skruemaskine, støtteben, campingvogn

Undgå at gå ned på alle fire

Campingvognens støtteben er ofte besværlige at hæve og sænke. Det har skabt et marked for de elektriske støtteben.

Af Stefan Rosendal og Torben Brandt

Kombinationen af dårlige knæ og støttebensspindlere, der er godt gemt væk langt inde under campingvognens chassis, er ikke god.

Man kan undre sig over, at producenterne ikke i højere grad fra fabrikkens side leverer støtteben med spindlerne trukket ordentligt frem, for selvom man ikke har gigt i kroppen, er det under alle omstændigheder ubekvemt at kravle rundt på knæene for at få støttebenene slået ned.

Der findes dog alternativer, hvis du er træt af at sænke støttebenene ved hjælp af rugbrødsmotoren. Flere firmaer leverer elektriske støtteben, så du kan stå med din fjernbetjening i hånden og slå støttebenene op og ned så let som at klø dig i nakken.

På de følgende sider nævnes en lille håndfuld aktører, der alle har pænt fodfæste på det danske marked for elektriske støtteben. Det skal understreges, at DCU ikke har testet støttebenene, så artiklen er ikke en anbefaling af det ene produkt frem for det andet – blot et forsøg på at give en idé om mulighederne, hvis du går med overvejelser om at få monteret elektriske støtteben.

Husk i den forbindelse, at støttebenene aldrig må bruges til at få vognen til at stå i vater – altså lige. Støttebenene skal, som navnet antyder, støtte vognen, så den står stabilt, men hvis du bruger dem til at løfte vognen, kan det i værste fald vride karosseriet skævt og dermed ødelægge vognen.

Image
vaterpas, Big foot, kiler, skruemaskine, campingudstyr


Enduro

Til AL-KO-chassis
Vægt: Ca. 9 kg
Totalvægt campingvogn: maks. 2.000 kg
Strømforbrug gns./maks.: 2A/20A
Påkrævet batterikapacitet: 12V/50A

Til BPW-chassis
Vægt: 34 kg
Totalvægt min./maks.: 800/2.000 kg
Strømforbrug: gns./maks.: 6A/24A
Påkrævet batterikapacitet: 12 V

Enduros AutoSteady-model fås både til AL-KO- og BPW-chassis. Den består af fire drevenheder med motoriserede spindlere, en 12 V elektronisk styreenhed og en fjernbetjening. De spindlere, campingvognen er født med, udskiftes med de motoriserede spindlere fra AutoSteady. Det er snildt at montere spindlerne uden at bore monteringshuller under chassiset eller i bunden af campingvognen. Derpå tilkobles ledningerne styreboksen, som placeres inde i campingvognen.

Den lille fjernbetjening gør det muligt helt let at sænke eller hæve støttebenet på campingvognen. Trykker man på fjernbetjeningens autoknap, kan de fire støtteben sænkes eller hæves automatisk, men det er også muligt at styre hvert enkelt støtteben separat.

Systemet er udstyret med softstart-teknologi, der gør den let at betjene, og samtidig beskytter motorerne, hvilket forlænger levetiden. Der er desuden indbygget teknologi, der beskytter mod ujævn gang. Det forhindrer, at enhederne utilsigtet sætter sig fast.

 

Kronings

Vægt: 12 kg for alle fire motorer
Spænding: 12V
Batteri: 75 til 105 Ah (gelbatteri anbefales)
Frekvens: 1. Klasse/433,92 MHz
Lift: Op til 85 kg (maks. 2.500 kg campingvogn)
Elforbrug: 25-30 Ah
Standby-hastighed: 13-16 sekunder (hvert støtteben)

Danskejede Kronings er en anden af de store spillere på det danske marked for elektriske støtteben. Også her monteres der fire elektriske motorer på campingvognens oprindelige standardstøtteben, hvorpå de styres digitalt via styreboksen og fjernbetjeningen.

En rigtig smart detalje er, at fjernbetjeningen kan kombineres med Kronings’ rangeringssystem, så man kan klare både rangering og samtidig drive støttebenene op og ned med den samme fjernbetjening.

De elektriske støtteben stopper ca. 15-20 cm fra underlaget og sænkes derpå til et fast underlag ved at trykke på fjernbetjeningen. Til hvert støtteben er der en aktiveringsknap, som betjenes individuelt.

 

AL-KO

Vægt: Ca 17,5 kg
Spænding: 12 volt DC
Gennemsnitligt strømforbrug: 6 ampere
Maksimalt strømforbrug: 24 ampere
Min/maks totalvægt på campingvognen: 800/2.500 kg
Påkrævet batterikapacitet: 12V-20 Ah (min)
Fjernkontrolfrekvens: 868 MHz
Strømkilde: PP3 9V

Støttebenene fra AL-KO fungerer ved, at en motor monteres direkte på spindlen. Støttebenene er ikke overraskende tilpasset til chassiser fra AL-KO og leveres med Big Foot, som er luksusudgaven af støtteplader, så campingvognens ben står solidt på jorden.

