Lyngvig Fyr

Oplevelser ved DCU-Camping Lyngvig Strand

DCUs nye campingplads DCU-Camping Lyngvig Strand ligger i et sandt smørhul med Vesterhavet på den ene side og hele Ringkøbing Fjord på den anden side. En uges ferie er ikke nok.

Af Anne-Vibeke Isaksen
Foto: Anne-Vibeke Isaksen / Lasse Løndahl

Campingpladsen er, ud over at være et perfekt udgangspunkt for oplevelser i området, hel unik i sig selv. Alene beliggenheden kan man ikke finde andre steder i Danmark, for når man står i klitterne, kan man så langt øjet rækker se Vesterhavet, Danmarks største klithede, store dele af Ringkøbing Fjord, Hvide Sande og ikke mindst Danmarks største campingplads. Det er også helt særligt, at man kan holde ferie i uberørt natur uden udsigt til andre, fordi pladsen er så enormt stor. Man kan ligge inde midt på campingpladsen med bekvem adgang til faciliteter, men man kan også finde en afsides krog helt for selv. Campingpladsen har en reception og en købmand, og til dage, hvor Vesterhavet ikke byder på godt badevejr, kan man hoppe i den opvarmede swimmingpool. Legepladserne ligger godt fordelt på hele pladsen, og det samme gør de mange udlejningshytter i forskellige størrelser og prisklasser.

RingkøbingFjord-1Fjorden rundt – kort fortalt
Campingpladsen ligger få kilometer nord for Hvide Sande, og der er cykelsti helt ind til byen. Det samme er der til feriebyen Søndervig små 10 km mod nord. De fire byer, som alle ligger direkte ved Ringkøbing Fjord, er Hvide Sande, Søndervig, Ringkøbing og Nørre Bork, bedre kendt som Bork Havn, som alle er en udflugt værd. Der er ca. 100 km rundt om hele fjorden, og for de aktive er det en fremragende tur på cykel.

Historiske Hvide Sande
Hvide Sande har ca. 3.000 indbyggere, og historisk set har alt i denne lille by handlet om fisk og Vesterhavet. Nu er en grøn omstilling i gang med både solcellepark og tre flotte vindmøller. I 1931 blev slusen til Ringkøbing Fjord anlagt, og den deler i dag byen i to hyggelige dele, hvor der fra kajen stadig fiskes lystigt.

RingkøbingFjord-2Charmerende Bork Havn
30 km længere mod syd kommer man til det lille fiskerleje Bork Havn, der er kendt for naturreservatet Tipperne og Bork Vikingehavn, der er et levende oplevelsesmuseum, der viser, hvordan vikingerne levede på disse kanter. Der er altid liv i Bork Havn, for det er også et paradis for windsurfere, der synes, at en frisk brise er det bedste vejr i verden. Havnen emmer af maritimt liv, og i løbet af sommeren er der masser af aktiviteter som f.eks. loppemarked.

Fjordens hovedby - Ringkøbing
Fortsætter man op på vestsiden af fjorden, kommer man til hyggelige Ringkøbing, der er den største by ved fjorden med ca. 10.000 indbyggere. En særdeles hyggelig by med både købstadsmiljø og feriestemning på havnen. Ringkøbings nye attraktion er Naturkraft, der er en oplevelse med imponerende formidling om naturens mange kræfter, og det er for hele familien.

Feriebyen Søndervig
Den sidste by er feriebyen Søndervig, der har alt, hvad feriehungrende danskere skal bruge på en ferie, men det er også den mest kommercielle by, der ikke har samme charme som de andre byer ved fjorden. Byen er til gengæld danmarkskendt for sin imponerende sandskulpturfestival, der afholdes hvert år i maj.

