offline, ferie, rejser, uden internet, Sverige, rafting

Ønsket om at være offline stiger

En ny undersøgelse af danskernes rejsevaner afslører, at danske turister i høj grad foretrækker at være offline, når de holder ferie.

De fleste kender formentlig til det. Bombardementet af feriebilleder, der rammer de sociale medier i sommerperioden. Og mon ikke de fleste af os også selv har taget del i formidlingen af de bedste pletskud fra ferien.   
Imidlertid kunne noget tyde på, at det er ved at være slut med den tendens. En ny spørgeskemaundersøgelse om danskernes rejsevaner foretaget af den svenske turistorganisation Visit Värmland i samarbejde med Analyse Danmark viser i hvert fald, at langt størstedelen af danskerne bogstaveligt talt trækker stikket under ferien. Således svarer hele 82 procent, at de foretrækker primært at være offline, når de er på ferie. 

– Det er en ny tendens, som er en form for modreaktion på den store grad af onlinetilstedeværelse, vi har set igennem de seneste 10 år. I dag ser vi derimod et udpræget ønske om at være mere nærværende og mere til stede – faktisk både i dagligdagen og i ferieperioder. Ferier er jo tæt knyttet til det at koble af, men teknologien har i mange år gjort det svært for os at koble 100 procent af. De digitale forstyrrelser begynder danskerne at sige nej tak til nu, fortæller Kirsten Poulsen, der er direktør i trendforskningsvirksomheden Firstmove. 

Hun tilføjer, at mange af de såkaldte firstmovers – den trendskabende del af befolkningen, der udøver en bestemt adfærd før de fleste andre – har lagt deres smartphones på hylden for i stedet at benytte en gammeldags mobiltelefon, der kun kan bruges til opkald og sms’er. Andre fjerner SIM-kortet og bruger udelukkende smartphonen som en mini-computer for at slippe for unødige forstyrrelser.

Ønsket om at være offline under ferien er også til at få øje på hos spørgeskemaundersøgelsens bagmand, svenske Visit Värmland.

– Vi ser i langt højere grad end tidligere en tendens til, at vores danske gæster foretrækker destinationer og aktiviteter, hvor de på flere måder er uden for rækkevidde. For eksempel på vildmarksture, elgsafari eller ugelange ophold på en tømmerflåde. Nøglen er, at gæsterne ønsker at trække sig helt væk fra hverdagen, og det indeholder også et ønske om at få en pause fra internettet og de sociale medier, siger Jenny Nohrén, der er kommunikationsansvarlig hos Visit Värmland. 

Ifølge spørgeskemaundersøgelsen er ønsket om en pause fra internettet lige stort blandt kvinder og mænd. Til gengæld viser undersøgelsen ganske bemærkelsesværdigt, at det er de 18-29-årige som er mest opsatte på at fravælge internettet. 86 procent af de unge svarer således, at de foretrækker primært at være offline under ferier, mens ønsket er lidt mindre udbredt hos de 40-49-årige samt de +70-årige, hvor 77 procent af begge grupper foretrækker at være offline under ferien.

Sådan svarer danskerne i undersøgelsen på spørgsmålet ”Hvilken af nedenstående muligheder foretrækker du, når du er på ferie?

82 procent:   Primært at være offline, så jeg kan være til stede og nærværende sammen med de mennesker, jeg er på ferie med.
11 procent:    Primært at være online, så jeg kan dele ferieoplevelserne med mine venner.
7 procent:     Ved ikke

Om undersøgelsen
Det omtalte svar er en del af en større spørgeskemaundersøgelse udarbejdet af Analyse Danmark i samarbejde med Visit Värmland. Den omfatter i alt 1.051 respondenter, som er tilfældigt udvalgt på baggrund af blandt andet køn, alder og geografi, således at undersøgelsen afspejler befolkningssammensætningen på disse parametre. Spørgeskemaundersøgelsen omfatter således et repræsentativt udsnit af den danske befolkning over 18 år. 

Om Värmland
Värmland er en provins i Svealand i det centrale Sverige. Den største by er Karlstad med omkring 85.000 indbyggere, men området består primært af overdådig natur som skov, floder og vildmark. I Värmland er der blandt andet mulighed for at tilbringe ferien på en tømmerflåde, tage på elgsafari og sejle i kano og kajak på Klarälven. Derudover er Värmland oplagt til vandreture, jagt og hundeslædekørsel, ligesom området har et rigt kulturliv og gode forhold til skiferier i vinterhalvåret. 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her