Campingliv
Lokalplaner volder campister problemer
Kommuner kan via lokalplaner forbyde boligejere at stille campingvognen på egen grund. Det kan medføre en del begrænsninger i campinglivet, hvilket en familie i Midtjylland har oplevet. Problemet er stigende, siger DCU-formand.
Af Jan Aagaard
John Louring Hamann og hans familie købte i 2019 en byggegrund i et nyudstykket boligområde i landsbyen Them ved Silkeborg. Her ville de bygge et nyt parcelhus, og i indkørslen skulle der blandt andet være plads til familiens campingvogn, som benyttes til både ferier og weekendture.
Undervejs i købsprocessen opdagede familien imidlertid, at der i udkastet til lokalplan for området var en bestemmelse om, at campingvogne ikke må oplagres, henstilles eller parkeres inden for området.
– Som campister var vi kede af, at det skulle være så restriktivt, for vi vil gerne have vores campingvogn parkeret derhjemme i sommerhalvåret. Jeg kan godt se, at det kan være et problem, hvis folk parkerer en vogn uhensigtsmæssigt ude på vejen. Men jeg forstår ikke, at kommunen skal blande sig i, hvad der står inde på vores egen grund, siger John Louring Hamann.
Han besluttede derfor at lave en indsigelse til lokalplanen for at få reglen ophævet. Indsigelsen førte til, at kommunen ændrede bestemmelserne i lokalplanen til en formulering om, at man kun må have sin campingvogn stående på grunden i kort tid med henblik på klargøring.
– Det var så langt, kommunen ville strække sig i den sammenhæng. Konkret betyder det for os, at vi ikke kan have vognen stående hjemme, men i stedet har den opbevaret i en hal hele året. Vi har adgang til hallen i sommerhalvåret, så vi kan tage ned at klargøre og pakke vognen, inden vi kører den hjem og pakker det sidste bagage, når vi skal på ferie, fortæller John Louring Hamann.
Færre spontane ture
Selv om hallen kun ligger cirka 15 minutters kørsel fra familien Hamanns nye hjem i Them, har forbuddet mod fast opbevaring af campingvogne i lokalområdet medført store ændringer i familiens fritids- og campingliv. På deres tidligere bopæl havde familien nemlig campingvognen stående hjemme hele sommerhalvåret.
– Vi tager ikke længere på så mange weekendture og spontane ture, som vi gjorde før. Campingvognen er ikke helt køreklar på samme måde, når den står i en hal. Tidligere kunne jeg lige gå ud for at skifte en pære eller vedligeholde vognen lidt, når jeg havde tid til det. Det fungerede som en hobby, mens det nu er mere omstændeligt at skulle køre ned til en hal først, siger John Louring Hamann.
Familien Hamann i Them er langt fra de eneste campister, som bliver ramt af lokale regler for parkering af campingvogne. Flere kommuner forbyder eller begrænser, at boligejere stiller campingvognen på egen grund ved at indføre bestemmelser i lokalplanen for området. Forbuddet kan også komme via en tinglyst servitut på matriklen, og derudover indfører nogle grundejerforeninger også særlige retningslinjer for parkering af campingvogne.
Årsagen til et forbud mod campingvogne på egen grund kan f.eks. være hensyn til kvarterets æstetiske udtryk eller for at undgå indbliksgener og nabostridigheder.
Familien Louring Hamann tager stadigvæk på camping, men de tager færre spontane ture, fordi campingvognen ikke må holde hjemme på deres egen matrikel.
DCU vil arbejde for lovændring
DCU har tidligere i et skriftligt svar fra Erhvervsstyrelsen fået bekræftet, at kommunerne har ret til at indføre sådanne regler, og DCU oplever, at kommunerne i stigende grad gør brug af denne ret og begrænser eller helt forbyder, at man kan have sin campingvogn holdende på egen grund i nogle boligområder.
– Problemet bliver mere og mere udpræget. Helt grundlæggende mener vi i DCU, at der skal være plads til, at man har campingvogne eller andet udstyr til fritidsaktiviteter stående på egen grund, hvis man kan stille dem, så de ikke generer nogen. På den anden side er vi nødt til at anerkende de politiske beslutninger, der udmøntes i lokalplanerne, siger Anne-Vibeke Isaksen, landsformand i DCU.
For at hjælpe de medlemmer, som er berørt af problemet, vil DCU arbejde for at få ændret loven, således at opbevaringstilladelsen om vinteren kan udvides.
– Så vil vognene kunne stå på campingpladserne i stedet for i de områder, hvor der er begrænsninger i eller forbud mod at have campingvogne stående på egen grund, siger Anne-Vibeke Isaksen.
Det er lidt træls
John Louring Hamann fortæller, at han aldrig har fået en begrundelse for, hvorfor kommunen har indført parkeringsforbuddet i lokalområdet i Them. Familien har imidlertid lært at leve med restriktionerne, selv om deres campingliv er blevet ændret, og det stadig er en kilde til irritation, når familien er nødt til at starte bilen for at køre ned at se til eller pakke campingvognen. Desuden koster det 3.800 kr. om året at have vognen opbevaret i hallen.
– Vi har ikke opgivet campinglivet, men det er lidt træls, at vi ikke bare kan have vognen stående i indkørslen. Vi er det eneste lokalområde her i Them, der har sådan en bestemmelse, og når man kigger rundt på de andre veje, ser det ikke ud til at være et problem. Hvis der er en campingvogn, der står lidt uhensigtsmæssigt, plejer man at kunne klare det ved at tale sammen, siger John Louring Hamann.
Han påpeger samtidig, at familien har været heldig at finde en opbevaringshal forholdsvist tæt på boligen og med mulighed for adgang hele sommerhalvåret.
– Hvis vognen havde stået længere væk, hvor det var sværere at få adgang til den, ville vi nok have stoppet med at campere på et tidspunkt. For så ville det være et større problem.