Familiegruppen tager til Sydfyn

Sydfyn
ARRANGEMENT
Familiegruppen i DCU er nu klar med sit andet stævne, der holdes i slutningen af august.

Tekst Torben Brandt 

Foto Chris Christiansen

Denne gang går turen til DCU-Camping Åbyskov Strand, hvor Familiegruppen i dagene fra 29.-31. august arrangerer weekendstævne. 

Familiegruppen
Turen i august finder sted på naturskønne DCU-Camping Åbyskov Strand.

- Der er lagt op til, at det skal være en hyggelig tur for familier. Om det er bedsteforældre med børnebørn, forældre med børn eller enlige med børn er ikke vigtigt. Det afgørende er, at det bliver en familietur, hvor den står på hygge, leg, krea og opgaveløsning på campingpladsen, siger Chris Christiansen. 

Han er til dagligt medlem af bestyrelsen i 4. Kreds og er sammen med Marie Louise Kærup Drejdal fra bestyrelsen i 6. Kreds og deres respektive ægtefæller kræfterne bag Familiegruppen, som har til formål at arrangere tre stævner årligt rettet mod familier. 

Familiegruppen
Familiegruppen består af Marie Louise Kærup Drejdal fra bestyrelsen i 6. Kreds og Chris Christiansen fra bestyrelsen i 4. Kreds og deres respektive ægtefæller. Her er de fanget på DCU-Camping Hesselhus. 

På DCU-Camping Åbyskov Strand er der i programmet lagt op til, at der er ankomst fredag 29. august, hvorpå den står på fælles hygge med kaffe, saft og kage. Derpå er der uddeling af opgaveark med forskellige opgaver, man kan løse hen over weekenden. 

Lørdag er der krea-værksted, diverse lege på pladsen og fællesspisning om aftenen, mens søndag 31. august er afrejsedag. 

Begyndte i Vestjylland 

Familiegruppens tre årlige stævner skal fordeles ligeligt mellem campingpladser i Jylland, på Fyn og Sjælland. Den første tur fandt sted i påsken, hvor turen gik til DCU-Camping Lyngvig Strand. 

 

Sydfyn
DCU-Camping Lyngvig Strand tæt på Vesterhavet var et godt sted at sætte drager op.  

- Der var seks vogne, inklusive os fra Familiegruppen, med til stævnet i Lyngvig, som jo var en verdenspremiere. Det var ikke helt så mange, som vi havde håbet på, men vi er også indforstået med, at det skal løbes i gang, og at det kan tage noget tid at udbrede kendskabet, siger Chris Christiansen. 

De seks vogne indeholdt i alt 11 voksne og lige så mange børn, der aldersmæssigt fordelte sig fra 4-5 år op til cirka 16 år. 

Familiegruppen
De forskellige aldersgrupper hyggede sig godt sammen på den første tur. 

- Der var i alt fire teenagere med, og både voksne og børn havde en rigtig god tur. Alle deltagere var medlem af DCU i forvejen, men de var ikke vant til at være med til stævner, så på den måde var det rigtig positivt, at vi fik nogle nye campister med, siger Chris Christiansen. 

Til Sjælland i efteråret 

Til efteråret holder Familiegruppen endnu et stævne, som bliver på Sjælland. Tidspunktet ligger endnu ikke fast. 

- Vi har ikke lagt os fast på, om det bliver i efterårsferien eller en weekend i løbet af efteråret, siger Chris Christiansen, der understreger, at Familiegruppens ture ikke skal ses som en konkurrent til de traditionelle kredseture, men et supplement. 

- Mange af de traditionelle kredsture er for pensionister, der kan rejse udenfor skoleferierne, og de skal selvfølgelig stadigvæk være der, for de er jo uhyre populære og bliver tit udsolgt i løbet af få minutter. Vores ture skal ses som en tilføjelse til de gode ture, som allerede findes, siger Chris Christiansen. 

Du kan læse mere om sensommerturen til DCU-Camping Åbyskov Strand på dcu.dk.

