Vogne og udstyr

Hvid belægning på stænger

Skrevet af Bjørn Hanghøj, 28-04-2018 - 20:37

Hejsa. Vi har købt en combicamp fra 2003 sidste år og vi er superglade for den. Da vi her i bededagsferien skulle starte vores campingsæsonen måtte vi konstatere at der er kommet nogle hvide belægninger på nogle af stængerne. Måske er det kalkbelægning? Det er stænger der kan skubbes ind i hinanden som sad ret godt fast og vi kunne næsten ikke trække dem ud. Jeg ved ikke om der over vinteren kan have været lidt fugt eller om der har været lidt vand på dem, da vi pakkede sammen. Min umiddelbare ide er at bruge lidt fint sandpapir og derefter give dem olie eller wd40. Er der nogle af jer der har erfaringer med lignende problem, så er jeg meget modtagelig for gode råd. På forhånd tak.
Hilsen Bjørn Hanghøj

Skrevet af Flemming Udbjørg, 29-04-2018 - 08:23

Ikke sandpapir - det vil "ødelægge" overfladen, som skal bruges til at stængerne kan glide i hinanden.
Jeg ville tørre stængerne af med et mildt kalkløsnende middel og lade det sidde lidt - og så tørre/gnidde belægningen af med en ikke for grov plastik-grydesvamp. Så tror jeg stængerne er rene på overfladen.
Derefer skal du give stængerne en ny "overflade" ved at smøre dem ind i et tyndt lag Tectyl. Ikke noget med at sprøjte, så teltet rammes. Sprøjt ned i en klud - og tør stængerne over med den.
Så skal stængerne tørre - helt! Og så bør alt fungere fint igen.
Hvis nu stængerne stadig går trægt, så vil det nok skyldes, at de "ydre" stænger, som de "indre" stænger skal skubbes ind i, indvendigt er anløbet med let rust eller måske bare kalk - og her kan man jo ikke komme til at gnide overfladen.
Man tager en gl. plastik-gardinstang (ikke noget med en træpind med knaster i, den bliver måske derinde) og ruller på enden af den en klud, som er vædet med textyl eller tynd olie. Denne klud skal man huske at sætte en lang snor i.
Så skubber man den olie-vædede klud ind i røret, og bruger snoren til at trække klud og stang ud med igen - og sådan trækker/skubber man den rigeligt vædede klud frem og tilbage en del gange.
Så er røret smurt fint indvendig - så du kan skubbe det mindre rør ind igen, og så skal du de første gange holde en smule øje med, at der kan løbe en lille smule olie ud, når teltet rejses, og røret kommer op i skrå stilling. Det tørres bare af - og når der ikke kommer mere ud, så skulle dit stangsæt fungere perfekt.

Metoden er gennemprøvet for mange år siden, da vi havde CampLet, og det fungerede hver eneste gang vi gav rørene denne tur = hver gang vognen blev sat hen for vinteren. Vi tørrede, gned og smurte som nævnt, og så pakkede vi gamle viskestykker rundt om stængerne, så de ikke fedtede telt m.v. Så var alting køreklart til foråret, hvor vi så kunne nøjes med lige at tørre stængerne over med et af de viskestykker, som have været brugt til beskyttelse.

I vil få rigtig god glæde af jeres CombiCamp. Det er en fantastisk måde at campere på.