnelse for glasfiber. Hvis taget på din campingvogn eller autocamper er lavet i GFK, betyder det, at din vogn er væsentligt bedre beskyttet mod f.eks. haglskader, end hvis taget er af f.eks. aluminium.

 

Hvad er CE-stik?

CE-stik er betegnelsen for det strømkabel, du skal bruge, for at få strøm på campingpladsen.

CE-stikket er en EU-standard. Det er ikke alle campingpladser, der er skiftet over til dette system, så i nogle tilfælde skal du bruge en adapter. Adapteren kan oftest lånes eller lejes på campingpladsen.

 

Hvad er et campingpas?

Et campingpas giver dig adgang til at campere på danske og udenlandske campingpladser. Det kræves dog ikke af alle campingpladser. Forhør dig, når du kommer frem. Hvis det kræves, sælges det på stedet.

 

Hvad er en egoistvogn?

Selvom campingfolket generelt set er meget socialt anlagte, er der alligevel et udtryk som dette. Det betyder i al sin enkelthed det modsatte af en familiecampingvogn og har noget med indretningen at gøre. Der vil være dobbeltseng og ofte enkeltsenge til parret, men aldrig køjer i campingvognen.

 

Hvad er en mover?

En mover er et lille apparat, der sidder omkring hjulene på campingvognen, og som gør, at du kan køre din campingvogn på plads ved hjælp af en fjernbetjening. Ja, så let kan det være at tage på camping.

 

Hvad er ATC?

ATC handler om stabilisering af campingvognen og køresikkerhed og betyder Trailer-Control Anti-slingresystem.

En campingvogn med ATC kan ikke komme i slinger under kørsel på samme måde, som hvis den ikke havde dette system. Der findes flere forskellige fabrikater, der virker på samme måde som ATC-system – LEAS-system, IDC-system og ETS-system.