Open
Emneord

Oplev det kreative Vestjylland

Lyngvig
ARRANGEMENT
DCU 6. Kreds inviterer fra 2. til 9. august på en tur med masser af aktivitet og oplevelser for hele familien.

Foto Lasse Løndahl, Anne-Vibeke Isaksen og Chris Christiansen

Vi skal bo på DCU-Camping Lyngvig Strand.  Lørdag er der ankomst med standerhejsning og rystesammen-arrangement. 

Søndag kører vi til Naturkraft ved Ringkøbing, hvor naturens kræfter og skønhed mødes i en unik oplevelse for hele familien. Her kan man udforske vindkraft, klimaforandringer og meget mere gennem sjove og interaktive udstillinger. Der er også mulighed for at deltage i kreative workshops og events. 

Lyngvig
Naturkraft er et sted, hvor hele familien kan blive klogere på klimaet og naturens kræfter.

Mandag 4. august går turen til Bork Vikingehavn, hvor hele familien kan træde ind i vikingernes verden og opleve deres fascinerende livsstil og udforske autentiske vikingehuse, sejlads og håndværk. 

Lyngvig
På Bork Vikingehavn træder man direkte ind i vikingernes verden. 

Børnene vil elske at klæde sig ud som vikinger og deltage i sjove aktiviteter som bueskydning og vikingespil. Man kan udforske de interaktive udstillinger og lære om vikingernes dagligdag, deres skikke og traditioner. 

Lege og oplevelser 

Tirsdag 5. august er fridag med mulighed for at tage på ture på egen hånd. Onsdag 6. august går turen til WOW Park, hvor hele familien kan nyde en dag fyldt med sjove og spændende aktiviteter i naturen. WOW Park er en unik lege- og oplevelsespark, hvor børn og voksne kan udforske trætopbaner, svævebaner, hængebroer og meget mere og blandt andet prøve at forcere 110 meter frithængende netbroer op gennem trækronerne. Den sidste del er med frit udsyn til familien, som spændt venter langt nede på jorden, når man rammer topfart i frit fald fra 20 meters højde. 

Aktivitetsdag for hele familien 

Torsdag 7. august er fridag, mens fredag 8. august er kreativ aktivitetsdag, hvor gruppen Bare Smil skaber en hyggelig og aktiv aktivitetsdag for hele familien med fokus på kreativitet, bevægelse og fællesskab. Dagen foregår i trygge rammer på campingpladsen og kombinerer kreative værksteder, klassiske lege og en spændende skattejagt for både børn og voksne. Undervejs er der fælles grillfrokost med pølser og brød. 

Lyngvig
Der er også indlagt en dag med fokus på kreativitet, fællesskab og bevægelse. 

Dagen byder også på quizzer, som børnene kan deltage i, og masser af leg og bevægelse. Klokken 17 er der afslutning med standerstrygning. 

Lørdag er der afrejse og tak for denne gang. Tilmelding er åben og slutter 26. juni. Efter denne dato kan du kontakte turlederne og høre, om der er ledige pladser. 

  • Pris: Enhed inklusive to voksne og to børn under 12 år:     3.995 kr.
  • Unge 12 -18 år:               995 kr.
  • Ekstra person:             1.395 kr. 

Prisen inkluderer betaling for campingpladsen inklusive faciliteter og strøm samt fri adgang til de ting, der er nævnt i programmet. 

Turlederne er Lene, Helge, Dorthe og Lars. Du kan kontakte Lars Foged på 9156 9596.

Open
Emneord

Sankthansstævne i Ålbæk

sankthans
ARRANGEMENT
4. Kreds inviterer til sankthansstævne fra 20.-24. juni.

Foto Anne-Vibeke Isaksen

Stævnet foregår på DCU-Camping Ålbæk Strand. 

Kommer man før eller bliver længere, afregner man selv med pladsen. Fredag vil der være ankomst samt standerhejsning, og dagen sluttes af med kaffe. 

Lørdag er der planlagt et besøg i ørnereservatet på Skagensvej, hvor vi skal se et rovfugleshow. 

Lørdag aften samles vi i opholdsstuen til fællesspisning, og der bliver serveret dagens ret - medbring selv service og drikkevarer. Der vil blive solgt lotteri. 

