Autocamper uden plader

Ole sparer 5.500 kr. ved at pille nummerpladerne af

Der er mange penge at spare i vægtafgift og forsikring ved at afmelde autocamperen i de måneder, du ikke bruger den.

Hvis du ved, at du ikke kommer til at køre i din autocamper i løbet af vinteren, er der tusindvis af kroner at spare ved at afmelde den.

En af dem, der gør det hvert eneste år, er Ole Poulsen. Når foråret melder sig, starter han og konen autocamperen og sætter kurs mod Frankrig, Spanien og det øvrige Sydeuropa, hvor de kører rundt i 4-5 måneder. Når de kommer hjem til Danmark i september eller oktober, bliver autocamperen stillet i garagen, og så afmelder de den hos Motorstyrelsen på skat.dk og piller nummerpladerne af.

Ved at foretage den øvelse sparer parret i alt 6.900 kr. om året, hvilket dog ender med at blive 5.500 kr, fordi der er et gebyr på 1.400 kr. til nye nummerplader, når de atter tilmelder autocamperen.

– Jeg kender ikke det nøjagtige tal, men jeg ved, at der er mange med autocamper, som gør det samme som os og afmelder vognen om vinteren. Vi sparer vægtafgift og forsikring ved at afmelde den i den periode, hvor vi alligevel ikke bruger den, for om vinteren bruger vi tiden på at pleje hus og familie. Det tager mig fem minutter at tage nummerpladerne af og på, og med tanke på at jeg sparer samlet 5.500 kr. på den måde, er det en ganske god timeløn, konstaterer Ole Poulsen.

Udover at bruge en del af året på at køre i sin autocamper, er han også særdeles aktiv i foreningen Alt om Autocamperen, som blandt andet yder teknisk hjælp og rådgivning til autocamperfolket.

 

Stopper opkrævningen

Og der er ikke mange ben i at afmelde sin autocamper. Du skal blot pille nummerpladerne af og derpå aflevere dem til en synshal eller til en af SKATs motorekspeditioner. Det koster 60 kr. at aflevere dem hos SKAT, hvorimod de enkelte synshaller selv bestemmer prisen, når du afleverer pladerne hos dem. Når køretøjet er afmeldt, stopper SKAT opkrævningen af de løbende afgifter, og hvis du har betalt vægtafgift for en længere periode, får du det overskydende beløb retur.

– Ud over vægtafgiften sparer jeg penge på min forsikring, hvor jeg har en kaskotilstand. Der kan være nogle mindre forskelle i prisen på sådan en forsikring fra selskab til selskab, men den koster typisk et sted mellem 1.000 og 2.000 kr. om året. Når jeg om foråret så tilmelder min autocamper igen, kontakter jeg blot mit forsikringsselskab og beder om at få min almindelige ansvarsforsikring gjort aktiv, og så kører det igen. I mit tilfælde sker det på de samme betingelser, som jeg havde, da jeg afmeldte den, siger Ole Poulsen.

 

Tåbeligt for miljøet

Han glæder sig over at spare pengene, men han synes samtidig, at ordningen med at pille nummerpladerne af og sætte nye på er unødvendig.

– Set med de grønne briller på er det jo ud fra både et materiale- og produktionsmæssigt synspunkt fuldstændig tåbeligt, at man hvert år skal lave nye nummerplader og smide de gamle væk. I Sverige har man en ordning, hvor man bare afmelder sit køretøj på nettet, når man ikke kører i sin vogn, og tilmelder den når man bruger den igen.

På den måde kan man lade de samme nummerplader blive siddende på autocamperen. Jeg synes, det vil være nærliggende at lave sådan et system i Danmark, fordi de jo ville gøre en masse ting enklere, siger Ole Poulsen.

 

Har været på Christiansborg

Hos AutoCamperRådet, som blandt andet har til formål at fremme autocamperturismen i Danmark og tiltrække flere autocampere til landet, har man ved flere lejligheder forsøgt at lægge pres på politikerne på Christiansborg for at få dem til at indføre ”den svenske model”, hvor man kan til- og afmelde sin autocamper på nettet. Hidtil har det dog været forgæves.

Da AutoCamperRådet sidste år kontaktede politikerne, blev forslaget om den svenske model ifølge AutoCamperRådet afvist af den daværende skatteminister med begrundelsen, at den ville medføre et tab for statskassen på 40-50 mio. kr. årligt, fordi staten ville miste indtægter fra campisternes køb af nye nummerplader. Desuden ville ændringen kræve ændringer i IT-systemerne på 1-4 mio. kr. og endelig så skatteministeren, at der var en udfordring med de kontrolmæssige konsekvenser af, at autocamperne var afmeldt.

 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her