Telte

Værd at vide før du køber telt

Det behøver ikke at være så svært at købe nyt telt. Alligevel er der nogle ting, du på forhånd bør overveje, så du får købt det rigtige telt. 

Tekst Torben Brandt

Fuglefløjt, vind og lyden af bølger opleves helt særligt gennem en teltdug, hvor lydene går tydeligt igennem, og du kan ligge indenfor og være godt beskyttet mod vind og vejr. 

Mange af de campister, der har teltvogn, campingvogn eller autocamper, begyndte campinglivet i et familietelt, som de medbragte på cyklens bagagebærer, eller også lånte de forældrenes bil og kørte ud i det blå.

For teltet er en god og relativ billig måde at begynde campinglivet på – og måske bliver du så vild med den form for camping, at du forbliver tro mod familieteltet resten af dine campingdage.
 

Telt på Åbyskov
Naturen føles meget nærværende i et telt, og nogle steder får teltcampisterne ovenikøbet nogle af de bedste pladser. Det er f.eks. tilfældet her på DCU-Camping Åbyskov Strand. 
 

Hvordan skal det transporteres?

Er du ny teltcampist, kan du passende begynde med at tænke over, hvordan teltet skal transporteres, for det er vigtigt, så du ikke får købt det forkerte produkt.

Skal du cykle eller vandre, er pakkemål og vægt nødt til at være styrende for dit køb, for det skal kunne pakkes, så det ikke fylder ret meget, og hvert kilo tæller, når du skal flytte det ved egen kraft. Vægten er derimod ikke lige så vigtig på f.eks. en kanotur, for det er ikke lige så hårdt at transportere ting på vandet som på cykel eller ryg.
 

Den franske Mercedes med telt
Et stort telt fylder meget i bagagerummet. Derfor vælger en del teltcampister at medbringe en trailer, så de ikke behøver at spare på udstyret.
 

Skal teltet fragtes i bil, er vægt og størrelse ikke lige så væsentlige, for så klarer motoren det hårde arbejde. Dog skal du tænke over, at du som teltcampist ofte medbringer meget udstyr, og tøj, luftmadrasser, soveposer, køkkengrej, varmekilde og køleboks optager meget plads.

Skal der tilmed være børn på bagsædet, har du kun bagagerummet til rådighed, og så betyder teltets størrelse og pakkemål pludselig meget. Derfor kører en del teltcampister på ferie med en trailer koblet bagpå for ikke at skulle mangle udstyr. 
 

Hvor mange skal der være plads til?

Et andet væsentligt spørgsmål er, hvor mange der skal være plads til i teltet? Skal det kun bruges til overnatning, kan det være nok med et enkelt soverum og en apsis til bagage og vådt tøj, men hvis det også skal bruges til hygge og socialt samvær, skal der være et opholdsrum med plads til bord og stole. 

God ståhøjde er ligeledes et stort plus, så man ikke skal kravle rundt på alle fire, og derudover er det rart med et overdækket indgangsparti, der både kan fungere som bryggers og ekstra kvadratmeter, hvor I kan sidde i ly for vind og vejr og betragte livet på campingpladsen.

Børnefamilien skal overveje, om det er bedst med et stort soverum, hvor hele familien ligger samlet (og tæt), eller om det er bedre med en opdeling i flere rum, hvor forældre og børn kan ligge lidt hver for sig. Det afhænger også af børnenes alder. 
 

Hvor ofte skal I bruge det?

Hvis der er flere år imellem, at I camperer i teltet, er der ingen grund til at betale mere end højst nødvendigt.

Så kan det sagtens give mening at købe et billigt telt fra f.eks. Harald Nyborg eller thansen, der har ganske habile familietelte med startpriser på omkring 1.000 kr. Hvis I derimod har tænkt jer at bruge det hver sommer, vil det være klogt at købe et telt i en bedre kvalitet, hvilket naturligvis også gør det dyrere. 
 

Hvilken teltdug?

Telte kan fås med en teltdug i nylon, polyester eller bomuld. Nylonteltene er både lette og slidstærke, men er også dyrere end polyestertelte. Disse telte bruges ofte af f.eks. vandrere.

De fleste familietelte er i polyester, der har fået en vandafvisende imprægnering på ydersiden og en vandtæt PU-coating på indersiden, så det holder tørt. Polyester er ikke lige så stærkt som nylon, og det er også tungere. Til gengæld er det billigere og mere UV-bestandigt end nylon og tilbyder campisten et godt kompromis mellem pris, vægt og kvalitet.

Den tredje materialemulighed er bomuld. Når telte markedsføres som bomuldstelte, er der dog i de fleste tilfælde tale om en blanding af polyester og bomuld, hvor cirka 35 % er bomuld og 65 % er polyester. Bomuld er bedre til at modstå solens UV-stråler end både nylon og polyester, hvilket har betydning for teltdugens levetid.

Samtidig er bomuld et meget åndbart materiale, hvilket giver et meget behageligt indeklima, så hvis familien ofte holder ferie i de varme egne, vil et bomuldstelt være en rigtig god investering. Også i koldt vejr er en bomuldsdug et godt valg, fordi den er tykkere og derfor isolerer bedre end en tynd polyesterdug.

Ulempen ved bomuldsteltene er, at de er både tungere og dyrere end polyestertelte.

