Helmer Schmidt, Adria, dansk direktør, Per Højgaard, pension

Mr. Adria slipper tøjlerne

En epoke slutter, når Adria’s danske direktør gennem 27 år, Helmer Schmidt, til december går på pension og overlader posten til Per Højgaard, der i flere år har været kørt i position til jobbet.

Ingen kunne være i tvivl om, at det var en vanskelig besked at give. For stemmen var grødet og øjnene blanke, da direktør for Adria Danmark, Helmer Schmidt, på et pressemøde i august meddelte den danske campingpresse, at han 1. december i år går på pension efter 27 år i spidsen for Adria. 

Journalisterne var egentlig samlet for at se de nye Adria-vogne til sæson 2017, og det var i den forbindelse, Helmer Schmidt afslørede, at han efter samlet 50 år i branchen ville gå på pension til december og gøre plads i direktørstolen til Adria’s nuværende salgs- og marketingsdirektør, Per Højgaard, der siden 2010 har været ansat hos Adria. 

­– Tak for fair og god behandling gennem årene. Jeg er sikker på, at Per, der overtager det, vil gøre det mindst lige så godt, sagde Helmer Schmidt, inden han, med en næsten indbygget symbolik, satte sig i baggrunden på en stol for i mere end én forstand at overlade pladsen i rampelyset til sin afløser. 

– Det er et par fodspor, jeg får svært ved at træde i, men jeg vil gøre mit bedste. Helmer vil blive utrolig savnet, understregede Per Højgaard. 

Vendte udviklingen
Det er en af de helt tunge drenge i campingbranchen, der snart takker af. Han er oprindeligt udlært reservedelsekspedient, senere blev han bilsælger, men campingverdenen blev hurtigt en del af Helmer Schmidts arbejdsliv ¬– blandt andet som sælger hos MKP – den legendariske danske producent af glasfibercampingvogne med base i Kolding. 

I 1989 blev han direktør for Adria i Danmark, der på det tidspunkt havde det mere end vanskeligt efter flere år med underskud. Adria planlagde egentlig at lukke ned for aktiviteterne her i landet, men Helmer Schmidt brugte sine talegaver til at overbevise den slovenske fabriks repræsentanter om, at han kunne vende underskud til overskud i løbet af få år, og han holdt ord. Allerede året efter indfriede han løftet, og det skulle vise sig at være indledningen til det, der siden har vist sig som en gigantisk succes på det danske marked, hvor det slovenske mærke i øjeblikket sidder på cirka 35 % af nyvognssalget.

Den succes kan Helmer Schmidt tage sin store del af æren for, for han har både været dynamo i virksomheden og idémand bag flere af Adria’s bedst sælgende vogne. Eksempelvis er topsælgeren 472 LU, (der i dag hedder 482 LU), født på hans skrivebord. 

Elsker sit job
Helmer Schmidt fyldte 70 år 9. februar i år. Dåbsattesten har således i flere år gjort det muligt at gå på pension, men når det ikke er sket, skyldes det dels, at han har elsket sit job, der har fyldt størstedelen af hans vågne timer, dels at Adria og Helmer Schmidt i adskillige år har redet på en bølge af succes sammen, som har gjort det sjovt at fortsætte, og dels at han gerne ville nå at runde 50 år i branchen. 

Alligevel er han afklaret med, at alt har sin tid, og at hans tid som direktør for Adria nærmer sig afslutningen. 

– Jeg bliver snart 71 år, og det er på tide, at der kommer nye kræfter til. Jeg har selv taget beslutningen, og den har været forberedt længe. Det er tid nu, siger Helmer Schmidt, da DCU får ham på tomandshånd efter pressemødet.

Og medarbejderne hos Adria skal ikke vente at se Helmer Schmidt spøge i kulissen efter 1. december, hvor det officielt er skiftedag. 

– Når jeg stopper, er det slut. Den gamle skal ikke komme og sige, at ”sådan gjorde vi i min tid”, siger Helmer Schmidt, der indrømmer, at det har været vigtigt for ham at slippe tøjlerne på et tidspunkt, hvor det går rigtig godt for Adria i Danmark.

– Og så er det da også sjovt for mig at runde 50 år i branchen. Det er jo noget af en milepæl, erkender Helmer Schmidt.

Image
Helmer Schmidt, Adria, dansk direktør, fødselsdag, 70 år, medarbejdere i Slovenien

 

Køber måske en autocamper 
Et job som direktør for Adria Danmark er alt andet end et 8-16 job. Derfor er det også et helt nyt kapitel af sit liv, Helmer Schmidt tager hul på, når der efter december står pensionist på visitkortet. 

– Selvfølgelig er jeg da lidt nervøs for det. Jeg har altid arbejdet meget, og det ender jo med at blive en livsstil, men jeg glæder mig også til at få mere tid til nogle fritidsaktiviteter. Jeg tror, min kone og jeg køber en autocamper. Vi har tidligere haft gode ferieoplevelser i Kroatien og Ungarn, og de steder vil jeg gerne opleve igen, siger Helmer Schmidt. 

Fra DCU’s side skal blot lyde god tur – og held og lykke med det velfortjente otium. 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her