Besøg af kriminaltekniker

Søndag får vi besøg af tidligere kriminaltekniker Kim Larsen, som holder foredrag om sit tidligere job. 

I foredraget kommer vi bag om den kriminaltekniske efterforskning, som samler de mange tekniske spor og brikker i puslespillet, som er med til at forklare sagens sammenhæng. 

Det bliver til et kig bag kulisserne, som man oftest ikke kender til, deriblandt spor på gerningsstedet og på ofre for forbrydelser. Vi kommer også en lille tur på missioner i Kosovo, Afghanistan, Irak og Ukraine, hvor han har været udsendt på træningsmissioner eller udsendt for at dokumentere krigsforbrydelser. 

Mandag skal vi besøge Sindal Biogas, hvor vi starter med kaffe og rundstykker, derefter fortæller de om anlægget, og der bliver en rundvisning. Det hele varer ca. 2 ½ time. 

Mandag aften vil der igen være fællesspisning i opholdsstuen, medbring selv mad og drikke samt service. 

Efter spisningen vil der være bål. 

Stævne
4. Kreds inviterer til sankthansstævne på DCU-Camping Ålbæk Strand. Billedet er et arkivbillede fra DCU-Camping Flyvesandet Strand. 

Tirsdag er der standerstrygning samt hjemrejse. 

Tilmelding på 4. Kreds’ hjemmeside fra 14. maj kl. 18 til 1. juni, eller til der ikke er flere pladser. 

Der er plads til 40 personer på stævnet. 

Se priser og program på 4. Kreds’ hjemmeside. 

Hilsen Turlederne Steen og Joan Steensen Jon og Grethe Andersen

Open
Emneord

Pinsestævne på Flyvesandet

Flyvesandet
ARRANGEMENT
3. Kreds inviterer til pinsestævne fra 5. til 9. juni på DCU-Camping Flyvesandet Strand.

Foto: Lasse Løndahl Henriksen, DCU 2. Kreds og Wandy Christiansen

Hvis du med 3. Kreds til stævne, er der endnu nogle dage tilbage at tilmelde sig i. 

Stævnet bliver holdt på DCU-Camping Flyvesandet Strand. Der skal steges/ryges ørred på et bræt ved bål. Ørreden skal I selv forberede samt det tilbehør, som I ønsker dertil. 

Flyvesandet
Deltagerne skal selv tilberede ørreden. 

I får udleveret en ørredside pr. vogn, som I selv skal tilberede til stegning. Kredsen sørger for brædder, søm og bånd. 

Håber på langbord

Vejret er selvfølgelig med os, så vi laver langbord og nyder vores mad ude. Ellers har vi opholdsstuen. Pinsefrokosten vil vi selvfølgelig også forsøge at holde ude. 

Flyvesandet
Hvis vejret tillader det, laves der langbord. 

Under frokosten vil der være uddeling af logbogsmærker. 

Det foreløbige program er, at der er standerhejsning om torsdagen. Fredag er der bankospil, mens der om lørdagen er forberedelse af den laks, som senere skal steges og spises. 

Søndag er der pinsefrokost, hvor man medbringer sin egen mad. Lørdag er der standerstrygning og afrejse. 

En af dagene går lejrchefen Jesper en tur med deltagerne i Flyvesandets skønne natur. 

Flyvesandet
DCU-Camping Flyvesandet Strand ligger meget naturskønt på Nordfyn.  

Pris for 4 overnatninger med strøm, ørred mm.: 

  • 1 enhed med 2 personer: 795 kr.
  • 1 enhed med 1 person: 575 kr.
  • Børn 0-11 år: 50 kr.
  • Ekstra voksne og teens: 487 kr.
  • Fastliggere: 350 kr. 

Tilmelding: Frem til 15. maj kl. 18. 

Stævnelederne Ole og Lis Frankfurth kan kontaktes på 2427 3831

Open
Emneord

Seniorstævne i Tranum

Seniorstævne
ARRANGEMENT
4. Kreds inviterer i august til seniorstævne i Nordjylland.

