Safari binder campister sammen
Kærligheden til den polske Safari-campingvogn er fælles for medlemmerne af gruppen ”Safari campingvogne på Facebook”, der bygger på hygge og gode oplevelser, og hvor medlemmerne en gang om året inviteres til træf. Camping-fritid tog med.
Tekst og foto Torben Brandt
Arrangørerne kunne hverken have ønsket sig en bedre ramme eller større opbakning til deres Safari-træf 2023, for solen skinnede fra en næsten skyfri himmel, og hele 29 campingvogne og 62 personer var med, hvilket var rekord for Safari-træf.
Kom ind ved et tilfælde
Safari-ejerne har ingen officiel klub med bestyrelse, vedtægter og generalforsamling, for fællesskabet eksisterer udelukkende på Facebook under navnet ”Safari campingvogne på Facebook”. Gruppen blev stiftet for 14 år siden af Trolle Claus R. Pedersen, der havde købt en Safari 280, og som egentlig blot lavede gruppen for, at familien kunne følge med i hans campingture.
Siden er den vokset støt, og da ægteparret Dorthe og Peter Jensen i 2018 købte deres første Safari-campingvogn, havde den cirka 750 medlemmer.
– Vi har kørt motorcykel i mange år og har været vant til at rejse med fire sidetasker, men da vi købte en Safari 280 fra begyndelsen af 80’erne, der var i noget dårligere stand, end vi troede, og som derfor skulle ombygges, søgte jeg meget på nettet efter informationer om Safari-campingvogne. Det var i den forbindelse, at jeg faldt over denne her hjemmeside på Facebook, som handlede om Safari-campingvognene, fortæller Peter Jensen, 61 år og uddannet tømrer med hænderne skruet godt på. Dorthe Jensen er førtidspensionist og har været indlagt mange gange på sygehuset i Aarhus.
– Når jeg har været indlagt, har det tit været en udfordring for Peter at finde et sted at sove, og derfor var det vigtigt, at den skulle være ordentlig at sove i, fortæller Dorthe Jensen, 56 år og indfødt midtjyde med bopæl i Thy de seneste 30 år.
– Så jeg er så tæt på indfødt, som det er muligt på de kanter, siger hun med et smil.
Tog initiativ til træf
I Facebook-gruppen blev der lavet mange opslag, og Peter var flittig bidragsyder, når han viste billeder af sine ombygninger og samtidig forklarede, hvad og hvordan han gjorde. På et tidspunkt var der nogle i gruppen, der foreslog at lave et træf for de Safari-ejere, der havde lyst til at mødes.
– Vi fandt jo hurtigt ud af, at der åbenbart var mange andre modeller og typer end vores Safari 280, så i 2020 tog vi initiativ til et træf. Det blev holdt på Tørring Camping, fordi vi havde et godt forhold til pladsens campingmutter, Bettina Johansen, og sammen med hende fik vi arrangeret det første træf, hvor i alt syv vogne dukkede op, fortæller Peter Jensen. Samme år tilbød Facebook-gruppens administrator, at Peter Jensen kunne blive medadministrator på gruppen, hvilket han takkede ja til.
– Vi har været campister hele vores liv og har camperet både i telt, teltvogn, et ombygget shelter og i campingvogn, men vi kunne bare mærke, at vi med Safari havde ramt den helt rigtige stil for os, fordi det hele bare handler om hygge, hygge og hygge, siger Peter Jensen.
Rundede en milepæl
I 2021 samledes Safari-ejerne igen på Tørring Camping. Interessen for at være med i Facebook-gruppen var støt stigende, og det samme var interessen for at mødes til træffet, for denne gang var 11 vogne med.
– Vi havde på forhånd et mål om at runde 1.000 medlemmer på Facebook-siden, inden træffet var slut, og det nåede vi lige akkurat, for vi nåede op på 1.003, siger Peter Jensen.
Kom til Sjælland
Et af gruppens medlemmer, Erling Damm, kommer fra Sjælland og har været med på samtlige de fire træf, der hidtil har været holdt. Efter de to første træf i Tørring sagde han i spøg til de andre Safari-ejere, at de med sikkerhed aldrig ville slæbe deres Safari-campingvogne over Storebæltsbroen og komme til træf på Sjælland, men han tog fejl, for det ville de gerne. I 2022 var Erling Damm derfor, sammen med sin kæreste Heidi Friis, med til at arrangere det tredje Safari-træf gennem tiden, denne gang på Sanddobberne på det vestlige Sjælland, hvor 15 vogne dukkede op, og hvor Facebook-gruppen i mellemtiden var vokset til cirka 1.500 medlemmer. Erling Damm nyder både det sociale liv, og samtidig er han begejstret for de gamle Safari-vogne.
