Når småt er godt
Der er mange fordele ved at anskaffe sig en mindre vogn. Særligt med udbredelsen af hybrid- og elbiler, hvor lav totalvægt er lig med større rækkevidde, er små vogne en gave.
Af Torben Brandt og Lars Milbæk
Der er mange fordele ved at anskaffe sig en mindre vogn. De er nemme at tumle med, hvis man er lidt oppe i årene eller er enlig campist, det er ofte en billigere løsning, og de kan trækkes af stort set alle biler, uanset størrelse. Særligt med udbredelsen af hybrid- og elbiler, hvor lav totalvægt er lig med større rækkevidde, er små vogne en gave.
Vi har her samlet fem lette løsninger, der spænder fra 500 til 900 kg i totalvægt – og to af dem er ovenikøbet prissat til under 100.000 kr.
T@B 320 Mexican Sunset
Egenvægt: 655 kg Totalvægt: 800 kg Lasteevne: 145 kg
Pris: 125.100 kr.
Den lille, dråbeformede T@B er til campisten, der ikke har noget imod at skille sig ud fra mængden, og vælger I varianten Mexican Sunset, kan I være ret sikre på, at der ikke er mange andre vogne på campingpladsen, der ligner jeres. T@B 320 er den mindste i rækken af T@B-campingvogne, og eftersom egenvægten er helt nede på 655 kg, kan den trækkes af langt de fleste biler.
Det er en vogn, der kræver, at campisten ikke er alt for høj, for så vil det være en udfordring både at bevæge sig inde i vognen og at sove i den omdannede siddegruppe, hvor målene er 175 X 200 cm. Vognen har frontkøkken med 60 liter køleskab, mens siddegruppen er placeret bagest. Priserne begynder på kr. 125.100.
Vega 295 ET
Egenvægt: 560 kg Totalvægt: 850 kg Lasteevne: 290 kg
Pris: 92.400 kr.
Den polske vogn er bygget op over de gamle Safari-vogne. Efterfølgende kom den tilbage på det danske marked under navnet Opus, men det hævdede en engelsk teltvognsproducent at have rettighederne til, og derfor blev navnet for cirka fem år siden ændret til Vega.
Vega er skarp på prisen, og alligevel er den bygget i glasfiber på helgalvaniseret chassis, og med en egenvægt på blot 560 kg kræver den ikke en stor bil som trækdyr.
Vognen har frontkøkken med 60 liter køleskab, mens siddegruppen bagest også fungerer som seng.
Hævetaget giver god ståhøjde på campingpladsen og reduceret vindmodstand under transport.
Prisen for Vega 295 ET er i en standardversion 92.400 kr., men i den vogn, der var udstillet på Ferie for Alle i Herning, var der toilet, myggenet og en Silver-pakke, der fik den samlede pris op på 109.570 kr.
Silver Mini 270 Freestyle
Køreklar vægt: 595 kg Totalvægt: 750 kg Lasteevne: 155 kg
Pris: 116.695 kr.
Det er den store, franske Trigano-koncern, der står bag disse vogne, som er skræddersyet både til den aktive campist, der gerne vil have f.eks. sin cykel eller kajak med på tur, og til den enlige campist eller parret, der vil have en let campingvogn, som samtidig er overkommelig i pris.
Disse hævetagsvogne har ydermere den fordel, at der ikke er ret meget vindmodstand, hvilket sparer på det dyre brændstof, og med en højde under to meter koster det ikke noget at køre med dem på de franske motorveje, hvis I skulle komme på de kanter.
Vognen har en stor dør i bagenden og et køkken, inklusiv et køleskab på 85 liter, placeret bagest til venstre, mens siddegruppen og bordet er i front.
Det er også her, I reder op, når det er sengetid. Både tag og sider er i forstærket polyester, der gør den modstandsdygtig over for hagl og stenslag.
Camp-let Passion
Egenvægt: 300 kg Totalvægt: 500 kg Lasteevne: 200 kg
Pris med bremser: 78.395 kr.
Pris uden bremser: 71.795 kr.
Denne teltvogn er egentlig beregnet til en familie på fire personer, men den egner sig også glimrende til parret eller den enlige campist, fordi den er let at håndtere og til at betale.
Den ene af de to sovekabiner kan bruges som sofa, fordi den forreste del af madrassen kan klappes op og bruges som ryglæn, og så kan I sove i den anden kabine.
Der kan tilkøbes alverdens gode sager til disse teltvogne, men hvis I nøjes med standardudstyret i Camp-let Passion, får I to sovekabiner og et stuerum på 18 kvadratmeter, og så kan I nøjes med at betale 78.395 kr.
Hvis I også vil have et køkken med i hatten, koster det 7.699 kr ekstra, men det er ikke et must, for der er ganske glimrende køkkenfaciliteter på mange campingpladser.
Et plus er også, at en teltvogn kun øger brændstofforbruget med cirka 10 %, og desuden betales der ikke vægtafgift, når vognen har en totalvægt på blot 500 kg.
Camp-let fås også i en North-model, hvor priserne med bremser begynder fra 68.845 kr., og ellers kan du overveje at købe teltvognen brugt, hvor du kan være heldig at finde ældre, velholdte vogne til fordelagtige priser.
Hobby Beachy 360
Køreklar vægt: 757 kg Totalvægt: 900 kg Lasteevne: 143 kg
Pris: 118.950 kg
Hobby nye vogn på markedet befinder sig i grænselandet mellem en teltvogn og en campingvogn, og forventningen var, at den primært ville appellere til det yngre publikum, men det har vist sig, at det fortrinsvis er det midaldrende publikum, der har kastet sig over vognen, som er designet af danske Anne Halskov.
Beachy har et meget stort køkkenbord i front, der er ikke noget komfur, men det kan løses ved enten at bruge pladsens faciliteter eller at købe en induktionskogeplade, en grill eller et gasblus.
Ved siden af frontkøkkenet er der et stort opbevaringsrum, hvor der også er mulighed for at placere et transportabelt toilet, som dog skal tilkøbes, for vognen er ikke født med toilet og bad. Bagest er der en meget stor siddegruppe, der også fungerer som seng.
Over siddegruppen er der god opbevaringsplads på hylder, der ikke er skærmet med låger, men med kraftige elastikker. En let og lækker vogn til en meget fordelagtig pris.