Foto: Lasse Løndahl Henriksen og Hans Kurt Larsen

Hvis du har et hul i kalenderen i slutningen af august, så var det måske en ide at tage med til seniorstævne, som DCU 4. Kreds holder i dagene fra søndag 17. august til fredag 22. august. 

Stævnet foregår på DCU-Camping Tranum, der ligger utrolig naturskønt, og som blandt andet kan bryste sig af at have den prisbelønnede vandrerute, Fosdalen, lige i baghaven. 

Seniorstævne
DCU-Camping Tranum ligger særdeles naturskønt og har blandt andet den prisbelønnede vandrerute, Fosdalen, i umiddelbar nærhed.

Fra mandag til onsdag bliver der holdt små, hyggelige konkurrencer, hvor alle kan være med. Onsdag aften er der spisning i opholdsstuen, hvor årets vindere af de forskellige konkurrencer kåres. Der vil blive arrangeret langbord i den udstrækning, vejret tillader det. 

Seniorstævne
Konkurrencerne er hyggelige, og alle kan være med. 

En tur til Blokhus 

En stor del af stævnet foregår på campingpladsen, men der bliver naturligvis også tid til ture i området. 

Torsdag er der planlagt et besøg i Skulpturparken i Blokhus, hvor der samtidig er arrangeret en lækker frokost. Fredag er der standerstrygning og tak for denne gang. 

Hvis man ønsker at komme før, stævnet begynder, eller man gerne vil blive lidt længere, aftales det direkte med campingpladsen. 

Prisen er 1.975 kr. for en enhed med to personer og 1.125 kr. for en enhed med en enkelt person. 

Tilmelding åbner 14. juni kl. 18 og kører frem til 1. juli. 

Turlederne: Hans Kurt og Birthe Larsen, telefon 4077 7462 

Birthe og Kurt Nielsen, telefon 5125 0570

Open
Emneord

Turen går til Viborg

Viborg
ARRANGEMENT
3. Kreds arrangerer en tur til Viborg i dagene fra 7.-14. maj, hvor deltagerne skal bo på DCU-Camping Viborg Sø.

Foto Jesper Maagaard, Sanna Vibeke Nielsen og Lasse Hagen

Der står Viborg på programmet, når DCU 3. Kreds i begyndelsen af maj arrangerer en tur til domkirkebyen med udgangspunkt fra DCU-Camping Viborg Sø.

Der er blandt andet arrangeret en byrundtur med guide, et besøg i domkirken og på papfabrikken, en sejltur med Margrethe den 1 og en bustur til Dollerup bakker og Kongenshus Mindepark. 

Viborg

Der er standerhejsning på campingpladsen onsdag 7. maj kl. 16, inden der om aftenen er grillpølser med kartoffelsalat. 

Torsdag er der guidet rundtur i Viborg med besøg ved domkirken, og om aftenen er der fællesspisning med medbragt mad på campingpladsen. 

Besøg i Kongenshus Mindepark

Fredag kører bussen til Kongenshus Mindepark, som er en mindepark for hedeopdyrkerne i Midtjylland. 

Viborg

Derefter går turen til Grønhøj kro, hvor der er frokost, og hvor værten fortæller om kroens historie og spiller for gæsterne. Der er desuden besøg på Morten Koch museet og Kartoffeltyskermuseet, som ligger i forbindelse med Grønhøj Kro. 

Bagefter kører bussen til Dollerup bakker, hvor udsigten nydes. Derefter køres der ud i det blå, inden turen ender hjemme på campingpladsen. 

Viborg

Lørdag er der torvedag i Viborg, og søndag er der sejltur på søen og pandekager. 

Om aftenen er der udendørs langbord, hvis vejret er til det. Mandag er der festmiddag, tirsdag er der tur til Papfabrikken og fællesspisning, inden det hele afsluttes om onsdagen med standerstrygning. 

Tilmeldingen er åben frem til 8. april.

Priser: 

Enhed med 2 pers.:  2.995 kr. 

Enhed med 1 pers.:  1.795 kr. 

Ekstra person:           1.700 kr. 

