penge, mønter

Stor værdi i at købe brugt

Hvis du kan leve med ikke at være den første ejer af en vogn, er der mange penge at spare ved at købe brugt.

Tekst: Torben Brandt

Der er noget fantastisk ved at være den første, der har et produkt mellem hænderne, men du får selvfølgelig lov at betale for den følelse – også når det kommer til camping.

Selvom nye campingvogne i modsætning til biler hverken har motor eller kilometertæller, rammes også de af den såkaldte kantstenseffekt, der betyder, at de mister værdi i det øjeblik, de kører ud fra forhandleren. Derfor kan der være stor værdi i at købe brugt.

– Tommelfingerreglen er, at en ny campingvogn til 150.000 kr. eller derunder mister cirka 10 procent af sin nyværdi det første år og derpå yderligere 5-8 procent årligt de følgende fem år, oplyser teknisk rådgiver i DCU, Stefan Rosendal.

– Koster campingvognen mere end 150.000 kr., er værditabet cirka 15 procent det første år, 10 procent det andet år og derpå cirka 5 procent årligt de følgende seks år. Ved campingvogne over 300.000 kr. ser vi afskrivninger på helt op til 20 procent det første år, tilføjer han.

 

Flere ting spiller ind

Det betyder i runde tal, at en campingvogn, der fra ny koster 200.000 kr., i løbet af seks år vil tabe cirka 75.000 kr. i værdi.

Tallene skal dog tages med et gran salt, fordi der kan være individuelle forskelle fra mærke til mærke, ligesom det spiller ind, om vognen er blevet serviceret og vedligeholdt undervejs. Desuden er nogle serier, indretninger og årgange mere efterspurgte end andre, hvilket også har betydning for brugtprisen.

 

Meget vogn for pengene

Som sælger er det rigtig dyrt at skille sig af med sin nyindkøbte campingvogn allerede efter et par år, hvor man kun har haft kortvarig glæde af vognen og samtidig haft de største afskrivninger. Køberen kan derimod profitere af at købe en næsten ny vogn, der har taget toppen af nyprisen, om end nogle måske vil synes, at besparelsen på dette tidspunkt endnu er så beskeden, at de foretrækker at købe vognen fra ny og dermed selv være den første ejer.

Venter du med at købe vognen, til den er 6-10 år gammel, har den haft et større værditab og har fortsat adskillige gode år i sig, hvis den er blevet passet ordentligt. Det er ikke noget særsyn at se velholdte campingvogne med 15-20 år på bagen på pladser og veje, så selvom man køber brugt, kan man sagtens have vognen i mange år.

En anden fordel er, at en ældre campingvogn ikke længere har ret store afskrivninger, så skulle man blive nødt til at sælge efter et par års ejerskab, kan det gøres uden det store tab.

Image
Eriba Exciting, campingvogn, bil

 

Få brugte vogne til salg

En ulempe for køberne er imidlertid, at udvalget af brugte campingvogne er beskedent både på det private marked og hos campingforhandlerne.

– Før finanskrisen var det almindeligt at skifte campingvogn hvert fjerde eller femte år, men det mønster har ændret sig. I årene efter finanskrisen faldt nyvognssalget markant, og samtidig beholder folk i dag deres vogne længere og får dem løbende serviceret undervejs. Det har betydet, at der er færre brugte vogne til salg end før, og det er med til at gøre brugtvognshandel til sælgers marked, forklarer Stefan Rosendal.  

 

Tag moveren med

Som sælger har man naturligvis visse forventninger til, hvad den brugte campingvogn skal indbringe, men man skal ikke regne med at få pengene hjem for det dyre hyndebetræk eller den hyggelige belysning, man tilkøbte som ekstraudstyr, da vognen blev bestilt. Den slags batter ikke noget ved et salg.

Derimod kan ekstraudstyr som f.eks. mover eller aircondition medvirke til en lidt højere salgspris. Hvis man som sælger alligevel ikke synes, udstyret rykker salgsprisen nok opad, har DCU’s tekniske rådgiver et råd.

– Hvis man køber ny campingvogn hos en forhandler og lader den brugte vogn indgå i handlen, kan man i forbindelse med forhandlingerne bede om at få flyttet mover og aircondition med over på den nye vogn. Det koster naturligvis noget arbejdsløn og en ny tagluge i den brugte vogn, men de penge kan være givet godt ud. For ekstraudstyret indbringer ikke nær så meget på den brugte vogn, som det koster at skulle købe og montere ny mover og aircondition på den nye vogn, slutter Stefan Rosendal.

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her