– Jeg købte vognen for seks-syv år siden. Det er en Safari N 126 fra 80’erne, og jeg købte den, fordi jeg godt kan lide noget, der er lidt retro, fortæller Erling Damm. Kæresten Heidi Friis er både bygningsmaler og dekoratør, og hun har brugt sine kreative evner i indretningen af den gamle Safari, der blandt andet er prydet med denimstof på væggene, mens møbellågerne stammer fra en lejlighed på Nørrebro i København.
Rekord-træf
Selvom der indtil videre kun er holdt Safari-træf fire gange, er rekorden for antallet af deltagere blevet slået fra gang til gang, og 2023-træffet var ingen undtagelse. Denne gang foregik det på First Camp Bøsøre Strand Camping, hvor Bettina Johansen fra Tørring Camping i mellemtiden var blevet lejrchef.
– Vi var 29 vogne og 63 campister med, og Facebook-gruppen er nu oppe på 2.100, så det bliver ved at gå fremad. Der er mange nye med denne gang, og vi er så mange nu, at vi slet ikke ville have kunnet være på Tørring Camping, siger Peter Jensen. Deltagerne på træffet kommer fra hele landet, og der er næsten en fifty-fifty fordeling mellem Øst- og Vestdanmark, dog med en lille overvægt af vogne fra Fyn og Jylland.
Ses ikke mellem træffene
Selvom både Dorthe og Peter Jensen nyder samværet med de øvrige Safari-campister, overdriver de ikke samværet.
– Vi elsker det her fællesskab, hvor vi har både børnefamilier og nogle, der er over 80 år med i gruppen. Det er et fuldstændig uforpligtende fællesskab, hvor det er helt op til den enkelte, hvor meget man vil gøre ud af det, og Dorthe og jeg ser faktisk ikke de andre Safari-campister mellem træffene, men lægger bare nogle billeder ud i gruppen, når vi er på tur forskellige steder.
– Jeg tror, det er vigtigt, at det ikke bliver alt for besværligt at være med, for så gider folk ikke. Det samme gælder for tilmeldingen til stævnet, hvor vi har gjort det nemt ved, at man bare tilmelder sig og betaler direkte hos campingpladsen, så vi ikke selv er inde over det, siger Peter Jensen. Det uforpligtende gælder også aktiviteterne på træffet, for lørdag middag var der arrangeret en tur til Refsvindinge bryggeri og til Lundeborg for dem, der har lyst.
– Andre vil måske hellere blive hjemme og lufte hund eller pudse veteranbilen, og så gør de bare det, siger Dorthe Jensen.
Småt er godt
Enkelt er det også for Dorthe og Peter at være af sted i den lille Safari 280, hvor de kun har det mest fornødne med sig.
– Vi har tidligere haft en stor campingvogn, men så tager man også bare meget bagage med, og det har vi ikke behov for længere. Vi har et Trangia-sæt til at lave mad på, vi har en elkedel, en køletaske og et par tallerkner. Tøjet og tandbørsterne lægger vi ude i bilen. Vi kan godt lide, at det er simpelt at være på camping, og det er det på denne her måde, siger Dorthe Jensen. De små Safari-vogne udmærker sig også ved at være lette, hvilket er et stort plus for mange af campingvognsejerne.
På de gamle Safari-vogne ligger totalvægten på 500-600 kg, og det er vigtigt for os, som har en elbil. Vi har kørt fra Thy til Odense med campingvognen bagpå uden at lade op, og så ladede vi op i 31 minutter og kørte videre. Campingvognen tager cirka en tredjedel af bilens normale rækkevidde, og jeg er meget bevidst om ikke at køre for stærkt, så vi kører 80-85 km/t. Så snart vi kommer op på 100 km/t., går det ud over rækkevidden, siger Peter Jensen.
Safari i Danmark
Safari-campingvognene havde sin storhedstid i 80’erne og 90’erne, hvor Safari Caravan i Struer solgte mange af de polske campingvogne til danske campister. I sommeren 2011 gik Safari Caravan imidlertid konkurs, og derpå var der lidt stille omkring Safari i Danmark i et par år, indtil Intercamp i Lunderskov begyndte at importere vognene. Den havde i mellemtiden skiftet navn til Opus, men det hed den ikke ret længe, før den skiftede navn til Vega, fordi en engelsk teltvognsproducent hævdede at have rettighederne til Opus-navnet.
Kort om Facebookgruppen
Kært barn har som bekendt mange navne, og gruppen ”Safari campingvogne på Facebook” er åben for alle ejere af Safari-, Polette-, Niewiadow-, Opus- og Vega-campingvogne. Derudover kan også campister, der blot har interesse i disse polske vogne, være med i Facebookgruppen, som i midten af juni talte cirka 2.100 medlemmer.