Teens 12 -18 år:        1.300 kr. 

Barn 0-12 år:               955 kr. 

For fastliggere: 

2 personer               1.880 kr. 

1 Person                    940 kr.

Ved de daglige morgenmøder vil dagens program blive fortalt, og der vil blive givet forslag til, hvor man eventuelt selv kan køre hen i omegnen. Du kan læse mere om Viborg-turen og tilmelde dig på 3. Kreds' hjemmeside på dcu.dk.

Open
Emneord

Tag med til Horsens

Horsens
Arrangement
DCU 5. Kreds holder seniorstævne i Horsens fra 12. til 17. maj. Tilmeldingen er åben.

Foto: Visit Kystlandet, Mads Dalegaard, David Jervidal, Sarah Green og Jesper Rais. 

Stævnedeltagerne skal bo på Horsens City Camping, som ligger ved Horsens Fjord. 

Horsens er en by med mange tilbud. Det er Danmarks 7. største by, og den har eksisteret tæt ved fjorden siden det 12. århundrede. Allerede i middelalderen udviklede den sig til en betydelig by med flere klostre og fæstningsanlæg. 

Senere blev den en vigtig industriby, hvilket afspejles i det lokale industrimuseum, som tilbyder forskellige udstillinger. Vi skal have en guidet rundvisning med fokus på industrialiseringen, som medførte dampmaskiner og dieselmotorer. Vi skal også se, hvordan en arbejderfamilie boede. 

Horsens

Se fængslet indefra 

Horsens er kendt for sit gamle fængsel, som nu er et museum. Vi får en guidet rundvisning og hører om fængslets historie og livet som fange i gamle dage. 

Horsens

Hygge og socialt samvær er en tradition. Vi holder langbord, hvor alle medbringer egen mad, nyder en drink og har en afslappet eftermiddag. 

Vi kører i egne biler til Den Genfundne Bro og spiser vores medbragte sandwichs. 

Horsens

Derefter tager vi til Bryrup, hvor vi har lejet et næsten hundrede år gammelt motorlokomotiv til en 5 km tur til Vrads. 

Prisen for en enhed med 2 personer er 2.725 kr. Tilmeldingsperioden er frem til 16. marts og foregår på 5. Kreds’ hjemmeside på dcu.dk. 

Turledere Anne Dorthe Jensen tlf.: 4032 1281 

Anne-Birthe Christensen tlf.: 2083 6052 

Program 

Mandag 12. maj : Ankomst, informationsmøde. 

Tirsdag 13. maj: Besøg på fængslet med guide. 

Onsdag 14. maj: Langbord med egen mad, vi giver en lille én til halsen. 

Torsdag 15. maj: Besøg på industrimuseet og guidet tur i Horsens. 

Fredag 16. maj: Tur til Den Genfundne Bro og veteranjernbanen Bryrup Vrads. 

Lørdag 17. maj: Afrejse.

Open
Emneord

Sensommertur til Ungarn

Ungarn
Arrangement
Tag med 5. Kreds til Ungarn fra 7. til 21. september og få en unik oplevelse. Tilmeldingen er åben.

Vi skal bo på Dieters Campung i Tiszafüred, en lille, familiedrevet campingplads. Overfor ligger byens thermalbad med både varme og kolde bassiner samt et stort boblebad.

Kurbad
De termiske bade ligger tæt på campingpladsen. 

Den Store Ungarske Slette, som dækker 50.000 km² i det østlige Ungarn, gennemskæres af floderne Donau og Tisza. Tiszasøen, skabt i 1970'erne for at kontrollere oversvømmelser, er nu en populær turistdestination. Vi skal bo i Tiszafüred, den største by ved søen. 

Med et areal på 127 km² er Tiszasøen Ungarns næststørste sø. Den er kendt for sine store vandflader, øer og grene, hvilket skaber et mosaiklandskab. Søen er også et vigtigt stop for trækfugle, med over 150 fredede arter som silkehejre og isfugle, der kan observeres fra særlige punkter.