AL-KO har et system, der går under navnet UP4, som spiller sammen med rangersystemet fra AL-KO, så man kan nøjes med én fjernbetjening til at styre henholdsvis mover og støtteben. Systemet kan klare campingvogne op til 2,5 tons og er langtidsbeskyttet mod rust. Støttebenene kan styres enkeltvis, så niveauet kan reguleres. Det har ikke været muligt at få leveret tekniske specifikationer på UP4 fra AL-KO.

 

Elfoot

Vægt: 5,6 kg
Forsyning: 11,8 til 14 volt DC
Forbrug standby: 10 mA
Maks. belastning udgange: 25 ampere
Sendefrekvens: 2,4 Gh

Disse elektriske støtteben er udviklet af en dansk familie, hvis udgangspunkt var, at produktet skulle kunne passe til stort set alle campingvogne. Også dette produkt består af en styreboks og en fjernbetjening, ligesom det består af fire aktuatorer, som monteres foran de eksisterende spindlere. På den måde kan de manuelt betjente støtteben konverteres til elektrisk drift og drives op og ned. En smart detalje er, at støttebenene kan løftes manuelt, hvis det elektriske system bryder ned, så man undgår at strande på campingpladsen. En anden gennemtænkt funktion er, at støttebenene automatisk løsner møtrikken en kvart omgang, når støttebenene er skruet op. På den måde sikres det, at de elektriske støtteben ikke sætter sig fast, hvis systemet ikke bruges i en længere periode.

Image
støtteben, campingvogn

 

Det skal du holde øje med

  • Hvad koster støttebenene i indkøb? Der kan være stor forskel fra de dyreste til de billigste.
  • Hvad skal værkstedet have for at montere dem? Aftal gerne en fast pris.
  • Er du fiks på fingrene, kan du vælge selv at montere dem. Husk dog, at strømmen skal tilsluttes af en autoriseret fagmand.
  • Hvad er dine behov/hvor tit camperer du?
  • Hold øje med vægten – både styringsboks og støtteben tærer på vognens lasteevne.
  • Se støttebenene monteret – ofte har forhandleren en demovogn, hvor benene er monteret og kan vises i funktion.
  • Bliv dus med betjeningen af støttebenene.
  • Læs brugsanvisning og monteringsanvisning igennem, inden du beslutter dig.
  • Undersøg om de elektriske støtteben er nemme at ”flytte” til din næste campingvogn. Placering af styreboks og batteripakke bør være med i overvejelserne.
  • Vær opmærksom på, at de elektriske forbindelser er monteret under vognbunden – derfor skal ledningsforbindelser og stik være i god kvalitet.
  • Husk at elektriske støtteben skal vedligeholdes og smøres med jævne mellemrum – og kræver lidt mere opmærksomhed fra ejerens side.

Image
vaterpas

 

Kunsten at få vognen i vater

Hvis det skal være rart at sove og opholde sig i campingvognen eller autocamperen, skal den stå lige både i længde- og bredderetningen. Udfordringen er, at campingpladsens matrikel ofte skråner, så vognen holder skævt.

Sæt et vaterpas på vognens trækstang og find ud af, hvor meget vognen skråner i bredderetningen. Derpå spænder du campingvognen på krogen af bilen, tager det nødvendige antal kiler og placerer bag det hjul, der skal løftes, og bakker campingvognen op på kilen, til den er i vater. Har du mover monteret bag campingvognens hjul, bliver du nødt til at køre forlæns på kilen i stedet for at bakke.

Et alternativ er at løfte campingvognen eller autocamperen med en donkraft og placere det nødvendige antal kiler under dækkene. Tjek efter med et vaterpas.

Når vognen er i vater i bredderetningen, justerer du næsehjulet, til vognen også står i vater i længderetningen. Placer eventuelt en kile eller en træplade under næsehjulet. Først når vognen står lige i begge retninger, sænker du støttebenene – uanset om du har elektriske eller manuelle støtteben. 

Kiler og stopklodser kan købes i mange prisklasser og kvaliteter og fås både med og uden ”trin”. Kilerne kan sættes oven på hinanden, så man får nøjagtig den støtte, man har brug for. Du kan købe dem hos din campingforhandler, men du kan også vælge selv at medbringe og tilpasse nogle mindre træstykker, der kan bruges som kiler og stopklodser.

Husk, at dækket ikke må gå ud over kanten på kilen, fordi det vil medføre et unødvendigt slid på dækket.

Overvej også at købe støttebensplader til at sætte på støttebenets fod, så vognen står ekstra stabilt.

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her