gulvvarme i vognen, varme, undgå kolde fødder

Undgå kolde fødder på camping

Gulvvarme er ikke campingvognens vigtigste varmekilde, men har du først prøvet en vogn med gulvvarme, kan det være svært at undvære denne luksus. Se her, hvordan du selv kan eftermontere det.

Af Torben Brandt

Du kan sagtens nyde livet i din campingvogn eller autocamper uden gulvvarme. Men har du først haft en vogn med varme i gulvet, har du næppe lyst til senere i campinglivet at undvære muligheden for at lune fødderne på et opvarmet gulv. 

Forskel på gulvvarme
En autocamper eller campingvogn kan være født med gulvvarme som standard fra fabrikkens side, hvor det er indregnet i købsprisen. Andre gange skal det tilkøbes som ekstraudstyr, hvor du så må have ekstra skillinger op af lommen.
Den mest almindelige gulvvarme er den elektriske. Den kræver, at du har adgang til 230 volt og giver en meget jævn varme i vognen. 

Har vognen centralvarmeanlæg, kan gulvvarmen leveres som vandbåren varme, hvor der lægges slanger ud under gulvet, som det varme vand løber i. I praksis er væsken en blanding af vand og frostvæske, så det ikke fryser til is i de perioder, hvor vognen ikke bruges. 
I modsætning til elektrisk gulvvarme kræver den vandbårne gulvvarme ikke strøm, da centralvarmeanlægget lige så vel kan køre på gas. Vandbåren gulvvarme kan ikke eftermonteres, så hvis du ønsker vandbåren gulvvarme, skal den bestilles, før vognen leveres fra fabrikken. 
Uanset hvilken af de to gulvvarmetyper, vognen har, skal den betragtes som en sekundær varmekilde og et behageligt supplement til den primære varme, som leveres af gasovnen eller centralvarmeanlægget.

Lever ikke altid op til forventningerne
Selvom gulvvarmen ikke er vognens primære varmekilde, har campisten naturligvis forventninger til kvaliteten af varmen i gulvet. Ifølge DCUs tekniske rådgiver, Stefan Rosendal, bliver de dog ikke altid indfriet. 

– Ofte er gulvvarmen leveret som en standardløsning, som ikke altid spiller sammen med kundernes forventning. I nogle tilfælde er vognene leveret med halve løsninger, hvor gulvvarmen kun rækker til rundsiddegruppen, og hvor f.eks. mellemgangen eller køkkenet ikke er med. Derfor bør brochure og prospektet for placering af gulvvarmesystemet så vidt muligt altid nærlæses, inden du bestiller din nye vogn, lyder rådet fra Stefan Rosendal. 

– Et sådant prospekt kan bestilles hos forhandleren, hvis han er fast forhandler af vognmærket. Ellers kan man bestille det hos agenten eller importøren af det pågældende mærke, tilføjer han. 

Læg selv gulvvarmen
Hvis vognen ikke er født med elektrisk gulvvarme, kan du få en fagmand til at eftermontere den. Du kan dog også vælge at gøre det selv og dermed spare nogle penge, hvis du har hænderne skruet ordentligt på. 

Mål vognens gulvareal op, beslut dig for, om der skal varmefolie overalt på gulvet og køb så gulvvarmefolien hos enten en campingforhandler eller i en webshop. Folien kan købes i forskellige bredder og længder, så den kan tilpasses den enkelte vogn. Ligesom med så meget andet i livet skal du også her være opmærksom på, at der som regel er en sammenhæng mellem pris og kvalitet. 

Inden folien lægges, skal gulvet rengøres, hvorpå folien tapes fast på gulvet. Ledningerne tapes fast i strømforsyningen (omformeren), der forsyner gulvvarmen med lavvolt, og som tilsluttes en 230 volt-stikkontakt. Hvilken effekt, omformeren skal have, afhænger af, hvor stort et gulvareal, der skal opvarmes. Omformeren fastmonteres i dit magasin under rundsiddegruppen. Vær opmærksom på, at tilslutningen skal foretages af en elektriker eller anden fagmand. 

Gulvfolien kan sagtens tilsluttes uden en termostat, men det vil være mere økonomisk, hvis du kan styre varmen ved hjælp af en termostat. Vær opmærksom på, at termostaten placeres, hvor den er let at komme til, og hvor du ikke ved en fejl kommer til at dreje på den. 
Når gulvfolien er lagt, placerer du et tæppe henover. Hos campingforhandlerne (eller på nettet) kan du købe form- og kantsyede tæpper, der passer perfekt til den enkelte campingvogn, og som giver en god, jævn varmefordeling, når det lægges hen over folien. Hvis du selv har et tæppe, du gerne vil bruge til formålet, skal du tjekke, at det ikke har gummi på den side, der vender ned mod folien. Husk, at tæppet skal være diffusionsåbent, så det kan slippe af med varmen. 

Image
gulvvarme i vognen, varme, undgå kolde fødder

 

Overvej dobbeltbund
Elektrisk gulvvarme er ikke det eneste bidrag til at bo lunt og godt. Hvis vognen ikke fra producentens side er leveret med dobbeltbund i magasinerne, kan du let selv etablere den. 
Du skærer nogle træstykker til, der er nogle få centimeter i højden, og placerer dem under magasinerne. Ovenpå træstykkerne lægger du en tynd plade af eksempelvis finer, som bliver magasinets nye bund. Fordelen ved dobbeltbundene er dels, at vognen får et isolerende luftlag, dels at luften uhindret kan passere under den nye plade, hvilket sikrer en optimal luftcirkulation langs gulv og vægge, når bagagen ikke blokerer for luftgennemstrømningen. 

I den forbindelse er det også vigtigt, at klimaryglænene i siddegruppen og ved sengene er konstrueret, så hynder, gardiner eller andet ikke spærrer for cirkulationen og dermed forhindrer luften i at komme op og rundt i vognen, hvor den gør gavn. 
Inden du kaster dig ud i at lave dobbeltbund i magasinerne, skal du naturligvis sikre dig, at vognen har tilstrækkelig med frilast til, at den kan tåle at få lagt nogle ekstra kilo på. 

Sådan optimerer du varmen

  • Lim Styropor/flamingo på undersiden af karmen i gaskassen
  • Bor huller i toppladen på garderobeskabet, så overskudsvarmen kan cirkulere ud i boarealet (gælder kun blæsevarmesystemer)
  • Lim Styropor i toppen af garderobeskabet, hvor antennemasten er monteret
  • Få en fagmand til at montere Ultra Heat i blæservarmeovnen
  • Rul altid myggenettet ned ved vinduerne, så de skærmer mod kulden
  • Få monteret elektrisk gulvvarme som sekundær varmekilde
  • Lav dobbeltbund i magasinerne
  • Juster klimaryglænet, så varmen uhindret kan komme op
  • Hæng et gardin op på indersiden af døren
  • Sæt en vinterafdækning på køleskabets ventilationsrist, så du minimerer kuldeindfald

 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her