Tisza Ecocenter er et moderne besøgscenter, hvor du kan lære om naturen og dyrelivet i Tisza-dalen. Centret har et stort akvarium med en undervandstunnel på 0,5 mio liter vand, som giver dig et tæt kig på undervandslivet. Tisza-søen tilbyder også cykelstier langs dens bredder, så cyklister kan nyde udsigten og komme tæt på naturen.

Cykelstier rundt om søen gør det muligt at nå mindre tilgængelige steder og opdage unikke områder i regionen. I midten ligger Hortobágy, en 800 km² nationalpark rig på folklore og kulturhistorie.

Den første ungarske nationalpark blev oprettet i 1973 og kom på Unescos verdensarvsliste i 1999. Der er en fortælling om, at området tidligere var en stor skov, som mennesket omdannede til overdrev for kvægavl. Forskning viser dog, at dette ikke helt stemmer, men historien lever videre. Derfor fremviser de lokale gerne livet som kvægavler på den ungarske slette for turister.

Kvæg
Livet som kvægavler vises frem for turisterne. 

Under besøget i landsbyen vil vi få mulighed for at opleve servering af Ungarns nationalret, Gullasch, samt et hesteshow, hvor de ungarske cowboys, Csikos, demonstrerer deres færdigheder til hest. 

Hesteshow
De ungarske cowboys viser deres færdigheder til hest. 

Kun en times kørsel fra vores campingplads ligger Ungarns næststørste by, Debrecen. Selvom byen måske ikke er den største turistattraktion, vil vi foretage et kort besøg og blandt andet undersøge indkøbsmulighederne på det lokale marked. Undervejs vil vi også se broen med de ni buer, som er et af Pusztaens vartegn. 

De ni buer
Broen med de ni buer er et vartegn.  

Vin i verdensklasse

Et af turens højdepunkter bliver en introduktion til det ungarske vinunivers.. Ungarske vine har en begrænset tilstedeværelse hos danske vinforhandlere og drukner ofte blandt vine fra lande som Italien, Frankrig og USA. 

Det er vigtigt at anerkende, at der findes andre nationer, der fremstiller fremragende vine, og Ungarn er en af dem. Dette tidligere kejserrige er ofte overset i vinsammenhæng, hvilket er uheldigt, da landet producerer vin i verdensklasse, som desuden kan erhverves til meget konkurrencedygtige priser. 

Ungarsk vin var engang favorit blandt Europas konger, men sovjettiden stoppede kvalitetsproduktionen. Nu er ungarsk vin på vej tilbage til storhed.Der er kun tre lande i Europa, som har deres eget ord for vin, der ikke stammer fra det latinske ord "vinum", og Ungarn er et af dem. På ungarsk hedder vin "bór". 

Vi befinder os tæt på to af de 20 ungarske vinregioner - Eger og Tokaj. Tokaj er Ungarns mest kendte vinområde, og det er verdens ældste afgrænsede vinområde samt det eneste vinområde i verden optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Den franske konge Louis d.14. beskrev Tokaj som ”Kongernes vin og vinenes konge”. 

Tokaj betragtes ofte som en dessertvin, men det er kombinationen af smag og regionens særlige jordbundsforhold samt soleksponering, der gør vinen unik. Disse forhold fremmer udviklingen af botrytis, en svampeinfektion kendt som ædelråd, som hæver sukkerindholdet i druerne og tilfører smagsnoter af tørret citrusfrugt, honning og safran til vinen. 

Regionen Eger er bedst kendt for vintypen Egri Bikaver, som betyder ”tyreblod”. Selvom navnet stammer tilbage fra 1500-tallet, blev denne vin især kendt som en billig rødvin under koldkrigstiden. I dag producerer mange ambitiøse vinproducenter Bikaver af høj kvalitet. 

Vi kan ikke nå at besøge begge vinområder, så vi vælger det område, der tilbyder de bedste forhold for besøg med vores store gruppe. Vores guide arrangerer gerne vinsmagninger med vine fra flere ungarske regioner, så vi får mulighed for at lære om og smage forskellige ungarske vine.