RingkøbingFjord-3Lyngvig Fyr ses overalt
Det er ikke kun søfarende, der kan pejle efter det imponerende fyrtårn, men også for alle på land kan Nørre Lyngvig Fyr, som det hedder, bruges som pejlemærke. Det imponerende fyr er 39 meter højt, men fordi, det står på en høj klit, er selve flammehøjden 53 meter over havet, og der er ”kun” 228 trappetrin til toppen. Det er dog alle anstrengelserne værd, for på toppen venter en udsigt, som man aldrig glemmer. Vesterhavet og Ringkøbing Fjord er en ting, men det er også her, man virkelig fornemmer Danmarks største klithede, der er over 40 km lang og kun afbrudt af Hvide Sande. Kigger man godt efter, kan man måske også finde sit eget telt, egen campingvogn eller autocamper på campingpladsen. For foden af fyret er der en yderst hyggelig cafe og butik med lokale specialiteter.

Noget godt til ganen
I Hvide Sande finder man Danmarks længste fiskedisk på Hvide Sande Røgeri, og her venter 22 meter med friske råvarer fra havet og fjorden lige uden for døren. Her kan man få alle former for både frisk og røget fisk, som hele tiden varierer alt efter sæson. Er man frisk på at prøve en gammel specialitet, så gå efter tørret eller røget dabs, der er fladfisk, oftest isinger, som lægges i saltlage og derefter hænges på tørresnore udenfor i den salte vestenvind. Det er en gammel tradition og en effektiv måde at konservere på i gamle dage, fordi den salte vind ved Vesterhavet gør det muligt. Besøger man Hvide Sande i foråret, hænger fiskene mange steder. Dabs spises enten som snack med en kold øl eller nydes enten kolde, stegte, ristede eller kogte - med purløgssovs.

RingkøbingFjord-4Flere herlige ferieoplevelser

 • Besøg iværksætterne OMHU på havnen i Hvide Sande. Her bruges plast fra havet til nye produkter. En fortælling, der i den grad understøtter Hvide Sandes grønne rejse. Og så laver de byens bedste kaffe.
 • Besøg Abelines Gaard, syd for Hvide Sande, der er en fredet strandfogedgård, der i midten af 1970'erne blev indrettet som hjemstavnsmuseum. Der er stadig aktive strandfogeder den dag i dag.
 • Laubjergs Rosenhave ligger tre km øst for Ringkøbing. Her kan man opleve et 10.000 kvadratmeter stort haveanlæg med mindst 5.000 roser.
 • I 2004 blev Forundringens Have anlagt i Velling lige nord for Ringkøbing. Gå en tur på sansestien, smag på de spiselige blomster og kig forbi insekthotellet. En perle for naturentusiasten.
 • Bagges dæmning ligger i den nordlige ende af Ringkøbing Fjord, og i 150 år har resterne af dæmningen ligget hen som et trist minde om et mislykket afvandingsprojekt. I 2016 opførte Ringkøbing-Skjern Kommune to broer og anlagde en cykel- og gangsti. Området er også ideelt for windsurfere.
 • Mangler man lidt spænding, så prøv rappelling fra Nørre Lyngvig Fyr, der er en aktivitet, som sker hele sæsonen. Billetter købes online på www.lyngvigfyr.dk

Årlige events ved Ringkøbing Fjord

 • Sildefestival Hvide Sande: april - www.visitvesterhavet.dk
 • Sandskulpturfestival Søndervig: maj – www.sandskulptur.dk
 • Cykelløb Fjorden Rundt: juni - www.fjorden-rundt.dk
 • Bork Vikingemarked: august – www.ringkobingfjordmuseer.dk
 • Skt. Hans Hvide Sande: 24.6.23
 • World Cleanup Day Hvide Sande: 16.9.23

Find mange flere events og tips til oplevelser på www.VisitVesterhavet.dk

Læs mere om DCU-Camping Lyngvig Strand

RingkøbingFjord-5

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

 • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
 • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
 • Rabat på attraktioner i hele Danmark
 • Teknisk rådgivning
 • Rabat på service hos DCU Servicecentre
 • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her