Uanset hvilken teltdug, du køber, skal du huske regelmæssig udluftning, så du minimerer dannelsen af kondens. 
 

Hvad med vandsøjletrykket?

Når du overnatter i telt, er det alfa og omega, at det er tæt. Her er det vigtigt at holde øje med det såkaldte vandsøjletryk, der er en teknisk definition på, hvor meget vand – målt i millimeter – som en kvadratmeter af teltdugen kan modstå, før vandet trænger igennem.

Vandsøjletrykket siger altså noget om teltes evne til at holde vandet ude, og en tommelfingerregel er, at vandsøjletrykket på teltdugen helst skal være mindst 1.500 mm, og at vandsøjletrykket i bunden gerne skal være minimum 10.000 mm.

Vandsøjletrykket kan dog ikke stå alene, for det er mindst lige så vigtigt, at teltet har tætte, tapede syninger, og at teltdugen er i tilstrækkelig god kvalitet til, at den ikke nedbrydes af solens UV-stråler efter få uger, for så vil vandet hurtigt finde vej ind i teltet. 
 

Luft eller stænger?

Stænger til telte fås i glasfiber, aluminium eller stål. Glasfiberstænger bruges ofte i de lidt billige familietelte og samles ved hjælp af en elastiksnor. Disse stænger kan være udmærkede under normale vejrforhold, men de er ret skrøbelige og risikerer at splintre eller knække i blæsevejr. Det er dog muligt at købe forstærkede glasfiberstænger, som naturligvis både vejer og koster mere.

Køber du stålstænger, får du meget stærke stænger, men de er også tunge og egner sig derfor bedst til fastliggerteltet eller familieteltet, hvor man kan slæbe telt og stænger over kort afstand fra bil til teltmatrikel.

Den tredje mulighed, aluminiumsstænger, fås i forskellige tykkelser og prisklasser, men generelt er aluminiumsstænger både lette og stærke og derfor et oplagt valg, hvis teltet skal bæres på ryg eller cykel.

Og endelig kan du også vælge et telt, der rejses ved hjælp af luftstænger. På nogle telte skal der kun pumpes i en enkelt luftkanal, mens der andre gange skal luft i 4-5 kanaler, før teltet rejser sig. Det er en utrolig let måde at rejse et telt på, som snildt kan klares alene. Minusser ved luftteltene er, at de både er dyrere og tungere end tilsvarende telte med f.eks. glasfiberstænger, så lufttelte egner sig bedst til transport i bil.
 

Lufttelt
Nogle campister er nervøse for, om lufttelte står stabilt i blæsevejr, men den bekymring er ubegrundet, for hvis teltet er pumpet tilstrækkeligt og pløkket ordentligt, står det glimrende – også når det suser i skørterne. 
 

Hvor skal du købe?

Hvis du er på udkig efter et billigt telt, der ikke skal bruges så ofte, eller hvis du ikke har brug for detaljeret vejledning i forbindelse med købet, kan du sagtens købe dit telt på nettet, i et byggemarked eller i et varehus.

Vil du have et større udvalg og en mere professionel vejledning, bør du søge mod campingforhandlerne eller butikker som Eventyrsport og Spejdersport, hvor rådgivningen er bedre – til gengæld må du også forvente, at priserne er lidt højere disse steder.

Og husk, at du så vidt muligt ikke skal købe et nyt telt, uden at du har set det slået op, så du klart kan fornemme størrelse og højde.  
 

Pløkker

Hvis du køber et billigt telt, medfølger der ofte nogle ret elendige pløkker, der bukker, når du slår dem i jorden, og som ikke kan holde teltet, når jorden er blød, eller det blæser. Har du købt sådan et telt, bør du derfor tilkøbe bedre og kraftigere pløkker, eksempelvis gode allroundpløkker i hård plastik eller stål.

 

Pløkker
Det er en god ide at medbringe forskellige typer pløkker, så du sikrer, at teltet står ordentligt fast, uanset hvordan jordbunden er det sted, hvor du camperer.

 

Generelt er det godt at medbringe et udvalg af pløkker, fordi jorden kan være meget forskellig alt efter, hvor du camperer. Er du sydpå om sommeren, hvor jorden ofte er hård, bør du medbringe nogle Tarzanpløkker/sømpløkker, der har et fladt hoved og ligner et søm, og som er skræddersyet til hård jord.

Derimod kan du godt nøjes med gode plastik- eller stålpløkker, hvis du slår teltet op i dansk sommerjord uden for mange sten. 

Camperer du på et sandet underlag, eksempelvis på DCU-Camping Lyngvig Strand på den jyske vestkyst, bør du vælge lange, kraftige pløkker, der får fat langt nede i jorden, så teltet står stabilt. Er underlaget meget blødt, vil det ligeledes være vigtigt at medbringe lange pløkker, gerne med gevind, så de står mere solidt. 

 

Gode tips ferie i telt

  • Medbring pløkker til forskellige jordtyper
  • Slå pløkkerne skråt i jorden i en vinkel på cirka 45 grader
  • Husk regelmæssig udluftning 
  • Medbring en god pløkhammer
  • Brug især kraftige pløkker til hjørner og hovedbarduner
  • På klippegrund, hvor det er svært at få pløkkerne i jorden, kan du forsøge at lægge sten eller andet tungt på stropper og barduner

 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her