Opholdet i Budapest 

Vi skal være i Budapest på den anden del af turen fra 14. september til 20. september, hvor vi bor på Camping ArenaI. Budapest er en populær storby i Europa fuld af historie og liv. Vi udforsker byen fra bussen og på byvandringer gennem de hyggelige gader, pladser, cafeer og restauranter. 

Donaufloden deler byen i to Buda og Pest. Buda er den historiske bydel med det højtliggende borgkompleks, Fiskerbastionen, Matthiaskirken og gamle middelalderhuse. 

Pest fungerer som det kommercielle centrum med butikker og restauranter. Her ligger Stefan-katedralen og en af verdens største parlamentsbygninger. Der vil være et besøg i parlamentet, hvor bygningens historie samt parlamentarismen og demokratiet vil blive forklaret. Disse emner har været særligt omdiskuterede under Orbans regeringstid. 

Parlamentet
Det ungarske parlament er en smuk bygning. 

På UNESCO-listen

Tag en tur med Europas ældste metrolinje, som er på UNESCO's Verdenskulturarvsliste. Offentlig transport er gratis for folk over 65 år med billedlegitimation. Vi skal købe billet til ”Børnejernbanen” i Budabjergene uden for Budapest. Denne bane blev oprettet i 1945 som en uddannelsesbane for kommende medarbejdere til de ungarske statsbaner efter sovjetisk model. 

Efter systemskiftet i 1990 blev den 11,2 km lange bane omdøbt til "Børnejernbane". Børn i alderen 10-14 år håndterer billetsalg, konduktørservice og trafikstyring, mens voksne fungerer som chauffører, teknikere og stationsledere. 

Statueparken

Et andet sted i Budapest relaterer også til tiden bag "Jerntæppet". Statueparken er et sted i Europa, hvor man opbevarer statuer af kommunistiske ledere for at bevare dem for eftertiden.

Her er 41 kunstværker fra kommunisttiden udstillet, herunder store værker af Lenin, Marx og Engels samt en statue af Stalins støvler på en piedestal som en påmindelse om diktatoren. Den fulde statue blev fjernet under den sovjetiske invasion i 1958. 

Stalins støvler
Statueparken er et spændende sted at besøge. 

 

Under et ophold i Ungarn anbefales det også at besøge Balatonsøen, hvor man kan sejle, og nyde udsigten fra toppen af Tihany halvøen. For dem, der er interesserede, kan guiden arrangere en tur til Gelert kurbad, som anses for at være et af de smukkeste i Europa (entré ikke inkluderet).

Tilmeldingen foregår på 5. Kreds' hjemmeside og åbnede 15. juni og varer frem til 29. juni. 

Pris

Enhed med to personer: 11.600 kr. 

Enhed med en person: 9.100 kr.

Turleder

Anne-Birthe Christensen, telefon 2083 6052

Open
Emneord

Nye kræfter bag stævner for børn

Lyngvig
ARRANGEMENT
Det første stævne finder sted i påsken på DCU-Camping Lyngvig Strand.

TEKST Torben Brandt Foto Lasse Løndahl Henriksen 

Tre arrangementer om året målrettet børn. Det er målsætningen for en ny firemands familiegruppe i DCU, der består af 34-årige Marie Louise Kærup Drejdal fra 6. Kreds, 34-årige Chris Christiansen fra 4. Kreds og deres respektive ægtefæller. 

Det første stævne finder sted på DCU-Camping Lyngvig Strand fra 17. til 20. april, hvor der er lagt op til påskeægjagt, hygge, lege og aktiviteter på campingpladsen. 

- Vi vil arrangere stævner målrettet børn, uanset om det er børn med mor og far, børn af enlige forældre eller børnebørn og deres bedsteforældre. Det afgørende er, at det handler om børnene, forklarer Chris Christiansen, der selv har to børn på syv og ni år. 

Som aktiv i kredsbestyrelsen i 4. Kreds er han allerede godt bekendt med kredsarbejdet i DCU og har stor respekt for det, som foregår der. 

- Kredsfolkene laver et kæmpe stykke arbejde, men de fleste kredsture er fortrinsvis for pensionister, og derfor ligger turene som regel uden for ferierne, fordi det er billigere at lave turene på det tidspunkt. Vores ønske er at lave noget for børnefamilier, hvor turene ikke er for dyre, og som ligger på tidspunkter, hvor de har tid, forklarer Chris Christiansen. 

Familiegruppe

Skal fortrinsvis være på campingpladsen 

På de almindelige kredsture er der ofte arrangeret udflugter til byer og seværdigheder i nærområdet, så deltagerne kan få en på opleveren. Det er ikke konceptet på stævnet for børnefamilierne.  

- Vores erfaring, når vi har været af sted med vores egne børn, er, at de helst vil blive på campingpladsen og hygge sig med at rende rundt mellem vognene og være sammen med de andre børn. Så på børnestævnet skal børnene have lov til at lege og være kreative sammen på pladsen, og når ungerne hygger sig, giver det som regel også de voksne en mulighed for at slappe af, siger Chris Christiansen.

 Der bliver også mulighed for at tage et smut i Lalandia i Søndervig, der ligger godt ni kilometer fra campingpladsen. 

- Vi har fået det arrangeret, så deltagerne kan købe billetten til Lalandia lidt billigere, end hvis de skulle have købt den på normal vis, siger Chris Christiansen. 

Udover stævnet på DCU-Camping Lyngvig Strand vil gruppen gerne holde yderligere to stævner i årets løb. Stævnerne skal fordeles ligeligt mellem Jylland, Fyn og Sjælland, men de nærmere detaljer er endnu ikke fastlagt. 

- Ideen er, at de tre stævner kommer til at ligge på samme tid hvert år, så man har noget fast at rette sig efter, siger Chris Christiansen. 

Skal ske noget mere for børn 

Marie Louise Kærup Drejdal fra 6. Kreds og hendes mand udgør den anden halvdel af familiegruppen. 

- Vi er gået ind i det her, fordi vi ønsker, at der skal ske noget mere for børn i DCU. Da jeg var barn, var det noget af det fedeste at komme på camping, men i dag sidder børnene tit med deres telefoner og er optaget af dem. Så vi skal have lavet nogle stævner med aktiviteter, som de kan deltage i, for jeg er sikker på, at hvis der bliver arrangeret nogle sjove lege, som man kan være fælles om, så skal de nok komme, siger Marie Louise Kærup Drejdal. 

Familiegruppe

 

Et rigtig godt initiativ

Familiegruppen er blevet godkendt af DCUs bestyrelse og skal fungere udenom det traditionelle kredsarbejde med direkte reference til DCU-huset. DCUs landsformand, Anne-Vibeke Isaksen, er meget tilfreds med familiegruppens initiativ. 

- Jeg synes, at det er dejligt, at de er interesseret i at gøre det i DCU-regi, for de kunne jo bare have oprettet en gruppe på Facebook og lavet det der. Så jeg glæder mig over det og er også meget tilfreds med, at der har været støtte og opbakning til det i bestyrelsen, siger Anne-Vibeke Isaksen. 

- Det her handler ikke om enten-eller, men om både-og i kredsarbejdet. Vi skal fortsat have de traditionelle kredsarrangementer, som er meget populære og ofte bliver udsolgt hurtigt, men de her ture er et utrolig godt supplement, som også kan have meget stor værdi, siger Anne-Vibeke Isaksen. 

Stævnet på DCU-Camping Lyngvig Strand er åbent for alle, men der er rabat for DCU-medlemmer. Tilmeldingen er åben. 

Tilmeld jer her

 

Open

AFLYST DCU 1. Kreds Fastelavn

Fastelavn
AFLYST DCU 1. Kreds Fastelavn hos Bijé 14. februar kl. 12.00

AFLYST 1. Kreds Fastelavn hos Bijé 14. februar kl. 12.00

Som en konsekvens af at Forsamlingsforbuddet om max 10 personer er forlænget til 28.02.20, må vi aflyse de 2 arrangementer Logbogsoptælling og Fastelavn.

Open
Emneord
Meld dig ind

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 19 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • 20% rabat på hytter i lavsæson
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her